BUITENLAND - 27.11.2020

Brexit: overgangsregeling eindigt eind 2020

Het Verenigd Koninkrijk is reeds op 31.01.2020 uit de EU getreden nadat de Britten zich daarvoor in een referendum op 26.06.2016 hadden uitgesproken. Tot 31.12.2020 geldt er echter een overgangsregeling waarbij de huidige intracommunautaire regels inzake btw en douane van kracht blijven. Intussen voert het Verenigd Koninkrijk met de EU onderhandelingen over het toekomstige partnerschap, om een harde brexit te voorkomen. Wat verandert er inzake btw in principe vanaf 01.01.2021?

Overgangsregeling

Intracommunautaire regels t.e.m. 31.12.2020

In een persbericht van 03.02.2020 bevestigde de FOD Financiën dat er tot eind 2020 nog een overgangsperiode geldt waarin voor het Verenigd Koninkrijk dezelfde regels inzake btw blijven gelden als voor een EU-lidstaat. Daardoor blijven de rechten en plichten van de Europese btw-plichtigen tegenover het Verenigd Koninkrijk onveranderd wat bijvoorbeeld de intracommunautaire opgave (VIES), btw-teruggave, Mini One Stop Shop, enz. betreft.

Overgangsbepalingen vanaf 01.01.2021

Voorts stelt de FOD Financiën dat het ‘terugtrekkingsakkoord’ tussen de EU en het VK specifieke overgangsbepalingen bevat die vanaf 01.01.2021 zullen gelden. O.m. voor leveringen van goederen die vóór 31.12.2020 begonnen zijn, maar die pas na 01.01.2021 aankomen in het Verenigd Koninkrijk, zal de btw-richtlijn van toepassing blijven.

Voorlopig nog intracommunautair

Concreet betekent dit dat tijdens de overgangsperiode alle regels inzake btw en douane blijven gelden zoals voorheen, toen het Verenigd Koninkrijk een lidstaat van de EU was.

Goederen die door een Belgische verkoper aan een UK-belastingplichtige koper geleverd worden, met vervoer van deze goederen vanuit België naar het Verenigd Koninkrijk, kunnen dus verkocht worden zonder aanrekening van Belgische btw. De vrijstelling wegens intracommunautaire levering van goederen is immers toepasselijk.

In het Verenigd Koninkrijk wordt de aankomst van deze goederen aanzien als een intracommunautaire verwerving, die dus ook onderworpen is aan de btw in hoofde van de verwerver (koper) in het Verenigd Koninkrijk.

Deze intracommunautaire bewegingen worden ook enkel op papier gevolgd, zonder douane- en/of grenscontroles.

Ook de diensten in relatie tot dienstverleners of afnemers van diensten in het Verenigd Koninkrijk worden beschouwd als intracommunautaire diensten waarop de EU-richtlijnen toepasselijk zijn. Dit betekent in vele gevallen een verlegging van de btw via de aangifte van de ontvanger van de dienst.

Het een en ander kon door de Btw ook geverifieerd worden via de indiening zowel in België als in het Verenigd Koninkrijk van periodieke IC-opgaven om deze vergelijking mogelijk te maken.

Vanaf 2021: invoer en uitvoer

VK is een ‘derde’ land

Vermits het Verenigd Koninkrijk, door het uittreden uit de EU vanaf 01.01.2021 een derde land wordt, valt deze regeling voor intracommunautaire leveringen en intracommunautaire diensten vanaf dan volledig weg. Er is dan voor goederenbewegingen nog enkel sprake van invoer of uitvoer van die goederen.

Invoer betekent dat goederen van buiten de EU (bv. het VK) in de EU (bv. België) binnenkomen en een douanebestemming ‘Vrij Verkeer’ krijgen. Deze invoer in België maakt de invoerrechten en de btw opeisbaar in het land van invoer.

Uitvoer van goederen buiten EU

Wanneer goederen de omgekeerde beweging maken en dus vervoerd worden vanuit België naar het Verenigd Koninkrijk, is er sprake van uitvoer buiten de EU en invoer in het VK, voor zover de goederen daar in het vrij verkeer ingeklaard worden. Bijgevolg wordt de Britse btw opeisbaar bij de invoer van de goederen. Evenwel zal daarvoor in het Verenigd Koninkrijk een verlegging mogelijk zijn, net zoals in België overigens (mits vergunning).

Ook plaats van de dienst buiten EU

Aangezien het Verenigd Koninkrijk op 01.01.2021 effectief een derde land wordt, kan dat ook gevolgen hebben voor de bepaling van de plaats van de dienst. Ingevolge de algemene b2b-regel worden diensten geacht plaats te vinden op de plaats waar de afnemer van de dienst gevestigd is. Worden algemene diensten gefactureerd aan een btw-plichtige gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, dan zullen die dus plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk en bijgevolg dus buiten de EU.

Diensten: verwerking in de btw-aangifte

De facturen moeten dan opgenomen worden in rooster 47 van de btw-aangifte en niet langer meer in rooster 44 van de aangifte en evenmin in de IC-opgave.

Wanneer een Belgische btw-plichtige algemene diensten afneemt vanwege een dienstverrichter gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, wordt die dienst geacht plaats te vinden in België. De Belgische btw moet dan verlegd worden via de roosters 87, 56 en 59 terwijl dit tot eind 2020 via de roosters 88, 55 en 59 moest lopen. Dit zijn belangrijke wijzigingen inzake de rapportering van facturen die tijdig aangepast moeten worden.

‘Use and enjoyment’-regeling

Wanneer een Belgische vervoerder goederen vervoert vanuit Londen naar Manchester en dus een louter Brits vervoer verricht, zal dat vervoer geacht worden plaats te vinden in België, voor zover de afnemer van de dienst (opdrachtgever) in België gevestigd is. In een b2b-context worden algemene diensten (o.m. het goederenvervoer) immers geacht plaats te vinden alwaar de afnemer van de dienst gevestigd is. Dit is dus België.

Deze algemene regels worden evenwel buiten spel gezet door de regels inzake het werkelijke gebruik en genot (‘use and enjoyment’) die België vastgesteld heeft. Daardoor moeten deze interne Britse vervoersdiensten toch geacht worden plaats te vinden buiten de EU. De EU-lidstaten kunnen immers bepalen dat in specifieke door hen aan te wijzen gevallen, rekening gehouden moet worden met het werkelijke gebruik of de werkelijke exploitatie, hetgeen in dit voorbeeld sowieso in het Verenigd Koninkrijk ligt.

EU-vereenvoudigingsregels

Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, vallen ook de vereenvoudigingsregels weg die de EU voorziet. Zo verdwijnt in relatie met het Verenigd Koninkrijk het vereenvoudigd driehoeksverkeer, de regeling inzake de verkopen op afstand, de MOSS-regeling, enz.

Noord-Ierland

Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk en verlaat de EU op 01.01.2021. Nochtans zullen er afwijkende regels gelden in Noord-Ierland ten opzichte van deze in Engeland, Schotland en Wales. Voor een periode van vier jaar werd immers een protocol uitgewerkt tussen Ierland en Noord-Ierland. Zo zal Noord-Ierland voor btw-doeleinden in feite (gedeeltelijk) verder aanzien worden als een deel van de EU zodat de huidige regels inzake btw en douane er van toepassing blijven. Dit gebeurt vooral om grenscontroles te vermijden aan de grens tussen Nood-Ierland en Ierland. Voorzien is dat Noord-Ierse btw-plichtigen in voorkomend geval een btw-identificatienummer toegekend krijgen met het prefix XI (verschillend van het huidige btw-identificatienummer met het prefix GB).

Het protocol over Ierland en Noord-Ierland zal vanaf het einde van de overgangsperiode van toepassing zijn. Het is ontworpen als een stabiele en duurzame oplossing, die naar verwachting naast een overeenkomst over het toekomstige partnerschap kan bestaan.

  • De regels inzake de intracommunautaire levering en verwerving blijven t.a.v. het Verenigd Koninkrijk t.e.m. 31.12.2020 nog onveranderd van kracht.
  • Vanaf 2021 zal het Verenigd Koninkrijk als een ‘derde land’ beschouwd worden met als gevolg dat de intracommunautaire btw-spelregels vervallen en plaatsmaken voor de invoer- en uitvoerregels.
  • Vanaf 2021 gelden voor de facturatie en de btw-aangifte dan dus in principe dezelfde regels als bv. voor de VS of Zwitserland.
  • De vereenvoudigingsregels die de EU voorziet, zoals het vereenvoudigd driehoeksverkeer, de regeling inzake de verkopen op afstand, de MOSS-regeling, enz., vervallen dan eveneens voor de relaties met het Verenigd Koninkrijk.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878