Alle domeinen

2022 - Januari

LETTER OF INTENT - 28.01.2022

Letter of intent getekend: nog niet gebonden of juist wel?

In het kader van overnamegesprekken wordt er geregeld een letter of intent (LOI) getekend. Daarbij is er vaak verwarring over of die nu wel of niet bindend is. Velen gaan er, gelet op de benaming, vaak ten onrechte van uit dat een letter of intent of intentieverklaring niet bindend is. Die veronderstelling is echter vaak onjuist. Wat is een letter of intent precies en hoe zit het met het al dan niet bindende karakter ervan? Wat zei het hof van beroep daar onlangs over?

ARBEIDSRECHT - 28.01.2022

Europese klokkenluidersrichtlijn: ook gevolgen voor u?

De Europese richtlijn omtrent de bescherming van klokkenluiders voorzag dat uiterlijk 17 december 2021 de nodige uitvoeringsmaatregelen in nationale wetgeving ingevoerd moesten zijn. België heeft de richtlijn nog niet omgezet in nationale wetgeving, maar er is wel een voorontwerp van wet voor de toepassing in de private sector. Hebben de nieuwe regels ook gevolgen voor u? Kunt u al voorbereidingen treffen binnen de onderneming?

INTERNATIONAAL - 28.01.2022

Voorstel van richtlijn ter voorkoming van misbruik van ‘shell companies’

Op 22 december 2021 heeft de Europese Commissie een voorstel van richtlijn gepubliceerd tot voorkoming van misbruik van zgn. shell companies voor belastingdoeleinden. Daarmee wordt nogmaals het belang van voldoende substantie benadrukt. De kwalificatie van een vennootschap als een ‘shell company’ brengt een rapporteringsverplichting met zich mee en heeft ook belangrijke fiscale gevolgen. Het voorstel voorziet in een inwerkingtreding op 1 januari 2024.

DIVIDEND - 28.01.2022

Was het nu een interim-dividend of een tussentijds dividend?

De vennootschap heeft het in 2021 niet slecht gedaan. De bedrijfsleider wil weten of het mogelijk is om nu al, voor de goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2021, een dividend uit te keren. Welke uitkeringen zijn nu al mogelijk, zonder de jaarlijkse (gewone) algemene vergadering af te wachten? Wat zijn dan de spelregels? Zijn er onder het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) nog verschillen tussen de NV en de BV?

BUITENLAND - 28.01.2022

Gunstregime voor buitenlandse kaderleden aangepast vanaf 2022

België past al vele jaren een aantrekkelijk fiscaal regime toe voor buitenlandse kaderleden (expatriates of expats in het jargon). Waarom is dat gunstregime zo aantrekkelijk en wat zijn de toepassingsvoorwaarden? Met ingang van 2022 is deze regelgeving in een nieuw kleedje gestoken. Wat is er gewijzigd?

GOEDERENVERVOER - 28.01.2022

Geen btw-vrijstelling meer voor onderaannemers goederenvervoer bij uitvoer

Goederenvervoer bij uitvoer is vrijgesteld van btw, voor zover dat rechtstreeks verband houdt met de uitvoer van de goederen naar een plaats buiten de EU. Vanaf 1 april 2022 geldt deze vrijstelling echter niet langer voor onderaannemers. Welke impact heeft die nieuwe regeling voor u?

LOONKOSTEN - 28.01.2022

Innovatiepremie personeel verlengd tot eind 2022

Een innovatiepremie is voor u en uw collega’s vrij van RSZ en personenbelasting, en is tegelijkertijd fiscaal aftrekbaar voor het bedrijf. Het IPA heeft de mogelijkheid om een innovatiepremie toe te kennen verlengd tot eind 2022. Wat zijn de spelregels?

SLECHTE BETALERS - 28.01.2022

Hoe een sluitend afbetalingsplan opmaken?

Kunt u een klant die tijdelijke betalingsproblemen heeft uitstel van betaling verlenen en een afbetalingsplan met hem overeenkomen? Over welke bijkomende voorwaarden onderhandelt u dan het best?

DIVIDENDEN - 28.01.2022

VVPR-bis: wijziging spelregels vanaf 1 januari 2022

De VVPR-bis-gunstregeling biedt kleine vennootschappen de mogelijkheid om dividenden tegen een verlaagd tarief (tot 15%) roerende voorheffing uit te keren. Met ingang van 1 januari 2022 wordt evenwel gesleuteld aan het toepassingsgebied van die regeling.

SPECIFIEKE REGIMES - 28.01.2022

Is er op specifieke vergoedingen zoals een schadevergoeding ook btw verschuldigd?

Wat is het btw-regime op schadevergoedingen en biedvergoedingen? Is daarop btw verschuldigd of vallen dergelijke vergoedingen buiten het toepassingsgebied van de btw? Hoe verwerkt u dergelijke vergoedingen in uw btw-aangifte? Wat moet u daarover weten?

VZW - PATRIMONIUMTAKS - 28.01.2022

Tegen 31 maart belasting betalen op hetgeen uw VZW bezit?

In principe moet uw VZW ieder jaar tegen 31 maart een overzicht van haar bezittingen aan de fiscus bezorgen. Bedraagt haar vermogen meer dan € 25.000, dan is ze daarop bovendien een taks van 0,17% verschuldigd. Welke bezittingen moet uw VZW daarvoor dan precies in aanmerking nemen en tegen welke waarde?

VZW - VERZEKERINGEN - 28.01.2022

Uw VZW voldoende verzekerd bij een evenement?

Stel, uw VZW organiseert een groot evenement waarvoor u extra vrijwilligers inzet en het nodige materiaal huurt. Wordt zo’n evenement dan ook gedekt door de verzekeringspolissen die u al heeft lopen, en moet u uw verzekeraar dan vooraf informeren? Welke polissen sluit u daarvoor het best bijkomend af?

VZW - BTW - 28.01.2022

Uw VZW doet aan sport, dus geen btw-verplichtingen?

Sportclubs kunnen onder bepaalde voorwaarden een btw-vrijstelling genieten. Aan welke voorwaarden moet uw VZW dan voldoen? En geldt die vrijstelling dan ook voor de cafetaria, de inkomsten uit sponsoring en inkomgelden die toeschouwers betalen?

VZW - VRIJWILLIGERS - 28.01.2022

Hoeveel onkostenvergoeding voor uw vrijwilligers in 2022?

Doet uw VZW een beroep op vrijwilligers, dan mag u de onkosten die ze daarbij maken belastingvrij terugbetalen. U kunt dat doen op basis van een forfaitair bedrag per dag of op basis van de werkelijk gemaakte kosten. Hoe zit dat juist en met welke grensbedragen moet u in 2022 rekening houden?

WEBDIENSTEN - VARIA - 28.01.2022

Kijken naar de concurrentie

U wilt graag op de hoogte blijven van het nieuws over uw concurrenten, hun prijswijzigingen, hun nieuwe producten en diensten, etc. Daartoe kunt u hun websites in het oog houden, maar er bestaan ook webtools die dat voor u doen.

E-MAIL - E-MAILADRES - 28.01.2022

Werken met meer dan één e-mailaccount

Wanneer is het nuttig om twee of zelfs meer e-mailaccounts te combineren? Hoe springt u daar praktisch mee om?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 28.01.2022

Google Documenten kunt u ook offline gebruiken

Google Documenten wordt vooral gebruikt om samen online aan documenten, spreadsheets en presentaties te werken. Maar u kunt zelf ook zonder internetverbinding aan een document werken. Hoe doet u dat precies?

VARIA - VASTGOED - 28.01.2022

Online bieden op een woning?

Vastgoedbiedplatform Biddit heeft er sinds een tijd een concurrent bij: Bidimo. Hoe werken ze precies?

GEZONDHEID - ERGONOMIE - 28.01.2022

De juiste houding bij thuiswerk

Omwille van corona werken u en uw collega’s vaker thuis. Daar is - in tegenstelling tot op een ergonomisch ingerichte werkplek - de zithouding misschien niet altijd optimaal. Met deze tools en tips vermijdt u fysieke klachten.

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 28.01.2022

Verhoog de snelheid van uw powerlinenetwerk

Steeds meer mensen maken gebruik van een powerlinenetwerk voor een betere internetverbinding. Dit zijn enkele tips om de snelheid van zo’n netwerk te verhogen.

BEROEPSKOSTEN - AUTOKOSTEN - 28.01.2022

CO2 -uitstoot niet gekend, hoeveel aftrek?


ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 28.01.2022

Een alternatief voor de Nederlandse notaris?

De inbreng in een maatschap zonder de creatie van nieuwe aandelen wordt sinds kort soms gebruikt als alternatief voor de schenking voor de Nederlandse notaris. Hoe doet u dat precies? Speelt dan de termijn van drie jaar?

VENNOOTSCHAP - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 28.01.2022

CO2 -uitstoot niet gekend, hoeveel VAA?


BEDRIJFSLEIDER - BEDRIJFSVOORHEFFING - 28.01.2022

Extra controles op bedrijfsvoorheffing!

De fiscus start in de loop van 2022 met gerichte acties t.a.v. bedrijfsleiders die geen of onvoldoende bedrijfsvoorheffing betalen. Hoog tijd dus om na te gaan of uw bedrijfsvoorheffing correct verloopt!

AANGIFTE - VARIA - 28.01.2022

Moeten beide echtgenoten een akkoord ondertekenen?

Een bedrijfsleider tekent een akkoord met de fiscus, maar zijn echtgenote niet. Is de aanslag die de fiscus op basis van dat akkoord vestigt dan wel geldig? Wat vond de rechter daarvan?

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 28.01.2022

Grond onderwaarderen voor de gespreide taxatie?

Een vennootschap verkoopt een gebouw met een meerwaarde en wil die meerwaarde gespreid laten belasten. De fiscus weigert de gespreide taxatie omdat de vennootschap onvoldoende herbelegd zou hebben. Was de rechter het daarmee eens en wat kunt u hiervan onthouden?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 28.01.2022

Geen forfait meer voor VAA elektriciteit en verwarming?

Sinds 01.01.2022 is er iets gewijzigd aan de waardering van de voordelen van alle aard (VAA) voor gratis elektriciteit en verwarming. Wat precies en wat betekent deze wijziging concreet voor u als bedrijfsleider?

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 28.01.2022

Hoe herkwalificatie interesten op rc-tegoed in 2022 vermijden?

Hoe voorkomt u dat de interesten die u als bedrijfsleider of aandeelhouder ontvangt op uw rekening-couranttegoed (rc-tegoed), onderworpen worden aan een herkwalificatie in dividenden? En mocht er dan toch een herkwalificatie zijn, wat zijn dan de fiscale gevolgen?

ONKOSTENVERGOEDING - BELASTINGEN - 28.01.2022

Hogere thuiswerkvergoeding sinds 01.10.2021!

Werknemers die regelmatig thuiswerken, kunnen daarvoor een forfaitaire ‘thuiswerkvergoeding’ krijgen. In een circulaire van 15.01.2022 wordt het maximale bedrag dat u als werkgever belastingvrij kunt toekennen opnieuw geïndexeerd.

VRIJWILLIGERSWERK - ONKOSTENVERGOEDING - 27.01.2022

Hogere onkostenvergoeding in 2022 voor vrijwilligerswerk

Betaalt uw VZW de onkosten van haar vrijwilligers terug, dan kan ze dat doen op basis van de werkelijk gemaakte kosten of op basis van een forfaitair bedrag. De fiscus heeft op 25.01.2022 een circulaire gepubliceerd op zijn website met de nieuwe forfaitaire bedragen voor 2022. Wat moet u hierover weten?

GRONDIG ONDERZOCHT - RIZIV-INSPECTIE - 27.01.2022

Moet de hoofdarts opdraaien voor nomenclatuurinbreuken?

Voor prestaties die centraal geïnd worden, ondertekent de hoofdarts de verzamelfacturen. Als daarop zaken aangerekend worden die in strijd zijn met de nomenclatuur, is het dan ook de hoofdarts die moet terugbetalen aan het RIZIV, terwijl de uitvoerende artsen vrijuit gaan? De Kamer van Beroep van de DGEC licht toe...

GOED OM TE WETEN - SOCIAAL STATUUT - 27.01.2022

Nu ook rouwverlof voor zelfstandigen


PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 27.01.2022

COVID-19 is nu een beroepsziekte in alle sectoren

In de zorgsector bestaat al langer de mogelijkheid dat een patiënt-loontrekkende COVID-19 als beroepsziekte laat erkennen. Ingevolge een KB van eind 2021 kan dat nu ook in alle andere sectoren, voor zover er een heuse ‘uitbraak’ van minstens 5 personen op het werk was. Hoe werkt dat en wat is het belang ervan?

FISCAAL - BTW - 27.01.2022

Beslist de Btw of u of een handeling therapeutisch is?

De btw-circulaire van 20.12.2021 geeft voorbeelden van handelingen die de Administratie wel en niet therapeutisch vindt. Er blijft echter nog een grote grijze zone over. Wist u al dat het dan de zorgverlener is die de knoop doorhakt?

GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 27.01.2022

Grensbedragen 2022 voor werken na pensioen


RIZIV - DERDEBETALER - 27.01.2022

Geen verbod op derdebetaler meer

Waar de derdebetaler vroeger enkel mogelijk was als hij uitdrukkelijk toegelaten werd, is het principe sinds 1 januari 2022 net omgekeerd. Dit geldt voor huisartsen, specialisten en tandartsen. Wat betekent het concreet?

VVPR-BIS REGELING - GUNSTTARIEF - 26.01.2022

VVPR-bis dividenden aan 20% of 15% rv: wijzigingen sinds 01.01.2022!

De wet houdende diverse fiscale bepalingen van 13.01.2022 voert een aantal verstrengingen maar ook een versoepeling in om dividenden van VVPR-bis aandelen uit te keren aan het gunsttarief van 20% of 15% rv. Wat moet u hierover weten?

VVPR-BIS AANDELEN - WACHTTERMIJN - 26.01.2022

VVPR-bis dividenden aan 20% of 15% rv: geen strengere wachttermijn!

Zoals reeds aangekondigd wou de regering de wachttermijn om VVPR-bis aandelen aan 20% of 15% uit te keren verstrengen, door deze pas te laten lopen vanaf de volstorting van de inbreng. Deze aangekondigde nieuwe regeling komt er uiteindelijk niet. Wat moet u hierover weten?

SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 25.01.2022

Is de risicotermijn 3, 5, of 7 jaar na een hand- of bankgift?

Wie een schenking doet via een hand- of bankgift hoeft geen schenkbelasting te betalen, maar de schenker moet dan wel nog een tijdje in leven blijven. Maar wanneer is de termijn drie jaar en wanneer vijf of zelfs zeven jaar?

BELEGGEN - RENDEMENT - 25.01.2022

Hoe beschermt u uw beleggingsportefeuille tegen inflatie?

De rente op het spaarboekje is al jaren onvoldoende om de inflatie te compenseren. Wie geen koopkracht wil verliezen, moet zijn/haar spaargeld activeren. Hoe kan dat het best? En hoe zit dat fiscaal gezien?

BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 25.01.2022

Indexatie dagvergoeding: 2% meer vanaf 1 februari 2022!

Vanaf 1 februari 2022 kunt u zich als bestuurder van uw vennootschap een iets hogere binnenlandse dagvergoeding uitkeren. Hoe zit de regeling ook alweer in elkaar? En kunt u die vergoeding ook toekennen aan uw personeel?

BTW - AANGIFTE - 25.01.2022

Zorgverleners moeten hun btw-nummer asap activeren!

Sinds 1 januari 2022 moet er in principe steeds btw aangerekend worden op niet-therapeutische zorg. Zorgverleners moeten zich dus bij de Btw registreren en in principe ook periodieke btw-aangiftes indienen. Wat moet u hierover weten? En wat indien deze prestaties slechts een beperkt deel van uw omzet uitmaken?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 25.01.2022

Opletten met uitkering liquidatiereserves in BV?


BEROEPSKOSTEN - FICHES - 25.01.2022

Forfaitaire of werkelijke onkostenvergoedingen: nieuwe ficheverplichtingen vanaf 2022

Ondernemingen die onkosten van hun personeel of bedrijfsleiders terugbetalen, zullen vanaf 2022 met een verruimde ficheplicht te maken krijgen. De wetgever wil immers dat de fiscus een beter zicht krijgt op alle terugbetalingen van zogenaamde kosten eigen aan de werkgever.

SUCCESSIEPLANNING - 25.01.2022

Verhindert vastgoed de toepassing van het gunstregime erf- en schenkbelasting familiale vennootschappen?

Hoewel de aanwezigheid van vastgoed in de vennootschap voor de Vlabel een pijnpunt is voor de toepassing van het gunstregime, sluit vastgoed in de vennootschap de toepassing van het gunstregime niet uit, op voorwaarde dat u kunt aantonen dat er sprake is van een reële economische activiteit. Het hof van beroep vult in een recent arrest het tegenbewijs verder in.

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 25.01.2022

Hoeveel interesten mag u in 2022 toekennen op een rekening-couranttegoed?

Heeft u een rekening-couranttegoed (rc-tegoed), dan mag u zich daarvoor een marktconforme interest toekennen. Wat is marktconform? En wat zijn de spelregels?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 25.01.2022

Hoeveel voordeel alle aard auto in 2022?

De zgn. referentie-uitstoot, die van belang is voor de berekening van het voordeel alle aard (VAA) gratis auto, daalt fors. Wat is de impact van deze daling op het VAA auto in 2022?

LIQUIDATIERESERVES - 25.01.2022

Liquidatiereserves: nu een oplossing voor gemengd aandeelhouderschap?

Recentelijk keurde de Rulingcommissie een oplossing goed waardoor de aandeelhouders-natuurlijke personen het fiscale voordeel van de liquidatiereserves kunnen genieten, zonder de aandeelhouders-vennootschappen (overmatig) te benadelen.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 25.01.2022

Geen forfaitair voordeel alle aard voor elektriciteit en verwarming meer? En wat dan met elektrische wagens?

Het forfaitaire voordeel alle aard (VAA) voor de kosteloze terbeschikkingstelling van elektriciteit en/of verwarming is gewijzigd vanaf 01.01.2022. Veel genieters van dit voordeel zullen voortaan belast worden op de werkelijk gedragen kosten, in plaats van het forfaitaire bedrag zoals voorzien in het KB/WIB. In dit artikel wordt er ook iets dieper ingegaan op de terugbetaling van elektriciteit voor het laden van de elektrische wagen.

BTW - BTW AANREKENEN - 25.01.2022

Btw in de medische sector: wat is er gewijzigd vanaf 2022?

Via haar administratieve circulaire nr. 2021/C/114 van 20.12.2021 heeft de Administratie de nieuwe regeling voor medische en paramedische beroepsbeoefenaars toegelicht. De hervorming van de btw-vrijstelling voor medische verzorging heeft gevolgen voor de twee basisvoorwaarden voor die vrijstelling: enerzijds het materiële toepassingsgebied (de aard van de verstrekte diensten) en anderzijds het personele toepassingsgebied (de hoedanigheid van de dienstverleners). Wat wijzigt er vanaf 01.01.2022?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 21.01.2022

Zware fout van de werknemer, dus geen gewaarborgd loon

Uw werknemer contacteert u vanuit het ziekenhuis: hij heeft een verkeersongeval gehad en zal enkele weken ‘buiten strijd’ zijn. U verneemt echter ook dat de werknemer dronken was op het moment dat hij het ongeval veroorzaakte. Bent u dan nog steeds gewaarborgd loon verschuldigd?

ONTSLAG - VARIA - 21.01.2022

Geen contract getekend en werknemer daagt niet op...

Een werkgever kwam met een kandidaat-werknemer overeen dat hij zou starten op een bepaalde dag, maar er werd nog geen arbeidscontract getekend. Toen hij niet opdaagde op de eerste dag en niets meer liet horen, besloot uw collega om het daar maar gewoon bij te laten. Is dat een risico?

RSZ - RSZ-VERMINDERINGEN - 21.01.2022

RSZ-vermindering eerste aanwervingen wijzigt vanaf 2022

De federale regering heeft gesleuteld aan de doelgroepvermindering ‘eerste aanwervingen’ voor de eerste zes aanwervingen die een werkgever doet. Blijft dat systeem dan nog wel interessant? Hoe haalt u er het meeste profijt uit?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 21.01.2022

Een sportongeval, dus geen gewaarborgd loon?

Een van uw werknemers voetbalt ieder weekend in vierde nationale. Klopt het dat u hem dan geen gewaarborgd loon moet betalen als hij een ‘sportongeval’ heeft, bv. een beenbreuk tijdens een wedstrijd? Hoe zit dat precies in elkaar en voor welke sportongevallen geldt dat dan juist wel of niet?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 21.01.2022

Een innovatiepremie toekennen kan nog tot eind 2022

De innovatiepremie kunt u RSZ- en belastingvrij toekennen. Onlangs werd die verlengd tot eind 2022. Is dat ook iets voor u? Kunt u dat systeem bv. gebruiken om werknemers in pakweg een bakkerij aan te moedigen om met goede ideeën, bv. nieuwe recepten, te komen?

PESTEN OP HET WERK - 21.01.2022

Kan één feit of beslissing pestgedrag zijn?

U neemt een bepaalde beslissing over een werknemer en die neemt dat heel persoonlijk op als ‘pesten’ en eist een schadevergoeding. Wanneer kan zoiets dan inderdaad beschouwd worden als ‘pesten’ en hoe kunt u zich daar dan eventueel tegen verweren? Onlangs sprak een rechter zich uit...

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 21.01.2022

Een dure groene wagen, dus hoog VAA?

Het voordeel van alle aard (VAA) dat uw werknemers moeten betalen voor het privégebruik van de firmawagen, stijgt fors in 2022. Is het voordeel ook hoog voor een dure groene wagen en stijgt dat ook in 2022?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 21.01.2022

Een online personeelsfeest, hoe zit dat fiscaal?


AANSPRAKELIJKHEID - VERBORGEN GEBREKEN - 21.01.2022

Natuurlijke materialen met ‘te veel natuur’?

Als aannemer werkt u met hout, natuursteen of een ander natuurproduct. Kan een klant zich dan later bij u beklagen over het feit dat daar te veel ongelijkheden of speling inzit? Welke voorzorgsmaatregelen kunt u daarbij nemen?

FACTUUR - VARIA - 21.01.2022

Uw factuur delen tussen vruchtgebruiker en blote eigenaar?

U doet onderhouds- of herstellingswerken aan een pand waarop iemand het vruchtgebruik heeft en iemand anders de blote eigendom. Uw klant vraagt u om de rekening op te splitsen tussen hen beiden. Hoe gaat u daarbij dan te werk?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 21.01.2022

Nieuwe factuurvermelding in plaats van btw-attest

Het btw-attest in het kader van het 6%-renovatietarief is afgeschaft en vervangen door een verplichte factuurvermelding. Wat moet u daarover weten?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 21.01.2022

De deur van een appartement blijft gesloten, wat nu?

U wordt gevraagd om werken te doen aan de gemene delen van een appartementsgebouw waarbij u ook binnen moet in een appartement. Wat kunt u doen als de eigenaar u niet binnenlaat?

VZW - BESTUUR - 20.01.2022

Kan een werknemer van uw VZW ook bestuurder worden?

Stel, u heeft een werknemer die het uitstekend doet in uw VZW en u wilt hem daarom benoemen tot bestuurder. Het bestuursmandaat in uw VZW is echter onbezoldigd. Kunt u dan wel combineren?

VZW - BOEKHOUDING - 20.01.2022

Ook een commissaris nodig in uw VZW?

U hoort een collega-voorzitter vertellen dat hij voor de eerste keer een commissaris heeft moeten aanstellen in zijn VZW. Wanneer is zo een commissaris eigenlijk nodig in een VZW en wat is zijn taak precies?

VZW - BESTUUR - 20.01.2022

Wat moet uw VZW publiceren bij het Belgisch Staatsblad?

Zoals u wel weet, moeten bepaalde beslissingen van uw VZW gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Waarom is dat eigenlijk? En wat moet u nu precies laten publiceren?

VZW - BESTUUR - 20.01.2022

De voorzitter van een VZW, wat doet hij eigenlijk?

Stel, men vraagt u om voorzitter te worden van het bestuursorgaan van een VZW. Wat wordt er dan eigenlijk van u verwacht, met andere woorden wat is precies de functieomschrijving van een voorzitter?

VZW - BESTUUR - 20.01.2022

De activiteiten van uw VZW: winst maken mag, ze uitkeren niet!

Na het afsluiten van boekjaar 2021 blijkt dat uw VZW vorig jaar een goed jaar had, en een mooie winst gemaakt heeft. Nu stelt u zich wel de vraag of het geen probleem is dat uw VZW zo veel winst gemaakt heeft. Had u dan misschien toch beter die laatste activiteit niet meer georganiseerd?

FISCAAL - BTW - 20.01.2022

Toch nog dagontvangstenboek bijhouden?


HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 20.01.2022

Twee jaar garantie geven aan iedereen?

U moet in principe twee jaar garantie geven als iemand iets bij u koopt. Geldt dat ook als uw klant een andere winkelier of ondernemer is? Wat als die iets komt kopen om bij hem thuis ‘privé’ te gebruiken?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 20.01.2022

Wie draait op voor verloren pakjes?

Een klant die via uw webshop een bestelling plaatste, beweert dat het pakje nooit geleverd werd. Wie draait hier dan voor op? Wat als uw klant gebruikmaakt van diens bedenktijd, het pakket terugstuurt en dat nooit bij u aankomt?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 20.01.2022

Verplichte Bancontact in uw winkel op de planning

In de loop van 2022 zou elke winkel aan klanten de mogelijkheid moeten bieden om elektronisch te betalen. Wat betekent dat precies voor uw zaak? Kunt u dan een extra vergoeding aanrekenen aan wie niet cash betaalt?

HANDELSPRAKTIJKEN - WAARDEBON - 20.01.2022

Een ‘aankooptitel’ geven als de voorraad uitgeput is?

Als u reclame maakt voor een bepaald product en dat is uitverkocht, dan moet u weleens een zgn. aankooptitel geven aan geïnteresseerde klanten. Wanneer is dat het geval en hoe kunt u daaraan ontsnappen?

FISCAAL - BTW - 20.01.2022

Krijgt u de btw terug als u uw klant terugbetaalt?

Een klant brengt een product terug, omdat er een gebrek aan is. Moet u dat product terugnemen en uw klant de prijs terugbetalen? Zo ja, kunt u dan de btw in de verkoopprijs terugvragen?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 20.01.2022

Heeft klant bedenktijd bij een telefonische bestelling?

Een klant belt u op om iets te bestellen. Hij schrijft de verkoopprijs ook over op uw rekening. Enkele dagen nadien laat hij weten zich te hebben bedacht en zijn geld terug te willen. Heeft uw klant in zo’n geval bedenktijd? We zetten de principes uiteen...

AFTREKBARE KOSTEN - 20.01.2022

Hoelang afschrijven op een laadpaal?


VOORDELEN ALLE AARD - ELEKTRICITEIT EN VERWARMING - 20.01.2022

Geen forfaitair VAA elektriciteit/verwarming meer in 2022?

Betaalt uw vennootschap uw privéverbruik van elektriciteit en verwarming, dan wordt u in principe privé belast op een forfaitair voordeel alle aard (VAA). Sinds 01.01.2022 is dat forfait echter niet meer zomaar voor iedereen van toepassing. Hoe zit dat juist en wordt u dan voortaan zwaarder belast op dit voordeel?

ONKOSTENVERGOEDINGEN - FICHE - 20.01.2022

Uw onkostenvergoeding voortaan in het vizier van de fiscus?

Betaalde u kosten van uw BV privé, dan mag ze u die belastingvrij terugbetalen. Dat kan via een forfait of op basis van de werkelijke kosten, mits voorlegging van de nodige bewijsstukken. Sinds 01.01.2022 kan de fiscus deze onkostenvergoedingen beter controleren, dus voortaan let u maar beter extra op...

AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - 20.01.2022

Zijn zelftests voor COVID-19 aftrekbaar?

U doet voor uw werk regelmatig een zelftest voor COVID-19. Zijn de uitgaven daarvoor aftrekbaar voor uw BV en wat met zelftests die u voor werknemers koopt of aan hen terugbetaalt?

VENNOOTSCHAP - RESULTAATBESTEMMING - 20.01.2022

Welke bestemming geeft u aan de winst van 2021?

Uw vennootschap heeft in 2021 winst gemaakt. Die zal u op de jaarvergadering over enkele maanden een bestemming moeten geven. Welke bestemmingen zijn er mogelijk en welke fiscale gevolgen heeft uw keuze?

KAPITAAL - INBRENG - 20.01.2022

Welk privé fiscaal voordeel voor extra geldinbreng in uw BV?

Sinds enkele jaren bestaat er in de personenbelasting een fiscaal voordeel voor de inbreng van geld in startende en groeiende vennootschappen. Hoe zit dat weer precies in elkaar en wat wijzigde de wet van 27.12.2021 hieraan?

BTW - ONROEREND GOED - 20.01.2022

Btw van 6% op verbouwingswerken

Onder bepaalde voorwaarden moet u maar 6% btw betalen op verbouwingswerken aan uw woning, maar daar is sinds 01.01.2022 wat aan veranderd. Wat precies? En wat als de woning in uw BV zit?

PRIVÉFISCALITEIT - 20.01.2022

Uw forfaitaire beroepskosten voor 2022?


LIQUIDATIERESERVES - 20.01.2022

Privépersonen en vennootschappen als aandeelhouder: wat met liquidatiereserves?

Als uw vennootschap zowel vennootschappen als natuurlijke personen als aandeelhouder heeft, dan wordt u met een probleem geconfronteerd wanneer u het voordeel van de liquidatiereserves toegepast wilt zien. Recentelijk keurde de Rulingcommissie echter een oplossing goed, waardoor de aandeelhouders-natuurlijke personen het fiscale voordeel van de liquidatiereserves kunnen genieten, zonder de aandeelhouders-vennootschappen (overmatig) te benadelen.

ONTSLAG - 20.01.2022

Wijziging arbeidsvoorwaarden: wanneer is er sprake van impliciet ontslag?

Wanneer kan een werknemer een wijziging van de arbeidsvoorwaarden inroepen als verbreking door de werkgever? Wat zei het Hof van Cassatie onlangs over de afwegingen die een rechter in zo’n geval moet maken? Houdt het inroepen van een verbreking voor de werknemer ook een risico in?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 20.01.2022

Vastgoed via een dividend uit uw vennootschap halen?

In het vorige nummer legden we uit hoe u een gebouw uit uw vennootschap kunt halen door het te kopen, uw vennootschap partieel te splitsen of een vruchtgebruik vervroegd te beëindigen. U kunt het gebouw ook uit uw vennootschap halen door het als een dividend in natura te laten uitkeren. Welke vennootschapsrechtelijke, boekhoudkundige en fiscale regels gelden voor zo’n dividend?

SUCCESSIEPLANNING - 20.01.2022

Hoe de langstlevende beschermen wanneer u uw gezinswoning schenkt?

Vermogensplanning draait ook rond het organiseren van gemoedsrust. Zo vinden de meeste mensen het belangrijk om ervoor te zorgen dat de langstlevende partner zijn oude dag in de gezinswoning kan doorbrengen. Hoe garandeert u dat de langstlevende in een gemeenschappelijke gezinswoning kan blijven na uw overlijden, als u de woning schenkt aan uw kinderen? En hoe beschermt u de langstlevende als slechts een van beide echtgenoten eigenaar is van de woning, en de woning geschonken heeft of wil schenken aan de kinderen?

BEDRIJFSWAGENS - 20.01.2022

Welke fiscale regels voor elektrische auto’s en laadpalen in 2022?

De recent goedgekeurde Wet tot vergroening van de mobiliteit bevat niet enkel negatieve maatregelen voor auto’s die volledig of gedeeltelijk op fossiele brandstof rijden. Ook de kosten van elektrische auto’s zullen minder aftrekbaar worden, maar wel pas vanaf 2027. Tot dan blijven de huidige regels gelden. We zetten die regels voor u nog eens uiteen, en lichten ook toe welke fiscale stimulus de ‘Vergroeningswet’ bevat voor publiek toegankelijke laadpalen.

DIVIDEND - 20.01.2022

Wat is alweer het verschil tussen een interimdividend en een tussentijds dividend?

Uw vennootschap heeft in boekjaar 2021 wel wat winst gemaakt en u wenst niet te wachten tot de goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2021 om deze winst uit te keren. Kunt u deze winst al in het boekjaar zelf of bij aanvang van het volgende boekjaar uitkeren zonder de jaarlijkse (gewone) algemene vergadering af te wachten? Wat zijn de spelregels? Zijn er onder het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) nog verschillen tussen de NV en de BV?

OVERNAME - 20.01.2022

Overname: aansprakelijkheid onder de verklaringen en waarborgen verzekeren?

W&I-insurance wint de laatste jaren aan populariteit. Deze verzekeringspolis laat toe het risico in geval van inbreuken op de contractuele garanties in de overnameovereenkomst te verschuiven naar een derde partij, de verzekeraar. Zowel voor de verkoper(s) als de koper kan dit omwille van verschillende redenen interessant zijn. Algemeen wordt verwacht dat het gebruik van W&I-insurance alleen maar zal toenemen.

SUCCESSIEPLANNING - 20.01.2022

Schenking: Vlabel past standpunt aan over het optioneel beding van terugkeer

Bij een schenking kunt u voorzien dat het geschonkene naar u terugkeert als de begiftigde vóór u overlijdt. U kunt zo’n beding van terugkeer ook optioneel maken, maar bij de uitwerking van zo’n optioneel beding was voor onroerende goederen volgens de Vlaamse Belastingdienst het verkooprecht van toepassing. Na vier jaar rechtsonzekerheid aanvaardt Vlabel nu dat er geen belasting verschuldigd is, noch bij een gewoon, noch bij een optioneel beding van terugkeer.

NALATENSCHAP - 20.01.2022

Verdeling nalatenschap: moeten ‘dienstengiften’ ook verrekend worden?

Bij het openvallen van een nalatenschap gaan de kinderen vaak voordelen uit het verleden aanhalen om tot een juiste verdeling te komen. Zo heeft een kind misschien veel langer gestudeerd of heeft een ander kind hulp gekregen bij een verbouwing.

Moeten dergelijke voordelen, soms ook dienstengiften genoemd, verrekend worden, net zoals schenkingen? En waarop moet u zeker letten als u vooraf gaat compenseren, om de situatie niet ingewikkelder te maken…


SOCIALE BIJDRAGEN - ZELFSTANDIGEN - 20.01.2022

Sociale bijdragen zelfstandigen: afschaffing verminderingsdrempels sinds 2022

In het Belgisch Staatsblad van 18.01.2022 werd een KB gepubliceerd die de verminderingsdrempels voor voorlopige sociale bijdragen voor zelfstandigen (eenmanszaken en vennootschappen) afschaft sinds 01.01.2022. Wat moet u hierover weten?

AUTO - FISCALE AFTREK - 19.01.2022

Hybrideauto kopen en uw oude auto verkopen: hoe zit dat?

U wilt uw oude diesel- of benzineauto verkopen en voortaan met een wat groenere auto rondrijden. Een volledig elektrische auto ziet u echter nog niet zitten en dus overweegt u een hybride. Maar wat zijn daarvoor de fiscale regels sinds de wet van 25.11.2021 en wat met de btw bij de verkoop van uw oude auto?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 19.01.2022

Pensioensparen: overstappen mogelijk en wanneer dan?

U doet aan pensioensparen, maar u denkt erover na om te switchen naar een ander pensioenspaarplan. Waarop moet u letten bij uw beslissing tot overstap en waarom doet u dat dan het best in het begin van het jaar?

BELASTBARE VOORDELEN - 19.01.2022

Voordeel verwarming en elektriciteit niet meer forfaitair?

Heel wat bedrijfsleiders laten de facturen van hun privé verwarming en elektriciteit betalen door hun vennootschap en worden dan belast op een forfaitair voordeel alle aard. Een KB van 19.12.2021 verstrengt echter het een en ander! Eens kijken hoe dat zit?

RECHT - LEVERANCIER - 19.01.2022

Uw machine wordt maar niet geleverd…

U bestelde een machine die maar niet geleverd raakt. De leverancier verwijst naar de aanhoudende tekorten aan materialen om het uitstel te verantwoorden. Moet u dat zomaar aanvaarden? Welke stappen kunt u ondernemen?

FISCAAL - SCHENKING - 19.01.2022

Wanneer kunt u veilig schenken zonder notaris?

Juridisch gezien moet een schenking gebeuren via een notariële akte, maar er zijn een paar interessante uitzonderingen. Welke zijn dat en wanneer speelt dan de fameuze termijn van drie, vijf of zeven jaar?