Alle domeinen

2022 - Februari

INVESTERINGSAFTREK - ATTEST - 25.02.2022

Attest energiebesparende investeringen uiterlijk 31.03.2022 aanvragen!

Energiebesparende investeringen die niet in aanmerking komen voor de ‘gewone’ investeringsaftrek van 25%, geven wellicht wel recht op een aftrek van 13,5%. De betrokken vennootschappen en eenmanszaken moeten dan wel tegen 31.03.2022 actie ondernemen! Waarover gaat het?

VOORDELEN ALLE AARD - 24.02.2022

Toepassing forfaitaire waardering voordeel verwarming en elektriciteit fors ingeperkt

Diverse voordelen alle aard worden op grond van het KB/WIB 92 forfaitair gewaardeerd. Een dergelijk forfait speelt doorgaans in het voordeel van de belastingplichtige genieter van het voordeel, vermits de werkelijke waarde van het voordeel vaak hoger uitvalt dan het forfait. Het KB/WIB 92 omvat onder meer een forfaitaire waardering voor de kosteloze terbeschikkingstelling van elektriciteit en/of verwarming.

Sinds 1 januari 2022 werd het toepassingsgebied van die regeling echter substantieel ingeperkt. Die wijziging heeft ook gevolgen voor werknemers die elektriciteit opgenomen hebben in hun cafetariaplan. Een kadering.


CORONACRISIS - 24.02.2022

Welke COVID-19-maatregelen gelden sinds 18 februari 2022 op de werkvloer?

Sinds 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar enkel nog sterk aanbevolen. Welke COVID-19-maatregelen gelden er daarnaast nog op de werkvloer?

SLECHTE BETALERS - 24.02.2022

Sinds 1 februari 2022 nieuwe regels betalingsachterstand in handelstransacties

Voor b2b-transacties legt de aangescherpte Wet betalingsachterstand in handelstransacties (wet 14.08.2021) specifieke regels op die de gevolgen vastleggen van laattijdige betalingen door uw klant. Sinds kort zijn die regels opnieuw aangepast om u als leverancier beter te beschermen.

ONKOSTENVERGOEDINGEN - 24.02.2022

Terugbetaling van werkelijke onkosten: vanaf 2022 nu ook verplicht fiche opmaken

Als het bedrijf aan u en uw collega’s of aan de bedrijfsleider onkosten vergoedt, wordt u vanaf 2022 met een verruimde ficheplicht geconfronteerd. Het is immers de bedoeling van de wetgever dat de fiscus een beter zicht krijgt op de terugbetaling van alle kosten eigen aan de werkgever, ook als het bedrijf enkel werkelijke kosten vergoedt, op basis van bewijsstukken...

AANSPRAKELIJKHEID - 24.02.2022

Nog geen contract getekend en toch al aansprakelijk?

Dat u riskeert aansprakelijk gesteld te worden door uw medecontractant, indien u een getekend contract niet naleeft, is een evidentie. Het hebben van een getekend (of mondeling) contract is echter geen noodzakelijke voorwaarde om aansprakelijkheid te kunnen oplopen. Ook als u nog maar onderhandelt over een contract, zijn er bepaalde spelregels die u moet naleven. Doet u dat niet, dan riskeert u zgn. precontractuele aansprakelijkheid.

Wat zei het hof van beroep te Antwerpen daarover recentelijk in het kader van een overnameonderhandeling?


CORONACRISIS - 24.02.2022

COVID-19 nu erkend als beroepsziekte

In december 2021 heeft de ministerraad de mogelijkheid tot erkenning van COVID-19 als beroepsziekte ook buiten de zorgsector goedgekeurd onder welbepaalde voorwaarden. Wat houdt die erkenning als beroepsziekte in?

LAADPALEN - 24.02.2022

Laadpalen plaatsen: hoe zit het dan met de btw?

We gingen eerder al in op de fiscale aspecten van het plaatsen van laadpalen, op het bedrijf of bij de werknemers thuis. Moet de levering met plaatsing van een laadstation gefactureerd worden met aanrekening van 21% btw, met aanrekening van 6% btw of met btw-medecontractant? Kan die btw dan gerecupereerd worden? Wat heeft de Btw daar recentelijk over beslist?

CONTRACT - 24.02.2022

Buitengerechtelijke ontbinding van overeenkomsten: aandachtspunten

Sinds de jaren 90 is de buitengerechtelijke ontbinding van overeenkomsten in opmars, wellicht ook wegens de trage werking van de rechtbanken, waardoor een gerechtelijke ontbinding (d.w.z. de ontbinding uitgesproken door een rechter) vaak te lang op zich laat wachten en dus geen soelaas meer kan brengen. Hoe gaat zo’n buitengerechtelijke ontbinding precies in zijn werk? Waarop moet u letten? En wat is de sanctie wanneer u dat verkeerd aanpakt?

VERLIEZEN - 24.02.2022

Wederopbouwreserves praktisch bekeken

Vennootschappen die getroffen werden door de coronapandemie, en kampten met verliezen tijdens coronajaar 2020, krijgen de mogelijkheid om hun eigen vermogen op een fiscaal vriendelijke manier terug aan te zuiveren tot de precoronatoestand. In dat kader wordt hen de mogelijkheid geboden om belastingvrije reserves (zgn. wederopbouwreserves) aan te leggen. Recentelijk verduidelijkte de Administratie bij circulaire (circ. 2022/C/6) de spelregels die daarbij gevolgd moeten worden.

STRUCTUUR TRANSACTIE - 24.02.2022

M&A: juridische verschillen tussen een share deal en een asset deal

De overdracht van een onderneming verloopt nooit volgens een vast schema. Een van de belangrijkste keuzes is de transactiestructuur. Die kan twee vormen aannemen: (i) een koop-verkoop van aandelen van de doelvennootschap of (ii) een koop-verkoop van een of meerdere activa (eventueel ook passiva) van de doelvennootschap. Het verschil tussen beide transactiestructuren is wezenlijk en het is van belang dat partijen dat als een van de eerste negotiatiepunten uitklaren. Wij zetten de belangrijkste verschil- en aandachtspunten voor u op een rij.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 24.02.2022

Bijna tijd voor de eerste voorafbetaling!

De boete voor vennootschappen die niet voorafbetalen, bedraagt ook dit jaar 6,75%. Het is dus aangewezen om tijdig voorafbetalingen te doen indien u een belastbare winst verwacht voor 2022.

BEROEPSKOSTEN - FICHES - 24.02.2022

Nieuwe ficheverplichting voor onkostenvergoedingen

De wetgever wil dat de fiscus een beter zicht krijgt op alle terugbetalingen van zgn. kosten eigen aan de werkgever. Die kosten zullen daarom vanaf 2022 met een verruimde ficheplicht te maken krijgen. Waar moet u dan op letten?

EENMANSZAAK - OVERDRACHT HANDELSZAAK - 24.02.2022

Eigendom partner afgeschreven, wat met meerwaarde?

Een verzekeringsmakelaar verkoopt zijn portefeuille. Volgens de fiscus is de winst volledig belastbaar, omdat hij de portefeuille volledig afgeschreven heeft, ook het gedeelte dat eigendom was van zijn vrouw. Wie krijgt gelijk van de rechter?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 24.02.2022

VAA voor een rc-schuld in 2021, aangeven of boeken?

Onlangs werden de interestvoeten gepubliceerd waarmee u het voordeel alle aard (VAA) moet berekenen voor een renteloze lening van uw vennootschap in 2021. Hoeveel is dat voor een lening via uw rekening-courant (rc) en wat zijn de gevolgen als u het VAA aangeeft of als u het in opbrengsten laat boeken?

BTW - BTW-AFTREK - 24.02.2022

Pand gebruikt door u en uw vennootschap, wat met btw?

U verhuurt een deel van uw woning aan uw vennootschap of u woont in een gedeelte van een pand van uw vennootschap. U zou nu werken willen laten uitvoeren in dat gebouw. Wat is dan het btw-tarief, kan de btw gerecupereerd worden en wie betaalt er dan het best de werken?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGAANSLAG - 24.02.2022

Zijn verliezen aftrekbaar van verdoken meerwinsten?

Vennootschappen kunnen in principe verliezen in mindering brengen van hun belastbare winst. Van sommige bestanddelen van die winst is de aftrek echter niet mogelijk. In een recente zaak beweerde de fiscus dat zgn. verdoken meerwinsten zo’n bestanddeel zijn. Was de rechter het daarmee eens?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 24.02.2022

Fiche 281.45 verplicht voor aftrek auteursrechten!

Indien uw vennootschap auteursrechtenvergoeding(en) toekent, dan was zij tot voor kort niet verplicht om daar een fiscale fiche voor op te maken. Vanaf inkomstenjaar 2021 zal dat wel moeten. Hoe zit dat?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 22.02.2022

Wat bent u met de nieuwe Telecomwet?

Sinds 10.01.2022 is de nieuwe Belgische Telecomwet een feit. Wat mag u daarvan verwachten?

SOFTWARE - OFFICE - 22.02.2022

Minder bekende mogelijkheden van Word

Word is als tekstverwerker tot meer in staat dan u misschien weet. Dit zijn enkele minder bekende mogelijkheden waarmee u gemakkelijker met Word werkt.

EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 22.02.2022

Hoe kiest u een goede domeinnaam?

Als u een website opzet voor uw bedrijf of webwinkel, is een van de belangrijkste keuzes die u moet maken een goede domeinnaam. Hoe kiest u deze het beste?

WEBDIENSTEN & software - TAAL - 22.02.2022

Nooit meer fouten schrijven

Uw verslagen, rapporten, brochures, e-mails, webartikelen of andere teksten bevatten meer fouten dan u zou vermoeden. Met welke tools achterhaalt u deze?

E-MAIL - BEVEILIGING - 22.02.2022

Veilige e-mail voor dagelijks gebruik?

Protonmail staat bekend als een extra veilige e-maildienst. Maar is het ook voldoende praktisch bruikbaar voor al uw e-mailverzoeken?

WEBDIENSTEN & apps - VARIA - 22.02.2022

Een autocue voor uw video-opnames

Met een online video bereikt u vaak meer mensen dan met een webtekst. Hoe kunnen een goed voorbereid script en de juiste autocuetool u helpen om een professioneel resultaat te bereiken?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTSEN - 22.02.2022

Direct weg uit het ziekenhuis via ontbinding contract?

Wanneer u weg wilt uit het ziekenhuis waar u werkt, moet u een opzegtermijn respecteren. Maar wat als het ziekenhuis bepaalde contractuele tekortkomingen begaat? Kunt u in zo’n geval zeggen dat u direct weg bent (door de zgn. buitengerechtelijke ontbinding in te roepen)? Een recent vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - BTW - 22.02.2022

Door corona uitgestelde zorg van 2021 en btw


SOCIALE BIJDRAGEN - BETALING - 22.02.2022

Uw voorlopige sociale bijdragen van 2022 correcter bepalen!

Stel, u verwacht dat uw inkomsten van 2022 lager zullen liggen dan anders. U zou dus graag uw voorlopige sociale bijdragen voor 2022, die gebaseerd zijn op uw inkomsten van 2019, laten verminderen. Wist u al dat dit door een wetswijziging van 23.12.2021 nu gemakkelijker en correcter kan?

PATIËNTENWENKEN - ATTESTEN - 22.02.2022

Welk attest na een positieve coronatest (met symptomen)?

Begin februari 2022 kloegen de werkgeversorganisaties dat artsen te snel een attest voor arbeidsongeschiktheid i.p.v. een quaraintaineattest zouden schrijven. Tegelijk horen wij van abonnees dat ze onder druk gezet worden om het omgekeerde te doen. Wat is het verschil tussen de twee, en wie beslist wat juist is?

GOED OM TE WETEN - BTW - 22.02.2022

Btw-identificatie kan nog zonder boete na 31.01


HUISARTSEN - GMD - 22.02.2022

Welke gmd-erelonen heeft u ontvangen?

Normaal gezien ontving u eind februari 2022 het gmd-ereloon voor 2022 voor alle patiënten van wie u op 31.12.2021 de gmd-houdende arts was. Geldt dat ook voor patiënten die u in 2021 niet gezien heeft?

RECHT - RECLAME - 22.02.2022

Een leugentje meer of minder in de reclame kan geen kwaad!?

Sommige aannemers stellen in hun reclame hun bedrijf weleens beter voor dan dat het is. U vraagt zich af of men wel mag ‘overdrijven’ in reclame en met de waarheid een loopje nemen toegestaan is? Hoe zit dat eigenlijk en wat kunt u doen als een concurrent echt overdrijft?

VASTGOED - onroerende voorheffing - 21.02.2022

Coronasluiting: vermindering onroerende voorheffing nu aanvragen!

Mogelijk was ook uw handelspand in 2021 (tijdelijk) gesloten door de coronamaatregelen. In dat geval komt u in Vlaanderen en Wallonië mogelijk in aanmerking voor een vermindering van de onroerende voorheffing op dit pand. Hoe zit dat juist en tegen wanneer moet u die vermindering aanvragen?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 18.02.2022

Mag u bijverdienen als gepensioneerde?

Wilt u nog bijverdienen wanneer u met pensioen gaat, dan moet u soms rekening houden met ‘grensbedragen’. Wanneer is dat zo? En wat zijn dan de gevolgen als de grensbedragen overschreden worden?

BELEGGEN - PREMIETAKS - 18.02.2022

Worden trackers nu (ten onrechte) geviseerd door de fiscus?

Sinds kort worden bepaalde trackers (ETF’s) geviseerd door de fiscus waardoor de instap- en uitstaptaks plots 1,32% bedraagt in plaats van de gebruikelijke 0,12%. Hoe komt dat en hoe kunt u eraan ontsnappen?

BUROTICA - VARIA - 18.02.2022

Moet u aan Reprobel een kopievergoeding betalen?

Een abonnee kreeg onlangs een aangifteverzoek van Reprobel en vroeg ons wat hij hiermee moet aanvangen. Moet hij een vergoeding betalen indien hij (of zijn werknemer) af en toe een kopie maakt van auteursrechtelijk beschermde werken?

PERSONEEL - FISCAAL - 18.02.2022

Hogere vrijgestelde fietsvergoeding in 2022


PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 18.02.2022

Hoe fiscaal vriendelijk een pensioenspaarpot opbouwen?

Het wettelijk pensioen van een zelfstandige is meestal onvoldoende om uw levensstandaard te behouden. Hoe kunt u op een fiscaal vriendelijke manier wat extra opbouwen? En welk pensioenproduct is fiscaal gezien het meest interessant?

BELEGGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 18.02.2022

Beleggen in uw BV: is de rv niet bevrijdend?


INTERNATIONAAL - 18.02.2022

La nouvelle convention belgo-française est arrivée... 

Op 9 november 2021 heeft de Belgische minister van Financiën een nieuw dubbelbelastingverdrag (DBV) getekend met zijn Franse collega. Een dubbelbelastingverdrag verleent heffingsbevoegdheid aan een van beide landen om een inkomen te belasten en beoogt dubbele belasting maximaal te beperken. Welke gevolgen zal het nieuwe DBV hebben voor bezitters van Franse aandelen en eigenaars van Frans vastgoed?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 18.02.2022

Wat kostte gratis lenen in 2021?

Leent u gratis van uw vennootschap, dan wordt u belast op een voordeel gratis lening. Het interestpercentage waartegen u dit voordeel voor 2021 moet berekenen, werd onlangs bij KB bekendgemaakt.

SUCCESSIEPLANNING - 18.02.2022

Vlabel verduidelijkt standpunt over gesplitste inschrijving van effecten en geldbeleggingen

Nadat de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) in 2020 het tegenbewijs bij gesplitste aankopen had toegelicht, werd het standpunt recent aangevuld met verduidelijkingen over de gesplitste inschrijving van effecten en geldbeleggingen (standpunt nr. 20067, 21.06.2021) . Deze aanvullingen zijn van groot belang voor alle gesplitst ingeschreven effectenportefeuilles en maatschappen die een effectenportefeuille aanhouden.

BTW - 6% - 18.02.2022

Verbouwingswerken tegen 6%: afschaffing attest afnemer!

Renovatie- en herstellingswerken aan woningen ouder dan tien (of vijftien jaar) zijn onder bepaalde voorwaarden onderworpen aan het verlaagde btw-tarief van 6%. Het attest dat melding maakt van het voorhanden zijn van de elementen die de toepassing van het verlaagde tarief rechtvaardigen en dat de opdrachtgever moet overhandigen aan de aannemer, werd sinds 1 januari 2022 afgeschaft en vervangen door een factuurverklaring. Welke clausule moet u dan op uw factuur vermelden? En wat indien u nu nog het ‘oude’ btw-attest gebruikt?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 18.02.2022

Wijzigingen VVPR-bis: de soep wordt niet zo heet opgediend

Eind vorig was er heel wat commotie omtrent voorgenomen wijzigingen aan het VVPR-bis-stelsel die onder meer tot gevolg zouden hebben dat voor heel wat vennootschappen de wachttermijn om dividenden te kunnen uitkeren tegen verlaagd tarief opnieuw zou beginnen te lopen. Wat is daar nu van terechtgekomen? En moet het kapitaal volledig volstort zijn?

VENNOOTSCHAP - INKOOP EIGEN AANDELEN - 18.02.2022

Inkoop eigen aandelen: fiscale gevolgen in het WVV?

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is intussen bijna twee jaar in voege. Alle nieuwe vennootschappen opgericht sinds 01.05.2019 ondergaan reeds de nieuwe regels. Bestaande vennootschappen genieten een overgangsregeling en moeten enkel de dwingende regels toepassen sinds 01.01.2020. Op 01.01.2024 loopt ook de overgangsregeling ten einde. De regeling inzake de inkoop van eigen aandelen is van dwingende aard en dus reeds van kracht: hoe luiden de regels en wat met de fiscale gevolgen?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 18.02.2022

Wijzigingen VVPR-bis: wat indien u een VOF of CommV heeft?

Hebben de wijzigingen aan het VVPR-bis-stelsel ook een impact op de sinds 01.01.2022 toegekende dividenden van een VOF of CommV?

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 16.02.2022

Index toepassen bij nieuwe aanwerving?

Stel, u tekende een contract met een nieuwe werknemer vlak voor een indexering in uw sector. Moet u die indexverhoging dan ook toekennen als die werknemer pas na de indexering start met werken?

ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 16.02.2022

Aandachtspunten bij ontslag met het oog op pensioen

Stel, een werknemer komt in aanmerking voor vervroegd pensioen op zijn 62ste (met 43 loopbaanjaren). Kunt u als de samenwerking niet meer goed verloopt zo’n werknemer dan ontslaan met een verkorte opzegtermijn en mag u als reden voor het ontslag ‘pensioen’ opgeven? Onlangs sprak een rechter zich uit...

ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 16.02.2022

Opzeg is ongeldig, maar de werknemer presteert hem toch?

Wilt u een werknemer een opzeg geven, dan moet u hem daar in principe een aangetekende brief voor sturen. Uw collega deed dat niet, maar liet de opzegbrief ‘voor ontvangst’ tekenen door de werknemer. Nadien presteert de werknemer ook effectief zijn opzeg. Loopt u daarmee dan nog een risico?

ONTSLAG - OPZEGGINGSVERGOEDING - 16.02.2022

Telt onkostenvergoeding mee in de opzegvergoeding?

Stel, u ontslaat een werknemer die naast zijn loon ook een forse onkostenvergoeding krijgt. Moet u als u hem een opzegvergoeding betaalt, bij de berekening daarvan dan ook de onkostenvergoeding in rekening brengen? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 16.02.2022

Beperkte toepassing VAA energie vanaf 2022


JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEGELD - 16.02.2022

Wat met de provisie vakantiegeld voor 2021?


AANWERVEN - ADVERTEREN - 16.02.2022

TikTok gebruiken als extra rekruteringskanaal?

Facebook is bij jonge mensen minder populair. Via LinkedIn kunt u bepaalde groepen niet bereiken. Vandaar dat ‘TikTok’, een socialemedia-app voor het delen van korte videofilmpjes, steeds meer gebruikt wordt op het vlak van rekrutering. Is dat een goed idee en indien ja, hoe pakt u dat aan?

LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 16.02.2022

Kunt u meer geven dan het bureauforfait voor telewerk?

Sinds 1 februari 2022 stijgt de forfaitaire kostenvergoeding voor het structureel telewerk – het zgn. bureauforfait – naar € 134,71 per maand. Mag u meer toekennen aan werknemers die telewerken bv. omwille van hogere verwarmingskosten?

ARBEIDSDUUR - DEELTIJDSE ARBEID - 16.02.2022

Kan een deeltijdse een ‘lange’ vervangende feestdag kiezen?

Jaarlijks vallen er wel een of meerdere feestdagen op een weekenddag of een andere dag waarop uw onderneming gesloten is. Stel, u laat uw werknemers in dat geval kiezen wanneer ze een vervangingsdag nemen. Kunnen uw deeltijdse werknemers dan altijd kiezen voor een extra lange werkdag?

VERLIEZEN - WEDEROPBOUWRESERVE - 16.02.2022

Een vrijgestelde opbouwreserve aanleggen: een goed idee?

Leed uw vennootschap tijdens het ‘coronajaar’ 2020 verlies, dan kan ze met dat verlies haar winst van het afgelopen boekjaar 2021 tijdelijk vrijstellen via zgn. wederopbouwreserves. Dat klinkt dus zeer interessant, maar is het aanleggen van zo’n reserve altijd een goed idee?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 16.02.2022

Fiscale gevolgen van de stijgende inflatie?

In januari 2022 steeg de Belgische inflatie tot 7,59%, het hoogste peil sinds augustus 1983! Welke fiscale gevolgen heeft dit voor u en uw vennootschap?

HUURINKOMSTEN - 16.02.2022

Welke optimale huur in 2022 vragen aan uw BV?

Een wet van 21.01.2022 (BS 28.01.2022) heeft de berekening van de zgn. revalorisatiecoëfficiënt vereenvoudigd. Hoeveel bedraagt hij voor 2022 en wat is het praktische gevolg voor de bedrijfsvoorheffing?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 16.02.2022

Fiscale regels als u in 2022 een nieuwe ‘fossiele’, hybride of elektrische auto koopt

U wilt in 2022 via uw vennootschap een nieuwe auto aanschaffen. Zoals u weet geldt voor die auto de nieuwe zgn. vergroeningswet nog niet. Koopt u dan het best voor de laatste keer een auto die alleen op fossiele brandstof rijdt, een hybride of een volledig elektrische auto? Wat zijn ter zake de regels voor de aftrek van de kosten, het voordeel alle aard (VAA), de verkeersbelasting en de BIV?

PRIVÉFISCALITEIT - 16.02.2022

Rekeningnummer wel bekend bij de fiscus?


AFTREKBARE KOSTEN - 16.02.2022

Factuur uit 2021 aftrekbaar in 2022?


BTW - AUTOKOSTEN - 16.02.2022

Wat met de btw op een laadinstallatie?

Op 20.12.2021 verscheen er een circulaire over de btw-regels voor laadinstallaties. Welk btw-tarief moet uw of uw vennootschap betalen op de plaatsing van een laadinstallatie, hoe moet de installateur dit factureren en is de btw aftrekbaar?

BEROEPSKOSTEN - BEPERKING AFTREK - 16.02.2022

Beperkte kostenaftrek vermijden via een doorrekening?

Auto-, restaurant- en receptiekosten zijn in principe fiscaal slechts beperkt aftrekbaar voor uw vennootschap. Rekent u die kosten echter afzonderlijk door aan uw klant, dan zijn ze wel 100% aftrekbaar. Hoe zit dat juist en schuift u die aftrekbeperking dan niet gewoon door naar uw klant?

ONKOSTENVERGOEDING - 16.02.2022

Ook meer buitenlandse dagvergoeding?


CONTROLE & BETWISTINGEN - 16.02.2022

Moet u ook aangetekend antwoorden?


HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 16.02.2022

Adverteren via e-mail, waarop letten?

U denkt eraan om nieuwigheden of aanbiedingen in uw winkel via e-mail bekend te maken bij klanten en mogelijke klanten. Is dat wel mogelijk? Met welke spelregels moet u daarbij precies rekening houden?

RECHT - PRIVACY - 16.02.2022

Klantenkaart aanmaken via eID, goed idee?

Als u een klantenkaart voor een nieuwe klant wilt aanmaken, kan het eenvoudig zijn om dat te doen door diens identiteitskaart in te lezen. Waarom doet u dat maar beter niet en wat riskeert u anders? Hoe kunt u dan wel te werk gaan?

HANDELSPRAKTIJKEN - WAARDEBON - 16.02.2022

Een vervaldag zetten op uw cadeaubonnen?

U overweegt om (net als heel wat van uw collega’s) cadeaubonnen in uw winkel te verkopen. Kunt u daarop dan vermelden hoelang die geldig zijn? Wat is het belang daarvan?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 16.02.2022

De handelshuur van uw winkel ‘in akkoord’ stoppen?

U zou de huur van uw winkel willen stopzetten waarmee de verhuurder het ook eens is. Volstaat het dan om de afspraken met de verhuurder gewoon op papier te zetten? Hoe gaat u het best te werk?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 16.02.2022

Bedenktijd bij een online aankoop als ondernemer?

Ook als ondernemer koopt u waarschijnlijk al eens bepaalde goederen voor uw zaak of vennootschap online aan. Heeft u in dat geval een bedenktijd? Gelden er andere regels als u zaken koopt om die vervolgens privé te gebruiken?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 16.02.2022

Nieuwe spelregels bij volgende solden

Vanaf de komende soldenperiode in juli legt Europa winkeliers de plicht op om bij producten in solden ook een referentieprijs weer te geven. Wat houdt dat in?

VZW - VERZEKERING - 15.02.2022

Verzekering komt tussen bij schade tijdens evenement?

Stel, uw VZW organiseert een evenement en er doet zich een schadegeval voor. Wordt die schade dan gedekt door de verzekering en wat moet uw VZW doen om haar belangen veilig te stellen? Is er dan een verschil naargelang die schade veroorzaakt werd door een vrijwilliger of een bezoeker?

VZW - BELASTINGEN - 15.02.2022

Geen beperking op commerciële activiteiten met uw VZW?

Sinds het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) op 1 mei 2019 in werking trad, mag uw VZW in principe onbeperkt commerciële activiteiten verrichten. Maar hoe zit dat dan eigenlijk op fiscaal vlak? Riskeert uw VZW belasting te moeten betalen op de winst die ze met die commerciële activiteiten verwezenlijkt?

VZW - BTW - 15.02.2022

Meer dan vier evenementen per jaar is te veel voor de Btw?

Mogelijk heeft ook uw VZW door de coronacrisis geldzorgen en is er dus extra nood aan activiteiten om geld in het laatje te brengen. Kunt u dan onbeperkt evenementen organiseren om fondsen te werven, of riskeert u dan mogelijk te eindigen met een forse btw-afrekening?

VZW - PERSONEEL - 15.02.2022

Terugbetaling onkosten: nieuwe verplichtingen sinds 2022!

Betaalt uw VZW bepaalde onkosten terug aan haar werknemers, dan moet u dat vermelden op hun loonfiches. Sinds 2022 moet u daarbij ook de precieze bedragen die u terugbetaalt opgeven. Hoe zit dat juist?

SUCCESSIEPLANNING - 15.02.2022

Wanneer kan een private stichting ook voor u interessant zijn?

De Belgische private stichting werd bijna 20 jaar geleden in het leven geroepen. Als u een stichting opricht, dan moet die stichting haar vermogen aanwenden om een bepaald belangeloos doel te realiseren. Daarbij denken velen spontaan aan een ‘goed doel’ of de zorg voor een gehandicapt kind. In de praktijk zijn de mogelijkheden echter heel wat ruimer. Ook de begunstiging of ondersteuning van uw familieleden is mogelijk, bovendien vaak met een gunstig fiscaal regime.

LAADPALEN - 15.02.2022

Laadpalen plaatsen: hoe zorgt u ervoor dat het risico afdoende verzekerd is?

De transitie naar een groenere mobiliteit lijkt in 2022 definitief ingezet. Statbel verwacht dat er in 2022 100.000 hybride en 18.000 elektrische wagens bijkomen. Heel wat eigenaars wachten niet op publieke laadpalen maar installeren alvast een laadpunt aan de eigen woning of het bedrijf. We gingen eerder reeds uitgebreid in op de fiscale voordelen van elektrische voertuigen en laadpalen. Zijn de risico’s dan wel altijd automatisch verzekerd of moet u zelf nog iets ondernemen?

CONTRACT - 15.02.2022

Contractuele aansprakelijkheidsbeperkingen bij bedrijfsovernames

In het overnamecontract wordt de aansprakelijkheid van de verkoper voor een inbreuk op de contractuele verklaringen doorgaans begrensd via de zgn. aansprakelijkheidsbeperkingen of limitations. Naast financiële beperkingen zijn er ook beperkingen in de tijd. Verder bevat de overeenkomst ook gronden tot uitsluiting van aansprakelijkheid, bijvoorbeeld wat betreft zaken die gedisclosed werden in de data room. Indien voor deze zaken geen bijzondere vrijwaring bedongen werd, zal de verkoper aldus niet aansprakelijk zijn.

ONROEREND GOED - 15.02.2022

Gebouw kopen van uw werkvennootschap: beter privé of met een vennootschap?

U wilt de aandelen van een werkvennootschap verkopen. In die vennootschap zit een gebouw dat u er vooraf zou willen uithalen door het over te kopen. Doet u dat dan vanuit fiscaal oogpunt beter privé of met een andere (patrimonium)vennootschap? We vatten de belangrijkste fiscale verschillen samen tussen beide opties voor de aankoop en het bezit van het gebouw, een latere verkoop en de vererving of schenking aan uw (klein)kinderen.

OVERDRACHT - 15.02.2022

De verkoop van uw onderneming is niet altijd binair...

De verkoop van een onderneming hoeft niet altijd een ja-neeverhaal te zijn. Een overname kan betrekking hebben op alle aandelen, maar evengoed slechts op een meerderheid of een minderheid. Ook de verkoopprijs voor de overgedragen aandelen kan op uiteenlopende manieren opgebouwd worden. Het kan gaan om een vergoeding in geld of in aandelen, of een combinatie van beide. Ten slotte moet u ook rekening houden met de investeringshorizon van de partij die toegelaten wordt tot het kapitaal.

VERHUUR - 15.02.2022

Verhuren aan een privépersoon die onderverhuurt aan een vennootschap?

Is het altijd toegelaten een gehuurd pand te onderverhuren? Met welke beperkingen moet u dan rekening houden? Hoe wordt onderverhuur belast? Zijn er ook fiscale gevolgen voor u, wanneer uw (hoofd)huurder onderverhuurt aan een vennootschap?

INTERNATIONAAL - 15.02.2022

Nieuw regime buitenlandse kaderleden: wat verandert er in 2022?

Sinds 1 januari 2022 voorziet het Wetboek Inkomstenbelasting eindelijk een wettelijk vastgelegde fiscale regeling voor buitenlandse werknemers en bedrijfsleiders die in België komen werken, i.e. de zogenaamde expats. Sinds jaar en dag werd het expatregime immers enkel geregeld door de administratieve circulaire van 8 augustus 1983. Wat houdt deze nieuwe regeling concreet in?

SCHENKING - 15.02.2022

Niet-geregistreerde schenking: is de risicotermijn nu 3, 5 of 7 jaar?

Als u een schenking niet registreert en dus geen schenkingsrechten betaalt, dan is er alsnog erfbelasting verschuldigd als u binnen een bepaalde termijn na de schenking overlijdt. Die termijn bedraagt drie, vijf of soms zelfs zeven jaar. Wanneer is er zoal sprake van een niet-geregistreerde schenking? Wanneer is welke termijn van toepassing? En hoe zit dat dan als u achteraf verhuist naar een ander gewest waar andere spelregels gelden?

VENNOOTSCHAP - LOON - 15.02.2022

Bedrijfsvoorheffing: dat is enkel iets voor uw boekhouder?

De fiscus gaat in 2022 controleren of er wel genoeg bedrijfsvoorheffing (bv) ingehouden wordt op bedrijfsleiderslonen, want daar wordt nog steeds tegen ‘gezondigd’. Hoe zit dat precies en wat moet ú hiervan onthouden?

FACTUUR - VARIA - 15.02.2022

Toch maar beter uitkijken met een pro-formafactuur?

U ontvangt een pro-formafactuur van een leverancier. Wat is daar precies de waarde van? Moet u die al betalen of betwisten als u het er niet mee eens bent? En wat moet u doen als een klant u om een pro-formafactuur vraagt?

RECHT - AUTEURSRECHTEN - 15.02.2022

Moet u die Reprobelbijdrage wel betalen?

U ontving eind januari waarschijnlijk ook een brief van Reprobel om u in de regel te stellen met de vergoeding voor auteursrechten voor het voorbije jaar 2021. Wat is dat allemaal? Moet u wel zo’n vergoeding betalen en hoeveel is dat dan?

FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 15.02.2022

Nadelen van een keuzebeding eenvoudig opvangen?

Na een overlijden moet uw bank de rekeningen blokkeren. Dat is sowieso niet praktisch, maar als u een keuzebeding in uw huwelijkscontract heeft, duurt het vaak een aantal maanden vooraleer de bank de rekeningen kan vrijgeven. Hoezo en hoe lost u dat eenvoudig op?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 15.02.2022

Zorg ervoor dat de fiscus uw privérekeningnummer kent!

Een wet van 21.01.2022 bevat een op het eerste gezicht kleine aanpassing, waarvan u toch maar beter op de hoogte bent als u privé een belastingteruggave moet krijgen. Waarover gaat dit?

VENNOOTSCHAPSAKTEN - TARIEVEN BEKENDMAKING - 15.02.2022

Bekendmaking akten van vennootschappen: nieuwe tarieven vanaf 01.03.2022 zijn gekend!

Op 14.02.2022 zijn de kosten, die aangerekend worden om akten van vennootschappen en verenigingen bekend te maken, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd op 1 maart. Wat moet u hierover weten?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 15.02.2022

Videoconferentie bij de notaris is wellicht een blijver!

Om een notariële akte te tekenen, moeten koper en verkoper in principe effectief aanwezig zijn bij de notaris. Steeds meer wordt die regeling soepeler toegepast met behulp van een (digitale) notariële volmacht. Hoe zit dat en wat voorziet een recente wet daarover?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 15.02.2022

Wie aanspreken bij gebrek in ‘sleutel op de deur’-woning?

Stel, u koopt een woning of appartement ‘sleutel op de deur’, maar u stelt nadien vast dat er gebreken zijn (bv. lekken in het dak, waardoor er vochtproblemen ontstaan). Kunt u daarvoor enkel aankloppen bij uw bouwpromotor met wie u de koopovereenkomst sloot of kunt u daarvoor ook bij de aannemer en/of architect terecht? Wat zei Cassatie daar onlangs over?

WONINGHUUR - INDEXERING - 15.02.2022

Nieuw woninghuurcontract en de index

De gezondheidsindex stijgt de laatste tijd fors. Is het dan een risico om het woninghuurcontract enkele maanden vóór het ingaan van de huur te sluiten?

BTW - VERHUUR - 15.02.2022

Verhuur van kantoor of ‘terbeschikkingstelling’ met btw?

De verhuur van kantoorruimte is in principe vrijgesteld van btw, zonder recht op aftrek. Biedt u bij die verhuur echter een uitgebreid pakket aan diensten aan, dan kunt u mogelijk wel de btw op de gemaakte kosten recupereren. Welke diensten moet u dan zeker opnemen in de overeenkomst?

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 15.02.2022

Huurder gebruikt woning beroepsmatig, dus zwaarder belast?

Stel, u ontvangt plots een bijkomende aanslag van de fiscus. Blijkt dat de huurder van uw woning die toch, tegen alle afspraken in, beroepsmatig gebruikt heeft. Bent u dan verplicht om die extra belasting te betalen, en kunt u die dan verhalen op uw huurder?

WONINGHUUR - WAARBORG - 15.02.2022

Huurwaarborg bij woninghuur werd toch cash betaald

Als verhuurder wilt u wanneer u een woning verhuurt uiteraard dat uw huurder een huurwaarborg stelt. U mag die, zoals u wellicht weet, in principe niet meer cash ontvangen en zelf bewaren. Wat riskeert u als dat toch gebeurt, bv. voor een huurcontract uit het verleden? Onlangs sprak een rechter zich uit...

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN EN PLICHTEN - 15.02.2022

Zonnepanelen op het dak van appartementsgebouw?

Nu de elektriciteitsrekening de pan uitswingt, wilt u als mede-eigenaar graag het gemeenschappelijke dak van het appartementsgebouw benutten om zonnepanelen te plaatsen. Hoe wordt er daarover beslist? Wat is er daar nieuw sinds 1 januari 2022 in het Vlaams gewest?

WONINGHUUR - INDEXERING - 15.02.2022

(G)een indexsprong in Brusselse woninghuur


VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 15.02.2022

Verplichte vermeldingen op Facebookpagina?


PERSONEEL - FISCAAL - 15.02.2022

Hogere dagvergoeding sinds 01.02.2022!

Sinds 01.02.2022 kunt u een iets hogere binnenlandse dagvergoeding uitkeren aan uw collega’s. Hoe zit de regeling ook alweer in elkaar?

SLECHTE BETALERS - 15.02.2022

Uw factuur laten betalen door de bestuurder van uw failliete klant?

Een klant gaat failliet waardoor uw factuur niet betaald wordt. Kunt u de bestuurder van die klant uw factuur dan doen betalen, als uw klant een vennootschap is? Kunt u die mogelijkheid ook voorzien in uw contracten? Zijn er ook mogelijkheden om u tegen de bestuurder van de vennootschap te richten als u in het contract niets bijzonders voorzien heeft? In welke gevallen? Is de aansprakelijkheid van de bestuurder in zo’n geval onbeperkt of zijn er grenzen aan?

PERSONEEL - BEDRIJFSWAGEN - 15.02.2022

Sociaalrechtelijke aandachtspunten bij de terbeschikkingstelling van een laadstation

Met welke arbeidsrechtelijke en socialezekerheidsrechtelijke aandachtspunten moet u rekening houden indien u een thuislaadpaal plaatst bij uw collega-werknemer? Moet u uw car policy aanpassen? Wat doet u met de laadpaal indien de arbeidsovereenkomst stopt? Ontstaat er voor de RSZ een bijkomend voordeel indien u de laadpaal gratis ter beschikking stelt, de elektriciteit ten laste neemt of de laadpaal gratis overdraagt aan het einde van de arbeidsovereenkomst?