Alle domeinen

2020 - Juni

BELEGGEN - 30.06.2020

Zijn aandelen nu goedkoop?

Bijna dagelijks wordt u als belegger geconfronteerd met experts die stellen dat aandelen momenteel duur of integendeel net goedkoop zijn. Wat is daar precies van aan?

VERHUUR - 30.06.2020

Uw pand opnieuw te huur zetten?

Als een huurovereenkomst bijna eindigt, wilt u uw pand natuurlijk opnieuw te huur stellen. Mag u dan onbeperkt met kandidaat-huurders langsgaan en publiciteit maken voor een nieuwe verhuur? Kunt u daarover afspraken maken in de huurovereenkomst? Wat onderneemt u als uw huurder niet meewerkt? Gelden dezelfde regels ook als u uw pand in de loop van de huurovereenkomst wilt verkopen? Waarmee moet u rekening houden als u een handelspand verhuurt?

TESTAMENT - 30.06.2020

Een eigenhandig testament opstellen?

Sommige mensen vragen zich in de huidige situatie af of ze er goed aan doen om nog snel zelf een testament op te stellen. Aan welke vormvoorwaarden moet dat testament dan voldoen? Hoe streng worden die criteria door de rechtbank ingevuld? Wat gebeurt er als er enkel een kopie van het testament gevonden wordt? Is een testament dat niet aan alle vormvoorwaarden voldoet automatisch ongeldig?

PROCEDURE - 30.06.2020

Vereffening-verdeling: voor jaren vertrokken?

De vereffening-verdeling na een echtscheiding of in het kader van een nalatenschap kan soms jaren aanslepen. Waarom? Hoe verloopt zo’n procedure precies? Wat kunnen u of uw advocaat ondernemen om die termijn zo kort mogelijk te houden? In welke omstandigheden kan alles extra lang duren? Kunt u via een akkoord altijd tot een snellere oplossing komen? Wanneer werkt dat het best?

FAMILIEBEDRIJF - 30.06.2020

Versnipperd aandelenbezit en gunsttarief?

Zowel voor het schenken als voor het vererven van een familiale vennootschap geldt er zoals u weet een gunsttarief. Over meerdere generaties raakt het aandelenbezit echter vaak versnipperd, waardoor de participatievoorwaarde mogelijk niet meer vervuld is. Mag u dan rekening houden met het aandelenbezit van ‘verre’ familie? Vormt een inbreng van de aandelen in een maatschap een oplossing?

BELEGGEN - 30.06.2020

Beleggen in grondstoffen: doen of niet?

“De olieprijs zakt onder nul”, “De goudprijs klimt naar het hoogste peil in jaren”, het zijn slechts een paar krantenkoppen van de voorbije maanden. Grondstoffen zijn in 2020 dus een belangrijk beleggingsthema. Is een belegging in grondstoffen ook voor u een aanrader? Hoe pakt u dat dan het best aan?

AANNEMING - 30.06.2020

‘Lichte gebreken’: aannemer aanspreken?

De tienjarige aansprakelijkheid van uw aannemer speelt enkel voor zware gebreken. Kunt u uw aannemer ook aansprakelijk stellen voor lichtere verborgen gebreken? Hoever gaat zijn garantieverplichting dan? Wat kunt u dan van de aannemer vragen? Binnen welke termijn moet u een dergelijk gebrek inroepen? Kan de aannemer in de overeenkomst andere afspraken maken?

TWEEDE VERBLIJF - 30.06.2020

Hoe uw buitenlands vastgoed aangeven?

Hoe geeft u binnenkort in uw aangifte personenbelasting uw buitenlands vakantieverblijf correct aan? Wanneer wordt u op die buitenlandse inkomsten in België belast en wanneer niet? Moet u een ander bedrag aangeven wanneer u het pand verhuurt en wanneer u het enkel zelf gebruikt? Welke gevolgen hebben de verschillende arresten daarover van het Europees Hof van Justitie?

AANDEELHOUDERS - 26.06.2020

Geschillenregeling aandeelhouders 2.0: de vlag dekt nu een veel bredere lading...

Als een ernstig conflict tussen de aandeelhouders de vennootschap of hun belangen schaadt of dreigt te schaden, dan kunnen zij een beroep doen op de geschillenregeling. Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) geeft aan die regeling een ruimer toepassingsgebied.

Welke andere geschillen dan de loutere overdracht van aandelen kunnen nu in die procedure betrokken worden? Kunnen vruchtgebruikers voortaan ook een vordering tot uittreding of tot uitsluiting stellen? Sinds wanneer zijn de nieuwe regels in werking getreden?


CORONACRISIS - 26.06.2020

Financiële hulp tussen groepsvennootschappen: hoe fiscale problemen vermijden?

Wanneer een vennootschap die behoort tot een groep financiële problemen heeft, is het niet ongebruikelijk dat ze een lening zonder of met een lage interest of een kwijtschelding van schulden krijgt van haar moedervennootschap of een andere groepsvennootschap. Een dochtervennootschap met opgestapelde verliezen wordt soms deficitair vereffend, waarbij de vorderingen van de verbonden vennootschappen definitief verloren gaan. Wat zijn de fiscale risico’s van een dergelijke financiële hulp tussen verbonden Belgische vennootschappen? Hoe kijken de rechtspraak en de Rulingcommissie hier tegenaan?

AANDELEN - 26.06.2020

Hervorming vennootschapsrecht: sanctie eenhoofdigheid afgeschaft?

Onder het vroegere Wetboek van Vennootschappen moest een naamloze vennootschap door minstens twee oprichters opgericht worden. Is dat nog steeds zo onder het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) dat sinds 1 mei 2019 in werking getreden is?

Werden ook andere regels inzake eenhoofdigheid gewijzigd? Kan eenzelfde persoon voortaan enige vennoot zijn van meerdere BV’s?


GROEPSVERZEKERING - 26.06.2020

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor uw groepsverzekering?

Wat gebeurt er met uw groepsverzekering als u en uw collega’s tengevolge van de coronacrisis tijdelijk werkloos zijn? Wat zijn de nadelige gevolgen als u de premiebetaling schorst? Mag het bedrijf de persoonlijke bijdrage zelf dragen, als u de polis toch ongewijzigd verderzet? Welke mogelijkheden zijn er om die persoonlijk bijdrage toch te verrekenen met het loon van de werknemers?

INTERNATIONAAL - 26.06.2020

‘Transfer pricing’-circulaire 2020: aandachtspunten (deel 2)

Op 25 februari 2020 verscheen de circulaire 2020/C/35 met richtlijnen over verrekenprijzen voor multinationale ondernemingen en belastingadministraties. In eerdere bijdragen stonden we stil bij de algemene principes inzake interne verrekenprijzen die de circulaire toelicht en bij een aantal specifieke topics. Hierna belichten we nog een aantal interessante aandachtspunten die in de omzendbrief aan bod komen.

INTERNET - 26.06.2020

Wat kunt u ondernemen tegen een negatieve beoordeling op internet?

Heel wat websites bieden de mogelijkheid om recensies over bedrijven te plaatsen. Wat zijn uw rechten als er een onterechte negatieve commentaar over uw bedrijf op internet komt te staan? Is gelijk welke beoordeling zomaar toegelaten op basis van de vrijheid van meningsuiting? Kunt u de beheerder van de website vragen om een negatieve beoordeling te verwijderen? Kunt u eventueel ook gerechtelijke stappen ondernemen tegen de beoordelaar en een schadevergoeding vragen? Zijn er andere manieren om de negatieve gevolgen van een dergelijke beoordeling te verminderen?

STUDENTENARBEID - 26.06.2020

Regels studentenarbeid nu versoepeld?

Met welke regels moet u rekening houden wanneer u in de onderneming een student wilt tewerkstellen? Wat zijn de voordelen van een studentenovereenkomst op fiscaal en sociaal vlak? Wie mag als student werken? Welke beperkingen gelden er qua duur van de studentenarbeid? In welke mate zijn die regels nu naar aanleiding van de coronacrisis versoepeld?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 26.06.2020

Bedrijfspensioenkapitaal vervroegd opnemen: wanneer mogelijk en wanneer zinvol?

Wellicht krijgt ook u af en toe van uw collega’s of van de bedrijfsleider de vraag op welke leeftijd zij hun bedrijfspensioenverzekering kunnen opnemen? Wanneer is een opname vóór de leeftijd van 65 toch nog mogelijk? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Is zo’n vervroegde opname ook financieel zinvol, voor wie het geld bv. wil investeren in vastgoed? Wat zijn dan de aandachtspunten? Waarom is een inpandgave van het contract dan meestal een betere strategie?

CONTRACT - 26.06.2020

Belang van deelbaarheidsclausules in transactiedocumenten

Een deelbaarheidsclausule (beter gekend als een ‘severability clause’) wordt vaak opgenomen in transactiedocumenten (zoals een vertrouwelijkheidsovereenkomst, term sheet, koop- en verkoopovereenkomst, enz.) en wordt beschouwd als een niet-controversiële standaard of boilerplate-clausule.

Hoewel de clausule zeer nuttig kan blijken, en ongeacht het feit dat ze als standaard wordt aanzien, moet ze echter op een bedachtzame manier gebruikt worden in het kader van een transactie. Wat moet u daarover zoal weten?


BTW - BTW-AANGIFTE - 25.06.2020

Versoepeling aangiftetermijn tijdens de zomermaanden!

Als u btw-plichtig bent, dan verleent de Btw u tijdens de zomermaanden iets meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Geldt dat ook voor de intracommunautaire opgaven? Heeft u ook meer tijd om te betalen of hoe zit dat precies?

ERVEN & SCHENKEN - VARIA - 25.06.2020

Hoe de erfbelasting optimaliseren tussen echtgenoten?

Als een van de echtgenoten een groot eigen vermogen heeft, denkt u het best al vroeg na over een successieplanning. Dat kan via een aantal eenvoudige en goedkope technieken. Wat moet u precies doen?

CONTROLE & GESCHILLEN - BEZWAAR - 25.06.2020

Wie ontvangt de beslissing over een bezwaarschrift?

Een belastingplichtige geeft een volmacht aan zijn boekhouder om een bezwaarschrift in te dienen. De beslissing over het bezwaarschrift wordt enkel aan hemzelf meegedeeld, niet aan de boekhouder. Is dat volgens Cassatie een procedurefout?

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 25.06.2020

Geen VAA gratis lening als u de marktrente betaalt?

Een bedrijfsleider betaalt interest op een lening bij zijn vennootschap. Volgens de fiscus is de interestvoet te laag en hij belast het verschil tussen de zgn. fictieve debetinterest en de betaalde interest als een voordeel alle aard (VAA). Wat vond de rechter daarvan?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 25.06.2020

Verlenging steunmaatregelen tot 31.12.2020!


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 25.06.2020

Optimaliseer de doorrekening van restaurant- en autokosten

Zowel restaurantkosten als autokosten zijn fiscaal beperkt aftrekbaar. Kunt u de fiscale kost beperken indien u deze kosten doorfactureert aan uw klanten? Bij wie wordt dan de aftrek beperkt? En wat zijn de spelregels?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 25.06.2020

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u/uw boekhouder dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

WOON-WERKVERKEER - 25.06.2020

Fiscaal vriendelijk naar uw werk fietsen!

Indien u of uw werknemer naar uw kantoor fietsen, dan kan uw BV(BA) daarvoor een belastingvrije vergoeding toekennen. Hoeveel? En wat zijn de voorwaarden?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 25.06.2020

Biztax ten laatste beschikbaar op 07.07.2020!


VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 24.06.2020

Nieuwe tarief kilometervergoeding is gekend!

Het tarief van de kilometervergoeding voor de periode van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021 werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hoeveel bedraagt dit nieuwe forfait en wat is daarbij van belang?

PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 24.06.2020

Regels voor aangifte aan ziekenfonds tijdelijk versoepeld

Normaal gezien wordt de arbeidsongeschiktheid van een zelfstandige pas erkend vanaf de datum waarop de behandelende arts het getuigschrift voor het ziekenfonds (de zgn. vertrouwelijke) ondertekend heeft. Ingevolge een recente COVID-19-maatregel werd dit echter tijdelijk versoepeld. In welke zin?

BELASTINGAFTREK - 24.06.2020

Uw kind als jobstudent bij u brengt op!

Uw zoon/dochter de administratie van de praktijk laten ‘opruimen’ als jobstudent tijdens de zomer en zo nog ‘fiscaal profijt’ doen ook? Dat kan! Hoe?

ACCREDITERING - ARTSEN - 24.06.2020

Geen negatieve invloed van corona op uw accreditering?

Om geaccrediteerd te zijn en te blijven moet u in principe 20 credit points (CP) per jaar halen en 2 LOK’s per jaar volgen. Wat echter indien de COVID-19-crisis (en het bijhorende verbod op ‘samenscholingen’) de voorbije maanden het halen van voldoende CP en LOK’s onmogelijk gemaakt heeft?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 24.06.2020

Nood aan verjonging, dus moet ú stoppen?

Een contract met het ziekenhuis dat automatisch afloopt op de pensioenleeftijd, kan verboden leeftijdsdiscriminatie inhouden, tenzij er een zgn. legitiem doel voor is. Welk motief roept men daar doorgaans voor in en kan het ziekenhuis op die manier ook een aanvraag tot verlenging weigeren? Een recent vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 24.06.2020

Compensatiepremie Brussel: aanvraag vóór 30.06


GOED OM TE WETEN - BEROEPSGEHEIM - 24.06.2020

Rechtsgrond voor meldplicht is er in Vlaanderen


FINANCIEEL - VARIA - 22.06.2020

De zorgvolmacht met twee snelheden?


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 22.06.2020

Thuisbureau op kosten van uw BV(BA)?

Door het coronavirus heeft u de afgelopen weken van thuis uit gewerkt. U bent van plan om dat in de toekomst nog te doen. Uw thuisbureau heeft echter een opknapbeurt nodig. Mag uw BV(BA) die kosten dragen?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 22.06.2020

Fiscaal vriendelijk beleggen in Vlaamse kmo’s

De Vlaamse regering wil spaargeld activeren door een Welvaartsfonds. Hoe werkt dat precies? Wat kunt u ervan verwachten? Hoe zit dat met het fiscaal voordeel? En is het wel interessant?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 22.06.2020

Hoe uw privérechtsbijstandsverzekering fiscaal inbrengen?

Sinds 01.09.2019 kunt u een rechtsbijstandsverzekering afsluiten die u privé recht geeft op een belastingvermindering van 40%. Aan welke voorwaarden moet de polis voldoen om fiscaal aftrekbaar te zijn? In welke code moet u dat dan aangeven in de aangifte personenbelasting?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 22.06.2020

Hoe uw pensioenspaarfonds overhevelen naar andere bank?

Welke stappen moet u zetten om het geld van het ene naar het andere pensioenspaarfonds over te hevelen? Wat zijn de transferkosten? Als u dit jaar al een stukje gestort heeft, wat is fiscaal dan het best?

Coronavirus – Actualiteit - 22.06.2020

Corona update: vervroegde verliesaftrek goedgekeurd!

De Kamer heeft op 18 juni het wetsontwerp goedgekeurd dat ondernemingen de mogelijkheid biedt om verliezen van 2020 vervroegd af te trekken van hun winsten.

BELASTINGBEREKENING - 19.06.2020

Toegang Fisconetplus wat anders


FISCALE VERMINDERINGEN - GIFTEN - 19.06.2020

Oude pc aan een school schenken?


ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 19.06.2020

Meerwaarde op grondgedeelte van een pand belastbaar?

Verkoopt u een gebouw met winst, een zgn. meerwaarde, dan slaat een deel van die winst op het grondgedeelte. Is dat deel belastbaar? Hangt dat ervan af of u het verkochte gebouw al dan niet voor uw zaak gebruikt heeft?

BTW - ONROEREND GOED - 19.06.2020

Is de factuur voor uw snoeiwerken correct opgemaakt?

U heeft recent uw hagen laten snoeien en de tuinaannemer heeft u net zijn factuur bezorgd. Daarop wordt btw aangerekend. Klopt dat wel? Wat indien dat niet correct is?

AFTREKBARE KOSTEN - RESTAURANTKOSTEN - 19.06.2020

Weer naar een restaurant voor uw zakenlunch?

Nu de horeca opnieuw open is, kunt u weer naar een restaurant met uw klant of zakenrelatie. Waarop letten om de fiscale aftrek van uw restaurantkosten te verzekeren? Even kijken hoe het nu alweer zat...

CONTROLE EN BETWISTINGEN - BOEKHOUDING - 19.06.2020

Is uw boekhouding bewijskrachtig?

Een restaurant krijgt een belastingcontrole. De controleur weigert het aangegeven verlies te aanvaarden, omdat de boekhouding niet bewijskrachtig zou zijn. De rechter denkt daar anders over. Waarom, en wat kunt u hiervan onthouden?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 19.06.2020

Corona tax incentives: carry-back van verliezen en wederopbouwreserve

De coronacrisis heeft de regering ook aangezet om incentives op vlak van de inkomstenbelasting uit haar hoed te toveren. Zo bespreekt de Kamer op dit ogenblik een wetsontwerp dat ‘carry-back’ van verliezen en de aanleg van een toekomstige wederopbouwreserve mogelijk moet maken. Wat weten we al?

INTERNATIONAAL - 19.06.2020

Hongkong wijzigt belastingregels: impact voor Belgische aandeelhouders?

Recent werd een wijziging doorgevoerd aan het belastingregime voor vennootschappen in Hongkong. Dit kan een impact hebben voor aandeelhouders van Hongkong vennootschappen. Enerzijds is er de impact voor de kaaimantaks (private aandeelhouders), anderzijds op de vennootschapsbelasting.

INTERESTEN - 19.06.2020

Lenen om eigen vermogen uit te keren: mijlpaalarrest Cassatie inzake aftrekbaarheid van interesten

Wanneer u het eigen vermogen van uw vennootschap wenst te verminderen op grond van een uitkering of terugbetaling, is het niet uitgesloten dat uw vennootschap niet over afdoende liquide middelen beschikt om die transactie te realiseren. Uw vennootschap kan er dan voor opteren om een lening aan te gaan. Zijn de interesten die op een dergelijke lening betaald worden aftrekbaar? Het Hof van Cassatie schept – na jaren van discussie – enige klaarheid.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 19.06.2020

Verlenging van steunmaatregelen voor bedrijven in moeilijkheden tot 31.12.2020

Door de verspreiding van het coronavirus ondervindt ook uw vennootschap wellicht nu nog financiële moeilijkheden. Om daaraan tegemoet te komen, verlengt de fiscus een aantal steunmaatregelen tot en met 31.12.2020. Over wat gaat het?

BTW - 6% - 19.06.2020

Restaurant- en cateringdiensten: 6% tot eind 2020!

De regering heeft beslist om de door de coronacrisis getroffen horecasector te ondersteunen door het btw-tarief op restaurant- en cateringdiensten tijdelijk (van 08.06.2020 tot en met 31.12.2020) te verlagen naar 6% (KB nr. 20 van 08.06.2020, BS 12.06.2020) .

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 19.06.2020

Coronalockdown en thuiswerk: fiscale gevolgen?

Tegenwoordig spreken we van een ‘lockdown light’ en lijkt het gewone leven weer stilaan vorm te krijgen. Niettemin is thuiswerk toch nog steeds zeer courant. Hoe kijkt de fiscus echter naar al dat thuiswerk?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 19.06.2020

Dividenduitkering bij de NV: quid balans- en liquiditeitstest?

Ter compensatie van het wegvallen van het kapitaal en de daarbij horende bescherming van de schuldeisers bij de BV en CV, voorziet het nieuwe WVV voor de kapitaalloze vennootschappen in een balans- en liquiditeitstest alvorens tot uitkering over te gaan. Hoe zit dat dan bij de NV, waar het kapitaalbegrip wel behouden bleef?

WOON-WERKVERGOEDING - PC 200 - 18.06.2020

Nieuw in PC 200: fietsvergoeding van € 0,10 per km

Vanaf 1 juli 2020 treedt in PC 200 een fietsvergoeding van € 0,10 per km in voege. Welke gevolgen heeft dat voor bedienden die met de fiets naar het werk komen? Stel dat u vroeger meer, lees: het fiscale maximum, of integendeel minder, lees: hetzelfde bedrag als voor de auto, betaalde...

OPZEGTERMIJN - 18.06.2020

Kan een berekeningsfout bij de verlenging geen kwaad?

Als een opzegtermijn vaak geschorst werd (door verschillende oorzaken), is het niet altijd eenvoudig om te berekenen tot wanneer die precies verlengd moet worden. Leidt een fout daarin, u verlengt bv. te veel, altijd tot zware gevolgen, bv. het ontstaan van een nieuw contract? Een recent vonnis licht toe...

VERVANGINGSOVEREENKOMST - 18.06.2020

Eerst X en dan Y vervangen kan niet met hetzelfde contract!

Een vervangster verving eerst werkneemster X en meteen daarna werkneemster Y, beiden wegens zwangerschapsrust. In het vervangingscontract stond duidelijk dat het automatisch, zonder opzeg, ten einde zou lopen wanneer de ‘zwangere werkneemster’ zou terugkomen... en toch liep het mis op dat vlak. Hoe kwam dat?

ONTSLAG - 18.06.2020

Hoe op kosten van een opzeg besparen?

Stel, u kunt niet anders dan iemand te laten afvloeien en de relatie laat nog toe om in beider belang financieel te optimaliseren. Hoe kunt u tot 30% besparen?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 18.06.2020

Kiezerslijsten nog bruikbaar na opschorting?

De kiezerslijsten voor de sociale verkiezingen van 2020 moest u al opstellen in februari (dag X). Door de opschorting tot wellicht november ligt er nu een lange periode tot (de nieuwe) dag Y. Wat met wie intussen in en uit dienst getreden is?

LOONBONUS - 18.06.2020

Door corona geen geld meer om loonbonus te betalen...

Stel, in precoronatijden heeft u een loonbonusplan voor 2020 afgesproken met uw personeel. Nu is er door de coronacrisis echter geen geld meer om die bonus uit te betalen, ... terwijl de doelstellingen die erin staan en niets met omzet/winst te maken hebben, wellicht gehaald zullen worden. Kunt u daar nog onderuit?

OPZEGTERMIJN - 18.06.2020

Coronawerkloosheid zal opzeg schorsen


STUDENTENARBEID - 18.06.2020

Alle studenten tegen laag RSZ-tarief in de zomer van 2020?

Omdat de uren van het tweede kwartaal van 2020 uitzonderlijk, als een van de coronamaatregelen, niet meetellen voor het quotum van 475 uur, zullen de meeste kandidaat-studenten in principe nog wel genoeg uren overhebben voor een maand zomerarbeid. Toch checkt u dit het best nog eens. Waarom en hoe?

JAARLIJKSE VAKANTIE - 18.06.2020

Coronawerkloosheid gelijkgesteld voor vakantie


ONROEREND GOED - HUUR - 18.06.2020

Een volmacht geven op de AV van het appartementsgebouw?

De algemene vergaderingen in appartementsgebouwen die uitgesteld werden omwille van corona, moeten toch nog plaatsvinden vóór 30.11.2020. Daarbij wordt aangemoedigd om met volmachten te werken. Hoe zit dat juist?

ONDERAANNEMING - INHOUDINGSPLICHT - 18.06.2020

Wat als u of uw onderaannemer op ‘de lijst’ staat?

In deze coronatijden dreigen u en/of uw onderaannemer sneller op de lijst te komen van aannemers met sociale en/of fiscale schulden. Wat is in dat geval juist het gevolg en wat zei de rechter daar onlangs over?

PERSONEEL - ZIEKTE - 18.06.2020

Als de Marc weer eens ziek thuiszit

Een van uw werkmannen blijft de laatste maanden wel erg vaak ziek thuis. Kunt u dan een controlearts inschakelen? Wat houdt dat precies in en wat kunt u doen als die vaststelt dat uw werknemer toch kan komen werken?

OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 18.06.2020

Als uw klant na de betaling toch nog opmerkingen heeft...

U voerde werken uit bij een klant waarna die uw factuur ook betaalde. Enkele dagen nadien beweert hij dat er nog allerhande gebreken zijn aan de werken. Kan hij die nog inroepen en met welke spelregels moet u dan rekening houden?

BELASTINGEN - AANGIFTEN - 18.06.2020

Aangifte Venb, BNI-Ven en RPB aj. 2020: Biztax ten laatste beschikbaar op 7 juli 2020!

Het bleef lang stil omtrent de opening van Biztax voor de indiening van de aangiftes voor aj. 2020. De FOD Financiën laat nu weten dat de opening van Biztax voorzien is tegen uiterlijk 7 juli 2020.

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - MEERWAARDE - 16.06.2020

Wachten met verkoop tot auto volledig afgeschreven is?

In uw vennootschap zit een auto die ze in 2016 gekocht heeft en die dus pas in 2021 volledig afgeschreven zal zijn. Wacht u dan fiscaal gezien het best met de verkoop tot volgend jaar, of is een verkoop in 2020 toch beter?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 16.06.2020

Persoonlijk aansprakelijk voor niet-betaalde btw of bv?

Betaalt uw vennootschap haar schulden inzake btw of bedrijfsvoorheffing (bv) niet, zonder dat ze daarvoor van de fiscus uitstel gekregen heeft, dan loopt u als bestuurder het risico om daarvoor privé op te draaien. Hoe zit dat nu ook weer?

BEROEPSKOSTEN - 16.06.2020

Oude computer aan een school schenken?


BTW - ONROEREND GOED - 16.06.2020

Is een pand wel ‘nieuw’ om te verhuren met btw?

Uw BV(BA) heeft onlangs een gebouw gekocht of laten oprichten en zou willen opteren om dat te verhuren met btw. Vermits het gebouw ‘nieuw’ is gaat u ervan uit dat dit geen probleem is, maar is dat wel zo? Waar moet u vooral op letten?

FINANCIEEL - CORONAVIRUS - 16.06.2020

Fiscale coronamaatregelen verlengd!

De fiscus heeft enkele coronasteunmaatregelen voor ondernemingen verlengd tot 31.12.2020. Welke dan en hoe kan uw vennootschap er een beroep op doen?

JAARREKENING - 16.06.2020

Hoeveel jaarrekeningen in jaar van ontbinding?

Moet een vennootschap die ontbonden wordt voor het jaar van ontbinding één of twee jaarrekeningen opmaken en neerleggen, en hoeveel aangiftes in de vennootschapsbelasting moet ze indienen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 16.06.2020

Na de coronacrisis uw loon weer verhogen?

Wegens de coronacrisis heeft u, om geld in uw vennootschap te houden, uw loon laten zakken. Als uw vennootschap geen liquiditeitsprobleem (meer) heeft en u dat ook niet meer verwacht, kan het nodig of nuttig zijn om uw loon weer te verhogen, ook als met uw huidige loon rondkomt. We leggen uit waarom...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - INVESTERINGSAFTREK - 16.06.2020

Hoe de investeringsaftrek in 2020 gebruiken?

Uw vennootschap zou dit jaar toch een investering willen doen. Hoeveel investeringsaftrek (IA) krijgt ze daarvoor dan en met weke regels moet u rekening houden? Is een ‘overschot’ aan IA overdraagbaar naar volgend jaar?

JURIDISCH - 16.06.2020

Corona en de KBO...


VENNOOTSCHAP - CORONAMAATREGEL - 16.06.2020

Hoe zit dat met uw vennootschapsbijdrage?


FISCAAL - BTW - 16.06.2020

Nieuw btw-tarief in cafés en restaurants sinds 8 juni 2020

Sinds 8 juni 2020 geldt een verlaagd btw-tarief van 6% voor dranken en maaltijden in cafés en restaurants. Wanneer geldt dat tarief dan precies en wijzigt er ook iets in het tarief voor meeneemgerechten?

PERSONEEL - ONTSLAG - 16.06.2020

Hoe kiest u tussen opzeggen en verbreken in crisistijden?

Stel, door de coronacrisis is er niet genoeg werk meer en kunt u niet anders dan een werknemer te ontslaan. De betrokkene opzeggen met een opzegtermijn heeft geen zin (wat gaat die al die tijd doen?), maar al dat geld in één keer ophoesten (als zgn. opzegvergoeding) kunt u niet. Is er een oplossing?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 16.06.2020

Win-winlening tijdelijk versoepeld wegens corona

Als handelszaak in Vlaanderen kunt u gemakkelijker een zgn. win-winlening krijgen van familie of vrienden, zo besliste de Vlaamse overheid. Waarover gaat die ‘vriendenlening’ ook alweer, waar zit de ‘win’ en wat wordt er versoepeld?

HANDELSHUUR - CONTRACT - 16.06.2020

Na afloop van de handelshuur een contract van korte duur?

Uw handelshuur loopt af. U zou als huurder wel nog graag een tijdje langer huren, maar geen negen jaar. Is het dan een optie om na het einde van de handelshuur nog een handelshuur van korte duur te sluiten? Hoe zit dat precies?

RECHT - FACTUUR - 16.06.2020

De factuur van een aannemer en uw inhoudingsplicht... 

Betaalt u als ondernemer een factuur van een aannemer, dan moet u daar soms een deel op inhouden indien die sociale en/of fiscale schulden heeft. Hoe zit dat nu weer precies en wat riskeert u als u dat vergeten bent?

HANDELSPRAKTIJKEN - UITVERKOOP - 16.06.2020

Specifieke coronaregels rond uitverkoop?

Heel wat winkeliers houden momenteel een uitverkoop. Welke spelregels gelden er daarvoor nu weer en zijn die tijdens corona soepeler toe te passen?

ONROEREND GOED - VERKOOP - 16.06.2020

Ook meerwaardebelasting op eigendomsdeel van uw ex?

Verkoopt u een gebouw dat u voor uw beroep gebruikt heeft en bijgevolg ook afgeschreven heeft, dan wordt u belast op de winst van de verkoop. Hoe zit dat echter als het om een pand in mede-eigendom met uw echtgeno(o)t(e) gaat en u ondertussen van hem/haar gescheiden bent? Een recent vonnis licht toe...

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 16.06.2020

Plots minder wettelijk pensioen opgebouwd?


VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 16.06.2020

Ook uitstel neerlegging jaarrekening?

Als uw vennootschap omwille van de coronacrisis haar jaarvergadering over boekjaar 2019 uitgesteld heeft, tegen wanneer moet zij dan haar jaarrekening neergelegd hebben? Is er daar dan ook uitstel voor?

LENING - VLAAMS GEWEST - 16.06.2020

Win-winlening tijdelijk versoepeld omwille van corona

Als bedrijf in Vlaanderen kunt u voortaan gemakkelijker een zgn. win-winlening krijgen van familie of vrienden, zo besliste de Vlaamse overheid. Waarover gaat die ‘vriendenlening’ ook alweer, waar zit de ‘win’ en wat wordt er versoepeld?

FACTUUR - VARIA - 16.06.2020

Kunt u uw facturen digitaal versturen en bewaren?

Tijdens de coronacrisis wint de digitale communicatie aan belang. Kunt u ook uw facturen zonder meer digitaal versturen? Moet u nadien die facturen afdrukken op papier om te bewaren voor uw boekhouding of mag u ook dat digitaal doen?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - OUDERSCHAPSVERLOF - 16.06.2020

Een corona-uitkering ouderschapsverlof als zelfstandige?

Heeft u kinderen jonger dan 12 jaar of een kind met een beperking, dan moet u wellicht ‘ploeteren’ om die zorg te combineren met uw activiteit als zelfstandige. U kunt daarvoor nu wel een uitkering ouderschapsverlof aanvragen. Hoe zit dat precies en is dat wel een goed idee?

BTW - BTW-AANGIFTE - 16.06.2020

Btw: faciliteiten zomervakantie 2020

De faciliteiten voor het indienen van de btw-aangiftes in de zomervakantie zijn bekend. Wat houden deze precies in?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 16.06.2020

Corona update: FOD Financiën geeft toelichting bij tijdelijke verlaging van het btw-tarief in de horeca!

Zoals reeds eerder aangekondigd wordt het btw-tarief in de horeca tijdelijk verlaagd naar 6%. Intussen heeft de FOD Financiën hieromtrent meer info gegeven op haar site.

CORONACRISIS - 15.06.2020

Uw vennootschap financiële ademruimte geven door uw loon te verminderen?

Wanneer uw vennootschap wegens de coronacrisis in liquiditeitsproblemen dreigt te komen, terwijl u privé nog een buffer heeft, kunt u haar eventueel financieel bijstaan door tijdelijk uw loon te verminderen. Hoe pakt u dat het best aan en welke fiscale consequenties heeft dit voor uw vennootschap en voor u privé?

CORONACRISIS - 15.06.2020

Goederen wegschenken of vernietigen: wat met de btw?

Wat zijn de gevolgen voor de btw als u door de coronacrisis goederen moet vernietigen of beslist weg te schenken? In een recente circulaire heeft de Btw toelichting gegeven bij de mogelijkheid om in het kader van de bestrijding van het coronavirus medische hulpmiddelen en beschermingsmiddelen voor zorgverstrekkers en patiënten btw-vrij weg te schenken. Wat moet u hierover weten?

BEWIJS - 15.06.2020

Nieuw bewijsrecht vanaf 1 november 2020

Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek werd ingelast bij de wet van 13 april 2019 en wijzigt het bewijsrecht grondig. Wat wordt verstaan onder vrij bewijs? Wat is een ‘geschrift’ en een ‘begin van bewijs door geschrift’? Kunt u binnenkort verplicht worden om mee te werken aan de bewijsvoering? En vanaf wanneer gelden deze nieuwe bewijsregels?

MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 15.06.2020

Kan de fiscus het bestaan van een (management)vennootschap negeren?

Bedrijfsleiders leveren hun prestaties vaak via een managementvennootschap. Kan de fiscus het bestaan van een (management)vennootschap negeren en de inkomsten van die vennootschap bij de zaakvoerder belasten?

Wanneer kan de fiscus de juridische realiteit toch aan de kant schuiven? Wanneer is er effectief sprake van simulatie of van fiscaal misbruik? Wat zei het Hof van Cassatie onlangs daarover in een specifiek dossier?


SUCCESSIEPLANNING - 15.06.2020

Onroerend goed schenken aan uw kinderen: enkele aandachtspunten

In 2015 zijn de tarieven voor de onroerende schenkbelasting in het Vlaams gewest sterk verlaagd en vereenvoudigd. De twee andere gewesten volgden niet veel later. Successieplanning via schenking is sindsdien fors aantrekkelijker. Vaak hebben partijen bij een schenking ook vooral oog voor de fiscale optimalisatie. Toch heeft de schenking verregaande gevolgen. We zetten enkele aandachtspunten en optimalisatiemogelijkheden op een rijtje.

GROEPSVERZEKERING - 15.06.2020

Gevolgen van de coronacrisis voor de groepsverzekering van uw werknemers

Wat gebeurt er met de groepsverzekering als uw werknemers ten gevolge van de coronacrisis tijdelijk werkloos zijn? Wat zijn de nadelige gevolgen als u de premiebetaling schorst? Mag het bedrijf de persoonlijke bijdrage zelf dragen, als u de polis toch ongewijzigd voortzet? Welke mogelijkheden zijn er om die persoonlijke bijdrage toch te verrekenen met het loon van de werknemers?

BEDRIJFSPENSIOENVERZEKERING - 15.06.2020

Uw pensioenfiche ontvangen?

De verzekeraar is wettelijk verplicht om de aangesloten verzekerden van een groepsverzekering of IPT op regelmatige basis een overzicht van hun polis te bezorgen. Iedere verzekeraar gebruikt daarvoor een eigen document, met soms uiteenlopende begrippen en omschrijvingen.

Hoe begrijpt u uw pensioenfiche correct? Hoe schat u zo correct mogelijk in op welke uitkering u uiteindelijk recht zal hebben? Wat is daarbij het verschil tussen de reserve, de verworven prestatie en het verzekerde kapitaal?


SLECHTE BETALERS - 15.06.2020

Onbetaalde facturen: wanneer kunt u de btw terugvragen?

Door de coronacrisis wordt ook u misschien meer geconfronteerd met onbetaalde facturen of met facturen die pas lange tijd na vervaldatum betaald worden. Hoewel er geen nieuwe regels gelden, vraagt u zich misschien toch af welke mogelijkheden u dan heeft om de btw terug te vragen?

RELATIEBREUK - 15.06.2020

Minderjarige kinderen: hoe vermijdt u dat uw ex na uw overlijden uw bedrijf beheert?

Als u gescheiden bent en als (sommige van) uw kinderen nog minderjarig zijn, dan krijgt uw ex na uw overlijden het ouderlijke vruchtgenot en het beheersrecht over de goederen van uw minderjarige kinderen.

Hoe vermijdt u dan dat uw ex na uw overlijden uw bedrijf en uw nalatenschap gaat beheren, terwijl de relatie tussen u beiden misschien verre van ideaal is?


WONINGHUUR - coronamaatregelen - 12.06.2020

Ook privéverhuurder kan weer huurder zoeken


BRUSSELS GEWEST - HUUR - 12.06.2020

Coronapremie voor Brusselse woninghuurder


rEGISTRATIERECHTEN - COMPROMIS - 12.06.2020

Sloop en heropbouw in Vlaanderen interessanter vanaf 2021

Een pand aankopen om het vervolgens te slopen en herop te bouwen tot woning wordt goedkoper vanaf 2021 in Vlaanderen. Hoe zit dat precies en loont het als koper de moeite om daarop te wachten?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 12.06.2020

Kunt u uw huurder nu wel voor de vrederechter brengen?

Als verhuurder was u tijdens de coronacrisis beperkt in uw mogelijkheden als een huurder achterstallen had. Er was immers een coronaregeling waarbij u tijdelijk geen ontbinding of uithuiszetting kon vragen. Hoe zit dat nu intussen?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 12.06.2020

De organisatie van de algemene vergadering tijdens corona

De algemene vergaderingen van appartementsgebouwen die uitgesteld werden omwille van corona, moeten tussen 01.07.2020 en 30.11.2020 doorgaan. Hierbij alvast vier tips om daar als syndicus mee om te gaan...

ONROEREND GOED - BURENHINDER - 12.06.2020

Nieuwe regeling op komst over de afstand van bomen

Staat de boom van uw buur te dicht bij de perceelgrens, dan kunt u in sommige gevallen vragen dat hij de bomen uitdoet of ten minste snoeit. Over de precieze spelregels daaromtrent zijn er volgend jaar wijzigingen op komst...

VERKOOP - ELEKTRICITEITSATTEST - 12.06.2020

Elektrische keuring: wat wijzigt er?

Sinds 01.06.2020 wijzigde het zgn. AREI, de federale wet rond elektrische installaties en keuringen. Wijzigt er ook iets in de verplichtingen bij een verkoop?

FISCAAL - HUUR - 12.06.2020

Een studentenkamer onderverhuren, hoe zit dat fiscaal?

Heel wat studenten die de afgelopen maanden niet naar hun kot zijn kunnen gaan, hebben hun kamer voor een paar maanden of voor de rest van het academiejaar onderverhuurd. Kan dat zomaar en hoe zit dat eigenlijk fiscaal?

BTW - TOEVALLIG BTW-PLICHTIGE - 12.06.2020

Na aankoop met btw als particulier ook verkopen met btw?

Een particuliere klant kan niet ‘aarden’ in zijn nieuwbouwwoning waarop hij btw betaald heeft en wil die via uw kantoor verkopen. Waarom zou u hem dan aanraden om zelf te verkopen met toepassing van btw? Wat is daarbij van belang?

RECHT - 11.06.2020

Uw klant annuleert het contract: heeft u recht op een schadevergoeding?

Als uw klant een contract annuleert of een wanprestatie begaat, dan kunt u vaak een schadevergoeding vragen. Kunt u in de overeenkomst of in uw algemene voorwaarden meteen afspreken welke schadevergoeding hij dan moet betalen? Kan de rechtbank die vergoeding verminderen als ze overdreven is? Geldt dat ook als er geen sprake is van een schadebeding, maar van een opzegbeding? Wat moet u weten over het verschil daartussen?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 11.06.2020

Liquidatiereserves aanleggen en/of opnemen in coronatijden: een goed idee?

Overweegt u om naar goede gewoonte voor het afgelopen boekjaar liquidatiereserves aan te leggen en/of kunt u voor het eerst liquidatiereserves uitkeren, vraag u dan af of dit het geschikte moment is. Corona dreigt immers voor velen roet in het eten te gooien. Waarop moet u dan letten?

AANSPRAKELIJKHEID - 11.06.2020

Uw leverancier of uw onderaannemer gaat in de fout: wie betaalt de rekening?

Kan uw klant bij u aankloppen als er een probleem is met een levering of met werken waarvoor u een beroep deed op een van uw leveranciers of op een onderaannemer? Kunt u de klant dan gewoon doorverwijzen of uw leverancier bij de zaak betrekken? Hoe gaat u daarbij te werk? Waarom is het belangrijk om kort op de bal te spelen? Kunt u zich beveiligen door contractuele afspraken te maken of een waarborg te vragen?

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 11.06.2020

Heeft uw vennootschap recht op de digitale investeringsaftrek?

Misschien heeft u wegens de coronacrisis geïnvesteerd in een webshop of een digitaal betalingssysteem om zo toch nog omzet te realiseren. Weet u dat u dan in principe in aanmerking komt voor de zgn. digitale investeringsaftrek van 13,5%?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 11.06.2020

Extra liquiditeiten aantrekken via versoepelde win-winlening

Door de coronacrisis heeft uw vennootschap misschien behoefte aan bijkomende liquiditeiten. Als u daarvoor niet terechtkunt bij uw bank, dan kunt u als Vlaamse kmo ook extra zuurstof verkrijgen via een achtergestelde win-winlening. De Vlaamse overheid heeft nu een tijdelijke uitbreiding van de voordelen aangekondigd. Om welke versoepelingen gaat het en komt uw vennootschap hiervoor in aanmerking?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 11.06.2020

Corona update : gewestelijke corona-premies vrijgesteld van inkomstenbelasting!

De gewestelijke corona-premies worden vrijgesteld van inkomstenbelasting. Dat wordt vandaag nu ook officieel bevestigd in het Belgisch Staatsblad.

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 11.06.2020

Erfbelasting op wat u niet krijgt?

De langstlevende echtgenoot erft het vruchtgebruik als er kinderen zijn. Bij een omzetting van dit vruchtgebruik moet de langstlevende echter vaak erfbelasting betalen op een stuk dat men niet krijgt. Hoe kunt u dat vermijden?

CONTROLE & GESCHILLEN - TEKENEN & INDICIËN - 11.06.2020

Een eenmalige grote uitgave in een indiciaire taxatie

De fiscus maakt een indiciaire afrekening voor een koppel dat aan hun dochter het geld voor de aankoop van een woning schonk. Volgens het koppel kan die uitgave niet als ‘indicie’ voor één jaar beschouwd worden. Wat zei de rechter?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 11.06.2020

Uw vennootschap zelf financieren of via de bank?

Misschien zit ook uw vennootschap wegens de coronacrisis wat krap bij kas. Om de liquiditeitsproblemen op te lossen, vraagt u zich af of u dat het best via een lening bij de bank doet of privé? U heeft namelijk nog een goedgevuld spaarboekje dat nauwelijks iets opbrengt. Kunt u dat geld dan niet beter aan haar uitlenen? En waarop moet u dan letten?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 11.06.2020

Verlenging geldigheidsduur maaltijdcheques, ... !


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 11.06.2020

Interesten of aflossingen uitstellen of kwijtschelden?

Uw vennootschap heeft een (lening)schuld aan u. Wegens de coronacrisis zou u de betaling van interesten en/of een aflossing van de lening willen uitstellen of eventueel zelfs definitief kwijtschelden. Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen?

INVESTERINGEN - MEERWAARDEN - 11.06.2020

Meerwaarde op grondgedeelte beroepspand belastbaar?

De meerwaarde op het grondgedeelte van een beroepsmatig gebruikt pand is in principe niet belastbaar voor wie een vereenvoudigde boekhouding voert, en wel voor ondernemingen met een dubbele boekhouding. Is dit verschil volgens het Grondwettelijk Hof (GwH) strijdig met het gelijkheidsbeginsel?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 11.06.2020

Deadline aangifte vennootschapsbelasting 2020


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 10.06.2020

Corona update: nieuwe premie van € 2.000 in Brussel!

Er werd een nieuwe premie van € 2.000 ingevoerd in het Brussels Hoofdstedelijk gewest om bepaalde micro-ondernemingen te steunen die niet in aanmerking kwamen voor andere maatregelen.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 10.06.2020

Corona update: fiscus verlengt steunmaatregelen tot en met 31.12.2020!

De FOD Financiën heeft op haar website aangekondigd dat de steunmaatregelen voor bedrijven in moeilijkheden verlengd worden tot en met 31.12.2020.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 10.06.2020

Corona update: verlenging Vlaamse hinderpremie en compensatiepremie!

De Vlaamse Regering heeft beslist om de looptijd van de corona hinderpremie en compensatiepremie te verlengen.

WEBDIENSTEN - TAAL - 09.06.2020

Microsoft Editor checkt uw teksten

Microsoft 365, de vervanger van Office 365, heeft een ingebouwde Editor-functie. Deze belooft spellingscontroles, grammaticale check-ups en een inschatting van de leesbaarheid van uw teksten. Interessant?

BEVEILIGING - SMARTPHONE - 09.06.2020

Wat te doen voordat uw smartphone gestolen wordt

Iedere dag worden er smartphones gestolen en ook die van u kan verdwijnen. Wat kunt u vooraf ter beveiliging doen en wat kunt u doen als het toch gebeurt?

E-MAIL - E-MAILADRES - 09.06.2020

Het nut van e-mailaliassen

Er zijn verschillende manieren om extra e-mailadressen te maken die als een alias voor uw echte adres werken. Maar wat kunt u er eigenlijk mee aanvangen?

COMPUTER - NETWERK - 09.06.2020

Geef de toestellen in uw netwerk de juiste naam

U heeft zeker heel wat toestellen (laptops, printers, tablets, smartphones) in uw thuisnetwerk. Heeft u er al bij stilgestaan dat u deze zelf een naam kunt geven? Waarom zou u dat doen?

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 09.06.2020

Videovergaderingen opnemen doet u zo

Sinds de coronacrisis gebeurt veel (bedrijfs)communicatie via videovergaderen. Kunt u zulke livesessies ook opnemen en bewaren, zodat ze achteraf opnieuw bekeken en beluisterd kunnen worden?

VARIA - VASTGOED - 09.06.2020

Vastgoedtransacties vanop afstand

Wilt u een pand (ver)kopen of (ver)huren? Met deze oplossingen vermijdt u fysieke contacten.

BTW-CONTROLE - BEWIJSMIDDELEN - 09.06.2020

Voorraad verloren, btw-aftrek ook?

Wegens de verplichte coronasluiting en/of teruggevallen omzet, zit u met voorraad die niet meer te gebruiken of te verkopen is. Wat met uw btw-aftrek?

SPECIFIEKE REGIMES - REISBUREAUS - 09.06.2020

Geannuleerd door corona, wat met de btw?

De coronacrisis heeft tot gevolg dat heel wat reizen en evenementen niet kunnen doorgaan. Ze worden dan ofwel verplaatst naar een latere datum, ofwel definitief geannuleerd. Welke gevolgen heeft dat precies voor de btw?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.06.2020

Telefonisch doktersconsult niet btw-vrij?

Het Hof van Justitie sprak zich recentelijk uit over de vraag of een telefonische consultatie door een dokter ook vrijgesteld is van btw. Actueler kan haast niet...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.06.2020

Werken aan uw woning tijdens uw staycation: wat met 6%?

De coronacrisis zorgt ervoor dat velen niet met vakantie gaan, maar bepaalde werken in en rond het huis laten uitvoeren. Zo stijgt de vraag naar zwembaden, airco’s, tuinterrassen, enz. Wat van die werken kan wel of niet tegen 6% btw?

BTW-AANGIFTE - AANGIFTE NIEUWBOUW - 09.06.2020

Vereenvoudiging voor nieuwbouwers

In geval van nieuwbouw moest vroeger een zgn. aangifte bouwwaarde ingediend worden. Sinds medio 2018 is dat niet langer het geval en de Btw heeft daar nu wat bijkomende toelichting over gegeven. Even kijken...

LEVERING - PLAATS VAN LEVERING - 09.06.2020

Online verkopen aan buitenlandse kopers

Door de verplichte coronasluiting zijn velen noodgedwongen overgeschakeld op de online verkoop van hun producten en dat trekt ook buitenlandse kopers aan. Waar moet u desgevallend op letten inzake btw?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.06.2020

Mazouttank buiten gebruik stellen: 6% of 21% btw?

Mede wegens ecologische redenen worden steeds meer mazouttanks buiten gebruik gesteld. Dat kan echter niet altijd tegen 6% btw, ook al is het een privéwoning van meer dan tien jaar oud. Hoe zit dat precies?

AFTREKBARE BTW - RESTAURANTKOSTEN - 09.06.2020

Btw op restaurantkosten soms 100% aftrekbaar?

Een parlementslid had ergens gelezen dat de btw op restaurantkosten 100% recupereerbaar is als die kosten gemaakt werden door het personeel tijdens een levering of een dienstverrichting. Hij vroeg waarop dat gebaseerd was...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.06.2020

Erkenning toch van belang voor bepaalde ‘paramedici’?

In een recente circulaire benadrukt de Btw dat psychologen, orthopedagogen en psychotherapeuten alleen vrijgesteld zijn van btw als ze erkend zijn. Was dat recentelijk dan niet vernietigd door het Grondwettelijk Hof? Even kijken...

BELASTINGAFTREK - MEDISCHE UITRUSTING - 09.06.2020

Een fiscaal extraatje voor uw corona-investeringen?

Opdat u coronaproof zou kunnen werken in uw praktijk, zijn mogelijk bepaalde aanpassingen qua gebouw en/of uitrusting nodig. Denk bij tandartsen bv. aan ontsmetting van de lucht omwille van aerosolproductie bij sommige behandelingen. Zijn er extra fiscale stimulansen voor dergelijke investeringen?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 09.06.2020

Re-integratie vragen niet meer mogelijk?

Een ziekenhuisarts werd afgezet om dringende reden, maar meende dat dit ontslag zowel onregelmatig als onrechtmatig was. Hij stapte naar de rechter in kort geding en vorderde zijn zgn. re-integratie, zodat hij toch voort zou kunnen werken. In een recent vonnis werd dit afgewezen als onmogelijk. Hoe kwam dat?

GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 09.06.2020

Ook nog overbruggingsrecht voor juni?


BEROEPSGEHEIM - 09.06.2020

Meldplicht en toch geen sanctierisico?

Artsen die persoonsgegevens van met COVID-19 besmette patiënten doorgeven aan de databank van Sciensano, zouden sancties m.b.t. het beroepsgeheim riskeren, aldus de media. Moet u zich zorgen maken?

SUBSIDIES - 09.06.2020

Ook corona-ouderschapsverlof voor zelfstandige artsen?

Zelfstandigen die tussen 1 mei en 30 juni 2020 thuis zijn moeten blijven om op de kinderen (tot 12 jaar) te passen, hebben recht op zgn. corona-ouderschapsverlof, waarbij ze een overheidsuitkering (in principe € 532,24 per maand) krijgen. Geldt dit ook voor u als arts/tandarts en wat zijn de voorwaarden?

PRO MEMORIE - 09.06.2020

Belangrijke deadlines in juni 2020?


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 08.06.2020

Corona update: Federale regering neemt extra steunmaatregelen voor zwaar getroffen sectoren.

In een persbericht van 6 juni kondigt de federale regering een aantal maatregelen aan om sterk getroffen sectoren zoals ondermeer de horeca- en de evenementensector te ondersteunen.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 08.06.2020

Corona update: federale steunmaatregelen verlengd tot 31 augustus 2020!

Uit een persbericht van 6 juni blijkt dat de federale regering een aantal corona-steunmaatregelen die van kracht waren tot eind juni zal verlengen tot en met 31 augustus 2020.

BTW - VERPLICHTINGEN - 08.06.2020

Goederen naar uw magazijn in Nederland


BELASTINGBEREKENING - PERSONEN TEN LASTE - 08.06.2020

Uw kind nog ten laste ten tijde van corona?

Door de coronacrisis had uw zoon of dochter misschien wel meer tijd om als student te werken. Misschien heeft uw kind daardoor meer verdiend dan gebruikelijk. Is uw kind dan nog wel ten laste? Hoe gaat de fiscus daar ten tijde van corona mee om?

AFTREKBARE KOSTEN - BUREAUKOSTEN - 08.06.2020

Zijn kosten van lectuur aftrekbaar?

Bij een fiscale controle is er soms discussie over de aftrek als beroepskosten van boeken, tijdschriften, kranten, enz. Hoe zit dat, wanneer moet de controleur de aftrek toestaan en wanneer kan hij die volledig of gedeeltelijk verwerpen?

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 08.06.2020

Uitzonderlijke afschrijving in aftrek?!

Behalve gewone afschrijvingen kunt u soms ook een ‘uitzonderlijke afschrijving’ in aftrek nemen voor de belastingen. Wanneer is dat?

BELASTINGBEREKENING - 08.06.2020

Uitkering ouderschapsverlof aanvragen?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 08.06.2020

De gesplitste aankoop versoepeld!

Voor vastgoed is de zgn. gesplitste aankoop de meest interessante techniek inzake successieplanning, omdat het nu niets extra meer kost. Hoe komt dat en wat is de huidige stand van zaken binnen de drie gewesten?

ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 08.06.2020

Hoe een bankgift voordelig houden?


BTW - ONROEREND GOED - 08.06.2020

Uw pergola of veranda tegen 6% btw?!


AFTREKBARE KOSTEN - ONROEREND GOED - 08.06.2020

Kosten van huurappartement dicht bij uw werk aftrekbaar?

Een abonnee berichtte ons dat de fiscus zijn aangifte wil wijzigen op het vlak van de kosten die hij ingebracht heeft van een huurappartement dicht bij zijn werk. Het betreft uitgaven van persoonlijke aard volgens de fiscus. Is dat wel zo?

BELASTBARE INKOMSTEN - DIVERSE INKOMSTEN - 08.06.2020

Kostenforfait voor uw mandaat als schepen


VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD INKOMEN - 08.06.2020

Hoe uw verzekering gewaarborgd inkomen optimaliseren?

Vanaf wanneer heeft u als zelfstandige recht op een uitkering als u ziek wordt? Hoeveel krijgt u dan? Tot hoeveel kunt u uw vervangingsinkomen verhogen via een verzekering gewaarborgd inkomen? Hoe wordt de uitkering belast?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 08.06.2020

Uw vennootschapsbijdrage in coronatijden

Het grensbedrag om te bepalen of uw vennootschap € 347,50 dan wel de verhoogde zgn. vennootschapsbijdrage van € 868 moet betalen, is onlangs vastgelegd. Hoe zit dat precies en heeft u recht op uitstel of vrijstelling van betaling?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 08.06.2020

GVV’s: rotsen in de branding voor couponliefhebbers?

Door de coronacrisis schrapten of verminderden vele bedrijven hun dividend. Gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) kunnen dat echter niet. Hoe komt dat? Zijn GVV’s koopwaardig en hoe wordt hun dividend belast?

SCHENKING - EFFECTENPORTEFEUILLE - 08.06.2020

Doe een bankgift binnen dezelfde bank!


SOCIALE VERKIEZINGEN - ONTSLAGBESCHERMING - 04.06.2020

Uitstel van verkiezingen, dus ook langer beschermd?

Doordat de sociale verkiezingen uitgesteld werden van mei naar het najaar van 2020 (in principe naar 16 à 29 november), blijven de huidige werknemersorganen nog tot dan actief. Dit betekent dat óók de ontslagbescherming van de huidige afgevaardigden langer duurt. Wanneer loopt die dan precies af?

VAKANTIE OPNEMEN - 04.06.2020

Een eenmalig strikter vakantiebeleid in 2020, kan dat?

Stel, door de coronacrisis hebben werknemers u zelf gevraagd om vakantiedagen die met Pasen of in mei gepland waren, naar later op het jaar te verschuiven. Zo dreigt het najaar ‘overladen’ te worden. Is het mogelijk om ‘eenmalige’ (beperkende) richtlijnen uit te vaardigen (enkel voor dit jaar), en zo ja, hoe doet u dat?

PC 200 - JAARPREMIE - 04.06.2020

Jaarpremie PC 200 en tijdelijke werkloosheid


STUDENTENARBEID - 04.06.2020

Werken in coronatijden kan geen kwaad voor een student

Studentenuren van het tweede kwartaal van 2020 hoeven ingevolge de coronacrisis niet meegeteld te worden voor het quotum van 475 uur per jaar. Hetzelfde geldt nu om na te gaan hoeveel een student mag verdienen om fiscaal ten laste te blijven en hoeveel hij mag werken m.b.t. de kinderbijslag. Wat betekent dit?

GROEPSVERZEKERINGEN - 04.06.2020

Coronawerkloosheid en uw collectieve verzekeringen

Op 18 mei 2020 is een wet verschenen die de invloed van coronawerkloosheid op collectieve verzekeringen (inzake bv. pensioen en hospitalisatie) regelt. Normaal gezien heeft uw verzekeraar daarover een schrijven gestuurd, waarin staat dat u uitstel van betaling of zelfs opschorting kunt vragen. Wat doet u daarmee?

PC 200 - ECOCHEQUES - 04.06.2020

Ecocheques PC 200 en tijdelijke werkloosheid


COLLECTIEF ONTSLAG - 04.06.2020

Oppassen met te veel (crisis)ontslagen

Stel, de coronacrisis slaat zo hard toe dat u mogelijk meerdere werknemers zal moeten ontslaan. Denk er dan aan dat u deze ontslagen misschien beter over meer dan twee maanden spreidt. Waarom is dat zo?

PRIVACY - ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 04.06.2020

Vormen berichten tussen werknemers geldig bewijs?

Stel, een werknemer komt naar u met een sms of whatsapp van een collega waarin kwaadgesproken wordt over het bedrijf. Naar de inhoud toe kan het bericht echt wel een motief voor ontslag om dringende reden vormen, maar kunt u het ‘juridisch gezien’ wel als bewijs gebruiken? Een recent arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - 04.06.2020

Blijft de anciënniteit doorlopen als men zelf vertrokken is?

Een bediende gaf eerst zijn opzeg (om zelfstandige te worden), maar kwam vervolgens meteen halftijds opnieuw in dienst (om eerst in bijberoep te starten). Nog geen halfjaar later liep dat al mis. De werkgever ontsloeg hem met een opzeg van vijf weken... maar de bediende eiste veel meer. Hoe kwam dat?

OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 04.06.2020

Corona als reden om de werken niet te laten doorgaan?

Een klant wenst omwille van de coronacrisis terug te komen op een aannemingsopdracht die hij u gaf. Is dat wel een reden om de overeenkomst alsnog te annuleren? Hoe kunt u dan reageren?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 04.06.2020

Goedkope corona-overuren ook in de bouw?

In sommige sectoren kunnen werknemers nu tijdens de coronaperiode tijdelijk goedkopere overuren presteren. Onder welke voorwaarden is dit mogelijk en kan dit ook in de bouwsector?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 04.06.2020

Uw kleine lettertjes laten gelden!?

Op de achterkant van uw facturen staan er algemene voorwaarden. Hoe zorgt u ervoor dat u zich daar bij een discussie met uw klant ook op kunt beroepen? Hoe gaat u het best te werk?

RECHT - ERVEN EN SCHENKEN - 03.06.2020

De erfbelastingvrije gezinswoning... als u iets doet!

In de drie gewesten ‘kan’ de gezinswoning 100% belastingvrij geërfd worden door de langstlevende echtgenoot. Daar moet u echter doorgaans wel een kleine moeite voor doen. Hoe zit dat precies?

VERZEKERINGEN - AUTOVERZEKERING - 03.06.2020

Bestelwagen staat stil, wat met verzekering?


FISCAAL - KOSTEN - 03.06.2020

Wat later of zelfs minder huur te betalen?


ONROEREND GOED - VERHUUR - 03.06.2020

Een huurcontract sluiten voor één jaar of minder?

In deze onzekere tijden wilt u misschien liever een huurcontract van korte duur sluiten. Wat is er in zo’n geval dan weer precies van belang en kunt u zo’n contract van korte duur ook vóór of na een gewone huur sluiten?

FISCAAL - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 03.06.2020

Goed fiscaal nieuws voor auto’s: nog geen WLTP in 2021?

Zoals u weet, is een hoge CO2 -uitstoot nadelig voor de fiscale aftrek van een auto en de omvang van het zgn. VAA bij vennootschappen. Door een nieuwe meetmethode (de zgn. WLTP) zou dat nog erger worden vanaf 2021. Uit een bericht van de fiscus van maart 2020 blijkt nu echter dat dit nog kan meevallen. In welke zin?

VENNOOTSCHAP - JAARVERGADERING - 03.06.2020

Hoe uw jaarvergadering organiseren in coronatijden?

De jaarvergadering van uw vennootschap over boekjaar 2019 moet eerstdaags gehouden worden, maar is dat in deze coronatijden wel haalbaar? Welke maatregelen zijn er ter zake genomen en waarmee moet u rekening houden?

PERSONEEL - ONTSLAG - 03.06.2020

Coronacrisis is geldig ontslagmotief. Wat wil dat zeggen?

Mogelijk brengt de coronacrisis zo’n slecht nieuws mee voor uw zaak dat u geen andere uitweg ziet dan een werknemer te ontslaan. Is het toegestaan tot ontslag over te gaan om puur financiële redenen of kunt u daar problemen mee krijgen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 02.06.2020

Lening voor uw vennootschap verder uitlenen aan u privé?

Een vennootschap gaat een lening aan bij de bank en leent dan het geld door aan haar bestuurder. De bestuurder betaalt daar interesten op maar tegen een lager tarief dan dat voor het voordeel gratis lening. Het verschil is volgens de fiscus belastbaar als voordeel alle aard (VAA). Wat vond de rechter daarvan?

BTW - AFTREKBAARHEID - 02.06.2020

Juiste btw-tarief toepassen op de factuur van de aannemer!?

Een aannemer stuurt uw BV(BA) voor zijn werken een factuur met ‘btw verlegd’. Welk btw-tarief is dan van toepassing? Wat zijn de gevolgen als de aannemer verkeerd factureert en/of uw BV(BA) het verkeerde btw-tarief toepast?

VRUCHTGEBRUIK - 02.06.2020

Wijzigt er iets aan het vruchtgebruik van uw BV(BA)?

Laat u privé grove herstellingswerken betalen door uw BV(BA) aan een pand dat u vroeger samen gesplitst gekocht heeft, dan wordt u daarop in principe privé belast. De wetgever heeft het vruchtgebruik echter in een nieuw jasje gestoken. Wijzigt er dan ook iets op fiscaal vlak?

INVESTERINGSAFTREK - 02.06.2020

Digitale investeringsaftrek voor uw webshop?

Misschien heeft u wegens de coronacrisis geïnvesteerd in een webshop of een digitaal betalingssysteem om zo toch nog omzet te realiseren. Wanneer komen die in aanmerking voor de zgn. digitale investeringsaftrek?

PRIVÉFISCALITEIT - 02.06.2020

Overbruggingsrecht is verkeerd gestort?

U komt in aanmerking voor het overbruggingsrecht wegens de coronacrisis, maar de vergoeding is op de rekening van uw vennootschap gestort. Is dat een probleem en hoe lost u dit dan op?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 02.06.2020

Lager VAA auto wegens lockdown?


ONROEREND GOED - 02.06.2020

Een gebouw (ver)kopen of een vennootschap (ver)kopen?

U wilt met uw vennootschap een bedrijfsgebouw kopen dat al in een vennootschap zit, of omgekeerd: u heeft een vennootschap met enkel een gebouw in dat u zou willen verkopen aan een andere vennootschap. Welke juridische, boekhoudkundige en fiscale verschillen zijn er tussen een aan- of verkoop van het gebouw zelf of van de vennootschap waarin dat gebouw zit? Wat is de beste keuze?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - UITKERING - 02.06.2020

Ook nog in mei en juni een overbruggingsuitkering nodig?

Het overbruggingsrecht is verlengd tot de maanden mei en juni 2020. Hoe zit dat precies als u moest sluiten tot bv. 11 mei of tot 8 juni? Heeft u daar dan nog recht op en moet u daarvoor dan iets ondernemen?

RECHT - CONTRACT - 02.06.2020

Een paraaf op elke pagina van een contract?


SLECHTE BETALERS - FISCAAL - 02.06.2020

Corona en uw onbetaalde facturen: hoe zit dat fiscaal gezien?

Door de coronacrisis blijven uw facturen langer dan anders ‘openstaan’ en mogelijkerwijze zitten er ook bij die helemaal niet meer betaald zullen worden. Zijn die onbetaalde facturen dan fiscaal aftrekbaar en wat met de btw erop?

BELASTINGAANGIFTE - 02.06.2020

Uw aangifte en uitstel jaarvergadering...

De aangifte vennootschapsbelasting voor inkomstenjaar 2019 moet tegen 24.09 ingediend zijn. Als echter uw jaarvergadering door de coronacrisis uitgesteld werd tot 08.09, krijgt u dan sowieso tijd tot 08.10?

RECHT - LEVERANCIER - 02.06.2020

Uw leverancier in de WCO-procedure, wat nu?

U hoorde dat een van uw leveranciers door de coronacrisis de zgn. WCO-procedure aangevraagd heeft. Wat is dat precies en wat betekent dat voor u? Kunt u daar dan niets meer bestellen en bent u betaalde voorschotten kwijt?

VLAAMS GEWEST - HUURWAARBORG - 02.06.2020

Kandidaat-huurder kan waarborg niet betalen?


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 02.06.2020

Toch een AV in appartementsgebouw?

De algemene vergaderingen in appartementsgebouwen konden tijdelijk niet doorgaan omwille van de coronacrisis. Wijzigt dat door een nieuwe richtlijn en hoe gaat u daar dan mee om?