Alle domeinen

2020 - November

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 30.11.2020

Moet u elk jaar dezelfde winstmarge hebben?

Een schrijnwerker met een bewijskrachtige boekhouding die voor inkomstenjaar 2012 een tijdige belastingaangifte ingediend had, kreeg een belastingcontrole. De controleur verhoogde de voor 2012 aangegeven winst, op basis van de veel hogere winstmarge voor 2013. Wat vond de rechter daarvan?

BTW - VERPLICHTINGEN - 30.11.2020

Vanaf 1 januari 2021 kleine ondernemer?

Bedraagt uw omzet van dit jaar niet meer dan € 25.000, dan heeft u de mogelijkheid om over te stappen naar de kleineondernemersregeling. Wat zou dat voor u betekenen en hoe maakt u die overstap dan?

AUTO - AAN- EN VERKOOP - 30.11.2020

Dit jaar nog een nieuwe auto op kosten van de zaak kopen?

Aan het einde van het jaar wordt vaak de vraag gesteld of het zinvol is om nog kosten te maken. Concreet vraagt u zich misschien af of het voor uw zaak interessant is om dit jaar nog een nieuwe auto te kopen. Waarmee moet u rekening houden?

BELASTBARE INKOMSTEN - 30.11.2020

Heropstartoverbruggingsrecht bis?


ONROEREND GOED - BTW - 30.11.2020

Vakantiewoning met btw verhuren?


ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 30.11.2020

Een effectenportefeuille correct registreren?


ERVEN EN SCHENKEN - ROERENDE GOEDEREN - 30.11.2020

Afschaffing kaasroute uitgesteld?


FISCALE VERMINDERINGEN - GEZINSSITUATIE - 30.11.2020

De eerste fiscale maatregelen van de regering-De Croo

De eerste zgn. programmawet van de regering-De Croo bevat behalve goed nieuws inzake de investeringsaftrek en het btw-tarief voor afbraak en heropbouw, waarover we het hier al eerder gehad hebben, enkele kleine fiscale wijzigingen waarvan sommige in uw nadeel en sommige in uw voordeel zijn.

AUTO - BTW - 30.11.2020

Uw auto in het buitenland kopen


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 30.11.2020

Taks op effectenrekeningen 2.0: wat mag u verwachten?

Op 2 november 2020 heeft de ministerraad een voorontwerp van de wet goedgekeurd tot invoering van een ‘nieuwe’ jaarlijkse taks op effectenrekeningen (TER 2.0). Is die ook voor u van toepassing en wat is het verschil met TER 1.0?

BELEGGEN - FONDSEN - 30.11.2020

Meerwaardebelasting op fondsen: vermijd verrassingen

Bij de verkoop van beleggingsfondsen blijken veel beleggers verrast door de meerwaardebelasting op die fondsen. Hoe wordt dat berekend en hoe kunt u verrassingen vermijden?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 30.11.2020

Extra uitstel voor uw vennootschapsbijdrage!


SCHENKING - MODALITEITEN - 30.11.2020

Een gift aan de benjamin in de familie?

Als niet alle kinderen meerderjarig zijn, wordt elke vorm van successieplanning vaak uitgesteld. Nochtans is dat helemaal niet nodig. Hoe schenkt u correct aan een minderjarige?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 30.11.2020

Sociale bijdragen 2020 in 2021 betalen?

Iedere zelfstandige kan tot 15.12.2020 een uitstel van betaling aanvragen voor zijn verschuldigde sociale bijdragen. Is dat wel een goed idee?

VOORAFBETALINGEN - 27.11.2020

Nu nog voorafbetalen: tegemoetkoming in het kader van COVID-19

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting, werd de financiële sanctie voor ontoereikende voorafbetalingen substantieel verhoogd. Daar waar het tarief van de vermeerdering in het verleden 2,25% bedroeg, werd dit tarief met ingang van aanslagjaar 2019 verdrievoudigd tot 6,75%. De wetgever heeft echter rekening gehouden met het feit dat vennootschappen kunnen kampen met liquiditeitsproblemen naar aanleiding van de COVID-19-pandemie, en heeft daarom de systematiek voor de berekening van deze vermeerdering bijgesteld. Op grond daarvan wordt de sanctie gematigd ingeval de vennootschap alsnog haar voorafbetalingen voldoet in Q3 en Q4.

WINSTUITKERING - 27.11.2020

Balans- en liquiditeitstest: hoe aanpakken?

Uitkeringen door kapitaalloze vennootschappen (BV, CV) moeten een dubbele uitkeringstest ondergaan, de balans- en liquiditeitstest. Hoe pakt u die dubbele test praktisch aan? De CBN heeft daarover een ontwerpadvies gepubliceerd (Ontwerpadvies, 04.03.2020) . Wat kunnen we daaruit leren?

CORONACRISIS - 27.11.2020

Quarantaineverlof voor ouders die geen opvangmogelijkheden hebben

We zitten ondertussen alweer in semilockdown en hoewel de scholen terug opgestart zijn na twee weken herfstvakantie, hangt de opvangmogelijkheid voor ouders met kinderen aan een zijden draadje. Wat als een collega geen opvang voor zijn kinderen heeft omdat het kind in quarantaine moet of niet naar school mag omdat een klasgenootje of leerkracht besmet is? Ondertussen is bij wet geregeld dat een werknemer retroactief sinds 1 oktober tijdelijke werkloosheid wegens overmacht mag aanvragen in geval van sluiting van de school, de opvang of het centrum voor opvang voor personen met een handicap (Wet van 23.10.2020, BS 30.10.2020) .

DBI-AFTREK - 27.11.2020

Cassatie en een circulaire over DBI-aftrekbeperkingen

Wanneer een vennootschap dividenden ontvangt van een dochtervennootschap, kan ze die in principe weer uit haar belastbare basis halen via de DBI-aftrek. Die aftrek is echter aan een aantal beperkingen onderworpen. Over één ervan heeft het Hof van Cassatie zich uitgesproken op 25.09.2020, over een ander heeft de fiscus op 02.07.2020 een circulaire uitgebracht. Wat staat er in dat arrest en in die circulaire, en wat zijn de gevolgen voor de praktijk?

BUITENLAND - 27.11.2020

Brexit: overgangsregeling eindigt eind 2020

Het Verenigd Koninkrijk is reeds op 31.01.2020 uit de EU getreden nadat de Britten zich daarvoor in een referendum op 26.06.2016 hadden uitgesproken. Tot 31.12.2020 geldt er echter een overgangsregeling waarbij de huidige intracommunautaire regels inzake btw en douane van kracht blijven. Intussen voert het Verenigd Koninkrijk met de EU onderhandelingen over het toekomstige partnerschap, om een harde brexit te voorkomen. Wat verandert er inzake btw in principe vanaf 01.01.2021?

KAPITAAL - 27.11.2020

Kapitaalverhoging (NV) of uitgifte aandelen (BV): wat is er gewijzigd onder het WVV?

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) heeft enerzijds de uitgifte van nieuwe aandelen in de NV en de BV sinds 1 januari 2020 verregaand versoepeld. Anderzijds is bijvoorbeeld de verslagplicht van het bestuursorgaan verstrengd. Wat is er nog zoal gewijzigd inzake kapitaalverhogingen (NV) of de uitgifte van nieuwe aandelen (BV)? Wat houdt het wettelijke voorkeurrecht in? Is een beperking of opheffing van dat voorkeurrecht mogelijk? Onder welke voorwaarden?

CORONACRISIS - 27.11.2020

Werkbaarheidscheques: meer mogelijkheden

De werkbaarheidscheques bestaan reeds sinds 2019 en bieden steun aan ondernemingen in de profitsector bij het in kaart brengen van knelpunten rond werkbaar werk binnen hun organisatie, met als doel de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Wat is er nu veranderd?

LOONOPTIMALISATIE - 27.11.2020

Consumptiecheques: een voordelig extraatje voor u en uw collega’s?

Naar aanleiding van de coronacrisis lanceerde de regering de consumptiecheque. Zijn deze cheques een goede optie wanneer het bedrijf het personeel voor het einde van het jaar nog iets extra’s wil toekennen? Wat zijn dan de spelregels?

CONTRACTEN - 27.11.2020

Uw klant annuleert het contract: heeft u recht op een schadevergoeding?

Als uw klant een contract annuleert of een wanprestatie begaat, dan kunt u vaak een schadevergoeding vragen. Kunt u in de overeenkomst of in uw algemene voorwaarden meteen afspreken welke schadevergoeding de klant u dan verschuldigd is? Kan de rechtbank die vergoeding verminderen als ze overdreven is? Geldt dat ook als er geen sprake is van een schadebeding, maar van een opzegbeding? Wat moet u weten over het verschil daartussen?

KAPITAAL - 27.11.2020

Let op met het werven van fondsen via een website

Start-ups hebben één ding gemeenschappelijk: ze zijn op zoek naar financiering. Als een van de kinderen van de bedrijfsleider met een bedrijf gestart is, ligt dat wellicht niet anders. In de huidige digitale wereld is het dan eenvoudig om digitaal (bv. via een eigen website) aan fondsenwerving te doen. Aangezien de drempel om financiering op te halen zo klein is, is het nuttig de juridische verplichtingen in dit verband onder de aandacht te brengen. Die verplichtingen kunnen trouwens ook van belang zijn, als u voor het bedrijf bijkomende financiering aantrekt.

ONROERENDE VOORHEFFING - VLAAMS GEWEST - 27.11.2020

Vlaams gewest geeft ondernemers betalingsuitstel onroerende voorheffing

Veel ondernemers hebben het vandaag bijzonder moeilijk om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Het Vlaams gewest geeft daarom vennootschappen en eenmanszaken betalingsuitstel voor de onroerende voorheffing.

BELEGGEN - 26.11.2020

Opnieuw beleggen in China?

China heeft in tegenstelling tot de VS en Europa het coronavirus wel onder controle. Volgens uw bankier belegt u nu het best opnieuw op de Chinese beurs. Een goede keuze?

VERHUUR - 26.11.2020

Hoe en wanneer de sleutel overhandigen?

Mag u wachten om de sleutel te overhandigen tot uw huurder de waarborg gestort heeft? Welke afspraken kunt u daarover maken in het huurcontract? Mag u zelf ook nog een sleutel bijhouden? Kunt u die sleutel ook gebruiken om in het huurpand binnen te gaan? Mag de huurder het slot vervangen?

VRUCHTGEBRUIK - 26.11.2020

Nieuwe regels vruchtgebruik op komst

Het nieuwe goederenrecht bevat een aantal wijzigingen in de wettelijke regeling rond vruchtgebruik op onroerende goederen. Wat verandert er zoal? Wat zegt de nieuwe wet over de maximale duurtijd van het vruchtgebruik en de mogelijkheid tot omzetting daarvan? Wie moet welke herstellingen aan het onroerend goed betalen? Over welke controlemogelijkheden beschikt u voortaan als blote eigenaar? Kan een blote eigenaar nu eisen dat de vruchtgebruiker het onroerend goed verzekert?

SUCCESSIEPLANNING - 26.11.2020

Vrijstelling gezinswoning: vaak ruim te interpreteren?

De gezinswoning is in de drie gewesten in principe volledig vrijgesteld van successierechten, tussen echtgenoten en wettelijk samenwonenden, en in Vlaanderen ook tussen feitelijk samenwonenden die meer dan drie jaar samenwonen. Wanneer wordt een woning als gezinswoning beschouwd? Wat als er in die woning ook een handelsactiviteit uitgevoerd wordt? Maken ook een aanpalende (bouw)grond of een apart gelegen garage deel uit van de gezinswoning?

BELEGGEN - 26.11.2020

Groene obligaties zitten in de lift

Veel obligatiebeleggers zijn vandaag naarstig op zoek naar alternatieven. ‘Green bonds’ of groene obligaties krijgen momenteel veel aandacht. Wat zijn groene obligaties precies? Zijn ze ook voor u als belegger een interessant alternatief?

NALATENSCHAP - 26.11.2020

Een schenking laten inkorten?

Als een overledene meer dan het voorbehouden deel van zijn nalatenschap wegschonk of via testament legateerde, dan kunnen de reservataire erfgenamen de inkorting vragen. Wat houdt dat precies in? Wie kan inkorting vragen en hoe moet dat precies gebeuren? Op welke manier moet het te veel ontvangene dan teruggegeven worden? Waarom is diegene die de oudste schenking ontving dan uiteindelijk meestal het beste af?

FAMILIALE RELATIES - 26.11.2020

Uw kind gratis laten (in)wonen?

Kunnen de andere kinderen bij uw overlijden een compensatie vragen als één kind lang ‘gratis’ thuis is blijven wonen of weer thuis kwam wonen? Zijn de regels anders als u een kind gratis of tegen een lagere huurprijs in uw huurappartement laat wonen? Wordt dat voordeel na uw overlijden als een schenking aanzien? Welke afspraken kunt u maken om achteraf discussies te vermijden? Kunt u ook later nog een regeling treffen om betwistingen te vermijden?

SUCCESSIEPLANNING - 26.11.2020

Onroerend goed eenmanszaak gratis schenken?

Sinds 2012 geldt kunt u in het Vlaams gewest een familiale onderneming overdragen naar de volgende generatie met vrijstelling van schenkbelasting. Wanneer u uw onderneming uitoefent in de vorm van een eenmanszaak, kan deze vrijstelling van schenkbelasting zowel op roerende als op de onroerende goederen van toepassing zijn. Met welke voorwaarden moet u dan rekening houden? Welke regels gelden er na de schenking? Hoe soepel gaat de fiscus om met deze spelregels?

ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 26.11.2020

‘Neutrale dresscode’ voor personeel dat met klanten werkt

Het arbeidshof van Gent sprak zich onlangs uit – na het raadplegen van het Europees Hof – over de vraag of een werkgever een neutrale dresscode kan opleggen aan zijn personeel en in het kader daarvan ook het dragen van een hoofddoek op de werkvloer kan verbieden. Hoe zit dat precies?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 26.11.2020

Ieder krijgt een sportoutfit met de naam van uw bedrijf erop

Door de lockdown sporten steeds meer werknemers en komen ook steeds meer werknemers met de fiets naar het werk. Het lijkt u dan ook een goed idee om uw werknemers deze eindejaarsperiode een sporttrui met de naam van uw zaak erop cadeau te geven. Hoe bekijken de RSZ en de fiscus dat?

AANWERVEN - SOLLICITATIE - 26.11.2020

Hoe voorkomt u problemen bij een sollicitatie?

In de media kwam een rechtszaak aan bod waarbij een bedrijf veroordeeld werd op basis van ‘drievoudige’ discriminatie nadat het een dove en zwangere vrouw geweigerd had bij een sollicitatie. Hoe voorkomt u dergelijke problemen?

PENSIOEN - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 26.11.2020

Eén werknemer extra belonen via groepsverzekering?

Stel, u wilt één van uw werknemers iets extra geven. Aangezien de werknemer al wat ouder is, wil hij het liefst bijkomend extralegaal pensioen. Kunt u dan aan die éne werknemer meer extralegaal pensioen toekennen dan aan de anderen?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - FEESTDAGEN - 26.11.2020

Feestdagen 2021 vervangen vóór 15.12.2020


INSPECTIE - SOCIALE INSPECTIE - 26.11.2020

Wat is van belang voor corona-inspectie?

In de media kwam dat bij de controles van de arbeidsinspectie op de naleving van de coronamaatregelen 6 op de 10 bedrijven niet in orde waren. Waar gaan bedrijven dan in de fout en welke sanctie is er voorzien?

BEDRIJFSWAGEN - VARIA - 26.11.2020

Bedrijfswagen beschadigd en werknemer uit dienst

Uw collega kreeg, nadat een van zijn werknemers uit dienst was, nog een serieuze rekening van de leasemaatschappij, omdat die werknemer zijn bedrijfswagen beschadigd ingeleverd had. Hij wou hem die rekening nog laten betalen, maar dat bleek niet zo eenvoudig. Hoe zit dat precies en hoe pakt u het aan?

AANWERVEN - JOBSTUDENT - 26.11.2020

Uren van jobstudenten tellen niet allemaal mee

Een jobstudent valt maar onder het ‘goedkope RSZ-tarief’ als hij niet meer dan 475 uur presteerde tijdens het kalenderjaar. Door een specifieke ‘coronaregeling’ telden bepaalde prestaties van jobstudenten dit jaar niet mee. Hoe weet u dan of een student nog goedkoop bij u kan werken?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - VARIA - 26.11.2020

Dossiers educatief verlof 2019-2020: 31.12 nadert...


PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 26.11.2020

Een diefstal en… buiten?

Een van uw arbeiders bezondigt zich aan een diefstal van uw materialen. Kunt u hem dan altijd ontslaan om dringende reden? Hoe gaat u te werk en waarom zorgt u er maar beter voor dat u over de nodige bewijzen beschikt?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 26.11.2020

Uw klant een werkbon laten aftekenen?

Heel wat van uw collega’s laten bij het einde van een herstelling die ze bij een klant gaan doen een ‘werkbon’ aftekenen. U overweegt om daarmee dan ook aan de slag te gaan, maar u wilt dit zo kort mogelijk houden. Wat moet er op zo’n werkbon dan zeker vermeld worden?

AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 26.11.2020

Uw woning beschermen tegen een faillissement

Nu een aantal collega’s in slechte financiële papieren zitten, wilt u zichzelf gaan beschermen. Wist u dat u uw woning kunt veiligstellen bij een faillissement? Hoe gaat u daarbij precies te werk en wat kost u dat?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 26.11.2020

Garantie krijgen van uw leverancier?

Als u als aannemer bij een klant bepaalde zaken installeert, moet u weleens twee jaar garantie geven op die zaken. Kunt u dan eigenlijk niet vragen dat uw leverancier u op zijn beurt dezelfde garantie geeft? Kunnen er andere afspraken gemaakt worden?

RECHT - LEVERING - 26.11.2020

Als uw klant zijn bestelling niet afhaalt...

Een klant vraagt u om een product dat u niet in stock heeft, voor hem te bestellen. Alleen haalt hij dat uiteindelijk niet af. Welke stappen kunt u ondernemen? Mag u het betaalde voorschot als schadevergoeding behouden?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 26.11.2020

Uw gehuurde winkel verbouwen?

U huurt uw winkelpand. Moet u de toestemming van de verhuurder hebben als u de winkel wilt verbouwen? Kunt u vragen dat de verhuurder u op het einde van de huur een vergoeding betaalt voor de verbouwingen die u deed?

RECHT - WEBSITE - 26.11.2020

Geef uw zaak meer zichtbaarheid op Google

Door de verstrengde coronamaatregelen blijven uw (potentiële) klanten vaker in hun kot. Een internetplatform als Google is meer dan ooit nuttig om contacten te leggen en te onderhouden. Hoe zet u uw zaak daarop dan eigenlijk extra in de kijker?

VENNOOTSCHAPSBIJDRAGE - 25.11.2020

Extra uitstel voor de vennootschapsbijdrage


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ONKOSTENVERGOEDING - 25.11.2020

Wanneer zijn buitenlandse dagvergoedingen aftrekbaar?

Wanneer u voor uw vennootschap naar het buitenland op reis gaat, kunt u onder bepaalde voorwaarden een zgn. dagvergoeding opnemen. Hoe zorgt u ervoor dat de fiscus u privé niet belast op de vergoeding of de aftrek ervan bij uw vennootschap niet in vraag stelt?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VERLAAGD TARIEF - 25.11.2020

Geen verlaagd kmo-tarief want ‘financiële vennootschap’?

U denkt te voldoen aan de voorwaarden voor het verlaagd kmo-tarief, maar uw controleur stelt dat uw kmo een zgn. financiële vennootschap is en dus de volle pot moet betalen. Hoe zit dat juist en wat kunt u doen om dit te vermijden?

BELASTINGCONTROLE - 25.11.2020

Geen aftrekken mogelijk van een inkomstenverhoging waarmee u akkoord gaat?

Sinds 2018 kan uw vennootschap in bepaalde omstandigheden geen verliezen of andere aftrekposten meer in mindering brengen van een inkomstenverhoging na een controle. Wanneer is dat precies het geval volgens de wet en de fiscus?

VLAAMS GEWEST - VERKEERSBELASTING - 25.11.2020

Vlaamse plug-inhybride beter leasen vanaf 01.01.2021?

Koopt u privé of via uw vennootschap een milieuvriendelijke plug-inhybride, dan betaalt u daar in Vlaanderen vanaf 01.01.2021 ook inschrijvingstaks en verkeersbelasting op. Is het dan voortaan interessanter om zo’n wagen te leasen?

KAPITAAL - VOLSTORTING - 25.11.2020

Nu nog de inbreng in uw BV(BA) volstorten?

U heeft een BV(BA) waarvan de statuten nog niet aangepast zijn aan het nieuwe vennootschapsrecht en de ‘inbreng’, lees: het vroegere kapitaal, niet volledig gestort is. U bent in principe niet verplicht om alsnog die volstorting te doen, maar bedrijfseconomisch en fiscaal kan dat wel interessant zijn. Even kijken...

AFTREKBARE KOSTEN - 25.11.2020

Schenken voor liefdadigheidsdoeleinden


BTW - ONROEREND GOED - 25.11.2020

6% btw voor afbraak en heropbouw straks in heel België

Op de afbraak en heropbouw van woningen in sommige steden en gemeenten moet onder bepaalde voorwaarden maar 6% in plaats van 21% btw betaald worden. Vanaf 01.01.2021 zal dit gunsttarief in heel België gelden, zij het onder strengere voorwaarden. Kan uw vennootschap daar ook van profiteren?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 24.11.2020

Uitgestelde vergadering, tweede vergadering en corona

Momenteel kan de algemene vergadering niet meer fysiek samenkomen. Mogelijk kwam de algemene vergadering dit jaar wel al een eerste keer samen, maar was die niet ‘in aantal’ om geldig te kunnen vergaderen. In dat geval moet er een tweede vergadering komen. Kan die dan ook uitgesteld worden en hoelang?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 24.11.2020

Nieuwe spelregels vanaf 01.09.2021 voor vensters of balkons

Een koper van een woning wil deze verfraaien met een extra raam of met een balkon. Deze verandering zal meer uitzicht geven op de eigendom van zijn buur. Wat is er in zo’n geval mogelijk en wat wijzigt er hier in de federale wetgeving vanaf 01.09.2021?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 24.11.2020

Betaling van handelshuur en ‘lockdown’

Net zoals in het voorjaar zijn er momenteel veel handels- en horecapanden verplicht gesloten. Hoe zit het dan met de betaling van de huur? Wat valt er te leren uit de eerste rechtspraak hierover?

CORONAVIRUS - WONINGHUUR - 24.11.2020

Welke coronaregels gelden er momenteel voor woninghuur?

Tijdens de eerste golf waren er per gewest bepaalde specifieke spelregels voor woninghuur. Hoe zit dat momenteel? Wat is er in ieder gewest van belang indien u in deze coronatijden een woning wilt verhuren? Een overzicht...

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 24.11.2020

Lening voor niet-eigen woning nog steeds fiscaal interessant

Een lening voor de aankoop van een zgn. niet-eigen woning was tot nu toe fiscaal voordelig. Welke voordelen heeft u daarvoor precies? Blijft dat fiscaal interessant nu de nieuwe regering een indexatiestop aangekondigd heeft?

VERKOOP - AANKOOPBELOFTE - 24.11.2020

Een bodemattest iets te laat bezorgd, wat dan?

Een vastgoedmakelaar had een bodemattest iets te laat bezorgd aan de kandidaat-koper, nl. pas nadat die een aankoopbelofte/bod uitbracht. Hij kwam daarmee serieus in de problemen. Hoe zit dat en wat is er precies van belang?

GESPLITSTE AANKOOP - VOORAFGAANDE SCHENKING - 24.11.2020

Wanneer schenken bij gesplitste aankoop?


REGISTRATIERECHTEN - TERMIJN - 24.11.2020

Opnieuw ‘extra time’ door coronamaatregelen?


VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 24.11.2020

Uw commissie op basis van één ‘klein’ telefoongesprek?

In deze tijden heeft u wellicht minder effectieve ontmoetingen en huisbezoeken en zijn er meer klanten die uw website raadplegen of u vragen stellen per telefoon. Is dat voldoende om nadien recht te hebben op uw commissie, ook als de klant pas na het einde van uw mandaat verkoopt?

AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 24.11.2020

Lager voordeel auto niet meer mogelijk?

Door de jaarlijks wijzigende CO2 -referentie-uitstoot kan uw voordeel auto niet alleen stijgen, maar ook dalen. Daar wil een wetsvoorstel nu komaf mee maken en dat reeds sinds 01.01.2020... Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - CVBA - 24.11.2020

Wat moet u nu eigenlijk doen met uw oude CVBA?

In de CVBA waarvan u deel uitmaakt, is er discussie over de toepassing van het nieuwe vennootschapsrecht: moet u die CVBA tegen 31.12.2023 omvormen naar een CV of naar een andere vennootschapsvorm? Welke regels gelden er tot dan?

SLECHTE BETALERS - BESLAG - 24.11.2020

Nog even snel beslag leggen bij een klant die niet betaalt?

Een van uw klanten betaalt zijn rekeningen maar niet en zit door de aanhoudende coronacrisis in slechte financiële papieren. U overweegt daarom om nog snel beslag te laten leggen op zijn goederen. Heeft dat echter wel zin en komt er trouwens niet sowieso een nieuw ‘staakt-het-vuren’ voor faillissementen?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 24.11.2020

Tijd voor de jaarlijkse check van uw inkomsten en uitgaven!

Nu het jaareinde nadert, is het weer tijd om te checken of u in 2020 voldoende inkomsten behaald heeft om uw uitgaven te verantwoorden. Even kijken waar u dan tegenwoordig zoal op moet letten en wat als u een vennootschap heeft?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 24.11.2020

Niet overdrijven hé, mijnheer de controleur...


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 24.11.2020

Nog vóór 31.12.2020 loon optrekken voor verlaagd tarief?

U heeft in 2020 voorlopig minder loon opgenomen dan anders. Als dat te weinig zou zijn voor het verlaagde tarief vennootschapsbelasting, kunt u dat begin 2021 nog altijd via een tantième oplossen, hoewel u daarmee voor een keer moet opletten! Hoezo?

VENNOOTSCHAP - DBI-AFTREK - 24.11.2020

DBI-aftrek en minimaal belastbare grondslag: stand van zaken

Op 25.09.2020 oordeelt het Hof van Cassatie dat de DBI-aftrek terecht niet kan worden afgezet tegen ‘abnormale en goedgunstige voordelen’. De minimaal belastbare grondslag is dus niet in strijd met de EU-Moeder-dochterrichtlijn. Welke beperkingen zijn er nog inzake de DBI-aftrek? Een korte opfrissing.

INTERNATIONAAL - 24.11.2020

Amerikaans vastgoed en liquidatie-uitkering door een LLC

De Amerikaanse LLC heeft in het verleden een aantal keer voor fiscale onzekerheid gezorgd bij Belgische belastingplichtigen. Met het laatste Amerikaanse dubbelbelastingverdrag leken een aantal problemen opgelost. Recent liet ook de Dienst Voorafgaande Beslissingen nog een keer zijn licht schijnen over de materie, in een geval waarin Belgen een exit voorbereidden van een vastgoedinvestering in de Verenigde Staten middels een LLC.

AUTEURSRECHTEN - 24.11.2020

Portretrechten in licentie geven: ‘safety first’ op fiscaal gebied?

De activiteiten van creatieve belastingplichtigen, zoals artiesten, sporters, ontwerpers, auteurs, ... beslaan vaak meerdere domeinen. Het gaat dan snel over (zowel) prestaties gelinkt aan optredens in binnen- en buitenland, (als) promotionele activiteiten, auteursrechten en naburige rechten die al dan niet een link hebben met optredens of promotionele activiteiten, ... Wat zei het hof van beroep te Luik in die context over de fiscale behandeling van een overdracht van portretrechten aan een vennootschap?

VASTGOED - VARIA - 24.11.2020

Is een tweedeverblijfstaks discriminatie?

Een man is mede-eigenaar van een vakantiewoning in De Panne en moet een gemeentelijke tweedeverblijfstaks betalen. Volgens hem is de taks strijdig met het gelijkheidsbeginsel. Krijgt hij gelijk van de rechter?

AUTO & TRANSPORT - BEDRIJFSWAGEN - 24.11.2020

Hoeveel CO2 -taks op bedrijfswagens in 2021?

Wanneer een werkgever aan zijn werknemer een bedrijfswagen ter beschikking stelt en hij deze ook voor privédoeleinden mag gebruiken, dan moet de werkgever daarop een solidariteitsbijdrage (CO2 -taks) aan de RSZ betalen. Hoeveel bedraagt deze vanaf 2021? En zijn er vrijstellingen?

ROERENDE SCHENKING - BUITENLANDSE NOTARIS - 23.11.2020

Afschaffing ‘kaasroute’: uitstel tot 15 december 2020?

Op voorstel van de Commissie Financiën zal de geplande afschaffing van de zgn. kaasroute wellicht uitgesteld worden tot 15 december 2020.

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 20.11.2020

Is uw ‘oude’ plug-inhybride niet meer voor 100% aftrekbaar?

Indien u vóór 01.01.2018 een plug-inhybride aankocht, dan is die mogelijk sinds 01.01.2020 fiscaal wat minder aftrekbaar. Hoe komt dat dan? Er bestond toch een overgangsfase voor wagens die aangekocht werden vóór 01.01.2018?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 20.11.2020

Hoe de aftrek van kosten van een pand verantwoorden?

De fiscus verwerpt de kosten van een pand in een BVBA. De BVBA komt met drie argumenten waarom de kosten wel aftrekbaar zouden zijn. De zaak komt voor Cassatie en die geeft de fiscus gelijk. Waarom en wat kunt u uit deze zaak leren?

VENNOOTSCHAP - VERLIEZEN - 20.11.2020

Help uw vennootschap en betaal minder personenbelasting!

Uw vennootschap maakt wat verlies en u zou haar financieel willen ‘bijspringen’. Uw loon laten zakken heeft niet veel zin meer, want het jaar is al te ver gevorderd. Wat kunt u wel nog doen op een fiscaal interessante manier?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 20.11.2020

Een aftrekbaar loon voor de zoon van een bedrijfsleider?

Een bestuurder van een NV brengt in zijn eigen belastingaangifte een loon aan zijn zoon in als beroepskosten. De fiscus verwerpt de aftrek omdat niet bewezen zou zijn dat aan de voorwaarden voor de aftrek van beroepskosten is voldaan. Wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 20.11.2020

Kapitaal van uw BV nog volstorten voor de VVPR-bis?

Uw vennootschap kan onder bepaalde voorwaarden dividenden uitkeren met een roerende voorheffing (rv) van eerst 20% en nadien 15%, de zgn. VVPR-bis. Een van de voorwaarden is dat het kapitaal volstort moet zijn. Hoe zit dat dan met uw BV(BA) nu er daarvoor geen (minimum)kapitaal meer bestaat?

AANGIFTE - BTW - 20.11.2020

Geen btw-voorschot in december dit jaar!


ZAKELIJK - FINANCIEEL - 20.11.2020

Online hulp bij openstaande facturen

Door de coronacrisis blijven heel wat facturen tegenwoordig onbetaald. Hoe krijgt u toch het geld van klanten die hardnekkig in gebreke blijven?

SOFTWARE - OFFICE - 20.11.2020

Werken met ‘wijzigingen bijhouden’ in Word

U kent het: een Word-document waarin tekst in rood doorgestreept is en nieuwe tekst is toegevoegd. In zo’n document is ‘wijzigingen bijhouden’ geactiveerd, een krachtige manier om samen te werken aan een tekst. Hoe gaat u daar het beste mee om?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 20.11.2020

De Mail app van Windows

Er zijn zo veel e-mailapps beschikbaar dat we bijna zouden vergeten dat Windows 10 zelf een ingebouwde app heeft voor e-mail. Kan deze de test doorstaan?

WEBDIENSTEN - VARIA - 20.11.2020

Bedrijfsvideo’s bewerken in uw browser

Met een webcam, smartphone of tablet filmt u bedrijfsvideo’s in een handomdraai. Voor online toepassingen volstaat de kwaliteit zeker, maar u moet uw filmmateriaal nog wel bewerken en monteren. Tella wil u daarbij helpen.

SOFTWARE - VERGADEREN - 20.11.2020

Productievere vergaderingen met Fellow?

Of u uw vergaderingen nu online of fysiek houdt, de ene vergadering is al productiever dan de andere. Fellow wil ze samen met u efficiënter maken.

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 20.11.2020

Geen contract, dus algemene regeling speelt niet?

In de zgn. algemene regeling der rechtsverhoudingen (AR) legt het ziekenhuis rechten en verplichtingen op aan haar artsen. In hun zgn. individuele overeenkomst aanvaarden die artsen de toepassing van de AR. Wat echter als de arts geen schriftelijk contract ondertekend heeft? Het Hof van Cassatie licht toe...

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 20.11.2020

Tandarts en tussentijdse deconventie voor 2021


PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 20.11.2020

Kan COVID-19 nu ook een arbeidsongeval zijn?

Als een loontrekkende COVID-19 krijgt, kan dit soms als een beroepsziekte erkend worden. Denk bv. aan iemand die in de zorgsector of in een zgn. cruciale sector of essentiële dienst werkt. Fedris heeft nu laten weten dat COVID-19 soms ook een arbeidsongeval kan zijn. Wanneer is dat zo en wat is het belang?

VENNOOTSCHAP OPRICHTEN - 20.11.2020

Begint u een vennootschap beter nog in 2020?

Stel, na een paar jaar als ‘natuurlijk persoon’ gewerkt te hebben, acht u de tijd rijp om over te stappen naar een vennootschap. Kan er dan een reden zijn om dat nog in 2020 te doen, of kunt u evengoed wachten tot 2021?

ORDE DER ARTSEN - 20.11.2020

Oplossing voor verbod op instapsom?

Nu de Orde een instapsom ‘in ruil voor een deel van het patiëntenbestand’ verbiedt, rijst de vraag: wat met een lopende samenwerkingsovereenkomst?

GOED OM TE WETEN - ZIEKENFONDS - 20.11.2020

Versoepeling m.b.t. vertrouwelijke tot eind 2020


CORONA - STEUNMAATREGELEN BRUSSEL - 20.11.2020

Brusselse horeca-premie nu aanvragen!

Brusselse cafés en restaurants die als gevolg van de crisismaatregelen moeten sluiten kunnen nu hun premie van € 3.000 aanvragen.

CORONACRISIS - 17.11.2020

Voorafbetalen nu extra voordelig

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting werd de financiële sanctie voor ontoereikende voorafbetalingen substantieel verhoogd. Daar waar het tarief van de vermeerdering in het verleden 2,25% bedroeg, werd dit tarief met ingang van aanslagjaar 2019 verdrievoudigd tot 6,75%. De wetgever heeft nu echter rekening gehouden met het feit dat vennootschappen met liquiditeitsproblemen kunnen kampen naar aanleiding van de COVID-19-pandemie, en heeft daarom de systematiek voor de berekening van deze vermeerdering bijgesteld. Op grond daarvan wordt de sanctie gematigd ingeval de vennootschap alsnog haar voorafbetalingen voldoet in Q3 en Q4.

WAARDERING - 17.11.2020

Uw bedrijf verkopen: is een ‘earn-out’ vandaag zinvol?

De resultaten van veel bedrijven hebben vandaag in mindere of meerdere mate te lijden onder de coronacrisis. Als verkoper wil u vanzelfsprekend een prijs krijgen die gebaseerd is op de normale resultaten van het bedrijf, zonder rekening te houden met de uitzonderlijke negatieve impact van de coronacrisis. Meestal is de koper dan terughoudend, omdat hij onzeker is of de resultaten zich ook daadwerkelijk zullen herstellen. In welke mate kan een ‘earn-out’ dan een uitweg bieden om de visies van de partijen te verzoenen? Wat zijn daarbij voor u de aandachtspunten?

SUCCESSIEPLANNING - 17.11.2020

Schenken met beheersvolmacht: een eenvoudiger alternatief voor een maatschap?

Nu de maatschap een boekhouding moet voeren en ingeschreven moet worden in de KBO en het UBO-register, raden sommige bankiers aan om een effectenportefeuille te schenken met een beheersvolmacht. Zo vermijdt u die verplichtingen. Hoe werkt zo’n beheersvolmacht precies en is het wel een degelijk alternatief?

CORONACRISIS - 17.11.2020

Is de borgstelling voor een vennootschap waarvan u geen loon krijgt ook aftrekbaar?

Wanneer u zich borg gesteld heeft voor een vennootschap waarvan u bestuurder bent, en de borgstelling uitgewonnen wordt, kan de betaling die u dan aan de bank moet verrichten een aftrekbare beroepskost uitmaken. Onder welke voorwaarden is dat het geval en hoe zit het dan als u zich borg gesteld heeft voor een vennootschap waarin u enkel actief bent via een managementvennootschap?

SUCCESSIEPLANNING - 17.11.2020

Uitbreng uit de huwgemeenschap: fiscaal misbruik of niet?

Als een van hen ernstig ziek is, overwegen partners soms een uitbreng uit de huwgemeenschap naar het eigen vermogen van de andere partner. Daarnaast laat een (symmetrische) uitbreng naar het eigen vermogen van beide partners bv. ook toe om erfbelasting te besparen door een wederzijdse schenking te organiseren. Volgens Vlabel komt u zo in het vaarwater van de antimisbruikbepaling. Wat zegt recente rechtspraak daarover?

SUCCESSIEPLANNING - 17.11.2020

Hervorming Vlaamse erfbelasting

In het najaar van 2019 kondigde de Vlaamse regering belangrijke wijzigingen in de erfbelasting aan: de afschaffing van het duolegaat, de invoering van de vriendenerfenis en de verlenging van de risicoperiode voor niet-geregistreerde schenkingen van drie naar vier jaar. Die maatregelen treden in principe in werking op 1 juli 2021 (voorontwerp van decreet, 22.09.2020) . Wat zijn de gevolgen voor uw successieplanning?

BUITENLAND - 17.11.2020

Verhuizen naar Spanje: geen successierechten?

De wetgeving inzake successierechten verschilt in belangrijke mate van land tot land. Sommige landen kennen verschillende heffingsregels naargelang van de woonplaats, zoals België (gewesten), Zwitserland (kantons) of Spanje (regio’s). Het is vaak een waar kluwen dat kan leiden tot dubbele belasting in de successierechten, maar soms ook tot niet-belasting. We belichten een aantrekkelijke situatie die volgt uit de verschillen tussen de Spaanse en de Belgische successierechten.

INVESTERINGEN - 17.11.2020

Hoeveel investeringsaftrek voor investeringen in 2020?

Wegens de coronacrisis is het tarief van de gewone investeringsaftrek (IA) tijdelijk verhoogd. Welke vennootschappen kunnen voor welke investeringen in 2020 gebruikmaken van deze aftrek? Wanneer is ook de keuze voor een bijzondere IA mogelijk én voordeliger? Wat gebeurt er dan met de notionele-interestaftrek (NI)?

BELEGGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 17.11.2020

Een Tak 21 fiscaal optimaliseren via bijstortingen?

Wie de juiste fiscale spelregels volgt (o.a. 8 jaar wachten), ontwijkt op een legale manier de roerende voorheffing. Mag u dit echter optimaliseren door bv. vandaag te starten met een Tak 21, zodat de 8 jaar begint te lopen, en later bij te storten?

BELASTINGEN - CLIËNTEEL - 17.11.2020

Van eenmanszaak naar vennootschap in 2020 of 2021?

U heeft al jaren een eenmanszaak en na overleg met uw boekhouder beslist u dat u om fiscale en/of juridische redenen beter overstapt naar een vennootschap. Doet u dat dan het best nog in 2020 of pas begin 2021? Wat is in dat verband het belang van de belasting op de zgn. stopzettingsmeerwaarden?

BELEGGEN - RENDEMENT - 17.11.2020

Wanneer heeft u zowel technisch als fiscaal een goede tracker?

Trackers of Exchange-Traded Funds (ETF’s) zijn heel populaire beleggingsproducten omwille van hun lage kosten. Wat zijn trackers? Wanneer heeft u zowel fiscaal als technisch gezien een goede tracker?

BELEGGEN - AANDELEN - 17.11.2020

Holdings fiscaal interessanter?


BTW - TARIEF - 17.11.2020

Wanneer kan uw tuinhuis met 6% btw gefactureerd worden?

Zoals u weet, betaalt u in principe slechts 6% btw op de verbouwing van uw woning van minstens tien jaar oud die hoofdzakelijk privé gebruikt wordt. Is dat ook zo als u een garage of een tuinhuis bouwt of uw oprit of terras laat aanleggen?

ACTUALITEIT - EENMANSZAKEN - 17.11.2020

Hoeveel kunt u fiscaal recupereren van een investering?

U bent van plan om een aanzienlijke investering te doen voor uw praktijk. Werkt u als vrije beroeper in een eenmanszaak, welke fiscale ‘voordelen’ kunt u dan genieten voor zo’n investering? Eerst even tellen voordat u beslist...

BELASTBARE INKOMSTEN - 17.11.2020

Hoeveel consumptiecheques?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 17.11.2020

Het testament fiscaal overrulen?


BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 17.11.2020

Uitstel voor forfaitaire aangiftes


BELASTBARE INKOMSTEN - DIVERSE INKOMSTEN - 17.11.2020

Overbruggingsrecht: wordt u anders belast dan uw collega?

Volgens uw boekhouder wordt het corona-overbruggingsrecht dat u privé gekregen heeft, samen met uw ander beroepsinkomen belast tegen de progressieve tarieven. Volgens uw collega zou dat maar tegen 16,5% zijn. Wie heeft er nu gelijk?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 17.11.2020

Wanneer kunt u zich beroepen op een ‘materiële vergissing’?

Bent u het niet eens met een belastingaanslag, maar is de bezwaartermijn al verstreken, dan kunt u soms nog een zgn. ambtshalve ontheffing vragen. Dat is onder andere het geval wanneer u of de fiscus een zgn. materiële vergissing begaan heeft. Wat wordt daarmee bedoeld en hoe ziet de rechtspraak dat?

BTW - HERZIENING - 17.11.2020

Geen btw op schenking niet-voedingsmiddelen


FISCALE VERMINDERINGEN - 17.11.2020

Kinderopvang versoepeld


corona - vlaamse steunmaatregelen - 16.11.2020

Vlaamse regering lanceert nieuw pakket steunmaatregelen!

Er komt een bijkomend pakket steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemingen die zwaar getroffen worden door de coronacrisis.

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 13.11.2020

Slopen en heropbouw tegen 6% voor heel België?

Uw particuliere klant wil een gebouw afbreken en een woning in de plaats zetten. Uw klant had gelezen dat het 6%-btw-tarief in dat verband voor heel België zou gelden en vraagt u om dat te factureren met 6% btw. Kan dat zomaar of zijn er bijzondere voorwaarden na te leven?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 13.11.2020

Een arbitrageclausule in uw algemene voorwaarden?

In de algemene voorwaarden van aannemers staat weleens een arbitrageclausule. Wat houdt dat eigenlijk precies in? Waarom denkt u er maar beter over na om een dergelijke clausule niet op te nemen of te schrappen? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 13.11.2020

Uw werknemer als concurrent?

Een van uw werknemers heeft een zelfstandig bijberoep waarbij hij exact hetzelfde doet als u. Moet u dat zomaar aanvaarden? Welke maatregelen kunt u tegen hem nemen?

SLECHTE BETALERS - INHOUDINGEN - 13.11.2020

Gaan ‘uitbreken’ bij niet-betaalde facturen?

In uw algemene voorwaarden nam u een eigendomsvoorbehoud op. Hoe kunt u dat uitoefenen als uw klant u niet betaalt? Waarom is het verboden om zomaar binnen te gaan bij uw klant en alles uit te breken? Hoe gaat u wel te werk?

BELASTINGAANGIFTE - TERMIJN - 13.11.2020

Belastingaangifte: boekhouders krijgen bijkomend uitstel tot en met 30 november 2020!

De minister van Financiën heeft beslist om bijkomend uitstel te geven tot en met 30 november 2020 voor het indienen van de aangiften in de inkomstenbelastingen via mandataris.

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 12.11.2020

Geen feest, maar wel een kerstpakket?

Het kerstfeest voor uw personeel moest geannuleerd worden. Kunt u in de plaats daarvan dan een geschenk of aperitiefmand bij uw werknemers aan huis laten afleveren? Is dat dan ook sociaal en fiscaal voordelig?

WERKLOOSHEID - RVA - 12.11.2020

Tijdelijke werkloosheid en de zgn. responsabiliseringsbijdrage

Indien uw werknemers in tijdelijke werkloosheid om economische redenen zijn, kunt u sinds oktober opnieuw de overstap maken naar de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona. Zo kunt u mogelijk ook voorkomen dat u de zgn. responsabiliseringsbijdrage moet betalen. Hoe zit dat precies?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - BEROEPSZIEKTE - 12.11.2020

Bedrijfsarts kan nu toch testen op corona


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 12.11.2020

Attest vereist indien telewerk niet mogelijk is


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ZIEKTE - 12.11.2020

Graag uw ziekte melden via telefoon en niet via Whatsapp

Uw collega heeft graag dat wanneer zijn werknemers ziek zijn, ze hem zelf ‘s morgens opbellen ‘op de ouderwetse manier’. Dat creëert toch een extra drempel om zich niet zonder goede reden ziek te melden, vindt hij. Het liefst geen whatsappjes of e-mails dus. Kan hij dat vragen en wat als een werknemer dat niet volgt?

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 12.11.2020

Elektrische bedrijfsauto: ruimer kijken dan het leasebudget

Werkt u met een ‘klassiek’ leasebudget, dan vallen elektrische wagens er vaak buiten door de duurdere aankoopprijs. Nochtans zijn zulke wagens op veel vlakken voordeliger dan een gewone wagen. Wilt u ook daarmee rekening houden, dan kunt u als bedrijf werken met de zgn. total cost of ownership. Hoe zit dat precies?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 12.11.2020

Wanneer is het coronathuiswerk ‘structureel’?

Om het coronavirus te bestrijden, is telethuiswerk al sinds midden maart 2020 de norm voor het personeel waarvoor dat mogelijk is. Is dat intussen nog te beschouwen als occasioneel telewerk of is dat intussen structureel? Wanneer bent u verplicht om een onkostenvergoeding toe te kennen?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 12.11.2020

De eerste sociale verkiezingen (bijna) achter de rug?

Stel, nu in november zijn of waren er sociale verkiezingen en is of was er voor het eerst in uw onderneming de verkiezing van een comité. Wat zijn de volgende stappen waarmee u in dat geval rekening moet houden en wat is er van belang?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - FAMILIAAL VERLOF - 12.11.2020

Thuisblijven voor kind/familie in coronatijden: welke opties?

Door de coronacrisis zijn de kinderen van uw werknemers meer thuis dan anders. Ze zijn bv. ziek, in quarantaine of de school is gesloten. Soms kunnen uw werknemers dan in tijdelijke werkloosheid, maar niet altijd. Hoe zit dat precies en wat wijzigt er?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 12.11.2020

Uitstel voorafbetalen loopt op zijn einde!

Indien uw vennootschap een boekhouding voert per kalenderjaar, is de uiterste dag waarop zij nog kan voorafbetalen 21.12.2020. Tijd dus om na te gaan of u het best nog wat bijstort. Hoe zit dat?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 12.11.2020

Online-aangifte roerende voorheffing voortaan via MyMinfin!

Sinds 19.10.2020 moet uw vennootschap de online-aangifte in de roerende voorheffing (rv) via MyMinfin indienen in plaats van via Rv-on-web. Hoe zit dat dan precies? Kunt u ook nog een papieren aangifte indienen?

CONTRACTEN - 12.11.2020

Een indexatieclausule opnemen in uw contracten?

Als u een overeenkomst voor langere duur sluit met een klant, dan wilt u de prijs op termijn wellicht kunnen herzien. Gebeurt dat automatisch? Heeft u voor zo’n prijsherzieningsclausule het akkoord van uw klant nodig of kunt u de prijs ook eenzijdig aanpassen? Welke afspraken kunt u daarover maken? Kunt u de prijs koppelen aan de evolutie van een indexcijfer? Zijn andere aanpassingsclausules mogelijk en aan welke voorwaarden moeten die voldoen? Kunt u de prijs ook herzienbaar maken in functie van parameters die de reële kosten vertegenwoordigen?

RECHT - 12.11.2020

Een fout in uw offerte?

U maakt een offerte op voor een klant. Bent u door de inhoud van die offerte gebonden en voor hoelang is dat het geval? Kunt u een offerte intrekken als u merkt dat er een fout gemaakt is? Kan uw klant eisen dat u uw producten of diensten levert als er een manifeste vergissing staat in uw offerte? Wat zijn de spelregels als u een rekenfout maakte? Hoe kunt u zich contractueel tegen vergissingen beschermen?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 12.11.2020

Vervanging feestdagen 2021 vastleggen vóór 15 december 2020!

Wettelijke feestdagen die op een zondag of een andere inactiviteitsdag vallen (meestal een zaterdag in het geval van een vijfdagenwerkweek), moet u in hetzelfde kalenderjaar vervangen door een activiteitsdag. Welke opties heeft u voor 2021?

PERSONEEL - FISCAAL - 12.11.2020

Consumptiecheque als cadeau voor uw collega’s: een goed idee?

De overheid creëerde een nieuw soort cheque om aan u en uw collega’s toe te kennen: de consumptiecheque. Stel dat uw baas ondanks de coronacrisis toch iets extra’s zou willen geven aan uw collega’s, zijn deze cheques dan een goede optie?

PERSONEEL - ONTSLAG - 12.11.2020

Wat met de e-mails van uw ex-werknemer?

Mag u de professionele mailbox van een voormalige werknemer blijven gebruiken nadat die uw bedrijf verlaten heeft? De ‘Gegevensbeschermingsautoriteit’ nam hierover een duidelijk standpunt in. Hoe zit dat precies?

GEHEIME COMMISSIELONEN - 12.11.2020

Aanslag geheime commissielonen: een stand van zaken

De aanslag geheime commissielonen (AGC) is, zoals u weet, een afzonderlijke aanslag in de vennootschapsbelasting die toegepast kan worden op niet-verantwoorde kosten en voordelen en op verdoken meerwinsten. Sinds 01.01.2020 is aan de regels ter zake het een en ander gewijzigd en op 05.06.2020 heeft de fiscus een circulaire uitgebracht waarin hij de gevolgen bespreekt van een arrest van het Grondwettelijk Hof uit 2019. We zetten voor u even alles op een rijtje...

FINANCIEEL - 10.11.2020

Weer een nieuwe effectentaks...!?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 10.11.2020

Uitstel voor sociale bijdragen en uw VAPZ...


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 10.11.2020

Nu nog extra loon opnemen voor het verlaagd tarief?

U heeft dit jaar wegens de coronacrisis uit voorzichtigheid minder loon opgenomen. Nu het einde van het jaar in zicht komt, lijkt het er echter op dat uw vennootschap wegens het niet voldoen aan de zgn. minimumbezoldigingsvoorwaarde uitgesloten zal worden van het verlaagd tarief. Neemt u dan het best nog voor 31.12.20 extra loon op, of zijn de nadelen daarvan groter dan de voordelen?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - BV - 10.11.2020

Gebruikt u nog altijd ‘BVBA’ voor uw ‘BV’?

Sinds 01.01.2020 heeft u geen BVBA meer, maar een BV en bent u bestuurder in plaats van zaakvoerder. Waar moet u eigenlijk die nieuwe terminologie gebruiken en wat als u dat niet doet?

VENNOOTSCHAP - BOEKHOUDING - 10.11.2020

Uw boekjaar 2020 verlengen?

Nu 2020 ten einde loopt, vraagt u zich af of het eventueel fiscaal interessant kan zijn om het boekjaar (bj.) te verlengen tot bv. 30.06 of 30.09.2021. Even kijken...

CONSUMPTIECHEQUES - 10.11.2020

Kunt u ook consumptiecheques krijgen?


ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 10.11.2020

Vrijgestelde reserves investeren met 21,25% fiscaal voordeel?

Neemt u vrijgestelde reserves (van vóór 01.01.2017) in uw vennootschap op, dan kunt u tot 15% belastingen besparen. Investeert u deze reserves daarna opnieuw, dan loopt het fiscale voordeel op tot wel 21,25%! Hoe gaat dit in zijn werk?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 10.11.2020

Verbouwingen door een vennootschap-vruchtgebruiker

Een BV(BA) koopt het vruchtgebruik van een pand en haar zaakvoerder de blote eigendom. Het pand wordt verbouwd, grotendeels op kosten van de vennootschap. Volgens de fiscus heeft de BV(BA) een voordeel alle aard (VAA) verleend aan haar zaakvoerder. Wat vond de rechter daarvan op 15.09.2020?

AANDELEN - OVERDRACHT - 10.11.2020

Schenking vennootschap: alternatieven voor de kaasroute?

Binnenkort zal het wellicht niet meer mogelijk zijn om aandelen van uw vennootschap belastingvrij te schenken aan uw kinderen via een Nederlandse notaris. Welke alternatieven blijven er dan nog over om schenkbelasting te vermijden?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 10.11.2020

Voorschot vragen betekent bestelling verplicht maken?

Als een klant een product wil kopen dat niet in voorraad is en dat u moet bestellen, vraagt u hem misschien wel om een voorschot. Bent u in dat geval verplicht om een bestelbon op te maken? Wat moet op de bestelbon dan precies vermeld staan?

RECHT - SUBSIDIES - 10.11.2020

Extra steun voor uw café of restaurant

Sinds 19 oktober zijn cafés en restaurants voor minstens vier weken gesloten, wellicht nog langer door de inmiddels afgekondigde ‘lockdown’. Zowel op federaal als regionaal niveau zijn daarom extra steunmaatregelen uitgewerkt...

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 10.11.2020

Een foute prijs in uw folder?

U plaatst een advertentie in een reclameblad of laat een folder bedelen. Hierin vermeldt u per vergissing een te lage prijs voor een bepaald product. Zit u aan die prijs dan ook vast? Wat als u in uw winkel een product verkeerd ‘prijst’?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 10.11.2020

Nog even wachten met slopen en heropbouwen?

Op de ministerraad van 30 oktober jl. werd de uitbreiding van het verlaagde btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw naar het hele land, goedgekeurd. Wat moet u hierover weten?

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 10.11.2020

Btw betalen op het werk dat u zelf doet?

U verhuurt een aantal panden met vrijstelling van btw en u voert daaraan geregeld zelf werken uit. Klopt het dan dat u mogelijk btw moet betalen op dat eigen werk en dat u daarvoor een speciale btw-aangifte moet indienen?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 10.11.2020

Verhuur serviceflats inclusief diensten: deels met btw?

Bij de verhuur van serviceflats worden ook extra diensten aangeboden, zoals een verbruikszaal, een kapsalon, enz. Zijn die aparte diensten dan aan btw onderworpen, zodat de verhuurder een gemengde btw-plichtige wordt?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 10.11.2020

Verhuur gemeubeld vakantiehuis: met of zonder btw?

Staat het verhuren van een gemeubeld vakantiehuis gelijk met een gewone onroerende verhuur of kan het daarentegen ook gelijkgesteld worden met een hoteldienst? De Rulingcommissie deed ter zake uitspraak...

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 10.11.2020

Is het een gewone verhuur of komt er meer bij kijken... ?

Waar zit precies het verschil tussen een gewone onroerende verhuur, een onroerende verhuur met bijkomende diensten en een actieve verhuur? Wanneer is er btw verschuldigd en wanneer niet?

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 10.11.2020

Duur opleiding is niet van belang!

Wat zijn de btw-spelregels bij de organisatie van een meerdaagse opleiding in het buitenland? Wat is daaraan recentelijk gewijzigd?

SPECIFIEKE REGIMES - HORECA & BTW - 10.11.2020

Een bijkomende pop-up openen, wat is er van belang?

Zodra de coronamaatregelen het toelaten, wil een horeca-uitbater, naast zijn huidige brasserie, een bijkomende pop-up openen. Hoe moet dat voor de btw geregeld worden? Wat is er ter zake allemaal van belang?

AUTO - AANKOOP BUITENLAND - 10.11.2020

Auto kopen in het buitenland, wat met de btw?

U denkt eraan om een auto te kopen in een andere EU-lidstaat. Op het vlak van de btw is dan niet alleen uw hoedanigheid als koper van belang, maar ook of het gaat om een voor de Btw nieuwe auto of niet. Even kijken...

BTW-AFREKENING - VOORSCHOTTEN - 10.11.2020

Geen decembervoorschot en rooster 91

Ingevolge corona bent u dit jaar niet verplicht om een zgn. decembervoorschot te betalen. Wat betekent dat concreet en hoe vertaalt zich dat in uw btw-aangifte?

VERZEKERINGEN - AUTO - 10.11.2020

Hoe verzekert u het best uw nieuwe camionette?

Uw nieuwe lichte vrachtwagen is aangekomen bij uw garagist en nu moet die nog verzekerd worden. Waarmee moet u dan zoal rekening houden om die camionette goed te verzekeren?

FISCAAL - 10.11.2020

Een probleem met Rv-on-web?


RECHT - ECHTSCHEIDING - 10.11.2020

Bij een echtscheiding wel of niet betalen voor de zaak?

Door de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande lockdown, is het aantal echtscheidingen fors gestegen dit jaar en een collega-zelfstandige zit jammer genoeg in die situatie. Wat gebeurt er dan met zijn zaak? Moet hij daarvoor dan een vergoeding betalen aan zijn ex? Waar hangt dat van af?

FISCAAL - REGEERAKKOORD - 10.11.2020

Regering legt fiscale kaarten op tafel...

De nieuwe regering heeft haar fiscale plannen die in een programmawet opgenomen zullen worden, alvast wat toegelicht. Wat is er daarbij voor u privé en als ondernemer vooral van belang?

FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 10.11.2020

Uw investeringsplannen uitstellen tot 2021 of niet?

Het zijn financieel moeilijke tijden voor iedereen en dus vraagt u zich af of u een geplande investering niet beter uitstelt tot 2021 of dat u die beter toch nog voor 31.12.2020 doet? Hoe zit dat fiscaal? Waarmee moet u zoal rekening houden?

FACTUUR - VARIA - 10.11.2020

Discussies vermijden als u ‘per uur’ werkt

Wanneer u als freelancer aan een uurtarief werkt, kunnen er discussies ontstaan over het aantal uren dat u aan uw klant kunt aanrekenen. Hoe vermijdt u dat het tot zo’n betwisting komt? Welke preventieve maatregelen kunt u nemen?

VENNOOTSCHAP - UBO-REGISTER - 10.11.2020

Bijkomende verplichting voor uw UBO-register!


MEDE-EIGENDOM - 10.11.2020

Wat nu met AV in appartementsgebouw?

De algemene vergadering van mede-eigenaars mag tijdens de lockdown niet meer ‘fysiek’ samenkomen. Wat moet er dan nu gebeuren?

REGISTRATIERECHTEN - BEROEPSVERKOPER - 10.11.2020

Wat als uw collega-beroepsverkoper niet tijdig verkoopt?

U heeft als beroepsverkoper een onroerend gekocht met het voordeeltarief en al snel doorverkocht aan een andere beroepsverkoper. Wat als uw collega dit pand vervolgens niet tijdig doorverkoopt? Wat zei de rechter hierover op 27.02.2020?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 10.11.2020

Zonnepanelen in Vlaanderen: premie vanaf 2021


FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 10.11.2020

Minder ov bij (tijdelijke) sluiting handelszaak door corona?

Bij improductiviteit van een ongemeubeld onroerend goed kunt u in Vlaanderen en Wallonië een vermindering van de onroerende voorheffing bekomen. Geldt dat ook voor handelspanden die tijdens de coronacrisis lange tijd gesloten zijn?

DRUIMTELIJKE ORDENING - ERFDIENSTBAARHEiD - 10.11.2020

Bent u als eigenaar verplicht om de doorgang te behouden?

Er loopt een paadje op het perceel dat u van plan bent te kopen. Hoe weet u of dit gaat om een zgn. recht van doorgang? Is het daarbij dan van belang hoelang het paadje al bestaat en wat wijzigt er door het nieuwe Burgerlijk Wetboek?

VERKOOP - COMPROMIS - 10.11.2020

Koper twijfelt of hij alleen of samen zal kopen

Stel, de koper wil wel een compromis sluiten, maar hij twijfelt nog of hij het pand alleen wil kopen of samen met anderen (bv. via een gesplitste aankoop). Wat is er in dat geval dan van belang om problemen te vermijden?

WONINGHUUR - WAARBORG - 10.11.2020

Cohousing in uw huurwoning en de huurwaarborg

U verhuurt een woning aan meerdere ‘medehuurders’, waarbij één huurder vroeger vertrekt dan de andere. Een moeilijke kwestie blijft de verdeling van de huurschade en eventuele teruggave van de huurwaarborg. Hoe zit dat precies?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 10.11.2020

Schade aan de tuin en de brandverzekering

Tijdens de afgelopen maanden en zeker tijdens de eerste ‘lockdown’ waren er veel eigenaars die extra investeerden in hun tuin, bv. voor de aanleg van een zwembad. Hoe zit dat indien er schade komt, bv. na een storm. Zijn de planten en gebouwen in de tuin dan ook verzekerd?

BRUSSELS GEWEST - PREMIES - 10.11.2020

Zonnepanelen het best nog in 2020 in Brussel?


CORONA - FEDERALE STEUNMAATREGELEN - 09.11.2020

Nieuwe federale steunmaatregelen voor zelfstandigen!

De federale ministerraad van 6 november heeft nieuwe steunmaatregelen goedgekeurd voor de sectoren die getroffen zijn door de coronamaatregelen. Hierbij een overzicht van de maatregelen voor zelfstandigen.

PERSONEEL - TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 09.11.2020

Tijdelijke corona-werkloosheid versoepeld tot en met maart 2021!

De federale regering heeft op 6 november beslist om de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid opnieuw in te voeren voor alle werkgevers en werknemers van 01.10.2020 tot en met 31.03.2021.

AANGIFTE - ROERENDE VOORHEFFING - 06.11.2020

Online aangifte rv voortaan via MyMinfin!

Sinds 19.10.2020 moet uw vennootschap de online aangifte in de roerende voorheffing (rv) via MyMinfin indienen. Hoe zit dat dan juist? En kan ze ook nog een papieren aangifte indienen?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 06.11.2020

Tijdelijke versoepeling voor uw receptiekosten in 2020!

Heeft u net na de eerste lockdown, bv. in juni, een promotieactiviteit opgezet in uw zaak en hiervoor (potentiële) klanten uitgenodigd, dan zijn deze kosten mogelijk voor 100% (i.p.v. 50%) aftrekbaar. Wanneer is dat zo? En hoe zit dat met de btw-aftrek?

VASTGOED - HUUR - 06.11.2020

Wanneer is verhuur een beroepswerkzaamheid?

Een arts geeft de huurinkomsten van een vakantiewoning aan als winsten en de afschrijvingen en andere kosten brengt hij in als beroepskosten. Het negatieve saldo brengt hij als beroepsverlies in mindering van de inkomsten uit zijn praktijk. De fiscus weigert de aftrek. Wat vond de rechter daarvan?

ACTUALITEIT - ZELFSTANDIGEN - 06.11.2020

Brusselse proxi-lening in voege


ACTUALITEIT - ZELFSTANDIGEN - 06.11.2020

VAPZ nu toch aftrekbaar bij uitstel betaling sociale bijdragen!

Door de coronacrisis heeft u mogelijk een uitstel van betaling van uw sociale bijdragen gevraagd. De Belastingadministratie heeft nu bevestigd dat dit geen invloed heeft op de aftrek van uw in 2020 betaalde VAPZ-bijdragen.

AANGIFTE - ROERENDE VOORHEFFING - 06.11.2020

Rv op een liquidatievoorschot uit de liquidatiereserves?

Een vennootschap wordt ontbonden, maar omdat de vereffening een tijd zal duren, zou er alvast een voorschot op de liquidatie-uitkering uitgekeerd worden. Moet daarop roerende voorheffing (rv) betaald worden als de vennootschap liquidatiereserves heeft aangelegd? Wat besliste de Rulingdienst op 16.06.2020?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 06.11.2020

Is het vruchtgebruik overgewaardeerd?

Een BVBA en haar zaakvoerder kopen appartementen gesplitst aan. De fiscus belast de zaakvoerder op een voordeel alle aard (VAA) omdat het vruchtgebruik overgewaardeerd zou zijn. Was de rechter het daarmee eens?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 06.11.2020

Gunsttarief blijft bij verkoop aandelen?


SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 05.11.2020

Uw achtergrond camoufleren bij een videogesprek?

Social distancing maakt vergaderen op afstand populairder dan ooit. Maar misschien voert u af en toe een videogesprek vanuit een omgeving die er niet al te professioneel uitziet. Kunt u dan het beeld van uw achtergrond aanpassen?

ZAKELIJK - VARIA - 05.11.2020

Vakliteratuur in de vorm van een e-book

U wilt zich bijscholen en bent daarom op zoek naar vakliteratuur. Wanneer u kiest voor een e-book, heeft u deze met één klik in huis. Waar vindt u zakelijke e-books?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 05.11.2020

Doe meer met Google Maps

Google Maps bestaat 15 jaar. Kende u deze handige functies en externe toepassingen al?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 05.11.2020

Bewaak de datalimiet van uw smartphone

De meeste mobiele abonnementen bieden meerdere gigabytes aan datavolume. Toch blijft het belangrijk om uw datalimiet in de gaten te houden. Hoe doet u dat het beste?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 05.11.2020

Google Workspace neemt de fakkel over van G Suite

G Suite, de zakelijke versie van Gmail en Google’s online office-apps, is getransformeerd tot Google Workspace. Heeft deze vernieuwde dienst meer te bieden dan alleen een naamswijziging?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 05.11.2020

Hoe verstuurt u veilig een wachtwoord?

Soms wilt u wel eens een wachtwoord (of een ander stukje vertrouwelijke tekstinformatie) snel versturen naar iemand. Hoe doet u dat op een veilige manier?

VLABEL - FISCALE TERMIJNEN - 05.11.2020

Vlabel verlengt termijnen erfbelasting en registratiebelasting

Door de veiligheidsmaatregelen die in België gelden kunnen notariskantoren en burgers niet altijd tijdig alle (fiscale) formaliteiten vervullen.

FISCAAL - NIEUWE WETGEVING 2021 - 04.11.2020

FOD Financiën geeft uitleg over geplande fiscale maatregelen

De FOD Financiën geeft op zijn website meer uitleg over de geplande fiscale maatregelen die zijn opgenomen in het ontwerp van programmawet Begrotingsopmaak 2021. Intussen werd er binnen de regering ook een akkoord bereikt over de effectentaks.

BRANDVERZEKERING - 04.11.2020

Brandpolistips voor gemengd gebouw

Stel, uw praktijk bevindt zich in uw woning. Is/zijn er dan één of twee brandverzekering(en) nodig, en wie moet die aangaan opdat een en ander zowel verzekeringstechnisch als op fiscaal vlak in orde zou zijn?

ORDE DER ARTSEN - ASSOCIATIE - 04.11.2020

Geen instapsom bij samenwerkingen meer?

De Nat. Raad van de Orde is het, aldus twee recente adviezen van juni en september 2020, niet langer eens met het vragen van een instapsom om toe te treden tot een samenwerking. Een patiëntenbestand kan/mag immers niet verkocht worden, zo vindt men. Wat zijn de gevolgen van deze adviezen?

GRONDIG ONDERZOCHT - VERKOOP GEBOUW - 04.11.2020

Eerst verhuren om belastbare meerwaarde te vermijden?

Als u het gebouw verkoopt dat u voor uw praktijk gebruikte, wordt u in principe belast op de winst die u daarbij maakt, lees: op de zgn. meerwaarde. Geldt dit ook als u het gebouw pas verkoopt, nadat u het eerst enkele jaren verhuurde, of kunt u zo de taxatie misschien vermijden? Een recent arrest licht toe...