BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 05.07.2021

VAA het best melden in uw ‘jaarverslag’?

Bij fiscale controles kijkt de fiscus ook naar het verslag van de jaarvergadering. Wat is het fiscale belang daarvan en hoe vermijdt u problemen?

Wat moet er in het verslag van de jaarvergadering staan? U moet van de jaarvergadering van uw vennootschap, die eerstdaags plaatsvindt of net plaatsgevonden heeft, een verslag of zgn. notulen (laten) opstellen. Dit verslag is ook een verplichte bijlage bij de aangifte in de vennootschapsbelasting. Dat verslag moet een weergave zijn van wat er op de algemene vergadering besproken is. Dat moet ten minste het volgende zijn: het horen van het verslag van de bestuurders, de goedkeuring van de jaarrekening en de bestemming van de winst of het verlies en de zgn. kwijting aan de bestuurders.

Doorgaans nogal beknopt... Zeker in kleine (eenpersoons)vennootschappen is het opmaken van zo’n verslag eerder een formaliteit en bevat het slechts enkele standaardformuleringen. Het enige wat van jaar tot jaar verschilt, zijn de cijfers van de winst of het verlies. Dat is op zich geen probleem, maar om fiscale redenen kan het geen kwaad om toch eens iets meer te noteren...

Verloning bestuurder(s). Wanneer uw vennootschap privékosten ten laste neemt onder de vorm van voordelen van alle aard (auto, woning, verwarming en elektriciteit, ...), zijn die kosten volgens de zgn. bezoldigingstheorie aftrekbaar, op voorwaarde dat de tenlasteneming een vergoeding is van uw reële prestaties voor uw vennootschap (Cass., 13.11.2014 en 14.10.2016) . Wordt er over die voordelen echter niets gezegd in het verslag van de jaarvergadering, dan ziet de fiscus dat meestal als een aanwijzing dat uw vennootschap die privékosten ‘zomaar’ ten laste genomen heeft en gebruikt hij dat als argument om die kosten te verwerpen.

Tip 1.  Het feit alleen dat er over uw ‘loon in natura’ niets gezegd wordt in het verslag, is op zich onvoldoende om de aftrek van de kost te verwerpen. Het is slechts één element.

Tip 2.  Maak van uw verloning een apart punt in het verslag en vermeld welke voordelen van alle aard deel uitmaken van uw loon.

Download een model voor de notulen van uw algemene vergadering van https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 27, nr. 18.

Vermeld in het jaarverslag dat uw loon gedeeltelijk bestaat uit voordelen van alle aard en zeg ook welke. Zo ontneemt u de fiscus alvast een argument om de aftrek van de privékosten bij uw vennootschap te verwerpen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878