VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 02.02.2021

Uw cijfers van 2020 bijsturen voor de bank... ?

U had vorig jaar eigenlijk al een serieuze investering moeten doen, maar voorzichtigheidshalve heeft u die uitgesteld naar dit jaar. Binnenkort moet u dus naar de bank om een krediet te onderhandelen. Wat kunt u dan doen om uw jaarrekening van 2020 nog wat op te fleuren als dat een wat zwakker jaar was?

Wat is het probleem?

Het jaar 2020 afsluiten. Ook bij u zal de boekhouding over het jaar 2020 binnenkort wellicht afgesloten worden. Traditioneel volgt er dan een eerste bespreking met uw boekhouder.

Nog voldoende kredietwaardig? Dat uw vennootschap het in 2020 wat minder goed gedaan heeft dan voordien, is op zich niet verwonderlijk. Heel wat van uw collega’s hebben immers last gehad van de coronacrisis. Moet u binnenkort echter een investeringskrediet aanvragen bij de bank, dan mogen die cijfers de financiële toestand van uw vennootschap uiteraard niet slechter voorstellen dan die in werkelijkheid is.

Uw cijfers wat opfleuren? Dat kunt u inderdaad overwegen. Erg ingewikkelde boekhoudkundige ingrepen zijn daar trouwens niet voor nodig.

Let op!  Bij een grondige kredietanalyse bekijkt uw bankier niet alleen de cijfers van 2020, maar hij vergelijkt die én ook uw manier van boekhouden met de voorgaande jaren. Al te kunstmatige ingrepen springen daarbij meestal snel in het oog.

Tip.  Het komt er dus op aan om een goede verklaring te hebben waarom u bepaalde maatregelen genomen heeft en hoe uw jaarrekening daardoor juist een correcter beeld geeft van de financiële draagkracht van uw vennootschap.

Wat kunt u begin 2021 nog doen?

Kunt u nog wel iets doen? Zeker! Het is niet omdat boekjaar 2020 cijfermatig eigenlijk al voorbij is, dat u nu niets meer kunt doen. Zolang uw boekjaar nog niet afgesloten is, lees: uw jaarrekening nog niet neergelegd is, is er eigenlijk geen probleem.

Minder snel afschrijven? Bekijk inderdaad met uw boekhouder in welke mate u de investeringen die u wel in 2020 gedaan heeft, minder snel dan gebruikelijk kunt afschrijven. Zo komen die uitgaven immers minder snel in de kosten en verbetert uw resultaat.

Let op!  Een ander (lees: lager) afschrijvingsritme dan in het verleden, wordt door banken wel snel beschouwd als een ‘knipperlicht’. Spring daar dus voorzichtig mee om.

Activeren van herstructureringskosten. Voerde u in 2020 een herstructurering door, dan stonden daar allicht heel wat kosten tegenover. De positieve impact van die herstructurering verwacht u echter pas dit jaar of misschien nog later. In dat opzicht vertekenen die uitzonderlijke kosten uw resultaat van 2020. U kunt die herstructureringskosten in zo’n geval ‘activeren’. U haalt ze uit uw kosten en zet ze als ‘af te schrijven’ op uw balans. U spreidt zo boekhoudkundig gezien de last over de jaren waarin er resultaten tegenover staan.

Een gebouw herwaarderen. U heeft misschien een bedrijfsgebouw of een ander ‘actief’ dat (bijna) volledig afgeschreven is, maar dat in werkelijkheid – als u het zou verkopen – veel meer zou opbrengen dan wat er uit uw balans blijkt. Door een zgn. herwaarderingsmeerwaarde te boeken, komt dat gebouw dan weer volgens zijn reële waarde terecht in uw boeken. Daardoor verbetert uw boekhoudkundig eigen vermogen substantieel.

Tip.  In zo’n geval doet u het best een beroep op een erkend schatter, kwestie van de bank een schattingsverslag te kunnen voorleggen waarin die waarde bevestigd wordt.

Moet u dit jaar een krediet aanvragen bij uw bank, bekijk dan eerstdaags met uw boekhouder of uw jaarrekening bv. door een herwaardering van ‘dure’ activa zoals een gebouw en/of een activering van herstructureringskosten geen correcter, lees: beter, beeld geeft van de financiële draagkracht van uw vennootschap.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878