BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 22.12.2021

Rekening-courant schuld in twee splitsen bij echtscheiding?

Stel, u heeft tijdens uw huwelijk veel privéfacturen betaald met geld van uw vennootschap, waardoor de schuld op uw rekening-courant behoorlijk opgelopen is. Hoe zit dat dan bij een echtscheiding? Moet uw (ex-)echtgenoot dan nog meebetalen om die schuld aan uw vennootschap af te lossen?

Schulden op uw rekening-courant (rc)

Wat is dat nu weer precies? Een rc kunt u het best vergelijken met een bankrekening in uw eigen vennootschap, waarop al uw privéverrichtingen met uw vennootschap geboekt worden. Zo’n rc geeft dus aan hoeveel geld u nog tegoed heeft van uw vennootschap of omgekeerd, hoeveel geld uw vennootschap nog van u privé moet krijgen.

U moet nog geld aan uw vennootschap? Die situatie komt men in de praktijk het vaakst tegen. Gewoonlijk gaat het dan om (1) privé-uitgaven die betaald werden door uw vennootschap of (2) voordelen alle aard die u heeft laten boeken op uw rc. Eens kijken hoe dat zit...

Privé-uitgaven betaald door vennootschap. Vaak staat er heel wat geld op de bankrekening van de vennootschap, maar zit de bedrijfsleider zelf krap bij kas. De verleiding is dan soms groot om het geld gewoon op te nemen uit de vennootschap of om bv. privéaankopen te betalen met de bankkaart van de vennootschap.

Voordelen alle aard geboekt via rc. Ook voordelen alle aard (VAA) worden in de praktijk vaak geboekt op de rc. Rijdt u bv. gratis met een auto van uw vennootschap of woont u gratis in een woning van uw vennootschap, dan wordt u normaal gezien privé belast op een VAA. Door het bedrag van dat VAA te laten boeken op uw rc koopt u het voordeel als het ware af en vermijdt u dat u privé hierop belasting moet betalen.

Moet ooit terugbetaald worden! Dit geld moet natuurlijk wel ooit terugbetaald worden aan de vennootschap. Het gaat immers om geld dat u van haar leent.

Schuld splitsen bij echtscheiding?

Moet uw ex-partner bijdragen? Dat hangt af van het feit of u vroeger al dan niet een huwelijkscontract gesloten heeft. Eens kijken hoe dat zit...

Niet bij contract ‘scheiding van goederen’... Bent u, zoals de meeste ondernemers, gehuwd met een contract ‘scheiding van goederen’, dan is de schuld op uw rc in principe enkel door u te betalen.

...   tenzij voor bewezen ‘huishoudelijke uitgaven’. Het gaat dan bv. om de dagelijkse boodschappen, kosten van nutsvoorzieningen, medische kosten, de gezinswagen, enz. Als u die uitgaven kunt bewijzen, dan moet uw ex-partner er mee voor betalen.

Wel als er geen contract is (wettelijk stelsel). Heeft u geen huwelijkscontract, dan is de schuld op uw rc in principe gemeenschappelijk, ook al heeft de andere partner nooit toestemming gegeven om de gelden op deze manier te gebruiken.

Tegenbewijs is dan mogelijk. Uw (ex-)partner moet echter niet bijdragen in die schuld als hij/zij kan aantonen dat:

  • de schuld gemaakt is in het uitsluitend belang van uw eigen vermogen;
  • de schuld ontstaan is na de inleiding van de echtscheidingsprocedure;
  • het gaat om ‘buitensporige uitgaven’, gelet op de bestaansmiddelen van het gezin.

Afspraken maken bij echtscheiding! Inderdaad! Zo weten beide partners nl. duidelijk waar ze aan toe zijn en vermijdt u dat u na de echtscheiding nog een vordering moet instellen tegen uw ex-partner om de betreffende schuld op te vorderen.

Bent uw gehuwd met scheiding van goederen, dan is de schuld op uw rc enkel door u te betalen, tenzij u kunt bewijzen dat met die gelden de normale huishoudelijke uitgaven betaald werden. Heeft u geen huwelijkscontract gesloten, dan moet uw ex-partner wel bijdragen in die schuld, tenzij het bv. gaat om ‘buitensporige uitgaven’.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878