VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 23.09.2020

Vakantiekosten betaald met de kaart van uw BV(BA)?

Stel, op uw vakantie heeft u een aantal zaken betaald met de kaart van uw vennootschap. Moet u die uitgaven dan volledig op uw rekening-courant (rc) laten boeken of u er privé op laten belasten? Waarmee moet u dan rekening houden?

Vakantiekosten betaald door uw BV(BA)

Is dat een probleem? In principe niet. Het is niet ondenkbaar dat u uw vakantie snel tussen twee werkvergaderingen door geboekt heeft. De vliegtuigtickets en het hotel heeft u op dat moment door uw vennootschap laten betalen. Verder is het mogelijk dat u tijdens uw vakantie bv. een aantal etentjes en wat souvenirs betaald heeft met de kredietkaart van uw vennootschap...

Zijn wel privé-uitgaven. Tja, aangezien dergelijke uitgaven normaal gezien privé-uitgaven zijn, zal uw boekhouder u wel laten weten dat die eigenlijk niet thuishoren in uw vennootschap. Hij wil ze dus ofwel boeken op uw rc, ofwel opnemen op een loonfiche.

Boeken op uw rc of op loonfiche?

Laten boeken op rc. Het voordeel van een boeking op uw rc is dat u privé niet op de gratis voordelen belast wordt. Bovendien moet u geen eurocent uitgeven, tenminste toch zolang u uw schuld aan uw vennootschap niet aanzuivert. Het nadeel is wel dat u die rc natuurlijk ooit weleens zal moeten aanzuiveren.

Bedrag komt bij op uw loonfiche. U betaalt dan op dat bedrag privébelastingen en sociale bijdragen zoals op uw ‘gewone’ loon. Heeft u al een behoorlijk ‘gewoon’ loon opgenomen, dan betaalt u al snel ± 60% op het bedrag.

Is het ene beter dan het andere? Op zich niet, maar u houdt wel het best rekening met een aantal elementen om de juiste keuze te maken.

Aandachtspunten loonfiche. Laat u de privé-uitgaven van uw vakantie op een loonfiche zetten, dan verhoogt dat uw loon in uw vennootschap, waardoor die sneller in aanmerking komt voor het verlaagde vennootschapstarief. Als u nog niet veel loon opgenomen heeft in 2020, is de toevoeging op uw loonfiche waarschijnlijk ook nog ‘doenbaar’ wat betreft het belastingtarief dat u erop betaalt. Valt u anderzijds juist daardoor in een hogere belastingschaal, dan kan het beter zijn om uw voordelen toch via rc te laten boeken.

Aandachtspunten boeking op rc. De bijboeking van de privé-uitgaven via rc is dan weer een belastbare opbrengst voor uw vennootschap. Bovendien kan de stand van uw rc ook het best mee in acht genomen worden. Heeft u al een schuld, dan stijgt die immers met het bijgeboekte ‘vakantiebedrag’. Uw privé belastbaar voordeel ‘gratis lening’ stijgt bijgevolg ook.

U heeft ook gewerkt op vakantie?

Dat verandert het een en ander! Heeft u op vakantie in Zuid-Frankrijk bv. een congres bezocht dat u beroepsmatig aanbelangt, dan is een deel van die uitgaven wel degelijk beroepsmatig. Laat uw boekhouder dus zeker weten als u op vakantie ook gewerkt heeft!

Stuk van de kosten is dan beroepsmatig. Zo is het! In plaats van 100% van de uitgaven uit de kosten van uw vennootschap te halen, kunt u dan een bepaald percentage ervan als kosten in uw vennootschap laten.

Let op! Blijf echter redelijk in het stuk van de kosten dat u als beroepsmatig in aanmerking neemt en houd zo veel mogelijk bewijzen bij die het beroepsmatige stuk van uw vakantie onderbouwen.

Heeft u tijdens uw vakantie ook wat moeten werken en kunt u dat aantonen, dan kunt u een verantwoord bedrag in de kosten van uw BV(BA) laten zitten. De keuze om de rest van de uitgaven dan te laten boeken op uw rc of u er privé op te laten belasten, hangt o.a. af van het loon dat u al opnam en de huidige stand van uw rc.

Contactgegevens

Indicator - Larcier | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

Customer.Services@indicator-larcier.be | www.indicator-larcier.be

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878