Alle domeinen

2021 - Januari

AANVRAAG RIZIV-BIJDRAGE - 28.01.2021

Nieuwe procedure RIZIV-sociaal statuut

Uw RIZIV-sociaal statuut voor 2020 nog niet aangevraagd? Geen nood, dat gaat sinds 1 januari 2021 nl. automatisch en elektronisch. Hoe werkt het precies?

PERSONEEL - 28.01.2021

Nooit meer patronale bijdragen voor eerste werknemer

Wanneer een eerste aanwerving gebeurde tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020 waren er voor de rest van de tewerkstelling geen patronale RSZ-bijdragen (± 25%) op verschuldigd. Deze interessante maatregel, ‘plan plus één’ genaamd, is nu voor onbepaalde duur verlengd. Wanneer kunt u ervan gebruikmaken?

GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 28.01.2021

Grensbedragen 2021 voor werken na pensioen


GOED OM TE WETEN - ZIEKENFONDS - 28.01.2021

Versoepeling vertrouwelijke nu al tot 31.03.2021


PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 28.01.2021

Vanaf 2021 vijf dagen meer vaderschapsverlof

Sinds 1 januari 2021 is het zgn. vaderschapsverlof in geval van de geboorte van een kind opgetrokken van 10 naar 15 dagen. Dit geldt niet alleen voor loontrekkenden maar ook voor wie in het statuut van zelfstandige werkt. Wat houdt het precies in en kunt u daar als jonge (ziekenhuis)arts ook gebruik van maken?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - VERZEKERING - 28.01.2021

Iedereen bang voor serieschade?

In een Antwerps ziekenhuis zouden mogelijk ruim 100 patiënten besmet geraakt kunnen zijn met hepatitis-B, doordat een endoscoop niet goed gedesinfecteerd was. In zo’n geval van ‘vele’ slachtoffers spreekt men in verzekeringstermen van serieschade, en dat is niet altijd (voldoende) gedekt. Wat is het probleem?

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 28.01.2021

Hoeveel interesten vragen op rc-tegoed?

Heeft u een rekening courant (rc)-tegoed, dan mag u zich daarvoor een marktconforme interest toekennen. Sinds het zomerakkoord bestaan daar echter regels voor. Hoeveel bedraagt het tarief voor 2020 en 2021?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 28.01.2021

Vanaf wanneer kunt u uw IPT opnemen tegen 10%?

Opdat uw extralegaal pensioenkapitaal ‘maar’ tegen 10% belast zou worden, moet u in principe tot uw wettelijke pensioenleeftijd actief blijven. Wat is uw wettelijke pensioenleeftijd? En wat is ‘actief blijven’ volgens de fiscus?

VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 28.01.2021

Afsluiting boekjaar 2020, boekhoudkundig en fiscaal

Uw boekhouder sluit straks de jaarrekening van uw vennootschap voor boekjaar 2020 af. Welke gebruikelijke boekingen zal hij nu nog verrichten en welke impact hebben die op het boekhoudkundige en het fiscale resultaat voor 2020?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 28.01.2021

Uitbollen om IPT (groepsverzekering) tegen 10% op te nemen?

Een abonnee kan met vervroegd pensioen op 63. Probleem is dat zijn IPT-kapitaal dan uitgekeerd wordt tegen 16,5%. Wacht hij echter tot zijn 65 om met pensioen te gaan, dan is dat slechts tegen 10% maar ontvangt hij tot dan nog geen wettelijk pensioen en moet hij sociale bijdragen blijven betalen. Wat is nu het voordeligst?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 28.01.2021

Factuur niet gedetailleerd, dus kosten niet aftrekbaar?

Een onderneming boekt € 100.000 in kosten voor consulting. Ter verantwoording legt ze twee facturen voor. De controleur vindt die te weinig gedetailleerd en weigert de aftrek. Was de rechter het daarmee eens?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 28.01.2021

Wanneer is een borgstelling als bedrijfsleider aftrekbaar?

De zaakvoerder van een failliet verklaarde BVBA brengt in zijn belastingaangifte bedragen die hij als uitgewonnen borg betaald zou hebben in als beroepskosten. De fiscus weigert de aftrek en krijgt gelijk van de rechter. Waarom?

CONSUMENT - ENERGIE - 28.01.2021

Zonnepanelen? Dit moet u weten

Er is nogal wat veranderd op het vlak van zonnepanelen. Waar vindt u de nodige info online?

SOFTWARE - VARIA - 28.01.2021

Zo maakt u thuiswerken productiever

Werken u en uw medewerkers vaak thuis omwille van de coronacrisis? Thuis of op kantoor: misschien vindt u het wel interessant om meer inzicht te krijgen in uw tijdsbesteding en productiviteit. Kan dat met de tool van RescueTime?

ONTSPANNING - MUZIEK - 28.01.2021

Muziek streamen in uw thuiskantoor in betere kwaliteit

Het aanbod van muziekstreamingdiensten is groot. Bovendien biedt de ene aanbieder een betere geluidskwaliteit dan de andere. Wat is het verschil?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 28.01.2021

Hoe kunt u het beste meerdere e-mailaccounts gebruiken?

Veel mensen hebben meerdere e-mailaccounts: een zakelijke, een Gmail-account, eentje van hun internetprovider, etc. Hoe kunt u deze diverse e-mailaccounts het beste beheren?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 28.01.2021

Laat uw klanten vaker klikken

Een offerte aanvragen, productinformatie inwinnen, een afspraak maken in uw winkel of een bestelling plaatsen: het kan allemaal via een virtuele knop op uw website. Maar hoe zet u uw klanten aan om daar ook echt op te klikken?

GEZONDHEID - BEWEGING - 28.01.2021

Hoe houdt u uw fitheid het beste in de gaten?

Met al dat thuiswerken en de start van een nieuw jaar heeft u misschien voornemens om uw conditie te verbeteren. Maar met welk draagbaar toestel volgt u uw fitheid het beste op?

MEDE-EIGENDOM - 28.01.2021

Nieuwe regels toevallige mede-eigendom

Op 1 september 2021 treedt het nieuwe (Wet)boek Goederenrecht in werking. Er gelden dan een, weliswaar beperkt, aantal nieuwe spelregels voor een toevallige mede-eigendom. Wanneer is er sprake van toevallige mede-eigendom? Wat zijn dan de rechten van de eigenaars? Kunnen zij elk apart beslissen om het pand te verbouwen of te verhuren? Hoe worden de kosten en lasten die verband houden met de toevallige mede-eigendom verdeeld? Hoe beëindigt u zo’n ‘onverdeeldheid’?

TWEEDE VERBLIJF - 28.01.2021

Een ki voor uw buitenlands vastgoed?

Naar aanleiding van een arrest van het Europees Hof van Justitie, heeft de minister van Financiën enkele weken geleden een wetsontwerp ingediend tot hervorming van de Belgische fiscale behandeling van buitenlands onroerend goed. Concreet wordt er voorgesteld om een kadastraal inkomen toe te kennen aan alle – naar schatting 150.000 – buitenlandse onroerende goederen. Die ingreep moet de discriminatie tussen Belgisch en buitenlands vastgoed wegwerken.

BELEGGEN - 28.01.2021

Hoe nu beleggen in obligaties?

Het faillissement van Fred & Ginger toont aan dat u bij de opbouw van een obligatieportefeuille een aantal belangrijke basisregels in acht moet nemen. Waarop moet u zeker letten en hoe vermijdt u grote risico’s?

BELEGGEN - 28.01.2021

2020: een jaar om snel te vergeten?

Het hoeft geen betoog, 2020 was voor de beleggers een moeilijk jaar. Toen in maart van vorig jaar duidelijk werd dat corona meer was dan een simpel griepje, was het hek op de financiële markten van de dam. Er volgde een jaar met ongeziene volatiliteit... Een korte terugblik om na te gaan welk rendement voor uw portefeuille in 2020 aanvaardbaar was.

ONROEREND GOED - 28.01.2021

Een algemene vergadering bijeenroepen?

Binnen een appartementsgebouw worden de belangrijke beslissingen genomen door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Wie kan zo’n algemene vergadering bijeenroepen? Moet die vergadering steeds doorgang vinden op een vaste locatie? Wie betaalt de kosten van de organisatie? Hoe kunt u als mede-eigenaar zelf agendapunten aanbrengen om op de dagorde te plaatsen? Kan de vergadering ook ‘schriftelijk’ gebeuren? Welke bijzondere regels gelden er in coronatijden?

VENNOOTSCHAP - 28.01.2021

Volstaat zorgvolmacht voor uw bedrijf?

De zorgvolmacht is een belangrijk instrument van vermogensplanning, als vangnet voor toekomstige onbekwaamheid. Kan een zorgvolmacht ook gebruikt worden voor beslissingen in uw onderneming? Kan uw lasthebber uw rol als bestuurder (zaakvoerder) van uw vennootschap ten volle vervullen? Kan een lasthebber zonder meer uw stemrecht op de algemene vergadering uitoefenen?

NALATENSCHAP - 28.01.2021

Verdachte periode vóór overlijden?

Als u een niet-geregistreerde schenking heeft verricht, moet u zoals u weet nog drie jaar blijven leven om successierechten te vermijden. Deze verdachte periode van drie jaar geldt echter ook voor verkopen van onroerend goed en voor in de periode van drie jaar vóór een overlijden ontvangen erfenissen en schenkingen, behoudens tegenbewijs. Wanneer speelt dit wettelijke vermoeden van eigendom? Hoe kunt u het tegenbewijs leveren? Wat zijn de sancties als u geen bewijzen kunt voorleggen?

WONINGHUUR - 28.01.2021

Bepaalt u altijd vrij de huurprijs?

Kunt u als verhuurder altijd vrij bepalen tegen welke prijs u een woning of een appartement verhuurt? Hoe bepaalt u een correcte huurprijs? Gelden er daarvoor bijzondere regels als u opeenvolgende contracten voor bepaalde duur sluit? Moet u altijd de huurprijs vermelden als u publiciteit maakt voor het pand? Welke sanctie riskeert u als u dat niet doet? Mag u uiteindelijk tegen een hogere prijs verhuren, als er meerdere kandidaten zijn die het pand absoluut willen huren?

AUTO - BRANDSTOFKOSTEN - 27.01.2021

Hoeveel fiscaal aftrekbare brandstofkosten voor 2020?

De gemiddelde brandstofprijzen voor 2020 zijn bekend. U kunt die gebruiken om uw aftrekbare brandstofkosten voor het voorbije jaar te bepalen. De aftrekbeperking moet wel anders berekend worden dan voordien. Hoe zit dat?

BELASTINGBEREKENING - VARIA - 27.01.2021

Hoe waardeert u fiscaal gezien het best uw voorraad?

Zoals elk jaar heeft u begin januari een inventaris van uw voorraad gemaakt. Aan de hand van die inventaris verwerkt uw boekhouder dan de zgn. voorraadwijziging in uw cijfers voor 2020. Wat is dan de fiscale impact van een voorraadstijging of -daling, en welk belang heeft de waarderingsmethode die u gebruikt?

ONROEREND GOED - HYPOTHECAIRE LENING - 27.01.2021

Betalingsuitstel hypotheek nadelig voor fiscale aftrek?

Doordat de coronacrisis voor velen financiële problemen geeft, werd vorig jaar voorzien in een betalingsuitstel voor uw hypothecair krediet. Klopt het dat wie hiervan gebruikgemaakt heeft, nu op fiscaal vlak daarvoor afgestraft wordt?

AUTO - FISCALE AFTREK - 27.01.2021

Welke auto nu fiscaal gezien het best?

Ondanks dat er dit jaar geen autosalon is, geven autohandelaars wel saloncondities. Welke auto is fiscaal gezien nu voor u het meest interessant?

ONROEREND GOED - VERBOUWINGEN - 27.01.2021

Uitbreiding 6% btw afbraak en wederopbouw verduidelijkt

Sinds 1 januari 2021 geldt het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en wederopbouw ook buiten 32 welbepaalde steden en gemeenten, voor zover het dan o.m. om uw enige woning gaat. Hoe zit dat dan eigenlijk als u gehuwd bent?

BTW - AFTREKBAARHEID - 27.01.2021

Al aan zgn. E.T. 14.000-vergunning gedacht?


BTW - VERPLICHTINGEN - 27.01.2021

Wijziging btw-activiteit tijdig melden


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 26.01.2021

Hoe straks een buitenlandse woning aangeven?

België is al enkele malen veroordeeld geweest door het Europees Hof van Justitie voor de fiscale behandeling van buitenlandse woningen. De minister heeft nu een regeling uitgewerkt die wel aanvaardbaar zou moeten zijn voor de Europese rechters. Hoe zit dat?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 26.01.2021

Aftrekbare kosten voor u of voor uw vennootschap?

Een bedrijfsleider brengt van zijn loon autokosten in mindering als beroepskosten. Volgens de fiscus zijn die kosten echter geen beroepskosten voor de bedrijfsleider, maar voor zijn vennootschap. Wat vond de rechter daarvan?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 26.01.2021

Hoger VAA ‘gratis auto’: wie ontspringt de dans (niet)?

Voor heel wat bestuurders is het voordeel alle aard (VAA) ‘gratis auto’ sinds 01.01.2021 fors gestegen en voor anderen is er helemaal geen sprake van een stijging; zij ontspringen dus de dans. Hoe komt dat eigenlijk?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 26.01.2021

Hoeveel VAA gratis woonst in 2021?

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap die ook uw nutsvoorzieningen betaalt, dan kost u dat privé voor 2021 weer een beetje meer. Hoeveel?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 26.01.2021

Hoe uw fiscaal optimaal loon voor 2021 bepalen?

Volgens uw collega neemt u het best zo weinig mogelijk loon op uit uw vennootschap indien u privé voldoende middelen heeft. Uw vennootschap moet nl. minder belastingen betalen dan u privé. Is dat wel helemaal juist?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 25.01.2021

Beter 99% dan 100% van de gezinswoning?

Soms is het beter om ervoor te zorgen dat de langstlevende partner via hetkeuzebeding in het huwelijkscontract of via een testament slechts 99% erft van de gezinswoning in plaats van 100%. Waarom is dat?

PERSONEEL - MAALTIJDCHEQUES - 25.01.2021

Verlenging geldigheidsduur maaltijdcheques, ... !


VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 25.01.2021

Gratis woonst en nutsvoorzieningen, wat kost dat in 2021?

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap die ook uw nutsvoorzieningen betaalt, dan kost u dat privé voor 2021 weer een beetje meer. Hoeveel dan? En wat eigenlijk als u in de loop van het jaar ‘start’ of ‘stopt’ met het gratis wonen in een pand van uw vennootschap?

PENSIOEN - IPT - 25.01.2021

Corona: fiscale tolerantie voor aftrek IPT-premie 2020!

Een IPT-premie (of groepsverzekering) is voor uw vennootschap fiscaal aftrekbaar voor zover u een regelmatige en maandelijkse bezoldiging opneemt en de premie de zgn. 80%-grens niet overschrijdt. Is de premie dan niet aftrekbaar als u een paar maanden geen loon kreeg? Wat zegt de fiscus hierover?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 25.01.2021

Belastingvermindering voor kinderopvang 2020 versoepeld!

U kunt een belastingvermindering krijgen voor uw uitgaven van kinderopvang, maar dan moet die opvang wel effectief doorgegaan zijn. Door de coronacrisis was dat vaak niet het geval. De fiscus komt echter tegemoet, zo blijkt uit een circulaire van 10 september 2020. Verder heeft de regering via de Programmawet beslist om de kost van de kinderopvang te verlichten. Hoe zit dat precies?

BELEGGEN - RENDEMENT - 25.01.2021

Beleggen op het juiste moment

U wilt uw spaargeld graag omzetten in beleggingen, maar het risico op een slechte timing doet u twijfelen. Regelmatig beleggen kan een oplossing zijn: waarom? Hoe pakt u dat concreet aan? Hoe zit het met kosten en taksen?

SCHENKING - NEDERLANDSE NOTARIS - 25.01.2021

Nederlandse notaris nog interessant?


ONTSLAG - OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 25.01.2021

Niet-concurrentiebeding voor ‘vergeetachtige’ werkgevers

Voorziet u een niet-concurrentiebeding in het contract van een werknemer, dan kunt u na zijn ontslag binnen de 15 dagen beslissen om het niet toe te passen door een zgn. verzaking. De toepassing is immers gekoppeld aan een hoge kostprijs. Wat indien u dat als werkgever vergeet en is daar iets aan te doen?

ONTSLAG - IMPLICIET ONTSLAG - 25.01.2021

Uw werknemer laat niets horen, dus automatisch uit dienst?

Uw collega had een werknemer die afwezig was en eerst medische attesten inleverde, maar dan plots niets meer liet horen, ook niet na een verwittiging. Hij ging er dan maar van uit dat die werknemer ‘uit dienst’ was. Nadien eiste die werknemer nochtans een opzeggingsvergoeding. Wat ging er mis?

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 25.01.2021

Bedrijfswagen ruilen voor kleinere wagen en bedrijfsfiets?

Stel, een werknemer wil zijn grote bedrijfswagen inruilen voor een kleinere wagen én een elektrische leasefiets bekomen. U bent natuurlijk niet verplicht om op die vraag in te gaan. Wilt u dat wel doen, moet dat dan het best via het zgn. mobiliteitsbudget gebeuren en/of heeft het voordelen om dat te doen?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 25.01.2021

Grensbedrag voor loonbonus in 2021


INSPECTIE - SOCIALE INSPECTIE - 25.01.2021

Welke informatie bewaart u als gebruiker van uw interims?

Krijgt u een controle van de sociale inspectie, dan moet u voor uw werknemers allerlei documenten tonen. Hoe zit dat voor interims? Moet u de arbeidscontracten en/of loondocumenten bij het uitzendbureau opvragen om te kunnen tonen?

OPLEIDING - SUBSIDIES - 25.01.2021

Voordeel sinds 2021 voor opleidingen van uw werknemers

Laat u uw werknemers extra opleidingen volgen, dan heeft u door een nieuwe maatregel sinds 1 januari 2021 mogelijk recht op een voordeel via een vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Hoe zit dat precies in elkaar?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 25.01.2021

Niet verkozen bij sociale verkiezingen, maar toch beschermd

Nu de sociale verkiezingen voorbij zijn, wilt u een persoon die op de kandidatenlijst stond ontslaan. Aangezien die persoon niet verkozen was, zou dat in principe kunnen verlopen zoals voor iedere andere medewerker, of is dat toch niet het geval?

ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 25.01.2021

Landingsbaan onder 60 jaar sinds 01.01.2021?


BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 25.01.2021

Hoger VAA voor bedrijfswagen in 2021

Er was ongerustheid dat vanaf 1 januari 2021 het VAA voor bedrijfswagens fors zou stijgen. In werkelijkheid is er enkel een lichte stijging. Hoe zit dat precies?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 22.01.2021

Particuliere klant vraagt om bestek

Uw particuliere klant vraagt om een bestek op te maken vooraleer u de werken aanvangt. Bent u verplicht om daarop in te gaan? Wat moet u vermelden?

OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 22.01.2021

Afspraken maken over vergoeding als de werf niet doorgaat?

In heel wat algemene voorwaarden van aannemers staat een bepaling dat de klant een forfaitaire vergoeding verschuldigd is als die het contract annuleert. Wat moet u daarvan weten? Hoe zit dat eigenlijk als uw klant een consument is?

RECHT - VEILIGHEID - 22.01.2021

Een camera op de werf?

Om diefstallen en vandalisme op een werf te vermijden, kunt u er wel eens aan denken om daar een camera te installeren. Waar kunt u daarvoor terecht? Welke verplichtingen moet u in dat geval naleven?

VENNOOTSCHAP - VERLIEZEN - 22.01.2021

Groepsbijdrage – kom niet voor fiscale verrassingen te staan en reken goed na!

Sinds aanslagjaar 2019 bestaat er een Belgische vorm van fiscale consolidatie. Een winstgevende vennootschap kan een deel van haar winst verschuiven naar een verlieslatende groepsvennootschap. Het best is wel om goed na te kijken hoeveel winst er overgedragen wordt om fiscaal niet afgestraft te worden!

VERMOGENSPLANNING - 22.01.2021

Vlabel aan het woord over trusts

Over de gevolgen van een uitkering uit een trust is al veel inkt gevloeid. Uit een recent antwoord op een interpretatieve vraag blijkt echter dat de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) een pragmatisch standpunt inneemt als de begunstigden bereid zijn schenkbelasting te betalen.

BTW - 6% - 22.01.2021

Afbraak en wederopbouw van gebouwen tegen 6% btw!

Sinds 1 januari 2021 is het verlaagde btw-tarief van 6% inzake afbraak en wederopbouw tijdelijk (tot 31 december 2022) van toepassing in het hele land. Tot nu toe was dit enkel mogelijk voor de 32 centrumsteden. Even kijken naar de voorwaarden met betrekking tot het weder op te bouwen pand...

BTW - BTW AANREKENEN - 22.01.2021

Verhuur gemeubileerde studentenkamers met bijkomende diensten kan onderworpen zijn aan de btw!

Een commerciële vennootschap zal in een nieuw op te richten gebouw tegen vergoeding gemeubileerde studentenkamers en gemeenschappelijke ruimtes ter beschikking stellen waarbij ze een aantal verplicht af te nemen bijkomende diensten zal leveren. Voor dit bijkomend dienstenpakket wordt een enige, forfaitaire prijs gevraagd. Aan de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) wordt gevraagd om te bevestigen dat de vergoeding onderworpen is aan het btw-tarief van 6% en dat er een volledig recht op aftrek bestaat van de voorbelasting. Wat besliste de DVB op 06.10.2020 (voorafg. besl. nr. 2020.1867) ?

INTERNATIONAAL - 22.01.2021

Belgische holding en Nederlandse dividenden: misbruik?

De Nederlandse rechtbank Noord-Holland oordeelde onlangs dat een Belgische BVBA geen recht heeft op de vrijstelling van Nederlandse dividendbelasting wanneer zij een dividend van haar Nederlandse dochtervennootschap krijgt, omdat de Belgische holdingvennootschap niet had aangetoond dat er een economische en commerciële rechtvaardiging ten grondslag lag aan het houden van de aandelen van de Nederlandse dochtervennootschap (rb. Noord-Holland, 26.06.2020, nr. AWB -19, 879) . Kunnen Nederlandse dividenden dan niet langer de Moeder-dochterrichtlijn genieten?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 21.01.2021

Als bedrijfsleider uw werkelijke beroepskosten aftrekken?

Als bedrijfsleider kiest u privé meestal voor de forfaitaire beroepskostenaftrek. U mag echter ook uw werkelijke beroepskosten aftrekken. Is dat interessanter en wat dan met een eventuele terugbetaling van ‘kosten eigen aan de vennootschap’?

BELASTINGCONTROLE - 21.01.2021

Een controleverslag raadplegen?


JAARREKENING - NEERLEGGING - 21.01.2021

Kostprijs neerlegging jaarrekening in 2021?


VOORDEEL GRATIS WOONST - 21.01.2021

Oud VAA woning, nog iets aan te doen?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - GROEPSVERZEKERING EN IPT - 21.01.2021

Coronaversoepelingen voor premie IPT of groepsverzekering

Heeft u in 2020 uw bedrijfsleidersloon tijdelijk verminderd of stopgezet, dan is de IPT- of groepsverzekeringspremie mogelijk niet aftrekbaar voor uw vennootschap en bij u privé belastbaar. Een circulaire van 14.12.2020 komt u evenwel te hulp.

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 21.01.2021

Buitenlands vastgoed privé en in uw vennootschap

Bent u privé-eigenaar van een pand in het buitenland, dan zou u dat normaal gezien vanaf inkomstenjaar 2021 anders moeten aangeven. Wat is er dan veranderd en wat als dat buitenlands pand niet is van u is, maar van uw vennootschap?

ALGEMENE VERGADERING - VERSLAGEN - 21.01.2021

Datum van een algemene vergadering: fiscaal betwistbaar?

U houdt een algemene vergadering (AV) waarop u een beslissing neemt waarvoor de datum van de vergadering fiscaal van belang is. Vormen de notulen van de AV dan een onweerlegbaar bewijs van die datum of kan de fiscus die nog betwisten?

VOORAFBETALEN - 21.01.2021

Te veel belastingen voorafbetaald voor 2020?

Maakte uw vennootschap in 2020 geen of weinig belastbare winst, dan heeft u mogelijkerwijs te veel belastingen voorafbetaald. Kunt u dit overschot nu laten terugbetalen? Welke opties heeft u?

RECHT - FACTUUR - 21.01.2021

Onregelmatige factuur: zomaar betalen of beter protesteren?

U ontvangt een factuur die qua bedrag wel correct is, maar die niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Mag u die dan betalen of protesteert u ze maar beter? Loopt u een risico als u zonder meer betaalt?

VENNOOTSCHAP - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 21.01.2021

Voordeel auto: hoe wordt dat eigenlijk berekend?

U bent nog niet zo lang geleden gestart met een vennootschap en u wilt voor het eerst een auto via uw BV kopen. Want ook al gaat het autosalon niet fysiek door, er zijn toch heel wat deals te maken. Maar welke elementen bepalen precies de hoogte van het voordeel alle aard (VAA) waarop u dan privé belast zal worden?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 21.01.2021

Potje breken, potje betalen?

Een van uw klanten beschadigt ‘per ongeluk’ een product dat u in uw winkel verkoopt, of brengt schade toe aan uw winkelinrichting. Kunt u daar een schadevergoeding voor vragen? Waarmee moet u rekening houden?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 21.01.2021

Het huurcontract voor uw winkel laten registreren?

Bij de huur van een woning moet het huurcontract geregistreerd worden. Geldt dat ook voor het huurcontract voor uw winkel? Wie moet dat laten doen en wat kost dat? Wat zijn de gevolgen als u nalaat om dit te laten registreren?

FISCAAL - CONTROLE - 21.01.2021

Wat doet de fiscus met verklikkingen?

Onlangs meldden de kranten dat de fiscus in 2020 net geen 3.000 verklikkingen ontvangen heeft, of het hoogste aantal in jaren! Moet u daarvan nu wakker liggen? Wat doet een controleur trouwens met zo’n verklikking en mag u vragen van wie de klacht in feite komt?

ZELFSTANDIGEN - OVERBRUGGINGSRECHT - 20.01.2021

Federaal overbruggingsrecht voor zelfstandigen verlengd!

De ministerraad van 15.01.2021 keurde een voorontwerp van wet goed dat het overbruggingsrecht verlengd voor zelfstandigen die zwaar getroffen worden door de coronamaatregelen.

vlaams gewest - fiscaal - 19.01.2021

Vlabel verleent corona-uitstel tot 30.04.2021!

In het kader van de coronacrisis verleent Vlabel uitstel tot 30.04.2021 voor de onroerende voorheffing, de registratiebelasting en de erfbelasting.

VENNOOTSCHAP - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 18.01.2021

Stijging privévoordelen: goed voor uw groepsverzekering?

Werkt u via een vennootschap, dan worden sommige van uw privé belastbare voordelen in 2021 weer wat duurder. Dat kost u privé dus meer belastingen, maar het kan wel voordelig zijn voor uw groepsverzekering! Hoezo?

FISCAAL - BRANDSTOFKOSTEN - 18.01.2021

Uw tankkosten voor 2020 als zelfstandige


BELASTINGCONTROLE - 18.01.2021

Controleverslag inkijken? Dat kan!

Voor belastingcontroles afgesloten sinds 08.01.2021 wordt er een controleverslag gemaakt dat u zelf kunt opvragen! Wat moet u hierover weten?

FISCAAL - SCHENKING - 18.01.2021

Drie jaar blijven leven na schenking volstaat!


VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 18.01.2021

Het gebrek herstellen vóór de verzekeraar komt kijken?

Stel: als eigenaar heeft u waterschade die (mogelijk) gedekt is door de brandverzekering, maar waarbij van de andere kant het dringende herstel van het gebrek nodig is. Hoe gaat u daar dan het best mee om?

WONINGHUUR - VREDERECHTER - 18.01.2021

Een dringende procedure starten tegen uw huurder?

Stel, uw huurder vernielt uw huurpand en u wilt dringend ingrijpen om ergere schade te voorkomen. Kunt u in dergelijke gevallen dan een spoedprocedure instellen? Hoe doet u dat en hoe zit dat in de verschillende gewesten?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 18.01.2021

Wet over AV tijdens coronacrisis is eindelijk definitief!

Eindelijk is de wet die weergeeft wat er moet gebeuren met de algemene vergaderingen van mede-eigenaars tijdens de coronacrisis, in werking. Wat wijzigt er precies en gaat dat dan om tijdelijke of definitieve wijzigingen?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 18.01.2021

Hoe een algemene vergadering ‘op afstand’ organiseren?

Sinds de wet van 18.12.2020 is het als mede-eigenaar in een appartementsgebouw voortaan soms mogelijk om een algemene vergadering ‘op afstand’ bij te wonen. Hoe zit dat precies en hoe organiseert u dat als syndicus?

VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 18.01.2021

Uitstel van betaling ov in Vlaanderen en Brussel


VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 18.01.2021

Nuttige info als eigenaar op MyMinfin

Als eigenaar van een perceel vindt u sinds enkele jaren de kadastrale documenten, aankoopaktes, enz. op MyMinfin terug. Sinds kort vindt u er nog meer informatie.

FISCAAL - BUITENLANDS VASTGOED - 18.01.2021

Voortaan ook een ki voor uw buitenlandse vakantiewoning?

België werd op 12.11.2020 opnieuw veroordeeld door Europa voor de zwaardere belasting van buitenlands vastgoed. Een wetsontwerp voorziet daarom nu ook in de toekenning van een ki aan buitenlands vastgoed. Wat houdt dit precies in?

HANDELSHUUR - ONDERLING AKKOORD - 18.01.2021

Nu ook in Brussel een coronahandelshuurlening


VLAAMS GEWEST - REGISTRATIEBELASTING - 18.01.2021

Vlaamse sloop en heropbouw goedkoper sinds 01.01.2021!

De Vlaamse registratiebelasting van 5% bij een energetische renovatie van een woning is sinds 01.01.2021 ook van toepassing bij een sloop en heropbouw. Wat houdt dat precies in? Zijn er nog andere voordelen bij een heropbouw?

RECHT - 18.01.2021

Uw advocaat of gerechtsdeurwaarder is in de fout gegaan, wat nu?

U doet een beroep op een advocaat of een gerechtsdeurwaarder. Wat kunt u nog ondernemen als die volgens u een fout begaat bij de uitvoering van zijn opdracht. Wanneer is er dan effectief sprake van een fout? Kunt u een eventuele fout nog rechtzetten? Kunt u van uw advocaat of gerechtsdeurwaarder dan een schadevergoeding vragen? Hoe wordt uw schade berekend? Zijn er los van de rechtbank ook nog andere instanties waar u met uw klacht terechtkunt?

BOEKHOUDING - BEWAARTERMIJN - 18.01.2021

Welke papieren mag u in 2021 verticaal klasseren?

U wilt eerstdaags ‘grote kuis’ houden in het archief van uw vennootschap. Welke papieren van welke jaren mag u dan ‘verticaal klasseren’? Wat moet u nog bijhouden zo u in 2021 een belasting- of btw-controleur op bezoek zou krijgen?

BELASTINGEN - NOTIONELE-INTERESTAFTREK - 18.01.2021

Ook voor aanslagjaar 2022 geen NI voor grote vennootschappen!

De notionele-interestaftrek (NI) werd ruim tien jaar geleden ingevoerd om onder meer buitenlandse investeerders aan te trekken. Nu blijkt dat de NI voor het tweede jaar op rij voor grote vennootschappen 0% blijft. Hoe komt dat?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 18.01.2021

Hoeveel voordeel alle aard auto voor uw collega’s in 2021?

De gemiddelde CO2 -uitstoot van de nieuw ingeschreven wagens daalde het afgelopen jaar met ± 8%. Dat is goed nieuws voor het milieu. Vreemd genoeg stijgt hierdoor in principe het voordeel alle aard (VAA) auto voor u en uw collega’s. Hoe komt dat? Volgens bepaalde media is die stijging van het VAA fors. Is dat altijd zo of zijn er die de dans ontspringen?

JAARREKENING - 18.01.2021

Wanneer uw jaarrekening achteraf aanpassen? De Commissie voor Boekhoudkundige Normen verduidelijkt...

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) heeft naar aanleiding van de hervorming van het vennootschapsrecht recentelijk een aangepast advies (CBN-advies 2020/12 - Correctie van de jaarrekening van 03.06.2020) uitgebracht over de vraag wanneer u een jaarrekening achteraf nog moet of mag corrigeren. Wat leren we daaruit?

ACTUALITEIT - VERZEKERINGEN - 18.01.2021

Uitstel van betaling voor uw bedrijfsverzekeringen

Tijdens de voorbije lente hebben verzekeraars al collectief een plan van uitstel van betaling van de verzekeringspremie van bedrijfsverzekeringen aangeboden. Via een nieuw protocol op 17.12.2020 wordt dit plan verlengd.

RECHT - 18.01.2021

Algemene voorwaarden: hoever kunt u gaan in het beperken van uw verantwoordelijkheid?

In veel algemene voorwaarden staan clausules die de aanspraken van klanten beperken in de tijd. Zijn zulke clausules geldig? Hoever kunt u daarin gaan? Kunt u voorzien dat klachten van klanten u binnen een bepaalde termijn moeten bereiken of uw garantietermijn beperken in de tijd? Kunt u afwijken van de wettelijke regels omtrent verjaring? Is er een verschil naargelang u zakendoet met een andere ondernemer dan wel met een consument?

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 18.01.2021

Investeringsaftrek 25% tot 31.12.2022!

Om de economie te steunen tijdens de coronacrisis, werd er beslist om het percentage van de gewone investeringsaftrek (IA) van 8% tijdelijk op te trekken tot 25% voor investeringen in de periode van 12.03.2020 tot en met 31.12.2020. Via de Programmawet wordt deze maatregel nu met twee jaar verlengd. Hoe zit dat precies?