Alle domeinen

2021 - Juli

NOODWEER - GIFTEN - 30.07.2021

Belastingvoordeel voor giften in verband met het slechte weer!

De fiscus heeft op zijn website aangegeven dat giften voor de slachtoffers van de slechte weersomstandigheden in aanmerking komen voor een belastingvoordeel. Wat moet u hierover weten?

JAARREKENING - NEERLEGGING - 28.07.2021

Neerlegging jaarrekening: verlies de deadline van 31.07 niet uit het oog!

U moet uw jaarrekening binnen een bepaalde termijn bij de Nationale Bank van België neerleggen, zoniet riskeert u een boete. Wat is de uiterlijke indieningsdatum?

ONROERENDE GOEDEREN - REVALORISATIECOËFFICIËNT - 27.07.2021

Revalorisatiecoëfficiënt voor aj. 2022 is bekend!

De zogenaamde revalorisatiecoëfficiënt voor inkomstenjaar 2021 werd op 23.07.2021 bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. Met welk cijfer moet u voortaan rekening houden en waarvoor is dit nu weer precies van belang?

AUTEURSRECHTEN - SABAM - 16.07.2021

Sabam geeft korting op auteursrechtenfactuur!

Ondernemingen die verplicht moesten sluiten tijdens de coronalockdowns, hebben recht op een compensatie met betrekking tot hun auteursrechtenfactuur of komen in aanmerking voor een gunsttarief. Sabam heeft hierover een akkoord gesloten met de sectororganisaties. Wat moet u hierover weten?

PERSONENBELASTING - AANGIFTE - 16.07.2021

Aangifte personenbelasting: extra tijd tot en met 20.07.2021!

Via een bericht op zijn website laat de fiscus weten dat de indieningstermijn voor de aangifte personenbelasting via Tax-on-web verlengd wordt tot en met 20.07.2021.

STEUNMAATREGELEN - NOODWEER - 16.07.2021

Federale steun voor zelfstandigen die getroffen zijn door het slechte weer!

Na de coronacrisis worden veel zelfstandigen nu ook getroffen door het slechte weer. Via een persbericht op zijn website laat de bevoegde minister weten dat zij recht zullen hebben op een aantal steunmaatregelen.

STEUNMAATREGELEN - BELASTINGEN - 14.07.2021

Steunmaatregelen voor schulden vennootschapsbelasting, bedrijfsvoorheffing en btw!

Ondernemingen die financiële problemen hebben door de coronacrisis kunnen betalingsfaciliteiten genieten voor hun schulden inzake vennootschapsbelasting, bedrijfsvoorheffing en btw. Om welke steunmaatregelen gaat het en hoe vraagt u deze aan?

BTW - AANVANG, WIJZIGING EN STOPZETTING VAN DE ACTIVITEIT - 14.07.2021

Btw: Aangiften van aanvang, wijziging en beëindiging van de activiteit voortaan online indienen!

BTW-plichtigen moeten verschillende aangiften indienen bij de start, wijziging of stopzetting van hun onderneming. Sinds 12 juli 2021 moeten dergelijke aangiften online ingediend worden.

BELASTINGVERMINDERING - KWIJTSCHELDING HUUR - 12.07.2021

Fiscaal voordelig huur kwijtschelden: deadline 15.07.2021!

Verhuurders die voor de maanden maart, april en/of mei 2021 de huur kwijtscholden aan huurders die hun zaak verplicht moesten sluiten wegens de coronamaatregelen, maken aanspraak op een belastingvermindering van 30 % van de (gedeeltelijke) kwijtgescholden huur. Ze moeten dan wel nu actie ondernemen!

VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 05.07.2021

Leg uw jaarrekening tijdig neer!

Wat is de deadline weer voor het neerleggen van de jaarrekeningen? Wat zijn de mogelijke gevolgen van een laattijdige neerlegging? Welke details geeft u vrij?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 05.07.2021

Betaalt u de energiefactuur het best via uw BV of privé?

Betaalt uw BV uw privéverbruik aan verwarming en elektriciteit, dan is dat een belastbaar voordeel. U heeft onlangs zonnepanelen en een condensatieketel laten plaatsen. Uw energiefactuur ligt nu veel lager dan voorheen. Betaalt u die factuur dan beter privé?

BEROEPSKOSTEN - VARIA - 05.07.2021

Moet u een deel van de factuur inhouden voor de fiscus?

Vooraleer u als professioneel ‘veilig’ een factuur van iemand uit de bouwsector of voor schoonmaak en onderhoud kunt betalen, moet u checken of hij nog fiscale of socialezekerheidsschulden heeft. Hoe kunt u dat snel checken?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 05.07.2021

Fiscus verstuurt formulieren voor bepalen van buitenlands ki

Indien u uw buitenlands(e) onroerend(e) goed(eren) reeds in een vorige aangifte in de personenbelasting heeft aangegeven, dan krijgt u in de loop van de maand juni een aangifteformulier van de fiscus om het buitenlandse kadastraal inkomen (ki) te bepalen. Wat moet u hierover weten?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 05.07.2021

VAA het best melden in uw ‘jaarverslag’?

Bij fiscale controles kijkt de fiscus ook naar het verslag van de jaarvergadering. Wat is het fiscale belang daarvan en hoe vermijdt u problemen?

VASTGOED - ONROERENDE LEASING - 05.07.2021

Is het onroerende leasing of een gewoon opstalcontract?

Een bestuurder verleent aan zijn BV een recht van opstal. Volgens de fiscus beantwoordt het contract niet aan de voorwaarden om als fiscaal interessante onroerende leasing beschouwd te worden. Wat vond de rechter ervan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 05.07.2021

Heeft u ook een vraag over auteursrechten gekregen?

Een auteursrechtenvergoeding is een fiscaal interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen. Dat kan echter maar als er aan een aantal voorwaarden voldaan is. De fiscus is in het voorjaar van 2021 een controleactie begonnen met vragen om inlichtingen om na te gaan of dat wel altijd het geval is. Hoe zit dat?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 05.07.2021

Een administratieve boete én een belastingverhoging?

Een vrouw dient geen aangifte in de personenbelasting in en krijgt daarvoor een administratieve boete opgelegd. Wanneer ze later toch de aangifte indient, past de fiscus ook nog een belastingverhoging toe. Kan dat wel?

VERHUUR - 05.07.2021

Schadevergoeding bij ontbinding huur

Wanneer kunt u als verhuurder de ontbinding van een woninghuurovereenkomst vorderen ten laste van een huurder die zijn verplichtingen niet nakomt? Welke vergoedingen kunt u dan opeisen? Kan de rechtbank u ook een wederverhuringsvergoeding toekennen? Welke afspraken kunt u daarover zoal maken in de huurovereenkomst?

NALATENSCHAP - 05.07.2021

Wat als u de waarde van goederen uit de nalatenschap nog niet kent?

U moet de aangifte nalatenschap binnen een termijn van vier maanden vanaf het overlijden indienen, anders is er een boete verschuldigd. Wat onderneemt u als het einde van de aangiftetermijn nadert en u nog niet over alle informatie beschikt? Kunt u dan uitstel vragen of bepaalde goederen pro memorie aangeven?

HUWELIJKSVERMOGEN - 05.07.2021

Een onroerend goed inbrengen?

Om welke redenen kunnen echtgenoten overwegen om een onroerend goed in te brengen in de huwgemeenschap? Wat is het nut daarvan? Wat gebeurt er dan met de schulden die op het pand betrekking hebben? Wat zijn de gevolgen van zo’n inbreng in geval van echtscheiding of bij het overlijden van een van de partners? Kunt u in uw huwelijkscontract daarover ook andere afspraken maken?

BELEGGEN - 05.07.2021

Oldtimers: gaat het nog vooruit?

Weinig zaken maken bij veel mensen zoveel emoties los als een wagen. Deze vaststelling gaat niet alleen op bij de aanschaf van een nieuwe auto. Wellicht wegen de emoties zelfs nog een stuk zwaarder door bij de aankoop van een oldtimer. Nostalgie, liefde voor techniek en koetswerk, het zijn stuk voor stuk zaken die meespelen. Maar, los van het plezier, is een oldtimer ook een goede investering?

(VER)BOUWEN - 05.07.2021

Wat als uw aannemer failliet gaat?

Wat kunt u nog ondernemen als er, nadat uw aannemer failliet is gegaan, gebreken opduiken aan de uitgevoerde werken? Gelden dezelfde regels als u zijn tienjarige aansprakelijkheid wilt inroepen? Kunt u weigeren om een deel van de nog openstaande facturen te betalen, als die er nog zijn? Kunt u de onderaannemers van uw aannemer rechtstreeks aanspreken? Welke afspraken kunt u maken in de aannemingsovereenkomst om u beter te beveiligen?

FAMILIALE RELATIES - 05.07.2021

Vergoeding voor zorg voor uw ouders?

Kunt u na het overlijden van uw ouders ten laste van de nalatenschap een vergoeding vragen als u uw ouders bij u heeft laten inwonen of op een andere manier de zorg op zich genomen heeft? Kunt u daarover met uw ouders afspraken maken? Met welke spelregels en beperkingen moet u dan rekening houden? Wat zijn de mogelijke gevolgen als u een onredelijk hoge vergoeding overeenkomt?

BELEGGEN - 05.07.2021

Beleggen in studentenkot?

Wie studerende kinderen heeft, kan het best al eens nadenken over het academiejaar 2021-2022. Wat verkiest u, een kot blijven huren of er zelf een kopen?

SUCCESSIEPLANNING - 05.07.2021

Niet aan uw schoonkind schenken?

Ook wanneer ouders een goede band hebben met hun schoonkinderen, willen ze vaak vermijden dat geschonken goederen achteraf terechtkomen bij de schoonfamilie. Welke rol speelt de samenlevingsvorm van uw kind daarbij? Welke modaliteiten kunt u in de schenkingsakte opnemen? Met welke aandachtspunten houdt u daarnaast het best nog rekening?

AUTO - FISCAAL - 02.07.2021

Nieuwe auto: geen fiscale haast meer?

Door de fiscale plannen van de regering-De Croo met ‘bedrijfswagens’ doen er verhalen de ronde dat u als arts een nieuwe auto nog tijdens de zomer van 2021 zou moeten kopen, en niet pas erna. Klopt dat?

BELASTINGCONTROLE - GROEPSVERZEKERING - 02.07.2021

Herrie met fiscus over groepsverzekering: niet bij artsen?

Sinds dit jaar (2021) viseert de fiscus bij controles van zelfstandigen de aftrek van de groepsverzekering en IPT met een strenger standpunt inzake de 80%-regel. Zo betwist men vaak de forfaitaire bijtelling van jaren uit het verleden. Gelukkig zullen de meeste artsen en tandartsen hier géén last van hebben! Hoe komt dat?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 02.07.2021

Welke deadline voor belastingaangiftes 2021?


GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 02.07.2021

Méér bescherming voor ziekenhuisarts: hoe formuleren?

Als in de algemene regeling (AR) van een ziekenhuis staat dat voor een ontslag een ‘versterkt’ advies van de medische raad (MR) nodig is, betekent dat dan de beheerder minstens 2/3 van de MR achter zich moet krijgen? Of volstaat het dat minder dan 2/3 zich niet verzet? Het Hof van Cassatie licht toe...

MEDISCH RECHT - PATIËNTENRECHTEN - 02.07.2021

Wanneer is iemand ‘medisch meerderjarig’?

M.b.t. de COVID-19-vaccinatie van 16- en 17-jarigen werd er in de media gezegd dat zij daar zelf over kunnen beslissen (en geen toestemming van hun ouders nodig hebben) omdat zij ‘medisch meerderjarig zijn’. Wil dat zeggen dat op medisch vlak een leeftijd van 16 i.p.v. 18 jaar geldt om meerderjarig te zijn?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 02.07.2021

Telematicapremie 2020 tandartsen: KB is er