GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 27.05.2020

Coronasteun naar BV(BA) of privérekening?

Het overbruggingsrecht komt ‘wettelijk gezien’ aan de natuurlijke persoon toe. In die zin zou het dus op de privérekening van de bedrijfsleider gestort moeten worden. Het bedrag zal in elk geval op een fiscale fiche op naam van de natuurlijke persoon gezet worden.

Tip. Als de vennootschap de sociale bijdragen van de bedrijfsleider in zijn plaats betaalt, zal het sociaal verzekeringsfonds het overbruggingsrecht op de rekening van die vennootschap storten, dat is nl. het nummer dat gekend is. In dat geval doet de bedrijfsleider er goed aan om dit bedrag door te storten naar zijn privérekening, zodat er conformiteit tot stand komt op fiscaal vlak (fiche op naam van de natuurlijke persoon).

De (Vlaamse) compensatiepremie (€ 3.000) kan zowel aan een natuurlijke persoon als aan een vennootschap gestort worden. Als u uw dokters- of tandartsactiviteit in de vorm van een vennootschap uitoefent, is het dus ook logisch dat de premie op haar rekeningnummer gestort wordt.

Goed om te weten. Zowel wat het overbruggingsrecht als wat de compensatiepremie betreft, is het in principe geen probleem dat u als bedrijfsleider loon blijft opnemen uit uw vennootschap. Dat mag dus. Voor de periode waarvoor u de steun aanvraagt, kunnen er daarentegen geen maaltijdcheques of zgn. dagvergoedingen toegekend worden, vermits die (moeten) samenhangen met ‘effectieve prestaties’.

Heeft u een vennootschap, dan kunt u de compensatiepremie op haar rekening laten storten, terwijl u het overbruggingsrecht op de privérekening moet laten storten, of minstens zelf naar die rekening moet doorstorten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878