DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 05.01.2021

Het verlenen van licenties en de btw, hoe zit dat precies?

In tijden van afstandsleren en telewerken rijzen veel vragen over de juiste btw-regels die toegepast moeten worden bij het verlenen van een licentie op o.m. software. Even kijken hoe dat precies zit en wat er ter zake van belang is...

Belgisch bedrijf verleent een licentie op een softwarepakket

Is het een levering of een dienst?

Geen levering! Dat is alvast duidelijk. Een levering van goederen kan inzake btw alleen met lichamelijke goederen (art. 9 W.Btw) . Een licentie, een octrooi, een merk en andere intellectuele rechten zijn echter onlichamelijke goederen. Inzake btw worden die intellectuele rechten dus niet als goederen beschouwd en bijgevolg kunnen ze ook niet het voorwerp zijn van een levering.

Dus een dienst? Inderdaad, al wat geen levering is, is immers een dienst inzake btw (art. 18, §1, lid 1 W.Btw) . Concreet betekent dit dus dat op de overdracht van onlichamelijke goederen de regels van de diensten van toepassing zijn. Hetzelfde geldt voor het verlenen van intellectuele rechten zoals een licentie op software.

Regels voor plaats van de dienst? Jawel, het zijn die regels die toegepast moeten worden. Om te bepalen waar de verrichting die bestaat in het verlenen van een licentie, plaatsvindt en wat bijgevolg de btw-gevolgen daarvan zijn, moeten dus de plaatsbepalingsregels van de diensten toegepast worden en moet dus ook het nodige onderscheid gemaakt worden naargelang van de hoedanigheid van de ontvanger van de dienst.

Belgisch bedrijf verleent een licentie aan een bedrijf in Nederland

Klant uit andere EU-lidstaat. Dat is hier de situatie inderdaad. De regel is dan dat de dienst plaatsvindt daar waar de ontvanger van de dienst gevestigd is, de gewone b2b-hoofdregel dus (art. 21, §2 W.Btw) . In dit geval vindt de dienst dan plaats in Nederland.

Factuur? Er wordt geen Belgische btw aangerekend, want de verrichting is niet belastbaar in België, maar in Nederland. Op de factuur wordt “btw verlegd” vermeld. Het zal dus de Nederlandse klant zijn die via zijn Nederlandse btw-aangifte de Nederlandse btw voldoet en die ook volgens de normale regels in Nederland kan recupereren.

Formaliteiten. De factuur wordt opgenomen in rooster 44 van de Belgische btw-aangifte én wordt eveneens opgenomen op de IC-listing met vermelding van de code S.

Belgisch bedrijf verleent een licentie aan een bedrijf in Zwitserland

Klant uit een derde land. Zwitserland maakt geen deel uit van de EU en is bijgevolg een zgn. derde land. Voor de plaatsbepaling van de dienst maakt dat evenwel geen verschil. De dienst vindt ook nu m.a.w. plaats waar de ontvanger van de dienst gevestigd is.

Hoe factureren? Er wordt geen Belgische btw aangerekend, maar de btw wordt evenmin ‘verlegd’. Er wordt nu gewoon op de factuur vermeld: “plaats van de dienst is Zwitserland”.

Formaliteiten. De factuur komt nu in rooster 47 van de btw-aangifte én er wordt niets vermeld op de IC-listing.

Belgisch bedrijf verleent een licentie aan een particulier in Nederland

Particuliere klant uit andere EU-lidstaat. In dit geval kan de algemene b2b-regel uiteraard niet van toepassing zijn. De klant is immers geen onderneming, maar een particulier en dan geldt de zgn. b2c-hoofdregel. Die bepaalt dat de dienst plaatsvindt daar waar de dienstverrichter gevestigd is (art. 21bis, §1 W.Btw) .

Hoe dan factureren? Heel eenvoudig, de dienst vindt plaats in België en bijgevolg moet er gefactureerd worden met 21% Belgische btw. Er is verder geen specifieke vermelding vereist.

Formaliteiten. De maatstaf van heffing komt in rooster 03 van de periodieke btw-aangifte en de verschuldigde btw in rooster 54. Op de IC-listing moet niets vermeld worden, want de dienst vindt plaats in België.

Belgisch bedrijf verleent een licentie aan een particulier in Zwitserland

Particuliere klant uit derde land. Hier is het even opletten. De b2c-hoofdregel is hier niet van toepassing. De plaats van de dienst is in dit geval immers de plaats waar de ontvanger van de dienst gevestigd is (art. 21bis, §2, 10°, a) W.Btw) , Zwitserland dus. Hier geldt m.a.w. een van de uitzonderingen op de b2c-hoofdregel.

Hoe factureren? Er wordt geen Belgische btw aangerekend. Op de factuur wordt vermeld: “plaats van de dienst is Zwitserland”.

Formaliteiten? De factuur komt in rooster 47 van de btw-aangifte. Op de IC-listing komt niets.

Belgisch bedrijf ontvangt een licentie op een softwarepakket

Bedrijf uit Nederland verleent een licentie aan een Belgisch bedrijf

Hetzelfde, maar omgekeerd? Nu zitten we inderdaad in de omgekeerde situatie, nl. het Belgische bedrijf is nu de klant. De regels van de plaatsbepaling van de dienst blijven uiteraard dezelfde, alleen zijn de concrete gevolgen daarvan anders.

Dienstverrichter uit andere EU-lidstaat? In dit geval geldt dan opnieuw de algemene b2b-hoofdregel. De dienst vindt dus plaats waar de ontvanger van de dienst gevestigd is, België dus (art. 21, §2 W.Btw) .

Hoe moet er gefactureerd worden? Zonder btw! Het Nederlandse bedrijf rekent geen btw aan, maar vermeldt op zijn factuur “btw verlegd”.

Btw-aangifte. De voldoening van de btw is verlegd naar de btw-aangifte van de Belgische onderneming. Het is dus de Belgische klant die de btw als verschuldigd moet opnemen in zijn Belgische btw-aangifte (art. 51, §2, lid 1, 1° W.Btw) . Die verschuldigde btw is dan in principe ook in diezelfde btw-aangifte onmiddellijk weer aftrekbaar, zodat dit dus in de praktijk op een nuloperatie neerkomt. In de btw-aangifte komt derhalve de maatstaf van heffing in de roosters 82 en 88, de verschuldigde btw in rooster 55 en de aftrekbare btw in rooster 59.

Let op!  In bepaalde gevallen worden software op maat, licenties, enz. beschouwd als een bedrijfsmiddel als ze afgeschreven worden over een periode van minimaal vijf jaar (circ. 36/2015, 23.11.2015, nr. 7) . In dat geval moet rooster 83 ingevuld worden i.p.v. rooster 82 en is o.m. ook de herzieningstermijn van vijf jaar van toepassing.

Bedrijf uit Zwitserland verleent een licentie aan een Belgisch bedrijf

Dienstverrichter uit een derde land. Geen probleem, ook nu geldt de b2b-hoofdregel. De dienst vindt dus plaats daar waar de ontvanger gevestigd is, zijnde België.

Factuur. Op de factuur wordt geen btw aangerekend; het zal de Belgische klant zijn die via zijn Belgische btw-aangifte de Belgische btw voldoet en die ook volgens de normale regels in België kan recupereren. In de btw-aangifte worden dezelfde roosters ingevuld als bij de Nederlandse leverancier.

Wat als een particulier een licentie ontvangt uit het buitenland?

B2c-hoofdregel? Inderdaad! De dienst vindt dan m.a.w. plaats daar waar de dienstverrichter gevestigd is. Op de factuur zal dus sowieso geen Belgische btw in rekening gebracht worden.

Verschil binnen of buiten EU? Neen! De b2c-regel is van toepassing ongeacht of de leverancier in een andere EU-lidstaat gevestigd is of in een derde land. In alle gevallen vindt de dienst dus plaats daar waar de dienstverrichter gevestigd is. Dat is dus in onze voorbeelden in Nederland of in Zwitserland.

Factuur met buitenlandse btw? Ja, alleszins geen Belgische btw. Is de dienstverrichter gevestigd in een andere EU-lidstaat, dan zal er btw van die andere lidstaat verschuldigd zijn. Is het een dienstverrichter uit een derde land, dan zit er mogelijk helemaal geen btw op.

Het overdragen of verlenen van een licentie is geen levering, maar een dienst. De normale plaatsbepalingsregels bij diensten zijn derhalve van toepassing. Let wel op met een particuliere klant van buiten de EU. De b2c-hoofdregel is immers niet van toepassing en bijgevolg moet u factureren zonder Belgische btw.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878