INTERESTEN - 30.03.2021

Hoeveel interest mag u in 2021 toekennen op een rekening-courant?

Interesten die de bedrijfsleider of aandeelhouder ontvangt op zijn rekening-courant-passief, worden van oudsher onderworpen aan een herkwalificatie indien de interestvoet of de omvang van de rekening-courant bepaalde grenzen overschrijdt. In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting werd aan deze regels gesleuteld. Hoeveel interest mag u nu in 2021 toekennen op een rekening-courant? Hoe berekent u concreet welk bedrag desgevallend als een dividend geherkwalificeerd moet worden?

Herkwalificatie als dividend

Geld uit uw vennootschap halen

Wanneer een bedrijfsleider (eerste categorie) of een aandeelhouder gelden verstrekt aan de eigen vennootschap via een lening, dan wel op een andere manier een vordering op uw vennootschap heeft, bijvoorbeeld op grond van een uitstel van betaling, dan zou u ervoor kunnen opteren om op een kunstmatige manier een hoog bedrag aan interesten uit te keren uit de vennootschap, om zo fiscaal voordelig geld uit de vennootschap te halen.

Interesten ondergaan immers een fiscaal gunstigere behandeling dan dividenden. Zoals u weet, vormen interesten – in tegenstelling tot dividenden – een fiscaal aftrekbare kost in hoofde van de vennootschap. De belastingdruk op interesten en dividenden loopt voor privépersonen in principe parallel – ze zijn beide onderworpen aan een tarief roerende voorheffing van 30%. Hierop zijn evenwel uitzonderingen mogelijk met name indien toepassing gemaakt kan worden van de VVPR-bis-regeling, of wanneer u liquidatiereserves uitkeert na een wachttijd van vijf jaar.

Ook de bezoldiging die de bedrijfsleider ontvangt, vormt een fiscaal aftrekbare kost in hoofde van de vennootschap. De belasting die een interestvergoeding ondergaat, blijft evenwel beperkt tot 30%, daar waar een bezoldiging niet alleen onderworpen wordt aan de progressieve tarieven in de personenbelasting, maar bovendien ook onderhevig is aan sociale bijdragen.

Herkwalificatie: gevolgen

Teneinde te vermijden dat bedrijfsleiders en aandeelhouders – op een kunstmatige manier – leningen verstrekken aan de vennootschap waaraan ze verbonden zijn, en/of hierop hoge interesten aanrekenen, wordt paal en perk gesteld aan de omvang van de (aftrekbare) interestvergoeding die een vennootschap aan haar bedrijfsleider(s) en aandeelhouder(s) mag toekennen. Eens de vooropgestelde grenzen overschreden worden, wordt de overdreven interestvergoeding in hoofde van beide betrokken partijen als een dividend geherkwalificeerd.

Voor de vennootschap leidt dit tot de niet-aftrekbaarheid van de betaalde vergoeding. In hoofde van de bedrijfsleider/aandeelhouder blijft – binnen het huidige wetgevende kader – eenzelfde belastingdruk van toepassing.

Herkwalificatiegrenzen

Excessieve leningen

De herkwalificatie vindt uitwerking zodra er sprake is van excessieve leningen of van excessieve interesten.

Er is sprake van excessieve leningen wanneer het totaalbedrag van de ‘besmette voorschotten’ hoger ligt dan het eigen vermogen van de vennootschap, gedefinieerd als de som van de belaste reserves bij het begin van het belastbaar tijdperk, verhoogd met het gestort (fiscaal) kapitaal aan het einde van dat tijdperk. De besmette voorschotten bestaan uit de vorderingen op naam van de bedrijfsleider(s) en/of de aandeelhouder-natuurlijke perso(o)n(en).

Ook vorderingen van echtgenoten en kinderen (ingeval de ouders het wettelijke genot hebben over de inkomsten van deze kinderen) van de bedrijfsleider(s) en aandeelhouder-natuurlijke perso(o)n(en) worden als ‘besmette voorschotten’ aangemerkt.

Definitie voorschotten

In het verleden rezen er vaak discussies over de vraag welke lading de notie ‘voorschot’ dekt. De wet definieerde voorheen een voorschot als: “elke al dan niet door effecten vertegenwoordigde geldlening”. Die definitie liet ruimte voor interpretatie, zeker als een rekening-courant ontstond naar aanleiding van een uitstel van betaling.

Om de discussies over het concept van geldlening kort te sluiten, werd de bestaande definitie in de laatste fase van de hervorming van de vennootschapsbelasting gewijzigd en vervangen door “elke al dan niet door effecten vertegenwoordigde vordering”.

Het gebruik van de term ‘vordering’ noopt tot een ruime economische invulling van het begrip ‘voorschot’, eerder dan de beperkte juridische, burgerrechtelijke invulling die in het verleden vaak nagestaan werd. Ook vorderingen ontstaan naar aanleiding van een uitstel van betaling, vallen daardoor op heden onbetwistbaar binnen het toepassingsgebied van de herkwalificatieregel.

Excessieve interesten

De herkwalificatie vindt eveneens uitwerking als de overeengekomen rentevergoeding een excessief karakter heeft.

In het verleden bestond vaak discussie over de vraag welk rentetarief een marktconform niveau vertoonde. De wetgever heeft in het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting daarom een concrete referentiemarktrente vooropgesteld voor een niet-gewaarborgde rc zonder vaste looptijd. De wetgever verwijst daarvoor naar de rentevoet die de Belgische monetaire instellingen aanrekenen (de MFI-rentevoet) voor leningen tot € 1 miljoen met een variabel tarief en een initiële rentebepaling tot een jaar, verstrekt aan niet-financiële vennootschappen in november van het kalenderjaar vóór het kalenderjaar waarop de interesten betrekking hebben. Die rente mag forfaitair verhoogd worden met 2,50%.

Voor boekjaar 2021 moet derhalve rekening gehouden worden met de MFI-rente van 1,57% van november 2020, verhoogd met 2,50%, hetgeen impliceert dat interesten betaald op de rekening-courant van de bedrijfsleider/aandeelhouder in 2021 aftrekbaar zijn voor zover ze niet hoger liggen dan 4,07%. Voor 2020 gold een maximum van 4,06%.

Voor andere interesten (zoals voor vorderingen met vaste looptijd) wordt het marktconforme niveau nog steeds niet verder gedefinieerd en blijft de referentie de niet nader gedefinieerde ‘marktrente’.

Berekening bedrag herkwalificatie

Ondernemer A is aandeelhouder/bedrijfsleider van BV X. De vennootschap heeft op 01.01.2021 op basis van de balans opgesteld op 31.12.2020 een belaste reserve van € 40.000. Het gestort (fiscaal) kapitaal van de vennootschap bedraagt op 31.12.2021 €10.000. Bij het aftoetsen van de herkwalificatiegrens moet dus rekening gehouden worden met een fiscaal eigen vermogen van € 50.000.

Ondernemer A heeft over volledig kalenderjaar 2021 een rc van € 75.000 uitstaan, waarvoor de vennootschap een vergoeding van 5,07% (of € 3.802,50 op jaarbasis) betaalt.

Deze lening heeft vooreerst een excessief karakter; ze overschrijdt immers het fiscale eigen vermogen van de vennootschap. De interestvergoeding op de exces van € 25.000 (= € 75.000 - € 50.000) of € 1.267,50 zal als een dividend aangemerkt worden.

Daarnaast zal ook de excessieve rente op het niet-excessieve gedeelte van de lening als dividend aangemerkt worden. Vermits de overeengekomen rente 1% hoger ligt dan de marktrente, zal bijkomend een bedrag van € 500 (1% × (€ 75.000 - € 25.000) als dividend aangemerkt worden.

Van de interestvergoeding van € 3.802,50 zal derhalve € 1.767,50 (€ 1.267,50 + € 500) niet aftrekbaar zijn. Het resterende saldo van € 2.035 (= € 50.000 × 4,07%) zal wel het karakter van aftrekbare interest behouden.

  • In 2021 mag u op tegoeden van de bedrijfsleider(s) of aandeelhouder-natuurlijke perso(o)n(en) een rente tot 4,07% toekennen (4,06% voor 2020).
  • Die interesten zijn bij de vennootschap wel slechts aftrekbaar in de mate dat de vorderingen van de bedrijfsleider(s) en/of aandeelhouder-natuurlijke perso(o)n(en) niet hoger liggen dan het eigen vermogen van de vennootschap, gedefinieerd als de som van de belaste reserves bij het begin van het belastbaar tijdperk, verhoogd met het gestort (fiscaal) kapitaal aan het einde van dat tijdperk.
  • Ook vorderingen ontstaan naar aanleiding van een uitstel van betaling vallen nu onbetwistbaar binnen het toepassingsgebied van de herkwalificatieregel.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878