ACTUALITEIT - VASTGOED - 29.04.2021

Huur van handelspand kwijtschelden wordt fiscaal beloond?

Verhuurt u of uw vennootschap een handelspand aan een kmo die verplicht moest sluiten, dan kunt u nu fiscaal voordelig (een deel) van de huurgelden kwijtschelden. Waarom zou u dat doen en wat als u een pand verhuurt aan uw eigen kmo?

Belastingkorting bij kwijtschelding huur

Uw huurder vraagt om een geste. Verhuurt u of uw vennootschap een handelspand aan een onderneming die haar zaak verplicht moe(s)t sluiten door de coronamaatregelen, dan kreeg u mogelijk al de vraag om (een gedeelte van) de huurprijs kwijt te schelden.

Waarom zou u dat doen? U bent uiteraard helemaal niet verplicht om de huur kwijt te schelden. Maar als u anders een goede huurder dreigt te verliezen kunt een (gedeeltelijke) kwijtschelding misschien wel overwegen. In Vlaanderen en Brussel moedigt men een dergelijke kwijtschelding bovendien aan, met goedkope handelshuurleningen voor de huurder.

Nu beloond met belastingvoordeel! De federale fiscus geeft u nu een extra duwtje in de rug. Scheldt u minstens 40% van de huur kwijt voor de maanden maart, april en/of mei 2021 (of voor meerdere van die maanden), dan wordt u beloond met een korting op uw belastingaanslag (wet van 02.04.2021, BS 13.04.2021) .

Hoeveel voordeel? Kortweg 30% van het kwijtgescholden bedrag. Gaat het bv. om een kwijtschelding van in totaal € 10.000, dan wordt de verschuldigde (personen- of vennootschapsbelasting) van de verhuurder verminderd met € 3.000.

Let op!  Het belastingvoordeel is niet onbeperkt. U kunt maandelijks maximum € 5.000 per huurovereenkomst (en € 45.000 voor alle huurovereenkomsten samen) fiscaal voordelig kwijtschelden.

Voorwaarden

Kmo die verplicht moet sluiten. Voorwaarde is dat de huurder een kmo (zelfstandige of vennootschap) of een kleine vereniging is die zijn onderneming volledig of gedeeltelijk moe(s)t sluiten ten gevolge van de coronamaatregelen die sinds 12.03.2020 genomen zijn.

Tip.  Een restaurant dat afhaalmaaltijden aanbiedt of een winkel die overschakelt op click-and-collect geldt als een gedeeltelijke sluiting.

Let op!  Een verplichte sluiting die als sanctie (bv. wegens het niet naleven van de coronamaatregelen) opgelegd werd, komt niet in aanmerking.

‘Financieel gezond’ zijn! De bedoeling is om enkel ondernemingen met toekomstperspectief te steunen. De huurder mocht daarom op 12 maart 2020 nog geen huurachterstallen hebben en mag op het moment van de kwijtschelding geen onderneming in moeilijkheden zijn (dat is bv. het geval bij een procedure van gerechtelijke reorganisatie).

Vastleggen in overeenkomst. De kwijtschelding moet vastgelegd worden in een schriftelijke overeenkomst waarvan men uiterlijk op 15.07.2021 een afschrift aan de Administratie bezorgt.

Let op!  Aan welke dienst u dit afschrift moet bezorgen zal de fiscus wellicht nog via KB bekendmaken.

Niet bij verhuur aan uw eigen vennootschap! Verhuurt u als bedrijfsleider een pand aan uw vennootschap die verplicht moe(s) sluiten, dan komt u niet in aanmerking voor dit belastingvoordeel. Om misbruiken te vermijden mag er immers geen band bestaan tussen de huurder en de verhuurder. Let op! Ook een verhuur tussen partners, ouders en hun kinderen (of omgekeerd), en broers/zussen is uitgesloten.

Tip.  U kunt uw vennootschap eventueel wel betalingsuitstel geven door de verschuldigde huur te laten boeken op uw rekening-courant. In ruil ontvangt u hierop een interest van 4,07%.

Huur kwijtschelden geeft u tijdens maart, april en/of mei 2021 recht op een federale belastingkorting van 30%. Bedrijfsleiders die verhuren aan hun eigen kmo komen echter niet in aanmerking. U kunt in dat geval wel een betalingsuitstel toekennen aan uw kmo (door boeking op uw rc) in ruil voor een interestvergoeding van 4,07%.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878