BELEGGEN - FONDSEN - 25.05.2020

Kiezen voor een klassiek of een flexibel gemengd fonds?

Wie geen tijd wil steken in beleggen, kan gewoon kiezen voor een mix of gemengd fonds. Kiest u echter het best voor een klassiek gemengd fonds of voor een flexibel fonds? Hoe zit dat fiscaal?

Gemengde fondsen

Waarom zijn ze zo populair? De ultralage rente heeft gemaakt dat steeds meer beleggers iets anders zochten dan het spaarboekje en obligaties. De gemengde fondsen zijn dan vaak een alternatief en hebben de voorbije jaren ook goede rendementen laten zien. Het enorme aanbod maakt ze eenvoudig aan te kopen. Door de Europese richtlijnen mag uw bankier ook niet om het even wat voorstellen en gemengde fondsen passen goed bij de regelgeving waarbij een belegging moet overeenstemmen met uw risicoprofiel en kennis.

Spreiding en opvolging. Met een gemengd fonds belegt u in een mix van aandelen en obligaties, aangevuld met alternatieve beleggingen en cash. Zo combineert u het beste van twee werelden: het rendement van aandelen en het stabielere karakter van obligaties; uiteraard met meer risico dan een spaarboekje. Een fonds belegt in honderden obligaties en aandelen en levert zo een veel betere spreiding dan u zelf ooit kunt bereiken. Al vanaf één deelbewijs van enkele tientallen euro’s kunt u investeren. Heel wat banken bieden bovendien ook fondsenspaarplannen aan, waarbij het mogelijk is om vanaf € 25 à € 100 per maand in te stappen. De fondsen worden beheerd door specialisten met toegang tot informatie die voor de kleine belegger niet altijd snel toegankelijk is. Ze volgen dagelijks de economie en de financiële markten op en kunnen dus snel en met kennis van zaken investeren.

Niet alle gemengde fondsen zijn gelijk. Welk fonds geschikt is voor u, hangt af van uw doelstelling: wilt u een extra inkomen genereren? Wilt u wat meer opbrengst dan op uw spaarboekje, maar het neerwaartse risico zo veel mogelijk beperken? Of wilt u gewoon meegaan met de markt? Voor elk van die doelstellingen bestaan strategieën, die onder de benamingen defensief (weinig risico), neutraal (een beetje meer risico) of dynamisch (veel risico) kunnen vallen.

Wat kiezen? Wilt u extra inkomsten, dan kiest u het best voor fondsen die hoofdzakelijk in hoogrentende activaklassen investeren, zoals dividendaandelen of ‘high yield’-obligaties. Wilt u meegaan met de markt, dan komt u bij de traditionele gemengde fondsen terecht. In zo’n ‘klassiek fonds’ kiest de beheerder voor een vaste verhouding tussen aandelen en obligaties. In een ‘flexibel fonds’ daarentegen ligt het percentage aandelen niet vast. Dat laat de beheerder toe om de samenstelling van het fonds aan de economische situatie aan te passen. Evolueren de markten gunstig en stabiel? Dan kunnen de gemengde flexibele fondsen door hun beleggingen in aandelen van deze stijging profiteren. Komen de markten in een turbulente periode terecht? Dan beperken deze fondsen de risico’s door het percentage in aandelen te verlagen of helemaal uit de aandelenmarkt te stappen.

Tip. Bekijk de rendementen uit het verleden en zeker wat het fonds deed in moeilijkere tijden, bv. in de crisisjaren 2008, 2011 of begin 2016.

Betaal niet te veel aan de fiscus

Taks. Fondsenbeleggers betalen 30% meerwaardetaks op het vastrentende deel van hun gemengd fonds, als dat voor meer dan 10% in obligaties belegt – de zogenaamde Reynders-taks. In sommige gevallen betaalt u ook beurstaks.

Let op! Buitenlandse brokers houden de meerwaardebelasting niet in. U moet dit dan zelf via uw belastingaangifte regulariseren, maar omdat u de juiste informatie voor de berekening niet heeft, is het praktisch onmogelijk om fiscaal in orde te zijn.

Wilt u al vanaf een klein bedrag een gemengde beleggingsportefeuille, dan komt u bij gemengde fondsen terecht. Voor wie het neerwaartse risico wil beperken, zijn er flexibele gemengde fondsen. Wilt u vooral meegaan met de markt, dan kiest u eerder traditionele gemengde fondsen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878