Alle domeinen

2020 - Mei

BELEGGEN - 28.05.2020

Investeren in gaming of e-sports?

De gamingindustrie is letterlijk en figuurlijk de kinderschoenen ontgroeid. Anno 2020 is gaming een miljardenbusiness geworden, waar de e-sport slechts een onderdeel van uitmaakt, maar wel een onderdeel dat volop in opmars is... Een opportuniteit?

VERHUUR - 28.05.2020

Discussie over de huurschade?

Als verhuurder moet u de huurschade aan uw woning kunnen bewijzen. Hoe stelt u bij het einde van de huur de schade vast? Is het altijd noodzakelijk om een uitgaande plaatsbeschrijving op te stellen of kunt u dadelijk een regeling treffen met de huurder? Hoe en wanneer stelt u die uitgaande plaatsbeschrijving desgevallend op? Wat kunt u ondernemen als uw huurder weigert aan de plaatsbeschrijving mee te werken of als hij al met de noorderzon vertrokken is?

NALATENSCHAP - 28.05.2020

Een verkoop tegen een ‘familieprijsje’?

Kunt u de verkoop aanvechten wanneer uw broer of zus tegen een gunstprijs van uw ouders een onroerend goed koopt? Wat kunt u bij het overlijden van uw ouders ondernemen? Wanneer is er sprake van een onrechtstreekse schenking? Moeten uw broer of zus het voordeel dan inbrengen? Met welk bedrag mag u dan rekening houden? Hoe gaat u te werk om dat voordeel bij een discussie te laten vaststellen?

VERHUUR - 28.05.2020

Verhuren via een vastgoedmakelaar?

Mede omwille van de steeds complexere regelgeving doen almaar meer verhuurders een beroep op een vastgoedmakelaar. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Wat doet die makelaar dan zoal voor u? Met welke kostprijs moet u rekening houden? Kunt u die kostprijs (deels) ten laste leggen van de huurder? Wat zijn de spelregels als u tijdens de bedenktijd de opdracht wilt annuleren?

PENSIOEN - 28.05.2020

Uw pensioenfiche ontvangen?

Verzekeraars zijn wettelijk verplicht om de aangeslotenen van een groepsverzekering of IPT op regelmatige basis een overzicht van hun polis te bezorgen. Iedere verzekeraar gebruikt daarvoor echter een eigen document met soms uiteenlopende begrippen en omschrijvingen. Hoe begrijpt u uw pensioenfiche correct? Welke uitkering mag u op het moment van uw pensioen verwachten?

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 28.05.2020

Terugname of preferentiële toewijzing?

Wanneer een van de echtgenoten een goed ingebracht heeft in het gemeenschappelijk vermogen, dan rijst de vraag of die echtgenoot altijd voorrang moet krijgen om het goed als eerste te mogen terugnemen in geval van overlijden of echtscheiding. Het goed ‘terugnemen’ kan op twee manieren: ofwel via het recht van terugname, ofwel via het recht op preferentiële toewijzing. Wat is het verschil en welk recht heeft voorrang?

BESCHERMING PARTNER - 28.05.2020

Huwelijksvoordelen: impact adoptie?

Het huwelijkscontract biedt echtgenoten een uitstekende manier om de langstlevende te beschermen. De kinderen kunnen de daarin toegekende huwelijksvoordelen in principe niet betwisten op basis van hun erfrecht. Is dat ook het geval als een van de partners niet-gemeenschappelijke kinderen heeft? Verandert de adoptie van de kinderen van uw partner daaraan iets?

BELEGGEN - 28.05.2020

Lessen uit de coronacrisis?

Welke lessen kunnen we als belegger uit de coronacrisis trekken? Wie geschoren wordt, moet blijven zitten, zegt het beursadagium... Klopt dat ook deze keer?

SOFTWARE - APPS - 28.05.2020

Nota’s digitaliseren doet u zo

Er bestaan verschillende manieren om stukken tekst of aantekeningen met behulp van uw smartphone te digitaliseren. De nieuwste update van Google Lens biedt u extra mogelijkheden.

EIGEN WEBSITE - FOTO’S & AFBEELDINGEN - 28.05.2020

Video’s voor uw website, effectief en simpeler dan u denkt

Past u al video’s toe op de website van uw bedrijf? Waarom is bewegend beeld nuttig voor uw website en hoe gaat u aan de slag?

CONSUMENT - PRIJSVERGELIJKING - 28.05.2020

Amazon.nl: de moeite waard?

Sinds een tijdje heeft Amazon een Nederlandse website. Is die interessant voor uw aankopen?

WEBDIENSTEN - VIDEOCONFERENCING - 28.05.2020

Videovergaderen met Google Meet, doen of niet?

Nu videovergaderen sinds de uitbraak van het coronavirus een nieuwe start lijkt te hebben gemaakt, heeft Google een gratis versie van Meet gelanceerd. Interessant?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 28.05.2020

Breid Outlook uit met extra tools

Met de vele ingebouwde opties kunt u Outlook al vrij goed naar uw hand zetten. Maar wist u dat u Outlook ook verder kunt uitbreiden met add-ins?

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 28.05.2020

Vermijd achtergrondgeluiden bij videogesprekken

Maakt u ook steeds vaker gebruik van videogesprekken - professioneel of informeel - dan weet u dat achtergrondgeluiden een serieuze stoorzender kunnen zijn. Hoe houdt u de audio zo helder mogelijk?

BTW - AFTREKBAARHEID - 27.05.2020

Btw om uw woning af te schermen


AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 27.05.2020

Altijd een redelijk bedrag aan beroepskosten aftrekbaar?

De fiscus weigert de aftrek van beroepskosten van een collega, omdat er geen bewijsstukken voorgelegd worden. Volgens uw collega moet de fiscus in dat geval de aftrek van een redelijk bedrag aan kosten aanvaarden. Klopt dat?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 27.05.2020

Meer mogelijkheden met win-winlening

Heeft ook u door de coronacrisis nood aan extra kapitaal, dan is de win-winlening misschien wel nuttig voor u. Het kader rond de Vlaamse win-winlening zal uitgebreid worden...

ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 27.05.2020

Door corona kunt u uw handelshuur niet meer betalen?!

Huurt u een handelspand om uw zaak uit te baten en bent u ingevolge de coronacrisis getroffen door sluiting, dan ondervindt u misschien ook problemen om de huur maandelijks te betalen. De overheid heeft een maatregel bedacht om wie hiermee geconfronteerd wordt, financieel te ondersteunen. Even kijken...

BTW - AFTREKBAARHEID - 27.05.2020

Hoeveel btw recupereren in geval van gemengd gebruik?

U gebruikt een gebouw, een computer, een auto, een fiets, enz. zowel voor uw zaak als privé. Hoe bepaalt u hiervoor nu ook alweer de aftrekbare btw? We vatten de regels nog eens samen...

BELASTBARE INKOMSTEN - 27.05.2020

Ouderschapsverlof door coronacrisis


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 27.05.2020

Vergeet uw intracommunautaire opgave niet!


GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 27.05.2020

Coronasteun bij werken na pensioen(leeftijd)?


MEDISCH RECHT - 27.05.2020

Opvorderen tegen corona is niet meer

Na fel protest werd het zgn. opvorderings-KB waarmee zorgmedewerkers opgevorderd konden worden in de strijd tegen COVID-19, weer ingetrokken. Wat hield dit KB, dat ook voor huis- en ziekenhuisartsen gold, in?

ORDE DER ARTSEN - RECLAME - 27.05.2020

Nat. Raad licht ‘reclameartikel’ uit nieuwe Code toe

In een advies van eind april 2020 heeft de Nat. Raad van de Orde der Artsen het artikel 37 van de nieuwe Code i.v.m. ‘praktijkinformatie’ (zeg maar ‘reclame’) besproken. Voegt dit advies nieuwe zaken toe aan artikel 37 en zo ja, veranderen die veel?

GRONDIG ONDERZOCHT - AUTOKOSTEN - 27.05.2020

Beroepsgebruik auto en realitycheck op afgelegde kilometers

Bij een belastingcontrole kan het aantal beroepskilometers van een auto altijd stof voor discussie opleveren als u geen vennootschap heeft. Het zal een beetje geven en een beetje nemen zijn, maar vermijd zeker dat u zichzelf ‘in de knoop praat’. Hoe doet u dat? Een recent arrest licht toe...

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 27.05.2020

Wat als COVID-19 een beroepsziekte is/wordt?

Stel, een patiënt werd besmet met COVID-19 en denkt dat dit op zijn werk gebeurd is. Omdat hij na drie maanden nog altijd ademhalingsproblemen heeft, raadt zijn vakbond aan om een aanvraag in te dienen om dit als een beroepsziekte te laten erkennen. Kan dat dan en wat zou het voordeel daarvan zijn?

GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 27.05.2020

Coronasteun naar BV(BA) of privérekening?


SUCCESSIERECHTEN - GESPLITSTE AANKOOP - 25.05.2020

De gesplitste aankoop versoepeld!

Voor vastgoed is de zgn. gesplitste aankoop de meest interessante techniek inzake successieplanning, omdat het nu niets extra meer kost. Hoe komt dat en wat is de huidige stand van zaken binnen de drie gewesten?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 25.05.2020

Liquidatiereserve 2014 nu (niet) uitkeren?

Indien uw BV(BA) voor boekjaar 2014 een liquidatiereserve (LR) aangelegd heeft, kan zij die nu tegen 5% uitkeren. Is dat altijd interessant?

PENSIOEN - VAPZ - 25.05.2020

Uw VAPZ in tijden van corona

Door de coronacrisis zal uw inkomen lager zijn dan verwacht en denkt u eraan om de premie voor uw vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) dit jaar niet of slechts gedeeltelijk te betalen. Kan dat? Hoe zit dat fiscaal?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 25.05.2020

Corona en uw pensioenovereenkomst voor zelfstandigen!

U bent zelfstandige zonder vennootschap en bouwt op een fiscaal vriendelijke manier een aanvullend pensioenkapitaal op via een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ). Door de coronacrisis heeft u wat liquiditeitsproblemen en zou u graag uw premie een jaartje overslaan. Kan dat en kunt u dat later inhalen?

BELEGGEN - FONDSEN - 25.05.2020

Kiezen voor een klassiek of een flexibel gemengd fonds?

Wie geen tijd wil steken in beleggen, kan gewoon kiezen voor een mix of gemengd fonds. Kiest u echter het best voor een klassiek gemengd fonds of voor een flexibel fonds? Hoe zit dat fiscaal?

BELEGGEN - FONDSEN - 25.05.2020

Een ‘Tak 6’ voor uw vennootschap?


RECHT - ARCHITECT - 25.05.2020

Architect verzekert u dat er geen bouwvergunning nodig is...

U voert verbouwingswerken uit aan een woning waar volgens de architect geen bouwvergunning voor nodig is. Mag u daarop verder gaan? Wat als nadien blijkt dat er wel een vergunning nodig was? De rechter sprak zich onlangs uit...

LASTIGE KLANTEN - ADVOCAAT - 25.05.2020

Afspraken maken met uw advocaat over zijn ereloon?

Bij een discussie met een klant, onderaannemer of leverancier moet u weleens een beroep doen op een advocaat. Wat met de kosten precies? Welke afspraken kunt u maken over diens ereloon en kosten?

LASTIGE KLANTEN - DESKUNDIGE - 25.05.2020

Een eigen expert ‘erbij nemen’?

Bij een discussie met een bouwheer over door u uitgevoerde werken wordt er weleens een deskundige aangesteld. Heeft het dan zin om er een eigen ‘technisch expert’ bij te nemen? Wat kan die doen en hoe gaat u te werk?

RECHT - EIGENDOMSVOORBEHOUD - 25.05.2020

Uw gezinswoning beschermen in geval van een faillissement?

In de pers was te lezen dat maar liefst een op de zes zelfstandigen vreest failliet te gaan door de coronacrisis. Als u er ook niet gerust in bent, kunt u dan uw privégezinswoning nu nog beschermen tegen eventuele schuldeisers? Hoe regelt u dat en wat zijn daarbij een aantal aandachtspunten?

RECHT - VEILIGHEID - 25.05.2020

Mogen uw werkmannen de grens nog over in coronatijden?

Stel, u bent actief op werven over de grens of u heeft buitenlandse klanten die u vragen om langs te komen. Mogen u en uw werknemers die grens dan over in deze coronatijden? Welke formaliteiten zijn van belang?

HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 20.05.2020

Een Vlaamse ‘deal’ over de handelshuur


HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 20.05.2020

Solden in augustus, korting in juni?

De solden zouden wegens de coronacrisis uitgesteld worden. Hoe zit dat en kunt u dan in juni kortingen toekennen in uw winkel?

PERSONEEL - ONTSLAG - 20.05.2020

Is het nu echt goedkoper om ‘nog snel’ iemand te ontslaan?

Onlangs was er heel wat commotie toen een schoenenketen een aantal werknemers in tijdelijke werkloosheid moest ontslaan. Hoe zit dat precies en is het dan inderdaad voordeliger om iemand ‘nog snel’ te ontslaan nu hij tijdelijk werkloos is?

CORONAVIRUS - BESTELLING - 20.05.2020

Een bestelling geleverd zonder handtekening in coronatijden

In deze coronaperiode wordt er als gevolg van de ‘social distancing’-maatregelen doorgaans geen leveringsbon getekend door uw klanten bij de levering. Komt u daarmee dan niet in de problemen als de klant nadien niet wil betalen?

RECHT - WILSVERKLARING EUTHANASIE - 20.05.2020

Is een wilsverklaring euthanasie nu van onbepaalde duur?

Stel, u wenst dat indien u ooit in een onomkeerbare coma terechtkomt, u niet in leven gehouden wordt. Dan kunt u een voorafgaande wilsverklaring inzake euthanasie ondertekenen. Hoelang blijft zo’n wilsverklaring gelden? Door een wetswijziging is er een verschil naargelang ze van vóór of na 2 april 2020 dateert...

BEDRIJFSWAGEN - CASH FOR CAR - 20.05.2020

Fiscus (te?) streng over vernietiging ‘cash for car’


ONTSLAGMOTIEF - 20.05.2020

Coronacrisis een geldig ontslagmotief?

Stel, uw bedrijfsactiviteit komt door de coronacrisis maar moeilijk op gang en u moet iemand laten afvloeien. Waarop moet u letten, opdat dit motief niet als kennelijk onredelijk beschouwd zou worden?

FEESTDAG - TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 20.05.2020

Feestdag in periode van coronawerkloosheid: wie betaalt?

Vele bedrijven hebben door de coronacrisis al in maart of april tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ingevoerd. Wie moet er dan de feestdagen van mei en/of juni betalen, wanneer er óók in die maanden nog werknemers (gedeeltelijk) op werkloosheid blijven staan?

OVERUREN - 20.05.2020

Goedkope ‘corona-overuren’ in cruciale sectoren

In de zgn. cruciale sectoren mag u ingevolge het coronavirus tussen 1 april en 30 juni 2020 extra vrijwillige overuren laten doen die erg voordelig zijn. Wat is het verschil met de vrijwillige overuren die al bestonden, ook in andere sectoren?

CONTROLE E-MAIL - 20.05.2020

Toestemming nodig voor inzage in professionele mail?

Stel, bij het inkijken van de mailbox van een werknemer stelt u zaken vast die u tot een ontslag om dringende reden nopen. U heeft weliswaar geen toestemming voor de inzage gevraagd, maar het gaat alleen om zuiver professionele mails. Is uw bewijs dan toch geldig verkregen? Het Hof van Cassatie licht toe...

ONTSLAG - OPZEGGING - 20.05.2020

Nu al opzeggen voor als de crisis zou blijven duren?

Een werkgever vreesde door de coronacrisis het ergste en had in dat opzicht alvast een bediende opgezegd (met een termijn van 30 weken). Als eind dit jaar dan zou blijken dat het nog zou meevallen, kon hij die opzeg nog voor niet-bestaande houden, zo stond er in de opzegbrief. Klopt dat laatste echter wel?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 20.05.2020

Zijn kandidaten en eventuele vervangers al beschermd?

Op dag X+35 werden de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 2020 nog neergelegd, waarna de procedure opgeschort werd. In welke mate zijn deze kandidaten al beschermd tegen ontslag en wat houdt die bescherming in? Moet u ook nog opletten voor een zgn. occulte bescherming (zonder dat u het weet)?

ARBEIDSOVEREENKOMST BEPAALDE TIJD - 20.05.2020

Opeenvolging contracten in cruciale sectoren


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 20.05.2020

Verlies van boekjaar 2020 aftrekken van de winst in 2019?

De federale regering werkt momenteel aan een wet die het door de coronacrisis eenmalig mogelijk zou maken om voor aanslagjaar 2020 of 2021 toekomstige verliezen in mindering te brengen. Wat zijn de krachtlijnen van deze regeling?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 20.05.2020

Uitstel van sociale bijdragen en de link met uw VAPZ

Wegens de coronacrisis heeft ook u misschien een uitstel van betaling gevraagd voor de sociale bijdragen van de twee eerste kwartalen van 2020. Als u naast uw groepsverzekering echter ook nog een VAPZ heeft, dan kan dat betalingsuitstel van uw sociale bijdragen wel gevolgen hebben voor uw VAPZ. Hoezo?

FINANCIEEL - LENING - 20.05.2020

Familie uw vennootschap laten steunen tijdens de crisis

Door de coronacrisis kan uw vennootschap misschien wel extra kapitaal gebruiken en een zgn. win-winlening kan dan fiscaal interessant zijn als investeerder. De Vlaamse regering gaat de mogelijkheden daarvan nu uitbreiden. Hoe zit dat dan?

FINANCIEEL - WAARBORG - 20.05.2020

Waarborg voor uw vennootschapskrediet

De federale overheid voorziet een ‘coronawaarborg’ voor de banken als u een bedrijfskrediet nodig heeft. Wat is daarbij voor uw vennootschap van belang?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 20.05.2020

Is een lijfrente van uw vennootschap nog interessant?

Het Grondwettelijk Hof heeft op 07.05.2020 een vraag beantwoord over de fiscale behandeling van een lijfrente. Hoe zit dat ook alweer met een lijfrente vanuit uw vennootschap? Wat heeft het Hof beslist en is een lijfrente dan nog interessant?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 20.05.2020

Uw auto verhuren aan uw vennootschap?

Een collega vertelde u dat het fiscaal gezien interessanter is om uw eigen auto te verhuren aan uw vennootschap, dan om privé te rijden met een auto van uw vennootschap. Klopt dat? Wat vinden de fiscus en de rechtspraak daarvan?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 20.05.2020

Juiste gegevens op factuur naar buitenland!?

Om de goederenverkoop naar een ander EU-land zonder btw te factureren, moet uw BV(BA) o.m. het btw-nummer van haar klant vermelden. Op 02.04.2020 heeft een circulaire een en ander verduidelijkt.

VENNOOTSCHAPSBIJDRAGE - 20.05.2020

Uitstel betaling vennootschapsbijdrage?


FISCALE GESCHILLEN - 20.05.2020

Negatieve ruling, dus naar de rechter?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 19.05.2020

Regeling onbelast bijverdienen ongrondwettelijk!

In het kader van de deeleconomie kunnen particulieren tot € 6.340 per kalenderjaar belastingvrij bijklussen. Het Grondwettelijk Hof heeft daar nu paal en perk aan gesteld. Wat moet u hierover weten?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 19.05.2020

Jaarvergaderingen in tijden van corona: elektronisch vergaderen of uitstel mogelijk

De jaarvergaderingen over boekjaren 31 december 2019 vinden deze tijd van het jaar plaats. Veel vennootschappen worden dit jaar geconfronteerd met de impact van het coronavirus, maar mogen zeker ook niet de hernieuwde regels na hervorming van het vennootschapsrecht uit het oog verliezen. We zetten alles even op een rijtje.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 19.05.2020

Schenken van laptops, iPads en dergelijke aan de zorgsector

In deze rare (corona)tijden schenken vele bedrijven nieuwe en/of gebruikte laptops, iPads en dergelijke aan ziekenhuizen en rusthuizen, alsook aan scholen zodat kansarme kinderen onderwijs kunnen volgen op afstand. Voorts stelt het familieleden ook in staat om te skypen of contact te zoeken met ouderen die in zorgcentra verblijven. Zijn deze schenkingen onderworpen aan de btw? Blijven de kosten aftrekbare kosten voor de bedrijven die deze schenkingen doen?

BTW - BTW-TERUGGAVE - 19.05.2020

Verhuur van opslagruimten en gevolgen

De wetgeving inzake de onroerende verhuur is sinds 2019 grondig aangepast door de invoering van de optionele b2b onroerende verhuur, alsmede de verplichte btw-heffing op kortetermijnverhuur en de gewijzigde definitie van opslagruimten. Hierna volgt een duidelijk overzicht van de verhuur van opslagruimten sinds 2019 zowel voor de bestaande overeenkomsten als voor nieuwe overeenkomsten.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 19.05.2020

Sociale bijdragen pas in 2021 betalen: (g)een goed idee?

Wie als zelfstandige door de coronacrisis financiële moeilijkheden heeft, kan betalingsuitstel vragen voor de voorlopige sociale bijdragen van het eerste en tweede kwartaal van 2020. Die moet u dan betalen tegen resp. 31 maart en 30 juni 2021. Een goed idee?

BTW - 19.05.2020

Onbetaalde facturen: wanneer kunt u de btw terugvragen?

Door de coronacrisis is het risico reëel dat u meer geconfronteerd zal worden met onbetaalde facturen. Welke mogelijkheden heeft u dan om de btw terug te vragen? Wat moet u hierover weten?

HANDELSVORDERINGEN - 19.05.2020

Dubieuze debiteuren in tijden van corona

Het Wetboek Inkomstenbelastingen voorziet in een fiscaal kader op grond waarvan welbepaalde boekhoudkundig aangenomen waardeverminderingen op handelsvorderingen ook fiscaal gezien in aanmerking genomen kunnen worden en derhalve het belastbaar resultaat van de vennootschap kunnen drukken. De Administratie heeft recent bij circulaire verduidelijkt wat dit betekent in tijden van corona.

VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 19.05.2020

Een lening van u privé aan uw vennootschap geven?

Uw vennootschap zit wegens de coronacrisis krap bij kas. U overweegt daarom om haar te ‘sponsoren’ door bv. € 10.000 van uw privégeld uit te lenen. Welke juridische, financiële en fiscale aandachtspunten zijn er daarbij?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 19.05.2020

Fiscaal voordeel voor uw digitale investeringen in coronatijd!

Mogelijkerwijze heeft ook uw zaak of vennootschap onlangs noodgedwongen geïnvesteerd in een webshop of een digitaal betalingssysteem om zo toch nog omzet te realiseren. Wist u dat u op dergelijke investeringen een zgn. investeringsaftrek van 13,5% kunt krijgen? Lees vooral verder...

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 19.05.2020

Krijgt de fiscus nu meer tijd voor controles?


PERSONEEL - GEWAARBORGD LOON - 19.05.2020

Moet u niet betalen voor een quarantaine-attest?

Stel, u ontvangt een attest met als titel ‘getuigschrift van quarantaine’. Het is ondertekend door een dokter en het vermeldt dat, hoewel de werknemer geschikt is om te werken, hij zich toch niet naar de werkplek mag begeven. Wat zijn de gevolgen van zo’n attest voor onder meer uw portemonnee als werkgever?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 19.05.2020

Een groot bedrijf moet u voortaan sneller betalen... 

Grote bedrijven die bij u iets bestellen, leggen soms overdreven betaaltermijnen op, bv. van meer dan 100 dagen, en dat kunt u in deze coronatijden wel missen! Sinds 29.04.2020 legt een nieuwe wet die betalingstermijn echter aan banden...

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 19.05.2020

Meer tijd om uw privéaangifte in te dienen?


RECHT - VARIA - 19.05.2020

Tijdelijk onmogelijk om failliet te gaan?

Een nieuwe wet probeert faillissementen die er enkel door de coronacrisis zouden komen, te vermijden. Hoe zit dat precies?

SLECHTE BETALERS - VOORSCHOT - 19.05.2020

Hoe u beschermen tegen wanbetalingen na de coronacrisis?

Er wordt een zondvloed aan wanbetalingen voorspeld na de coronacrisis. Kunt u zich daar als zelfstandige nú al tegen wapenen? Welke voorzorgsmaatregelen kunt u nemen opdat uw klanten u wel nog (tijdig) betalen?

VERKOOP - COMPROMIS - 19.05.2020

Op iedere pagina van compromis een paraaf?


VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 19.05.2020

Bemiddelingsopdracht na de sluiting

Sinds 11.05.2020 kunt u als vastgoedmakelaar weer aan de slag voor de verkoop van panden. Hoelang lopen uw bemiddelingscontracten na de ‘overmacht’?

VLAAMS GEWEST - SUCCESSIERECHTEN - 19.05.2020

Uw vastgoedvennootschap toch goedkoop laten vererven?

In Vlaanderen kunt u een familiale vennootschap laten vererven tegen gunstige tarieven, maar niet als er te veel vastgoed in zit. Dan geldt dat gunsttarief niet volgens Vlabel! Een vonnis van 04.02.2020 biedt toch mogelijkheden...

BTW - VERHUUR - 19.05.2020

Kwijtschelding huur bij verhuur met btw, waarop letten?

U verhuurt een magazijn met btw. Door de crisis zit uw huurder in financieel nauwe schoentjes en u wilt hem de huur van enkele maanden kwijtschelden. Heeft dat gevolgen voor de btw? Wat met uw btw-aftrek als verhuurder?

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 19.05.2020

Komt Vlaams Fonds Uithuiszettingen van pas als verhuurder?

Uw huurder die een woning huurt als hoofdverblijfplaats in het Vlaams gewest, heeft achterstallen, al dan niet door de coronacrisis. Is het nieuwe Vlaamse Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen voor u als verhuurder een oplossing?

MEDE-EIGENDOM - REGLEMENT VAN ORDE - 19.05.2020

Hoever gaat ‘inkijkrecht’ van commissaris van de rekeningen?

Over de opdracht van de commissaris van de rekeningen en de documenten die hij mag inkijken, is er weleens discussie. Mag hij bv. ook documenten opvragen die anderen niet mogen bekijken, bv. de uittreksels van de zichtrekening?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 19.05.2020

Wanneer kan de huurder de huur verlengen in coronatijden?

Zowel in het Vlaams als in het Waals gewest is er een tijdelijke coronaregeling waardoor de huurder bij afloop van de huur of bij het einde van de opzeg toch langer in het pand kan blijven. Hoe zit die regeling precies in elkaar?

WONINGHUUR - coronamaatregelen - 19.05.2020

Nieuwe huurder zoeken sinds 11 mei 2020?

De strikte maatregelen die gelden in de coronacrisis, worden langzaamaan afgebouwd in de overgangsfase sinds 11 mei 2020. Wat betekent dat precies indien u sinds 11 mei 2020 een nieuwe huurder wilt zoeken?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 19.05.2020

Op zoek naar handelshuurder in coronatijden


RECHT - 19.05.2020

Hoe zorgt u ervoor dat u zich ook effectief op uw algemene voorwaarden kunt beroepen?

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat u zich bij een discussie op uw algemene voorwaarden kunt beroepen tegenover uw contractspartij. Moet u bij elke transactie aan uw klant vragen om zijn akkoord met uw algemene voorwaarden te bevestigen? Volstaat het om uw algemene voorwaarden alleen maar op uw website te plaatsen? Is het voldoende dat uw klant uw factuur niet protesteert om te kunnen zeggen dat hij ook akkoord ging met uw algemene voorwaarden? Wat als een anderstalige klant beweert dat hij uw algemene voorwaarden niet begrijpt?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 19.05.2020

Hoe organiseert u uw algemene vergadering in coronatijden?

Zelfs in coronatijden moet elke vennootschap of vereniging een jaarvergadering organiseren. Kan dat ook vanop afstand, nu fysiek samenkomen nog altijd moeilijk ligt? Kunt u uw jaarvergadering eventueel uitstellen?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 19.05.2020

Meer zuurstof nodig? Vraag dan uw voorafbetaling VA1 nu terug!

Door de coronacrisis heeft de regering de percentages voorafbetaling VA3 en VA4 opgetrokken, waardoor u zonder risico op vermeerdering uw voorafbetaling tot 12.10.2020 kunt uitstellen. Kunt u nu VA1 (gedeeltelijk) terugvragen?

NIET-CONFORME FACTUUR - 19.05.2020

Een onregelmatige factuur ontvangen, wat nu?

Het overkomt u wellicht ook af en toe: een leverancier of een aannemer stuurt u een factuur die niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Moet u die factuur dan protesteren of kunt u ze zonder meer betalen? Loopt u een risico als u een dergelijke factuur in uw boekhouding opneemt? Kunt u de problemen achteraf nog rechtzetten? Welke risico’s loopt u als u zelf per vergissing naar uw klanten facturen stuurt waarop niet alle wettelijk verplichte vermeldingen staan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 19.05.2020

Vergoeding binnenlandse verplaatsingen licht gestegen sinds 1 april 2020!

Sinds 1 april 2020 kunt u aan uw collega’s een iets hogere binnenlandse dag- en nachtvergoeding uitkeren. Hoe zit de regeling ook alweer in elkaar? Hoeveel mag u dan maximaal uitkeren?

BTW - 19.05.2020

Invoer: toch niet altijd (onmiddellijk) btw te betalen?

Heel wat kmo’s kopen af en toe ook buiten de EU goederen aan. Op de invoer van goederen in België is in principe Belgische btw verschuldigd. Onder bepaalde voorwaarden kan die invoer echter ook vrijgesteld zijn van btw. Er bestaat soms twijfel over wanneer dat precies het geval is. Wat moet u hier als boekhouder over weten en waarop moet u letten? Wat verandert er na de brexit?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 19.05.2020

Fiscale fiches 281.50: ook dit jaar uiterlijk op 30.06 indienen!

U moet ook dit jaar weer fiches 281.50 opmaken voor vergoedingen die u in 2019 aan ‘derden’ betaald heeft. U krijgt hiervoor dus geen corona-uitstel. Voor wie moet u zo een fiche opstellen? Wat zijn de mogelijke sancties als u de fiches niet opmaakt? Hoe kunt u eventueel nog ontsnappen aan die sanctie?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 18.05.2020

Corona update: nu ook corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen!

Naar analogie met het corona-ouderschapsverlof dat onlangs is ingevoerd voor werknemers heeft de federale regering nu ook een ouderschapverlof voor zelfstandigen goedgekeurd.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 18.05.2020

Corona update: corona-overbruggingsrecht voor zelfstandigen verlengd tot 30 juni 2020!

Federaal minister van Zelfstandigen Ducarme kondigde zonet aan dat de tijdelijke versoepeling van het overbruggingsrecht opnieuw met een maand verlengd wordt.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 14.05.2020

Corona update: uitstel tot 30 september 2020 voor erfenissen en aankoopakten in het Vlaams gewest!

De Vlaamse Belastingdienst hanteert voortaan 31 juli 2020 als einddatum van de verstrengde coronamaatregelen. Wat betekent dit concreet?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 14.05.2020

Nog niet volledig afgeschreven auto best in 2020 verkopen?

Bent u van plan om nu een nieuwe auto aan te schaffen met leveringsdatum begin 2021, dan verkoopt u misschien toch het best uw oude niet volledig afgeschreven auto nog in 2020. Waarom is dat zo?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 14.05.2020

Aangifte pb: geen uitstel wegens corona!

Sinds 5 mei is Tax-on-web weer beschikbaar via MyMinfin. U kunt dus vanaf nu uw belastingaangifte voor inkomstenjaar 2019 indienen. Wat is de deadline?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 14.05.2020

Welk belastingtarief op een opzegvergoeding?

Een werknemer wordt ontslagen en start zijn eigen BVBA waarvan hij een loon ontvangt in de vorm van voordelen alle aard (VAA) en geherkwalificeerde huur. Een jaar later ontvangt hij van zijn ex-werkgever een opzegvergoeding. Tegen welk tarief moest die belast worden?

BEROEPSKOSTEN - AUTOKOSTEN - 14.05.2020

Is een overdreven huurprijs voor een auto een VAA?

Een zaakvoerder verhuurt een tweedehandsauto aan zijn BVBA. De fiscus vindt die huurprijs overdreven en belast het overdreven gedeelte als een voordeel alle aard (VAA). Wat vond de rechter daarvan?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 14.05.2020

Welke CO2 -uitstoot gebruiken in 2020 en vanaf 2021?

Voor de fiscaliteit van beroepsmatig gebruikte personenauto’s is de CO2 -uitstoot al lang een essentieel gegeven. De officiële methode om die uitstoot te meten is enkele jaren geleden gewijzigd. Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen?