Alle domeinen

2020 - Oktober

DRIEHOEKSVERKEER - 30.10.2020

Driehoeksverkeer: is het echt, onecht of vereenvoudigd?

Bij een kettingverkoop waarbij minstens drie partijen betrokken zijn uit meer dan één EU-lidstaat, zijn in principe de btw-regels inzake driehoeksverkeer van belang. Wat zijn die regels ook weer en wat is er recentelijk aan gewijzigd?

BEWIJS - 30.10.2020

Nieuw bewijsrecht sinds 1 november 2020

Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek werd ingelast bij de wet van 13 april 2019 en wijzigt het bewijsrecht grondig. Wat wordt verstaan onder vrij bewijs? Wat is een ‘geschrift’ en een ‘begin van bewijs door geschrift’? Kunt u binnenkort verplicht worden om mee te werken aan de bewijsvoering? En vanaf wanneer gelden deze nieuwe bewijsregels?

NON-DISCLOSURE AGREEMENT - 30.10.2020

M&A: het belang van een geheimhoudingsovereenkomst

Een geheimhoudings- of confidentialiteitsovereenkomst, ook gekend in het jargon als een non-disclosure agreement (NDA), is een van de meest voorkomende transactiedocumenten in de M&A-praktijk. Het biedt partijen een contractueel kader en bescherming om vertrouwelijke informatie uit te wisselen tijdens de verkennings- en/of onderhandelingsfase. Wat zijn de voornaamste aandachtspunten?

OPLEIDINGSVERLOF - 30.10.2020

Een aanvraag voor het Vlaams opleidingsverlof (VOV) ontvangen?

Nu het schooljaar weer van start gegaan is, wordt ook u misschien geconfronteerd met een aanvraag om opleidingsverlof, het vroegere ‘educatief verlof’, op te nemen. Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het VOV? Op hoeveel uren opleidingsverlof hebben uw collega’s dan recht? Welk loon moet u hun voor die uren uitbetalen? Welke specifieke spelregels gelden er voor schooljaar 2020-2021 naar aanleiding van COVID-19?

BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 30.10.2020

Hoofdelijke aansprakelijkheid bestuurders: nieuwe regels?

Onder het (oude) Wetboek van Vennootschappen (W.Venn.) waren leden van een collegiaal bestuursorgaan enkel hoofdelijk aansprakelijk voor inbreuken op de statuten of op het W.Venn. zelf. Is dat onder het (nieuwe) Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) nog steeds zo? Hoe kan een bestuurder ontsnappen aan die aansprakelijkheid? Welke nieuwigheden voerde het WVV nog in met betrekking tot bestuurdersaansprakelijkheid? En vanaf wanneer zijn die van toepassing?

INVESTERINGEN - 30.10.2020

Hoeveel investeringsaftrek voor investeringen in 2020?

Wegens de coronacrisis is het tarief van de gewone investeringsaftrek (IA) tijdelijk verhoogd. Welke vennootschappen kunnen in 2020 gebruikmaken van deze aftrek? Voor welke investeringen geldt die aftrek? Wanneer is ook de keuze voor een bijzondere IA mogelijk én voordeliger? En wat zijn dan de gevolgen voor de notionele-interestaftrek (NI)?

INTERNATIONAAL - 30.10.2020

Salary split: hoe beroepstijd in het buitenland bewijzen?

Het hof van beroep van Brussel sprak zich onlangs uit over de praktische bewijsvoering van de toepasbaarheid van een salary split in hoofde van een werknemer die fiscaal inwoner is van België, maar die een werkgever heeft die fiscaal inwoner is in Duitsland. Wat zijn de aandachtspunten als u de realiteit van een buitenlandse tewerkstelling moet bewijzen?

INTERESTEN - 30.10.2020

30% ebitda thin-cap-regel: boekhoudkundige verwerking financieringskostensurplus

Met ingang van aanslagjaar 2020 werd een aftrekbeperking van het financieringskostensurplus in functie van de ebitda van de vennootschap ingevoerd, weliswaar met een ‘de minimis’ van € 3 miljoen. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) verduidelijkt nu hoe deze nieuwe fiscale regels boekhoudkundig verwerkt moeten worden.

ARBEIDSONGEVALLEN - 30.10.2020

Arbeidsongeval: wanneer is er sprake van de weg naar en van het werk?

De arbeidsongevallenverzekering komt niet enkel tussen bij een ongeval op het werk zelf, maar ook als dat ongeval zich voordoet op de weg naar en van het werk. In welke mate blijft een werknemer ook verzekerd als hij daarbij een omweg maakt? Wat zei de rechter recentelijk daarover?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 30.10.2020

Weigering om mondmasker te dragen een reden voor ontslag?

Een werknemer draagt zijn mondmasker herhaaldelijk niet of weigert dat, ook al is dat in zijn functie van belang. Kan zoiets dan een ontslag om dringende reden verantwoorden? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

ONKOSTENVERGOEDING - TELEWERK - 30.10.2020

Fiscus strenger dan RSZ in bureauforfait

Door de strengere coronamaatregelen wordt telewerk opnieuw de regel voor heel wat werknemers. Om hun onkosten te dekken, kunt u hun dan het bureauforfait van € 129,48 per maand toekennen. Over wanneer dat kan, zitten de RSZ en de fiscus echter niet volledig op één lijn. Hoe zit dat precies?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - RVA - 30.10.2020

Kan tijdelijk werkloze bij u aan de slag?

Stel, u kent iemand die tijdelijk werkloos is en u zou die tijdelijk bij u willen laten werken. Die persoon wil dat wel doen voor de periode dat hij werkloos is en zonder zijn job te verliezen. Zijn er daarvoor specifieke spelregels en kunt u dan een arbeidscontract voor een bepaalde periode met hem sluiten?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - FISCALE GEVOLGEN - 30.10.2020

Tijdelijke werkloosheid: wat is het gevolg voor belastingen?

Werknemers die dit jaar tijdelijk werkloos waren, zullen dat volgend jaar mogelijk voelen in hun belastingafrekening, zo kwam in de media. Hoe zit dat en voor welke werknemers zal dit probleem zich dan stellen?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 30.10.2020

Alle collega’s hebben de woedebuien gezien, volstaat dat?

Stel, een van uw werknemers stelt zich onmogelijk op of heeft geregeld woedebuien, waardoor u hem moet ontslaan. Het is dan van belang dat u de feiten kunt bewijzen. Men zegt weleens dat getuigenverklaringen van collega-werknemers te partijdig en dus onbruikbaar zijn. Klopt dat eigenlijk wel?

BEDRIJFSWAGEN - CARPOLICY - 30.10.2020

Besparen op bedrijfswagens bij een sluiting?


WERKLOOSHEID - RVA - 30.10.2020

Ziek tijdens de verplichte quarantaine

Een werknemer moet in verplichte quarantaine na een ‘hoogrisicocontact’ of na terugkeer uit een rode zone. Wat indien hij zich tijdens die quarantaine ziek meldt?

PRIVACY - INTERNET EN E-MAIL - 30.10.2020

Wat met de mailbox van een ontslagen werknemer?

Gaat een werknemer uit dienst, dan laten bedrijven professioneel belangrijke e-mails soms nog een periode automatisch doorsturen naar een andere contactpersoon. Onlangs gaf de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) hiervoor een boete van € 15.000. Hoe vermijdt u problemen?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - OPZEG DOOR WERKNEMER - 30.10.2020

Opzeg door werknemer die tijdelijk werkloos is


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 30.10.2020

Gedaan met discussies over uw uurtarief

U spreekt met een klant af dat u uw prestaties als aannemer tegen een uurtarief afrekent. Welke uren kunt u dan precies aanrekenen? Hoe vermijdt u dat uw klant discussies voert over de gepresteerde uren?

6%-BTW-TARIEF - EINDVERBRUIKER - 30.10.2020

Vernieuwbouw, dus renovatie tegen 6% btw?

Een particuliere klant vraagt u om zijn woning een grondige renovatie te geven. In principe kunt u dat dan factureren tegen 6% btw, maar hoe zit dat dan als er een ‘nieuw’ gebouw tot stand komt dat kan verkocht worden tegen 21% btw? Moet u dan 21% btw factureren voor uw renovatie?

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 30.10.2020

Alcohol op de werf?

Een van uw werkmannen durft weleens enkele pintjes of zelfs zwaarder ‘spul’ mee te brengen en uit te drinken op de werf. Moet u dat zomaar aanvaarden? Welke stappen kunt of moet u zelfs ondernemen?

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 30.10.2020

Rechtstreeks met de bouwheer in zee?

U werkt als onderaannemer op een werf. De bouwheer vraagt u om een aantal extra werken voor hem te doen? Mag u die opdracht dan zomaar aanvaarden of moet u rekening houden met bepaalde zaken?

CORONA - STEUNMAATREGELEN BRUSSEL - 30.10.2020

Premie van € 3.000 voor Brusselse horeca!

De Brusselse regering heeft op 29 oktober zijn goedkeuring gegeven voor steun aan cafés en restaurants in het kader van de coronacrisis.

FINANCIEEL - LENING - 29.10.2020

Proxi-lening en win-winlening: meer nieuws


VENNOOTSCHAPSBELASTING - OPENSTAANDE VORDERINGEN - 29.10.2020

Nu actie ondernemen om straks facturen af te boeken...

Wanneer uw boekhouder in het voorjaar van 2021 de jaarrekening van boekjaar 2020 afsluit, kan hij onbetaalde klantenvorderingen afboeken. Als u wilt dat de fiscus die afboekingen aanvaardt, onderneemt u nu al het best een en ander...

ROERENDE VOORHEFFING - 29.10.2020

Hoe moet u de rv aangeven?


INVESTERINGEN - 29.10.2020

25% investeringsaftrek tot eind 2022?


INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 29.10.2020

Hoe correct afschrijven in uw kmo sinds 01.01.2020?

Doet uw kmo een investering, dan mag zij de kosten daarvoor niet meteen aftrekken, maar moet zij erop afschrijven. Sinds 01.01.2020 zijn de afschrijvingsregels wel gewijzigd. Hoe zit dat nu alweer en wat met uw ‘oude’ investeringen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - BELASTINGCONTROLE - 29.10.2020

Graag uw volledige boekhouding per e-mail… kan dat?

U krijgt een e-mail van de fiscus met een uitgebreide vragenlijst, of waarin hij u verzoekt om een zgn. historiek van een heel aantal of zelfs alle boekhoudrekeningen te bezorgen. Kan dat eigenlijk wel en hoe reageert u het best op zo’n vraag?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 29.10.2020

Een privé fiscaal aftrekbaar loon betalen aan uw kinderen?

Wanneer uw inwonende kinderen u helpen bij uw werk en u ze daarvoor een loon betaalt, kan dat loon voor u privé aftrekbaar zijn als beroepskost. Wanneer is dat het geval volgens de wet en de rechtspraak, en is dat eigenlijk aan te raden?

DIVIDEND - 29.10.2020

Hoe is het eigenlijk nog met de zgn. DBI-aftrek?

Wanneer uw vennootschap dividenden ontvangt, worden die in haar belastbaar inkomen opgenomen, tenzij ze recht heeft op de zgn. DBI-aftrek. Welke voorwaarden gelden er nu ook weer voor die aftrek en wat als hij voor een bepaald jaar niet volledig gebruikt kan worden?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 29.10.2020

Uw partner die geld inbrengt in uw kmo?

Geld inbrengen in een kmo kan nu tijdelijk fiscaal voordelig onder bepaalde voorwaarden. Geldt dit ook voor u als bedrijfsleider?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 29.10.2020

Te weinig herbelegd, maar wel verlies?

Naar aanleiding van ons artikel over gespreide taxatie en (niet) tijdig herbeleggen, vroeg een abonnee hoe het zit als zijn vennootschap voor 2020 een verlies heeft. Wordt de meerwaarde dan ook belast?

CORONA - BRUSSELSE STEUNMAATREGELEN - 29.10.2020

Nieuwe premie voor de Brusselse evenementen-, cultuur- en toerismesector!

Brusselse zelfstandigen en vennootschappen uit bepaalde zwaar getroffen sectoren kunnen aanspraak maken op een nieuwe premie van € 3.000 tot € 9.000. Wie komt hiervoor in aanmerking en hoe vraagt men deze premie aan?

HANDELSPRAKTIJKEN - SLUITINGSDAG - 27.10.2020

‘Wij zijn verhuisd’ op de deur hangen?

U verhuist uw winkel. Mag u dan een aankondiging uithangen op het pand waaruit u verhuist waarin staat waar uw nieuwe zaak gevestigd is? Gelden er verschillende regels naargelang u eigenaar was of huurde?

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 27.10.2020

Als uw concurrent zich bezondigt aan ‘lokvogelpraktijken’

Een concurrent lokt klanten met reclame voor een product dat hij tegen een spotprijs aanbiedt. Alleen blijkt hij telkens maar een of twee producten in voorraad te hebben. Moet u dat zomaar aanvaarden? Wat kunt u ondernemen?

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 27.10.2020

Hoe laat u uw klanten met hun smartphone betalen?

Sinds de uitbraak van het coronavirus is cash- en contactloos betalen de norm geworden. Uw klanten willen daarvoor ook hun smartphone kunnen gebruiken. Welke mogelijkheden kunt u hen vandaag aanbieden?

FACTURATIE - BEWAARTERMIJN - 27.10.2020

Hoelang een elektronische factuur bijhouden?


AANGIFTE - FORFAITAIRE BELASTINGPLICHTIGEN - 27.10.2020

Forfaitaire belastingplichtigen: uitstel indiening aangiften

Voor forfaitaire belastingplichtigen gelden afzonderlijke aangiftedata. Om rekening te houden met de gevolgen van de coronacrisis krijgen ook zij uitstel voor het indienen van de aangiften personenbelasting.

RECHT - 27.10.2020

Aansprakelijk voor uw kinderen?

Moet u altijd de schade vergoeden als uw minderjarig kind iets mispeutert? Of heeft u soms toch argumenten om aan die aansprakelijkheid te ontsnappen? Bent u ook aansprakelijk als het schadegeval zich op school of in de jeugdbeweging voordoet? Gelden er andere spelregels als u gescheiden bent of niet meer samenwoont? Kunt u bij zo’n schade een beroep doen op uw familiale verzekering? Loopt u ook een risico als uw meerderjarig kind door zijn fout schade veroorzaakt?

MEDE-EIGENDOM - 27.10.2020

Wanneer volstaat gewone meerderheid?

Binnen een appartementsgebouw worden de belangrijke beslissingen genomen door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Hoeveel eigenaars moeten er aanwezig zijn om geldig te kunnen vergaderen? Voor welke beslissingen volstaat een gewone meerderheid niet? Welke nieuwe regels gelden er binnenkort om te beslissen over de afbraak en heropbouw van het gebouw? Wat kunt u doen als de vergadering een beslissing neemt zonder dat de juiste meerderheidsregels gerespecteerd werden?

BELEGGEN - 27.10.2020

Doen de beurzen het echt zo goed?

In de media hoort u voortdurend dat de beurzen het ondanks de coronacrisis goed blijven doen, maar in uw eigen portefeuille merkt u daar misschien toch weinig van. Hoe komt dat? Moet u nu uw portefeuille aanpassen?

ONROEREND GOED - 27.10.2020

Niet tevreden over de syndicus?

Hoelang zit u aan het contract met de syndicus vast? Kan de algemene vergadering de samenwerking tussentijds beëindigen? Wat kunt u ondernemen als u het met de beslissing van de algemene vergadering niet eens bent? Wie kan van de syndicus een schadevergoeding vragen? Kunt u ook zelf stappen ondernemen tegen de syndicus? Waarom is in een nieuwbouw de syndicus die voorgesteld werd door de promotor vaak niet de beste keuze?

AANGIFTE NALATENSCHAP - 27.10.2020

Bezwaar tegen te hoge schatting ABS?

Sinds 1 april 2019 is het mogelijk om een kosteloze bindende schatting (ABS)van onroerende goederen in een nalatenschap aan te vragen bij de Vlaamse Belastingdienst. Omdat die schatting ook bindend is voor de belastingplichtige, zijn vele adviseurs nog steeds erg terughoudend ten aanzien van de ABS. Is dat wel terecht? Wat kunt u nog ondernemen als u het niet eens bent met het resultaat van de ABS?

SUCCESSIEPLANNING - 27.10.2020

Hervorming Vlaamse erfbelasting: gevolgen voor uw successieplanning?

In het najaar 2019 kondigde de Vlaamse regering belangrijke wijzigingen in de erfbelasting aan: het afschaffen van het duolegaat, de vriendenerfenis en het verlengen van de risicoperiode voor niet-geregistreerde schenkingen van drie naar vier jaar. Deze maatregelen treden in principe in werking op 1 juli 2021 (voorontwerp van decreet van 22.09.2020) . Wat zijn de gevolgen voor uw successieplanning?

BELEGGEN - 27.10.2020

Van obligaties naar dividendaandelen?

Nu kwaliteitsobligaties na kosten zo goed als niets opbrengen, realloceren steeds meer beleggers een stuk van hun obligatieportefeuille naar kwaliteitsaandelen met een hoog dividend. Wanneer is dat een goede strategie en waarop moet u dan zeker letten?

FAMILIALE RELATIES - 27.10.2020

Een kind financieel een handje helpen?

Hoe kunt u een kind dat het financieel gezien tijdelijk wat moeilijk heeft, helpen zonder uw andere kinderen te benadelen? Hoe gaat u dan het best te werk als u een lening toekent? Wat zijn de risico’s als u zich borg stelt voor de kredieten van uw kind? Hoe pakt u de zaken aan als u aan het ene kind schenkt maar aan de andere kinderen nog niet kunt of wilt schenken? Kunt u dan een erfovereenkomst opmaken?

VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 27.10.2020

Niet-opgenomen loon boeken op rc of toe te rekenen kost?

Door de coronacrisis zit uw vennootschap wat krap bij kas en u neemt dan ook de rest van het jaar uw loon (deels) niet op, maar u boekt het op uw rekening-courant (rc). Een collega beweert echter dat u dat beter anders doet. Klopt dat?

SOCIALE BIJDRAGEN - 27.10.2020

Uitstel sociale bijdragen en uw VAPZ...

Zo u een betalingsuitstel tot 2021 gevraagd heeft voor uw sociale bijdragen van 2020, dan kunt u uw VAPZ-premie voor 2020 niet aftrekken! Een circulaire van 19.10.2020 brengt gelukkig goed nieuws...

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 27.10.2020

Weet de fiscus eerstdaags echt alles over uw rekeningen?

Als het van de nieuwe regering afhangt, moeten de banken in de toekomst nog meer gegevens bezorgen aan het zgn. Centraal Aanspreekpunt of het CAP. Wat zou er dan veranderen en heeft dit ook gevolgen bij een fiscale controle?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 27.10.2020

Beroepsgedeelte groter dan volgens een akkoord?

Een zelfstandige heeft een fiscaal akkoord over het beroepsgebruik van een deel van zijn woning, maar hij wil dat beroepsgedeelte uitbreiden. Mag hij dan zelf een groter deel van de kosten aftrekken of moet hij eerst dat akkoord opzeggen?

BTW - ONROEREND GOED - 27.10.2020

Verbouwen of toch maar eerst afbreken voor 6% btw?

U wilt het verlaagde 6%-btw-tarief genieten voor werken aan uw privéwoning en dus twijfelt u tussen grondig renoveren of afbreken en opnieuw bouwen. Waar ligt de breuklijn eigenlijk tussen die twee en waarvoor kiest u het best?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 27.10.2020

Een bijkomend uitstel voor uw aangifte...


VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 27.10.2020

Herbeleggen in een gebouw, hoe zit dat concreet?

Naar aanleiding van een vorig artikel over de zgn. gespreide taxatie vroeg een abonnee wat er precies als een ‘gebouw’ aanzien wordt waarvoor de herbeleggingstermijn geen drie maar vijf jaar bedraagt. Eens kijken hoe dat zit...

FACTUUR - ALGEMEEN - 27.10.2020

Als uw klant om een dubbel van uw factuur vraagt…

Een klant laat u weten dat hij uw factuur verloren heeft of dat hij ze niet ontvangen heeft en vraagt u om een ‘dubbel’ te bezorgen. Volstaat het dat u hem dan een gewone kopie overmaakt? Kunt u hiervoor ook een vergoeding vragen?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 27.10.2020

Wanneer de opzeg van de woninghuur versturen?

Indien u als verhuurder een opzeg wilt geven, dan doet u dat wellicht meestal per aangetekende brief. Wanneer moet u die dan versturen om zeker te zijn dat de opzeg tijdig kan ingaan?

VASTGOEDMAKELAAR - DEONTOLOGIE - 27.10.2020

Een ‘foutje’ op de derdenrekening

Vergissingen bij overschrijvingen van de derdenrekening beoordeelt het BIV streng, zo bleek in de afgelopen maanden. Hoe voorkomt u problemen?

WONINGHUUR - INKOMSTEN - 27.10.2020

Een kamer in uw woning verhuren, wat is fiscaal het gevolg?

U verhuurt een leegstaande kamer of studio in uw eigen woning. Heeft dit dan gevolgen voor de onroerende voorheffing of de personenbelasting die u moet betalen? Hoe worden deze huurinkomsten in dat geval belast?

WOONBONUS/WOONCHEQUE - BETALINGSUITSTEL - 27.10.2020

Minder fiscaal voordeel door betalingsuitstel woonkrediet?

In het kader van de coronacrisis werd er door de banken onder bepaalde voorwaarden betalingsuitstel toegekend voor woonkredieten. Betekent dit dan ook dat u dit jaar minder fiscaal voordeel haalt uit uw woonbonus/wooncheque?

MEDE-EIGENDOM - CORONAVIRUS - 27.10.2020

Specifieke coronamaatregelen in het appartementsgebouw

Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe en de mede-eigenaars vragen u als syndicus om ook in een appartementsgebouw maatregelen te treffen om besmettingen te voorkomen. Wat is er mogelijk en wat niet?

VERKOOP - SCHENKING - 27.10.2020

De zorgvolmacht gebruiken voor successieplanning

Sommige klanten willen, “nu hun echtgenoot bijna dement is”, de gezinswoning verkopen in het kader van een goede successieplanning. Soms is het daarvoor dan ‘te laat’, tenzij er een zorgvolmacht bestaat. Hoe zit dat precies?

VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 27.10.2020

Welke informatie krijgt u over buurpercelen?


VLAAMS GEWEST - PREMIES - 27.10.2020

Nieuwe Vlaamse energiepremies in 2021!


VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 27.10.2020

Een beding van aanwas voor samenwonend koppel?

Nu (wettelijk) samenwonende koppels soms een (beperkt) erfrecht krijgen op de gezinswoning en een vrijstelling van successierechten, vragen ze zich weleens af of een beding van aanwas nog nuttig is. Hoe zit dat precies?

corona - vlaamSe steunmaatregelen - 27.10.2020

Nieuwe Vlaamse steunmaatregelen voor zwaar getroffen ondernemingen!

Naar aanleiding van de verplichte sluiting van cafés en restaurants sinds 19 oktober heeft de Vlaamse regering nieuwe steunmaatregelen goedgekeurd. Wie kan aanspraak maken op deze steun en voor welk bedrag?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 26.10.2020

Overbruggingsrecht: wordt u anders belast dan uw collega?

Volgens uw boekhouder wordt het corona-overbruggingsrecht dat u privé gekregen heeft, samen met uw ander beroepsinkomen belast tegen de progressieve tarieven. Volgens uw collega zou dat maar tegen 16,5% zijn. Wie heeft er nu gelijk?

BTW - BTW OP AUTO’S - 26.10.2020

De auto van uw vennootschap overkopen of onttrekken?

Om uw auto uit uw vennootschap te halen naar u privé kunt u hem overkopen of onttrekken zonder vergoeding. Voor de te betalen btw kan dat namelijk een verschil maken. Wanneer is dat zo?

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 26.10.2020

Kaasroute tot 1 december of later?


AANGIFTE - VARIA - 26.10.2020

Wanneer staat de teller weer op nul?

Bij niet-aangifte, onvolledige of onjuiste aangifte kan de fiscus een belastingverhoging opleggen die stijgt in geval van herhaling. Hoe stopt u de teller?

PRIVÉ - VARIA - 26.10.2020

Te veel dienstencheques: omruilen of terugbetaling vragen?

Door het uitbreken van COVID-19 was het niet altijd mogelijk om een beroep te doen op uw poetshulp. Ook de strijkshop was gedurende de lockdown een tijdje gesloten. Wat zijn uw mogelijkheden indien u niet alle dienstencheques kunt gebruiken voordat de geldigheidsduur overschreden wordt? Wat kiest u het best?

VENNOOTSCHAP - INVESTERINGSRESERVE - 26.10.2020

Oude vrijgestelde reserves belast tegen 15% of 10%?

Een van de maatregelen van de hervorming van de vennootschapsbelasting is de mogelijkheid om sommige oude van belasting vrijgestelde reserves te laten belasten tegen 15% of eventueel zelfs maar 10%. Over welke reserves gaat het en wat moet u doen om dit gunsttarief te kunnen toepassen?

VASTGOED - MEERWAARDEN - 26.10.2020

Winst op vroeger voor zaak gebruikt pand belastbaar?

Een advocate verkoopt aan haar vennootschap een pand. De fiscus belast een zgn. stopzettingsmeerwaarde omdat de vrouw het pand reeds voor haar praktijk gebruikte toen ze nog geen vennootschap had. Wat vond de rechter daarvan?

CONTROLE & GESCHILLEN - SANCTIES - 26.10.2020

Een boete én een belastingverhoging, kan dat wel?

Een vennootschap krijgt een boete omdat ze haar belastingaangifte te laat heeft ingediend. Daarna krijgt ze een controle en de controleur legt ook nog een belastingverhoging op. Volgens de vennootschap kan de fiscus dezelfde overtreding niet bestraffen met beide sancties. Was de rechter het daarmee eens?

VENNOOTSCHAP - BELEGGEN - 26.10.2020

Is uw DBI-bevek wel 100% DBI-proof?


SOCIAAL VOORDEEL - CONSUmPTIECHEQUE - 26.10.2020

Consumptiecheque: nieuwe circulaire!

Om de door corona zwaarst getroffen sectoren te ondersteunen kunnen werkgevers dit jaar fiscaal voordelige ‘consumptiecheques’ aanbieden aan hun werknemers. In een recente circulaire bespreekt de administratie de modaliteiten van deze cheque. Wat moet u hierover weten?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 20.10.2020

RIZIV-tegemoetkoming beschermingsmateriaal


INFORMED CONSENT - 20.10.2020

Nieuw bewijsrecht, andere bewijslast?

De bewijslast inzake informed consent ligt in principe bij de patiënt. Vanaf 01.11.2020 treedt echter het ‘nieuwe Burgerlijk Wetboek’ in werking en dat bevat bewijsregels die dit kunnen beïnvloeden. Hoe?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 20.10.2020

Toch maar beter niet uw kat naar een expertise sturen?

Als u ‘gevat’ zou worden in een procedure bij het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO), zal dit fonds meestal een deskundige aanstellen waardoor u uitgenodigd wordt voor een tegensprekelijke expertise. Kan het kwaad daar niet naartoe te gaan noch u er te laten vertegenwoordigen? Een recent vonnis licht toe...

FINANCIEEL - FISCAAL - 20.10.2020

Nieuwe modaliteiten voor win-winlening

In het kader van de win-winlening kunnen ondernemers, ook artsen/tandartsen dus, uit het Vlaams gewest relatief goedkoop geld lenen bij particulieren, terwijl die laatsten er een belastingvermindering voor krijgen. De modaliteiten hieromtrent (o.a. duur en bedrag) werden begin oktober 2020 gewijzigd. In welke zin?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 20.10.2020

Wat is de aanvullende crisisuitkering voor zelfstandigen?

Eind september 2020 is er een zgn. aanvullende crisisuitkering voor arbeidsongeschikte zelfstandigen ingevoerd. Die zou, aldus bepaalde bronnen, gelden voor al wie arbeidsongeschikt is (geweest en geraakt) door COVID-19. Geldt dit inderdaad voor alle zelfstandigen en wat houdt het precies in?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 20.10.2020

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u/uw boekhouder dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 20.10.2020

Een verzekering is goedkoper dan schenkingsrechten!

U wilt een schenking doen aan bv. uw zoon, maar u zit met de ‘driejarige termijn’ in uw maag. Om de successierechten te vermijden kunt u schenkingsrechten betalen, maar wist u dat er ook een goedkopere oplossing bestaat? Hoe zit dat?

BELEGGEN - RENDEMENT - 20.10.2020

Waarom beleggers van Tak veranderen?

Om een mooi kapitaal op te bouwen voor later, kiezen beleggers in levensverzekeringen meer en meer voor Tak 23-contracten in plaats van voor Tak 21-contracten. Waarom doen ze dat? Wat is het verschil? Hoe zit dat fiscaal?

SOFTWARE - IOS - 20.10.2020

Uw iPhone kan weer heel wat meer

Sinds half september is iOS 14 officieel beschikbaar. Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen aan het iPhone besturingssysteem?

ZAKELIJK - JOBS - 20.10.2020

Google zet vacatures in de kijker

Wie op Google zoekt naar een job, krijgt nu een handig vacatureoverzicht. Is dit nuttig voor zowel kandidaten als werkgevers?

E-MAIL - BEVEILIGING - 20.10.2020

Bescherm extra de e-mailaccounts waarmee u registreert

Als het e-mailadres waarmee u op een website geregistreerd bent, gehackt wordt, loopt u het risico dat ook uw toegang tot deze website gehackt wordt. Hoe beveiligt u dit e-mailaccount het best?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 20.10.2020

Facebook Business Suite, alles op één plek

Facebook is volop bezig met de uitrol van zijn nieuwe Business Suite. Dat is een tool waarmee bedrijven hun socialemediapagina’s centraal kunnen beheren. Wat mag u daarvan verwachten?

ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 20.10.2020

Foto’s van internet plukken, wees voorzichtig!

Heeft u illustraties nodig voor bijv. uw brochure, nieuwsbrief of website? Hoe pakt u de zoektocht aan en waarom mag u niet zomaar foto’s van het internet halen?

BEVEILIGING - PRIVACY - 20.10.2020

Oude accounts opzeggen

Na vele jaren internetgebruik heeft u overal accounts die u niet allemaal meer gebruikt. Hoe houdt u daarin een grote schoonmaak?

VAPZ - aftrekbare uitgaven - 19.10.2020

Uitstel sociale bijdragen: tolerantie voor aftrek VAPZ-premie

Bedrijfsleiders die de betaling van hun sociale bijdragen uitstellen naar volgend jaar, riskeerden het recht op aftrek van hun VAPZ-premie te verliezen. De fiscus voert hiervoor nu een tolerantie in.

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 16.10.2020

Meerwaarde bij verkoop van een garage steeds belast?

Stel, u heeft een tijd terug geïnvesteerd in een garagebox of autostaanplaats en u denkt erover om die nu te verkopen. Wordt u dan altijd belast op de meerwaarde die u eventueel realiseert? Even kijken hoe dat nu weer zit...

BTW - MEDECONTRACTANT - 16.10.2020

Btw op buitenlandse cursus of liveseminarie


FISCALE VERMINDERINGEN - BELASTINGKREDIET - 16.10.2020

Brusselse proxi-lening in voege


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.10.2020

Bijzondere liquidatiereserve in het vizier van de fiscus

Vennootschappen die gebruikmaakten van de mogelijkheid om voor de aanslagjaren 2012, 2013 en/of 2014 een bijzondere liquidatiereserve aan te leggen, ontvingen eind juli een aangetekende brief van de fiscus. Wat is er precies aan de hand?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.10.2020

Wat heeft het regeerakkoord in petto voor de fiscaliteit?

De regering-De Croo I is een feit. Wat staat er op de fiscale agenda? Een overzicht van de maatregelen zoals omschreven in het regeerakkoord.

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 16.10.2020

‘Bijkomende kosten’ fiscaal optimaliseren?

Doet u een investering, dan kunt u niet alleen de prijs daarvan afschrijven, maar zijn ook de zgn. bijkomende kosten aftrekbaar. Een kmo kan die op verschillende manieren ‘verwerken’. Wat is het voordeligst?

CORONACRISIS - 16.10.2020

Carry-backverliezen: sanctie bij overschatting coronaverliezen

U kunt nu zoals u weet een deel van de belastbare winst vrijstellen van de vennootschap in het tijdperk voorafgaand aan dat waarin de coronaverliezen zich situeren. Als u de coronaverliezen overschat, dan wordt de vennootschap fiscaal gesanctioneerd via een afzonderlijke heffing. Hoe wordt die afzonderlijke heffing in de vennootschapsbelasting berekend?

GEHEIME COMMISSIELONEN - 16.10.2020

Kan een geheim commissieloon tweemaal belast worden?

De aanslag geheime commissielonen is een vlak tarief in de vennootschapsbelasting dat van toepassing is op niet-aangegeven beroepsinkomsten. De interpretatie en toepassing van de wetgeving is geen sinecure. We bespreken een aantal aandachtspunten die nuttig zijn voor de praktijk.

BTW - BTW AANREKENEN - 16.10.2020

Verhuur van vakantiewoningen: met btw?

In zijn antwoord op een parlementaire vraag heeft de minister van Financiën bevestigd dat de verhuur van vakantiewoningen onderworpen kan zijn aan de btw (parl. vr. nr. 292, Lachaert, 30.03.2020) . De Administratie volgt daarmee de rechtspraak die eerder reeds duidelijk had gesteld dat de verhuur van een vakantiewoning voor een beperkte duur de loutere passieve terbeschikkingstelling van een onroerend goed overschrijdt indien er naast deze verhuur ook voldoende bijkomende diensten aangerekend worden (Brussel, 07.11.2017) .

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 16.10.2020

Eigen bijdrage in min brengen van de verworpen uitgaven bedrijfswagens?

Kosten van bedrijfswagens zijn in de vennootschapsbelasting in principe niet volledig aftrekbaar. Kunt u het voordeel alle aard of een eigen bijdrage aanrekenen op de verworpen autokosten?

VENNOOTSCHAP - BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 16.10.2020

Uitkeringen in de BV en CV: hoe de liquiditeitstest praktisch aanpakken?

De afschaffing van het kapitaalbegrip binnen de BV en CV heeft niet alleen gevolgen gehad voor de vorming van het vermogen van de vennootschap, maar ook voor de instandhouding daarvan. Voortaan ondergaan ‘uitkeringen’ door kapitaalloze vennootschappen een dubbele uitkeringstest, met name de balans- en liquiditeitstest. De CBN heeft intussen een (ontwerp)advies gewijd aan deze dubbele uitkeringstest. In deze bijdrage focussen wij op de praktische aanpak van de liquiditeitstest.

RECHT - 16.10.2020

De prijs aanpassen als uw kosten stijgen?

Kan het bedrijf ook voor bestaande contracten met klanten de prijzen aanpassen omdat zijn inkoopprijzen gestegen zijn? Is de stijging van grondstofprijzen door de coronacrisis een reden om tot een aanpassing over te gaan? Kan een prijsaanpassing naar de toekomst toe doorgevoerd worden? Is het mogelijk om in de overeenkomst die u met de klant sluit, afspraken op dat vlak te maken en in welke mate zijn die ook geldig? Gelden er andere regels voor een aannemer die de prijs van zijn diensten wil aanpassen? Wat verandert er binnenkort aan die spelregels?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.10.2020

Heeft u ook een brief van de fiscus ontvangen i.v.m. de bijzondere liquidatiereserve?

Onlangs stuurde de fiscus aan meer dan 13.000 vennootschappen een brief over hun bijzondere liquidatiereserves. Hij wijst er daarin op dat ze zes maanden de tijd hebben om de afzonderlijke aanslag op die reserves terug te vragen. Hoe zit dat precies?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.10.2020

Uitstel aangifte vennootschapsbelasting tot en met 16 november 2020!

Op vraag van de boekhoudkantoren heeft de minister van Financiën beslist om uitstel te verlenen voor het indienen van de belastingaangiften. Is dat uitstel ook voor uw vennootschap van toepassing?

VENNOOTSCHAP - 16.10.2020

Een ex-bestuurder doet het bedrijf concurrentie aan?

Moet het bedrijf zomaar aanvaarden dat een ex-bestuurder (zaakvoerder) een concurrerende activiteit opstart? Is het mogelijk met een bestuurder een niet-concurrentiebeding overeen te komen en hoever kan dat gaan? Wat zijn de spelregels als er geen niet-concurrentiebeding overeengekomen werd? Gelden er andere regels als een bestuurder al tijdens de uitoefening van zijn mandaat het bedrijf gaat beconcurreren? Beschikt het bedrijf over meer rechten als de bestuurder tegelijk ook aandeelhouder was van het bedrijf en hij zijn aandelen verkocht?

VENNOOTSCHAP - 16.10.2020

Statuten vennootschap: belang omschrijving voorwerp (‘doel’)

Als u een vennootschap opricht, dan moet u het voorwerp daarvan in de statuten opnemen. Elke bestaande vennootschap moet zijn statuten ook vóór 1 januari 2024 aanpassen aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). Waarom zorgt u er dan het best voor dat het voorwerp in de statuten voldoende ruim omschreven wordt? Wat is het risico als er binnen de vennootschap activiteiten uitgevoerd worden die buiten dat voorwerp vallen?

BELASTINGEN - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 16.10.2020

Oude vrijgestelde reserves nu opnemen tegen gunsttarieven!

Heeft uw vennootschap vroeger bepaalde reserves tijdelijk vrijgesteld van vennootschapsbelasting, dan kunt u deze mogelijk tegen gunsttarieven ‘mobiliseren’ in 2020 of 2021. Welke reserves komen hiervoor in aanmerking? Hoe past u dit praktisch toe? Kunt u de gemobiliseerde reserves bovendien gebruiken voor de aanleg van de liquidatiereserve?

ARBEIDSOVEREENKOMST - CLAUSULES - 16.10.2020

Wijziging tewerkstellingsplaats voor enkele maanden

Uw collega wilde tijdens de coronaperiode de plaats van tewerkstelling van een bepaalde werknemer aanpassen. Hij dacht dat hij dat wel kon doen, omdat in het arbeidscontract geen vaste plaats van tewerkstelling afgesproken was. Wat ging er fout en hoe kunt u problemen vermijden?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 16.10.2020

Invloed van tijdelijke werkloosheid corona op de vakantie?

Door de coronasituatie was u misschien ook genoodzaakt om dit jaar een aantal werknemers op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona te zetten. Welke invloed heeft dat op hun vakantierechten van dit en van volgend jaar?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 16.10.2020

Afkoop studiejaren voor pensioen mogelijk tot 30.11.2020

Om het bedrag van het wettelijk pensioen te kennen, speelt de duur van de loopbaan een rol. Een werknemer kan die duur verhogen door een zgn. afkoop van studiejaren. Dat kan nog tot en met 30.11.2020. Is het dan een goed idee en voor wie kan dit precies interessant zijn?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 16.10.2020

De keuze tussen vakantie, loon of extralegale kinderbijslag?

Een aanvulling op de wettelijke kinderbijslag is voordelig, want die is in principe vrijgesteld van RSZ-bijdragen. Sinds 01.10.2020 is de toekenning in sommige gevallen niet meer toegelaten door de RSZ. Hoe zit dat precies?

ONTSLAG - VRIJSTELLING VAN PRESTATIES - 16.10.2020

Vrijstelling van prestaties: wat met het variabele loon?

Ontslaat u een werknemer met een opzegtermijn, dan kunt u overeenkomen dat hij vrijgesteld wordt van prestaties en thuisblijft, maar dat u wel maandelijks zijn loon verder betaalt. Welk loon moet u hem dan nog betalen? Enkel het vaste loon of ook het variabele? Wat met maaltijdcheques en een onkostenvergoeding?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 16.10.2020

Sociale verkiezingen verzoenbaar met onvoorspelbaar virus?

De sociale verkiezingen komen er bijna aan en het is van belang dat de voorziene procedure correct uitgevoerd wordt. Wat als corona roet in het eten gooit en indien een aantal werknemers, een hele afdeling of uw volledige bedrijf op dat moment in quarantaine zou zitten?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - RVA - 16.10.2020

Tijdelijk werkloos omwille van een kind?

Een werknemer moet opvang voorzien voor een van zijn kinderen omdat het in quarantaine moet of omdat de school gesloten wordt. Kan zo’n werknemer dan tijdelijke werkloosheid wegens ‘overmacht’ inroepen?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 16.10.2020

Garantie op uw herstelling?

U doet een herstelling aan de elektrische poort, verwarmingsketel of de elektrische installatie bij een klant. Moet u daarop dan garantie geven? Kunt u betaling vragen van uw rekening als de herstelling geen ‘resultaat’ geeft?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 16.10.2020

Op tijd een afbetalingsplan vragen!

Omwille van de coronacrisis heeft u uitstel van betaling voor de RSZ-bijdragen van het eerste en het tweede kwartaal van 2020 gekregen. Dit uitstel loopt af op 15.12.2020. Moet u dit nu volledig betalen of zijn er nog mogelijkheden? Waarmee moet u rekening houden?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 16.10.2020

Hoever kunt u gaan met vergelijkende reclame?

Een collega-aannemer vergelijkt zijn prijzen met de uwe of beweert dat hij beter werk dan u levert. Is dergelijke vergelijkende reclame wel toegelaten en welke spelregels moeten er daarbij nageleefd worden? Hoe kunt u reageren?

OFFERTES & CONTRACTEN - GELDIGHEIDSDUUR - 16.10.2020

B2b-contracten: de deadline komt eraan!

Op 01.12.2020 treedt de wet in werking die grenzen stelt aan uw algemene voorwaarden en contracten in de relatie met professionele klanten en onderaannemers. Hoe moet u hiermee nu omgaan?

BELASTINGKREDIET - PROXI-LENING - 15.10.2020

Brusselse Proxi-lening nu beschikbaar!

Sinds 15 oktober 2020 kunnen familie, vrienden of kennissen in het kader van de Proxi-lening privéspaargeld lenen aan startende Brusselse kmo’s of zelfstandigen. Wat moet u hierover weten?

FISCAAL - KOSTEN - 13.10.2020

Uw vennootschap privé ‘bijspringen’

Uw vennootschap heeft het door de coronacrisis financieel moeilijk. U wilt daarom een ‘overschot’ op uw spaarboekje aan haar uitlenen. Waarmee moet u dan rekening houden?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 13.10.2020

Elders kopen als uw leverancier failliet gaat?

Een van uw leveranciers legde zopas de boeken neer terwijl u nog op een levering van hem wacht. Gaat die levering nog door of kunt u al op zoek gaan naar een andere leverancier? Hoe gaat u daarbij eigenlijk het best te werk?

FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 13.10.2020

Gevolg van geen tijdige herbelegging bij gespreide taxatie?

Uw vennootschap heeft in 2018 een investering met winst verkocht die ze gespreid wil laten belasten. Omwille van de financiële gevolgen van de coronacrisis voor uw vennootschap, ziet u het evenwel niet zitten om tegen 31.12.2020 de nodige herbelegging te doen. Is dat een probleem of niet?

PERSONEEL - AANWERVEN - 13.10.2020

Goedkope eerste werknemer ook nog na 2020!


RECHT - LEVERING - 13.10.2020

Garantie geven op een herstelling?

Uw klant laat u een uurwerk of elektrisch toestel herstellen. Moet u dan twee jaar garantie geven op deze herstelling? Gelden er andere spelregels als u de herstelling deed tijdens de aanvankelijke garantieperiode?

HANDELSPRAKTIJKEN - WAARDEBON - 13.10.2020

Een consumptiecheque: wat moet u daarmee?

Met de nieuwe consumptiecheques wil de regering (door corona getroffen) middenstanders een zetje in de rug geven. Mag of moet u zulke cheques in uw zaak aanvaarden? Hoe gebeurt de afwikkeling eigenlijk?

FISCAAL - CONTROLE - 13.10.2020

Wanneer kost een belastingcontrole u het minste?

Stel, na een controle van de belastingen vraagt uw boekhouder of u akkoord kunt gaan met de € 10.000 die de controleur erbij wil doen. Hoe kunt u inschatten wat dit u uiteindelijk gaat kosten? Waaraan moet u denken?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 13.10.2020

Toch een fiscale aftrek voor geannuleerde kinderopvang?

U kunt een zgn. belastingvermindering krijgen voor uw uitgaven van kinderopvang, maar dan moet die opvang wel effectief doorgegaan zijn. Door de coronacrisis is dat vaak niet het geval, maar de fiscus komt echter tegemoet, zo blijkt uit een circulaire van 10 september 2020.

GESPREIDE TAXATIE - 13.10.2020

Herbeleggingstermijn bijna voorbij?

In 2018 heeft uw vennootschap een investering verkocht met een meerwaarde die u gespreid wilt laten belasten. De gewone zgn. herbeleggingstermijn eindigt op 31.12.2020. Wat moet u dan nu doen?

AANDEELHOUDERS - 13.10.2020

Nieuwe UBO-verplichting


GROEPSVERZEKERING - 13.10.2020

Enkel maandloon telt voor 80%-grens!


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 13.10.2020

Voorschot op vereffening, rv of niet?

U wilt uw vennootschap ontbinden en de vereffening zal een tijdje duren. Wat dan als u al een voorschot op de liquidatieuitkering opneemt? Moet uw vennootschap daarop dan roerende voorheffing (rv) inhouden?

PRIVÉFISCALITEIT - 13.10.2020

Belasting op heropstartoverbruggingsrecht


INVESTERINGSAFTREK - 13.10.2020

Overschot aan gewone IA: overdraagbaar?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - CVBA - 13.10.2020

Is uw CVBA al een kapitaalloze CV of BV?

De ‘oude’ CVBA verdwijnt en wordt in het nieuwe vennootschapsrecht vervangen door de coöperatieve vennootschap (CV). Naar het schijnt gelden er verschillende regels naargelang u in een ‘eigenlijke’ of ‘oneigenlijke’ CVBA zat. Hoe zit dat?

TACTIEK & STRATEGIE - AANDEELHOUDERS - 13.10.2020

Wordt uw partner aandeelhouder in uw BV(BA)?

U heeft jaren geleden alleen een BVBA opgericht, waarvan u ook nu nog de enige aandeelhouder bent. U bent echter intussen getrouwd of woont samen en u overweegt om uw partner mee aandeelhouder te maken. Dat kunt u doen door haar of hem bestaande aandelen te verkopen of te schenken of door uw vennootschap nieuwe aandelen te laten uitgeven. Hoe zit dat juridisch en fiscaal?

DAGELIJKS BESTUUR - VENNOOTSCHAP IN MOEILIJKHEDEN - 13.10.2020

Actie ondernemen als uw BV het moeilijk heeft?

Mogelijk heeft ook uw BV het moeilijk in deze coronatijden. Moet u dan juridisch iets doen of niet? Wanneer bent u volgens het nieuwe vennootschapsrecht verplicht om actie te ondernemen en welke sancties riskeert u als u dat niet doet?

KAPITAAL - KAPITAALVERMINDERING - 13.10.2020

Het kapitaal van een holding belastingvrij verminderen?

U heeft pakweg tien jaar geleden een holding opgericht door aandelen van uw werkvennootschap in te brengen. U zou nu het kapitaal willen verminderen. Is die kapitaalvermindering belastingvrij of kan de fiscus ze met de zgn. antimisbruikbepaling (AMB) herkwalificeren in een dividend?

AANGIFTE - INDIENINGSTERMIJN - 13.10.2020

Aangifte PB, VenB, RPB en BNI-Ven: uitstel tot en met 16 november!

Op vraag van de boekhoudkantoren wordt er een uitstel verleend voor het indienen van de belastingaangiftes.

BESCHERMING PARTNER - 13.10.2020

Beding van aanwas: mogelijkheden en beperkingen

Via een beding van aanwas kunnen partners elkaar beschermen tegen het plotse overlijden van een van hen. In 2018 publiceerde Vlabel inzake de bedingen van aanwas een streng en fel bekritiseerd standpunt. Intussen werd een hele reeks voorafgaande beslissingen gepubliceerd over het beding van aanwas ‘new style’. Wat moet u daarover zoal weten?

GEWAARBORGD INKOMEN - 13.10.2020

Gewaarborgd inkomen: gestaffelde rente, het beste van twee werelden?

Een verzekering gewaarborgd inkomen is een must voor bedrijfsleiders en hogere kaderleden. De premies kunnen echter fors oplopen. Kunt u door te werken met een gestaffelde rente op de premie besparen en tegelijkertijd toch zorgen voor een voldoende bescherming voor u en uw gezin?

Welke andere manieren bestaan er om op een verantwoorde wijze de premie onder controle te houden?


SUCCESSIEPLANNING - 13.10.2020

Vrijstelling successierechten voor de gezinswoning: toch actie nodig?

In de drie gewesten kan de gezinswoning 100% belastingvrij geërfd worden door de langstlevende echtgenoot of (wettelijk) samenwonende partner. Tenzij u zelf iets onderneemt, leidt het wettelijk erfrecht er echter toe dat het grootste stuk van de gezinswoning toch belast wordt. Met welke eenvoudige ingrepen kunt u ervoor zorgen dat uw partner de gezinswoning 100% belastingvrij verkrijgt?

LIQUIDATIERESERVES - 13.10.2020

Moet u nu de aanslagen op de bijzondere liquidatiereserves terugvragen?

In juli 2020 hebben alle vennootschappen die enkele jaren geleden een zgn. bijzondere liquidatiereserve aangelegd hebben, in principe een ‘kennisgeving’ van de fiscus ontvangen. Deze brief doet een bezwaartermijn lopen waarbinnen u de bijzondere aanslag op deze reserve kunt terugvragen. Hoe zit dat precies en wat moet u hiermee doen?

CORONACRISIS - 13.10.2020

Coronatijdskrediet en coronalandingsbanen: wanneer mogelijk?

De regering nam opnieuw een reeks maatregelen om de impact van de coronacrisis op de ondernemingen en vooral op het aantal ontslagen in te perken. Twee van die maatregelen zijn het coronatijdskrediet en de coronalandingsbaan, ingevoerd bij het KB nr. 46 van 26 juni 2020 en in werking getreden op 1 juli 2020. Wat houden deze mogelijkheden precies in? Wie kan zich erop beroepen?

FACTORING - 13.10.2020

Coronacrisis: uw liquiditeitspositie verbeteren via factoring?

Over voldoende cash of kredietlijnen beschikken is vandaag in volle coronacrisis belangrijker dan ooit. Sommige bedrijven zitten aan het plafond van hun bestaande bankkredieten. Kan factoring dan een oplossing bieden? Wat zijn dan de voornaamste aandachtspunten? Hoewel factoring reeds lang bestaat en vrij goed ingeburgerd is, staan een aantal ondernemers er toch nog argwanend tegenover en beschouwen zij factoring ten onrechte als omslachtig, weinig flexibel en duur. Is dat wel terecht?

SUCCESSIEPLANNING - 13.10.2020

Gesplitste aankoop: ander gewest, andere regels?

De gesplitste aankoop waarbij u een onroerend goed in vruchtgebruik koopt terwijl uw kinderen de blote eigendom verwerven, is een populaire techniek van successieplanning. De fiscus kijkt bij uw overlijden echter argwanend toe en legt daarom ook op het moment van aankoop een aantal regels op. Intussen heeft iedere bevoegde fiscale administratie, en dus ook ieder gewest, de regels verder verfijnd. Welke regels moet u respecteren als u successierechten of erfbelasting op het gesplitst aangekochte onroerend goed later bij uw overlijden wilt vermijden? Is het moment waarop u uw kinderen financieel gezien helpt via schenking van belang? Zo ja, hoe moet u dit moment bewijzen?

CORONACRISIS - 13.10.2020

Financiële hulp tussen groepsvennootschappen: hoe fiscale problemen vermijden?

Als u meerdere vennootschappen heeft, dan overweegt u nu misschien ook om een vennootschap een lening zonder of met een lage interest of een kwijtschelding van schulden te laten toekennen aan een andere vennootschap. Een dochtervennootschap met opgestapelde verliezen wordt soms deficitair vereffend, waarbij de vorderingen van de verbonden vennootschappen definitief verloren gaan. Wat zijn de fiscale risico’s van een dergelijke financiële hulp tussen verbonden Belgische vennootschappen? Hoe kijken de rechtspraak en de Rulingcommissie hiertegen aan?

FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 13.10.2020

Een reclamebord van uw vennootschap aan uw gevel...

Kunt u als bedrijfsleider een vergoeding vragen aan uw vennootschap voor het naambordje van de BV dat op de brievenbus van uw privéwoning hangt? Hoe wordt die vergoeding belast en waarop moet u dan desgevallend letten?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 13.10.2020

Nog tot 30.11.2020 uw studiejaren ‘goedkoop’ afkopen?

Zo u nog bepaalde oude studiejaren tegen een forfaitaire prijs wilt afkopen om zo later een hoger pensioen te trekken, dan moet u dat doen tegen 30.11.2020. Hoe zit dat ook alweer en is dat afkopen voor u als zelfstandige wel interessant?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.10.2020

Nu tijd om uw algemene voorwaarden aan te passen?

Doet u zaken met andere ondernemers, dan moet u rekening houden met het feit dat er vanaf 01.12.2020 mogelijk beperkingen gelden voor uw algemene voorwaarden! Hoezo en moet u die voorwaarden dan nu dringend aanpassen?

FISCAAL - OVERBRUGGINGSRECHT - 13.10.2020

Heropstart-overbruggingsrecht: hoe belast?


WONINGHUUR - VREDERECHTER - 13.10.2020

Op afstand een huurprocedure instellen


PLAATSBESCHRIJVING - 13.10.2020

Plaatsbeschrijving zonder handtekening

Een plaatsbeschrijving bij de aanvang van de huur moet samen met de huurder opgesteld worden. Is het ook van belang dat hij die effectief getekend heeft?

FISCAAL - VASTGOEDVENNOOTSCHAP - 13.10.2020

Vastgoedvennootschap nog snel schenken in Nederland?

Het schenken van een vastgoedvennootschap voor de Nederlandse notaris is heel populair, omdat men zo schenkbelasting vermijdt in de drie gewesten. Deze ontsnappingsroute zou binnenkort echter afgesloten worden. Tijd voor actie dus?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 13.10.2020

Schade aan het pand tussen het compromis en de akte

Meestal raadt men de koper aan om vlak vóór het verlijden van de akte nog een laatste inspectie te doen van het pand. Wat als dan blijkt dat er nog ‘nieuwe schade’ is? Wie moet daarvoor instaan en hoe wordt dat dan het best geregeld?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 13.10.2020

De handelshuurprijs koppelen aan de omzet?

Door de coronacrisis zijn verhuurders van handelspanden creatiever om bij aanvang van de handelshuur de prijs wat lager te houden. Dat kan bv. door een zgn. omzethuur voor te stellen. Wat zijn precies de voor- en nadelen?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 13.10.2020

Niemand is kandidaat-voorzitter op de algemene vergadering

Stel, op de algemene vergadering is niemand kandidaat om voorzitter te zijn. Is dat op zich een probleem en zijn de beslissingen die genomen zijn, bv. over het verlengen van het mandaat van de syndicus, daardoor dan ongeldig?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 13.10.2020

Een handelshuur voor een korte duur of bezetting ter bede?

In de huidige coronaperiode wordt er dikwijls niet direct een gewone handelshuur van negen jaar gesloten. Het is mogelijk om daarvan af te wijken door ofwel een handelshuur van korte duur te sluiten ofwel een bezetting ter bede. Wanneer kiest u het best voor welk contract?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 13.10.2020

Notariële akte kan nog steeds gratis op afstand


BTW - GRONDIGE VERBOUWING - 13.10.2020

Grondig verbouwd en dus nieuw voor de Btw?

De verkoop van een nieuw gebouw mag met btw gebeuren in plaats van met registratierechten. Hoe zit dat bij een pand dat zo verbouwd wordt dat het bijna ‘nieuw’ is, bv. een school die verbouwd wordt tot appartementen? Daarover sprak Cassatie zich onlangs uit.

personeel - tijdelijke werkloosheid - 09.10.2020

Tijdelijke werkloosheid bij sluiting school of crèche

Werknemers kunnen in principe vanaf 01.10.2020 een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wanneer hun kind in quarantaine moet omdat hun school, crèche of zorginstelling sluit wegens corona.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 08.10.2020

Kunt u uw aangiftes nog tijdig indienen?

Nu de zomermaanden voorbij zijn, is het dringend tijd om na te gaan of u/uw boekhouder de deadlines betreffende de fiscale aangiftes gerespecteerd heeft. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 08.10.2020

Is de kwijtschelding van een vordering aftrekbaar?

Een vennootschap heeft een vordering op een verbonden vennootschap, die ze op een bepaald moment volledig kwijtscheldt. De fiscus weigert de aftrek van de kwijtschelding als beroepskost. Wat vond de rechter daarvan?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 08.10.2020

Alle bedrijfswagens tegen 2026 broeikasgasvrij!

Volgens het regeerakkoord van de nieuwe regering-De Croo zouden alle nieuwe bedrijfswagens tegen 2026 ‘broeikasgasvrij’ moeten zijn. Hoe zit dat dan met de periode 2021-2026?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 08.10.2020

Invloed van het wettelijk pensioen op uw 80%-grens

Recentelijk verscheen er een circulaire waarbij de fiscus het wettelijke minimum- en maximumpensioen voor 2019 bekendmaakte voor de berekening van de zgn. 80%-grens. Waar gaat dat over en wat betekent dit precies?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 08.10.2020

Geen boekhoudkundige winst en toch belastingen betalen?

Bij de afsluiting van het boekjaar blijkt uw vennootschap vorig jaar nauwelijks of zelfs geen winst gemaakt te hebben. Toch zal ze volgens uw boekhouder belastingen moeten betalen. Is dat mogelijk en zo ja, hoe komt dat dan?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 08.10.2020

Een nanny op kosten van uw vennootschap?

Een vennootschap wilde de kosten betalen van een nanny voor de kinderen van haar zaakvoerster en vroeg een ruling aan over de aftrekbaarheid van de kosten en de waardering van het voordeel alle aard (VAA). Wat besliste de Dienst Voorafgaande beslissingen (DVB)?

CONTROLE & GESCHILLEN - SANCTIES - 08.10.2020

Wanneer belast op een forfaitaire minimumwinst?

Een vennootschap wordt belast op een forfaitaire winst van € 19.000 omdat ze geen belastingaangifte ingediend heeft. Volgens de vennootschap heeft ze voor het jaar in kwestie geen belastbare winst gehad, maar de fiscus acht dit niet bewezen. Hoe oordeelde de rechter hierover?

RECHT - MEDISCHE SOFTWARE - 07.10.2020

Ineens € 100 meer voor uw medische software?

De softwareleverancier van een huisarts sloeg de prijs van de jaarlijkse licentievergoeding ineens met bijna € 100 op. In de licentieovereenkomst stond immers een clausule dat hij die jaarlijks kon herzien. Is zoiets echter wel toegestaan?

TANDARTSEN - ACCREDITERING - 07.10.2020

COVID-19 en de accreditering van tandartsen

Stel, u zou als tandarts door de COVID-19-beperkingen niet genoeg accrediteringseenheden (AE) in bv. deelgebied 2 kunnen behalen in 2020, of slechts één peerreview kunnen doen. Dan is er goed nieuws van de stuurgroep kwaliteitspromotie! In welke zin?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 07.10.2020

Uw tweede verblijf in het verslag van de AV vermelden?

De aftrek van de kosten van (het vruchtgebruik van) een tweede verblijf in uw vennootschap ligt al jaren flink onder vuur. Zo eist men dat u aantoont dat de gratis terbeschikkingstelling van het goed de tegenprestatie vormt voor het werk dat u voor de vennootschap levert. Hoe doet u dat? Een recent arrest licht toe...

GOED OM TE WETEN - RIZIV-PREMIES - 07.10.2020

Praktijkpremie 2019 huisartsen: tot 31/10


GOED OM TE WETEN - RIZIV-PREMIES - 07.10.2020

Telematicapremie 2019 tandartsen: tot 31/10


BELASTINGAFTREK - 07.10.2020

Investeren en 25% fiscaal recupereren?

Wegens de coronacrisis werd tot eind 2020 de zgn. investeringsaftrek verhoogd tot maar liefst 25%. Wist u echter al dat die extra aftrek óók geldt als uw investering niets met COVID-19 te maken heeft?

WEBDIENSTEN - VARIA - 07.10.2020

Google Trends, een schat aan informatie voor u

Google Trends vertelt u naar eigen zeggen ‘waar de wereld naar op zoek is’. Hoe kunt u deze informatie nuttig aanwenden voor uw zakelijke activiteiten?

VERVOER - OPENBAAR VERVOER - 07.10.2020

Zo geraakt u vlotter bij uw klanten

Routeplannerapps laten u tegenwoordig meerdere openbaar vervoermiddelen combineren om uw traject uit te stippelen. Een overzicht van de mogelijkheden.

COMPUTER - BEELDSCHERM - 07.10.2020

Een tweede beeldscherm met uw bestaande apparatuur

Een tweede beeldscherm is handig. Bij een videovergadering kunt u op het tweede scherm het rapport openen dat u bespreekt. Een extra monitor kopen, is het handigst om het thuiswerken productiever te maken, maar er bestaan ook andere oplossingen.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 07.10.2020

Spike, Spark of toch maar Outlook?

Welke e-mailapp past beter bij u: het traditionele Outlook, de alleskunner Spark of het innovatieve Spike?

WEBDIENSTEN - ONLINE VIDEO - 07.10.2020

Doe meer met uw video’s

Video is een krachtig communicatiemiddel met uitgebreide professionele mogelijkheden, bijv. voor productvoorstellingen, instructiefilmpjes, workshops en handleidingen. Met deze tips krikt u de effectiviteit nog verder op.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 07.10.2020

Webtools voor een virtuele brainstorm

Wilt u reacties van collega’s of klanten op een nieuw design, een prototype of een ontwerptekening? Deze twee webtools helpen u om feedback te verzamelen.

BTW-TARIEF - 6% BTW - 06.10.2020

Geen verlaagd tarief zonder GKS?

Sinds een aantal maanden is het btw-tarief in de horeca verlaagd. Geldt dat verlaagde tarief dan alleen als de horecazaak een witte kassa heeft, of niet?

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 06.10.2020

Online opleiding: btw-verschil naargelang het live is of niet!

Door corona vinden steeds meer opleidingen en trainingen niet langer fysiek plaats, maar online. Hoe zit dat dan op het vlak van btw en maakt het effectief een verschil of het een livesessie is dan wel vooraf opgenomen werd?

ONROEREND GOED - BTW-TARIEF - 06.10.2020

Nieuwbouw met btw, grond dan ook altijd met btw?

Bij de verkoop van een nieuw gebouw is de verkoop van de grond in principe ook met btw. Wat echter als de grond en het gebouw door twee verschillende verkopers verkocht worden?

HERZIENING BTW - BEDRIJFSMIDDELEN - 06.10.2020

Het effectieve gebruik telt, niet de eigendomstitel

Een btw-plichtige had via een recht van opstal voor 10 jaar een werkplaats gebouwd op de grond van zijn ouders. Moet er aan het einde van het recht van opstal dan een btw-herziening gebeuren? Wat zei de rechter?

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 06.10.2020

Wanneer is de btw op een voucher verschuldigd?

Sinds 1 januari 2019 zijn de nieuwe btw-regels in verband met de btw-behandeling van vouchers in werking getreden. Recentelijk heeft de Btw daar meer toelichting bij gegeven. Even kijken wat er van belang is...

ONROEREND GOED - BTW-TARIEF - 06.10.2020

Renoveren tegen 6% en dan verkopen met 21%?

Een nieuw gebouw kan met btw verkocht worden. Soms wordt een verbouwd oud gebouw ook als een nieuw gebouw beschouwd en is dus verkoop met btw mogelijk. Wanneer is dat en wat heeft de rechtspraak daar recent over gezegd?

INVOER - DOUANE - 06.10.2020

Einde overgangsperiode brexit in zicht?

Sinds 31 januari 2020 middernacht is het Verenigd Koninkrijk (VK) geen lid meer van de Europese Unie. Dankzij een overgangsperiode wijzigde dat voorlopig niets op het vlak van btw en douane. Wat echter na 31 december 2020?

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 06.10.2020

Is poetsen ook een werk in onroerende staat?

Een schoonmaakfirma levert poetsdiensten voor zowel particulieren als ondernemingen. Welke btw-regels zijn er van toepassing en hoe moet er gefactureerd worden als de klant in het buitenland gevestigd is?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 06.10.2020

Witte tanden tegen 6% of 21% btw?

Recentelijk publiceerde de Btw een circulaire over het btw-tarief dat van toepassing is op zgn. facings. Wat moet u daarover weten?

BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 05.10.2020

Fiscale afstraffing voor wie tijdelijk werkloos geweest is?

In de media staat te lezen dat wie dit jaar door corona tijdelijk werkloos geweest is en een werkloosheidsuitkering ontvangen heeft, zich volgend jaar aan een fiscale afstraffing mag verwachten. Ah ja, is dat dan wel zo? Even kijken...

VOORAFBETALINGEN - 05.10.2020

Voorafbetalen tegen 12 oktober?

De derde voorafbetaling (VA3) voor 2020 moet uiterlijk 12 oktober 2020 gebeuren. Doet u die beter wel of niet?

FISCALE VERMINDERINGEN - GEZINSSITUATIE - 05.10.2020

Toch belastingvermindering voor geannuleerde opvang?

U kunt een belastingvermindering krijgen voor uw uitgaven van kinderopvang, voor zover o.m. de kinderopvang effectief plaatsgevonden heeft. Door de coronacrisis is die opvang vaak niet doorgegaan, maar de fiscus komt echter tegemoet, zo blijkt uit een recente circulaire.

SCHENKING - ONROEREND GOED - 05.10.2020

Uw vastgoed schenken tegen 3%?

Vastgoed schenken is duur, de tarieven klimmen vlug op naar 27% en u moet ook telkens drie jaar tussen laten. Wanneer is het een haalbare kaart om vastgoed in te brengen in een vennootschap en dan de aandelen te schenken tegen 3%?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 05.10.2020

Als zelfstandige nog vlug uw studiejaren afkopen?

Om later een hoger pensioen te krijgen, kunt u (bepaalde) studiejaren tot 30.11.2020 afkopen tegen een gunsttarief. Daarna zal de afkoop van die jaren in principe meer kosten. Is deze afkoopmogelijkheid voor u ook interessant?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 05.10.2020

Levenslang recht van bewoning als onderhoudsuitkering

Een man vermeldt in zijn belastingaangifte een levenslang gebruiksrecht voor zijn ex op de vroegere gezinswoning als een aftrekbare onderhoudsuitkering. De fiscus weigert de aftrek. Wat vond de rechter daarvan?

BELEGGEN - FONDSEN - 05.10.2020

Toch nog geld verdienen met obligatiefondsen?

De rente op kwaliteitsvolle westerse staatsobligaties staat historisch laag, terwijl die van risicovollere obligaties fors oploopt. Kunnen flexibele obligatiefondsen een oplossing zijn om behoorlijke rendementen te halen en hoe zit dat fiscaal?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 05.10.2020

Vlaamse erfbelasting wijzigt vanaf 1 juli 2021!


SUCCESSIERECHTEN - TESTAMENT - 05.10.2020

Alternatief voor erfovereenkomst?