Alle domeinen

2020 - December

CORONACRISIS - 21.12.2020

Bijzondere coronaregels inzake vrijwillige overuren en aanvullende pensioenen

Wegens de coronacrisis werden in sommige economische sectoren meer overuren gepresteerd, terwijl in andere er net werknemers tijdelijk werkloos geweest zijn. Beide fenomenen kunnen ongewenste fiscale gevolgen hebben en om die te vermijden, heeft de wetgever bijzondere regelingen getroffen voor vrijwillige overuren en voor de aanvullende pensioenen van tijdelijk werkloze werknemers. De fiscus heeft die intussen becommentarieerd in enkele circulaires.

BUITENLAND - 21.12.2020

Een auto aankopen in het buitenland?

Luxewagens zijn soms fors goedkoper in het buitenland. Hoe zit het precies met de btw als de bedrijfsleider zijn nieuwe auto in het buitenland wil aankopen? Wat zijn dan de spelregels en waarop moet u zoal letten?

BUITENLAND - 21.12.2020

Mag de Belgische fiscus buitenlandse bedrijfsleidersbezoldigingen belasten?

De toenemende internationalisering van ondernemingen en van hun bedrijfsleiders leidt steeds meer tot de vraag waar de bezoldiging die de bedrijfsleider van de buitenlandse onderneming krijgt, belastbaar is. Er zomaar van uitgaan dat die bezoldiging of fee enkel in het buitenland belastbaar is, is helaas soms te kort door de bocht. Als met het bewuste land een dubbelbelastingverdrag gesloten werd, wordt het pleit doorgaans snel beslecht door de specifieke bepalingen van het geldende verdrag. Maar soms is zelfs dat geen garantie. Zeker wanneer de Belgische bedrijfsleider het gewoon is om zijn prestaties te factureren vanuit zijn Belgische managementvennootschap.

LOONKOSTEN - 21.12.2020

De impact van het indexcijfer op uw loonkosten voor 2021

Elke eerste dinsdag van de maand actualiseert het Federaal Planbureau zijn inflatievooruitzichten op basis van de meest recente informatie. De laatste update werd gepubliceerd op dinsdag 1 december 2020. Wat kunt u daaruit leren voor de evolutie van uw loonkosten?

AANDELEN - 21.12.2020

Een andere prijs voor de aandelen van een ‘bad leaver’?

Als één van de vennoten de vennootschap wil (of moet) verlaten, dan moet de prijs voor zijn aandelen bepaald worden. Kunnen de vennoten dan onderling bepalen hoe hoog de prijs zal zijn? Hoe wordt de prijs vastgesteld als de overdracht ‘gedwongen’ gebeurt door de rechtbank? Welke nieuwe mogelijkheid van uittreding voorziet de nieuwe Vennootschapswet en welke vergoeding krijgt de uittredende aandeelhouder dan? Welke afspraken kunnen de vennoten op dit vlak maken in een aandeelhoudersovereenkomst? Wat houdt een ‘bad leaver’-clausule in een dergelijke overeenkomst in en waarover denkt een aandeelhouder maar beter goed na voor hij zo’n clausule ondertekent?

CORONACRISIS - 21.12.2020

Toepassingsgebied win-winlening nu uitgebreid

Niet alleen de federale wetgever, maar ook de Vlaamse regering werkte diverse (fiscale) ondersteuningsmaatregelen uit voor ondernemingen die getroffen werden door de COVID-19-pandemie. In dit kader introduceerde het Vlaams gewest bijkomende stimulansen die particulieren aanmoedigen om te investeren in kleine en middelgrote ondernemingen.

Daartoe werd onder andere het kader van de – reeds bestaande – win-winlening versoepeld (Decreet tot wijziging van het decreet van 19 mei 2006 betreffende de Winwinlening, wat betreft de COVID-19-Winwinlening, 02.10.2020, BS 16.10.2020) .


CORONACRISIS - 21.12.2020

Wederopbouwreserve: uw eigen vermogen fiscaalvriendelijk weer opbouwen

Het regime van de wederopbouwreserves laat vennootschappen toe hun eigen vermogen belastingvrij herop te bouwen tot hun ‘pre-COVID-19’-niveau. Het goedkeuringsproces voor deze maatregel heeft evenwel vertraging opgelopen, en werd bij het zomerreces geparkeerd. Het fiscale gunstkader werd recent echter opnieuw geïntegreerd in het regeerakkoord ( https://www.scribd.com/document/478130140/VerslagFormateurs-DEF-pdf#download ) en werd ondertussen door de Kamer goedgekeurd. We geven u de krijtlijnen van deze maatregel.

CONTRACTEN - 21.12.2020

Meer evenwicht in b2b-relaties door een verbod op onrechtmatige bedingen?

Sinds 1 december 2020 zijn een aantal nieuwe artikelen van Boek VI van het Wetboek Economisch Recht (WER) in werking getreden die nu ook in contracten tussen ondernemingen kennelijk onevenwichtige bedingen beperken. Welke clausules zijn nu verboden? Wat is daarbij het verschil tussen de zgn. zwarte en grijze lijst? Hoe worden verboden clausules gesanctioneerd? Is de volledige overeenkomst dan nietig?

VADERSCHAPSVERLOF - 21.12.2020

Uitbreiding geboorteverlof vanaf 2021

Op de ministerraad van 20.11.2020 werd het voorontwerp van programmawet in tweede lezing goedgekeurd. Eén van de punten in het voorontwerp is de uitbreiding van het geboorteverlof voor 2021 van 10 naar 15 dagen en zelfs naar 20 dagen vanaf 2023. De programmawet moet door de Kamer nog goedgekeurd worden, maar we staan alvast even stil bij de nieuwe regels.

SOCIALE VERKIEZINGEN - 21.12.2020

De sociale verkiezingen zijn achter de rug: op naar de installatievergaderingen

De voorlopige resultaten van de sociale verkiezingen werden op 9 december 2020 door de FOD WASO bekendgemaakt. Wat zijn de bevoegdheden van de ondernemingsraad en het CPBW? Met welke aandachtspunten houdt u bij de installatievergadering het best rekening? Mogen de werknemersafgevaardigden de informatie die zij via hun mandaat verkrijgen zomaar doorgeven?

HANDELSHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 21.12.2020

Afspraken met uw huurder over de betaling van de huur

Veel handelszaken zijn verplicht gesloten (geweest) en daarom vragen huurders soms een tegemoetkoming aan hun handelsverhuurder. Wat is er in dat geval als verhuurder van belang indien u hierover een akkoord zou willen sluiten?

MEDE-EIGENDOM - syndicus - 21.12.2020

Meerdere offertes nodig om te beslissen over de aannemer?

In vele gebouwen heerst er onduidelijkheid over of en, zo ja, wanneer de syndicus meerdere offertes van aannemers aan de algemene vergadering moet voorleggen voor de uitvoering van bepaalde werken. Wanneer moet dat wel en wanneer niet?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 21.12.2020

Betaalt buur een vergoeding als hij naast uw muur bouwt?

Een buurman wil naast de gemeenschappelijke muur van uw woning een eigen muur bouwen. Moet hij dan betalen voor de overname van de gemeenschappelijke muur of niet? Welk criterium is er van belang?

WONINGHUUR - REGISTRATIE - 21.12.2020

Niet geregistreerd, geen opzeg nodig?

Is een woninghuurcontract niet tijdig geregistreerd, dan riskeert u dat uw huurder opstapt zonder opzegtermijn noch vergoeding. Geldt dat ook voor een contract van korte duur? Hoe is dat intussen geregeld in de verschillende gewesten?

RENOVATIE - BTW-TARIEF - 21.12.2020

Renovatie tegen 6% btw: ook bij omvorming en uitbreiding?

Voor de renovatie van een woning geldt een btw-tarief van 6%. Moet het pand dan al een woning zijn vóór de renovatie? Gaat het nog wel om een renovatie als u het bestaande pand uitbreidt? Wat zei Cassatie hierover op 22.06.2020?

WONINGHUUR - HUUR KORTE DUUR - 21.12.2020

De huur voor korte duur ontbinden, welke vergoeding?

Als uw huurder een huurcontract voor korte duur vroeger wil opzeggen dan voorzien, dan moet hij een opzegtermijn naleven en u een opzegvergoeding betalen. Wat indien u als verhuurder naar de rechter stapt om zo’n huurcontract van korte duur te laten ontbinden?

COMPROMIS - MINNELIJKE ONTBINDING - 21.12.2020

Minnelijke ontbinding compromis: registratierechten betalen?

Gaan koper en verkoper akkoord, dan kan men overgaan tot de zgn. minnelijke ontbinding van een compromis. Zijn hierover dan nog registratierechten verschuldigd in de drie gewesten? Hoe verloopt dit precies in coronatijden?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 21.12.2020

Vlaamse renovatielening effectief vanaf 2021


BRUSSELS en Waas GEWEST - HUUR - 21.12.2020

Tijdelijk geen uithuiszettingen door corona?


NEERLEGGING JAARREKENING - TARIEVEN - 17.12.2020

Neerlegging jaarrekening: tarieven voor vennootschappen 2021

De tarieven voor de neerlegging van de jaarrekening worden jaarlijks geïndexeerd. Welke tarieven zijn van toepassing voor 2021?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 17.12.2020

De leasingauto van uw vennootschap voor uw partner?

Een vennootschap leaset een auto die aan het einde van het leasingcontract gekocht wordt door de echtgenote van de zaakvoerder. De fiscus belast de zaakvoerder op een voordeel alle aard (VAA) voor het verschil tussen de optieprijs en de werkelijke waarde van de auto. Kan dat volgens de rechter?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.12.2020

Bijzondere liquidatiereserve: bezwaar indienen?

Heeft uw vennootschap bijzondere liquidatiereserves aangelegd, dan controleert u nu het best of alle voorwaarden vervuld waren. Waarom is dat zo?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 17.12.2020

Vervroegd pensioen en ‘effectief actief’ blijven

Wanneer u als bedrijfsleider effectief actief blijft tot de pensioenleeftijd (momenteel 65 jaar) of tot u een loopbaan van 45 jaar achter de rug heeft, wordt het kapitaal van uw groepsverzekering of IPT tegen slechts 10% belast. Hoe zit dat als u vervroegd met pensioen gaat?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - PENSIOENVOORZIENING - 17.12.2020

Nu de pensioenbelofte van uw vennootschap laten verzekeren

Een vennootschap beslist om een pensioenvoorziening ten gunste van haar bestuurder zgn. te externaliseren, dat wil zeggen om te zetten in een verzekering. De fiscus belast echter een groot deel van de verzekeringspremies als voordelen alle aard (VAA) voor de bestuurder. Waarom en wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 17.12.2020

Hoeveel interesten vragen op uw rekening-couranttegoed?

Misschien heeft u omwille van de coronacrisis uw vennootschap wat extra geld toegestopt, om zo de liquiditeitsproblemen op te lossen. Nu het boekjaar ten einde loopt, moet u bepalen wat de marktconforme interest is die u zich mag toekennen op uw rekening-couranttegoed. Hoeveel is dat en wat indien uw vennootschap u te veel interesten toekent?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 17.12.2020

Nalatenschap weigeren als fiscale optimalisatie?

Een Tak 21 en/of 23 maken steeds vaker deel uit van het roerend vermogen. Bij een overlijden kan het dan aangewezen zijn om na te gaan of het weigeren van de nalatenschap kan leiden tot een fiscale optimalisatie. Hoe werkt dat juist?

ERFBELASTING - 17.12.2020

Nalatenschap: te hoge schatting ABS? Bezwaar of ambtshalve ontheffing mogelijk

Sinds 01.04.2019 is het mogelijk om een kosteloze bindende schatting (ABS) van onroerende goederen in een nalatenschap aan te vragen bij de Vlaamse Belastingdienst. Omdat die schatting ook bindend is voor de belastingplichtige, zijn vele adviseurs nog steeds erg terughoudend ten aanzien van de ABS. Is dat wel terecht? En wat als u het niet eens bent met het resultaat van de ABS?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.12.2020

Wordt het huurinkomen uit uw buitenlands vastgoed voortaan anders belast?

België is op 12.11.2020 veroordeeld tot een boete van € 2.000.000 en tot een dwangsom van € 7.500 per dag, zolang buitenlandse huurinkomsten anders belast worden in de personenbelasting (pb) dan Belgische huurinkomsten. De minister van Financiën heeft reeds aangekondigd hoe hij een en ander wenst aan te pakken. Wat betekent dit concreet voor uw buitenlands vastgoed?

BTW - BTW-AFTREK - 17.12.2020

Toch recht op aftrek van btw op publicitaire kosten voor beroepsverkoper van gebouwen

In een recent arrest van het Europees Hof van Justitie heeft het Hof aanvaard dat het recht op aftrek van de btw op publicitaire kosten, administratie- en makelaarskosten mag worden uitgeoefend door een bouwpromotor die enkel de nieuwe gebouwen verkoopt, terwijl een derde de grondaandelen verkoopt, voor zover deze diensten onrechtstreeks ten goede komen aan die derde (HvJ, 01.10.2020, arrest Vos Aannemingen, C-405/19) .

PERSONEEL - SOCIAAL VOORDEEL - 17.12.2020

Btw: gelegenheidsgeschenken voor het personeel of voor hun kinderen

Wanneer een belastingplichtige aan personeelsleden of aan kinderen van personeelsleden n.a.v. een bepaalde gelegenheid geschenken overhandigt, gaat het, in de regel, om sociale voordelen die een privatief karakter hebben. De btw geheven van deze geschenken is in principe niet aftrekbaar, tenzij...

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.12.2020

Ook voor aanslagjaar 2022 geen NI voor grote vennootschappen!

De notionele-interestaftrek (NI) werd ruim tien jaar geleden ingevoerd om onder meer buitenlandse investeerders aan te trekken. Nu blijkt dat voor het tweede jaar op rij de NI voor grote vennootschappen 0% blijft. Hoe komt dat?

CORONACRISIS - 17.12.2020

Wederopbouwreserve: uw eigen vermogen fiscaal vriendelijk weer opbouwen

Het regime van de wederopbouwreserves laat vennootschappen toe hun eigen vermogen belastingvrij herop te bouwen tot hun ‘pre-COVID-19’-niveau. Het goedkeuringsproces voor deze maatregel heeft evenwel vertraging opgelopen en werd bij het zomerreces geparkeerd. Het fiscaal gunstkader werd recent echter opnieuw geïntegreerd in het regeerakkoord ( https://www.scribd.com/document/478130140/VerslagFormateurs-DEF-pdf#download ) en werd intussen goedgekeurd door de Kamer. We geven u de krijtlijnen van deze maatregel.

BTW - BTW AANREKENEN - 17.12.2020

Kosten doorrekenen met of zonder btw?

De btw op restaurantkosten kunt u in principe niet recupereren. En ook de btw op autokosten is hooguit voor 50% aftrekbaar. Is dat ook zo indien u deze kosten doorfactureert aan uw klanten? Bij wie wordt dan de aftrek beperkt?

BELEGGEN - 17.12.2020

Cryptomunten: trend of hype?

Na een forse terugval doen cryptomunten zoals de bitcoin het opnieuw uitstekend. Is het een goed idee om een klein stukje van uw portefeuille in cryptomunten te beleggen?

GESPLITSTE AANKOOP - 17.12.2020

Hoe vruchtgebruik waarderen?

De gesplitste aankoop waarbij u een onroerend goed in vruchtgebruik koopt terwijl uw kinderen de blote eigendom verwerven, is een populaire techniek van successieplanning. De fiscus kijkt bij uw overlijden echter argwanend toe en legt daarom ook op het moment van aankoop een aantal regels op. Zo moet de waardering van het vruchtgebruik bv. correct gebeuren. Hoe pakt u dat aan?

RELATIEBREUK - 17.12.2020

Zelf de alimentatie berekenen?

Bij een discussie is het de familierechtbank die de alimentatie vastlegt. Er bestaat nu een online berekeningsmodule om zelf de alimentatie in te schatten. Van wie gaat die module uit? Kunnen de ex-partners ook zelf een overeenkomst sluiten over de alimentatie, wanneer ze het op basis van die berekening onderling eens raken? Is de rechter gebonden door de resultaten die u via die rekenmodule verkrijgt? Kunt u op die basis ook een wijziging vragen van een lopende alimentatie?

VERHUUR - 17.12.2020

Uw huurder wil langer blijven?

Kan uw huurder op het einde van het huurcontract een verlenging van de huur van de woning vragen? Onder welke voorwaarden? Is er daarna ook nog een tweede verlenging mogelijk? Welke huurprijs moet de huurder dan betalen? Wat gebeurt er als u niet spontaan op die vraag ingaat? Gelden er in coronatijden bijzondere regels op dat vlak? Zijn de regels verschillend naargelang het gaat om een huurpand dat in het Vlaams, dan wel het Waals of het Brussels gewest gelegen is?

MEDE-EIGENDOM - 17.12.2020

Nieuwe regels vrijwillige mede-eigendom

Het nieuwe Wetboek Goederenrecht wijzigt vanaf 1 september 2021 de regels rond mede-eigendom. Dat is bv. van belang wanneer samenwonende partners een onroerend goed kopen. Wanneer is er sprake van vrijwillige mede-eigendom? Hoe kunnen de mede-eigenaars dan uit onverdeeldheid treden? Gelden deze regels ook als er een beding van aanwas of een tontine bestaat? Kunt u overeenkomen om gedurende een bepaalde tijd in onverdeeldheid te blijven?

LEVENSVERZEKERING - 17.12.2020

Levensverzekering pas uitgekeerd na overlijden: wanneer erfbelasting?

De levensverzekering is een handig middel om op gecontroleerde wijze vermogen over te dragen naar de volgende generatie, of zelfs om aan generation skipping te doen. Meestal zal het overlijdenskapitaal bij uw overlijden aan de begunstigde uitgekeerd worden, maar u kunt die uitkering ook voorbij uw overlijden tillen. Wanneer is de erfbelasting dan verschuldigd? Wat zijn dan de aandachtspunten op het moment van de uitkering? Gaat ieder gewest hier op dezelfde manier mee om?

ONROEREND GOED - 17.12.2020

Vastgoed kopen via ‘Biddit’?

Onroerende goederen worden steeds vaker online verkocht via ‘Biddit’. Wat houdt dat precies in? Kunt u een pand dat via Biddit te koop staat ook bezoeken? Is een bod via Biddit bindend? Kunt u nog iets ondernemen als u per ongeluk een verkeerde prijs geboden heeft? Hoe wordt de verkoop gefinaliseerd? Wie betaalt de kosten? Waarom kan werken met Biddit ook voor de verkoper interessant zijn?

BELEGGEN - 17.12.2020

Een switch naar waardeaandelen?

Nu de beurzen relatief hoog staan, raadt uw bankier u aan om in waardeaandelen te beleggen, omdat die zijn achtergebleven en dus nog relatief goedkoop noteren. Welke aandelen zijn dat juist en zijn ze vandaag inderdaad nog niet duur?

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 17.12.2020

Zo valt u beter op in Google

Door corona blijven veel (potentiële) klanten thuis. Een goede zichtbaarheid op internet is crucialer dan ooit.

E-MAIL - ZOEKEN - 17.12.2020

Gericht zoeken in uw vele Gmail-berichten

Naast een professioneel e-mailaccount heeft u, zeker als Android-gebruiker, wellicht ook een persoonlijk Gmail-account. Hoe doorzoekt u daar het beste uw e-mails?

SOFTWARE - BROWSER - 17.12.2020

Zo deelt u browserfavorieten met anderen

Wilt u bookmarks in uw webbrowser op een interactieve manier uitwisselen met uw collega’s of gezinsleden? Deze twee tools helpen u daarmee.

HARDWARE & SOFTWARE - VIDEOVERGADERING - 17.12.2020

Videovergaderingen: zo kan het beter

Vergaderen op afstand is de nieuwe norm geworden om contact te houden met uw werknemers en klanten. Hoe maakt u uw video-oproepen nog beter?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 17.12.2020

De terminologie van e-mail

Bij de instellingen van een e-mailapp komt u vaak termen tegen als POP, IMAP, SMTP, etc. Klinkt dat voor u ingewikkeld? We leggen ze uit in klare taal!

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 17.12.2020

Zo integreert u video’s in uw website

Videoplatforms als YouTube, Vimeo en Dailymotion bieden u de mogelijkheid om filmmateriaal in uw website te integreren of te ‘embedden’. Waarom zou u dat doen?

HOLDING - 17.12.2020

Wanneer en in welke mate kunt u het kapitaal van uw holding uitkeren zonder rv?

U heeft ooit een holding opgericht door een inbreng van aandelen van een of meerdere werkvennootschappen. U zou nu het kapitaal van deze holding willen verminderen en aan u uitkeren. Die uitkering kan volledig of grotendeels belastingvrij zijn, maar mogelijk moet er ook op het grootste gedeelte roerende voorheffing (rv) ingehouden worden. Welke regels er van toepassing zijn, is afhankelijk van wanneer de holding opgericht is. Hoe zit dat precies, en wat met de sinds 1 januari 2018 verplichte proportionele aanrekening van een kapitaalvermindering op de reserves?

HOSPITALISATIE - 17.12.2020

Hospitalisatieverzekering: kunnen uw kinderen de dekking voortzetten?

Tot wanneer blijven uw kinderen mee verzekerd binnen de hospitalisatieverzekering van uw bedrijf? Kunnen zij de polis daarna voortzetten? Tegen welke voorwaarden? Speelt het daarbij een rol of u verzekerd bent via een individueel of een collectief contract?

INTERNATIONAAL - 17.12.2020

Mag de Belgische fiscus uw buitenlandse bedrijfsleidersbezoldiging belasten?

De toenemende internationalisering van ondernemingen en van haar bedrijfsleiders leidt steeds meer tot de vraag waar de bezoldiging die de bedrijfsleider van de buitenlandse onderneming krijgt, belastbaar is. Er zomaar van uitgaan dat die bezoldiging of fee enkel in het buitenland belastbaar is, is helaas soms te kort door de bocht. Als met het bewuste land een dubbelbelastingverdrag gesloten werd, wordt het pleit doorgaans snel beslecht door de specifieke bepalingen van het geldende verdrag. Soms is zelfs dat echter geen garantie. Zeker wanneer de Belgische bedrijfsleider het gewoon is om zijn prestaties te factureren vanuit zijn Belgische managementvennootschap.

SUCCESSIEPLANNING - 17.12.2020

Een wederzijdse schenking tussen echtgenoten tegen halve prijs?

De wederzijdse schenking van roerend goed tussen echtgenoten is een populaire techniek voor wie wil dat de langstlevende zeker niets tekortkomt en daarnaast zo weinig mogelijk erfbelasting wil betalen. Als u de schenkingen onderhands verricht, dan bespaart u niet alleen notariskosten, maar spaart u ook zowat de helft van de schenkbelasting uit. Hoe komt dat en waarom ziet het Grondwettelijk Hof daar geen probleem in?

SCHENKING - 17.12.2020

De terugkeer van de hand- en bankgift: wat zijn de spelregels?

De mogelijkheid om schenkingen van roerende goederen te verlijden voor een buitenlandse (Nederlandse) notaris zonder verplichte registratie in België en dus zonder betaling van schenkbelasting, de zgn. kaasroute, bestaat niet meer. Dat leidt ongetwijfeld tot een ‘revival’ van de bank- en handgift. Die moeten wel volgens de regels van de kunst uitgevoerd worden. Bijzondere aandacht is dan vereist bij de redactie van de bewijsstukken. Wat moet u daarover weten?

CORONACRISIS - 17.12.2020

Toepassingsgebied win-winlening nu uitgebreid

Niet alleen de federale wetgever, maar ook de Vlaamse regering werkte diverse (fiscale) ondersteuningsmaatregelen uit voor ondernemingen die getroffen werden door de COVID-19-pandemie. In dit kader introduceerde het Vlaamse gewest bijkomende stimulansen die particulieren aanmoedigen om te investeren in kleine en middelgrote ondernemingen.

Daartoe werd onder andere het kader van de – reeds bestaande – win-winlening versoepeld (Decreet tot wijziging van het decreet van 19 mei 2006 betreffende de Winwinlening, wat betreft de COVID-19-Winwinlening, 02.10.2020, BS 16.10.2020) . Kan dat ook voor u interessant zijn, als u bv. het bedrijf van uw kinderen financieel wilt ondersteunen?


AANGIFTE NALATENSCHAP - 17.12.2020

Nalatenschap: te hoge schatting ABS? Bezwaar of ambtshalve ontheffing mogelijk!

Sinds 1 april 2019 is het mogelijk om een kosteloze bindende schatting (ABS) van onroerende goederen in een nalatenschap aan te vragen bij de Vlaamse Belastingdienst. Omdat die schatting ook bindend is voor de belastingplichtige, zijn vele adviseurs nog steeds erg terughoudend ten aanzien van de ABS. Is dat wel terecht? En wat als u het niet eens bent met het resultaat van de ABS?

KAPITAALVERHOGING - 17.12.2020

Start-ups: opgelet met het werven van fondsen via een website

Start-ups hebben één ding gemeenschappelijk: ze zijn op zoek naar financiering. Als een van uw kinderen met een bedrijf gestart is, ligt dat wellicht niet anders. In de huidige digitale wereld is het dan eenvoudig om, bv. via een eigen website, aan fondsenwerving te doen. Aangezien de drempel om financiering op te halen zo klein is, is het nuttig om de juridische verplichtingen in dit verband onder de aandacht te brengen. Die verplichtingen kunnen trouwens ook van belang zijn wanneer u voor uw bedrijf bijkomende financiering aantrekt.

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTBAARHEID - 16.12.2020

Fiscale fiche gemaakt door verzekeraar, toch niet belast?

Een uitkering uit een polis gewaarborgd inkomen (GI) wordt soms wel en soms niet belast, het hangt af van het feit of de polis ook inkomstenverlies dekt. Als dat niet het geval zou zijn, maar de verzekeraar heeft toch een fiscale fiche opgemaakt voor de uitkering, kunt u dan nog iets doen? Een recent vonnis licht toe...

MEDISCHE FOUT - SCHADEVERGOEDING - 16.12.2020

Het duurt te lang bij het FMO, dus toch naar de rechter?

Gelet op de lange doorlooptijd bij het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO), zijn er misschien patiënten die uiteindelijk toch liever naar de rechtbank stappen in geval van medische schade. Hebben ze de keuze tussen die twee? Is het ook nog mogelijk te veranderen van spoor als er al een dossier loopt bij het Fonds?

GOED OM TE WETEN - CORONASUBSIDIES - 16.12.2020

Regionale coronasteun wordt niet belast!


ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 16.12.2020

Het kettingbeding staat ter discussie!

Een ziekenhuiscontract bevat vaak een zgn. kettingbeding, waardoor u alle latere aanpassingen van de algemene regeling moet aanvaarden. Sinds 01.12.2020 staat de geldigheid van zo’n beding ter discussie. Hoe?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 16.12.2020

Moet men naar het re-integratieonderzoek gaan?

Als een patiënt die loontrekkende is langdurig arbeidsongeschikt is, kan zijn werkgever of de adviserend arts van het ziekenfonds een zgn. re-integratietraject opstarten. Hij wordt dan opgeroepen voor een onderzoek bij de arbeidsgeneesheer. Is de patiënt verplicht om ernaartoe te gaan?

voodeel van alle aard - bedrijfswagen - 15.12.2020

Hoger voordeel bedrijfswagen in 2021!

Op 15.12.2020 publiceerde de FOD Financiën op haar website de zogenaamde referentie-CO2 -uitstoot om het VAA bedrijfswagen voor 2021 te berekenen.

BELASTBARE INKOMSTEN - DIVERSE INKOMSTEN - 14.12.2020

Vraag tijdig een attest voor uw relance-uitkering!

Een van de steunmaatregelen van de overheid in de strijd tegen de financiële problemen veroorzaakt door corona is de relance-uitkering. Ziet u door de bomen het bos nog? Wat is dat precies en welke rol speelt uw boekhouder hierin?

BELASTBARE INKOMSTEN - ROERENDE INKOMSTEN - 14.12.2020

Hoe worden interesten belast?

Interesten zijn normaal gezien belastbaar als roerende inkomsten, maar soms als beroepsinkomsten. Hoe zit dat precies, wat is het belastingtarief en welke vrijstellingen zijn er?

FISCALE VERMINDERINGEN - BELASTINGKREDIET - 14.12.2020

Belastingvermindering voor investering?

Wie investeert in een onderneming in nood, kan hiervoor tijdelijk een belastingvermindering krijgen. Geldt dat ook voor u?

ONROEREND GOED - BTW - 14.12.2020

Meer thuiswerken, dus geen 6% btw?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 14.12.2020

Moet u de controleur binnenlaten?

De fiscus mag, zoals u weet, bij u langskomen voor een controle ter plaatse. Wat zijn nu ook weer de belangrijkste aandachtspunten als de controleur voor uw deur staat en wanneer mag u de toegang weigeren?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 14.12.2020

Nalatigheids- en moratoriuminteresten 2021


BELEGGEN - OBLIGATIES - 14.12.2020

Obligatie-Exchange Traded Funds (ETF’s): nauwelijks gekend!

Nu de rente laag staat, moet u de kosten van uw obligatiefondsen tot een minimum beperken om toch nog een positief rendement te halen. Een obligatie-ETF (een passief beheerd beleggingsfonds dat een index volgt) kan hiervoor een oplossing zijn Wat is dat precies? Hoe zit dat fiscaal?

VENNOOTSCHAP - STATUTEN - 14.12.2020

Liquidatiereserve voor de langstlevende?


ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 14.12.2020

Uw VAA auto kan vanaf 01.01.2021 niet meer dalen!

Door de jaarlijks wijzigende CO2 -referentie-uitstoten kan uw voordeel auto niet alleen stijgen, maar ook dalen. Daar wil een wetsvoorstel nu komaf mee maken en dat vanaf 01.01.2021... Hoe zit dat precies?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 14.12.2020

Zijn niet-betaalde sociale bijdragen aftrekbaar?

Ingevolge de coronacrisis kunt u als zelfstandige de betaling van sociale bijdragen m.b.t. 2020 met één jaar uitstellen. Volgens uw collega zijn niet-betaalde sociale bijdragen niet aftrekbaar, volgens uw boekhouder soms wel. Wie heeft er gelijk?

SCHENKING - EFFECTENPORTEFEUILLE - 14.12.2020

Wat met vruchtgebruik op een effectenportefeuille?

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik is populair. Bij vastgoed is duidelijk wat de vruchtgebruiker kan en mag. Hoe zit dat echter exact bij een effectenportefeuille. Wie mag kopen en verkopen? Hoe ziet de effectenrekening er dan uit?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 14.12.2020

Hoger minimumpensioen vanaf 2021!


PERSONEEL - BEDRIJFSWAGEN - 11.12.2020

VAA auto: referentie-CO2 -uitstoot kan vanaf 2021 enkel nog dalen!

Door de jaarlijks wijzigende CO2 -referentie-uitstoten kan het voordeel alle aard auto niet alleen stijgen, maar ook dalen. Daar wil een wetsvoorstel nu komaf mee maken en dat vanaf 01.01.2021... Hoe zit dat precies?

RECHT - 11.12.2020

Wanneer is het bedrijf aansprakelijk voor gebrekkige producten?

Een consument vraagt een schadevergoeding van het bedrijf op basis van de ‘Wet inzake productaansprakelijkheid’. Wat houdt die wet precies in? Onder welke voorwaarden riskeert u aansprakelijk gesteld te worden? Wie kan het bedrijf aansprakelijk stellen en voor welke producten? Hoever kan die aansprakelijkheid precies gaan en welke vergoedingen riskeert u te moeten betalen? Kunt u ook andere afspraken maken in de overeenkomsten die u met uw klanten sluit?

BELASTINGEN - REKENING-COURANT - 11.12.2020

Hoeveel interesten toekennen op het rekening-couranttegoed van uw baas?

Misschien heeft uw baas omwille van de coronacrisis wat extra geld aan zijn vennootschap toegestopt om zo de liquiditeitsproblemen op te lossen. Nu het boekjaar bijna ten einde loopt, moet u bepalen wat de marktconforme interest is die u aan uw baas mag toekennen op zijn rekening-couranttegoed. Hoeveel is dat en wat indien u hem te veel interesten toekent?

SLECHTE BETALERS - 11.12.2020

Uw facturen innen via een gerechtsdeurwaarder: wanneer zinvol?

Als een professionele klant een niet-geprotesteerde factuur niet betaalt, dan kunt u die factuur zonder tussenkomst van een rechtbank innen via een gerechtsdeurwaarder. Wat zijn de voorwaarden om op zo’n inning onbetwiste schuldvorderingen (‘IOS’-procedure) een beroep te kunnen doen? Kunt u dan dezelfde vergoedingen vragen van de klant als bij een gewone procedure voor de rechtbank? Hoe verloopt zo’n IOS-procedure en wat kost ze? Wat gebeurt er als de klant de vordering alsnog betwist? Wat zijn de voor- en nadelen van deze werkwijze?

ACTUALITEIT - BTW - 11.12.2020

Geen btw-voorschot in december dit jaar!


ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 11.12.2020

Bijkomende verplichting voor uw UBO-register!


ACTUALITEIT - PERSONEEL - 11.12.2020

Geen feest, maar wel een kerstpakket?

Het kerstfeest voor uw personeel moest geannuleerd worden. Kunt u in de plaats daarvan dan een geschenk of aperitiefmand bij uw werknemers aan huis laten afleveren? Is dat ook sociaal en fiscaal voordelig? Hoe zit dat met de btw?

VASTGOED - HUUR - 11.12.2020

Uitbreiding Vlaamse handelshuurlening, indieningstermijn verlengd tot 01.03.2021!

Ondernemers die naar aanleiding van de coronamaatregelen hun zaak (gelegen in het Vlaams gewest) verplicht moe(s)ten sluiten, kunnen onder bepaalde voorwaarden een handelshuurlening aanvragen bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen van de Vlaamse overheid (VLAIO). Die mogelijkheid bestond reeds na de eerste lockdown, maar wordt nu uitgebreid. Hoe zit die regeling nu precies in elkaar? Wat houdt de nieuwe uitbreiding exact in? Hoe zit dat indien u reeds een handelshuurlening heeft lopen?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 11.12.2020

Extra uitstel voor uw vennootschapsbijdrage!


BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 10.12.2020

Is mensen beïnvloeden ook een job?

Op sociale media kan er geld verdiend worden door zoveel mogelijk volgers te ‘beïnvloeden’. Is dat een economische activiteit waardoor men btw-plichtig wordt?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 10.12.2020

Gordijnen mogelijk tegen 6% of toch niet?

U laat nieuwe gordijnen maken en plaatsen in uw woning die ouder is dan tien jaar. Kan dat eventueel ook tegen 6% btw of is dat altijd 21% en geldt dat dan ook voor eventuele zonnewering?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 10.12.2020

Corona doet iedereen renoveren: een 6%-btw-special

Werken in onroerende staat kunnen onder bepaalde voorwaarden het verlaagde btw-tarief van 6% genieten. We bundelen even de belangrijkste renovatievragen die we mochten ontvangen...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 10.12.2020

De btw-coronaverlaging verlengd

Het btw-tarief op mondmaskers en alcoholgel was tot 31 december 2020 tijdelijk verlaagd naar 6%. Die maatregel wordt nu verlengd tot 31 maart 2021, zo blijkt uit recente parlementaire stukken...

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 10.12.2020

Hoe factureren aan een autonoom gemeentebedrijf?

In een recente circulaire worden de btw-regels toegelicht omtrent een zgn. autonoom gemeentebedrijf. Wat is het verschil met een stad of een gemeente en hoe moet u daar in voorkomend geval aan factureren? Even kijken...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 10.12.2020

Auteursrechten: met of zonder btw, of beide mogelijk?

De overdracht van auteursrechten is in bepaalde gevallen vrijgesteld van btw, in andere gevallen niet. Waar zit het verschil precies en wat heeft de Rulingdienst daar recentelijk over beslist?

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 10.12.2020

Is ontsmetten een vorm van reinigen?

Sinds corona worden veel woningen en kantoren ontsmet door gespecialiseerde firma’s. Is dat qua facturatie vergelijkbaar met reinigingswerken?

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 10.12.2020

Mobilhome verhuren = btw-plichtig worden?

Corona heeft u verleid tot de aankoop van een mobilhome, zodat u op een veilige manier kunt reizen. Wat als u die verhuurt in de periodes dat u hem niet zelf gebruikt? Wordt u alleen daardoor dan btw-plichtig?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 10.12.2020

Afbraak en wederopbouw: meter bij de hand?

De regering heeft het wetsontwerp inzake de uitbreiding van het verlaagde btw-tarief van 6% inzake afbraak en wederopbouw naar het gehele land, ter goedkeuring ingediend bij het parlement. Wat moet u hierover weten?

CORONA - BETALINGSUITSTEL - 10.12.2020

Ook in 2021 uitstel van betaling voor woon- en bedrijfskredieten!

De financiële sector heeft beslist om ook in 2021 betalingsuitstel toe te staan aan gezinnen en bedrijven. Dit blijkt uit een persbericht op de website van Febelfin.

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 10.12.2020

Economisch ontslag, welke werknemer?

Stel, u moet als werkgever jammer genoeg iemand ontslaan wegens ‘economische redenen’. Mag u dan zelf kiezen wie of moet dat dan bv. degene zijn die het laatst in dienst kwam of voor bepaalde duur?

LOON - LOONKOSTEN - 10.12.2020

Wie betaalt als de interim te weinig loon uitbetaald kreeg?

De sociale inspectie stelt vast dat een interim die bij u aan de slag is, bepaalde premies niet krijgt waarop hij normaal gezien recht heeft. Wie moet dan uiteindelijk instaan voor die extra betaling? Het uitzendkantoor of u als gebruiker? Een recent arrest licht toe...

PERSONEELSBELEID - VARIA - 10.12.2020

Persoonlijke spullen uit het kastje op het werk verdwenen

Uw collega maakte het volgende mee: een ex-medewerker wou nog een aantal (persoonlijke) spullen komen halen uit zijn kastje op het werk. Volgens die medewerker ontbraken er voorwerpen en hij beschuldigde uw collega van diefstal. Moet uw collega zich zorgen maken?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEGELD - 10.12.2020

Provisie vakantiegeld 2020 nog niet bekend


ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDSVOORWAARDEN - 10.12.2020

De overstap naar structureel telewerk en vergoedingen

Stel, het telewerk tijdens corona verloopt vlot in uw bedrijf en u overweegt om dit voor sommige werknemers definitief twee dagen per week in te voeren. Heeft dat dan invloed op de voordelen die uw werknemers krijgen, zoals maaltijdcheques, een forfaitaire onkostenvergoeding of een bedrijfswagen?