Alle domeinen

2021 - Maart

VERKOOP - AANKOOPBELOFTE - 31.03.2021

De koper betaalt uw commissie als de koop afspringt

Stel, een koper brengt een geldig bod uit, maar nadien komt hij daarop terug en wil hij toch niet kopen. In dat geval kunt u als vastgoedmakelaar op basis van een zgn. derdenbeding in sommige gevallen uw commissie vragen aan die koper. Hoe zit dat precies in elkaar?

VERKOOP - COMPROMIS - 31.03.2021

Wie betaalt de kostprijs van een verkoop via Biddit?

Verkopen via het platform Biddit wordt alsmaar populairder voor openbare verkopen. Stel dat u een woning op deze manier wilt verkopen, is dat dan goedkoper dan een ‘gewone’ openbare verkoop? Wie betaalt welke kosten?

GEMEEN HUURRECHT - HUURCONTRACT - 31.03.2021

Meerdere huurders en via e-mail tekenen

Stel, u wilt een huurcontract laten tekenen door meerdere huurders. Kan zo’n contract ‘op afstand’ via e-mail gesloten worden en hoe doet u dat dan concreet?

VERKOOP GEBOUW - MEERWAARDE - 31.03.2021

Meerwaarde belastbaar als verhuur ‘professioneel’ is?

Een privépersoon verhuurt diverse panden en wil die nu via uw kantoor verkopen. Wordt de meerwaarde die hij bij deze verkoop verwezenlijkt dan belast wanneer de fiscus de verhuur als ‘professioneel’ beschouwt? Hoe zit dat precies en wat zei Cassatie hier recent over?

BTW 6% - AFBRAAK EN HEROPBOUW - 31.03.2021

Nieuwe woning kopen tegen 6% btw?

Een nieuwe woning kan soms met btw i.p.v. met registratierechten aangekocht worden. Gaat het om een nieuwe woning die gebouwd werd na een afbraak, dan geldt er sinds 1 januari 2021 mogelijk een lager btw-tarief. Hoe zit dat?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN EN PLICHTEN - 31.03.2021

Toegang tot een appartement om werken uit te voeren?

In een appartementsgebouw wordt beslist om renovatiewerken uit te voeren. Voor de uitvoering van deze werken is het nodig dat alle mede-eigenaars de aannemer binnenlaten in hun appartement. Een abonnee vroeg zich af wat hij moest doen indien één mede-eigenaar dat pertinent weigert?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 31.03.2021

Verzekerd als woning verzakt door de droogte?


RUIMTELIJKE ORDENING - AFPALING - 31.03.2021

Welke kadasterdocumenten waar opvragen?


WONINGHUUR - HUURPRIJS - 31.03.2021

Een hogere huurprijs vragen dan de ‘vraagprijs’?

Door de krapte op de huurmarkt heeft u soms meerdere kandidaat-huurders die de gevraagde huurprijs of zelfs meer willen betalen. Mag u uw huurprijs dan nog opdrijven en die kandidaten tegen elkaar uitspelen?

INTERESTEN - 30.03.2021

Hoeveel interest mag u in 2021 toekennen op een rekening-courant?

Interesten die de bedrijfsleider of aandeelhouder ontvangt op zijn rekening-courant-passief, worden van oudsher onderworpen aan een herkwalificatie indien de interestvoet of de omvang van de rekening-courant bepaalde grenzen overschrijdt. In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting werd aan deze regels gesleuteld. Hoeveel interest mag u nu in 2021 toekennen op een rekening-courant? Hoe berekent u concreet welk bedrag desgevallend als een dividend geherkwalificeerd moet worden?

ONTSLAG - 30.03.2021

Pensioen werknemersafgevaardigde: opletten met ontslagbescherming

Het Hof van Cassatie heeft recent (Cass., 14.12.2020) nogmaals bevestigd dat de ontslagbescherming van een werknemersvertegenwoordiger van toepassing blijft tot die werknemer effectief de leeftijd van 65 jaar bereikt heeft. Indien er vóór dat ogenblik een ontslaghandeling gesteld wordt door de werkgever, zal de bijzondere beschermingsvergoeding verschuldigd zijn aan de ontslagen werknemersvertegenwoordiger. Hoeveel bedraagt die vergoeding?

ONKOSTENVERGOEDING - 30.03.2021

Thuiswerkvergoedingen: nieuwe circulaire

Werknemers die van thuis uit werken, maken daarbij normaal gezien kosten die eigenlijk ten laste van hun werkgever zijn. In een nieuwe circulaire (circ. 2021/C/20 van 26.02.2021) zet de fiscus uiteen onder welke voorwaarden de al dan niet forfaitaire terugbetalingen van deze kosten door de werkgever geen belastbaar loon zijn voor de werknemer, zonder dat daarover nog een akkoord gevraagd moet worden aan het lokale belastingkantoor of de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB). Deze circulaire is op 01.03.2021 in werking getreden, maar de fiscus zal met de principes ervan rekening houden voor situaties van thuiswerk sinds 01.01.2020.

INTERNATIONAAL - 30.03.2021

Dividenduitkering: belang van uiteindelijk gerechtigde?

Het begrip ‘uiteindelijk gerechtigde’ (‘beneficial owner’) is de laatste tijd regelmatig in de fiscale actualiteit gekomen, zowel bij de Belgische Rulingcommissie als in de rechtspraak in België, en zowel in Nederland als op EU-niveau. Tijd dus voor een stand van zaken, mede in het licht van de antirechtsmisbruikbepaling m.b.t. de EU-Moeder-dochterrichtlijn.

CONTRACTEN - 30.03.2021

Hoe zorgt u ervoor dat u zich ook effectief op uw algemene voorwaarden kunt beroepen?

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat u zich bij een discussie tegenover uw contractspartij op uw algemene voorwaarden kunt beroepen. Moet u bij elke transactie aan uw klant vragen om zijn akkoord met uw algemene voorwaarden te bevestigen? Volstaat het om uw algemene voorwaarden alleen maar op uw website te plaatsen? Is het voldoende dat uw klant uw factuur niet protesteert om te kunnen zeggen dat hij ook akkoord ging met uw algemene voorwaarden? Wat gebeurt er als een anderstalige klant beweert dat hij uw algemene voorwaarden niet begrijpt?

BTW-HERZIENING - 30.03.2021

Wanneer moet u tegen 20 april 2021 btw herzien?

Indien u in 2020 btw gerecupereerd heeft op een voorlopig vastgestelde basis, moet u de btw herzien in de aangifte die u uiterlijk 20 april 2021 moet indienen. Dat kan het geval zijn bij gedeeltelijk privégebruik in een andere verhouding dan initieel toegepast. Ook gemengde btw-plichtigen moeten het recht op btw-aftrek jaarlijks herzien. Verder moet ook de recuperatie van de btw op gemengd gebruikte bedrijfsmiddelen herzien worden.

VAKANTIEGELD - 30.03.2021

Hoeveel provisie vakantiegeld mag u aanleggen voor het coronajaar 2020?

Hoeveel provisie vakantiegeld mag u aanleggen bij het opmaken van uw jaarafsluiting voor 2020? Wat zijn daarbij de aandachtspunten? Kunt u ook een provisie aanleggen voor gelijkgestelde dagen ten gevolge van tijdelijke werkloosheid omwille van de coronacrisis? Hoe berekent u de provisie vakantiegeld correct wanneer uw boekjaar niet samenvalt met het kalenderjaar?

AANDELEN - 30.03.2021

Afspraken tussen aandeelhouders: statuten vs. aandeelhoudersovereenkomst

Zowel aandeelhoudersovereenkomsten als statuten worden gebruikt als instrumenten om afspraken tussen aandeelhouders (en de vennootschap) te formaliseren. Aangezien beide instrumenten een verschillende status en werking hebben, is het belangrijk om voor elke afspraak na te gaan of deze in de aandeelhoudersovereenkomst en/of in de statuten opgenomen moet worden. Volgende overwegingen staan onder meer centraal in deze oefening: de werking van het instrument, de mate van confidentialiteit en de invloed van het nieuwe WVV.

ZELFSTANDIGEN - OVERBRUGGINGSRECHT - 29.03.2021

Federaal crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen!

Tijdens de sluiting van de scholen van 29 maart tot en met 2 april 2021 kunnen zelfstandigen aanspraak maken op het crisis-overbruggingsrecht.

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 29.03.2021

Deadline: uiterlijk zeven maanden na balansdatum!


VASTGOED - HUUR - 29.03.2021

Belast op werken betaald door vennootschap-huurder?

Een echtpaar verhuurt een ruwbouw aan hun vennootschap en de vennootschap werkt het gebouw verder af. De fiscus belast de door de vennootschap betaalde werken als huurvoordeel. Was dat volgens de rechter correct?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 29.03.2021

Dure rc-schuld omzetten in goedkope lening met vaste looptijd!

Nu hij 2020 afsluit, wijst uw boekhouder u erop dat u door uw hoge rekening-courantschuld een hoog privé belastbaar voordeel gratis lening heeft. Hij stelt daarom voor om deze om te zetten in een lening met vaste looptijd. Goed idee?

VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 29.03.2021

Wat als... u niet kunt voorafbetalen?

Uw vennootschap heeft geen geld om op 12.04.2021 een voorafbetaling uit te voeren. Is lenen dan voordelig om zo de boete van 6,75% te vermijden?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 29.03.2021

Schuld in vennootschap, tegoed in andere, geen VAA?

Een bedrijfsleider heeft in twee vennootschappen een schuld in rekening-courant (rc) waarop hij geen interest betaalt. Wanneer de fiscus hem wil belasten op een voordeel van alle aard (VAA) gratis lening, werpt de man tegen dat hij in zijn twee andere vennootschappen een rc-tegoed heeft. Wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 29.03.2021

Na uw pensioen aan de slag blijven in uw vennootschap?

U bent bestuurder en heeft de leeftijd bereikt om met (vervroegd) pensioen te gaan. Mag u dan na uw pensionering nog blijven werken in uw vennootschap en een loon opnemen of verliest u dan een stuk van uw pensioen?

INVESTERINGEN - MEERWAARDEN - 29.03.2021

Wanneer interessant om herwaarderingsmeerwaarde te boeken?

Onder bepaalde voorwaarden kunt u op sommige activa van uw vennootschap herwaarderingsmeerwaarden laten boeken. Hoe zit dat precies en welke financiële en fiscale gevolgen heeft zo’n boeking?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 29.03.2021

Flowcharts maken doet u zo

Met flowcharts maakt u uw bedrijfsprocessen concreet voor collega’s, klanten, investeerders, kredietgevers, enz. Welke webtools helpen u om zulke stroomdiagrammen makkelijk te visualiseren?

BEVEILIGING - PRIVACY - 29.03.2021

Ruim uw oude registraties eens op

U bent ongetwijfeld geregistreerd op een heleboel websites en online diensten die u niet langer gebruikt. Hoe kunt u deze nutteloos geworden registraties opsporen en verwijderen?

VARIA - VASTGOED - 29.03.2021

Uw winkel of kantoor virtueel inrichten

Hoe ziet een ruimte eruit met een nieuw likje verf op de muren? Hoe passen nieuwe meubels in uw winkel, kantoor of leefruimte? Met de juiste app kunt u het een en ander op voorhand uittesten.

ZAKELIJK - VERKOOP - 29.03.2021

Ondersteuning voor lokale handelaars

Na een jaar corona hebben veel handelaars nog altijd zwaar te lijden onder de crisis. Deze initiatieven moeten lokale aankopen stimuleren.

SOFTWARE - CHAT - 29.03.2021

Al overgestapt naar Signal, doe dit zeker!

Bent u voor uw chats geswitcht van WhatsApp naar Signal, dan deed u dat omwille van de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp en dus uit bezorgdheid voor uw privacy. Maar hoe gebruikt u Signal dan zo veilig mogelijk?

E-MAIL - BEVEILIGING - 29.03.2021

Veilige webmail

Er bestaan enkele webmaildiensten die veiligheid en privacy voorrang geven. Hoe werken deze precies en zijn deze wel geschikt voor dagelijks gebruik?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 25.03.2021

Wie moet er finaal opdraaien voor telfouten?

Stel, na een ingreep blijft een kompres achter in het lichaam van uw patiënt en er ontwikkelt zich een groot abces met sepsis tot gevolg. Uiteindelijk overlijdt de patiënt. Als dit alles te wijten is aan een telfout van een verpleegkundige, kunt u uw aansprakelijkheid dan ‘afschuiven’ op het ziekenhuis? Een vonnis licht toe...

HUISARTSEN - GROEPSPRAKTIJK - 25.03.2021

Pensioen in 2022? Nu gmd’s herverdelen

Stel, volgend jaar in 2022 gaat een associé met pensioen. Ingevolge de nieuwe regels over de betaling van gmd-verlengingen, is het aangewezen om daar nu in 2021 al op te anticiperen. Waarom en hoe?

PATIËNTENWENKEN - ARBEIDSONGEVAL - 25.03.2021

Een arbeidsongeval attesteren dat ‘thuis’ gebeurt

Stel, een patiënt-loontrekkende werkt thuis en heeft daar een ongeval voor. Hij is bv. van de trap gevallen toen hij een glas water ging halen. Nu vraagt hij u een medisch attest in te vullen voor de arbeidsongevallenverzekeraar. Klopt dat eigenlijk wel of geldt dat alleen voor ongevallen terwijl hij aan zijn bureau of pc zit?

VLAAMS GEWEST - ERF- EN SCHENKBELASTING - 24.03.2021

Wijziging Vlaamse erf- en schenkbelasting vanaf 1 juli 2021!

Vanaf 1 juli 2021 zal men in Vlaanderen goedkoper kunnen schenken of nalaten aan een goed doel. Daarnaast wordt ook de langverwachte ‘vriendenerfenis’ ingevoerd. Wat moet u hierover weten?

AANGIFTE PERSONENBELASTING - VOORBEREIDENDE DOCUMENTEN AJ 2021 - 24.03.2021

Aangifte personenbelasting aanslagjaar 2021: fiscus stelt voorbereidende documenten ter beschikking!

De fiscus heeft op 19 maart 2021 de voorbereidende documenten voor de aangifte in de personenbelasting voor aanslagjaar 2021 ter beschikking gesteld op zijn website.

GEMENGDE BTW-PLICHTIGE - DEFINITIEF VERHOUDINGSGETAL - 23.03.2021

Gemengd btw-plichtige? Definitief verhoudingsgetal berekenen vóór 20 april 2021!

De gemengd of gedeeltelijk btw-plichtigen die de btw aftrekken volgens het algemeen verhoudingsgetal, moeten uiterlijk 20 april 2021 hun definitief algemeen verhoudingsgetal berekenen. Wat houdt dit precies in?

taxshelter - attesten - 22.03.2021

Taxshelter starters, groeiers en COVID-19: attesten bezorgen vóór 31.03.2021!

Investeert men in een startende of groeiende vennootschap, of een vennootschap die zwaar getroffen is door de coronacrisis, dan kan men onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een belastingvermindering in de personenbelasting.

BTW - 22.03.2021

Auteursrechten: wanneer met btw?

Heel wat ondernemingen vergoeden waar mogelijk een aantal prestaties via auteursrechten. Moet op de overdracht van auteursrechten btw gerekend worden? Wat is dan het btw-tarief? Zijn de regels anders wanneer een bedrijfsleider auteursrechten overdraagt aan zijn vennootschap? Wat heeft de Rulingdienst hier recent over beslist?

PLATFORMECONOMIE - 22.03.2021

Van onbelast bijverdienen binnen de deeleconomie naar gunstig belaste activiteiten binnen de platformeconomie

Het regime van onbelast bijverdienen binnen de deeleconomie werd door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Sinds 1 januari 2021 is, ter vervanging hiervan, het fiscale gunstregime voor de platformeconomie van kracht. Een overzicht.

BTW - BTW-HERZIENING - 22.03.2021

Welke btw-aftrek moet u herzien tegen 20 april 2021?

Ingeval het recht op aftrek van btw uitgeoefend werd op een voorlopig vastgestelde basis, moet een herziening gebeuren van deze aftrek in de aangifte die uiterlijk 20 april 2021 ingediend moet worden. Dat kan het geval zijn bij gedeeltelijk privégebruik in een andere verhouding dan initieel toegepast. Ook gemengde belastingplichtigen moeten het recht op aftrek jaarlijks herzien. Voorts moet ook de aftrek van de btw op gemengd gebruikte bedrijfsmiddelen herzien worden.

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 22.03.2021

Eigen bijdrage mag in mindering van verworpen uitgaven autokosten!

Volgens de fiscus kan de eigen bijdrage in het voordeel alle aard (VAA) niet afgetrokken worden van de te verwerpen autokosten. Was het Hof van Cassatie het op 8 januari 2021 met dat standpunt eens?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 22.03.2021

Bitcoins en cryptomunten: meerwaarden per definitie belastbaar?

Er lijkt geen einde te komen aan de recente opwaartse koers van de bitcoin en andere cryptomunten. Niettemin wensen sommige cryptobeleggers boter bij de vis en worden er vandaag de dag aanzienlijke meerwaarden gerealiseerd. Hoe kijkt de fiscus naar deze meerwaarden? Twee recente rulings brengen wat fiscale rust... Kunt u als ‘goede huisvader’ belastingvrij beleggen in bitcoins?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 22.03.2021

Liquidatiereserves aanleggen en/of opnemen in coronatijden: ‘another year’

De lente is traditioneel de periode waarin heel wat vennootschappen hun jaarrekening opmaken. Kleine vennootschappen (art. 1:24, §1 tot 6 WVV) kunnen jaarlijks een liquidatiereserve aanleggen, mits ze een bijzondere aanslag van 10% betalen. Waarop moet u letten alvorens voor het afgelopen boekjaar liquidatiereserves aan te leggen of bestaande liquidatiereserves uit te keren?

PERSONEEL - ONKOSTENVERGOEDING - 22.03.2021

Nieuwe circulaire thuiswerkvergoeding!

Werknemers die regelmatig thuiswerken, kunnen daarvoor een forfaitaire ‘thuiswerkvergoeding’ krijgen. In een nieuwe circulaire (circulaire nr. 2021/C/20 van 26.02.2021) geeft de fiscus toelichting over de correcte toepassing van dit forfait.

CONTROLE VAN HET PERSONEEL - VARIA - 22.03.2021

Een privédetective inschakelen om fraude te bewijzen?

Stel, u vermoedt dat een werknemer fraude pleegt op het werk, maar u bent daar niet zeker van. Heeft het dan zin om een privédetective in te schakelen? Een recent vonnis van de arbeidsrechtbank te Luik, afdeling Dinant, licht toe...

PENSIOEN - BRUGPENSIOEN - 22.03.2021

Niet meer met brugpensioen (SWT) onder 60 jaar?

De onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord liggen momenteel stil, waardoor er ook nog geen nieuwe cao’s voor brugpensioen (SWT) zijn. Vanaf welke leeftijd is een SWT dan momenteel mogelijk in de verschillende stelsels?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 22.03.2021

Kunt u het loonbonusplan dit jaar nog wat uitstellen?

In veel ondernemingen wordt jaarlijks een bonus cao nr. 90 ingevoerd. Meestal wordt dat plan dan tegen eind april ingediend. Sommige bedrijven willen dit jaar echter liever wat afwachten tot de activiteiten na corona ten volle opnieuw kunnen starten. Kunt u het indienen van het plan in dat geval nog wat uitstellen?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - KLEIN VERLET - 22.03.2021

Vaccinatieverlof en de gegevensbescherming


RSZ - VARIA - 22.03.2021

RSZ volgt fiscus in bureauforfait


ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 22.03.2021

Pas in dienst, dus ontslag niet motiveren?

Ontslaat u een werknemer die nog maar pas in dienst is, dan kan dat ontslag niet ‘kennelijk onredelijk’ zijn. Of toch? Een rechter oordeelde immers onlangs dat dit wél het geval kan zijn. Hoe zit dat precies?

RSZ - GRENSARBEID - 22.03.2021

Hoe zit dat met grensarbeiders en telewerk?

Uw collega had een grensarbeidster in dienst die vanuit een buurland iedere dag bij hem in België kwam werken. Toen hij die werkneemster enkele dagen per week telewerk liet doen, kwam hij echter in de problemen. Waarom precies?

ONTSLAG - ONTSLAGMOTIEF - 22.03.2021

Uw werknemer opgepakt en in voorlopige hechtenis?

De werknemer van een abonnee daagde niet meer op en hij kwam te weten dat die werknemer blijkbaar iets mispeuterd heeft en in voorlopige hechtenis zit. De abonnee vroeg zich af wat precies het gevolg is en of hij die kan ontslaan...

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 22.03.2021

Graag een jobstudent, maar kan dat onder voorbehoud?

Stel, in ‘normale tijden’ zou u nu al afspraken maken met jobstudenten, zodat ze in de grote vakantie goedkoop kunnen komen werken. Aangezien in deze coronatijden de planning toch nog wat onzeker is, vraagt u zich af of u die afspraken dan indien nodig nadien nog kunt annuleren.

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 22.03.2021

Wie betaalt rekening voor beschadigd materiaal bij vervoer?

De bouwmaterialen die u bestelde bij een leverancier raken tijdens het transport naar u of naar de werf beschadigd. Wie betaalt in dat geval de rekening? Kan de leverancier andere afspraken met u maken?

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 22.03.2021

Nederlands btw-nummer voor uw werken in Nederland?

U gaat werken in onroerende staat in Nederland uitvoeren. Moet u dan een Nederlands btw-nummer aanvragen of is dat verschillend naargelang uw klant een onderneming dan wel een particulier is?

LASTIGE KLANTEN - ADVOCAAT - 22.03.2021

Als uw klant beweert cash te hebben betaald...

Nadat een van uw werkmannen een kleine herstelling heeft gedaan bij een klant stuurt u een factuur. De klant beweert echter cash ter plaatse te hebben betaald. Moet u dat dan zomaar aanvaarden en uw factuur ‘vergeten’? Wat kunt u doen?

SLECHTE BETALERS - DEURWAARDER - 22.03.2021

De deurwaarder komt langs... voor uw leverancier

Een gerechtsdeurwaarder legt bij u beslag onder derden omdat uw leverancier of onderaannemer zijn rekeningen niet betaalt. Wat houdt dat precies in? Hoe moet u dan reageren en wat riskeert u als u dat niet doet?

BELASTBARE INKOMSTEN - OMZETVERHOGING - 22.03.2021

Kosten hoger dan opbrengsten, dus overdreven?

Een zelfstandige kunstenares maakt jaren aan een stuk verlies. De controleur zet alle verliezen op nul, omdat de kosten die de vrouw in aftrek neemt overdreven zouden zijn. Keurt de rechter dit goed?

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 22.03.2021

Belast op verkoop van een jaren geleden gekocht pand?

U heeft bv. 10 of 15 jaar geleden een gebouw gekocht dat u gebruikt heeft voor uw zaak of verhuurd heeft. Nu verkoopt u dit pand met winst, een zgn. meerwaarde. Wanneer is die meerwaarde dan sowieso belastbaar, en wanneer in principe niet, en hoe wordt ze dan eventueel belast?

AUTO - BTW - 22.03.2021

Versoepeling btw-aftrek op autokosten door corona?

Voor auto’s die gemengd gebruikt worden, moet de btw-aftrek beperkt worden tot het effectieve beroepsgebruik door een van drie methodes. U heeft gehoord dat er versoepelingen zijn voor de btw-aftrek over 2020. Is dat zo?

AFTREKBARE KOSTEN - 22.03.2021

Twee jaar langer investeringsaftrek (IA)


VOORAFBETALINGEN - 22.03.2021

Eerste maal voorafbetalen dit jaar?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt daarvoor een boete van 2,25%. Binnenkort is het eerste voorafbetalingsmoment daar. Wat doet u het best? Wel of niet voorafbetalen?

BELASTINGEN - DIVIDEND - 22.03.2021

Hoeveel dividend kunt u vrijstellen?

Op een dividenduitkering wordt er normaal gezien roerende voorheffing ingehouden. Sinds 01.01.2018 kunt u echter tot € 640 dividenden (per persoon) vrijstellen van belasting! Hoe zit dat precies en geldt dat ook voor een dividend uit uw eigen vennootschap?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 22.03.2021

Tijdige voorafbetaling als goed voornemen voor 2021?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt in principe een zgn. belastingvermeerdering. Hoeveel bedraagt die vermeerdering? Is zo’n vermeerdering ook voor u van toepassing? Wanneer moet u hoeveel voorafbetalen?

BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 22.03.2021

Ook voor eenmanszaken geen degressieve afschrijvingen?

Sinds 01.01.2020 mogen kmo’s niet meer degressief (versneld) afschrijven. Eenmanszaken daarentegen wel. En toch zegt uw boekhouder dat sommige investeringen die uw eenmanszaak deed niet degressief afgeschreven kunnen worden. Ook de investeringsaftrek zou niet voor alle investeringen mogelijk zijn. Is dat zo?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 22.03.2021

Lenen tegen 0,9% voor uw Spaans buitenverblijf?

Wie een effectenportefeuille heeft en een buitenverblijf wil kopen, kan vaak goedkoop lenen via een zgn. Lombardkrediet. Hoe werkt dat precies en wanneer is dit interessant?

BELEGGEN - FONDSEN - 22.03.2021

Hoe kunt u het risico van uw beleggingsfondsen opvolgen?

Uw beleggingsfondsen hebben een risico-indicator: vanwaar komt die en hoe komt u de laatste score te weten? Moet u uw beleggingsstrategie aanpassen? En waarop moet u letten om fiscaal vriendelijk te beleggen in een fonds?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 22.03.2021

UBO: wat als aandelen ‘verschuiven’?


ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 22.03.2021

Ook in 2021 betalingsuitstel voor uw vennootschapsbijdrage!

Het grensbedrag om te bepalen of uw vennootschap € 347,50 dan wel de verhoogde zgn. vennootschapsbijdrage van € 868 moet betalen, is onlangs vastgelegd. Hoe zit dat precies en heeft u recht op uitstel of vrijstelling van betaling?

BELASTINGEN - AANSLAG - 22.03.2021

Een aanslag geheime commissielonen op uw VAA?


belastingaangifte - indieningstermijnen - 19.03.2021

Ook in 2021 extra tijd voor aangiften vennootschapsbelasting!

De fiscus heeft op zijn website de indieningsdata voor de aangiften VenB, RPB, en BNI-Ven bekendgemaakt. Net zoals vorig jaar wordt de indieningstermijn in het kader van de coronacrisis verlengd.

BTW - VOORSCHOT - 18.03.2021

Decembervoorschotten worden afgeschaft


KADASTRAAL INKOMEN - 18.03.2021

Geef verbouwingen tijdig aan!


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - BEDRIJFSLEIDERSBEZOLDIGING - 18.03.2021

Uw kmo betaalt geen belasting, dus ook geen loon opnemen?

Mogelijkerwijs moet uw kmo voor 2020 geen belastingen betalen, hoewel ze dankzij de coronapremies toch nog wat winst gemaakt heeft. Hoe zit dat juist en is het dan interessant om minder loon op te nemen? Waar moet u zoal op letten?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 18.03.2021

Afgeschreven dure auto in uw BV laten of privé overnemen?

De auto in uw BV is afgeschreven, maar u wilt er wel nog mee blijven rijden, zowel professioneel als privé. Laat u die auto dan het best in uw BV of neemt u hem, wegens de beperkte aftrek van de kosten en het hoge VAA, beter privé over om dan een kilometervergoeding of huur aan uw vennootschap aan te rekenen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VOORAFBETALINGEN - 18.03.2021

Eerste keer voorafbetalen tegen 12.04.2021?

De fiscus heeft de datums en de percentages voor de voorafbetalingen voor inkomstenjaar 2021 bekendgemaakt. Hoe zit dat weer juist en waar moet uw vennootschap dit jaar in het bijzonder rekening mee houden?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - CARRY-BACK - 18.03.2021

Welke gevolgen heeft de carry-back voor boekjaar 2020?

U heeft voor boekjaar 2019 gebruikgemaakt van de zgn. carry-back van het verlies van 2020, waardoor uw vennootschap minder belastingen betaald heeft. Wat zijn de gevolgen van die carry-back voor het fiscale resultaat van boekjaar 2020 dat uw boekhouder eerstdaags zal afsluiten?

REKENING-COURANT - 18.03.2021

Hoeveel VAA voor gratis lening in 2020?

De tarieven van het voordeel alle aard (VAA) voor een gratis lening in 2020 zijn bekendgemaakt. Tegen welke interestvoet wordt dit voordeel berekend en hoe kunt u de belasting van een VAA vermijden?

ONKOSTENVERGOEDING - 18.03.2021

Thuiswerkvergoeding, ook voor u?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 18.03.2021

Bedrag van de forfaitaire minimumwinst?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - WAARDEVERMINDERING - 18.03.2021

Soms toch een globale waardevermindering op een groep handelsvorderingen mogelijk?

Waardeverminderingen op klanten zijn fiscaal maar vrijgesteld als het verlies scherp omschreven is en niet voortvloeit uit een algemeen risico. Is die voorwaarde volgens de Rulingdienst vervuld voor een globale waardevermindering op een groep vorderingen?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 18.03.2021

WhatsApp is uw nieuwe winkel

Gebruikt u WhatsApp om te communiceren met uw klanten? Met de onlangs geïntroduceerde winkelknop kunt u hun nu gemakkelijk producten in uw zaak laten bestellen. Hoe werkt dat precies?

HANDELSPRAKTIJKEN - KOPPELVERKOOP - 18.03.2021

Grenzen voor gratis producten extra?

Een aantal supermarkten doen tegenwoordig straffe acties waarbij ze zelfs slogans aankondigen als ‘1 kopen + 4 gratis’. U wilt ook zoiets doen, maar is een dergelijke actie zomaar toegelaten? Hoever kunt u daarin precies gaan?

INTERNET - WEBSITE - 18.03.2021

Uw klant laten betalen als die een online aankoop herroept?

De coronacrisis doet u overwegen om met een eigen webshop te starten. U ziet echter op tegen de verzend- en terugzendkosten als een klant zich bedenkt. Kunt u die niet ten laste leggen van de klant? Hoe gaat u daarbij te werk?

PENSIOEN - 18.03.2021

Blijven werken na uw pensioen: impact op de belastingvermindering voor pensioenen?

Als u na uw pensioen nog blijft werken, dan kan dat een impact hebben op de belasting die u op uw pensioen betaalt. Hoe wordt uw pensioen belast? Welke belastingverminderingen voor pensioenen zijn er van toepassing? Wat is de impact van uw andere inkomsten op die belastingvermindering? Wordt na uw pensioen blijven werken fiscaal gezien echt zo zwaar afgestraft als u misschien aanneemt?

PENSIOEN - 18.03.2021

Bijklussen na uw pensioen: beter via een vennootschap?

Wanneer u na uw pensioen wilt blijven werken, al dan niet voor uw eigen bedrijf, waarvan u bv. al de dagelijkse leiding overgedragen heeft aan uw opvolgers, dan kunt u dat in persoonlijke naam doen, maar ook via een (management)vennootschap die u al heeft of nu opricht. Wat zijn de voor- en nadelen van het werken via een vennootschap? Welke aandachtspunten en tips zijn er te vermelden?

ONROEREND GOED - 18.03.2021

Een onroerend goed verkopen tegen betaling van een lijfrente?

Verkopen tegen een lijfrente biedt zowel voor kopers als verkopers enkele interessante voordelen en wordt dan ook steeds populairder. Wat houdt een verkoop op lijfrente precies in? Waarop moet u zeker letten? Welke rol kan een verkoop op lijfrente spelen in een successieplanning?

IPT - 18.03.2021

IPT: de 80%-regel in tijden van COVID-19

Bedrijfsleiders bouwen doorgaans een aanvullend pensioen op tijdens hun actieve beroepsloopbaan. De wetgever voorziet daarvoor in een aantrekkelijk fiscaal kader. De premies die betaald worden voor een aanvullend pensioen zijn binnen bepaalde grenzen fiscaal aftrekbaar. De COVID-19-pandemie kan een impact hebben op de toepassingsvoorwaarden van de fiscale gunstregeling voor aanvullende pensioenen. De Administratie heeft bij circulaire enige duiding gebracht en neemt hierbij een soepele houding in, zonder de grenzen van de wet te overschrijden.

TOEGELATEN ARBEID - 18.03.2021

Mag u als bedrijfsleider na uw pensioen nog wat verder blijven werken?

Kunt u als gepensioneerd bedrijfsleider nog blijven werken? Bent u vandaag verplicht om op uw 65ste uw pensioen op te nemen? Welke impact heeft blijven werken op uw wettelijk pensioen? Is dat anders als u een vervroegd pensioen geniet? Betaalt u als bijklussende gepensioneerde nog sociale bijdragen? Heeft bijklussen ook een impact op de belastingen die u op uw pensioen verschuldigd bent?

BESTUUR - 18.03.2021

‘Goed bestuur’ kan ook in uw bedrijf helpen het verschil te maken

Unizo heeft in december 2020 een nieuwe code inzake ‘goed bestuur’ (corporate governance) voor kmo’s uitgebracht, volledig aangepast aan het WVV. Wat houdt ‘corporate governance’ concreet in en waarom is ‘deugdelijk bestuur’ ook voor uw kmo belangrijk? Wat zijn de aandachtspunten bij het implementeren van een ‘goed bestuur’?

OVERNAME - 18.03.2021

Concurrentieverbod: de hakbijl begraven?

Wanneer u aandelen overdraagt en uit een vennootschap stapt, komt het vaak voor dat de overnemers u een concurrentieverbod willen opleggen. Omgekeerd wilt u bij de verwerving van een vennootschap vermijden dat de vorige aandeelhouder(s) en/of bestuurders u onmiddellijk concurrentie aandoen. Waarop moet u dan letten bij het formuleren van dat verbod? Wat zijn de gevolgen indien een niet-concurrentiebeding niet aan alle vereiste voorwaarden voldoet? Is de situatie anders bij een gedwongen verkoop in het kader van een geschillenregeling?

SUCCESSIEPLANNING - 18.03.2021

Een maatschap of stichting voor zorgenkind: beter in twee stappen werken?

Ouders met een zorgenkind willen enerzijds al een vehikel klaar hebben, zodat hun kind zeker niets tekortkomt als ze plots overlijden. Ze willen ook graag dat alles vooraf goed geregeld is. Anderzijds willen ze bij voorkeur, zoals de meeste mensen, zolang mogelijk zelf over hun vermogen blijven beschikken. Een stichting of een maatschap in twee stappen oprichten kan dan een oplossing zijn.

investeringsaftrek - attest - 18.03.2021

Attest energiebesparende investeringen nu aanvragen!

Energiebesparende investeringen die niet in aanmerking komen voor de ‘gewone’ investeringsaftrek van 25%, geven mogelijk wel recht op een aftrek van 13,5%. De betrokken vennootschappen en eenmanszaken moeten dan wel tegen 31.03.2021 actie ondernemen! Waarover gaat het?

BTW - VOORSCHOT - 18.03.2021

Nooit meer een btw-decembervoorschot?!


VENNOOTSCHAP - LOON - 18.03.2021

Ook geen voorschot bedrijfsvoorheffing meer?


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 18.03.2021

Is huur laten vooruitbetalen fiscaal nog interessant of niet?

U heeft privé een magazijn dat u verhuurt aan uw vennootschap. Heeft het dan nog zin dat u haar de huur voor een paar jaar laat vooruitbetalen? Een collega vertelde u immers dat dit fiscaal gezien niet meer interessant is. Klopt dat of is enige nuancering hier op zijn plaats?

RECHT - GARANTIE - 18.03.2021

Uw leverancier beperkt uw garantie, kan dat zomaar?

In de algemene voorwaarden van leveranciers staan vaak clausules waarbij de garantie die ze aan u als ondernemer geven, heel sterk beperkt wordt. Mag dat zomaar? Wat zei het Hof van Cassatie daarover op 15.01.2021?

VENNOOTSCHAP - ONTSLAG & BENOEMING - 18.03.2021

Geen bestuurder meer: moet u dan nog kwijting krijgen?

Als bestuurder krijgt u in principe kwijting op de jaarvergadering, maar wat als u ontslag neemt tijdens een boekjaar of pas benoemd wordt na afloop van een boekjaar? Moet uw naam dan ook nog in de neer te leggen jaarrekening staan?

SLECHTE BETALERS - AFBETALINGSPLAN - 18.03.2021

Een afbetalingsplan toestaan aan uw klant?

Een van uw klanten heeft het momenteel moeilijk en laat u weten dat hij uw openstaande factuur niet (op tijd) kan betalen. Hij vraagt u om een afbetalingsplan. Heeft het zin op die vraag in te gaan en hoe gaat u dan te werk?

REKENING-COURANT - 18.03.2021

Voordeel gratis lening 2020 verkleinen?

Uw privé belastbaar voordeel gratis lening voor 2020 bedraagt maar liefst 10,20%. U vraagt zich dan ook af of u nog iets kunt doen om het bedrag waarop u belast wordt te verkleinen? Eens kijken...

WONINGHUUR - CONFORMITEITSATTEST - 18.03.2021

Dakisolatie en dubbelglas in Vlaanderen: update 2021

In Vlaanderen zijn er sinds enkele jaren strenge normen over de aanwezigheid van dakisolatie en dubbelglas. Voldoet een woning die u verhuurt daar niet aan, dan riskeert u als eigenaar sancties. Wat is momenteel de stand van zaken?

REGISTRATIERECHTEN - WEDERVERKOOP - 18.03.2021

De teruggave bij snelle wederverkoop in de drie gewesten

Stel, een klant wil een recent aangekocht pand opnieuw verkopen. Indien de wederverkoop dan snel genoeg kan gebeuren, kan uw klant de betaalde registratierechten nog (deels) recupereren. Hoe zit dat precies in de drie gewesten?

VLAAMS GEWEST - WONINGHUUR - 18.03.2021

Nieuwe bijlage bij Vlaamse woninghuur?


WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 18.03.2021

Plots de wooninspectie ingeschakeld?

Uw huurder neemt achter uw rug contact op met de wooninspectie, die ‘te veel’ gebreken vaststelt in de huurwoning. Kan uw huurder dan altijd huurgelden terugvorderen en een huurvermindering bekomen?

FISCAAL - BUITENLANDS VASTGOED - 18.03.2021

Vragenlijst en meldingsplicht voor buitenlands vastgoed!

De hervorming van de belasting op buitenlands vastgoed gaat gepaard met een uitgebreide informatie- en meldingsplicht. Een circulaire van 1 maart 2021 vermeldt nu duidelijk welke informatie men wanneer aan de fiscus moet bezorgen.

VERKOOP - AANKOOPOPTIE - 18.03.2021

De huurder wil op termijn de woning kopen

Uw huurder zou graag op termijn de huurwoning kopen. Omdat zijn financiële situatie het niet toelaat om meteen te kopen, zou u hem willen toelaten om over een langere periode te betalen. Een abonnee vroeg zich af hoe hij zoiets het best zou regelen...

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 18.03.2021

Hoe kan VME beslissen over werken aan privégedeelten?

In sommige gevallen kan de vereniging van mede-eigenaars (VME) beslissen om werken uit te voeren aan een privédeel, bv. aan de bevloering van het terras. Hoe kan op de algemene vergadering die beslissing dan geldig genomen worden? Hierover sprak het Hof van Cassatie zich onlangs uit...

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 18.03.2021

Verder uitstel AV mogelijk tot 30.06.2021


HUURINKOMSTEN - AIRBNB - 18.03.2021

Weet de fiscus voortaan alles over verhuur via Airbnb?

Digitale platformen zoals Airbnb moeten binnenkort de fiscus informeren over de verhuur van onroerend goed via hun platform. Wat weet de fiscus voortaan en hoe worden deze inkomsten dan belast?

FINANCIERING - 18.03.2021

Hoe uw kredietaanvraag ‘bankabel’ maken?

U kunt zelf, samen met de bedrijfsleider, heel wat doen om uw kansen op een succesvolle kredietaanvraag sterk te verhogen. Hoe beslist u welk soort krediet het bedrijf nodig heeft, voor welk bedrag en voor hoelang? Wat is daarbij het belang van een onderbouwd financieel plan? Hoe zorgt u ervoor dat de bank op de juiste manier naar de ‘eigen inbreng’ van het bedrijf kijkt? Waarom kunt u het best een dossier uitschrijven? Wat neemt u daarin zoal op? En wat onderneemt u om de cijfers van het bedrijf in het juiste licht te presenteren?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 18.03.2021

Soepelheid voor fiscale coronaschulden

Alhoewel de FOD Financiën tot 31 maart 2021 zgn. coronaschulden niet zal invorderen, is het beter om een afbetalingsplan aan te vragen indien u uw fiscale coronaschulden niet tijdig kunt betalen. Hoe zit dat precies?

PERSONEEL - 18.03.2021

Afwezig wegens ‘ziekte’ en toch elders aan de slag?

Eén van uw collega’s laat u weten dat hij ziek is. U stelt echter vast dat hij tijdens zijn ziekteperiode elders aan de slag is of deelneemt aan een sportmanifestatie. Wat kunt u dan ondernemen om de arbeidsgeschiktheid van de werknemer aan te tonen? Hoe zorgt u voor een bewijs van de andere activiteit? Moet u die activiteit tijdens de arbeidsongeschiktheid zomaar aanvaarden? Kunt u dan weigeren om de werknemer nog verder een gewaarborgd loon uit te betalen? Heeft u ook een voldoende motief om tot een ontslag om een dringende reden over te gaan?

PERSONEEL - FISCAAL - 18.03.2021

Hoeveel provisie vakantiegeld aanleggen?

Bij het afsluiten van het boekjaar moet u een provisie voor vakantiegeld aanleggen. Hoeveel is dat? Waarop moet u letten? Kunt u ook een provisie aanleggen voor vakantiedagen ten gevolge van werkloosheidsdagen COVID-19? Wat in geval van een gebroken boekjaar? En welke journaalposten moet u toepassen?

BTW - AFTREKBARE BTW - 18.03.2021

Wat met btw-aftrek autokosten in coronatijden?

Om de aftrekbare btw van uw autokosten te berekenen, heeft u de keuze tussen drie methodes. Aan de minister werd gevraagd of deze methodes aangepast worden omwille van het vele thuiswerk.

RECHT - 18.03.2021

Uw klant wordt overgenomen: gevolgen voor uw facturen en contracten?

Eén van uw klanten verkoopt zijn handelszaak. Kunt u uw openstaande facturen nog laten betalen door de klant zelf of moet u integendeel vragen dat de overnemer ze betaalt? Wat gebeurt er dan met lopende contracten? Wat zijn de regels als niet de handelszaak verkocht wordt maar een vennootschap? Kunt u als u zelf een handelszaak overneemt de openstaande facturen van die overgenomen zaak innen en hoe gaat u daarbij te werk?

PERSONEEL - BEDRIJFSWAGEN - 18.03.2021

Een overtreding met een wagen van de vennootschap... 

Begaat u of uw collega een overtreding met de wagen van de vennootschap, dan krijgt u nadien een proces-verbaal op naam van de vennootschap. Hoe gaat u daar het best mee om? Wie moet dan de boete betalen? Wat zeggen de fiscus en de RSZ indien de vennootschap de boete ten laste neemt? En hoe zorgt u ervoor dat de bestuurder van de bedrijfswagen voortaan rechtstreeks de boete toegestuurd krijgt?

BELASTINGEN - INTERESTEN - 18.03.2021

Hoeveel interesten aan uw baas toekennen op zijn rekening-couranttegoed?

Heeft uw baas een rekening-couranttegoed (rc-tegoed), dan mag u hem daarvoor een marktconforme interest toekennen. Sinds het zomerakkoord bestaan daar echter regels voor. Hoeveel bedraagt het tarief? En wat zijn de spelregels?

VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 15.03.2021

Tijdige voorafbetalingen als goed voornemen voor 2021?

De boete voor vennootschappen die niet voorafbetalen, bedraagt ook dit jaar 6,75%. Het is dus aangewezen om tijdig voorafbetalingen te doen indien u een belastbare winst verwacht voor 2021. Hoe pakt u dat het best aan zonder dat u reeds de volledige belastingschuld moet voorafbetalen?

VASTGOED - MEERWAARDEN - 15.03.2021

Meerwaarde geen beroepsinkomen, dus divers inkomen?

Een koppel verhuurt appartementen en draagt die op een bepaald moment met een meerwaarde over aan een vennootschap. De fiscus had de huur belast als beroepsinkomen, maar de meerwaarde is volgens hem belastbaar als een divers inkomen. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 15.03.2021

Gratis woning van vennootschap, apart VAA voor tuin?

Een vennootschap bouwt een villa en laat eromheen een tuin aanleggen die op haar kosten onderhouden wordt. Haar bestuurders wonen in de villa en betalen daarvoor huur. De fiscus belast hen echter toch op een voordeel alle aard (VAA), voor de kosten van het tuinonderhoud. Was de rechter het daarmee eens?

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 15.03.2021

Kantoor voor uw BV in pand van uw huwelijkspartner?

U heeft een BV waarvan u de enige bestuurder bent. U bent getrouwd en woont in een pand dat volledig eigendom is van uw partner. U zou nu een deel van dat pand willen gebruiken als kantoor voor uw vennootschap. Verhuurt uw partner dan het best dat deel, of is vruchtgebruik fiscaal gezien interessanter?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 15.03.2021

Wat kostte gratis lenen in 2020?

Leent u gratis van uw vennootschap, dan wordt u belast op een voordeel gratis lening. Het interestpercentage waartegen u dit voordeel voor 2020 moet berekenen, werd onlangs bij KB bekendgemaakt.

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 15.03.2021

Liquidatiereserve 2014/2015 (nog niet) uitkeren in 2021?

Indien uw vennootschap voor boekjaar 2014 en of 2015 een liquidatiereserve aangelegd heeft, kan zij die nu fiscaal vriendelijk tegen slechts 5% uitkeren. Is dat altijd interessant? Wat zijn de mogelijke fiscale neveneffecten?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 15.03.2021

De brexit en uw bestellingen

Nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU gestapt is, heeft dat gevolgen voor uw aankopen in Britse webshops.

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 15.03.2021

Enquêtes tijdens uw online vergaderingen

U wilt tijdens een online vergadering of een presentatie peilen naar de mening van de deelnemers via een live-enquête of -poll. Hoe zet u zo’n enquête op?

WEBDIENSTEN - ONLINE CHAT - 15.03.2021

Alle chats op één plek

Om via chat contact te houden met klanten en collega’s, bestaan er tegenwoordig massa’s apps. Beeper verzamelt diverse chats op één platform.

E-MAIL - IOS - 15.03.2021

Alternatieve e-mailapps op iOS

Bent u uitgekeken op de standaard e-mailapp van iOS? Dan wilt u zeker kennismaken met enkele goede alternatieven.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 15.03.2021

Welke wachtwoordbeheerder heeft u nodig?

De populaire wachtwoordbeheerder LastPass beperkt het gratis gebruik. Blijft deze nog goed bruikbaar en wat de eventuele alternatieven?

SOFTWARE - TAAKBEHEER - 15.03.2021

To-dolijstjes maken, kan ook zo

Als ondernemer of zelfstandige heeft u allerlei to do’s en ook op privévlak wacht er altijd wel ergens een klusje op u. Naast de bekende takenapps bestaan er nog andere tools die u helpen om alles bij te houden en op te volgen.

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 12.03.2021

Voorafbetalen in 2021 zonder te storten?

Als u in 2020 door het verplichte uitstel van de niet dringende prestaties merkelijk minder verdiende dan anders, heeft u toen ‘in verhouding’ wellicht ook te veel voorafbetaald. Hoe kunt u dit ‘nuttig gebruiken’?

MEDISCH RECHT - PATIËNTENRECHTEN - 12.03.2021

Wie beslist over (niet-)vaccinatie van demente ouder?

In de familie van een bejaarde die ‘licht’ aan het dementeren is, was beroering ontstaan over diens COVID-vaccinatie. Volgens de ene dochter wil papa absoluut niet gevaccineerd worden, terwijl de andere twee niet van een ‘weigering’ willen weten. “Hoe en door wie wordt hier finaal over beslist?”, zo vroeg een abonnee.

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 12.03.2021

Fiscaal verdachte periode blijft overal drie jaar


HUISARTSEN - GMD - 12.03.2021

Wie is een ‘nieuwe’ patiënt in de nieuwe gmd-regeling?

In principe heeft u eind februari uw gmd-erelonen voor 2021 al ontvangen voor de patiënten van wie u al langer de ‘gmd-houder’ bent. Hoe zit de nieuwe regeling echter in elkaar, wanneer een patiënt u vraagt om voortaan zijn gmd-houdende arts te worden?

GRONDIG ONDERZOCHT - INFORMATIEPLICHT - 12.03.2021

Zeldzaam risico en niet strikt noodzakelijke behandeling

Bij heel wat (orthopedische) ingrepen onder algemene verdoving wordt er ook bijkomend nog lokaal verdoofd tegen de (postoperatieve) pijn. Omdat dit zo standaard is, wordt er vaak geen expliciete toestemming van de patiënt voor gevraagd. In welke mate kan dit gevaarlijk zijn? Een recent vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - TANDARTS - 12.03.2021

Accreditering tandarts 2020: deadline 31 maart


BUITENLANDS VASTGOED - KI - 11.03.2021

Kadastraal inkomen voor buitenlands vastgoed: praktische richtlijnen!

De hervorming van de belasting op buitenlandse vastgoed gaat gepaard met een uitgebreide aangifteverplichting. Met een circulaire van 01.03.2021 en een bericht op zijn website geeft de fiscus aan wat men precies moet doen.

BTW-KLANTENLISTING - 09.03.2021

Btw-listing 2020 nu indienen!

Jaarlijks moet u een listing indienen van al uw btw-plichtige klanten in België aan wie u het afgelopen jaar gefactureerd heeft. Wat houdt dit precies in en wat riskeert u wanneer u te laat bent of helemaal geen listing zou indienen?

BTW-AFREKENING - TERUGGAVE - 09.03.2021

Sneller uw btw-tegoed terug?

Om ondernemingen door de coronacrisis te loodsen, zijn bijkomende maatregelen aangekondigd inzake btw. Even kijken wat er onlangs beslist werd...

DIENSTEN - ELEKTRONISCHE DIENSTEN - 09.03.2021

Particuliere EU-klanten: wat wijzigt er vanaf 1 juli 2021?

Heeft u particuliere klanten uit andere EU-lidstaten, dan moet u bepaalde drempels in het oog houden om de juiste btw-regels te kunnen toepassen. Wat wijzigt er ter zake vanaf 1 juli 2021?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.03.2021

Blote eigendom wel of niet een probleem voor 6% btw?

Het verlaagde btw-tarief van 6% bij afbraak en wederopbouw kan alleen als het de enige woning is. Wie nog blote eigenaar is van een andere woning, valt dus uit de boot, maar niet altijd. Even kijken wie er precies uitgesloten wordt...

ONROEREND GOED - PLAATS VAN DE DIENST - 09.03.2021

Een werf in een andere EU-lidstaat: wat met de btw?

U voert een bouwproject uit in een andere EU-lidstaat. Moet u dan altijd een lokaal btw-nummer aanvragen of is dat verschillend naargelang uw klant een onderneming dan wel een particulier is?

AFTREKBARE BTW - VARIA - 09.03.2021

Is een subsidie ook omzet voor de btw?

Nu heel wat ondernemingen ondersteund worden met tegemoetkomingen, premies, subsidies, enz., rijst de vraag of dat daarop btw zit en/of dat dit het recht op aftrek van btw beïnvloedt. Even kijken hoe dat precies zit...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.03.2021

Een nieuw gebouw kopen kan ook tegen 6% btw?

Sinds de uitbreiding van het verlaagde btw-tarief van 6% bij afbraak en wederopbouw naar heel België, is het ook mogelijk om een nieuwbouw te kopen tegen 6% btw. Hoe zit dat precies en wie moet dan de koper zijn?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.03.2021

Sportleraar verplicht btw te rekenen?

Aan de minister van Financiën werd gevraagd of sportleraars vrijgesteld zijn van btw, dan wel of dat dit slechts geldt tot een omzet van € 25.000...

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 09.03.2021

Btw-aftrek voor sport- en cultuurcentra gered?

Veel sport- en cultuurcentra zijn omwille van de btw-aftrek ondergebracht in een zgn. autonoom gemeentebedrijf. Door de verliezen die ze nu door corona lijden, dreigen ze hun btw-aftrek te verliezen. Hoe heeft de Btw dit opgelost?

AFTREKBARE BTW - BEROEPSGEBRUIK - 09.03.2021

Einde recht van opstal, automatische btw-herziening?

Een zoon heeft een opstalrecht van 10 jaar op de grond van zijn ouders en bouwt er een beroepsmatig atelier op. Na 10 jaar eist de Btw een herziening van de afgetrokken btw, want de zoon is geen eigenaar meer. Correct?

FISCALE VERMINDERINGEN - GIFTEN - 09.03.2021

Ook in 2021 meer belastingvoordeel voor uw giften?

Een van de maatregelen die in 2020 genomen werden naar aanleiding van de coronacrisis bestond erin de fiscale aftrekbaarheid van giften interessanter te maken. Er ligt nu een wetsvoorstel op tafel om die maatregelen te verlengen. Even kijken wat dat concreet inhoudt voor de giften die u in 2021 wilt doen...

PENSIOEN - LEVENSVERZEKERING - 09.03.2021

Overstappen bij langetermijnsparen?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - INDICIAIRE TAXATIE - 09.03.2021

Indiciair tekort volgens de fiscus, maar klopt dat wel?

Als u een zgn. indiciair tekort heeft, kan de fiscus u daarop belasten. Hij moet dan wel eerst bewijzen dat er zo’n tekort is en daar slaagt hij niet altijd in. Uit de rechtspraak blijkt dat het zwakke punt in een indiciaire afrekening vaak het bedrag van de kosten voor levensonderhoud is. Hoe zit dat?

BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 09.03.2021

Weer phishingmails in omloop


ONROEREND GOED - VERBOUWINGEN - 09.03.2021

Hogere boete niet-aangifte verbouwing

Doet u verbouwingen aan uw woning, dan kunt u gehouden zijn tot de aangifte ervan bij het ‘kadaster’. Doet u dat niet, dan riskeert u een boete, die sinds 1 januari 2021 nog opgetrokken is. Ah ja, hoezo dan?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - OMZETVERHOGING - 09.03.2021

Hoe verdedigt u zich tegen een omzetverhoging?

De fiscus doet een controle bij een restaurant-bar. Hij verwerpt de boekhouding en verhoogt de omzet op basis van feitelijke vermoedens. De fiscus krijgt voor sommige jaren geen gelijk van de rechter, maar voor een ander jaar wel. Waarom?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 09.03.2021

Communicatie met de fiscus enkel elektronisch?


ACTUALITEIT - FINANCIEEL & BANKZAKEN - 09.03.2021

Bijkomend betalingsuitstel voor kredieten omwille van corona

Ondernemers die financiële moeilijkheden ondervinden door de coronacrisis, kunnen een extra betalingsuitstel voor hun kredieten aanvragen. Komt u of uw vennootschap hiervoor ook in aanmerking?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 09.03.2021

Privé verhuren aan (een) (uw) vennootschap: hoe belast?

Hoe wordt u belast als u (een gedeelte van) een gebouw verhuurt aan een vennootschap? En maakt dat fiscaal gezien een verschil uit als de huurder uw eigen vennootschap is? Welk gedeelte van de huur moet dan als een beroepsinkomen geherkwalificeerd worden en welke huur telt daarvoor niet mee? En zijn er sociale bijdragen verschuldigd op (een deel van) de ontvangen huur?

VASTGOED - HUUR - 09.03.2021

Hoe privé fiscaal voordelig verhuren aan uw vennootschap?

Verhuurt u als bedrijfsleider een (deel) van uw woning aan uw vennootschap, dan wordt het ‘overdreven deel’ van de huur geherkwalificeerd in loon. Kan ‘overdreven huur’ soms interessant zijn? En welke huur ontsnapt aan de herkwalificatie?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 09.03.2021

Soepelheid voor betaling fiscale coronaschulden

De FOD Financiën zal voorlopig, tot 31 maart 2021, zgn. coronaschulden niet invorderen. Krijgt u fiscale coronaschulden niet tijdig betaald, dan kunt u ook een afbetalingsplan aanvragen. Hoe zit dat?

BELEGGEN - RENDEMENT - 09.03.2021

Hoe flexibel en goedkoop beleggen in obligaties?

Met Fixed Income Exchange Traded Funds (ETF’s) kunt u flexibel en goedkoop beleggen in obligaties. Dat is zeker een troef nu de rendementen onder druk staan. Wat is een ETF? Waarom zijn ze zo goedkoop? Hoe zit dat fiscaal?

SCHENKING - HANDGIFT & BANKGIFT - 09.03.2021

Een bankgift ‘repareren’?


SOCIALE BIJDRAGEN - UITSTEL BETALING - 08.03.2021

Sociale bijdragen: uitstel aanvragen vóór 15.03.2021

Zelfstandigen die getroffen worden door de coronacrisis kunnen ook in 2021 aanspraak maken op betalingsfaciliteiten voor de sociale bijdragen. Wat is er zoal mogelijk?

FISCAAL - VOORAFBETALINGEN - 08.03.2021

Voorafbetalingen: data en percentages 2021

Zelfstandigen en vennootschappen die niet of onvoldoende voorafbetalen krijgen daarvoor een boete. De fiscus vermeldde onlangs de percentages voor inkomstenjaar 2021 op zijn website.

KOSTEN EIGEN AAN DE WERKGEVER - 05.03.2021

Een bureaustoel kopen voor telewerk?

Sommige werknemers hebben thuis geen goede infrastructuur om te telewerken. Ze vragen of u als werkgever daarom voor hen bv. een bureaustoel of een bureautafel wilt betalen. Kan dat dan belastingvrij?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 05.03.2021

Subsidies bij de aanwerving van een jongere of een oudere

In de verschillende gewesten kunt u een subsidie bekomen indien u een jongere of een oudere werknemer aanwerft. De leeftijd en de voorwaarden zijn wel in ieder gewest anders. Hoe zit dat dan en wat indien u een jongere of oudere uit een ander gewest aanwerft?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VARIA - 05.03.2021

Moeten alle verlofdagen opgenomen zijn voor het pensioen?

Een van uw werknemers gaat vanaf april 2021 met pensioen. Hij vraagt wat er moet gebeuren met zijn vakantiedagen die hij nog heeft openstaan. Mag of moet de werknemer zijn vakantiedagen van 2021 nog voor zijn pensioen opnemen?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 05.03.2021

Welk telewerk komt in aanmerking voor het bureauforfait?

Werknemers die geregeld telewerken, mag u vergoeden voor hun periodieke kosten met het ‘bureauforfait’. Recent bracht de fiscus helderheid over wanneer u dit forfait mag toepassen en met wat u het mag combineren. Hoe zit dat?

CONTROLE VAN HET PERSONEEL - INTERNET & E-MAIL - 05.03.2021

Mag u de posts op sociale media gebruiken bij evaluaties?

Een werknemer maakt u zwart op sociale media of verkondigt op een openbaar account tal van meningen die het bedrijf kunnen schaden en waarvoor u hem op de vingers wilt tikken of wilt ontslaan. Mag u dergelijke ‘posts’ dan wel gebruiken, bv. voor een beoordeling of een ontslag? Wat vond de Gegevensbeschermingsautoriteit daarvan?

PERSONEELSBELEID - VARIA - 05.03.2021

Een werknemer wil na zijn uren ook elders aan de slag...

Stel, een van uw medewerkers laat u weten dat hij na zijn uren nog ergens anders aan de slag gaat. Kan dat eigenlijk wel, want hij werkt tenslotte toch bij u? Zo ja, zijn er dan bepaalde zaken die u beter op papier zet?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 05.03.2021

Voordeel bij de aanwerving van langdurig werkzoekenden?

Werft u iemand aan die al lang op zoek is naar werk, dan is er op federaal vlak voor die aanwerving geen RSZ-vermindering meer voorzien. In de gewesten kunt u echter wel nog soms bepaalde voordelen aanvragen. Hoe zit dat precies?

VAKANTIEGELD - PROVISIES - 05.03.2021

Circulaire bevestigt provisies vakantiegeld 2021


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 05.03.2021

Mondmaskers en handgel voor werknemers


ONDERAANNEMING - CONTRACT - 05.03.2021

Uw onderaannemer legde de boeken neer, wat nu?

Een onderaannemer die op een van uw werven aan de slag is, wordt failliet verklaard. Mag u dan dadelijk een andere onderaannemer vragen om de werf verder af te werken? Welke andere stappen onderneemt u maar beter?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 05.03.2021

Vertraging op werf door het winterweer?

Door het winterweer heeft u vertraging opgelopen op een werf. Kunt u dat naar de klant toe inroepen ter ‘vergoelijking’? Hoe de nodige voorzorgen nemen?

AANSPRAKELIJKHEID - OPLEVERING - 05.03.2021

Waterleiding gesprongen door vorst: wie betaalt?

Door het strenge winterweer sprong er een waterleiding op een werf waar u aan de slag bent. Kan de bouwheer u daarvoor dan aansprakelijk stellen? Kunt u zich beveiligen in het aannemingscontract of in uw algemene voorwaarden?

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 05.03.2021

Hoe uw werken aan gemeenschappelijke delen factureren?

U wordt gecontacteerd door de syndicus van een appartementsgebouw om werken aan de gemeenschappelijke delen uit te voeren. Hoe moet u uw factuur dan opstellen? Hoe zit dat eigenlijk met woonzorgcentra en assistentiewoningen?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 05.03.2021

Enkel nog elektronische communicatie van de fiscus?


AUTO VIA VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN - 05.03.2021

Eigen bijdrage mag in min van te beperken autokosten!

Rijdt u privé met een auto van uw vennootschap, dan wordt u belast op een voordeel alle aard, tenzij u dit afkoopt met een zgn. eigen bijdrage. Mag die bijdrage in min van de te verwerpen autokosten? Wat zei Cassatie hierover op 08.01.2021?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - SLUITING VEREFFENING - 05.03.2021

Wat met aanslagen na de afsluiting van de vereffening?

U ontbindt een vennootschap en vereffent die. Na de sluiting van de vereffening vestigt de fiscus nog een aanslag op naam van de vennootschap. Kan hij dat eigenlijk wel, aangezien de vennootschap niet meer bestaat?

BTW - ONROEREND GOED - 05.03.2021

Btw op gebouw is aftrekbaar, want het is geen verhuur?

Een vennootschap bezit een gebouw dat ze via een ‘cessieovereenkomst’ ter beschikking stelt aan drie verbonden vennootschappen. Ze wil de btw op de werken aan het gebouw recupereren, maar de fiscus weigert dat en krijgt op 07.10.2020 gelijk van de rechter. Hoezo en waarmee moet u rekening houden?

BTW - ANTIMISBRUIKBEPALING - 05.03.2021

Wanneer is er sprake van fiscaal misbruik inzake btw?

Niet enkel voor de belastingen, maar ook inzake btw kan de fiscus correcties uitvoeren wegens een zgn. fiscaal misbruik. Wanneer is er volgens de wet sprake van fiscaal misbruik voor de Btw en wat vindt de rechtspraak ervan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VOORSCHOTTEN - 05.03.2021

Hoe worden voorschotten fiscaal behandeld?

Zeker in de huidige onzekere economische tijden waarin nogal wat ondernemingen liquiditeitsproblemen hebben, vraagt u aan uw klanten vaak een voorschot. Omgekeerd moet uw vennootschap nu ook regelmatig voorschotten betalen. Wanneer zijn voorschotten eigenlijk belastbaar of aftrekbaar, en wat met de btw?

VERHUUR - KWIJTSCHELDING - 05.03.2021

Huur kwijtschelden of de betaling uitstellen?

Uw vennootschap zit wat krap bij kas, waardoor ze de huur van een handelpand dat ze van u privé huurt niet kan betalen. Is het dan een goed idee om die huur kwijt te schelden of geeft u beter een betalingsuitstel?

TANTIÈME - 05.03.2021

Beter geen tantième uit winst van 2020?

Wanneer u straks de jaarrekening voor boekjaar 2020 goedkeurt, mag u geen dividenden uitkeren als u vrijgestelde ‘coronareserves’ aangelegd heeft of zal aanleggen. Geldt dit ook voor tantièmes?

FINANCIEEL - 05.03.2021

Kostprijs publicatie in Staatsblad


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 05.03.2021

Weer nieuwe phishingmails!


AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 05.03.2021

Nieuwe lijst fake hybrides


HANDELSPRAKTIJKEN - KLANTENKAART - 05.03.2021

Een klantenkaart voor uw goede klanten?

Om uw ‘vaste’ klanten te belonen denkt u eraan om in uw zaak te gaan werken met een klantenkaart. Met welke aandachtspunten houdt u dan maar beter rekening? Zijn er ook wettelijke beperkingen aan het gebruik?

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 05.03.2021

Alles ‘prijzen’ in uw etalage?

In principe moeten uw goederen steeds geprijsd staan. U zou echter bepaalde exclusievere producten die u verkoopt en die in uw etalage staan, liever niet meer willen ‘prijzen’. Is dat eigenlijk wel mogelijk?

VASTGOED - MEDE-EIGENDOM - 03.03.2021

Algemene vergadering van mede-eigenaars: coronamaatregelen verlengd tot en met 30.06.2021!

De tijdelijke coronamaatregelen voor de algemene vergaderingen van mede-eigenaars worden verlengd tot en met 30.06.2021. Wat moet u hierover weten?

FISCAAL - ONROEREND GOED - 02.03.2021

Langere herbeleggingstermijn door corona?

U heeft enkele jaren geleden een pand met winst verkocht die u zgn. gespreid wilde laten belasten door te herinvesteren in een ander gebouw. U heeft daarvoor nog wel tijd tot het einde van 2021, maar door de coronacrisis heeft uw bouw vertraging opgelopen. Is dat een probleem en wat kunt u desgevallend doen?

FACTUUR - PROTESTEREN - 02.03.2021

Een termijn voorzien voor het protest van uw facturen?

U denkt eraan om in uw algemene voorwaarden een concrete termijn te voorzien waarbinnen uw klanten uw facturen moeten protesteren. Is een dergelijke bepaling geldig? Maakt het een verschil of u met een professionele klant dan wel met een particuliere klant handelt?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 02.03.2021

Nieuwe indieningstermijn voor uw aangifte vennootschapsbelasting!

Een wet van 26.01.2021 voert een nieuwe termijn in voor de indiening van o.a. de aangifte vennootschapsbelasting! Hoe zit dat precies en vanaf wanneer geldt dat?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 02.03.2021

Het handelsfonds van een collega overnemen, hoe zit dat?

Uw collega wil het zgn. handelsfonds van zijn zaak aan u overdragen. Is dat dan hetzelfde als een overdracht van aandelen en hoe kunt u vermijden om te moeten opdraaien voor de schulden van de overdrager?

AUTO - FISCALE AFTREK - 02.03.2021

Een fakehybride: wat is de stand van zaken op fiscaal vlak?

Rijdt u met een hybrideauto, dan is het sinds 1 januari 2020 uitkijken geblazen dat het fiscaal gezien geen fakehybride is. Wanneer is dat ook alweer het geval en wat betekent dat dan concreet? Is er daar onlangs nog iets aan veranderd?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIEBELASTING - 02.03.2021

Meer registratiebelasting ‘meenemen’ sinds 1 januari 2021!

Sinds 1 januari 2021 kan men in Vlaanderen maximaal € 13.000 aan registratiebelasting ‘meenemen’ bij de aankoop van een gezinswoning. Wanneer heeft men hier precies recht op? En kan men dit dan combineren met andere gunstregimes?

WONINGHUUR - HUURSCHADE - 02.03.2021

Moet de huurder aan het einde van de huur herschilderen?

De woning die u verhuurt, is bij de aanvang van de huur klassiek wit geschilderd. Op het moment dat de huurder vertrekt, merkt u echter dat hij alles in afschuwelijke kleuren schilderde. Kunt u dan vragen dat hij dit opnieuw wit schildert?