Alle domeinen

2020 - Augustus

CORONACRISIS - 31.08.2020

Fiscale strijd tegen corona: carry-back van verliezen

De wetgever blijft verder werken aan maatregelen die ondernemers moeten helpen deze woelige periode door te komen. In dit kader werden twee nieuwe maatregelen uitgewerkt: een vorm van achterwaartse verliesverrekening (carry-back), en de mogelijkheid tot het belastingvrij heropbouwen van het eigen vermogen van de vennootschap. Wat houdt de eerste maatregel in?

CORONACRISIS - 31.08.2020

Fiscale strijd tegen corona: wederopbouwreserves

Eerder gingen we in op de nieuwe achterwaartse verliesverrekening, die ingevoerd werd om ondernemers te helpen deze moeilijke tijden door te komen. Daarnaast komt er in principe ook een mogelijkheid tot het belastingvrij heropbouwen van het eigen vermogen van de vennootschap. Hoewel het wetsontwerp nog niet in finale versie goedgekeurd is, schetsen we u alvast de krijtlijnen.

CONTRACT - 31.08.2020

Prijsbepalings- en prijsaanpassingsclausules: belangrijke sleutels voor een consensus

Een overnameovereenkomst moet de belangen van beide partijen verzoenen. Partijen opteren daarom vaak om de definitieve overnameprijs te bepalen aan de hand van prijsbepalings- en prijsaanpassingsclausules. In dit kader rijst de vraag in welke mate dergelijke prijsbepalings- en prijsaanpassingsclausules tegemoetkomen aan de nood aan zekerheid en flexibiliteit van de partijen.

ONTSLAG - 31.08.2020

Tijdskrediet: vergoeding toch berekend op voltijds loon?

Het Hof van Cassatie (Cass., 22.06.2020) heeft onlangs beslist dat de ontslagvergoeding voor een werkneemster met deeltijds tijdskrediet voor de zorg van een kind tot acht jaar berekend moet worden op het voltijdse loon.

ONKOSTENVERGOEDING - 31.08.2020

Forfaitaire vergoeding telewerk: nu ook zonder ruling

Tijdens de lockdown hebben bedrijven hun werknemers zoveel mogelijk moeten laten thuiswerken. Het feit dat thuiswerk nu in heel wat bedrijven ingeburgerd geraakt is, is een positief gevolg van de coronacrisis. U mag nu ook een forfaitaire vergoeding voor telewerk uitbetalen zonder eerst een ruling aan te vragen. Wat zijn de voorwaarden?

AUTEURSRECHTEN - 31.08.2020

Als Reprobel of Unisono komt aankloppen...

Wanneer bent u een vergoeding verschuldigd aan Reprobel? Volstaat het effectief dat er in het bedrijf een of meerdere kopieermachines of printers gebruikt worden om reeds een vergoeding te moeten betalen? Met welke kostprijs moet u dan rekening houden?

Moet u daarnaast ook een vergoeding betalen aan Unisono als u muziek afspeelt in uw bedrijf en met welke spelregels moet u in dat geval rekening houden?


KAPITAALVERHOGING - 31.08.2020

Inbreng illiquide vordering: Cassatie bevestigt ‘symmetrische waardering’

Wanneer een (moeilijk inbare) vordering ingebracht wordt in het kapitaal van de vennootschap die schuldenaar is van die vordering, kan die inbreng aan nominale waarde gebeuren. De in ruil voor zulke inbreng in natura ontvangen aandelen moeten dan wel aan diezelfde nominale waarde geboekt worden bij de inbrengende vennootschap. Het Hof van Cassatie (Cass., 11.06.2020) bevestigt daarmee eerdere uitspraken van lagere rechtbanken.

CORONACRISIS - 31.08.2020

Nieuwe coronamaatregelen inzake bedrijfsvoorheffing, voorafbetalingen en btw

De coronacrisis heeft bij veel ondernemingen geleid tot omzetverlies en liquiditeitsproblemen. Om deze ondernemingen te helpen, heeft de federale overheid opnieuw een aantal fiscale maatregelen genomen. We zetten voor u even de maatregelen inzake bedrijfsvoorheffing, voorafbetalingen en btw op een rij.

SOCIALE VERKIEZINGEN - 31.08.2020

Procedure sociale verkiezingen binnenkort opnieuw opstarten?

Zoals u weet, heeft de coronacrisis ook een impact gehad op de sociale verkiezingen. De procedure werd bevroren. Een KB van 15 juli 2020 bepaalt nu wanneer u de procedure moet ontdooien. Wat moet u daarover weten?

AANDELEN - 31.08.2020

Aandelenregister: wat is er veranderd na de hervorming van het vennootschapsrecht?

Onder het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) mogen nog slechts twee vormen van effecten in België uitgegeven worden: effecten op naam en gedematerialiseerde effecten. Effecten op naam, waarvan de aandelen op naam de bekendste zijn, moeten ingeschreven worden in een register. Welke vermeldingen moet zo’n register bevatten? Wie ondertekent dit register? Waar moet dit register bijgehouden worden? En wat is de bewijskracht ervan?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 28.08.2020

Corona-update: Vlaamse subsidie bij sterke omzetdaling in augustus-september!

Zelfstandigen en vennootschappen die door de verstrengde coronamaatregelen vanaf 29 juli hun omzet fors zien dalen, kunnen voor de periode augustus-september 2020 een subsidie aanvragen in het Vlaams gewest.

PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 27.08.2020

Tijdelijke werkloosheid verlengd voor zwaar getroffen sectoren!

Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zullen tot en met 31.12.2020 gebruik kunnen blijven maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van corona.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 27.08.2020

Belastingvermindering giften tijdelijk 60%!


VENNOOTSCHAP - BELEGGEN - 27.08.2020

Fiscaal vriendelijk beleggen in Vlaamse kmo’s

De Vlaamse regering wil spaargeld activeren door een Welvaartsfonds. Hoe werkt dat precies? Wat kunt u ervan verwachten? Hoe zit dat met het fiscaal voordeel? En is het wel interessant?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 27.08.2020

Tot 31.12.2020 krijgt u 25% (i.p.v. 8%) investeringsaftrek!

Door de coronacrisis hebben vele ondernemers moeten investeren om hun activiteiten coronaproof te maken of om een digitale webshop te ontwikkelen. Daarom heeft de regering beslist om de gewone investeringsaftrek (IA) tijdelijk te verhogen naar 25%. Wat betekent dat voor uw vennootschap?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 27.08.2020

Fiscus aanvaardt thuiswerkvergoeding!

In het kader van de coronacrisis kon u tijdelijk een thuiswerkvergoeding toekennen aan uw werknemers. Via een circulaire heeft de fiscus deze vergoeding een permanent karakter gegeven. Hoe zit dat precies?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 27.08.2020

Een eenmalig betaald loon en de 80%-grens

Een vennootschap betaalt een premie voor een zgn. individuele pensioentoezegging (IPT), ten voordele van haar zaakvoerder. De fiscus weigert de aftrek grotendeels, omdat hij voor de berekening van de zgn. 80%-grens geen rekening houdt met een eenmalig betaald loon. Wat vond de rechter daarvan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 27.08.2020

Eigen bijdrage VAA in min van te beperken autokosten?

Volgens de fiscus kan de eigen bijdrage in het voordeel alle aard (VAA) niet afgetrokken worden van de te verwerpen autokosten. Was het Hof van Cassatie het op 25.06.2020 met dat standpunt eens?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 27.08.2020

Bezwaar indienen voor de bijzondere liquidatiereserve?

Onlangs stuurde de fiscus aan meer dan 13.000 vennootschappen een brief over de bijzondere liquidatiereserves. Hij wijst er daarin op dat u zes maanden de tijd heeft om de afzonderlijke aanslag op die reserves terug te vragen. Wanneer is het aangeraden om dat te doen?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 27.08.2020

Niet-opgenomen loon boeken op rc of toe te rekenen kost?

Door de coronacrisis zit uw vennootschap wat krap bij kas en u neemt dan ook de rest van het jaar uw loon (deels) niet op, maar u boekt het op uw rekening-courant (rc). Een collega beweert echter dat u dat beter anders doet. Klopt dat?

BELASTINGEN - AANGIFTEN - 26.08.2020

Personenbelasting: ‘carry-back’-vrijstelling nu aanvragen

De fiscus heeft op 26.08.2020 via een persbericht op zijn website meer info gegeven omtrent de aanvraag van de ‘carry-back’-vrijstelling in de personenbelasting.

GOED OM TE WETEN - TANDARTS - 26.08.2020

Tandarts en stagemeester? Vraag uw vergoeding


INFORMED CONSENT - 26.08.2020

Cassatie is formeel: bewijslast niet bij u!

Moet u als arts bewijzen dat u de patiënt geïnformeerd heeft, of deze laatste dat u dat niet gedaan heeft? Het Hof van Cassatie oordeelt − nog maar eens − het laatste. Is deze story nu eindelijk ten einde?

PATIENTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 26.08.2020

Prenatale rust werkneemsters ook overdraagbaar bij ziekte

Werkneemsters die gaan bevallen, hebben recht op 15 weken zwangerschapsrust, waarvan in principe 6 weken prenataal en 9 weken postnataal. Prenatale rust kan echter overgedragen worden tot na de bevalling. Een wet van juni 2020 maakt dit zelfs mogelijk in het geval men ziek is/was vóór de bevalling. Hoe werkt dit?

BELASTINGAFTREK - 26.08.2020

Een extra fiscale aftrek voor uw corona-investeringen!

Zeker tandartsen, maar ook artsen, hebben de voorbije maanden investeringen aan hun (privé)praktijk moeten doen om coronaproof te kunnen werken. Tijdens de zomervakantie verscheen een wet die een ‘extra’ investeringsaftrek van liefst 25% invoert voor ‘corona-investeringen’. Geldt die ook voor uw investeringen?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 26.08.2020

Andermans operatieverslag valideren, zelf aansprakelijk?

Het kan gebeuren dat u een operatieverslag van een associé (elektronisch) moet valideren, niet het minst als u bijvoorbeeld diensthoofd bent, ook al bent u niet tussengekomen in de operatie. Loopt u dan ook een risico aansprakelijk gesteld te worden voor een eventuele medische fout? Een recent vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 26.08.2020

Toch volledig overbruggingsrecht 65-plussers!


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 25.08.2020

Livestreaming via LinkedIn, hoe werkt het?

Sinds een tijd laat LinkedIn livestreaming toe. Daarmee houdt u uw volgers in realtime op de hoogte van uw bedrijfsevenementen. In tijden van social distancing biedt zo’n marketingtool heel wat voordelen.

SOFTWARE - E-MAIL - 25.08.2020

Manieren om uw Outlook e-mails te ordenen

Als u Microsoft Outlook professioneel gebruikt, dan verwerkt u dagelijks ongetwijfeld heel wat e-mails. Hoe kunt u deze toestroom aan e-mails optimaal beheren?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 25.08.2020

Kleine e-mailweetjes met grote impact

Met enkele eenvoudige trucjes voor uw e-mail kunt u uzelf en anderen soms tijd of moeite besparen. Probeert u deze maar even uit.

SOFTWARE - PRINTEN - 25.08.2020

Draadloos printen doet u zo

Wanneer u in uw zaak of woning een wifinetwerk heeft, is het mogelijk om daar in een handomdraai printopdrachten op uit te voeren vanaf uw mobiele apparaten. Maar wat heeft u hier precies voor nodig?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 25.08.2020

Een website dankzij bpost?

Naar aanleiding van de coronacrisis lanceerde bpost Elkezaakonline.be. Daarmee bouwt u naar verluidt in 30 minuten een eigen webshop. Interessant?

HARDWARE - SMARTPHONE - 25.08.2020

Haal nog zo veel mogelijk uit uw oude smartphone

Misschien heeft u geen geld of geen zin om alweer het nieuwste model smartphone te kopen. Wat kunt u doen om uw bestaande smartphone zo goed mogelijk verder te gebruiken?

AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 21.08.2020

Verlies 2020 nu al in aftrek nemen?

Een van de fiscale maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken is de mogelijkheid om het verlies van 2020 al een jaar eerder in aftrek te nemen. Hoe zit dat?

BANK - LENING - 21.08.2020

Verlenging betalingsuitstel lening


CONTROLE EN BETWISTINGEN - 21.08.2020

Phishing-sms’en i.v.m. corona in omloop


AFTREKBARE KOSTEN - 21.08.2020

Investeringsaftrek tijdelijk verhoogd


GESTART ALS ZELFSTANDIGE - INVESTERINGEN - 21.08.2020

Naast de win-winlening nu ook win-winkapitaal!

Door de Vlaamse win-winlening kan een bevriende ondernemer uw zaak een duwtje in de rug geven. Als gevolg van de coronacrisis heeft de Vlaamse regering nu ook win-winkapitaal in het leven geroepen. Hoe werkt dat dan eigenlijk?

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 21.08.2020

Geen schenkingen meer voor een buitenlandse notaris?

De schenking van roerende goederen voor een buitenlandse notaris is een redelijk gebruikelijke techniek in het kader van een successieplanning. Waarom is dat zo, wat verandert er daaraan binnenkort en hoe zit het met hand- en bankgiften?

BTW - AANGIFTE - 21.08.2020

Aanpassingen btw-forfaits wegens corona


BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 21.08.2020

Meerwaarde op grondgedeelte van een pand belastbaar?

Verkoopt uw eenmanszaak een gebouw met winst, een zgn. meerwaarde, dan slaat een deel van die winst op het grondgedeelte. Het grondgedeelte is fiscaal niet afschrijfbaar; is dat deel dan belastbaar bij verkoop? Hangt dat ervan af of u het verkochte gebouw al dan niet voor uw zaak gebruikt heeft?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 21.08.2020

Groeilandobligaties niet immuun voor COVID-19?

De voorbije jaren waren obligaties uitgegeven door groeilanden erg in trek bij beleggers omwille van de hogere rente. Heeft de COVID-19-crisis ook deze obligaties geïnfecteerd? Waarmee houdt u het best rekening op fiscaal vlak?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 21.08.2020

Optimaliseer de doorrekening van restaurant- en autokosten

Zowel restaurantkosten als autokosten zijn fiscaal beperkt aftrekbaar. Is dat ook zo indien u deze kosten doorfactureert aan uw klanten? Bij wie wordt dan de aftrek beperkt? Wat zijn de spelregels?

BTW - BUITENLAND - 21.08.2020

30.09.2020: deadline om buitenlandse btw terug te vragen

De in het buitenland betaalde btw is net zoals de Belgische btw aftrekbaar in zoverre deze beroepsmatig is. Even kijken hoe dit eigenlijk concreet in zijn werk gaat en waarop u zoal moet letten indien u in 2019 beroepsmatig buitenlandse btw betaalde.

SCHENKING - MODALITEITEN - 21.08.2020

Wat keert belastingvrij terug?


INTERNATIONALE CONSTRUCTIES - 21.08.2020

DAC 6: Administratie publiceert FAQ

Op 1 juli 2020 is de verplichting om bepaalde grensoverschrijdende fiscale constructies te rapporteren aan de Belgische fiscus in werking getreden. Deze verplichting blijkt in de praktijk, onder meer bij nogal wat beoefenaars van cijferberoepen, voor de nodige commotie te zorgen. Er bestaat immers grote onzekerheid over de vraag op welke ‘constructies’ de meldingsplicht slaat. De fiscale Administratie heeft onlangs een FAQ gepubliceerd met haar interpretatie over DAC 6...

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 21.08.2020

Is de zgn. fictieve debetrente heilig?

Krijgt u een gratis lening van uw vennootschap, dan wordt u privé belast op een voordeel tegen een vaste rentevoet. Wat als u een lagere rente hanteert?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 21.08.2020

Coronalockdown en thuiswerk: fiscale gevolgen voor internationaal actieve bedrijven?

Heeft u werknemers die regelmatig in het buitenland werken, grensarbeiders, ‘salary split’-dossiers die tijdens corona thuis moeten werken? Wat zegt de fiscus? Heeft dit gevolgen voor de toepassing van het dubbelbelastingverdrag?

CORONACRISIS - 21.08.2020

Taxshelterregime nu uitgebreid

Particulieren die instappen in het kapitaal van een startende vennootschap of een groeibedrijf kunnen onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering genieten. Die regeling wordt nu tijdelijk uitgebreid naar investeringen in vennootschappen die hebben geleden onder de coronacrisis.

SUCCESSIEPLANNING - 21.08.2020

Kaasroute afgesloten vanaf 1 december

Het federaal parlement heeft een wetsvoorstel in behandeling dat ertoe strekt notariële aktes verleden voor buitenlandse notarissen voortaan te onderwerpen aan een verplichte registratie. Het gevolg is dat u vanaf de invoering van deze wet schenkbelasting verschuldigd zal zijn indien u een roerende schenking verricht voor buitenlandse notaris. Wat betekent dit voor uw schenkingen en hoeveel tijd heeft u nog om een schenking te organiseren?

VASTGOED - BTW - 21.08.2020

Nieuw btw-formulier voor controle bouwwaarde pas opgerichte gebouwen

De Administratie heeft het nieuwe formulier (nr. 111 B57) gepubliceerd dat ingediend moet worden door de eigenaar van een pas opgericht gebouw binnen de drie maanden vanaf de datum van de betekening van het kadastraal inkomen (ki) om een correcte heffing van de btw te verzekeren op de handelingen die hebben bijgedragen tot de oprichting ervan (circulaire nr. 2020/C/51, 06.04.2020 – KB nr. 58) . Dit formulier vervangt het formulier 106.3 inzake de controle op de bouwwaarde.

BTW - INTRACOMMUNAUTAIR - 21.08.2020

Btw en e-commerce: vereenvoudiging in juli 2021!

Btw-plichtigen die grensoverschrijdende handelingen verrichten met particulieren gevestigd in andere EU-lidstaten moeten zich soms in deze lidstaat registreren voor de btw. De vereenvoudingsregeling die hiervoor reeds werd uitgewerkt wordt in juli 2021 verder uitgebreid. Wat moet u hierover weten?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 21.08.2020

Coronavrijstelling van bedrijfsvoorheffing


VERZEKERINGEN - ARBEIDSONGEVAL - 21.08.2020

Premie arbeidsongevallen en corona

Door de coronacrisis was uw personeel in 2020 mogelijk een periode niet of minder aan het werk. Is dat dan een reden om dit jaar een lagere premie te betalen voor uw arbeidsongevallenverzekering?

ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 21.08.2020

Beschermde werknemer ontslaan om economische redenen?

Stel, u moet als werkgever jammer genoeg een van uw werknemers ontslaan wegens economische redenen. Kunt u in dat geval dan ook kiezen voor een beschermde werknemer, bv. een zwangere werkneemster? Een arrest licht toe...

WERKLOOSHEID - RVA - 21.08.2020

Ik kom uit vakantie en breng mee... een quarantaine-attest

Stel, een werknemer moet 14 dagen in quarantaine, bv. na zijn vakantie, en overhandigt u hiervoor een attest van zijn arts. Wat is precies het gevolg indien u die werknemer geen telewerk kunt laten verrichten?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ZWANGERSCHAP - 21.08.2020

De verlenging van de zwangerschapsrust: nieuwe regeling

Een werkneemster die in de periode vóór haar bevalling verplicht moest thuisblijven, bv. door ziekte of tijdelijke werkloosheid, verloor hierdoor soms na haar bevalling tot vijf weken zwangerschapsrust. Wat wijzigt er hier?

ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 21.08.2020

Tele-overwerken: is dat gratis?

Door de coronacrisis werken steeds meer werknemers een of meerdere dagen thuis. Stel dat ze op zo’n dag dan door een dringend dossier de hele avond moesten doorwerken. Moet u die extra uren dan ook beschouwen als overuren?

WERKLOOSHEID - RVA - 21.08.2020

Kan werknemer op reis tijdens de tijdelijke werkloosheid?

Ook in de vakantiemaanden zijn veel werknemers nog altijd tijdelijk werkloos. Mogen ze in die periode dan op reis gaan of moeten ze daar vakantiedagen voor opnemen? Hoe zit dat precies in elkaar?

CRISISMAATREGELEN - ARBEIDSORGANISATIE - 21.08.2020

De loonkosten verminderen in moeilijke coronatijden

Sommige bedrijven zijn extra zwaar getroffen door de coronacrisis. Naast de tijdelijke werkloosheid zijn er sinds kort drie andere mogelijkheden om uw loonkosten in dat geval te verminderen. Hoe zit dat en wie komt ervoor in aanmerking?

RSZ - VARIA - 21.08.2020

Nieuw km-forfait sinds 1 juli 2020


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 21.08.2020

Vermijden de overeengekomen vertragingsboete te betalen

Uw klant vraagt bij een vertraging de overeengekomen vertragingsboete op. Wist u dat u dan vaak een aantal argumenten heeft om niet zomaar te moeten betalen? Waarop kunt u zich zoal beroepen om de schade te beperken?

OFFERTES & CONTRACTEN - GELDIGHEIDSDUUR - 21.08.2020

Uw offerte door beiden laten tekenen?

Een koppel wil werken aan hun woning laten uitvoeren en vraagt u om een offerte. Volstaat het dat een van hen de offerte voor akkoord ondertekent? Waarom zorgt u er maar beter voor dat u over twee handtekeningen beschikt?

6%-BTW-TARIEF - INBOUWKASTEN - 21.08.2020

Verlaagd btw-tarief voor ‘kleine’ werken in huis?

Door de coronacrisis hebben mensen de gelegenheid genomen om thuis wat opknapwerken te laten uitvoeren, zoals het installeren van huishoudtoestellen, verlichting, ... Mag u voor die werken het 6%-btw-tarief hanteren? Waarop moet u vooral letten?

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 21.08.2020

Als uw onderaannemer een schijnzelfstandige wordt...

Als iemand zeer geregeld als onderaannemer voor u werkt, zorgt u er maar beter voor dat hij geen schijnzelfstandige wordt. Wanneer loopt u het risico dat dit wel het geval is en wat riskeert u dan precies?

KILOMETERVERGOEDING - 19.08.2020

Lagere km-vergoeding sinds 01.07.2020


ONKOSTENVERGOEDING - 19.08.2020

Thuiswerkvergoeding kan zonder ruling... ?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - CARRY-BACK - 19.08.2020

Carry-back van coronaverlies, doen of niet?

Wegens de coronacrisis kunnen vennootschappen uitzonderlijk hun fiscale verlies achterwaarts verrekenen, lees: aanrekenen op voorbije winsten. Deze zgn. carry-back is intussen in wetteksten gegoten. Hoe ziet de definitieve regeling eruit en is het aan te raden om er gebruik van te maken of niet?

AANDELEN - 19.08.2020

Wat als samenwonende vennoten uiteengaan… 

Wettelijke of feitelijke samenwoners zijn wel eens samen aandeelhouder binnen een vennootschap. Wat gebeurt er met de aandelen als ze uiteengaan? En wat als de ene samenwoner geïnvesteerd heeft in de vennootschap van de andere?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 19.08.2020

Roerende schenkingen voor buitenlandse notaris binnenkort niet meer belastingvrij!

Schenkt u voor een buitenlandse notaris bv. geld of aandelen aan uw kinderen, dan moet u daarop nu geen Belgische schenkbelasting of schenkingsrechten betalen, maar binnenkort wel! Hoe zit dat?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 19.08.2020

Corona III-wet voor uw vennootschap

Een derde wet met fiscale coronamaatregelen, de zgn. Corona III-wet van 15.07.2020 is onlangs gepubliceerd. Wat is daarvan van belang voor uw vennootschap?

KAPITAAL - INBRENG - 19.08.2020

Voordeel voor inbreng in vennootschap met omzetverlies

Een wet van 15.07.2020 voert een fiscaal voordeel in voor inbrengen in vennootschappen die door de coronacrisis omzet verloren hebben. Het voordeel is gebaseerd op de bestaande regeling voor inbrengen in startende en groeiende vennootschappen. Wat zijn de voornaamste verschillen en gelijkenissen?

JAARREKENING - 19.08.2020

Neer te leggen jaarrekening en boete


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 19.08.2020

Hoe wordt uw overbruggingsrecht belast?

Wellicht heeft ook u de voorbije maanden een corona-overbruggingsrecht ontvangen. Volgens een collega zou dat maar tegen 16,5% belast worden. Is dat zo? En heeft u ook recht op het onlangs ingevoerde zgn. relance-overbruggingsrecht?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 19.08.2020

Nog ‘coronasolden’ in september?

U heeft eind augustus nog een belangrijk aantal goederen staan die in de solden niet verkocht zijn. Mag u dan gewoon de solden laten doorlopen in september? Kunt u tot een uitverkoop overgaan? Beschikt u over andere verkooptechnieken?

HANDELSHUUR - BEËINDIGING - 19.08.2020

Een opportuniteit om elders te huren of te kopen, wat nu?

U huurt een winkelpand, maar ziet een opportuniteit om een ander pand te kopen of te huren. Hoe kunt u onder de bestaande huur uit? Moet u dan steeds een opzegtermijn respecteren?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 19.08.2020

Wat als uw klant geen mondmasker wil opzetten?

Een klant weigert om een mondmasker op te zetten in uw zaak. Moet u hem dan daartoe verplichten? Wat riskeren u en uw klant als er een controle komt en de mondmaskerplicht in uw zaak niet nageleefd wordt?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 18.08.2020

Welke volmachten moet u aan uw boekhouder geven?

Voor het zgn. MyMinfin kunt u aan uw boekhouder een volmacht geven. Voor het invullen van uw belastingaangiftes, het tekenen van akkoorden en het indienen van een bezwaar, is er ook een volmacht verplicht. Wat is daarbij van belang?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 18.08.2020

Vermijd de valkuil van het verhoogd pensioensparen-bis

Via het pensioensparen kunt u in 2020 € 990 storten dat u een fiscaal voordeel oplevert van 30%. U kunt echter ook kiezen voor een verhoogde premie, het zgn. pensioensparen-bis. Achter dit nieuwe systeem schuilt echter een fiscale valkuil...

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 18.08.2020

Iets minder km-vergoeding sinds 01.07.2020


CORONAVIRUS - 18.08.2020

Nieuwe coronasteunmaatregelen

De zgn. Corona III-wet voorziet opnieuw in een aantal financiële en fiscale tegemoetkomingen. Welke daarvan zijn voor u als ondernemer vooral van belang?

RECHT - SAMENWERKINGSVORMEN - 18.08.2020

Uw opdrachtgever wil de samenwerking met u beëindigen…

Een grote concertzaal beëindigde onlangs de samenwerking met een 200-tal externe medewerkers. Ook u als freelancer vreest dat een opdrachtgever de coronacrisis wil aangrijpen om de samenwerking met u stop te zetten. Kan dat zomaar en wat als er geen opzegtermijn in uw overeenkomst staat?

SUCCESSIEPLANNING - 17.08.2020

Inbreng van een onroerend goed in de huwgemeenschap gevolgd door schenking?

Een vaak gebruikte techniek inzake successieplanning is de inbreng van een onroerend goed in de huwgemeenschap, om het vervolgens met minder schenkbelasting te schenken aan de kinderen. Volgens de fiscus is dit fiscaal misbruik. Om fiscaal misbruik te vermijden moet u ofwel voldoende tijd laten tussen beide verrichtingen, ofwel moet u aantonen welke niet-fiscale beweegredenen u heeft. Welke lessen kunnen we trekken uit de voorafgaande beslissingen hierover van Vlabel?

KWIJTING - 17.08.2020

Kwijting bij verkoop bedrijf: draagwijdte?

In het kader van een verkoop van een bedrijf wordt er vaak een tussentijdse kwijting verleend en ook het engagement aangegaan dat de eerstvolgende algemene vergadering kwijting zal verlenen. Wat is de draagwijdte van een kwijting? Wanneer is ze geldig en wanneer niet?

Kan de koper de geldigheid van die tussentijdse kwijting toch nog in vraag stellen of ondanks de contractuele afspraken uiteindelijk toch weigeren om kwijting te verlenen? Hoe kunt u als verkoper dat risico maximaal beperken?


CENTRAAL AANSPREEKPUNT - 17.08.2020

Centraal aanspreekpunt: de volledige ontsluiting van uw financiële gegevens

Midden 2015 trad het Centraal aanspreekpunt in werking. Initieel moesten enkel bankrekeningen en de daaraan verbonden contracten gemeld worden. De toegang tot de databank was beperkt. Met twee vingerknippen van de wetgever werden, in 2016 en 2018, de mee te delen gegevens uitgebreid. Intussen is het CAP een superdatabank, die toegankelijk geworden is voor heel wat belangstellenden. Kunt u zelf uw gegevens inzien en controleren?

VRIJGESTELDE RESERVES - 17.08.2020

Uw vrijgestelde reserves mobiliseren tegen een gunsttarief?

In 2020 of 2021 kunt u bepaalde vrijgestelde reserves mobiliseren tegen een gunsttarief van 15%. Welke reserves komen in aanmerking en welke niet? Kunt u de gemobiliseerde reserves ook gebruiken om een liquidatiereserve aan te leggen?

Als u de opgenomen reserves herinvesteert, geniet u een nog voordeliger tarief van 10%. Welke bijzondere regels gelden er voor die herinvestering?


SCHENKBELASTING - 17.08.2020

Schenking voor Nederlandse notaris weldra belast?

In het parlement wordt momenteel een wetsvoorstel behandeld dat tot gevolg heeft dat een schenking voor de buitenlandse notaris verplicht geregistreerd moet worden, waardoor de ‘kaasroute’ niet langer interessant is. Wanneer is dat ook voor u van belang? Heeft u de tijd om nog vlug een schenking te doen voor de Nederlandse notaris? Verandert er ook iets voor de hand- en bankgift?

LOON - 17.08.2020

Hoe optimaal uw loon verdelen tussen u en uw partner?

U neemt momenteel als enige bedrijfsleider een loon op uit uw vennootschap. Uw echtgeno(o)t(e) of wettelijk of feitelijk met u samenwonende partner is geen bedrijfsleider of is onbezoldigd bedrijfsleider. Wat zijn de gevolgen inzake belastingen, zowel privé als voor uw vennootschap, en de sociale bijdragen als u uw loon nu eens over u beiden zou verdelen? Wat is dan de optimale verdeling?

GESCHILLEN - 17.08.2020

Als de levering op zich laat wachten... 

Uw bedrijf bestelt een aantal producten, maar de levering blijft uit. Vanaf wanneer kunt u dan zeggen dat de levering te laat is? Kunt u het contract met de leverancier dan eenzijdig beëindigen en de producten elders bestellen?

Kunt u ook een schadevergoeding vragen of een korting op de aankoopprijs? Hoe vermijdt u dat u bij een laattijdige levering door een leverancier zelf problemen krijgt met uw klanten?


INTERESTEN - 17.08.2020

Aftrekbaarheid van interesten op lening om dividend of kapitaal uit te keren

De fiscus weigert soms de aftrek van interesten als ze betrekking hebben op een lening die aangegaan is om de uitkering van dividenden of van kapitaal te financieren.

Op 19 maart 2020 velde het Hof van Cassatie een arrest over zo’n zaak. Wat besliste het Hof? Wat betekent dit arrest? Welke praktische gevolgen heeft het arrest als u overweegt om uw vennootschap te laten lenen voor een dividenduitkering of kapitaalvermindering?


MEDE-EIGENDOM - TERRAS - 17.08.2020

Wie betaalt wat bij de herstelling van de terrassen?

Is er een herstelling nodig van de terrassen in een appartementsgebouw, dan is er weleens discussie over wie die factuur moet betalen. Moet alles verdeeld worden volgens de aandelen of moeten de eigenaars van de terrassen zelf (een deel) betalen? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

FISCAAL - VARIA - 17.08.2020

Gesplitste aankoop: hoe pakt u dit concreet aan?

Uw klant koopt een appartement aan zee, maar wil vermijden dat zijn kinderen hier later erfbelasting op moeten betalen. In dat geval kan een gesplitste aankoop van pas komen. Hoe pakt hij dit concreet aan in de drie gewesten?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 17.08.2020

Huurder wil woninghuur van korte duur vroeger stopzetten

Stel, u sluit met een huurder een woninghuurcontract voor een hoofdverblijfplaats van bv. twee jaar. De huurder wil er echter toch vroeger onderuit. Kunt u dan een vergoeding vragen? Hoe zit dat in de drie gewesten?

FISCAAL - MEERWAARDEN - 17.08.2020

Meerwaardebelasting vermijden bij verkoop handelspand

Uw klant is een zelfstandige en wil zijn handelspand verkopen naar aanleiding van de stopzetting van zijn eenmanszaak. Betaalt hij dan steeds zgn. meerwaardebelasting als hij dit pand verkoopt met winst? Hoe kan hij dit eventueel vermijden?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 17.08.2020

Renteloze Vlaamse energielening vanaf 2021


HANDELSHUUR - HUURDER - 17.08.2020

Een coronalening voor uw handelshuurder in Vlaams gewest

Indien u als verhuurder aan uw handelshuurder in het Vlaams gewest ten minste 1 maand huur kwijtscheldt, komt de handelshuurder in aanmerking voor de zgn. handelshuurlening. Recentelijk werd deze regeling ook uitgebreid bij verhuur aan een gebouw voor de eventsector. Hoe zit die regeling nu precies in elkaar?

WONINGHUUR - REGISTRATIE - 17.08.2020

Hoe een huurcontract registreren sinds 1 augustus 2020?

Voor alle soorten huurcontracten wordt het meer en meer de regel dat u ze online registreert via MyRent. Kan het ook nog op een andere manier? Wat zegt een nieuwe wet van 11 juni 2020 daarover?

VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 17.08.2020

Wie biedt er boven de vraagprijs?

Ondanks de coronacrisis doken er de laatste maanden dikwijls veel kandidaat-kopers op. Wat is er van belang indien ze hierdoor een bod doen boven de vraagprijs?