Alle domeinen

2021 - Juni

AFTREKBARE KOSTEN - ZAKENREIS - 30.06.2021

Meer km-vergoeding vanaf 1 juli 2021


ONROEREND GOED - 30.06.2021

Kwijtschelding huur enkel bij sluiting?


BTW - AANGIFTE - 30.06.2021

Boete niet indienen nihilklantenlisting?


ONROEREND GOED - VARIA - 30.06.2021

Vragenlijst voor buitenlands vastgoed in uw bus?!

De fiscus wil aan elk onroerend goed gelegen in het buitenland een soort van kadastraal inkomen (ki) toekennen. Recent is hij daarvoor dan ook gestart met het massaal versturen van vragenlijsten. Wat wordt er van u verwacht?

BTW - AANGIFTE - 30.06.2021

Uw btw-aangifte later indienen in de zomer?

Tijdens de zomermaanden krijgt u meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Goed nieuws, maar is het ook opportuun om uw aangifte later in te dienen?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 30.06.2021

Te weinig aangegeven volgens een listing of een fiche?

De fiscus laat u weten dat u volgens hem sommige beroepsinkomsten niet aangegeven heeft. Hij baseert zich op een klantenlisting van een van uw leveranciers of een fiche 281.50 van een van uw klanten. Hoe reageert u daarop?

AFTREKBARE KOSTEN - RECEPTIE- EN REPRESENTATIEKOSTEN - 30.06.2021

Koffie, thee of frisdrank op het werk aftrekbaar?

U koopt geregeld koffie, thee, frisdrank, ... bedoeld voor consumptie tijdens de werkuren door uzelf, uw werknemers of bezoekers. Wanneer zijn die aankopen aftrekbaar als beroepskosten en in welke mate dan, en is er dan voor u, uw werknemers of bezoekers sprake van belastbare voordelen alle aard?

AFTREKBARE KOSTEN - 30.06.2021

Kostenforfait als burgemeester of schepen


BTW - AANGIFTE - 30.06.2021

Uitstel voor btw-aangifte tijdens de zomer

Tijdens de zomermaanden geeft de Btw u iets meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Heeft u dan ook meer tijd om te betalen of hoe zit dat precies?

BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 30.06.2021

Betaalt u de energiefactuur het best via uw BV of privé?

Betaalt uw BV uw privéverbruik aan verwarming en elektriciteit, dan is dat een belastbaar voordeel. U heeft onlangs zonnepanelen en een condensatieketel laten plaatsen. Uw energiefactuur ligt nu veel lager dan voorheen. Betaalt u die factuur dan beter privé?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 30.06.2021

Fiscus verstuurt formulieren voor bepalen van buitenlands ki

Indien u uw buitenlands(e) onroerend(e) goed(eren) reeds in een vorige aangifte in de personenbelasting heeft aangegeven, krijgt u in de loop van de maand juni een aangifteformulier van de fiscus om het buitenlandse kadastraal inkomen (ki) te bepalen. Wat moet u hierover weten?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 30.06.2021

Verdwijnt het fiscaal voordeel van een duolegaat?

Vanaf 1 juli 2021wordt het fiscaal voordeel van een duolegaat afgeschaft in Vlaanderen. Moet u nu zo’n testament snel aanpassen? En hoe zit dat als u in Brussel of Wallonië woont en een duolegaat heeft?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 30.06.2021

Pensioensparen in Tak 23-beleggingsverzekering i.p.v. Tak 21?

Als het over pensioensparen gaat, denkt men meestal aan een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering (de zgn. Tak 21), maar er is nog een derde, optie: de Tak 23-beleggingsverzekering. Wat zijn de voor- en nadelen?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 30.06.2021

Voorafbetalen: best de deadline van 12.07.2021 niet missen?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt in principe een zgn. belastingvermeerdering. Hoeveel bedraagt die vermeerdering? Is zo’n vermeerdering ook voor u van toepassing? Tot wanneer kunt u nog bijsturen?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 30.06.2021

Op seminarie tijdens uw vakantie?

U bent van plan om binnenkort een privéreis te maken die gedeeltelijk ook van nut is voor uw zaak omdat u een congres gaat bijwonen of een beurs gaat bezoeken. Kunt u dan een deel van de reis- en verblijfkosten fiscaal inbrengen?

BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 30.06.2021

Hoeveel bedraagt het VAA gratis water?


BELEGGEN - FONDSEN - 30.06.2021

Een fiscaal vriendelijke distributie-ETF?


VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 29.06.2021

Wat is de externe aansprakelijkheid van de bestuurder van een VZW?

Niet alleen de VZW zelf, maar ook derden kunnen onder bepaalde wettelijke voorwaarden een bestuurder van een VZW aansprakelijk stellen. Hoe gaat dit in zijn werk.

VZW - BESTUUR - 29.06.2021

Wanneer is er sprake van bestuurdersaansprakelijkheid in een VZW?

U heeft een bestuursmandaat opgenomen in een VZW. Zoals u weet is een bestuurder niet gebonden aan de handelingen van een VZW, net zoals in een NV of BV(BA). Wat is dan de bestuurdersaansprakelijkheid?

AANSPRAKELIJKHEID - 29.06.2021

Is een bestuurder van een VZW aansprakelijk als hij een fout maakt?

Bestuur van een VZW is, net zoals een BV of een NV, geen sinecure. Vaak moeten er onder tijdsdruk beslissingen en risico’s worden genomen. Kan men hiervoor aansprakelijk gesteld worden?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 29.06.2021

Als bestuurder door de VZW zelf aansprakelijk gesteld worden, hoe werkt dit?

Bij bestuursfouten kan de VZW zelf de bestuurder aansprakelijk stellen. Dit is de zogenaamde interne aansprakelijkheid.

AANSPRAKELIJKHEID - 29.06.2021

De kwijting door de VZW als bestuurder, einde van uw zorgen?

Zoals u vast al gehoord heeft, kan de algemene vergadering kwijting verlenen. Beknopt houdt dat in dat uw VZW geen vordering meer kan instellen tegen u. Dat moet echter genuanceerd worden.

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 29.06.2021

Claims made +36 en claims made +60 in uw VZW-bestuurdersverzekering, essentieel?

U heeft als bestuurder van een VZW een verzekering afgesproken voor uw bestuurdersaansprakelijkheid. Daarbij heeft u de keuze tussen een sunsetclausule met +36 of +60. Wat is dat? En is dat het overwegen waard?

VZW - BESTUUR - 29.06.2021

Als VZW-bestuurder niet akkoord met een beslissing van uw medebestuurder? Notuleer!

De raad van bestuur van een VZW is een collegiaal orgaan dat in samenspraak beslissingen neemt. Dat wil niet zeggen dat er unanimiteit moet zijn, beslissingen kunnen ook zonder uw akkoord genomen worden.

VZW - VERZEKERINGEN - 29.06.2021

Wat is een D&O-polis voor uw VZW-bestuurders?

U heeft waarschijnlijk al gehoord over een D&O-polis. Dit staat voor ‘directors en officers’ (de lasthebbers) en dekt de aansprakelijkheid die bestuurders hebben voor fouten die ze begaan tijdens hun mandaat.

VZW - BESTUUR - 29.06.2021

Uw VZW wil een grote investering maken, waarom dit schriftelijk motiveren?

U wilt met uw VZW een grote investering maken. Dat is natuurlijk riskant, want niemand weet wat de toekomst brengt. Toch is het zeer nuttig om, ook al zijn alle bestuursleden akkoord, een dergelijke investering schriftelijk te motiveren.

VZW - VRIJWILLIGERS - 29.06.2021

Mag een ambtenaar als vrijwilliger werken bij een VZW?

Hoewel het al dan niet kiezen om vrijwilligerswerk te doen vanzelfsprekend een privékeuze is, zijn er een aantal toelatingsvoorwaarden aan verbonden.

VZW - VRIJWILLIGERS - 29.06.2021

Mijn VZW wil werkloze(n) vrijwilligerswerk laten verrichten, kan dit?

Hoewel het al dan niet kiezen om vrijwilligerswerk te doen vanzelfsprekend een privékeuze is, zijn er een aantal toelatingsvoorwaarden aan verbonden voor werklozen.

VZW - VRIJWILLIGERS - 29.06.2021

Is een algemene toestemming voor uitkeringsgerechtigde werklozen interessant voor uw VZW?

Werklozen die uitkeringsgerechtigd zijn moeten toestemming vragen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het is echter mogelijk om een algemeen akkoord te krijgen van de RVA.

VZW - BOEKHOUDING - 29.06.2021

De VZW en de (elektrische) step, hoe zit dit?

De VZW mag haar vrijwilligers al dan niet forfaitair vergoeden voor kosten die gemaakt zijn. Dit is echter streng geregeld in de vrijwilligerswet. Hoe zit dit met de (elektrische) step?

VZW - VRIJWILLIGERS - 29.06.2021

Mag elke werknemer als vrijwilliger werken bij een VZW?

Hoewel het al dan niet kiezen om vrijwilligerswerk te doen vanzelfsprekend een privékeuze is, zijn er een aantal toelatingsvoorwaarden aan verbonden.

VZW - VRIJWILLIGERS - 29.06.2021

Mag een zelfstandige als ambtenaar werken bij een VZW?

Hoewel het al dan niet kiezen om vrijwilligerswerk te doen vanzelfsprekend een privékeuze is, zijn er een aantal toelatingsvoorwaarden aan verbonden.

VZW - VRIJWILLIGERS - 29.06.2021

Vrijwilligers in mijn VZW die een ziekte- of invaliditeitsuitkering ontvangen, kan dat?

Personen die een ziekte- of invaliditeitsuitkering ontvangen, in de volksmond ‘op de ziekenkas staan’, mogen niet zomaar als vrijwilliger aan de slag.

CONTROLE - 29.06.2021

Discussie met de fiscus: is het een feitenkwestie of principekwestie?

Wanneer u een discussie heeft met de fiscus over de juistheid van een aangifte in de vennootschapsbelasting of personenbelasting, kan die betrekking hebben op een feitenkwestie of een principekwestie. Het onderscheid is van belang voor de toepassing van een belastingverhoging. Hoe zit dat eigenlijk?

LOON - 29.06.2021

Hoeveel ecocheques nu toekennen?

Juni is traditioneel de maand waarin de ecocheques toegekend worden. Welke regels moet u volgen bij het toekennen van deze cheques? Welke andere cheques kan het bedrijf daarnaast nog zoal aanbieden?

DIVIDENDEN - 29.06.2021

VVPR-bis: versnelde toepassing verlaagd tarief bij interim- of tussentijds dividend

Kleine vennootschappen die aan alle wettelijk vereiste voorwaarden voldoen, kunnen bij dividenduitkering toepassing maken van een verlaagd tarief roerende voorheffing op grond van de VVPR-bis-regeling. Deze regeling voorziet in een gefaseerde uitwerking, die start bij het standaardtarief roerende voorheffing van 30%, en – gespreid over meerdere jaren – gradueel afneemt tot een gunsttarief van 15%. Wat zijn de toepassingsvoorwaarden? Wanneer geldt welk tarief, en hoe wordt een interim- of tussentijds dividend beoordeeld? Een overzicht.

AANSPRAKELIJKHEID - 29.06.2021

Uw advocaat of gerechtsdeurwaarder is in de fout gegaan, wat nu?

Wat kunt u nog ondernemen als uw advocaat of gerechtsdeurwaarder volgens u een fout begaan heeft bij de uitvoering van zijn opdracht? Wanneer is er ook effectief sprake van een fout? Kunt u een eventuele fout nog rechtzetten of bent u gebonden door wat uw advocaat namens u onderneemt? Kunt u van uw advocaat of gerechtsdeurwaarder dan een schadevergoeding vragen? Hoe wordt uw schade berekend? Zijn er los van de rechtbank ook nog andere instanties waar u met uw klacht terechtkunt?

INTERNATIONAAL - 29.06.2021

Thuiswerk na corona: verhoogd risico op vaste inrichting?

Bedrijven hebben soms een buitenlandse vaste inrichting (VI) zonder dat ze erbij stilstaan. Wie een VI heeft, moet ook in het land waar die VI gevestigd is een belastingaangifte indienen. Wat zijn de criteria om te bepalen of er al dan niet sprake is van een VI? Na de coronapandemie gaan veel werknemers wellicht meer dan vroeger thuiswerken. Verhoogt dat het risico op een vaste inrichting voor een buitenlandse werkgever van een binnenlandse werknemer?

LOONKOSTEN - 29.06.2021

(G)een interprofessioneel akkoord?

Er werd tussen de sociale partners geen interprofessioneel akkoord (IPA) bereikt voor het vaststellen van de loonnorm voor 2021 en 2022. Wat is er dan wel afgesproken? Waar staan we nu?

FACTUURFRAUDE - 29.06.2021

Een valse factuur betaald, wat nu?

Hoe vermijdt u dat u toch een factuur betaalt voor niet-geleverde prestaties of waarop het rekeningnummer vervalst is? Kan de leverancier dan vragen dat u ook nog eens op het correcte rekeningnummer betaalt? Wat kunt u ondernemen om uw schade te recupereren?

UBO-REGISTER - 29.06.2021

Bewijsstukken toevoegen aan UBO-register: vóór 31 augustus 2021 werk van maken

In het UBO-register moet u de uiteindelijke begunstigden van de vennootschap aanmelden. Tegen 31 augustus 2021 moet u ook bewijsstukken toevoegen. Daarnaast moet u tegen diezelfde datum ook de informatie in het UBO-register bevestigen. Op 21 april 2021 heeft de FOD Financiën een bijgewerkte versie gepubliceerd van de FAQ i.v.m. met het UBO-register. Wat kunt u daaruit zoal leren?

MEERWAARDEN - 29.06.2021

Gespreide taxatie meerwaarden bij wederbelegging in aandelen?

Wanneer een vennootschap een meerwaarde realiseert bij het vervreemden van een bedrijfsgoed, kan ze kiezen voor de gespreide taxatie van de meerwaarde. Daarvoor moet de vennootschap de verkoopprijs herbeleggen in een nieuw materieel of immaterieel vast actief dat bedrijfsmatig gebruikt wordt. Een aandeel is uiteraard geen afschrijfbaar materiaal of immaterieel vast actief. Op 26 januari 2021 bevestigde de Rulingcommissie onder welke voorwaarden een wederbelegging in aandelen toch binnen de toepassingssfeer van art. 47 WIB 92 kan vallen.

CARVE-OUT - 29.06.2021

Carve-out: hoe slechts een deel van een bedrijf overnemen?

Overnames kunnen een bewuste strategie zijn voor bedrijven om groei te bewerkstelligen. Een zeer belangrijk maar vaak moeilijk aspect is het vinden van een ideaal doelwit, in het vakjargon de ‘target’ genoemd. Zo komt het vaak voor dat de overnemer geïnteresseerd is in bepaalde onderdelen van de target maar niet in andere. Ook de verkoper kan de wens hebben om slechts bepaalde activiteiten af te stoten, en andere activiteiten of activa te behouden of aan een derde partij te verkopen. Het gebeurt dan ook vaak dat in het kader van een transactie de target geherstructureerd moet worden. In de M&A-praktijk verwijst men hiernaar gebruikelijk als een carve-out. Wat moet u daarover zoal weten?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 28.06.2021

Systeem van netto-overuren op komst...

Wilt u een werknemer extra belonen voor zijn ijver, dan is er hiervoor een interessante oplossing voorzien in het recent gesloten interprofessioneel akkoord (IPA). Hoe zit dat precies?

ARBEIDSDUUR - UURROOSTER - 28.06.2021

Tijdens het telewerk aan de schoolpoort staan?

U overweegt om uw werknemers na de COVID-19-crisis ook nog thuis te laten werken. Een werknemer vraagt u of hij dan zijn uurrooster voor die dagen mag aanpassen, bv. om de kinderen van school te halen. Hoe gaat u daarmee om en hoe zit dat voor deeltijdse werknemers?

ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 28.06.2021

Wanneer is een ‘landingsbaan’ mogelijk en is dat een recht?

Een van uw medewerkers is 58 jaar en zou graag halftijds gaan werken met uitkering van de RVA in het kader van een zgn. landingsbaan. Volgens hem is dat mogelijk door het nieuwe interprofessioneel akkoord dat begin juni gesloten werd. Is dat zo?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 28.06.2021

Mag u nog een blanco uittreksel uit het strafregister vragen?

Sommige werkgevers vragen aan een sollicitant de voorlegging van een blanco uittreksel uit het strafregister (wat men vroeger het bewijs van goed gedrag en zeden noemde). Mag dat nog en wijzigt de zgn. GDPR daar iets aan?

BEDRIJFSWAGEN - VARIA - 28.06.2021

Nieuw km-forfait vanaf 1 juli 2021


PRIVACY - REDEN ONTSLAG - 28.06.2021

Exitcommunicatie bij vertrek van werknemer en de privacy

Uw werknemer gaat uit dienst. Wat mag u daarover dan precies zeggen of niet aan de andere werknemers en hoe voorkomt u dat u over de schreef gaat? De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) sprak zich hierover onlangs uit...

ONTSLAG - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 28.06.2021

Werknemer voelt zijn ontslag aankomen en meldt zich ziek

Uw collega had beslist om een van zijn werknemers te ontslaan. Juist wanneer hij de werknemer een opzeg wil geven, meldt die zich echter ziek. Uw collega besloot daarom om het ontslag nog even uit te stellen. Hij dacht dat het niet goed zou zijn om het ontslag tijdens de ziekte te geven. Klopt dat wel?

LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 28.06.2021

Naar het werk met een elektrische step of een hoverboard?

U heeft een werknemer die naar het werk komt met een (elektrische) step, een hoverboard, ... Bent u dan verplicht om tussen te komen voor het woon-werkverkeer? Mag u hiervoor, als u dat wilt, ook een fietsvergoeding toekennen?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 28.06.2021

Tijdelijk hogere telewerkvergoeding mogelijk


RECHT - ONDERAANNEMING - 28.06.2021

Zelf garantie geven als de hoofdaannemer failliet gaat?

Een bouwheer waar u als onderaannemer werkte vraagt u om zelf garantie te geven omdat de hoofdaannemer failliet ging. Bent u verplicht om op die vraag in te gaan? Wat als de bouwheer en de aannemer andere afspraken maakten?

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 28.06.2021

Te warm om te werken?

Bij een hittegolf klagen werknemers weleens dat het te warm is om te werken. Kunnen ze dan eisen dat ze mogen thuisblijven en niet aan de slag moeten gaan? Welke maatregelen moet u als werkgever nemen op de werf?

SLECHTE BETALERS - FAILLISSEMENT - 28.06.2021

Huurder failliet, dan maar aankloppen bij de eigenaar?

U voert werken uit voor een winkelier die een handelspand huurt. Vóór hij uw facturen betaalt, gaat hij failliet. Kunt u dan aankloppen bij de eigenaar van het pand om uw facturen betaald te krijgen? Welke afspraken kunt u maken?

FISCALE VERMINDERINGEN - VARIA - 28.06.2021

Weldra een belastingvermindering voor laadpalen?

De ministerraad heeft recent een voorontwerp van wet goedgekeurd waarin voorzien wordt in een ingrijpende wijziging van de autofiscaliteit tegen 2026. De nieuwe regels zullen gefaseerd ingevoerd worden én er komt een fiscale stimulans voor wie in laadpalen investeert.

FISCALE VERMINDERINGEN - GIFTEN - 28.06.2021

In 2020 pc’s geschonken aan scholen?


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 28.06.2021

Wat moet u in 2021 zeker aan uw boekhouder bezorgen?

Het nieuwe formulier voor uw privébelastingaangifte is bekendgemaakt en het wordt er niet eenvoudiger op door extra codes. Wat moet u dan zeker aan uw boekhouder geven, opdat hij uw privéaangifte van 2021 correct kan invullen?

BTW - 6% - 28.06.2021

6% of 21% btw op de plaatsing van kasten?

Een vrouw laat kasten op maat maken. De aannemer factureert met 21% btw. Volgens de vrouw moest dat met 6% zijn, omdat het zou gaan om een onroerend gemaakte kast in een woning van meer dan tien jaar oud. Wat besliste de rechter?

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 28.06.2021

Een gesplitste aankoop, wat met de belastingen?

U zou samen met uw kind een pand gesplitst willen aankopen, om erfbelasting of successierechten te besparen. Nu vraagt u zich af hoe het dan zit met de belastingen. Wat bv. als u het pand gebruikt voor uw zaak, of verhuurt, of over enkele jaren voor een mooie meerprijs kunt verkopen?

AUTO - FISCALE AFTREK - 28.06.2021

Welke fiscale wijzigingen op til voor uw auto?

De regering-De Croo wil de regels voor de aftrek van autokosten wijzigen. Er is nog niets definitiefs, maar de plannen beginnen toch meer en meer vorm te krijgen. Wat zou er volgens de huidige stand van zaken veranderen voor de auto waarmee u nu rijdt of die u van plan bent om te kopen?

AFTREKBARE KOSTEN - AUTOKOSTEN - 28.06.2021

Hoeveel aftrek op een mobilhome?


SOCIALE BIJDRAGEN - 28.06.2021

Uitstel sociale bijdragen, verlies rechten?


AUTO - FISCALE AFTREK - 28.06.2021

Goed nieuws over de NEDC-norm!


BELASTBARE INKOMSTEN - ROERENDE INKOMSTEN - 28.06.2021

In 2020 dividenden uit Frankrijk ontvangen?

Op 28 mei 2021 is een circulaire verschenen waarin de fiscus een standpunt inneemt over het zgn. FBB voor Franse dividenden. Wat is het belang daarvan voor u?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 28.06.2021

VAPZ sowieso aftrekbaar dit jaar?

In principe zijn uw VAPZ-premies maar aftrekbaar als u in orde bent met de betaling van uw sociale bijdragen, maar vorig jaar werd daarvan afgeweken in het kader van de coronacrisis. Is dat ook zo in 2021?

RECHT - BETALING - 25.06.2021

Uw klant ‘vergat’ zijn geld, wat nu?

Een klant staat aan uw kassa en is zijn portefeuille vergeten. Hoe kunt u er dan voor zorgen dat u later betaald wordt als de klant het gekochte goed toch al mag meenemen? Welke voorzorgen neemt u dan maar beter?

FISCAAL - BTW - 25.06.2021

Zomeruitstel btw: is dat altijd even interessant?

De eerstvolgende btw-aangifte moet normaal gezien uiterlijk op 20 juli ingediend zijn, maar net als anders wordt er ook in 2021 in de zomer een uitstel gegeven. Hoe zit dat ook alweer en is dat wel altijd even interessant? Even kijken...

RECHT - SABAM - 25.06.2021

Hoeveel betaalt u voor muziek in uw zaak?

U zou graag muziek afspelen in uw winkel of horecazaak. Met welke spelregels moet u dan eigenlijk rekening houden. Gelden er trouwens andere regels op uw terras?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 25.06.2021

Een verliesvennootschap overnemen, hoe zit dat fiscaal?

De coronacrisis dwingt een van uw collega’s ertoe om zijn vennootschap stop te zetten. U wilt die wel overnemen, maar u vraagt zich af hoe het dan zit met de fiscale verliezen in die vennootschap. Kunt u die onbeperkt opsouperen?

VENNOOTSCHAP - ZAAKVOERDER - 25.06.2021

Uw loon vanaf nu verdelen over u en uw partner?

Uw boekhouder heeft u laten weten dat u, met het loon dat u in 2020 uit uw vennootschap opgenomen heeft, privé weer flink wat belastingen zal moeten betalen! Is het fiscaal gezien dan niet beter om voortaan uw loon te delen met uw partner?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 25.06.2021

Een studentenjob in 2021: hoe zit dat nu?


HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 25.06.2021

Een tegoedbon als ‘garantie’ geven?

Een klant brengt een defect product terug waarop u nog garantie moet geven. Mag u er in dat geval voor kiezen om de klant een tegoedbon te geven ten bedrage van het aankoopbedrag? Kunt u andere afspraken maken met de klant?

ONKOSTENVERGOEDING - 24.06.2021

Hoeveel km-vergoeding vanaf 01.07.2021?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PENSIOENOPBOUW - 24.06.2021

Niet-aftrekbare pensioenpremies van 2020 overdragen?

Heeft u in 2020 het loon uit uw vennootschap tijdelijk laten zakken of stopgezet, dan zijn de IPT- of groepsverzekeringspremies mogelijk niet aftrekbaar voor uw vennootschap of bij u privé belastbaar. De fiscus stelde zich al tolerant op en gaat in een circulaire van 10.06.2021 nog een stap verder! Hoe zit dat juist?

REKENING-COURANT - 24.06.2021

Een rc-tegoed overnemen voor een symbolische euro?

Een werknemer van een NV met een negatief eigen vermogen neemt de aandelen ervan over en voor een symbolische euro ook een tegoed in rekening-courant. De fiscus belast het verschil tussen de nominale waarde van het tegoed en die euro als een divers inkomen. De rechter vernietigt de aanslag. Waarom?

ONROEREND GOED - 24.06.2021

Hoeveel registratierechten moet u betalen als u een onverdeeldheid met uw NV beëindigt?

U heeft ooit samen met uw NV een pand in onverdeeldheid gekocht. Over welk registratierecht u dan moet betalen om alleen eigenaar van het pand te worden, is er al lang discussie. Wat heeft Cassatie op 12.03.2021 over deze kwestie beslist?

PRIVÉFISCALITEIT - 24.06.2021

Vakantiejob voor uw kind bij uw bedrijf?

Uw zoon of dochter zou deze zomer een vakantiejob komen doen bij uw vennootschap. Wat zijn daarbij dan de fiscale aandachtspunten?

BTW - AANGIFTE - 24.06.2021

Btw-zomeruitstel 2021


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO - 24.06.2021

Met de auto van uw BV naar het zonnige zuiden?

Door corona verkiest u dit jaar een reis met de auto van uw vennootschap boven het vliegtuig. Heeft dit gevolgen voor uw voordeel gratis auto (VAA auto)? Hoe zit dat met extra kosten zoals een trekhaak, een fietsdrager of een dakkoffer? En wat als u toch met het vliegtuig gaat en een wagen zou huren in het buitenland?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 24.06.2021

Als vaste vertegenwoordiger ook aansprakelijk voor de btw?

Bestuurders van een vennootschap hebben een bijzondere hoofdelijke aansprakelijkheid als de vennootschap herhaaldelijk haar schulden inzake btw of bedrijfsvoorheffing niet betaalt. Geldt dat ook voor een zgn. vaste vertegenwoordiger?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 24.06.2021

Corona-uitstel voor uw sociale bijdragen, wat met uw VAPZ?

Wegens de coronacrisis kon u uitstel vragen voor uw sociale bijdragen van 2020 en de eerste twee kwartalen van 2021. In een circulaire van 31.05.2021 zet de fiscus uiteen wat de fiscale gevolgen daarvan zijn voor de aftrek van uw in 2020 of 2021 betaalde VAPZ-premies.

PRIVÉFISCALITEIT - 24.06.2021

Privé een nieuw rekeningnummer?


CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGAANSLAG - 23.06.2021

Aftrekbeperking bij belastingsupplement: niets is wat het lijkt!

Terwijl de vestiging van een belastingsupplement in het verleden niet noodzakelijk tot een ‘cash out’ leidde voor uw vennootschap, is dat nu anders. Om vennootschappen aan te sporen hun aangifteplicht correct te vervullen, beoogde de wetgever om belastingsupplementen effectief te belasten. Het idee lijkt eenvoudig; de toepassing ervan is dat niet. Wat is er aan de hand?

MEERWAARDEN - 23.06.2021

Meerwaarde op aandelen: wanneer belastbaar?

De vraag onder welke omstandigheden een gerealiseerde meerwaarde op aandelen belastbaar is in de personenbelasting blijft brandend actueel en voer voor discussie. We belichten de concrete toepassing van de fiscale regels op een aantal specifieke gevallen.

BTW - BTW AANREKENEN - 23.06.2021

Fastfoodrestaurants: onderscheid levering – dienst

In een recente uitspraak van het Hof van Justitie (zaak C-703/19, 22.04.2021, arrest JK) verduidelijkt het Hof wanneer de handelingen verstrekt door fastfoodrestaurants beschouwd moeten worden als restaurantdiensten of als leveringen van goederen. Dit onderscheid is uiteraard van belang om de juiste beoordeling te maken op het gebied van de plaats van de handeling en het toepasselijke tarief.

BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 23.06.2021

Is uw onkostenvergoeding wel aftrekbaar?

Een forfaitaire onkostenvergoeding die u van uw vennootschap krijgt is in principe privé niet belastbaar. Uw vennootschap moet dan kunnen aantonen dat deze vergoeding bestemd is voor kosten die haar eigen zijn. Hoe kunt u de discussie met uw controleur vermijden?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 23.06.2021

De investeringsaftrek: ziet u door de bomen het bos nog?

Een onderneming die investeert in nieuwe activa kan onder bepaalde voorwaarden de investeringsaftrek (IA) genieten. Zo bestaat de eenmalige IA, maar kan deze ook gespreid worden. Ook is er sprake van een gewone of een verhoogde IA. Onder bepaalde voorwaarden kunt u zelfs een belastingkrediet genieten. Ziet u door de bomen het bos nog?

INTERESTEN - 23.06.2021

Negatieve interesten: fiscale gevolgen?

Sinds de financiële crisis van 2008 houdt de Europese Centrale Bank (ECB) de marktrente historisch laag, in een poging om de economie aan te zwengelen. De Belgische Belastingadministratie heeft nu een circulaire uitgebracht (Ci. 2021/C/53, 08.06.2021) over de fiscale behandeling van ‘negatieve rente’. Wat moet u daarover zoal weten?

RECHT - ADVOCAAT - 23.06.2021

Een hogere vergoeding voor uw advocatenkosten?

Het bedrag van de zgn. rechtsplegingsvergoeding in gerechtelijke procedures is sinds 1 juni 2021 fors gestegen. Betekent dat dan dat u beter niet meer procedeert omdat de kosten oplopen? Hoe gaat u daar het best mee om?

VERHUUR - BTW - 23.06.2021

Een studentenresidentie is geen hotel voor de Btw!

Stel, u verhuurt een aantal gemeubelde studentenkamers en biedt hierbij ook extra diensten aan, bv. de schoonmaak. Kan men een dergelijke verhuur dan als een ‘hoteldienst’ met btw beschouwen? Wat zei de Btw hier onlangs over? En hoe wordt die verhuur dan belast in de personenbelasting?

HUUR - KWIJTSCHELDING - 23.06.2021

Kwijtschelding huur: federale belastingkorting verlengd!

Verhuurt u een pand aan een ondernemer die verplicht moe(s)t sluiten, dan kunt u voor de maanden maart, april en mei 2021 de huur (gedeeltelijk) kwijtschelden in ruil voor een belastingkorting. Die regeling zou nu verlengd worden tot en met september 2021. Hoe zit dat?

ONROEREND GOED - BURENHINDER - 23.06.2021

Nieuw vanaf 01.09.2021: preventieve vordering tegen buur

Stel, uw buur is iets aan het bouwen en u vreest dat dit bouwwerk u op termijn zal hinderen, bv. door geluid, geur of straling of door het wegnemen van de zon op uw zonnepanelen. Kunt u hier op voorhand iets tegen ondernemen of moet u wachten tot de hinder er effectief is?

WONINGHUUR - KOSTEN - 23.06.2021

Een overdreven hoge rekening voor water, wie betaalt die?

Uw huurder – een student – heeft een buitensporige waterrekening. Dat is waarschijnlijk te wijten aan een toilet dat is blijven lopen. De student heeft nooit melding gemaakt van dit probleem. Wie moet die hoge rekening dan betalen?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 23.06.2021

Aannemer direct vervangen zonder tussenkomst van rechter?

U bent bezig met de uitvoering van werken, maar uw aannemer is manifest onbekwaam en voert zijn werken zo slecht uit, dat u die niet meer op de werf wilt zien. Kunt u die dan op korte termijn vervangen door een andere?

BRUSSELS GEWEST - HUUR - 23.06.2021

Brusselse handelshuurlening verlengd


VLAAMS GEWEST - HUUR - 23.06.2021

Coronaversoepeling in Vlaamse woninghuur


MEDE-EIGENDOM - 23.06.2021

Algemene vergadering en exit uit corona

Op weg naar het ‘nieuwe normaal’ kan de algemene vergadering in appartementsgebouwen weer samenkomen. Hoe zit dat en zijn er ook nog alternatieven?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 23.06.2021

Handelshuur na 36 jaar niet verlengen zonder vergoeding?

Stel, de handelshuurder heeft de handelshuur al drie keer hernieuwd. Op dat moment loopt de handelshuur definitief ten einde. Betekent dat dan dat u als verhuurder volledig vrij bent om al dan niet opnieuw te verhuren zonder dat u een vergoeding hoeft te betalen? Wat zei het Hof van Cassatie hier onlangs over?

PERSONEEL TELEWERK - 22.06.2021

Telewerk: geen aangifte meer vanaf juli 2021!

Sinds 27 maart 2021 moeten werkgevers een maandelijkse aangifte telewerk indienen. Aangezien telewerk vanaf 1 juli 2021 niet meer verplicht is, vervalt deze aangifteplicht.

KOSTEN EIGEN AAN DE WERKGEVER - KILOMETERVERGOEDING - 21.06.2021

Nieuwe tarief kilometervergoeding is gekend!

Het tarief van de kilometervergoeding voor de periode van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022 werd op 17.06.2021 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hoeveel bedraagt dit nieuwe forfait en wat is hierbij van belang?

BELASTINGVERMINDERING CORONA TAX SHELTER II - 21.06.2021

Corona Tax Shelter II: welke bewijsdocumenten aan de fiscus bezorgen?

Natuurlijke personen kunnen van 01.01.2021 tot en met 31.08.2021 fiscaal voordelig geld inbrengen in vennootschappen met een omzetverlies van minstens 30% (de zgn. Corona Tax Shelter II). De fiscus geeft nu de nodige richtlijnen omtrent de te verstrekken bewijsdocumenten.

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 20.06.2021

Hogere km-vergoeding vanaf 1 juli 2021

Als u of uw werknemer met een privéwagen beroepsmatige verplaatsingen maakt, dan kunt u vanaf 1 juli een hogere forfaitaire vergoeding toekennen. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - INKOOP EIGEN AANDELEN - 20.06.2021

Enige aandeelhouder worden via inkoop van aandelen?

U bent met twee personen aandeelhouder van een BV of NV. De andere aandeelhouder zou er echter graag uitstappen. Wat is dan mogelijk een probleem en hoe kan een inkoop van eigen aandelen een oplossing zijn?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - 20.06.2021

Cliënteel verhuren in plaats van verkopen?

Een huisarts richt een vennootschap op en verhuurt daaraan zijn cliënteel. De fiscus vindt de verhuur simulatie en belast de huurvergoeding als een bedrijfsleidersbezoldiging. Waarom en was de rechter het daarmee eens?

BTW - BTW-CONTROLE - 20.06.2021

Wanneer kunt u een btw-boete laten verminderen?

Een onderneming vergeet in de btw-aangifte en intracommunautaire opgave een buitenlandse klant te vermelden. De btw-controleur legt voor deze overtreding een boete op van € 3.000. Krijgt de onderneming vermindering via de rechter?

BTW - BTW-AANGIFTE - 20.06.2021

Btw: versoepeling aangiftetermijn tijdens de zomermaanden!

Als u btw-plichtig bent, dan verleent de Btw u tijdens de zomermaanden iets meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Geldt dat ook voor de intracommunautaire opgaven? Heeft u ook meer tijd om te betalen of hoe zit dat precies?

AUTO & TRANSPORT - VARIA - 20.06.2021

Een motor op kosten van uw vennootschap: een goed idee?

Met de zomer in aantocht wilt u via uw vennootschap een motor kopen. Hoe zit het met de fiscale aftrekbaarheid van de motorkosten in uw vennootschap? Kunt u de btw (deels) recupereren? En wordt u privé belast op een voordeel alle aard?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 20.06.2021

Het best nog voorafbetalen tegen 12.07.2021?

Verwacht u dit jaar winst te maken, dan zal u in principe belastingen moeten betalen. Wordt die belasting PAS bij de eindafrekening betaald, dan wordt er een boete van 6,75% opgelegd. Hoe kunt u die boete vermijden?

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 20.06.2021

UBO-meldingsplicht: wat is nieuw?

Sinds 30.09.2019 geldt een UBO-meldingsplicht voor uw vennootschap. Er zijn nu enkele nieuwigheden.

SOFTWARE - OFFICE - 20.06.2021

Bewaar een pdf als Word-document

Een omzetting van een pdf naar een Word-document gebeurt niet altijd foutloos. Hoe pakt u dat het beste aan?

E-MAIL - WEBMAIL - 20.06.2021

Zoho en Fastmail

Gmail en Outlook.com mogen dan al de meest gebruikte e-maildiensten zijn, er bestaan zeker uitstekende alternatieven met eigen voordelen. Maak (opnieuw) kennis met Zoho en Fastmail.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 20.06.2021

Trello in een nieuw jasje

Trello is een handige, populaire tool voor projectmanagement. Sinds kort onderging deze enkele wijzigingen. Wat moet u daarover weten?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 20.06.2021

De vier B’s van digitale marketing

Als ondernemer of bedrijf mag u niet ontbreken op het internet. Via digitale marketing zet u uw website maximaal in de kijker. Waar moet u dan op letten?

SOFTWARE - WINDOWS - 20.06.2021

Weet de Windows prullenbak juist te gebruiken

De Windows prullenbak is een onderdeel van Windows dat vaak over het hoofd gezien wordt. Toch is het een handige manier om met verwijderde bestanden om te gaan.

KI BUITENLANDS VASTGOED - 18.06.2021

Vaststelling ki buitenlands vastgoed: formulier beschikbaar!

Eigenaars van onroerende goederen gelegen in het buitenland moeten de FOD FINANCIEN (AAPD-CEL BUITENLANDS KI) de nodige info bezorgen voor de vaststelling van het ki. Het betreffende formulier is sinds 14.06.2021 online beschikbaar en werd door het kadaster reeds naar de eerste belastingplichtigen verstuurd.

BELASTINGAANGIFTE - 18.06.2021

Hoe moet u de coronasteun van 2020 aangeven?

Heeft u in 2020 overheidssteun ontvangen, omdat uw praktijk tijdens de eerste en/of tweede (semi)lockdown (quasi)gesloten was? Dan moeten sommige van die coronasubsidies wél en andere niet opgenomen worden in uw belastingaangifte die u dit jaar (2021) moet indienen. Hoe zit dit in elkaar?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 18.06.2021

Tweede deel beschermingsvergoeding op komst


MEDISCH RECHT - 18.06.2021

Kwaliteitswet uitgesteld tot 1 juli 2022

Normaal gezien had de in 2019 gepubliceerde Kwaliteitswet inzake gezondheidszorg op 1 juli 2021 in werking moeten treden, maar dat wordt nu met één jaar uitgesteld. Welke gevolgen heeft dat voor u?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 18.06.2021

Ziekenhuis wel of niet centraal aansprakelijk: hoe werkt dat?

Volgens de Ziekenhuiswet kan een patiënt die meent dat een ziekenhuismedewerker zijn rechten geschonden heeft, het ziekenhuis ‘centraal’ aanspreken voor die inbreuk. Voor artsen in zelfstandig verband kan het ziekenhuis zich wel exonereren van deze aansprakelijkheid. Hoe werkt dit? Een recent vonnis licht toe...

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 18.06.2021

Twee deeltijdse jobs en voor één ziek: wat met ziekenfonds?

Stel, een patiënt-loontrekkende oefent twee deeltijdse jobs uit en wordt een paar maanden arbeidsongeschikt voor de ene (fysieke) job. De andere (administratieve) job zou hij wel verder kunnen uitoefenen. Is het dan mogelijk ziekenfondsuitkeringen voor de ene job te krijgen, terwijl men loon krijgt voor de andere?

GOED OM TE WETEN - SOCIALE KAS - 18.06.2021

Eventuele opzeg sociale kas moet vóór 30 juni


BEROEPSKOSTEN - 18.06.2021

Is uw nevenactiviteit voor de fiscus een hobby of een beroep?

U kweekt paarden die u verhuurt of af en toe verkoopt, u heeft een vakantiewoning of een zeilboot die u af en toe verhuurt, u fotografeert, schildert, musiceert, ... Kortom, u heeft naast uw werk een activiteit uitgebouwd waaraan u geld en tijd besteedt, en waarmee u soms ook iets verdient. Wanneer wordt zo’n nevenactiviteit als een hobby beschouwd en wanneer als een beroep? Welke fiscale regels gelden er dan? Wat als de fiscus er anders over denkt? Wat zegt recente rechtspraak?

ZORGVOLMACHT - 18.06.2021

Maatschap: geen zorgvolmacht meer nodig?

Via een maatschap kunt u uw vermogen met behoud van inkomsten en controle overdragen naar de volgende generatie. U kunt in de statuten van een maatschap ook een regeling treffen voor het geval dat u zelf niet meer bekwaam bent om het geschonken vermogen te beheren. Heel wat mensen met een maatschap denken daarom dat ze geen zorgvolmacht meer nodig hebben. Klopt dat ook? In welke omstandigheden is een zorgvolmacht uiteindelijk toch nog nuttig of noodzakelijk?

BESCHERMING PARTNER - 18.06.2021

De onaangename gevolgen van een testament voor een kinderloos echtpaar

Een man, gehuwd onder het wettelijk stelsel, overlijdt en laat als enige wettelijke erfgenaam zijn echtgenote na. Tot grote verbazing van de weduwe hebben twee vrienden een eigenhandig testament in hun bezit, waarin de man hen aangesteld heeft tot zijn algemene legatarissen. De gevolgen voor de langstlevende zijn niet min. Welke opties heeft de weduwe? Hoe kon dit vermeden worden?

BESTUURDER - 18.06.2021

Bent u misschien (nog) ergens bestuurder zonder dat u het weet?

Het gebeurt weleens dat iemand bestuurder is in een vennootschap zonder dat hij of zij dat weet. Bedrijfsleiders die gedurende hun carrière in heel wat vennootschappen actief geweest zijn, verliezen soms het overzicht. Identiteitsfraude komt ook steeds vaker voor. Hoe kunt u nagaan waar u bestuurder bent en verifiëren of uw identiteit niet misbruikt wordt om, zonder dat u van iets weet, bestuurshandelingen te stellen? Wat kunt u hiertegen ondernemen? En wat zijn alweer de regels inzake de benoeming en het ontslag van bestuurders?

OVERDRACHT - 18.06.2021

Uw familiebedrijf binnen de familie houden?

Als u uw familiebedrijf aan uw kinderen schenkt, dan wilt u wellicht vermijden dat een stuk van uw bedrijf bij de partner van uw kind terechtkomt, bij een relatiebreuk of bij het overlijden van uw kind. Welke clausules en specifieke oplossingen kunnen u helpen om dat te vermijden?

ONTSLAGBESCHERMING - 18.06.2021

Pensioen werknemersafgevaardigde: opletten met ontslagbescherming

Het Hof van Cassatie heeft recent (Cass., 14.12.2020) nogmaals bevestigd dat de ontslagbescherming van een werknemersvertegenwoordiger van toepassing blijft tot die werknemer effectief de leeftijd van 65 jaar bereikt heeft. Indien er vóór dat ogenblik een ontslaghandeling gesteld wordt door de werkgever, zal de bijzondere beschermingsvergoeding verschuldigd zijn. Welke praktische gevolgen heeft dat wanneer een werknemersvertegenwoordiger in uw bedrijf de pensioenleeftijd nadert?

RESERVES - 18.06.2021

Vrijgestelde reserves nu tijdelijk mobiliseren tegen een gunsttarief

In het belastbare tijdperk gekoppeld aan aanslagjaar 2021 of 2022 kunt u in de vennootschapsbelasting tijdelijk bepaalde belastingvrije reserves mobiliseren tegen een gunsttarief van 15%, of zelfs 10% als u de opgenomen reserves herinvesteert. Hoe werkt dat precies? Welke reserves komen in aanmerking? Wanneer is het voor u zinvol om van dat gunsttarief gebruik te maken?

AANDELEN - 18.06.2021

Aandelen en huwelijk, een troebele relatie?

Wanneer een aandeelhouder gehuwd is, moet er bij echtscheiding of ontbinding van het huwelijk met zijn huwelijksstelsel rekening gehouden worden om te weten hoe de aandelen verdeeld zullen worden. Dat is in het bijzonder het geval wanneer de aandeelhouder gehuwd is onder een gemeenschapsstelsel, zoals het wettelijk stelsel. Hoewel de hervorming van het huwelijksvermogensrecht in 2018 de bedoeling had om duidelijkheid te brengen, blijkt dit meer dan twee jaar later allerminst het geval te zijn. Voor welke struikelblokken moet u uitkijken? Wat is de impact hiervan bij een eventuele echtscheiding of een overlijden? Welke mogelijkheden heeft u als u hieraan wilt verhelpen?

TWEEDE VERBLIJF - 18.06.2021

Hoe ki buitenlands vastgoed bepalen: circulaire verduidelijkt

Zoals u weet, werd België door het Europees Hof van Justitie veroordeeld voor de ongelijke fiscale behandeling van buitenlands vastgoed in vergelijking met het bezit van een Belgisch tweede verblijf. In navolging hiervan werd een wetswijziging doorgevoerd die voorziet dat aan elk buitenlands onroerend goed een kadastraal inkomen (ki) toegekend zal worden. De Administratie heeft nu een circulaire uitgevaardigd die verduidelijkt hoe dat ki berekend moet worden en geeft daarbij enkele praktijkvoorbeelden.

BTW - AFTREKBARE BTW - 16.06.2021

Vanaf en tot wanneer kunt u btw terugvragen?

U stelt vast dat u op een factuur van enkele jaren geleden vergeten bent de btw terug te vragen, per vergissing te weinig btw teruggevraagd heeft of btw betaald heeft terwijl dat niet moest. Kunt u die btw nu alsnog recupereren?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.06.2021

Wat als... u niet kunt voorafbetalen?

Uw vennootschap heeft geen geld om op 12 juli 2021 een voorafbetaling uit te voeren. Is lenen dan voordelig om zo de boete van 6,75% te vermijden?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 16.06.2021

Regering vergroent autofiscaliteit vanaf 1 juli 2023!

Op 18 mei 2021 heeft de regering een voorontwerp van wet goedgekeurd in verband met de ‘fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit’. Zo zou vanaf 1 juli 2023 de autofiscaliteit, weliswaar in verschillende fases, grondig wijzigen! Hoe zit dat dan met de aftrekbaarheid van uw huidige wagenpark? Met wat moet u rekening houden indien u uw toekomstige wagenpark (deels) fiscaal aftrekbaar wilt houden? En zijn er incentives voor de laadinfrastructuur?

PERSONEEL - 16.06.2021

Een werknemer zijn opleiding laten terugbetalen?

Interne en externe opleidingen voor werknemers kunnen het bedrijf handenvol geld kosten. Wat als een collega snel na de opleiding uit het bedrijf vertrekt en eventueel zelfs aan de slag gaat bij een concurrent? Kan de bedrijfsleider dan vragen dat de werknemer een gedeelte van de kosten van de opleiding terugbetaalt? Wat moet u dan expliciet vermelden in de arbeidsovereenkomst? Welke voorwaarden moet u daarbij naleven? Gelden er verschillende spelregels naargelang de job die de werknemer in het bedrijf uitoefent?

OVERGEDRAGEN VERLIEZEN - 16.06.2021

De wederopbouwreserve praktisch bekeken

We kregen de vraag van een abonnee die in 2020 verlies gemaakt had, of hij nadat hij het verlies afgezet had tegenover de winst van 2021 ten belope van datzelfde verlies ook een wederopbouwreserve mocht aanleggen. Hoe verwerkt u die wederopbouwreserve correct en wat is de fiscale impact op langere termijn?

BOEKHOUDING - JAARREKENING - 16.06.2021

Hoeveel kost het neerleggen van uw jaarrekening in 2021?

Wat is de deadline weer voor het neerleggen van de jaarrekeningen? Wat zijn de mogelijke gevolgen van een laattijdige neerlegging? Welke details geeft u vrij?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 16.06.2021

UBO-meldingsplicht: dit zijn de nieuwigheden

Vennootschappen, VZW’s en stichtingen krijgen tot 31.08.2021 uitstel om het zgn. UBO-register aan te vullen en te bevestigen. Waarover gaat het precies en welke bijkomende informatie moeten ze bezorgen?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 16.06.2021

Hoger zelfstandigenpensioen door afschaffing correctiefactor!

Als zelfstandige bouwt u een wettelijk pensioen op via de sociale bijdragen die u ieder kwartaal betaalt via uw sociaal verzekeringsfonds. Uw wettelijk pensioen wordt sinds 1984 berekend op slechts 69% van uw inkomen. Bij werknemers is dat 100%. Een wetsontwerp zou die discriminatie vanaf 2021 wegwerken. Hoe zit dat?

BELEGGEN - FONDSEN - 16.06.2021

Fondsen met prestatievergoeding: de moeite waard?

Fondsen met prestatievergoeding lijken vaak interessant, maar zijn het vaak niet. Hoe komt dat? Waarop moet u letten als u intekent op zo’n fonds? En hoe zit dat fiscaal gezien?

BTW - ONROEREND GOED - 16.06.2021

Verhuur gemeubelde studentenkamers zonder btw?


PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 16.06.2021

Invloed van het wettelijk pensioen op uw 80%-grens

Recentelijk verscheen er een circulaire waarbij de fiscus het wettelijke minimum- en maximumpensioen voor 2020 bekendmaakte voor de berekening van de zgn. 80%-grens. Wat betekent dit voor wie via zijn vennootschap een IPT/groepsverzekering heeft?

SCHENKING - BEHOUD CONTROLE - 16.06.2021

Boemerangschenking bij zware ziekte?


VZW - VERZEKERINGEN - 14.06.2021

Met uw VZW een nieuwe verzekeringspolis aangaan: tips & tricks

Als u een nieuwe polis wilt afsluiten, zal u moeten onderhandelen met een verzekeraar. Hierbij enkele tips voor het aangaan van een nieuwe polis.

VZW - VERZEKERINGEN - 14.06.2021

Voorstel tot schadevergoeding onvoldoende of geweigerd: wat nu?

Tot uw grote verbazing is het voorstel van de verzekeraar tot schadevergoeding beneden uw verwachting of wordt de dekking zelfs geweigerd. Met een solide plan van aanpak kunt u al ver komen.

VZW - WERKING - 14.06.2021

Is een VZW een onderneming?

De VZW is onder de huidige wetgeving een onderneming. Zelfs als ze geen commerciële activiteiten ontwikkelt. Wat zijn de gevolgen?

VZW - WERKING - 14.06.2021

Uw VZW heeft algemene voorwaarden, zijn deze toepasbaar?

De toepasbaarheid van algemene voorwaarden is gebonden aan de kennisname en de aanvaarding. Deze voorwaarden zijn cumulatief.

VZW - VERZEKERINGEN - 14.06.2021

Is het actualiseren van de verzekeringen van uw VZW het overwegen waard?

Na het afsluiten van de nodige verzekeringen van uw VZW belanden deze polissen vaak in het archief. Het kan echter lonen om ze jaarlijks te herbekijken.

VZW - WERKING - 14.06.2021

Algemene voorwaarden en de VZW

Algemene voorwaarden zijn zeer courant in het dagelijkse leven. Ze kunnen een zeer handig instrument zijn om (contractuele) relaties te regelen voor uw VZW. Denk bv. aan de factuur die u verzendt aan uw sponsor van het sponsorgeld met de aanduiding wat de sponsor hiervoor terugkrijgt.

VZW - VERZEKERINGEN - 14.06.2021

Welke verzekeringen zijn verplicht voor uw VZW?

Verzekeringen zijn een belangrijk element van uw VZW. Ze zorgen voor gemoedsrust en zijn in sommige gevallen zelfs verplicht. Hoe weet u welke verzekeringen verplicht zijn?

VZW - VERZEKERINGEN - 14.06.2021

Onderhandelen met uw verzekeraar als VZW: enkele tips

Door diverse factoren is er een verharding van de verzekeringsmarkt. De premies stijgen en sommige risico’s worden onverzekerbaar. Hierdoor wordt het voor uw VZW moeilijker om risico’s te verzekeren. Enkele tips om beter te onderhandelen met uw verzekeraar om toch tot een oplossing te komen.

VZW - WERKING - 14.06.2021

Wat is de juridische waarde van het intern reglement van de VZW?

Het intern reglement van een VZW is een zeer handig en vaak gebruikt instrument van de VZW. Maar wat is dat nu eigenlijk?

VZW - WERKING - 14.06.2021

Een bestuurder (her)benoemen in een VZW, hoe publiceer ik deze wijziging?

Het is verplicht om een wijziging in het bestuur te publiceren in het Belgisch Staatsblad. Dit gaat door twee formulieren neer te leggen bij de griffie van de ondernemingsrechtbank.

VZW - WERKING - 14.06.2021

Een bestuurder (her)benoemen in een VZW: hoe gaat dit praktisch?

Een VZW wenst een nieuwe bestuurder te benoemen of een oude bestuurder te herbenoemen. Hoe gaat dat in zijn werk?

VZW - WERKING - 14.06.2021

Het intern reglement van de VZW: wat kan niet?

Het intern reglement is een handig instrument om het beheer en de werking van de VZW te regelen. Wat kan er niet in geregeld worden?

VZW - WERKING - 14.06.2021

Wie stelt het intern reglement van de VZW op?

Het intern reglement is een handig hulpmiddel om de werking van de VZW te regelen, maar wie kan dat opstellen?

VZW - WERKING - 14.06.2021

Het intern reglement van de VZW: wat is mogelijk?

De inhoud van het intern reglement is door de wetgever negatief genormeerd. Dat wil zeggen dat bepaald is wat er niet mag instaan. Wat mag er wel in staan?

VZW - WERKING - 14.06.2021

Ik wens de statuten van mijn VZW te wijzigen: hoe wordt dit juridisch correct beslist en door wie?

Een statutenwijziging raakt aan de interne werking van uw VZW en is tegenstelbaar aan derden. Er is dan ook een speciale procedure voorzien.

VZW - BESTUUR - 14.06.2021

Hoe zit het met uw privacy als bestuurder van een VZW?

Tot voor kort moest iemand een legitiem belang aantonen om toegang te krijgen tot het UBO-register van een VZW. Maar recentelijk is dit versoepeld en kan iedere burger, na betaling van een beperkte som, toegang krijgen tot bepaalde geregistreerde informatie. Wat kan men nu exact terugvinden?

VZW - BESTUUR - 14.06.2021

Het UBO-register en de VZW: wat moet een bestuurder weten in een notendop?

Het UBO-register is een register waar alle uiteindelijke begunstigden van een vennootschap of andere juridische entiteit (dus ook VZW’s) in staan.

VZW - VRIJWILLIGERS - 14.06.2021

Wat zijn vrijwilligersvergoedingen voor specifieke vrijwilligers?

Onkosten van vrijwilligers van uw VZW kunnen gedekt worden door de reële kosten terug te betalen aan de hand van een kostennota. Het is ook mogelijk een forfaitair bedrag te betalen per dag, met eventueel een dekking van de reële verplaatsingskosten. Wat zijn dan de categorieën van specifieke vrijwilligers?

VZW - SCHENKINGEN & LEGATEN - 14.06.2021

Het duolegaat is niet meer (fiscaal) interessant, wat nu?

Het hing al een tijd in de lucht en nu is het zover: het duolegaat is vanaf 1 juli 2021 fiscaal gezien niet meer interessant. Dit was nochtans een belangrijke bron van inkomsten voor VZW’s. Wat brengt de toekomst?

VZW - BESTUUR - 14.06.2021

Geldt de nieuwe b2b-wet ook voor VZW’s?

De nieuwe b2b-wet, zoals ze in de volksmond wordt genoemd, is eigenlijk de Wet van 4 april 2019 houdende wijziging van het Wetboek van Economisch Recht met betrekking tot misbruiken van economische afhankelijkheid, onrechtmatige bedingen en oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen (BS 24.05.2019) .

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 14.06.2021

Kan een VZW zich voor haar vrijwilligers verzekeren?

Kan een VZW zich verzekeren voor schade berokkend door een van haar vrijwilligers? Moeten vrijwilligers zich zelf verzekeren voor hun aansprakelijkheid? Waarop moet u letten en wat moet u afwegen?

VZW - BESTUUR - 14.06.2021

Grote investering, persoonlijk medeondertekenen?

Uw VZW wil een grote investering in haar lokaal doen en heeft een lening nodig. De bank wenst dat u zelf de lening in eigen naam mee ondertekent. Wat wil dit praktisch zeggen?

VZW - BESTUUR - 14.06.2021

De algemene vergadering in coronatijden: hoe regelt u die?

De jaarlijkse algemene vergadering (AV) komt eraan. Maar door corona (of een andere situatie) acht u het onverstandig om die fysiek te laten doorgaan. Hoe kunt u dat volkomen wettelijk aanpakken?

VZW - BESTUUR - 14.06.2021

Kan een VZW failliet gaan?

Een VZW kan al enige tijd structureel haar rekening niet meer betalen. Kan ze, net zoals een onderneming, failliet gaan?

VZW - VRIJWILLIGERS - 14.06.2021

De forfaitaire vrijwilligersvergoeding in 2021: wat zijn de maxima?

U wenst de vrijwilligers van uw VZW een forfaitaire vrijwilligersvergoeding toe te kennen. Wat zijn de maxima die u fiscaal voordelig kunt toekennen?

VZW - VRIJWILLIGERS - 14.06.2021

Onkostenvergoedingen voor vrijwilligers: wat zijn de mogelijkheden?

Uw VZW maakt gebruik van vrijwilligers en u zou graag hun onkosten vergoeden. Wat zijn de wettelijke mogelijkheden en de grenzen wat betreft het bedrag voor de fiscus en RSZ?

VZW - BESTUUR - 14.06.2021

Als bestuurder een belangenconflict met de VZW: wat nu?

U bent bestuurder en u heeft een belangenconflict. Welke procedure moet u volgen?

VZW - BESTUUR - 14.06.2021

Kostenvergoeding onbezoldigde bestuurders, kan dit?

De bestuurders in uw VZW voeren hun mandaat kosteloos uit. Dat brengt echter kosten met zich mee, en de bestuurders zouden deze graag vergoed zien. Wat zijn de mogelijkheden?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 14.06.2021

Uw volmacht niet te ruim maken?

Een arrest van 27.04.2021 bevestigt nogmaals dat een te ruime volmacht voor uw boekhouder u soms zuur kan opbreken. Hoezo en waarop moet u dan letten?

FACTUUR - AANMANING - 14.06.2021

Uw voorschot wordt niet betaald, wat nu?

Uw klant betaalt het voorschot dat u vroeg niet. Geldt het contract dat u met hem sloot dan nog en moet u ook starten op de werf? Welke afspraken kunt u maken in de overeenkomst die u met uw klant sluit?

VENNOOTSCHAP - ALGEMENE VERGADERING - 14.06.2021

De toelichting bij de jaarrekening: niet zomaar bladvulling!

De toelichting maakt deel uit van de neer te leggen jaarrekening, maar nog al te vaak wordt ervan uitgegaan dat externe partijen alleen maar naar de jaarrekening zelf kijken. Klopt dat wel? Wat kunt u afleiden uit die toelichting en is er voor 2020 een speciaal aandachtspunt?

SLECHTE BETALERS - DEURWAARDER - 14.06.2021

Beslag leggen bij een klant die niet betaalt?

Een klant betaalt uw factuur ondanks een aanmaning niet. Kunt u dan om druk te zetten geen beslag leggen op zijn goederen? Wat zijn de voorwaarden om dat te doen? Wat kunt u daarmee bereiken?

PERSONEEL - VAKANTIE - 14.06.2021

Extra vakantie voor wie ziek was tijdens het bouwverlof?

Een van uw werkmannen was een aantal dagen ziek tijdens het bouwverlof. Hij vraagt nu dat u hem voor die dagen ‘ziekteverlof’ geeft waarbij hij de vakantiedagen in kwestie later nog kan opnemen. Moet u daarop ingaan?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 14.06.2021

Een discussie met een klant oplossen via een bemiddelaar?

U heeft een discussie met een klant of een leverancier en die stelt voor om het geschil voor te leggen aan een bemiddelaar veeleer dan naar de rechtbank te stappen. Wat moet u hiervan weten en levert dat ook altijd een resultaat op?

AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 14.06.2021

Nieuwe auto: 01.09.2021 toch niet van belang!


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 14.06.2021

Hoeveel tantième mag u eigenlijk uitkeren?


ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 13.06.2021

Een preventieadviseur die zwaar in de fout gaat ontslaan...

Een preventieadviseur (PA) is beschermd tegen ontslag. Wilt u hem toch ontslaan, dan moet u een specifieke procedure volgen. Hoe zit dat bij een ontslag om een dringende reden? Een recent arrest van het Hof van Cassatie licht toe...

LOON - PREMIES - 13.06.2021

Uw werknemer in 2021 een coronapremie toekennen?

Als werkgever overweegt u om enkele werknemers die het afgelopen jaar hard gewerkt hebben, een premie te geven. Is dat dan nu een goed moment of wacht u het best nog even om dat te doen? Is de zgn. coronapremie dan een goede optie?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VARIA - 13.06.2021

Reizende werknemers en quarantaine

De regels voor reizen versoepelen en veel werknemers plannen wellicht dan ook om in de zomer op reis te gaan. Riskeren ze dan een quarantaine bij terugkeer en hoe gaat u daar als werkgever mee om?

DEELTIJDSE OVEREENKOMST - 13.06.2021

Een contract voor één dag in de week: kan dat dan niet?

Uw collega had een werknemer die met pensioen ging, maar die wel nog bereid was om af en toe in te springen. Hij had die gepensioneerde werknemer een klein deeltijds contract van 8 uur/week gegeven, omdat die niet te veel mocht verdienen. Wat ging er mis?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ZIEKTE - 13.06.2021

Een doktersattest voor een ziek kind van de werknemer?

De werknemer van uw collega is afwezig en hij levert voor die afwezigheidsdagen een ziekteattest af waarin de arts vermeldt dat de werknemer ‘ongeschikt is om te werken wegens de ziekte van zijn kind’. Nu vroeg uw collega zich af of hij die periode dan inderdaad als ziekte moet beschouwen...

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 13.06.2021

Een grof bericht op de sociale media als reden voor ontslag?

In de media werd gemeld dat Fluvius een werknemer ontslagen had om dringende reden omdat die op Facebook bepaalde extreem racistische uitlatingen gedaan had. Kan zoiets dan aanvaard worden als een dringende reden en waar hangt dat dan van af?

ONTSLAG - DADINGEN EN SCHIKKINGEN - 13.06.2021

Timing is echt wel van belang bij het sluiten van een dading

Naar aanleiding van een ontslag worden tussen de werkgever en de werknemer vaak afspraken gemaakt die in een zgn. dading gegoten worden. Door zo’n dading weet u dan zeker dat de werknemer niet meer naar de rechtbank zal stappen. Het loopt echter nogal eens mis bij de timing. Hoe zit dat precies?

VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK - 13.06.2021

Wanneer zijn sneltesten nu precies aangewezen?


DOCUMENTEN I.V.M. PERSONEEL - LOONFICHE - 13.06.2021

Gezien COVID-19 de loonfiche digitaal bezorgen?


BTW - AANGIFTE EN BETALING - 11.06.2021

Btw: faciliteiten zomervakantie 2021

De faciliteiten voor het indienen van de btw-aangiftes in de zomervakantie zijn bekend. Wat houden deze precies in?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 11.06.2021

Uw kind laten rijden met auto van de vennootschap?

U heeft een auto in uw vennootschap die (bijna) afgeschreven is en die uw zoon, die in september op kot gaat, zal gebruiken. Wat zijn dan de fiscale gevolgen als u die auto gewoon in de vennootschap laat zitten? En waar moet u op letten als u hem voor ‘een zacht prijsje’ zou overkopen van uw vennootschap?

TACTIEK & STRATEGIE - AANKOOP FIETS - 11.06.2021

Elektrische fiets privé kopen of via uw vennootschap?

U bent van plan om een elektrische fiets aan te schaffen die u zowel privé als beroepsmatig zal gebruiken. Koopt u die fiets dan beter privé, of laat u dat uw vennootschap doen? Waarvan is die keuze afhankelijk?

AANDEELHOUDERS - AANSPRAKELIJKHEID - 11.06.2021

Privé aansprakelijk voor belastingen ex-vennootschap?

Een vennoot van een VOF draagt zijn aandelen over, maar wordt een tijd later door de fiscus aangesproken om een belastingschuld van die VOF te betalen. Kan dat wel? Wat zei Cassatie hierover op 30.04.2021, en hoe zit dat voor een BV(BA)?

VERKOOP WONING - MEERWAARDE - 11.06.2021

Winst op gesplitst gekochte gezinswoning privé belastbaar?

Maakt u privé winst op de verkoop van uw gezinswoning, dan wordt u hier niet op belast. Geldt dit ook als u deze gezinswoning enkele jaren geleden gesplitst aangekocht heeft met uw vennootschap? Wat zei de rechter hierover op 30.03.2021?

PRIVÉFISCALITEIT - 11.06.2021

In 2020 Franse dividenden of interesten gehad?

In een circulaire van 28.05.2021 bespreekt de fiscus het zgn. FBB voor Franse dividenden en interesten. Wat is het belang daarvan voor u?

STATUTENWIJZIGING - 11.06.2021

Zetelverplaatsing is statuten wijzigen?

U wilt binnenkort de zetel van uw vennootschap verplaatsen. Moet u dan een algemene vergadering (AV) houden om de statuten te wijzigen, en die dan meteen ook aanpassen aan het nieuwe vennootschapsrecht?

LICHTE VRACHTWAGEN - 11.06.2021

Lichte vracht en nieuwe autofiscaliteit?


PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 11.06.2021

‘Inhoud’ voordeel gratis pc of smartphone?