Alle domeinen

2021 - Februari

RELATIEBREUK - 26.02.2021

Eigen karakter van goederen bewijzen

Bij een relatiebreuk kan er een discussie ontstaan over de vraag wie eigenaar is van bepaalde goederen. Hoe levert u het bewijs als u gehuwd was onder een stelsel van scheiding van goederen? Welke regels zijn van toepassing als u huwde onder het wettelijk stelsel? Welke goederen hebben in dat geval een eigen karakter? Hoe kunt u aantonen dat u bepaalde goederen aankocht met eigen gelden? Wat is het statuut van de goederen, als u het bewijs van het eigen karakter niet kunt leveren?

FAMILIALE RELATIES - 26.02.2021

Een verkoop tegen een familieprijsje compenseren?

Als u tegen een zacht prijsje een onroerend goed aan een van uw kinderen verkoopt, dan wilt u wellicht vermijden dat daarover achteraf met de andere kinderen discussie ontstaat. Kunt u uw andere kinderen dan op een of andere manier compenseren? Is het een optie om in uw testament nog een regeling te treffen? Welke andere mogelijkheden heeft u nog? Welke voorzorgen neemt u het best?

BELASTINGEN - 26.02.2021

Nieuwe effectentaks: geen ontkomen aan?

Sinds 1 januari 2021 bent u jaarlijks een belasting van 0,15% verschuldigd op de totale waarde van uw effectenrekening, indien deze de drempel van € 1.000.000 overschrijdt. Ontkomen aan de nieuwe effectentaks is moeilijk, omwille van de antimisbruikbepalingen. Is uw situatie aanpassen om zo weinig mogelijk onder het toepassingsgebied van de heffing te vallen nu effectief zo goed als onmogelijk?

BELEGGEN - 26.02.2021

Themafondsen vs. regiofondsen

Bankiers stellen steeds vaker aan hun klanten voor om via een beleggingsfonds in te spelen op bepaalde thema’s. De klassieke regiospreiding dreigt hierdoor wat in het gedrang te komen...

BELEGGEN - 26.02.2021

Hoe defensief luik van uw portefeuille invullen?

Wie zijn portefeuille toevertrouwt aan een bank, is verplicht om een beleggingsprofiel aan te nemen. Veelal resulteert dit in een uitgebalanceerde of neutrale portefeuille. Hoe vult u dan het defensieve luik van uw portefeuille vandaag het best in?

ONROEREND GOED - 26.02.2021

Opschortende voorwaarde van lening?

Bij de verkoop van een onroerend goed wordt er vaak een opschortende voorwaarde opgenomen van het bekomen van een lening door de koper. Moet u daar als verkoper mee instemmen? Waarop moet u dan zoal letten? Kunt u zolang de voorwaarde niet vervuld is, nog aan iemand anders verkopen? Wat kunt u ondernemen als de koper onvoldoende stappen zet om de voorwaarde in vervulling te laten gaan? Wat gebeurt er dan als de koper uiteindelijk toch geen lening krijgt?

SUCCESSIEPLANNING - 26.02.2021

Een ‘warme’ scheiding van goederen via het verrekenbeding?

De scheiding van goederen wordt vaak omschreven als het huwelijksstelsel van de koude uitsluiting. De echtgenoten behouden elk hun eigen vermogen en inkomsten. U kunt echter ook kiezen voor een ‘warme’ scheiding van goederen, waarbij u bij overlijden en/of echtscheiding toch herverdeelt, via een verrekenbeding. Hoe werkt dat precies? Waar moet u op letten als u zo’n beding wenst in te lassen in uw huwelijksstelsel? Wat zijn de fiscale gevolgen van dat beding bij een overlijden?

VERHUUR - 26.02.2021

De huurwaarborg (deels) inhouden?

Aan het einde van de huur moet u een regeling treffen voor de huurwaarborg. Kunt u die waarborg als verhuurder ook gebruiken voor achterstallige huurgelden of niet-betaalde kosten? Hoe kunt u ervoor zorgen dat de waarborg effectief aan u toekomt? Waarom is de afsluitende staat een goed moment om een overeenkomst te vinden? Wat kunt u ondernemen als u het niet eens raakt met uw huurder? Waarom is het belangrijk om dan niet te lang te wachten alvorens actie te ondernemen?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 26.02.2021

Van bank veranderen kan online

De dienst Bankswitching laat particulieren (geen bedrijven) gemakkelijk overstappen naar een andere bank. Dat kan nu ook voor spaarrekeningen.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 26.02.2021

Er zit meer in een toetsenbord dan u denkt

Uw computermuis of laptoptouchpad is onmisbaar, maar voor bepaalde handelingen of instructies zijn toetsencombinaties efficiënter. Bent u beperkt tot de ingebouwde sneltoetsen in Windows of op de Mac?

SOFTWARE - CHAT - 26.02.2021

Waarom en hoe van WhatsApp naar Signal?

De aankondiging dat WhatsApp zijn privacyvoorwaarden gaat veranderen, deed velen naar Signal overstappen. Waarom zou u dat doen en hoe pakt u het aan?

SOFTWARE - SAMENWERKEN - 26.02.2021

Haal meer uit Teams

Door (verplicht) thuiswerken, spendeert u meer tijd in Microsoft Teams dan ooit tevoren. Hoe haalt u het beste uit deze app?

SOFTWARE - BROWSER - 26.02.2021

Interessante weblinks verzamelt u zo

Tijdens een zoektocht naar informatie op het web wilt u allerlei interessante websites tijdelijk bewaren. Bookmarken heeft een eerder permanent karakter, maar gelukkig bestaan er ook andere oplossingen.

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 26.02.2021

Microsoft Clarity: alternatief voor Google Analytics?

U wilt niet alleen veel bezoekers op uw website, u wilt ze daar ook houden en de gewenste activiteiten laten verrichten (bijv. iets kopen). Om daarin te slagen, moet u begrijpen hoe uw bezoekers zich gedragen op uw website. Helpt het gratis Microsoft Clarity daarbij?

VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 26.02.2021

Wat doet u het best met het resultaat van 2020?

Binnenkort moet u de jaarrekening voor boekjaar 2020 goedkeuren en een bestemming geven aan het resultaat. Welke bestemmingen zijn er mogelijk en wat zijn de fiscale aandachtspunten?

PRIVÉ - ROERENDE INKOMSTEN - 26.02.2021

Is een verkoop van aandelen op lijfrente belastbaar?

Een man verkoopt aandelen in een vennootschap aan een andere vennootschap in ruil voor een maandelijkse lijfrente. Volgens de fiscus is de lijfrente een belastbaar roerend inkomen, volgens de man niet. Wie kreeg er gelijk van de rechter?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - VAPZ - 26.02.2021

Hoeveel belastingen op de uitkering van uw (S)VAPZ?

Binnenkort wordt u 65 en gaat u met pensioen. U heeft gedurende uw loopbaan als zelfstandige een pensioenkapitaal opgebouwd via een VAPZ. Nu de uitkeringsdatum in zicht is, vraagt u zich af wat u daar netto van kunt verwachten?

PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 26.02.2021

Een onderhoudsuitkering voor uw kind op ‘kot’?

Een man wil een onderhoudsuitkering aan zijn studerende dochter die op ‘kot’ zit fiscaal in aftrek nemen. De fiscus weigert de aftrek omdat de jonge vrouw nog deel zou uitmaken van het gezin van haar vader. Wat vond de rechter daarvan?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 26.02.2021

Hoeveel ki voor buitenlands vastgoed?

België werd al meermaals veroordeeld door het Hof van Justitie voor het verschil in fiscale behandeling tussen Belgisch en buitenlands vastgoed. Een nieuwe wet moet daar nu verandering in brengen. Hoe?

BTW - BTW OP AUTO’S - 26.02.2021

Wat met btw-aftrek autokosten in coronatijden?

Om de aftrekbare btw van uw autokosten te berekenen, heeft u de keuze tussen drie methodes. Aan de minister werd gevraagd of deze methodes aangepast worden omwille van het vele thuiswerk.

BTW - BTW-AANGIFTE - 26.02.2021

Vóór 31.03 btw-klantenlisting indienen: hoe zit dat weer?

Indien u btw-plichtig bent, moet u in principe vóór 31.03.2021 weer uw jaarlijkse klantenlisting indienen. Welke klanten moet u wel in deze listing opnemen en welke niet? Welke sancties kan men u opleggen als u de deadline niet haalt?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - VAPZ - 26.02.2021

De fiscus als hoofdsponsor van uw (sociaal) VAPZ?

Uw verzekeraar zegt dat u van uw (S)VAPZ-premie eigenlijk minder dan 40% zelf betaalt. De overige 60% zou u besparen op sociale bijdragen en personenbelasting. Is dat inderdaad zo? En welke extra’s krijgt u in een SVAPZ t.o.v. een VAPZ?

FISCAAL - BUITENLANDS VASTGOED - 26.02.2021

Belasting op buitenlands vastgoed: nieuwe wet gepubliceerd!

De nieuwe wet inzake de hervorming van de belasting op buitenlands vastgoed werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 25.02.2021. Wat moet u hierover weten?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - VERZEKERING - 25.02.2021

Bent u aansprakelijk als een patiënt van de trap valt?

Als uw patiënt op een ongelukkige wijze ten val zou komen in uw praktijk, raakt die daarbij misschien wel gewond. Loopt u in dat geval het risico om op te draaien voor deze schade? En zo ja, bent u hiervoor verzekerd?

PATIËNTENWENKEN - VERZEKERINGEN - 25.02.2021

Wat als de schuldsaldoverzekeraar de kanker niet vergeet?

Een kandidaat-verzekeringnemer uitsluiten van een schuldsaldoverzekering omdat hij lang geleden kanker had, mag zomaar niet, noch mag de verzekeraar de premie daarvoor verhogen. Als dat toch gebeurt, kan men dit aankaarten bij het Opvolgingsbureau (voor de tarifering). Hoe werkt dat en kan dat helpen?

ECHTSCHEIDING - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 25.02.2021

Tips voor het delen van de groepsverzekering met uw ex

Als u een extralegaal pensioen (groepsverzekering, VAPZ, ...) heeft, moet u dat in geval van een echtscheiding soms delen met uw ex-partner (afhankelijk van o.a. het huwelijksstelsel). Kunt u dan beter onderling bepalen hoe er zal gedeeld worden, en hoe gebeurt de verdeling wanneer u het niet eens zou raken?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 25.02.2021

Niet-concurrentiebeding ziekenhuis: max. 1 jaar en 15 km?

Een ziekenhuis neemt in zijn contracten vaak een niet-concurrentiebeding op met als bedoeling dat de arts die het ziekenhuis verlaat, daarna gedurende een zekere tijdspanne niet actief mag zijn in de nabije omgeving. Wat moet u verstaan onder ‘zekere tijdspanne’ en ‘nabije omgeving’? Een recent arrest licht toe...

GOED OM TE WETEN - CORONASTEUN - 25.02.2021

Ook ‘Vlaamse’ steun voor omzetverlies in 2021


PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 24.02.2021

Een vaccinatiebonus voor uw werknemers? - update

Sommige werkgevers willen hun personeel graag extra motiveren om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Is het mogelijk om daar een premie aan te koppelen?

ROERENDE INKOMSTEN - 22.02.2021

Hoeveel interest aan uw klanten?


AUTO - LEASING - 22.02.2021

Uw nieuwe auto kopen of leasen?

U gaat naar uw bank voor een autofinanciering, en die begint over leasen en renten. Wat is het verschil daartussen en welke optie is het interessantst?

ONROEREND GOED - ONROERENDE VOORHEFFING - 22.02.2021

Vermindering grondlasten wegens corona?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 22.02.2021

Soepelheid voor invordering en betaling coronaschulden

De FOD Financiën zal voorlopig, tot 31 maart 2021, zgn. coronaschulden niet invorderen. Krijgt u fiscale coronaschulden niet tijdig betaald, dan kunt u ook een afbetalingsplan aanvragen. Hoe zit dat?

FISCALE VERMINDERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 22.02.2021

Zonnepanelen nog een interessante investering voor u?

Op 13 november 2020 heeft het Grondwettelijk Hof beslist dat het principe van de terugdraaiende teller bij zonnepanelen stopgezet wordt. Is het voor u dan nog interessant om te investeren in zonnepanelen? Even kijken...

BTW - VERPLICHTINGEN - 22.02.2021

Wanneer klantenlisting 2020 indienen?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - 22.02.2021

Communicatie met de fiscus elektronisch?


VERZEKERINGEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 22.02.2021

Uitstel, vermindering of vrijstelling van sociale bijdragen

Zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus, kunnen ook voor 2021 een vermindering, vrijstelling of uitstel van betaling vragen van hun sociale bijdragen. Komt u daarvoor in aanmerking? Wat moet u dan precies doen?

VERZEKERINGEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 22.02.2021

Hoeveel sociale bijdragen voor 2021?

Onlangs heeft u wellicht van uw sociaal verzekeringsfonds een uitnodiging gekregen om uw voorlopige sociale bijdragen te betalen voor het eerste kwartaal 2021. Hoe worden deze berekend? En moet u die niet aanpassen aan uw geschat inkomen voor 2021?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 22.02.2021

Privé hulp inschakelen op kosten van uw vennootschap

Door een corona-uitbraak op school moeten uw kinderen van thuis uit les volgen. U heeft het al extra druk en denkt eraan om privé wat extra hulp in te schakelen. Kan dat op kosten van uw vennootschap of is dat een zuivere privékost?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 22.02.2021

Beleggen in dollar via obligaties?

Is het een goed idee om te beleggen in dollarobligaties, nu euro-obligaties na kosten zo goed als niets meer opbrengen? Moet u dan op de coupon zowel een bronbelasting als Belgische rv betalen? En wordt u belast op de koerswinst?

PENSIOEN - LEVENSVERZEKERING - 22.02.2021

Overstappen bij langetermijnsparen?


BELASTINGEN - CONTROLE - 22.02.2021

Een controleverslag raadplegen?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 22.02.2021

Hoeveel fiscaal aftrekbare brandstofkosten voor 2020?

De gemiddelde brandstofprijzen voor 2020 zijn bekend. U kunt die gebruiken om uw aftrekbare brandstofkosten van uw eenmanszaak voor het voorbije jaar te bepalen. De aftrekbeperking moet wel anders berekend worden dan voordien. Hoe zit dat?

SUCCESSIERECHTEN - HUWELIJKSCONTRACT - 22.02.2021

Scheiding van goederen mét keuzebeding?

Wie gekozen heeft voor het stelsel van scheiding van goederen, kan door de nieuwe Erfwet ook een fiscaal voordelig keuzebeding inbouwen. Hoe zit dat precies in elkaar en wat moet u precies doen?

VERWORPEN UITGAVEN - AUTOKOSTEN - 19.02.2021

Cassatie: eigen bijdrage in VAA auto mag in mindering van te verwerpen autokosten!

Betaalt een werknemer of bedrijfsleider een eigen bijdrage voor het voordeel van alle aard (VAA) auto, dan mag de werkgever/vennootschap deze bijdrage van de fiscus niet in mindering brengen van haar te verwerpen autokosten. Wat zei Cassatie hierover op 08.01.2021?

VERLIEZEN - 18.02.2021

Achterwaartse verliesverrekening: impact van tantièmes?

In het kader van de COVID-19-pandemie staat de wetgever toe dat verliezen – eenmalig – aangerekend worden op belastbare winsten die gerealiseerd werden vóór de verliezen zich manifesteren, de zgn. carry-back. Recentelijk ontstond onduidelijkheid over de vraag of de toekenning van tantièmes altijd de toepassing van de carry-back in de weg staat.

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 18.02.2021

Administratieve tolerantie voor aftrek IPT-premie 2020

Premies die een vennootschap voor haar bedrijfsleider stort in een IPT of groepsverzekering zijn fiscaal aftrekbaar onder voorwaarden. Door de coronapandemie bestaat de kans dat deze voorwaarden in 2020 niet vervuld werden. Een recente circulaire voorziet in enige tolerantie.

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 18.02.2021

Zijn niet-betaalde sociale bijdragen aftrekbaar?

Door de coronacrisis hebben sommige zelfstandigen een uitstel van betaling van hun sociale bijdragen gevraagd. Maar hoe zit dat dan met de fiscale aftrekbaarheid? En is dat verschillend voor een bedrijfsleider of iemand met een eenmanszaak?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 18.02.2021

Verlies verlaagd tarief vennootschapsbelasting, niet altijd een ramp!

Om het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting te kunnen genieten, zijn er enkele voorwaarden te vervullen. Soms is het voordeel van het verlaagde tarief echter niet van dien aard om de nadelen van deze voorwaarden te compenseren. Reken dus steeds na of het verlaagde tarief inderdaad wel voldoende interessant is!

VERMOGENSPLANNING - 18.02.2021

Private stichting met bestuursmandaat: vennootschapsbelasting?

De private stichting is in opmars: als Belgische tool voor certificatie, ter bescherming van het vermogen van bedrijfsleiders of voor de instandhouding van een patrimonium. Om dit doel te bereiken, kan zij handelen naar keuze. Het hof van beroep te Antwerpen oordeelt evenwel dat een stichting met bestuursmandaat de gevolgen van de vennootschapsbelasting moet dragen (Antwerpen, 2018/AR/619) . Naar aanleiding van deze rechtspraak, zetten we de krijtlijnen nog eens uit.

BTW - BTW OP AUTO’S - 18.02.2021

Btw-aftrek gemengd gebruikte wagens: versoepeling door corona in 2020?

Wanneer bedrijfsmiddelen (o.m. wagens) gemengd gebruikt worden (deels beroepsmatig en deels privé), kan de btw ook maar beperkt gerecupereerd worden. Daarvoor heeft de Administratie in haar administratieve commentaar voorzien in drie methodes (zie circulaire nr. 36/2015 van 23.11.2015) . In zijn antwoord op een mondelinge parlementaire vraag heeft de minister van Financiën aangekondigd enige vereenvoudiging in deze toepassing te willen toestaan gezien de coronapandemie (pv van 13.01.2021, Donné) . Hoe zit dat juist?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 18.02.2021

Investeringsaftrek 25% tot 31.12.2022!

Om de economie te steunen tijdens de coronacrisis, werd er beslist om het percentage van de gewone investeringsaftrek (IA) van 8% tijdelijk op te trekken tot 25% voor investeringen in de periode van 12.03.2020 tot en met 31.12.2020. Via de Programmawet wordt deze maatregel nu met twee jaar verlengd. Hoe zit dat precies?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 18.02.2021

Mag werkneemster afwezig zijn wegens kinderopvang?

Een werkneemster heeft een probleem bij de opvang van haar kinderen en omdat ze hierdoor te vaak niet opdaagt, te laat is, enz. ontslaat u haar. Een werkneemster die om die reden ontslagen was, vocht haar ontslag aan en eiste een vergoeding op grond van moederschapsbescherming. Wat zei de rechter?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 18.02.2021

De reden voor het ontslag stond al kort in de ontslagbrief

Uw collega kreeg na het ontslag van zijn werknemer de vraag per aangetekende brief om het ontslag te motiveren. Hij reageerde daar niet meer op, maar de ontslagreden stond wel al kort vermeld in de ontslagbrief. Is dat voldoende?

BEDRIJFSWAGEN - MOBILITEITSBUDGET - 18.02.2021

Is het een vooroordeel dat het mobiliteitsbudget duurder is?

Veel werkgevers zijn tegenwoordig bezig met mobiliteit binnen hun onderneming. Het mobiliteitsbudget is echter nog maar in bitter weinig bedrijven effectief ingevoerd. Heel vaak leeft het idee dat het systeem te duur is. Is dat een vooroordeel of is er ergens wel een grond van waarheid in die uitspraak?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 18.02.2021

Vaccinatiebonus voor uw werknemers?

Sommige werkgevers willen hun personeel graag extra motiveren om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Is het mogelijk om daar een premie aan te koppelen?

LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 18.02.2021

Geen afspraken over telewerk, dus 10% onkostenvergoeding?

Stel, een werknemer werkt structureel enkele dagen thuis, maar er zijn nog geen afspraken gemaakt over de kosten. Onlangs vond een werknemer dat hij dan recht zou hebben op de onkostenvergoeding van 10% van het loon die geldt voor ‘huisarbeid’. Wat oordeelde het Hof van Cassatie hierover?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 18.02.2021

Vermindering of onderbreking, dus nadien minder pensioen?

In België bestaan er verschillende stelsels die werknemers toelaten om hun arbeidsprestaties tijdelijk volledig te onderbreken of te verminderen. De werknemer krijgt dan doorgaans een (extra) (onderbrekings)uitkering van de RVA. Bouwt hij in die periodes dan minder pensioen op?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - AANGEPAST WERK - 18.02.2021

Wat is als werkgever van belang in re-integratietraject?

Er kwam in het nieuws dat steeds meer werknemers langdurig ziek zijn. In dat geval kan er een zgn. re-integratietraject opgestart worden, waarbij de arbeidsarts onderzoekt of er geen aanpassingen mogelijk zijn aan het werk waardoor de werknemer opnieuw aan de slag kan. Wat als die niet mogelijk zijn of een meerkost inhouden?

WETTELIJK PENSIOEN - 18.02.2021

Grensbedragen 2021 bij arbeid gepensioneerde


AANWERVEN - REKRUTEREN - 18.02.2021

Online rekruteren: hoe kan dat via LinkedIn?


6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 18.02.2021

‘Afbraak’ verduidelijkt bij 6% btw afbraak en wederopbouw

Sinds 1 januari 2021 kan het verlaagde btw-tarief van 6% inzake afbraak en wederopbouw In heel België gebruikt worden. Met behulp van een FAQ verduidelijkt de fiscus wat er eigenlijk onder afbraak verstaan moet worden.

SLECHTE BETALERS - INHOUDINGEN - 18.02.2021

Extra kosten als uw particuliere klant niet tijdig betaalt?

Een particuliere klant betaalt uw factuur niet op tijd. Kunt u in dat geval extra vergoedingen van hem vragen? Welke wettelijke regels zijn er van toepassing en welke afspraken kunt u met de klant op dat vlak maken?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 18.02.2021

Overeenkomen over een annulatie van het contract!?

Een klant die een aannemingsovereenkomst met u sloot, wil daar liever ‘onderuit’. U wilt daar wel aan meedenken als u een correcte schadevergoeding krijgt. Welke afspraken kunt u maken en hoe zet u ze op papier?

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 18.02.2021

Uw onderaannemer van uw klanten/personeel weghouden?

Als u een beroep doet op een onderaannemer, wilt u allicht dat die niet gaat lopen met uw klanten en/of personeel. Kunt u zich hiertegen contractueel indekken? Hoe gaat u daarbij het best te werk?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 18.02.2021

In 2021 een liquidatiereserve aanleggen of uitkeren?

Binnenkort moet u beslissen wat u gaat doen met het resultaat van boekjaar 2020. Is het dit jaar een goed idee om winst over te boeken naar een liquidatiereserve in plaats van een gewone reserve of om liquidatiereserves uit te keren? Hoeveel kost u dat?

VLAAMS GEWEST - WIN-WINKAPITAAL - 18.02.2021

Het Vlaamse win-winkapitaal: hoe zit dat praktisch?

Sinds 11.02.2021 kunnen privépersonen fiscaal gunstig investeren in Vlaamse kmo’s via het regime van het zgn. win-winkapitaal. Een recent uitvoeringsbesluit legt de praktische modaliteiten vast. Waar moet u zoal op letten?

SOCIALE BIJDRAGEN - 18.02.2021

Corona en uw sociale bijdragen in 2021

Verleden jaar werden er wegens de coronacrisis betalingsfaciliteiten ingevoerd voor de sociale bijdragen. Dat is ook in 2021 het geval. Even kijken…

PERSONEEL - 18.02.2021

Een goedkope eerste werknemer


WONING VIA VENNOOTSCHAP - 18.02.2021

Hoeveel VAA gratis woning in 2021?


ONKOSTENVERGOEDING - 18.02.2021

Wanneer is een onkostenvergoeding (niet) aftrekbaar?

Een vennootschap betaalt aan haar bestuurders en werknemers een forfaitaire onkostenvergoeding. De fiscus weigert de aftrek en de rechter is het daarmee eens (Luik, 25.09.2020) . Wat kunt u van deze zaak onthouden?

OPENSTAANDE SCHULDEN - 18.02.2021

Invordering zgn. coronaschulden ‘on hold’!


VEREFFENING KMO - UITKERING RESERVES - 18.02.2021

Nog een goedkoop dividend voordat u uw kmo opdoekt?

Bent u van plan om uw kmo binnenkort stop te zetten, dan bekijkt u het best tijdig de samenstelling van de reserves. Bepaalde reserves kunt u immers uitkeren tegen 15% rv, op voorwaarde dat u dit doet vóór de ontbinding. Hoe zit dat juist?

BTW - AUTOKOSTEN - 18.02.2021

Tolerantie voor btw-aftrek van uw auto in 2020!

De aftrekbare btw op een auto van uw vennootschap die u ook privé gebruikt, kunt u volgens drie methodes bepalen. Wegens de coronacrisis is er een tijdelijke versoepeling voor de toepassing van deze methodes. Hoe zit dat juist?

HANDELSPRAKTIJKEN - WEKELIJKSE RUSTDAG - 18.02.2021

Eindelijk uw kapperszaak opnieuw open


PERSONEEL - AANWERVEN - 18.02.2021

Geen patronale bijdragen: ook voor een deeltijdse eerste werknemer?

Een abonnee wilde weten of de regeling waarbij voor een eerste aanwerving geen patronale RSZ-bijdragen (± 25%) verschuldigd zijn en die voor onbepaalde duur verlengd werd, ook geldt voor een deeltijdse eerste werknemer. Is dat zo?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 18.02.2021

Uw herstellingen weg bij een inbraak?

Bij een inbraak in uw winkel worden ook een aantal reeds herstelde of nog te herstellen goederen van klanten meegenomen. Kan de klant u daarvoor aansprakelijk stellen? Wat zijn uw mogelijkheden?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 18.02.2021

Vertraging bij de verbouwing van uw winkel vermijden

U plant een aantal verbouwingswerken in uw winkel of horecazaak. Hoe zorgt u ervoor dat uw aannemer op tijd klaar is en u tijdig kunt (her)openen? Wat kunt u doen als de aannemer zich niet aan de afgesproken timing houdt?

AUTEURSRECHTEN - 18.02.2021

Auteursrechten: wanneer met btw?

De overdracht van auteursrechten wordt bijzonder gunstig belast. Heel wat ondernemingen vergoeden waar mogelijk dan ook een aantal prestaties via auteursrechten. Moet op de overdracht van auteursrechten btw gerekend worden of is die overdracht vrijgesteld van btw? Wat is in voorkomend geval het btw-tarief? Zijn de regels anders wanneer u als bedrijfsleider zelf auteursrechten overdraagt aan uw vennootschap? Wat heeft de Rulingdienst hier recent over beslist?

SCHENKING - 18.02.2021

Een bestaande schenking achteraf nog aanpassen?

De onherroepelijkheid behoort tot de essentie van de schenking: ‘gegeven is gegeven’ of ‘donner et retenir ne vaut’. Door gewijzigde familiale, juridische of fiscale omstandigheden wensen de schenker en de begiftigde soms aanpassingen door te voeren aan een vroeger gedane schenking. Welke elementen kunnen gewijzigd worden en hoe? Kan de schenking ook ongedaan gemaakt worden? Wat moet u daarover weten?

WINSTUITKERING - 18.02.2021

Balans- en liquiditeitstest: hoe aanpakken?

Uitkeringen door BV’s en CV’s moeten een dubbele uitkeringstest ondergaan, de balans- en liquiditeitstest. Hoe pakt u die dubbele test praktisch gezien aan? De CBN heeft daarover een ontwerpadvies gepubliceerd (ontwerpadvies 04.03.2020) . Wat kunnen we daaruit leren?

VERMOGEN - 18.02.2021

De nieuwe effectentaks: geen ontsnappen meer aan?

Sinds 1 januari 2021 bent u jaarlijks een belasting van 0,15% verschuldigd op uw effectenrekening, indien die een drempel van € 1.000.000 overschrijdt. Deze nieuwe taks wordt geheven op de effectenrekening zelf, en niet op de titularis(sen). Dat nieuwe criterium heeft het voordeel van de eenvoud, maar heeft wel bizarre gevolgen naargelang van de concrete situatie. Ontkomen aan de nieuwe effectentaks is moeilijk, wegens de antimisbruikbepalingen. Is uw situatie aanpassen om zo weinig mogelijk onder het toepassingsgebied van de heffing te vallen nu effectief zo goed als onmogelijk?

SCHENKING - 18.02.2021

Is schenken voor de Nederlandse notaris soms toch nog interessant?

Sinds 15 december 2020 werd het fiscaal voordeel van de kaasroute afgeschaft. Schenkingen voor een buitenlandse notaris moeten nu in België geregistreerd worden, waardoor u ook op die schenkingen schenkbelasting betaalt. Zijn er nog goede redenen om nu alsnog naar de Nederlandse notaris te stappen? En wat zijn de mogelijke alternatieven voor de kaasroute naast de klassieke hand- en bankgift, als u liever geen schenkbelasting betaalt?

BUITENLAND - 18.02.2021

Binnenkort een ki voor uw tweede verblijf in het buitenland?

Naar aanleiding van een arrest van het Europees Hof van Justitie wordt de Belgische fiscale behandeling van buitenlands onroerend goed hervormd. Concreet wordt voorgesteld om een kadastraal inkomen toe te kennen aan alle – naar schatting 150.000 – buitenlandse onroerende goederen. Die ingreep moet de discriminatie tussen Belgisch en buitenlands vastgoed wegwerken.

CORONACRISIS - 18.02.2021

Wederopbouwreserve: uw eigen vermogen fiscaal vriendelijk weer opbouwen

Het regime van de wederopbouwreserves laat vennootschappen toe om hun eigen vermogen belastingvrij herop te bouwen tot hun ‘pre-COVID-19’-niveau. Het goedkeuringsproces voor deze maatregel heeft evenwel vertraging opgelopen en werd bij het zomerreces geparkeerd. We geven u de krijtlijnen van deze maatregel, die begin december 2020 uiteindelijk in de wet ingeschreven werd (Wet houdende de invoering van een wederopbouwreserve voor vennootschappen, 19.11.2020) .

OVERDRACHT - 18.02.2021

Verkoop van uw holding: opletten geblazen?

U wilt de aandelen verkopen in uw holdingvennootschap? Houd er dan rekening mee dat er een objectieve aansprakelijkheid bestaat in hoofde van de verkopers van aandelen van kasgeldvennootschappen. Een zuivere holding wordt als een dergelijke kasgeldvennootschap beschouwd.

Waar gaat dit precies over en hoe kunt u zich tegen dit risico indekken?


LIQUIDATIERESERVES - 18.02.2021

Liquidatiereserves aanleggen of uitkeren in 2021?

Sinds aanslagjaar 2015 kunt u de winst van uw vennootschap volledig of gedeeltelijk overboeken naar een liquidatiereserve. Uw vennootschap betaalt op die reserve behalve de gewone vennootschapsbelasting van 20% of 25% ook nog een afzonderlijke aanslag van 10%, maar daar staat tegenover dat u later de liquidatiereserve zonder of met lage roerende voorheffing (rv) kunt laten uitkeren. Welke liquidatiereserves kunt u nu in 2021 tegen 5% rv uitkeren? Is het interessant om ook voor boekjaar 2020 of 2020-2021 een liquidatiereserve aan te leggen?

VENNOOTSCHAPSAKTEN - TARIEVEN BEKENDMAKING - 18.02.2021

Bekendmaking akten van vennootschappen: nieuwe tarieven vanaf 01.03.2021 zijn gekend!

De kosten die aangerekend worden om akten van vennootschappen en verenigingen bekend te maken worden jaarlijks geïndexeerd op 1 maart.

BETALINGSACHTERSTAND - INTERESTVOET - 17.02.2021

Wettelijke interestvoet voor 2021 is gekend!

De percentages van de wettelijke interestvoet en de interestvoet voor handelstransacties zijn gekend. Wat moet u hierover weten?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 16.02.2021

Uw klant beperkt de vergoeding bij laattijdige betaling?

Een grote onderneming als klant is altijd mooi meegenomen maar vaak staat in hun algemene voorwaarden ook vermeld dat als zij uw facturen te laat betalen, u (bijna) geen recht heeft op een vergoeding. Kan en mag dat zomaar?

SLECHTE BETALERS - 16.02.2021

Faillissementenstop is afgelopen, wat komt er in de plaats?

Uw klanten die het financieel moeilijk hebben, kunnen sinds 01.02.2021 niet meer schuilen achter de tijdelijke faillissementenstop. Dit zgn. moratorium is immers niet meer verlengd, maar wat komt er dan in de plaats?

VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 16.02.2021

Privé belastbaar voordeel gratis woning


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 16.02.2021

Voor 2020 niet te veel interest op uw rc-tegoed vragen!

Leent u privégeld uit aan uw vennootschap via rekening-courant (rc), dan mag u daarop een jaarlijks wettelijk bepaald percentage aan interesten vragen. Hoeveel is dat voor het voorbije jaar 2020 en wat voor 2021? Wat gebeurt er als u meer vraagt en waarom doet u dat in bepaalde situaties maar beter niet?

VERZEKERINGEN - REISBIJSTAND - 16.02.2021

Niet-essentiële buitenlandse reis: niet verzekerd!


SOCIALE BIJDRAGEN - 16.02.2021

Uw sociale bijdragen van 2021 verlagen?

U heeft wellicht net een uitnodiging gekregen van uw sociaal verzekeringsfonds om uw voorlopige sociale bijdragen voor het eerste kwartaal van 2021 te betalen. Kunt u vragen om die bijdragen te verlagen?

AUTO - FISCALE AFTREK - 16.02.2021

Aftrek autokosten in uw eenmanszaak: hoe zit dat nu?

Een collega, die net zoals u een eenmanszaak heeft, blijft bij hoog en laag beweren dat zijn autokosten nog altijd voor 75% aftrekbaar zijn. Kan dat wel want die fiscale regel is toch al lang afgeschaft? Hoe zit dat precies in elkaar?

WONINGHUUR - LASTIGE HUURDER - 16.02.2021

Huurder stoort de andere huurders met zijn pestgedrag

U verhuurt aan meerdere personen in één gebouw en de huurders klagen steen en been over het pestgedrag van één welbepaalde huurder. Is dat een reden om zijn huurcontract te verbreken en hoe pakt u dat aan? Onlangs moest het Hof van Cassatie zich over zo’n zaak uitspreken...

MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 16.02.2021

Huurder in appartementsgebouw wil een elektrische laadpaal

Stel, u krijgt als syndicus een e-mail van een huurder van het gebouw, waarin die vraagt of hij een elektrische laadpaal mag installeren. Hoe gaat u daarmee om en hoe zit dat nu weer precies in elkaar?

BANK - LENING - 16.02.2021

Betalingsuitstel voor ondernemingen met (vastgoed)krediet

Niet enkel voor particulieren, maar ook voor ondernemingen die een krediet hebben (bv. voor een investering in vastgoed) bestaat de mogelijkheid om in bepaalde gevallen betalingsuitstel te krijgen van de bank wegens de coronacrisis. Hoe zit dat precies en hoe voordelig is dat?

WONINGHUUR - KOSTEN - 16.02.2021

Hoeveel energiekosten voor Waalse woning?


VERKOOP - VOORKOOPRECHT - 16.02.2021

Update van de tool Vlaamse verkooprechten


VERKOOP - COMPROMIS - 16.02.2021

Moet de fiscus de koper of verkoper aanspreken?

Na ondertekening van het compromis ontstaat er discussie tussen koper en verkoper, waardoor de notariële akte uitblijft. Moet de fiscus dan de koper of verkoper aanspreken voor de belastingen (bv. leegstandsheffing door de gemeente) op dit pand? Wat zei Cassatie hierover op 14 mei 2020?

HANDELSHUUR - VOORKOOPRECHT - 16.02.2021

Een voorkooprecht voor uw handelshuurder?

Door de coronacrisis is het niet eenvoudig om een nieuwe handelshuurder te zoeken. Stel, een huurder vraagt extra rechten indien het pand in de toekomst verkocht zou worden en u wilt daarop ingaan. Wat is er dan van belang?

WAALS GEWEST - FISCAAL - 16.02.2021

Onroerende voorheffing voor pand in Wallonië


VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 16.02.2021

Bemiddelingscontract op afstand

Uw bemiddelingscontract kan geldig via e-mail of via uw website gesloten worden. In sommige gevallen zijn er dan wel extra aandachtspunten. Hoe zit dat precies?

BTW 6% - AFBRAAK EN HEROPBOUW - 16.02.2021

Afbraak en heropbouw: ook 6% btw op lopende projecten?

Sinds 1 januari 2021 is het verlaagde btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van een woning tijdelijk van toepassing in heel België. Kan dit verlaagde tarief dan ook toegepast worden op lopende projecten? En wat bij een verkoop op plan?

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 16.02.2021

Hoeveel voordeel gratis woonst in 2021?

Woont uw baas gratis in een pand van zijn vennootschap en/of betaalt zij zijn privéverwarming of -elektriciteit, dan moet u daarvoor een voordeel alle aard (VAA) aangeven. Hoeveel is dat voor inkomstenjaar 2021?

RECHT - 16.02.2021

Wie betaalt de herstellingen aan een gehuurd bedrijfspand?

Het bedrijf huurt het pand waarin het gevestigd is. In welke mate moet u dan betalen voor herstellingen die moeten gebeuren aan het gebouw? Kunnen er op dat vlak afspraken gemaakt worden in de huurovereenkomst? Wat zijn uw verplichtingen als er een herstelling nodig is die door de verhuurder betaald moet worden? Kunt u in dat geval de herstelling zelf laten uitvoeren en de factuur naar de verhuurder sturen? Waarom is het ook belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de ingaande plaatsbeschrijving?

BOEKHOUDING - VOORZIENINGEN - 16.02.2021

Wanneer zijn waardeverminderingen op vorderingen fiscaal aftrekbaar?

Op facturen waarvan u vreest dat ze niet meer betaald zullen worden, mag u een zgn. waardevermindering boeken. Wat is ook alweer het verschil met een minderwaarde? En welk standpunt heeft de fiscus in zijn circulaire van 23.03.2020 ingenomen in verband met de fiscale aftrekbaarheid van waardeverminderingen ten gevolge van door de coronacrisis moeilijk inbare facturen?

SLECHTE BETALERS - 16.02.2021

Is een niet-geprotesteerde factuur altijd aanvaard?

Een b2b-klant die uw factuur niet protesteert, wordt geacht die factuur te aanvaarden. Wat houdt die aanvaarding precies in? Geldt die regel ook als uw klant een particulier is? Kunt u zich nog op de aanvaarding beroepen als uw factuur onregelmatigheden vertoonde? Moet de klant zijn protest ook motiveren en zijn er termijnen waarbinnen dit moet gebeuren? Welke argumenten kan uw klant nog gebruiken om een factuur die niet geprotesteerd werd later alsnog in vraag te stellen?

TWEEDE PIJLER - 16.02.2021

IPT bedrijfsleider: de 80%-regel in tijden van COVID-19

Bedrijfsleiders bouwen doorgaans een aanvullend pensioen op tijdens hun actieve beroepsloopbaan. De wetgever voorziet daarvoor een fiscaal aantrekkelijk kader. Als aan de voorwaarden voldaan is, dan zijn premies voor een aanvullend pensioen – net als een gewone bezoldiging – fiscaal aftrekbaar. De COVID-19-pandemie kan een impact hebben op de toepassingsvoorwaarden van de fiscale gunstregeling voor aanvullende pensioenen. De Administratie heeft bij circulaire enige duiding gebracht en neemt hierbij een soepele houding in, zonder de grenzen van de wet te overschrijden.

BTW - BTW-TARIEF - 16.02.2021

Kosten doorrekenen met of zonder btw?

De btw op restaurantkosten kunt u in principe niet recupereren. En ook de btw op autokosten is hooguit voor 50% aftrekbaar. Is dat ook zo indien u deze kosten doorfactureert aan uw klanten? Bij wie wordt dan de aftrek beperkt?

VENNOOTSCHAP - STATUTEN - 16.02.2021

Vennootschapsstatuten van uw BV nu al aanpassen?

Elke vennootschap moet op 01.01.2024 haar statuten aangepast hebben aan het nieuwe vennootschapsrecht! Er is dus nog wel tijd, maar daar niet meer te lang mee wachten, heeft ook zo zijn voordelen. Welke?

BELEGGINGEN - EFFECTENTAKS - 15.02.2021

Taks op effectenrekeningen 2.0 goedgekeurd!

De nieuwe taks op effectenrekeningen werd op 11.02.2021 goedgekeurd door het parlement. Wat moet u hierover weten?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 15.02.2021

Fiscus publiceert nieuwe lijst met ‘fakehybrides’!

De fiscus heeft op 1 februari 2021 zijn lijst met ‘overeenstemmende voertuigen’ voor ‘fakehybrides’ weer bijgewerkt. Welke hybrides zijn vals? En wat is dan de fiscale impact hiervan voor u en uw vennootschap?

VASTGOED - AFTREKBAARHEID - 15.02.2021

Verhuurd, dus kosten van vruchtgebruik aftrekbaar?

Een BVBA koopt het vruchtgebruik van een appartement en verhuurt het. De fiscus weigert de aftrek door de vennootschap van de afschrijvingen en andere kosten van het vruchtgebruik en krijgt gelijk van de rechter. Waarom?

VENNOOTSCHAP - OVERNAME - 15.02.2021

Vennootschap uitzuiveren voor de verkoop: abnormaal?

De zaakvoerder van een BVBA verkoopt zijn aandelen met een meerwaarde, nadat hij de vennootschap ontdaan heeft van activa waarin de overnemers niet geïnteresseerd zijn. De fiscus vindt de verkoop abnormaal en belast de meerwaarde als een divers inkomen. Kreeg hij gelijk van de rechter?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 15.02.2021

Check nu uw voordeel auto 2020!

Uw boekhouder of sociaal secretariaat moet vóór 01.03.2021 uw inkomen en alle voordelen die u in 2020 uit uw vennootschap verkreeg, melden op een fiscale fiche 281.20. Wat moet u nu checken om niet belast te worden op een te hoog VAA auto?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGAANSLAG - 15.02.2021

Tot hoelang kan de fiscus u nog belasten?

Wanneer de fiscus u belast, moet hij dat doen binnen een bepaalde termijn. Behalve de gewone aanslagtermijn en de aanslagtermijn in geval van fraude, is er ook nog een bijzondere aanslagtermijn. Wanneer kan de fiscus die gebruiken?

VLAAMS GEWEST - WIN-WINKAPITAAL - 11.02.2021

Vlaams win-winkapitaal nu in werking!

Sinds 11.02.2021 kunnen Vlaamse kmo’s hun eigen vermogen op een fiscaalvriendelijke manier (her)financieren met het zgn. win-winkapitaal. Wat moet u hierover weten?

BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 11.02.2021

Gratis een digitale kluis in huis

Sinds een tijdje biedt het Belgische notariaat u een gratis digitale kluis aan: Izimi. Wat bent u daarmee?

E-MAIL - SOFTWARE & WEBMAIL - 11.02.2021

Outlook in de toekomst

Microsoft is van plan om alle versies van Outlook te vervangen door een en dezelfde app. Hoe zit dat?

SOFTWARE - AUDIO & VIDEO - 11.02.2021

Audio en video bewerken met Descript

Het onlangs gelanceerde Descript introduceert een nieuwe manier van audio- en videobewerking. Deze is gebaseerd op spraakherkenning. Interessant?

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 11.02.2021

Even afzonderen in aparte Teams-vergaderruimtes?

Tot nu toe was het in Microsoft Teams niet mogelijk om tijdens een vergadering mensen op te delen in groepjes om even afzonderlijk te brainstormen of een onderwerp te bespreken. Maar nu is er de nieuwe optie ‘breakout rooms‘.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 11.02.2021

Laat uw klanten winkelen in WhatsApp

WhatsApp wordt ook ingezet door winkels en ondernemers. Sinds een tijd vinden klanten hier zelfs een winkelwagen terug om nog makkelijker te shoppen. Interessant voor u?

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 11.02.2021

Wie betaalt de btw bij invoer?

Koopt u goederen aan in de UK, dan moet u die voortaan invoeren. Door wie en wanneer moet de btw op die invoer dan betaald worden? Even kijken...

SPECIFIEKE REGIMES - REISBUREAUS - 11.02.2021

Uitstel voor nieuwe reisbureauregeling!

Eind maart vorig jaar, in volle coronacrisis, had de Btw een nieuwe commentaar gepubliceerd aangaande de zgn. reisbureauregeling en die zou ingaan op 1 april 2021. Gelukkig wordt die inwerkingtreding nu uitgesteld...

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 11.02.2021

Werken aan gemeenschappelijke delen: hoe factureren?

In de praktijk bestaat er veel verwarring over de correcte toepassing van de btw bij het factureren van werken in onroerende staat aan de gemeenschappelijke delen van gebouwen. Wat moet u hierover weten?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.02.2021

Voor de ene bedrijfsleider 6%, voor de andere 21%?

De uitbreiding van het verlaagde btw-tarief van 6% bij afbraak en wederopbouw naar het hele land, legt een ongelijkheid bloot voor bedrijfsleiders van een vennootschap. Waar zit dat verschil dan precies?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 11.02.2021

Wat nu als psychotherapeut: wel of geen btw-plicht?

Recentelijk heeft de Raad van State de circulaire geschorst die bepaalde onder welke voorwaarden psychotherapeuten, maar ook psychologen en orthopedagogen, vrijgesteld waren van btw. Wat nu?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.02.2021

Nog meer corona-tariefverlagingen!

Een aantal coronagerelateerde goederen en diensten genieten een verlaagd btw-tarief. Recentelijk zijn er weer wat wijzigingen ter zake doorgevoerd...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.02.2021

Afbraak en wederopbouw: wat leert de FAQ ons nog?

Sinds 1 januari 2021 is het verlaagde btw-tarief van 6% inzake afbraak en wederopbouw van toepassing in het gehele land. Een recent gepubliceerde FAQ geeft nu belangrijke duiding bij de notie afbraak. Even kijken...

AFTREKBARE BTW - BEROEPSGEBRUIK - 11.02.2021

Btw-aftrek op managementfacturen: geen zekerheid!

De btw op inkomende facturen is alleen aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden. Vooral de aftrek van btw op managementfacturen durft al eens problemen te geven. Wat besliste het hof van beroep in Antwerpen onlangs?

AFTREKBARE BTW - AUTOKOSTEN - 11.02.2021

Beroepsgebruik auto in coronatijden: wijzigt dat niet?

Om het beroepsgebruik en dus de aftrekbare btw van uw autokosten te berekenen, zijn er de zgn. drie methodes. Aan de minister werd gevraagd of deze methodes aangepast worden nu de meesten thuiswerken...

ARTSENCONVENTIE - 11.02.2021

Conventie artsen 2021 gepubliceerd

Op 25 januari stond de nieuwe artsenconventie voor 2021 in het Staatsblad en begon dus de zgn. 30-dagentermijn te lopen. Wie moet er binnen die termijn actief zijn houding t.a.v. die conventie bepalen?

ARTSENCONVENTIE - ERELOON - 11.02.2021

Conventie 2021: wie kan wanneer vrije tarieven toepassen?

Een arts die conventioneert moet de tarieven van het akkoord volgen, al zijn daar uitzonderingen op. Een arts die deconventioneert mag vrije tarieven vragen, al zijn ook daar uitzonderingen op. In deze bijdrage gaan we na wat die uitzonderingen voor beiden zijn en hoe het zit wanneer u partieel conventioneert...

ARTSENCONVENTIE - RIZIV-BIJDRAGE - 11.02.2021

Conventie 2021: wat met/zonder RIZIV-sociaal statuut doen?

Stel, u was lang niet geconventioneerd, maar gaat dat voor 2021 wél zijn. Moet u het bedrag van het RIZIV-sociaal statuut dan in een nieuw contract ‘steken’ of kan het ook om een bestaand contract gaan? En omgekeerd: hoe vangt u het verlies van het RIZIV-sociaal statuut op als u nu voor 2021 deconventioneert?

GOED OM TE WETEN - SOCIALE KAS - 11.02.2021

Nog overbruggingsrecht voor artsen in 2021?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 11.02.2021

Fiscale maatregelen van eind 2020 al in voege?


GRONDIG ONDERZOCHT - AFTREK SEMINARIE - 11.02.2021

Hoe gedetailleerd moet een seminariefactuur zijn?

Als u de kosten die samengaan met een seminarie in het buitenland wilt aftrekken als beroepskosten, moet u het beroepsmatige karakter van de vervoers- en verblijfskosten kunnen aantonen aan de hand van bewijsstukken. Hoe gedetailleerd moeten dergelijke facturen of bonnetjes zijn? Een recent vonnis licht toe...

SOCIALE BIJDRAGEN - ZELFSTANDIGEN - 11.02.2021

Ook in 2021 gunstmaatregelen voor sociale bijdragen zelfstandigen!

Een nieuwe omzendbrief van de minister van zelfstandigen en kmo’s aan de sociale verzekeringsfondsen beoogt het verlengen van de gunstmaatregelen voor zelfstandigen die door de coronacrisis getroffen worden.

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 09.02.2021

Belast op forfaitaire in plaats van uw werkelijke winst?

Een brasserie-uitbater krijgt een controle. De controleur vervangt de aangegeven omzet, gebaseerd op de boekhouding, door een omzet op basis van het forfait voor cafés. Kan dat zomaar?

ONROERENDE VOORHEFFING - 09.02.2021

Betalingsuitstel grondlasten in Vlaanderen


BELASTINGBEREKENING - GEZINSSITUATIE - 09.02.2021

Woont u om een sociale reden niet in uw eigen woning?

De ‘eigen woning’ wordt fiscaal voordelig behandeld. Dat is ook het geval wanneer u niet zelf die woning betrekt om ‘sociale redenen’. Hoe zit dat precies en wat wordt aanvaard als sociale reden?

BELASTBARE INKOMSTEN - DIVERSE INKOMSTEN - 09.02.2021

Ook in 2021 het overbruggingsrecht verlengd

Door de aanhoudende coronacrisis heeft de regering midden januari beslist om het federale overbruggingsrecht te verlengen. Hoe zit dat dan als u uw zaak moet sluiten en wat als dat niet het geval is?

BELASTBARE INKOMSTEN - DIVERSE INKOMSTEN - 09.02.2021

In uw vrije tijd actief in de sportsector?


DIVERSE INKOMSTEN - 09.02.2021

Aankoop tegen lage prijs belast tegen 33%?


SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 09.02.2021

Kunt u nog iets wijzigen aan uw sociale bijdragen?

Traditioneel valt aan het begin van een nieuw jaar uw eerste afrekening van de sociale bijdragen in de bus. Het bedrag is anders dan wat u vorig jaar moest betalen. Moet u dat zo aannemen of kunt u hieraan nog iets laten veranderen?

BELEGGEN - DIVIDEND - 09.02.2021

De fiscus plooit: Franse dividenden minder belast!

Nadat Cassatie al in 2017 beslist had dat Franse dividenden te zwaar belast werden, heeft de fiscus zich nu (eindelijk!) bij dat arrest neergelegd. Wat betekent dat concreet voor u als belegger en kunt u terugvragen wat u te veel betaald heeft?

BELASTINGEN - FINANCIËLE ACTIVA & BELEGGINGEN - 09.02.2021

Ontsnapt u nog aan de taks op effectenrekeningen 2.0?

De nieuwe regering voert een taks op effectenrekeningen in. Is die ook voor u van toepassing? En hoe zit het als u niet de enige titularis bent van die rekening? Moet u die taks ook betalen op uw (buitenlandse) Tak 23?

PENSIOEN - VAPZ - 09.02.2021

Nieuwe taks op effectenrekeningen en uw pensioenspaarpot

Is de nieuwe taks op effectenrekeningen (TER 2.0) ook van toepassing op uw pensioenspaarpot opgebouwd via uw IPT (groepsverzekering) en individueel pensioensparen? En hoe zit dat met die ‘bevroren’ belastingverminderingen?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 09.02.2021

Te veel voorafbetaald in 2020! Wat nu?

Uit de tussentijdse cijfers blijkt dat uw winst door de coronacrisis behoorlijk lager ligt dan verwacht en dat u daardoor voor 2020 eigenlijk te veel voorafbetaald heeft! Wat doet u dan het best met dat overschot?

SCHENKING - NOTARIS - 09.02.2021

Voorwaarden bij een gift enkel notarieel?


PENSIOEN - IPT - 09.02.2021

Uw IPT via een Tak 23 i.p.v. Tak 21?


ADMINISTRATIE - INVORDERING - 09.02.2021

Administratieve schorsing van de invordering voor eenmanszaken en vennootschappen

Om eenmanszaken en vennootschappen die financieel gezond waren vóór het begin van de coronacrisis de nodige ademruimte te geven, wordt de invordering van fiscale en niet-fiscale schulden geschorst tot en met 31.03.2021.

ONTSLAG - OPZEGVERGOEDING - 04.02.2021

Deeltijdse of voltijdse opzegvergoeding bij tijdskrediet?

Stel, iemand wordt tijdens zijn deeltijds tijdskrediet ontslagen met betaling van een opzegvergoeding. Moet die vergoeding dan op het ‘huidige’, deeltijdse loon of op het ‘normale’, voltijdse loon berekend worden? Dat is momenteel niet meer zo duidelijk na een recente uitspraak van het Hof van Cassatie...

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST BEPAALDE DUUR - 04.02.2021

Vervangingscontract gevolgd door contract bepaalde duur

Een collega sloot met een medewerker eerst een vervangingscontract. Aangezien hij tevreden was, gaf hij dezelfde werknemer daarna een contract van bepaalde duur, dat hij nadien nog eens wou verlengen. Hij vroeg zich af of hij, om de grens van twee jaar te berekenen, dan ook dat vervangingscontract moest meetellen.

VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK - 04.02.2021

Formaliteiten voor een werknemer die op zakenreis gaat

De regering besliste op 22 januari 2021 dat er tijdelijk een verbod komt op bepaalde verplaatsingen naar het buitenland. Een van de uitzonderingen zijn zakenreizen. Die zijn in principe nog mogelijk, al zijn er wel heel wat formaliteiten.

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEGELD - 04.02.2021

Wat met de provisie vakantiegeld voor 2020?


ARBEIDSARTS - 04.02.2021

Een werknemer besmet met COVID-19?

Stel, een van uw werknemers is besmet met COVID-19. Een KB van 5 januari 2021 omschrijft nu duidelijk wat de rol is van de arbeidsarts.

CORONACRISIS - TELEWERK - 04.02.2021

Nieuwe cao telewerk, wat is er van belang?

Op 26 januari 2021 werd er in de NAR een nieuwe cao nr. 149 gesloten over telewerk tijdens de coronacrisis. Het gaat om een tijdelijke cao die enkel geldt tot eind 2021. Wat zijn de belangrijkste punten?

PERSONEELSBELEID - VARIA - 04.02.2021

Moet u voor de komende vier jaar een ‘45+-plan’ opmaken?

Hoeveel werknemers u begin 2021 in dienst had, bepaalt of u de komende vier jaar al dan niet een zgn. werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers moet opstellen. Hoe zat die regeling nu weer precies in elkaar?

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 04.02.2021

Een arbeidscontract met uw vader of echtgenoot, kan dat?

Familieleden werken vaak als zelfstandige in een bedrijf. Indien ze daarentegen als werknemer aangenomen worden, bv. een man door zijn echtgenote die bestuurder is, is de RSZ-inspectie wantrouwig en gaan ze er soms van uit dat het een ‘schijnwerknemer’ is. Welke elementen zijn daarbij dan van belang?

ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 04.02.2021

Voordelige overuren weer beperkt tot 130


SLECHTE BETALERS - BETALINGSTERMIJN - 04.02.2021

Voor kleine facturen naar de rechter?

Wordt een kleine(re) factuur niet betaald, dan twijfelt u misschien om de betaling daarvan te vorderen via de rechtbank. Zijn er alternatieven?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 04.02.2021

Belastingcontrole: fiscaal verlies genoeg, dus niet bijbetalen?

U heeft onlangs een zgn. bericht van wijziging ontvangen en wat de controleur daarin stelt, is correct. Gelukkig heeft u nog genoeg fiscale verliezen, zodat u geen belastingen moet betalen op dat zgn. supplement... maar klopt dat wel?

VENNOOTSCHAP - BELASTING - 04.02.2021

Uw cijfers van 2020 bijsturen voor de bank... ?

U had vorig jaar eigenlijk al een serieuze investering moeten doen, maar voorzichtigheidshalve heeft u die uitgesteld naar dit jaar. Binnenkort moet u dus naar de bank om een krediet te onderhandelen. Wat kunt u dan doen om uw jaarrekening van 2020 nog wat op te fleuren als dat een wat zwakker jaar was?

PERSONEEL - VERLONING - 04.02.2021

Hebben uw werkmannen ook recht op een mobiliteitsdag?

Arbeiders in de bouw die regelmatig verre verplaatsingen moeten doen, hebben sinds 2019 onder bepaalde voorwaarden recht op een extra verlofdag, de zogenaamde mobiliteitsdag. Krijgen al uw werkmannen deze dag? Hoe zit dat precies?

PERSONEEL - AANWERVEN - 04.02.2021

Eerste werknemer voor altijd goedkoop!


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 04.02.2021

In zee met een vennootschap ‘in oprichting’?!

Een klant vraagt u om een aantal aannemingswerken te doen en die te factureren aan zijn vennootschap in oprichting. Is dat zomaar mogelijk? Hoe gaat u het best te werk?

ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 04.02.2021

Ook voor uw Belgisch onroerend goed wijzigingen op til?

Door een nakende wetswijziging zal er het een en ander veranderen voor wie onroerend goed in het buitenland heeft. Wist u echter dat die nieuwe wet ook gevolgen zal hebben voor eigenaars van Belgisch vastgoed? Hoezo?

PERSONEEL - ONTSLAG - 04.02.2021

Niet luisteren, dus… buiten?

Een van uw werknemers volgt de instructies die u hem geeft op de werf niet op. Kunt u hem dan zomaar ontslaan om een dringende reden? Is het ook mogelijk om een tuchtsanctie op te leggen?

VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 04.02.2021

Hoeveel interesten in 2021 op uw rc-tegoed?


BTW - BUITENLAND - 04.02.2021

In 2020 betaalde Britse btw terugkrijgen?


FINANCIEEL - WAARBORG - 04.02.2021

Borgstelling van uw ene vennootschap voor de andere?

U heeft meerdere vennootschappen en voor één ervan zou u een krediet willen afsluiten. De bank vraagt om een borgstelling. Kan die ook gegeven worden door een andere vennootschap van u of is dat juridisch of fiscaal een probleem?

JURIDISCH - UITGIFTEPREMIE - 04.02.2021

Wat moet er gebeuren met uitgiftepremies in een BV?

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen heeft een advies gepubliceerd over de gevolgen van het nieuwe vennootschapsrecht voor de boeking van zgn. uitgiftepremies (advies CBN, 2021/01, 30.09.2020) . Wat is het belang voor wie een BV(BA) heeft?

REKENING-COURANT - 04.02.2021

4,07% interest op uw rc-tegoed in 2021

Voor 2021 kunt u 4,07% interest vragen op uw rc-tegoed, iets meer dus dan vorig jaar. U moet voor 2020 en 2021 echter meer dan ooit uitkijken dat uw interesten niet (deels) geherkwalificeerd worden in een dividend. Hoezo? Waarom is dat dan?

INVESTERINGSAFTREK - 04.02.2021

IA van 2020 en 2021, wat met overschot?


PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 04.02.2021

VAA verwarming en elektriciteit in 2021?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LIQUIDATIERESERVE - 04.02.2021

Schenking blote eigendom kmo: wat met liquidatiereserves?

Liquidatiereserves zijn interessant om later fiscaal voordelig geld uit uw vennootschap te halen. Aan wie komen deze opgepotte reserves toe als de ouders intussen de blote eigendom van hun kmo aan de kinderen geschonken hebben?

GESPREIDE TAXATIE - 04.02.2021

Langere herbeleggingstermijn door corona?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 04.02.2021

Wanneer kunt u privé belast worden op huurvoordelen?

Een echtpaar verhuurde een ruwbouw aan de BV(BA) waarvan de man zaakvoerder was. De BV(BA) bekostigde de verdere afwerking, waardoor de fiscus het koppel belastte op zgn. huurvoordelen. Is dat terecht en wat moet u onthouden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 04.02.2021

Hoeveel belasting betaalt u in 2021 op een dividend?

U wilt op de jaarvergadering over boekjaar 2020 een dividend opnemen uit uw BV. Kan dat wel vennootschapsrechtelijk en fiscaal? Hoeveel roerende voorheffing moet uw BV dan inhouden en hoeveel dividend is er in 2021 vrijgesteld?

BTW - BETALING - 04.02.2021

Ook in 2021 uitstel van betaling voor de btw?

Vorig jaar werd wegens de coronacrisis automatisch een algemeen uitstel verleend voor de betaling van de btw van het eerste kwartaal. Is dat dit jaar ook zo?

HANDELSHUUR - CONTRACT - 04.02.2021

Eén of twee contracten voor uw handelspand met woonst?

U wilt een handelspand en het daarboven (of -achter) gelegen appartement huren. Kan dat alles dan in één huurcontract geregeld worden? Waarom kan het toch soms aangewezen zijn om met twee contracten te werken?

FISCAAL - AUTO EENMANSZAAK - 04.02.2021

Hoeveel BIV en verkeersbelasting nieuwe auto?


HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 04.02.2021

Wat als uw klant bij een herstelling een vervangtoestel eist?

Bij een herstelling die u onder garantie doet, wenst de klant intussen een vervangtoestel te krijgen. Bent u verplicht om op die vraag in te gaan? Kunt u hiervoor een vergoeding vragen aan de klant?

CORONAPREMIES - BRUSSEL - 03.02.2021

Nieuwe coronapremie in Brussel!

Het Brussels Hoofdstedelijk gewest kent een premie toe van € 1.500 aan bepaalde ondernemingen die hun deuren hebben moeten sluiten wegens de coronacrisis. Wie heeft er recht op deze premie en hoe vraagt u deze aan?

RECHT - SLECHTE BETALERS - 02.02.2021

Arbitragebeding: een goed idee of niet?

Een collega-zelfstandige regelt al zijn discussies met klanten en leveranciers buiten de rechter om door in zijn contracten een arbitragebeding op te nemen. Wat is dat precies en is zo’n clausule altijd interessant of niet?

FISCAAL - INVESTERINGSAFTREK - 02.02.2021

Investeringsaftrek: wat met overschot?

De wet die de investeringsaftrek van 25% verlengt voor inkomstenjaren 2021 en 2022, is eind 2020 verschenen. Leuk, maar wat als uw zaak of kmo niet genoeg winst maakt om die IA op te souperen?

CORONAVIRUS - WONINGHUUR - 01.02.2021

De coronaregels per gewest voor woninghuur?


VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 01.02.2021

Weer extra coronatijd voor de akte

Zodra het compromis gesloten is, moet de akte normaal gezien binnen de vier maanden verleden worden. Door de coronasituatie krijgt u daarvoor weer langer de tijd...

FISCAAL - LOKALE BELASTINGEN - 01.02.2021

Geen tweedeverblijfstaks op uw vakantiewoning aan zee?

Heeft u een vakantiewoning aan zee, dan moet u hiervoor in de meeste kustgemeenten een tweedeverblijfstaks betalen. In bepaalde gevallen zou die taks ongeldig zijn wegens discriminatie. Hoe zit dat precies?

BANK - KREDIET - 01.02.2021

Nieuw betalingsuitstel voor woonkredieten

Door de strengere maatregelen bij de tweede lockdown eind oktober 2020 verloren weer veel loontrekkenden tijdelijk een deel van hun inkomen. Daarom besliste de regering om in 2021 opnieuw uitstel van betaling op het woonkrediet te geven. Wie kan dan een uitstel bekomen en onder welke voorwaarden?

MEDE-EIGENDOM - VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS - 01.02.2021

Kan één mede-eigenaar optreden als beslissingen nodig zijn?

Stel, u bent mede-eigenaar in een appartementsgebouw waar er zoveel onenigheid is dat er niets meer beslist of betaald wordt. Kunt u daartegen dan iets ondernemen en wat precies? Hierover was er onlangs een interessante uitspraak...

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 01.02.2021

Commissie als vastgoedmakelaar en termijn van zes maanden

Een collega-vastgoedmakelaar had een klant die na het einde van zijn bemiddelingscontract zes maanden en één dag wachtte om een compromis te sluiten met een koper die hij aanbracht. Zo ‘omzeilde’ de klant dat hij commissie moest betalen. Is daar iets aan te doen?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 01.02.2021

Notariële volmacht blijft tot 31 maart 2021 gratis


FISCAAL - EIGEN WONING - 01.02.2021

Niet zelf bewonen en toch fiscale voordelen eigen woning?

Soms geniet u toch de fiscale voordelen voor de ‘eigen woning’, ook al woont u elders. Welke redenen worden er zoal aanvaard? Wat als u inwoont bij uw ouders omwille van het comfort? Wat zei de rechter hierover?

HANDELSHUUR - WAARBORG - 01.02.2021

Heeft u recht op de huur na het faillissement van de huurder?

Stel, uw huurder-ondernemer gaat failliet. U weet dat het dan moeilijk wordt om de huurachterstallen die u heeft nog volledig te bekomen. Dat ligt echter anders indien de curator na het faillissement de huur laat voortlopen, bv. om een overnemer te zoeken, zo bleek uit een recente uitspraak.