Alle domeinen

2022 - Maart

ONROEREND GOED - 31.03.2022

De huur van een gekocht winkelpand opzeggen?

U overweegt om een winkelpand te kopen dat verhuurd is. Zit u dan aan de bestaande huurder vast als u het pand zelf wilt gebruiken of aan een derde wilt verhuren? Moet u dan een opzegtermijn naleven of een opzegvergoeding betalen? Welke afspraken kunt u daarover met de verkoper van het pand maken? Kan in de huurovereenkomst een regeling voor dat soort situaties getroffen worden? Heeft de bestaande huurder een voorkooprecht?

MEDE-EIGENDOM - 31.03.2022

In een appartementsgebouw met deelverenigingen werken?

Binnen grotere appartementsgebouwen wordt er weleens gewerkt met deelverenigingen. Wat houdt dat precies in en wanneer kan dat nuttig zijn? Onder welke voorwaarden kan zo’n deelvereniging opgericht worden? Kan dat ook nog gebeuren in een bestaand gebouw? Waarvoor is zo’n deelvereniging precies bevoegd? Hoe worden de beslissingen dan genomen? Heeft een deelvereniging ook een eigen syndicus en een eigen algemene vergadering van mede-eigenaars?

FAMILIALE RELATIES - 31.03.2022

Als u uw kleinkinderen niet meer mag zien...

Door een ruzie met een van uw kinderen ziet u uw minderjarige kleinkinderen nog nauwelijks of niet. Heet u wettelijk gezien een omgangsrecht met uw kleinkinderen? Zijn er omstandigheden waarin dat recht niet kan worden uitgeoefend? Hoever gaat uw omgangsrecht precies en onder welke modaliteiten kan het worden uitgeoefend? Spelen de wensen van uw kleinkind zelf daarbij ook een rol? Wat kunt u ondernemen als u uw kleinkinderen toch niet meer te zien krijgt? Wat zijn uw rechten als uw kind een uitspraak van de rechtbank daarover niet naleeft?

SUCCESSIEPLANNING - 31.03.2022

Nalatenschap verwerpen en daarna schenken?

Tussen broers en zussen kan de erfbelasting oplopen tot 55%. Is het dan een optie om de nalatenschap te verwerpen waardoor ze terechtkomt bij de ouders, die de veel lagere tarieven in de rechte lijn betalen? Kunnen de ouders de geërfde goederen daarna schenken aan de broers en zussen? Wat zegt Vlabel daarover?

NALATENSCHAP - 31.03.2022

Rekening op naam langstlevende: dubbele erfbelasting?

Vaak tekenen de erfgenamen bij het overlijden van de eerststervende echtgenoot in het bankkantoor documenten om de rekeningen op naam van de langstlevende echtgenoot te plaatsen. De erfgenamen willen met een dergelijke ‘verdeling’ de langstlevende de nodige financiële gemoedsrust geven. Wat is de impact daarvan op de erfbelasting? Moeten de kinderen dan later, wanneer de langstlevende overlijdt, opnieuw erfbelasting betalen op de volledige waarde van die rekeningen?

BELEGGEN - 31.03.2022

Oekraïne: tijd om uw portefeuille te herschikken?

Begin dit jaar hebben heel wat vermogensbeheerders posities in Amerikaanse aandelen afgebouwd ten voordele van de goedkopere Europese aandelen. Draait u die keuze vandaag niet beter (gedeeltelijk) terug?

RECHT - 31.03.2022

Schade door (ver)bouwingen bij uw buur?

Kunt u uw buren aansprakelijk stellen wanneer zij bouwen of verbouwen en er daardoor schade ontstaat aan uw eigendom? Kunt u ook de aannemer van uw buren laten opdraaien voor de schade? Hoe bewijst u uw schade? Welke vergoedingen kunt u dan vragen? Welke voorzorgsmaatregelen neemt u het best als u zelf gaat (ver)bouwen? Kunt u een verzekering nemen die de schade dekt?

BELEGGEN - 31.03.2022

Oekraïne: valutamarkten?

Welke gevolgen heeft de oorlog in Oekraïne voor de diverse valuta in uw (obligatie)portefeuille?

CONTROLE - 31.03.2022

Beroepskosten: tot waar gaat verbod op opportuniteitsbeoordeling door de fiscus?

Geboekte kosten zijn niet noodzakelijk ook fiscaal aftrekbaar, zelfs als het niet gaat om kosten waarvan de aftrek geheel of gedeeltelijk uitgesloten is door de wet, zoals kosten voor sociale voordelen, autokosten, restaurantkosten, … De fiscus kan de aftrek van kosten immers weigeren als een onderneming niet bewijst dat de voorwaarden voor de aftrek van beroepskosten vervuld zijn. Hij mag daarbij echter niet oordelen over de opportuniteit van de kosten. Wat houdt dat verbod op een opportuniteitsbeoordeling in de praktijk in?

LOONKOSTEN - 31.03.2022

Sinds 01.01.2022 responsabiliseringsbijdrage langdurig zieken: hoe meerkost vermijden?

In het kader van de betrachting om het aantal langdurige zieken te verminderen, voorziet het begrotingsakkoord 2022 in een responsabiliseringsbijdrage voor ondernemingen met meer dan 50 werknemers die bovenmatig veel langdurig zieken hebben (programmawet 27.12.2021) . Hoeveel bedraagt die sanctie? Wanneer is ze van toepassing? Hoe kan een re-integratietraject voor langdurig zieken u helpen om de responsabiliseringsbijdrage te vermijden?

ARBEIDSDEAL - 31.03.2022

Arbeidsdeal: meer flexibiliteit voor de werknemers?

Op 15 februari 2022 heeft de federale regering een akkoord gesloten over de arbeidsdeal. Vooral de vierdaagse werkweek en het recht op deconnectie kregen in de media veel aandacht. Wanneer kan de arbeidsdeal effectief in werking treden? Hebben u en uw collega’s nu effectief het recht om over te schakelen op een vierdagenweek? Welke procedures moet het bedrijf volgen om de nieuwe maatregelen te implementeren?

VOORDELEN IN NATURA - 31.03.2022

Voordelen in natura: gevolgen voor de btw?

Als u en uw collega’s of de bedrijfsleider een goed van de vennootschap, zoals een wagen, een smartphone of een fiets, mogen gebruiken, zonder daarvoor aan de vennootschap een vergoeding te moeten betalen, wordt u in de personenbelasting belast op een voordeel alle aard. Maar wat zijn dan de gevolgen op het vlak van btw?

INTERNATIONAAL - 31.03.2022

Zakendoen in of met Dubai: met welke fiscale aspecten moet u zoal rekening houden?

Dubai kondigde op 31 januari 2022 aan dat er voor boekjaren die aanvangen vanaf 1 juni 2023 in Dubai 9% vennootschapsbelasting van toepassing zal zijn. Met welke andere fiscale aandachtspunten moet u nog zoal rekening houden wanneer het bedrijf zakendoet in of met Dubai?

INTERNATIONAAL - 31.03.2022

La nouvelle convention franco-belge est arrivée... 

Op 9 november werd een nieuw dubbelbelastingverdrag (DBV) met Frankrijk ondertekend. De parlementen van beide landen moeten het verdrag nog ratificeren, waardoor de inwerkingtreding ten vroegste op 1 januari 2023 verwacht wordt. Welke elementen uit het nieuwe DBV kunnen ook voor het bedrijf relevant zijn?

BEDRIJFSWAGENS - 31.03.2022

Laadstations: tot 31 augustus 2024 tijdelijk verhoogde kostenaftrek

Het Wetboek Inkomstenbelastingen voorziet in een specifieke aftrekbeperking voor kosten gerelateerd aan bedrijfswagens. De aftrekbaarheid wordt afhankelijk gesteld van onder meer de CO2 -uitstoot van de wagen. De kosten voor oplaadstations vallen – met ingang van aanslagjaar 2022 – echter niet onder die aftrekbeperking. Op grond van nieuw wetgevend werk wordt voorzien in een aftrek van 100%, die zelfs tijdelijk verhoogd wordt.

AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 31.03.2022

Aandeelhoudersovereenkomst: onderscheid tussen good en bad leavers in prijsbepaling?

Aangezien een aandeelhoudersovereenkomst zeer vaak bepalingen bevat omtrent overdrachten van aandelen, komen ook clausules met betrekking tot de prijsbepaling van die aandelen vaak voor. Zijn dergelijke clausules altijd toepasbaar? Wat zijn good leaver- en bad leaver-clausules? Kunt u ook afspraken maken voor het geval het tot een gerechtelijke geschillenregeling komt?

MEDEDINGINGSAUTORITEITEN - 31.03.2022

M&A: concentratietoezicht bij overnames

Bij de overname van een onderneming wil de koper graag zo snel mogelijk aan de slag gaan met de gekochte onderneming. Toch zal men, indien de transactie aangemeld moet worden, enige tijd geduld moeten hebben. Indien de kopende partij al zeggenschap begint uit te oefenen over het over te nemen bedrijf, nog voordat de overname groen licht gekregen heeft van de bevoegde mededingingsautoriteiten, kan de koper veroordeeld worden voor ‘gun jumping’.

PLATFORMEN - INFORMATIEPLICHT - 31.03.2022

Informatieplicht digitale platformen: uitstel tot en met 16.05.2022!

Zoals we in een vorig nieuwsbericht aankondigden moeten digitale samenwerkingsplatformen, zoals bv. airbnb en booking.com, dit jaar voor de eerste keer een samenvattende opgave 325.48 bezorgen aan de fiscus. Aanvankelijk was de deadline hiervoor 31.03.2022, maar ze krijgen hiervoor nu tijd tot en met 16.05.2022.

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 30.03.2022

Werken volgens de regels van de kunst

Als aannemer moet u de werken die u doet uitvoeren volgens wat u met uw klant overeenkwam en volgens ‘de regels van de kunst’. Wat houdt dat precies in?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 30.03.2022

Een telefoongesprek opnemen als bewijs?

Een bouwheer neemt een telefoongesprek op en wil dat als bewijs tegen u gebruiken. Kan dat eigenlijk zomaar? Mag u zelf een telefoongesprek opnemen en dat als bewijsmiddel tegen uw klant gebruiken?

RECHT - LEVERANCIER - 30.03.2022

Uw leverancier wil met een wisselbrief werken!?

Een leverancier van bouwmaterialen wil enkel maar leveringen doen als u cash betaalt of bereid bent om te werken met een wisselbrief. Wat is dat eigenlijk voor iets? Waarom zou een leverancier u vragen om op die manier te werk te gaan?

LASTIGE KLANTEN - VERZOENING - 30.03.2022

Een geschil met een bouwheer oplossen via ‘bemiddeling’?

Als u een discussie heeft met een bouwheer of een hoofdaannemer kunt u, in plaats van een rechtsprocedure te starten, voor een ‘bemiddeling’ kiezen. Wat houdt dat precies in? Hoe gaat u daarvoor het best te werk?

WERKNEMERSSTATUUT - STUDENTENARBEID - 30.03.2022

Waarop letten om als jobstudent ten laste te blijven?

U heeft een jobstudent aan het werk en die vraagt zich af hoe het in 2022 zit met zijn belastingen en die van zijn ouders. Moet hij een belastingaangifte doen en blijft hij fiscaal aftrekbaar voor zijn ouders? Hoe zit dat nu weer in elkaar?

AANWERVEN - DOELGROEPEN - 30.03.2022

Subsidies bij de aanwerving van een jongere of een oudere

In de verschillende gewesten kunt u een subsidie bekomen indien u een jongere of een oudere werknemer aanwerft. De leeftijd en de voorwaarden zijn wel in ieder gewest anders. Hoe zit dat dan en wat is er recent gewijzigd?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 30.03.2022

Verlenging van tijdelijke werkloosheid corona


ONTSLAG - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 30.03.2022

Veelvuldig afwezig wegens ziekte als reden voor ontslag?

Stel, u heeft een werknemer die veelvuldig afwezig is wegens ziekte. Omdat dat stilaan toch begint te wegen op uw organisatie, overweegt u om die werknemer te ontslaan. Kan dat nog wel? Wat zegt de recente rechtspraak hierover?

BEDRIJFSWAGEN - TOTAL COST OF OWNERSHIP - 30.03.2022

Overschakelen naar TCO in een ‘groene’ car policy

De recente wetgeving voorziet in een versnelde vergroening van de mobiliteit waardoor u als werkgever alleen al om fiscale redenen het best overschakelt naar een groen bedrijfswagenpark. Welke aanpassingen zijn er daarvoor mogelijk nodig aan uw huidige car policy en mag u die zomaar eenzijdig opleggen?

BEDRIJFSWAGEN - CAR POLICY - 30.03.2022

Tussenkomst van werkgever in de laadkosten en car policy

Heeft uw werknemer een elektrische bedrijfswagen, dan kunt u als werkgever hem een zgn. laadpas geven om elektriciteit te ‘tanken’. U kunt eventueel ook een laadpaal thuis laten installeren. Wat voorziet u hierover het best in de car policy?

LOON - BAREMA’S - 30.03.2022

Verhoging minimumloon sinds 1 april 2022


ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG - 30.03.2022

#MeToo op de werkvloer, wat dan?

Stel, een werkneemster (of werknemer) komt bij u klagen over ongewenst seksueel gedrag op het werk. Wat moet u als werkgever dan doen?

LOON - VARIA - 30.03.2022

Te veel loon betaald, dus dat nadien terugvorderen?

Een fout is snel gemaakt. Zo heeft een werknemer van een abonnee als gevolg van een foutieve loonberekening te veel loon ontvangen. Niets aan de hand, zo dacht hij: ik recupereer gewoon het bedrag op het volgende loon. Dat is in ieder geval de eenvoudigste optie, maar mag dat wel?

VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 29.03.2022

Een managementvergoeding gedeeltelijk verwerpen?

Vennootschap A betaalt aan vennootschap B een managementvergoeding. De fiscus weigert de aftrek van een deel van die vergoeding, omdat de managementovereenkomst gesimuleerd zou zijn. Wat vond de rechter daarvan op 26.10.2021?

ONROEREND GOED - 29.03.2022

Ov op gebouwen, voor u en voor uw vennootschap

Op gebouwen is in principe onroerende voorheffing (ov) verschuldigd. Wie moet die betalen, hoeveel bedraagt die, en voor welke vrijstellingen van de ov komt u of uw vennootschap in aanmerking?

INTERESTEN - 29.03.2022

Interest van vennootschap = dividend?

Het overdreven deel van de interesten die u krijgt van uw vennootschap, wordt fiscaal beschouwd als niet-aftrekbare dividenden. Hoe kunt u dat vermijden?

ONKOSTENVERGOEDING - 29.03.2022

Hogere dagvergoeding vanaf 01.04.2022


PRIVÉFISCALITEIT - 29.03.2022

Interest op rc-schuld privé aftrekbaar?


BTW - AUTOKOSTEN - 29.03.2022

Aftrekbare btw op autokosten voor 2021


ALGEMENE VERGADERING - VERSLAGEN - 29.03.2022

Verslag van de jaarvergadering is ook fiscaal van belang!

Binnenkort is het weer tijd voor uw jaarvergadering over boekjaar 2021. Wist u al dat u in het verslag daarvan ook maar beter voldoende aandacht besteedt aan een fiscaal aspect? Waar gaat dat juist over en wat moet u dan concreet doen?

JAARREKENING - 29.03.2022

Heeft u voor 2021 of 2022 een microvennootschap?

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) heeft op 19.01.2022 een advies uitgebracht over zgn. microvennootschappen (CBN-advies 2022/03) . Heeft u een microvennootschap voor het boekjaar 2021 of 2022, en zo ja, welke boekhoudkundige en fiscale gevolgen heeft dat dan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LIQUIDATIERESERVES - 29.03.2022

Uitkering van liquidatiereserves ‘on hold’ na schenking BV?

Schenkt u de aandelen van uw BV aan uw kinderen, dan betalen zij daar in principe 3% schenkbelasting op. Gaat het echter om een familiale vennootschap, dan kan die schenking tegen het gunsttarief van 0%. U moet dan wel het eigen vermogen van uw BV drie jaar ‘op peil houden’. Hoe zit dat juist?

CORONAVIRUS - STEUNMAATREGEL - 29.03.2022

Fiscus verzacht kater van afgelaste events!

Vennootschappen die door corona een event moesten afgelasten en in aj. 2022 verlies leden, kunnen die uitgaven nu sneller fiscaal ‘verrekenen’. Hoe zit dat juist?

BTW - AFTREKBAARHEID - 29.03.2022

Wat met de btw als u iets gratis geeft voor Oekraïne?

De oorlog in Oekraïne brengt een golf van solidariteit teweeg. Veel mensen schenken allerhande spullen voor de bevolking en ook u als ondernemer wilt een deel van uw voorraad wegschenken. Maar hoe zit dat dan met de btw?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - KLANTEN - 29.03.2022

Hoe met de onzekere markt rekening houden in uw offertes?

De prijzen van allerhande materialen en brandstoffen rijzen de laatste tijd de pan uit. Hoe kunt u zich in uw offertes indekken tegen deze prijsstijgingen als u een opdracht wilt doen voor iemand? Waarmee moet u rekening houden?

VENNOOTSCHAP - ONKOSTENVERGOEDING - 29.03.2022

Uw binnenlandse zakenreis fiscaal optimaal maken!

Vanaf 01.04.2022 kunt u als bestuurder van uw vennootschap weer wat meer dagvergoeding opnemen voor uw binnenlandse zakenreizen. Hoe zit de regeling ook alweer in elkaar en wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 29.03.2022

Uw teveel aan VA overdragen naar uw partner?


CYBERSECURITY - 29.03.2022

Kent u de Cyberscan al?

Omdat uw zaak of vennootschap nog niet te maken gehad heeft met een cyberaanval, heeft u ook nog nooit echt stilgestaan bij de vraag of uw bedrijf wel goed ‘beveiligd’ is. Met de nieuwe Cyberscan van de FOD Economie komt u daar snel achter...

RECHT - GARANTIE - 29.03.2022

Nieuwe garantieregels bij verkoop aan particulier op komst!

Verkoopt uw zaak of vennootschap goederen aan een particulier/consument, dan heeft hij daarop doorgaans twee jaar garantie. Een op 17 maart goedgekeurd wetsontwerp maakt echter dat er vanaf 1 juni 2022 het een en ander verandert aan die wettelijke garantieregeling! Wat dan zoal?

FISCAAL - ONROEREND GOED - 29.03.2022

Hoeveel huur in 2022 vragen aan uw BV?


WONINGHUUR - KWALITEITSNORMEN VLAAMS GEWEST - 25.03.2022

Enkel geschikt voor verhuur aan Oekraïner?


ONROEREND GOED - BURENHINDER - 25.03.2022

Op welke afstand van de perceelsgrens plant u de bomen?

U wilt een boom planten in uw tuin. Welke afstand moet u dan weer respecteren tot de perceelsgrens? Ook om dat te bepalen, gelden er in het nieuwe goederenrecht sinds 1 september 2021 andere spelregels. Hoe zit dat juist?

FISCAAL - EIGEN WONING - 25.03.2022

Uw vroegere gezinswoning belastingvrij verhuren?

De woning waar u zelf woont (de gezinswoning of ‘eigen woning’) wordt niet belast in de personenbelasting, dat in tegenstelling tot een tweede verblijf of een woning die u verhuurt. Soms is echter ook een woning die u verhuurt of een tweede verblijf vrijgesteld als ‘eigen woning’. Hoe zit dat juist?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 25.03.2022

Woninghuurcontract van twee maanden met een Oekraïner?

Stel, u wilt uw huurwoning of een kamer verhuren aan een Oekraïner die de oorlog ontvlucht is. Aangezien het de bedoeling is om voor korte duur te verhuren, zou u graag een kort woninghuurcontract sluiten voor bv. twee maanden. Kan dat wel?

WONINGHUUR - WAALS GEWEST - 25.03.2022

Waalse ‘grille des loyers’ blijft indicatief


BURENHINDER - 25.03.2022

Overhangende takken snoeien?

Nu het lente is, wilt u de overhangende takken van de boom of de haag van uw buur snoeien. Kan dat? Het nieuwe goederenrecht wijzigde die spelregels...

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 25.03.2022

Kiezen tussen de nieuwe en de oude Vlaamse premie?

Vanaf 1 juli 2022 verdwijnen de Vlaamse renovatiepremie en de energiepremies van Fluvius en komt er de ‘Mijn VerbouwPremie’. Indien u verbouwt of renoveert aan een Vlaams pand, kunt u zelf bepalen op welke van die premies (de oude of de nieuwe) u recht heeft. Hoe zit dat en welke kiest u?

AANNEMER - INHOUDINGSPLICHT - 25.03.2022

Uw aannemer heeft schulden bij de fiscus of de RSZ?

Doet u als syndicus, ondernemer of VZW een beroep op een aannemer, dan moet u extra opletten bij de betaling van de factuur. Heeft uw aannemer fiscale en/of sociale schulden, dan moet u immers een deel doorstorten naar de fiscus of de RSZ. Hoe zit dat juist en wat als u dat vergeet? Wat is er sinds kort gewijzigd?

VERKOOP - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 25.03.2022

Wat zet u in advertentie bij verkoop niet-residentieel pand?

In de drie gewesten moet de koper van een pand informatie ontvangen over de energiezuinigheid van een niet-residentieel vastgoed, bv. een handelspand, een kantoor, ... Wat moet u daarover vermelden en wat wijzigt er in Vlaanderen?

VZW - SUBSIDIES EN BTW - 24.03.2022

Beïnvloedt een subsidie de btw-aftrek van uw VZW?

Stel, uw VZW heeft subsidies aangevraagd bij de lokale overheid en uw project wordt goedgekeurd. Is die subsidie zelf dan onderworpen aan de btw en heeft dat op de een of andere manier invloed op de mate waarin uw VZW de door haar betaalde btw kan recupereren?

VZW - VERZEKERINGEN - 24.03.2022

Uw VZW is verzekerd, maar schade toch deels zelf betalen?

Stel, een van uw leden veroorzaakt schade aan een derde. Hoewel de schade begroot wordt op € 1.000, ontvangt uw VZW slechts € 750 van haar verzekeraar. Perfect normaal volgens uw verzekeraar, er is immers een ‘vrijstelling’ (franchise) van € 250. Klopt dat, en is die vrijstelling dan in elke polis hetzelfde?

VZW - LIDGELD - 24.03.2022

Hoe zit het juist met de leden en het lidgeld in uw VZW?

Het lidgeld vormt voor veel VZW’s een belangrijke bron van inkomsten. Daarbij moet men een onderscheid maken tussen gewone (effectieve) leden en toegetreden leden. Hoe zit dat juist?

VZW - ALGEMENE VERGADERING - 24.03.2022

Jaarvergadering van uw VZW kan ook digitaal!

Het is binnenkort weer tijd voor de algemene vergadering (jaarvergadering) van uw VZW. Wat zijn dan de aandachtspunten? Moet zo’n vergadering opnieuw fysiek plaatsvinden nu de meeste coronamaatregelen afgebouwd zijn of kan dat ook nu nog steeds digitaal of zelfs schriftelijk?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 24.03.2022

Een zakelijk tuinfeest of op restaurant?

U wilt deze zomer een tuinfeest met een traiteur organiseren voor uw zakelijke contacten. Een collega zegt dat het echter fiscaal voordeliger is om het feest te laten doorgaan op restaurant. Is dat zo?

ERVEN & SCHENKEN - VARIA - 24.03.2022

De gesplitste aankoop en regionale verschillen

Wat als ik als Vlaming een gesplitste aankoop wil doen in Wallonië of als Waal een appartement in Oostende wil kopen? Wat zijn de verschillende voorwaarden en waar moet u achteraf rekening mee houden?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 24.03.2022

Vruchtgebruik verlengen, hoe zit dat fiscaal gezien?

Een vennootschap en haar bedrijfsleider hebben een pand gesplitst aangekocht en komen kort voor het vruchtgebruik van de vennootschap verstrijkt overeen om het te verlengen. Moet op de vergoeding voor die verlenging het registratierecht voor een verkoop van onroerend goed betaald worden?

PRIVÉ - DIVERSE INKOMSTEN - 24.03.2022

‘Abnormale’ winsten of baten, wie moet wat bewijzen?

In de personenbelasting kunnen winsten of baten behaald buiten de beroepswerkzaamheid eventueel belastbaar zijn als diverse inkomsten. Dat is echter niet het geval als ze het resultaat zijn van ‘normale verrichtingen van het beheer van een privévermogen’. Moet u bewijzen dat de verrichtingen normaal zijn, of de fiscus dat ze abnormaal zijn? Wat heeft het GwH daarover op 24.02.2022 beslist?

BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 24.03.2022

Weer wat meer binnenlandse dagvergoeding!

Vanaf 01.04.2022 kunt u zich weer een iets hogere binnenlandse dag- en nachtvergoeding uitkeren. Hoe zit de regeling ook alweer in elkaar? Hoeveel mag u dan maximaal uitkeren?

BEROEPSKOSTEN - FICHES - 24.03.2022

Fiscale fiches 281.50 uiterlijk op 29.06.2022 in te dienen!

U moet ook dit jaar weer fiches 281.50 opmaken voor erelonen, commissies, vergoedingen, voordelen van alle aard, ... die u in 2021 aan ‘derden’ betaald heeft. Wat is er nieuw dit jaar? En wat zijn de sancties als u de fiches niet opmaakt?

VERVOER - OPENBAAR VERVOER - 22.03.2022

Openbaar vervoer in een app

Door de hoge brandstofprijzen laat u uw auto misschien al eens vaker staan. Welke apps helpen u bij het gebruik van het openbaar vervoer?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 22.03.2022

Projecten plannen met Kanban-tools

‘Kanban’ is een visueel concept voor efficiënt projectbeheer. Sommige planningstools focussen op deze beproefde aanpak. Wij testten er twee uit.

COMPUTER - MOBIEL - 22.03.2022

Houd uw laptop veilig als u onderweg bent

Het grote voordeel van een laptop is zijn draagbaarheid. De keerzijde is dat uw laptop gemakkelijk beschadigd kan raken of gestolen kan worden. Hoe beperkt u dat risico?

E-MAIL - zakelijk - 22.03.2022

Zakelijke e-mail in de cloud

Stel, u wilt voor een organisatie of voor een team een set e-mailaccounts opzetten bij een zakelijke e-maildienst. Hoe werkt dat en hoeveel kost het?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 22.03.2022

Een landingspagina voor uw e-mailings

Commerciële e-mailings hebben vaak niet het beoogde effect. Met een zogenaamde ‘landingspagina’ kunt u de effectiviteit verhogen. Hoe pakt u dit aan?

PATIENTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 22.03.2022

Nieuw inzake de ziekenfondsaangifte door zelfstandigen

Een zelfstandige die langer dan een week arbeidsongeschikt wordt, kan uitkeringen aanvragen aan het ziekenfonds. Die aanvraag gebeurt met een getuigschrift voor arbeidsongeschiktheid (het zgn. document vertrouwelijk) en moet binnen de 7 kalenderdagen gebeuren. Wat is er in dat verband veranderd sinds begin 2022?

GOED OM TE WETEN - IMPULSEO - 22.03.2022

Nieuw premiesysteem voor starters in Brussel


PRAKTIJKINFO EN RECLAME - 22.03.2022

Mag patiënten ‘werven’ nu anno 2022?

In de Kwaliteitswet die begin 2022 deels in werking getreden is, staat dat praktijkinformatie/reclame door een zorgverlener niet het ‘ronselen’ van patiënten tot doel mag hebben. Wat betekent dat precies?

FISCAAL - BTW - 22.03.2022

Als u btw moet aanrekenen, hoeveel kunt u dan aftrekken?

Wanneer u zeker bent meer dan € 25.000 per jaar aan niet-therapeutische prestaties te doen, bent u sinds 1 januari 2022 verplicht om effectief btw aan te rekenen voor die prestaties. U geniet dan helaas geen vrijstelling meer. Het voordeel is echter dat u dan ook btw kunt aftrekken. Hoe werkt dat precies?

ERELOON - GMD - 22.03.2022

Gmd-verlenging 2022 ontvangen en patiënt gaat weg bij u...

Ook al zijn de gmd-verlengingen voor 2022 al (eind februari) gestort, dat neemt niet weg dat een patiënt dit jaar nog een andere arts als gmd-houder kan ‘aanduiden’. Welke gevolgen heeft dat dan voor hem en voor uw (al ontvangen) ereloon?

GOED OM TE WETEN - EUTHANASIE - 22.03.2022

Ook ‘oude’ verklaringen van onbepaalde duur?


BTW - SCHENKINGEN AAN OEKRAÏNERS - 22.03.2022

Schenking van goederen aan Oekraïners: geen btw-regularisatie voor schenkende ondernemingen

In het kader van de oorlog in Oekraïne heeft de fiscus voorzien in een btw-tolerantie voor schenkingen van goederen door Belgische ondernemingen aan Oekraïense burgers. Wat moet u hierover weten en tot wanneer geldt deze tolerantie?

TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - OVERMACHT - 22.03.2022

Corona en Oekraïne: vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid tot 30.06.2022!

De federale regering heeft de soepele regeling inzake tijdelijke werkloosheid verlengd tot en met 30.06.2022. Naast de coronacrisis wordt nu echter ook de oorlog in Oekraïne aanvaard als overmacht. Wat moet u hierover weten?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 18.03.2022

Zijn inflatiegelinkte obligaties nog interessant?

Een specifieke manier voor wie zich wil beschermen tegen inflatie, zijn inflatiegelinkte (‘inflation-linked’) obligaties. Hoe werkt dat? Wat is het verschil met klassieke obligaties? En hoe zit dat fiscaal gezien?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 18.03.2022

Tijdige voorafbetaling als goed voornemen voor 2022?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt in principe een zgn. belastingvermeerdering. Hoeveel bedraagt die vermeerdering? Is zo’n vermeerdering ook voor u van toepassing? Wanneer moet u hoeveel voorafbetalen?

VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 18.03.2022

Welke liquidatiereserve is in 2022 uitkeerbaar tegen 5%?

Indien uw vennootschap in het verleden een liquiditeitsreserve aangelegd heeft, dan kan zij die in principe na vijf jaar tegen 5% uitkeren. Afhankelijk van de vennootschapsvorm moet deze uitkering wel een balans- en/of liquiditeitstest doorstaan. Hoe zit dat juist?

BELEGGEN - VARIA - 18.03.2022

TOB en TER fiscaal aftrekbaar in uw BV?


BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 18.03.2022

Hoeveel huur vraagt u in 2022 het best aan uw vennootschap?

De revalorisatiecoëfficiënt voor 2022 werd bekendgemaakt en bedraagt 4,86 (BS 25.02.2022) . Hoeveel huur mag u zich dan toekennen zonder risico op herkwalificatie in loon? Wat indien u meer vraagt?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 18.03.2022

Inkoop eigen aandelen: fiscale gevolgen?

In een vorige bijdrage werd er meer duiding gegeven over de inkoop eigen aandelen en de fiscale gevolgen. Deze keer gaan we wat dieper in op deze materie en geven we enkele tips mee.

INTERNATIONAAL - 18.03.2022

Wereldwijd minimaal 15% vennootschapsbelasting vanaf 2023?

Binnen het kader van de OESO hebben 130 landen in juli 2021 een akkoord bereikt over een grondige hertekening van de internationale fiscaliteit. Dat akkoord moet resulteren in een nieuw multilateraal belastingverdrag en een wereldwijde vennootschapsbelasting van minimaal 15%.

INTERNATIONAAL - 18.03.2022

Maakt nieuw dubbelbelastingverdrag binnenkort effectief een einde aan ‘la saga des SCI’?

Heel wat Belgen met een tweede verblijf in Frankrijk verwerven hun vastgoed via een SCI. Voor Franse belastingdoeleinden geniet u als aandeelhouder van een SCI een onroerend inkomen. Het Belgische Hof van Cassatie besliste echter in 2016 en 2017 dat een SCI een aandelenbelegging uitmaakt. In welke mate brengt het nieuwe dubbelbelastingverdrag nu meer duidelijkheid?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 18.03.2022

Woning in vennootschap verbouwd, fiscale gevolgen?

U woont in een pand dat uw vennootschap in volle eigendom heeft en u wilt bv. het dak vernieuwen of een nieuwe keuken laten plaatsen, die het kadastraal inkomen van de woning niet verhoogd hebben. Wat zijn de fiscale gevolgen?

BTW - BTW AANREKENEN - 18.03.2022

Pand gebruikt door u en uw vennootschap, wat met btw?

U verhuurt een deel van uw woning aan uw vennootschap of u woont in een gedeelte van een pand van uw vennootschap. U zou nu werken willen laten uitvoeren. Wat is dan het btw-tarief en wie betaalt er dan het best de werken?

BTW - TARIEF - 18.03.2022

Laadstations: verlaagd tarief? Wanneer aftrek van btw?

In haar administratieve circulaire nr. 2021/C/113 van 20 december 2021 verduidelijkt de Administratie de toepasselijke btw-regels omtrent de levering met plaatsing van een laadpaal voor het opladen van een elektrisch voertuig. Wordt dit aanzien als een werk in onroerende staat of niet? Kan het verlaagde tarief toegepast worden? Wanneer en in welke mate is de btw aftrekbaar op deze handeling wanneer de laadpaal geplaatst wordt bij de onderneming of bij de werknemer zelf? Op al deze vragen wordt hierna ingegaan.

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 18.03.2022

Voor aj. 2023 heeft enkel kmo recht op NI!

Voor het derde jaar op rij bedraagt de notionele-interestaftrek (NI) voor grote vennootschappen 0%. En hoeveel bedraagt de NI voor kmo’s? Kiest u dan beter voor de investeringsaftrek (IA)?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 17.03.2022

De bouwheer vraagt u meer dan de herstelkosten alleen!?

Een klant bij wie u een herstelling onder garantie doet, vraagt u een vergoeding voor het ‘mingenot’ dat hij intussen van zijn woning had en voor de blijvende ‘minwaarde’. Is dat wel mogelijk en moet u dat dan zomaar aanvaarden?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 17.03.2022

Uw verplaatsingskosten doorrekenen aan de klant?

Als u als aannemer ergens een herstelling of klein werk deed, wilt u mogelijk ook de verplaatsingskosten die u had, doorrekenen aan uw zakelijke of particuliere klant. Zeker nu, gelet op de hoge brandstofprijzen. Welke afspraken kunt u daarrond maken? Kunt u ze ook aanrekenen als u geen afspraken maakte?

SLECHTE BETALERS - ADVOCAAT - 17.03.2022

Voor uw kleinere facturen naar de rechtbank?

Een aantal facturen van kleinere werken blijven onbetaald. Heeft het zin om daarvoor naar de rechtbank te stappen of is ‘het sop de kool niet waard’? Hoe kunt u ervoor zorgen dat het sneller de moeite loont?

SLECHTE BETALERS - ADVOCAAT - 17.03.2022

Beslag leggen als de bouwheer niet betaalt?

Een bouwheer of hoofdaannemer die een beroep op u doet, betaalt uw facturen niet correct. Kunt u dan beslag leggen op de goederen van uw klant? Heeft dat zin en hoe gaat u daarbij dan precies te werk?

CONTROLE VAN HET PERSONEEL - privacy - 17.03.2022

De werknemer heeft stiekem het gesprek opgenomen...

Een werkgever had een vertrouwelijk gesprek met een van zijn werknemers. Blijkt nadien dat die werknemer dat ganse gesprek opgenomen had en dat hij hem chanteert met bepaalde dingen die hij ‘off the record’ gezegd heeft. De werkgever vraagt zich af of de werknemer wel zo’n opname mocht maken als hij niet vooraf zijn toestemming gaf?

LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 17.03.2022

Hogere fiscale vrijstelling woon-werk in 2022


SECTORALE REGLEMENTERING - CAO’S - 17.03.2022

Weer tijd om uw opleidingsplan te registreren in PC 200

In PC 200 hebben de bedienden voor de periode 2022-2023 recht op 4 tot 6 opleidingsdagen. U laat daarvoor het best bij het sociaal fonds een opleidingsplan registreren, zoals dat heet. Hoe werkt dat en waarom zou u dat doen?

ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 17.03.2022

Dat het in de evaluatie staat, bewijst nog niet dat het klopt...

Stel, u wilt een werknemer ontslaan omwille van zijn slechte prestaties, ook al is die beschermd tegen ontslag. U kunt echter wel verwijzen naar enkele negatieve evaluaties in zijn dossier. Hij beweert echter dat de punten die hem verweten worden in de evaluaties niet kloppen. Wat dan?

RSZ - jobstudent - 17.03.2022

520 uur per jobstudent in 2022?

Naar aanleiding van de coronacrisis tellen ook in 2022 bepaalde uren van een jobstudent niet mee in het contingent van 475 uur. Hoe zit dat en hoe weet u dan hoeveel uur zo’n student nog bij u mag werken?

DOCUMENTEN I.V.M. PERSONEEL - 17.03.2022

Mag een Oekraïner bij u werken?


LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 17.03.2022

Eigen smartphone of smartphone van het werk gebruiken?

U kunt aan uw werknemer een smartphone toekennen van het werk. Het komt ook alsmaar meer voor dat de werknemer een eigen smartphone ook beroepsmatig gebruikt. Mag u hem hiervoor dan een vergoeding ‘kosten eigen aan de werkgever’ toekennen? Wat is het standpunt van de RSZ en de fiscus?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 17.03.2022

Een loonbonus toekennen voor het jaar 2022, wat wijzigt er?

Stel, u wilt voor 2022 met een loonbonusplan, het systeem van cao 90 inzake de niet-recurrente, resultaatsgebonden voordelen, werken. Weet dan dat deze cao 90 sinds 22.02.2022 lichtjes aangepast werd. Wat is er van belang?

ARBEIDSDUUR - UURROOSTER - 17.03.2022

Co-ouderschap: één week veel en één week weinig werken?

Een van de maatregelen uit de zgn. arbeidsdeal van de federale regering is om op termijn een wisselend weekregime bv. voor werknemers in co-ouderschap mogelijk te maken. Is dat dan momenteel niet mogelijk?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 16.03.2022

De inhoudingsplicht geldt ook voor uw VZW!

Doet uw VZW een beroep op bv. een aannemer, een poetsbedrijf, een onderhoudsfirma of een bewakingsdienst? In dat geval is uw VZW gebonden aan de ‘inhoudingsplicht voor fiscale en sociale schulden’ bij de betaling van die facturen. Wat houdt dat precies in en wat is er sinds kort gewijzigd?

VZW - VERZEKERINGEN - 16.03.2022

Stormschade van uw VZW gedekt?

Mogelijk leed ook uw VZW schade door de zware storm die onlangs over ons land raasde. Is dergelijke schade eigenlijk gedekt, en hoe pakt u dat dan het best aan? Wat als u niet akkoord gaat met de vergoeding die uw verzekeraar voorstelt, kunt u dan zelf een expert aanstellen?

VZW - SPONSORING - 16.03.2022

Btw aanrekenen als uw VZW reclame maakt voor sponsors?

Nu uw VZW haar activiteiten opnieuw kan hervatten, heeft u dringend nood aan extra sponsoringinkomsten. Wanneer is er eigenlijk precies sprake van ‘sponsoring’ en hoe zit dat dan op het vlak van btw? Maakt het een verschil of uw VZW gesponsord wordt in geld dan wel in natura?

VZW - FINANCIEEL - 16.03.2022

Het geld van uw VZW ‘gratis parkeren’ bij e-DEPO?

Steeds meer banken rekenen tegenwoordig een negatieve rente aan op de spaardeposito’s van uw VZW. Via de ‘gratis’ Deposito- en Consignatiekas van de FOD Financiën kan uw VZW daar nu mogelijk aan ontsnappen. Hoe zit dat juist en kan ook uw VZW daar gebruik van maken?

BTW - VERHOUDINGSGETAL - 16.03.2022

Gemengd btw-plichtige? Definitief verhoudingsgetal berekenen vóór 20 april 2022!

De gemengd of gedeeltelijk btw-plichtigen die de btw aftrekken volgens het algemeen verhoudingsgetal, moeten uiterlijk 20 april 2022 hun definitief algemeen verhoudingsgetal berekenen. Wat houdt dit precies in?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 15.03.2022

Weer nieuwe lijst met fakehybrides


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ONKOSTENVERGOEDING - 15.03.2022

Thuiskantoor verhuren of onkostenvergoeding opnemen?

U heeft een deel van uw woning ingericht als thuiskantoor of zou dat willen doen. De kosten daarvan kunt u ten laste van uw vennootschap leggen door het kantoor te verhuren aan uw vennootschap of door de kosten die u er privé voor maakt forfaitair te laten terugbetalen. Wat doet u fiscaal gezien het best?

BEDRIJFSLEIDER - AUTEURSRECHTEN - 15.03.2022

Uw auteursrechten in het vizier van de fiscus?

Haalt u auteursrechten uit uw vennootschap, dan wordt u daar privé voordelig op belast. De kans is wel groot dat u dan binnenkort gecontroleerd wordt...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 15.03.2022

Help Oekraïne direct via uw BV


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 15.03.2022

Nog notionele-interestaftrek voor 2022?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 15.03.2022

Beter met twee een loon dan alles voor u alleen?

U neemt een behoorlijk groot loon op uit uw vennootschap en dat kost u elk jaar opnieuw een hoop belastingen. Kunt u de fiscale druk voor uw gezin dan niet verlichten door een stuk van uw loon naar uw partner over te hevelen?

FACTUUR - INHOUDINGSPLICHT - 15.03.2022

Aannemer pas betalen na check inhoudingsplicht!

Wellicht doet ook uw BV weleens een beroep op een aannemer, een poetsbedrijf of een onderhoudsfirma. Belangrijk is dan om te checken of die dienstverrichter fiscale of sociale schulden heeft, want dan moet u een deel van de factuur inhouden en betalen aan de fiscus/RSZ. Hoe zit dat juist en wat als u dat vergeet?

BELASTING - VOORAFBETALINGEN - 15.03.2022

Hoe uw voorafbetalingen in 2022 optimaliseren?

Ook in 2022 moet uw vennootschap haar belastingen voorafbetalen, anders rekent de fiscus u hiervoor een boete aan van 6,75%. Hoe optimaliseert u die voorafbetalingen in 2022? Kan u bijvoorbeeld wat u in 2021 te veel gestort heeft, gebruiken als voorafbetaling voor 2022?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 15.03.2022

Een pensioenvriendelijk extraatje?

Het voorbije boekjaar 2021 was een goed jaar voor uw vennootschap en u wilt uzelf een bonus toekennen via een tantième. Is dat de beste manier of doet u het beter anders als u ook een groepsverzekering heeft?

RECHT - ADVOCAAT - 15.03.2022

Uw klant laat u oproepen ‘in verzoening’

Een klant waar u een discussie mee heeft start een verzoeningsprocedure bij de vrederechter. Bent u verplicht om naar die zitting te gaan en moet u een beroep doen op een advocaat? Hoe gaat u daar het best mee om?

HANDELSHUUR - HUURHERSTELLINGEN - 15.03.2022

Betalen voor herstellingen aan gehuurde winkel/horecazaak?

De verwarmingsketel van het winkelpand dat u huurt is stuk of er is een probleem met de elektriciteit. Moet u als huurder de herstellingskosten betalen? Waarom is het belangrijk om er uw huurcontract op na te kijken? Wat doet u het best?

RECHT - ZAAK OVERNEMEN EN OVERLATEN - 15.03.2022

Betalen voor uw winkel/horecazaak aan uw broers en zussen?

U zet de winkel van uw ouders verder. Op het moment dat zij overlijden menen uw broers en zussen dat u hen daarvoor een vergoeding moet betalen. Kunnen zij dat effectief vragen? Hoe kunt u zulke discussies vermijden?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 15.03.2022

Niet tevreden, geld terug?

Uw klant is niet tevreden over zijn aankoop en wil zijn geld terug. Wat zijn dan uw mogelijkheden? Hoe zit dat eigenlijk als u geadverteerd heeft met de slogan ’niet tevreden, geld terug’?

HANDELSPRAKTIJKEN - UITVERKOOP - 15.03.2022

Uitverkopen als u één winkel sluit?

U wilt een van uw verkooppunten sluiten en daar een uitverkoop houden. Wat moet u daarvoor doen? Mag u dan goederen van uw andere winkels naar de plaats van de uitverkoop overbrengen en hoelang mag de uitverkoop duren?

INDEXATIE - 15.03.2022

Uw langetermijncontracten aanpassen aan de levensduurte?

De inflatie ligt op dit moment op het hoogste niveau in zowat 40 jaar. Kunt u daarop anticiperen door de prijs in uw langetermijncontracten of managementovereenkomsten aan te passen aan de schommelingen van de index? Naar welke index verwijst u dan het best? Is het mogelijk om een andere methode van prijsherziening af te spreken? Welke systemen zijn er dan zoal denkbaar? Kunt u overeenkomen dat de prijs van uw prestaties elk jaar met een vast bedrag of percentage stijgt?

STRUCTUUR TRANSACTIE - 15.03.2022

M&A: juridische verschillen tussen een sharedeal en een assetdeal

De overdracht van een onderneming verloopt nooit volgens een vast schema. Een van de belangrijkste keuzes is de transactiestructuur. Die kan twee vormen aannemen: (i) een koop-verkoop van aandelen van de doelvennootschap of (ii) een koop-verkoop van een of meerdere activa (eventueel ook passiva) van de doelvennootschap. Het verschil tussen beide transactiestructuren is wezenlijk en het is van belang dat partijen dat als een van de eerste negotiatiepunten uitklaren. Wij zetten de belangrijkste verschil- en aandachtspunten voor u op een rij.

BEWIJS - 15.03.2022

Een telefoongesprek opnemen en als bewijs gebruiken?

Tijdens een telefoongesprek worden er soms zaken gezegd die uw gelijk kunnen helpen bewijzen in een discussie met een klant of leverancier. Mag u uw telefoongesprek opnemen? Kunt u die opname voor de rechtbank ook als bewijs gebruiken? Hoe gaat u daarbij dan te werk? Maakt het een verschil uit of u al dan niet zelf deelneemt aan het gesprek? Welke zaken kunt u met de opname van zo’n gesprek allemaal aantonen? Mag een klant die een telefoongesprek opnam die opname nadien ook gebruiken om u onder druk te zetten om zo bepaalde voordelen af te dwingen?

PERSONENBELASTING - 15.03.2022

Gemeubelde verhuur: hoe belast?

Wanneer u een onroerend goed gemeubeld verhuurt, dan ontvangt u een onroerend en een roerend inkomen. Elk inkomen volgt dan zijn eigen belastingregime. Kunt u die twee soorten inkomsten fiscaal optimaliseren? Zijn de regels anders wanneer u bv. via Airbnb verhuurt? Wat als er bijkomende diensten aangeboden worden?

OVERDRACHT - 15.03.2022

Uw familiebedrijf overdragen aan uw kinderen: schenken of toch beter verkopen?

Volgens een studie van de UHasselt presteren familiebedrijven die door de kinderen gekocht werden, de volgende jaren een stuk beter dan bedrijven die geschonken werden. Hoe pakt u dat dan het best aan om de verkoop voor uw kinderen haalbaar te maken? Kunt u een schenking en een verkoop van aandelen ook combineren?

BANKGEHEIM - 15.03.2022

Een verkapt vermogensregister: komt ‘big brother’ nu opnieuw een stap dichterbij?

Recente cijfers tonen aan dat in 2021 het register dat alle Belgische bankrekeningen bevat maar liefst drie keer zoveel werd ingekeken als in 2020. Sinds 31 januari 2022 moeten de financiële instellingen halfjaarlijks of jaarlijks ook meer financiële gegevens melden aan het Centraal Aanspreekpunt (programmawet van 20.12.2020) . Gevolg hiervan is dat naast de saldi van uw bankrekeningen ook de waarde van uw financiële contracten bekend zullen zijn bij het Centraal Aanspreekpunt dat door vele instanties geraadpleegd zal worden. U zal het zelfs niet weten...

GROEPSVERZEKERING - 15.03.2022

Hoger plafond berekening wettelijk pensioen: impact op de groepsverzekering?

In het kader van de pensioenhervorming besliste de federale regering in 2021 om het loonplafond, dat gebruikt wordt voor de berekening van het wettelijk pensioen, te verhogen. Die verhoging kan de bijdrage voor de groepsverzekering van uw werknemers vanaf 2022 in sommige gevallen verminderen. Hoe zit dat precies? Hoe pakt u de zaken dan het best aan?

AANGIFTE - 15.03.2022

Aangifte en waardering van erfgoederen in het Vlaams gewest: hoe aanpakken?

Het belang van een aangifte kan niet onderschat worden: een onjuiste, onvolledige of laattijdige aangifte wordt immers zwaar bestraft, met een belastingverhoging en een boete. Ook de latere verkoop van nalatenschapsgoederen kan nog tot een bijkomende taxatie leiden. Welke mogelijkheden zijn er om de nalatenschapsgoederen correct, volledig en tijdig te waarderen? Hebben de sancties een invloed op uw keuze?

AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 15.03.2022

Aandeelhoudersovereenkomst: onderscheid tussen ‘good’ en ‘bad leavers’ in prijsbepaling?

Aangezien een aandeelhoudersovereenkomst zeer vaak bepalingen bevat omtrent overdrachten van aandelen, zijn ook clausules met betrekking tot de prijsbepaling van die aandelen veelvoorkomend. Zijn dergelijke clausules altijd toepasbaar? Wat zijn ‘good leaver’- en ‘bad leaver’-clausules? Kunt u ook afspraken maken voor het geval het tot een gerechtelijke geschillenregeling komt?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 15.03.2022

Te veel voorafbetaald in 2021: wat nu?

Als u voor 2021 te veel voorafbetaald heeft, wat doet u dan het best met het overschot? Overdragen naar dit jaar of terugvragen en tegen wanneer moet dat?

FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 15.03.2022

De vererving van uw gezinswoning belastingvrij maken?

Bij het overlijden van de eerststervende volgt vaak een onaangename verrassing, omdat de gezinswoning maar voor een klein stukje fiscaal vrijgesteld is. Hoe kunt u dat eenvoudig en goedkoop oplossen? Over welke opties beschikt u dan?

FISCAAL - ONROEREND GOED - 15.03.2022

Hoger ki door plaatsing laadpaal?


VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 15.03.2022

Als ‘oude BV(BA)’ uw dividend tegen 15% veiligstellen?

U heeft een oude BV(BA) die in principe dividenden tegen 15% roerende voorheffing (rv) kan uitkeren. Als u dat tarief veilig wilt stellen, ga dan zeker nu na of u niet vóór 31.12.2022 terug naar de notaris moet voor een volstorting van het ‘kapitaal’! Hoezo? Waar gaat dat over?

BTW - ONROEREND GOED - 15.03.2022

Voorwaarden 6% btw afbraak en wederopbouw niet nageleefd: wat dan?

U heeft in 2021 gebruik gemaakt van het 6%-btw-tarief inzake afbraak en wederopbouw dat tijdelijk voor heel België geldt. Jammer genoeg kunt u niet aarden in uw nieuwe woning en/of omgeving en u overweegt dan ook om te verhuizen. Heeft dat gevolgen voor dat verlaagde btw-tarief van 6%?

VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 15.03.2022

Uw rc-schuld correct omzetten in een fiscaal voordelige lening met vaste looptijd?

Uw rekening-courantschuld kost u 6,48% voor 2021, terwijl dat maar 0,11% per maand is voor een lening met vaste looptijd. Uw rc-schuld omzetten in zo’n lening loont dus, tenminste als u het correct doet. Waarop moet u zeker letten?

FISCAAL - GIFTEN - 15.03.2022

Gift voor Oekraïne: privé of via uw vennootschap betalen?

De oorlog in Oekraïne laat ook u niet onberoerd en u wilt graag helpen door een gift in geld te doen. Doet u die gift dan het best privé of – als u via vennootschap werkt – vanuit uw vennootschap? Waarmee moet u zoal rekening houden?

CORONA - STEUNMAATREGEL - 14.03.2022

Corona-steunmaatregel voor de eventsector!

Door de corona-maatregelen naar aanleiding van de ‘vierde golf’ zijn heel wat evenementen niet kunnen doorgaan in de periode van 01.10.2021 tot en met 28.01.2022. Voor vennootschappen die hiervoor kosten gemaakt hebben die ze niet kunnen recupereren komt de federale fiscus nu met een steunmaatregel. Wat moet u hier over weten?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 11.03.2022

Omgevallen bomen in de storm en de brandverzekering

Enkele weken geleden was er een zware storm waarbij veel bomen omvielen. Stel, een boom in uw tuin viel op de eigendom van de buren en ze komen bij u aankloppen om de schade te vergoeden. Moet u daar dan inderdaad voor instaan?

RUIMTELIJKE ORDENING - BESTEMMING - 11.03.2022

Oekraïners in uw huis en de ruimtelijke ordening


MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 11.03.2022

Zonnepanelen op appartementsgebouw?

Nu de prijs van elektriciteit stijgt, stellen sommige mede-eigenaars voor om zonnepanelen te plaatsen op het dak van het appartementsgebouw. Wat indien die beslissing maar niet goedgekeurd geraakt?

FISCAAL - SCHENKING VASTGOED - 11.03.2022

Terugkeer geschonken pand voortaan steeds belastingvrij!

Ouders die een pand schenken, doen dat vaak met een zgn. optioneel beding van terugkeer. Bij vooroverlijden van hun kind kunnen ze er dan voor kiezen om dat pand terug te laten keren naar hen. In Vlaanderen betaalde u daarop dan wel het kooprecht van 10% of 12%, maar daar komt nu verandering in! Hoe zit dat juist?

FISCAAL - BUITENLANDS VASTGOED - 11.03.2022

Vragenlijst buitenlandse vakantiewoning ingediend, wat nu?

Bent u eigenaar van een vakantiewoning in het buitenland, dan heeft u daarvoor wellicht onlangs een ingevulde vragenlijst aan de fiscus bezorgd. Aan de hand van die informatie zal de fiscus nu een kadastraal inkomen (ki) toekennen aan die woning. Hoe zit dat juist en wat als u niet akkoord gaat met de waarde van dat ki?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 11.03.2022

Handelshuurder eruit zetten wegens ‘wederopbouw’?

Indien de handelshuurovereenkomst een zgn. uitzettingsbeding voorziet, kan de koper van een handelspand de huurder eruit zetten om bepaalde redenen. Een daarvan is ‘wederopbouw’. Hetzelfde begrip duikt op indien u als verhuurder de handelshuurhernieuwing wilt weigeren. Wat houdt dat juist in?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 11.03.2022

Een koppel huurders gaat uiteen, wie betaalt u de huur?

U verhuurt uw pand aan een gehuwd of samenwonend koppel. Op het moment dat ze uiteengaan, zeggen ze u elk dat de ander de huur wel verder zal betalen. Wat zijn uw rechten als verhuurder en bij wie kunt u dan effectief terecht?

WET BREYNE - PROMOTOR - 11.03.2022

Bouwpromotor aanspreken voor gebrek in appartement

Stel, u koopt een appartement van een bouwpromotor (‘sleutel op de deur’) en zodra u er woont, ontdekt u een gebrek (bv. dat er uitzonderlijk veel geluidshinder is). De bouwpromotor ontkent echter dat de oorzaak van die hinder ligt in een gebrek bij de bouw van het appartement. Wat is er in dat geval van belang?

BRUSSELS GEWEST - PREMIES - 11.03.2022

Renolution-premie in Brussel


FACTUUR - INHOUDINGSPLICHT - 11.03.2022

Mildere sanctie bij schending inhoudingsplicht!

Vooraleer vennootschappen, zelfstandigen of vzw’s de factuur van een aannemer, een poetsbedrijf, een onderhoudsfirma of een bewakingsfirma betalen, moeten zij checken of die nog schulden heeft bij de fiscus of de rsz. Zoniet riskeren zijn zelf op te draaien voor die schulden. Hoe controleert u dit en wat is er sinds kort gewijzigd?

VERLIEZEN - 10.03.2022

Wederopbouwreserve na corona: hoe aanpakken?

Vennootschappen die kampten met verliezen tijdens het coronajaar 2020, krijgen de mogelijkheid om hun eigen vermogen op een fiscaal vriendelijke manier terug aan te zuiveren. In dat kader wordt hun de mogelijkheid geboden om zgn. wederopbouwreserves aan te leggen. Een recente circulaire (circ. 2022/C/6) verduidelijkt de spelregels.

SLECHTE BETALERS - 10.03.2022

Beslag leggen bij een klant die niet betaalt?

Een klant betaalt een factuur van het bedrijf niet op tijd. Kunt u dan beslag bij hem laten leggen? Wat houdt dat precies in? Wat zijn de voorwaarden om tot een beslag te kunnen overgaan? Op welke vermogensbestanddelen van uw klant kunt u zoal beslag laten leggen? Moet u voor het leggen van een beslag een advocaat inschakelen? Wat gebeurt er met de goederen waarop u beslag liet leggen als uw klant uiteindelijk failliet gaat? En wat riskeert u als uw klant meent dat u ten onrechte beslag gelegd heeft en naar de rechtbank stapt?

PERSONEEL - VARIA - 10.03.2022

Sociaalrechtelijke aspecten bij de overname van de bedrijfsfiets

In het kader van de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets stipuleren werkgevers vaak dat de werknemer de fiets verplicht moet overnemen aan het einde van de arbeidsovereenkomst. Kan dat vanuit arbeidsrechtelijk oogpunt? Hoe pakt u dat het best aan? En waarmee moet u als werkgever rekening houden op het vlak van sociale zekerheid?

PENSIOEN - TOEGELATEN ARBEID - 10.03.2022

Grensbedragen 2022 voor werken na pensioen

Doet u af en toe een beroep op een gepensioneerde, dan kan het zijn dat u rekening moet houden met ‘grensbedragen’. Wanneer is dat zo? En wat zijn dan de gevolgen als de grensbedragen overschreden worden?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 10.03.2022

Eerste voorafbetaling tegen 11.04.2022?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt in principe een zgn. belastingvermeerdering. Hoeveel is dat? En is deze vermeerdering ook voor uw vennootschap van toepassing?

CONTRACTEN - 10.03.2022

Middelenverbintenis of resultaatsverbintenis: what’s in a name?

Het bedrijf doet een beroep op een dienstverlener of aannemer die in zijn algemene voorwaarden aangeeft dat hij enkel middelenverbintenissen op zich neemt. Wat betekent dat concreet? Wat is het verschil tussen een middelenverbintenis en een resultaatsverbintenis? Kan de betiteling van de verbintenissen een invloed hebben op de aansprakelijkheid van de partij waarmee het bedrijf in zee gaat? Kunt u in de overeenkomst bepalen over welk soort verbintenis het precies gaat en is zo’n kwalificatie ook geldig? Wie beslist er over de aard van de verbintenis als er daarover in het contract geen standpunt wordt ingenomen?

PERSONEEL - GROEPSVERZEKERING - 10.03.2022

Welke impact heeft de verhoging van het wettelijk loonplafond op uw groepsverzekering?

In het kader van de pensioenhervorming heeft de regering beslist om het wettelijk loonplafond voor de berekening van het wettelijk pensioen met meer dan 12% te verhogen in de periode 2021-2024 (wet van 15.06.2021 en KB 29.08.2021: wijziging van het Koninklijk Besluit nr. 50 van 24.10.1967) . Welke impact heeft dat op het wettelijk en het aanvullend pensioen van uw werknemers?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 09.03.2022

Heeft u uw smartphone al helemaal in de vingers?

Wanneer u geen stembediening gebruikt, bedient u uw smartphone met uw vingers. Maar kende u deze handige trucjes al voor een nog efficiënter gebruik?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 09.03.2022

E-mailapplicaties voor uw laptop

U wilt graag een klassieke, efficiënte e-mailapplicatie gebruiken op uw laptop. Welke applicaties zijn er, naast Outlook, beschikbaar?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 09.03.2022

13 tips voor een betere indruk op LinkedIn

LinkedIn helpt u om uw zakelijk netwerk uit te breiden. Met de hiernavolgende tips maakt u uw profielpagina overtuigender en krikt u uw personal branding op.

SOFTWARE - APPS - 09.03.2022

Google instellen vanaf uw Android-smartphone

Iedere Android-smartphone heeft een eigen Instellingen-app. Minder bekend is dat er ook een aparte Google Instellingen is. Wat stelt u daarmee in?

ZAKELIJK - VASTGOED - 09.03.2022

Waar vindt u zakelijk vastgoed?

De zoektocht naar een particuliere woning start meestal op Immoweb. Maar wat met bedrijfsvastgoed?

SOFTWARE - CHAT - 09.03.2022

Wat is de beste chatapp voor uw smartphone?

Nagenoeg iedereen gebruikt WhatsApp als (video)chatapp. Maar zijn er nog andere goede alternatieven die misschien beter aansluiten bij uw behoeften?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 09.03.2022

Fiscus publiceert nieuwe lijst met ‘fakehybrides’!

De fiscus heeft op 20.01.2022 zijn lijst met ‘overeenstemmende voertuigen’ voor ‘fakehybrides’ weer bijgewerkt. Welke hybrides zijn vals? En wat is dan de fiscale impact hiervan voor u en uw vennootschap?

BTW - BTW-AANGIFTE - 09.03.2022

Vóór 31.03 btw-klantenlisting indienen!

Indien u btw-plichtig bent, moet u in principe vóór 31.03.2022 weer uw jaarlijkse klantenlisting indienen. Welke klanten moet u wel in deze listing opnemen en welke niet? Welke sancties kan men u opleggen als u de deadline niet haalt?

BEROEPSKOSTEN - AUTOKOSTEN - 09.03.2022

Auto best verkopen als hij (nog niet) volledig is afgeschreven?

Bent u van plan om nu een nieuwe auto aan te schaffen met leveringsdatum begin 2023, dan verkoopt u misschien toch het best uw oude niet volledig afgeschreven auto nog in 2022. Waarom is dat zo?

BTW - BTW OP AUTO’S - 09.03.2022

Hoeveel btw aanrekenen en herzien bij verkoop van uw auto?

Bent u btw-plichtig en verkoopt u een auto, dan moet u niet alleen btw aanrekenen op slechts de helft van de verkoopprijs, maar heeft u in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?

ERVEN & SCHENKEN - HAND- & BANKGIFT - 09.03.2022

Fiscaal vriendelijk de vervelende drie (vijf) jaar afdekken

Wie een handgift, bankgift of onrechtstreekse schenking (bv. factuurgift) doet, ‘moet’ het bewijs niet registreren en betaalt geen schenkbelasting. Maar hoe dekt u dan het best de risicotermijn van drie (vijf) jaar af op een fiscaal vriendelijke manier?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.03.2022

Lentebarbecue van de scouts: met of zonder btw?

Nu de coronamaatregelen eindelijk afgebouwd worden, starten heel wat verenigingen opnieuw met een eetfestijn, een BBQ of iets gelijkaardigs om de kas te spijzen. Kan dat allemaal zonder btw of is het toch wat opletten?

AFTREKBARE BTW - AUTOKOSTEN - 09.03.2022

Vallen laadpalen onder ‘autokosten’?

Door de elektrificatie van het wagenpark is er ook meer laadinfrastructuur vereist. Hoe zit dat precies op het vlak van btw als je zo’n laadpaal thuis laat plaatsen en/of op de parking van de zaak. Wat heeft de Btw daarover gezegd?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.03.2022

Niet elke medische expertise is therapeutisch!

Sinds 1 januari 2022 zijn medische prestaties zonder enig therapeutisch karakter aan de btw onderworpen. Geldt dat ook voor expertises of deskundigenonderzoeken uitgevoerd door artsen?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.03.2022

Nieuwbouw eerst verhuurd, dan verkocht: 6% btw?

In het kader van de afbraak en wederopbouwregeling die tijdelijk geldt in heel België, heeft een projectontwikkelaar een appartement in afwachting van de verkoop, verhuurd. Kan het dan nog verkocht worden tegen 6% btw?

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 09.03.2022

Als kleine ondernemer over de € 25.000 gaan, wat nu?

Hoe wordt de drempel van € 25.000 voor de zgn. kleineondernemersregeling precies berekend en wat zijn precies de gevolgen wanneer u als kleine ondernemer die drempel overschrijdt in de loop van het jaar?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.03.2022

Verlaagd tarief van 6% voor poorten en parlofonie?

Kan het plaatsen van een toegangspoort, al dan niet met video- of parlofooninstallatie, aan een privéwoning van minstens tien jaar het verlaagde tarief van 6% genieten? Het Hof van Cassatie sprak er zich over uit...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.03.2022

Een voordracht geven zonder btw?

In bepaalde gevallen is het geven van een voordracht onderworpen aan btw en in andere gevallen niet. Ligt dat aan de inhoud of hoe zit dat precies?

AFTREKBARE BTW - SOCIALE VOORDELEN - 09.03.2022

Werknemers verleiden mét btw-aftrek!

Om uw werknemers te verleiden om terug naar kantoor te komen, denkt u aan een was- en strijkdienst, een fitnessruimte, enz. Is dat oké voor de Btw?

BTW-TARIEF - TOEPASSELIJK TARIEF - 09.03.2022

Een event met maaltijd en een optreden: welk btw-tarief?

U organiseert een post-corona-evenement voor onder meer uw klanten, waarbij u een maaltijd voorziet én een optreden van een artiest. Aan welk btw-tarief is dan de prijs die u hiervoor vraagt, onderworpen?

RIZIV - DERDEBETALER - 09.03.2022

Derdebetaler en toch een supplement?

Sinds 2022 is voor alle verstrekkingen de derdebetaler mogelijk, aldus het RIZIV. Wanneer u als gedeconventioneerde arts gebruikmaakt van die mogelijkheid, bent u dan gebonden aan de conventietarieven?

FISCAAL - BTW - 09.03.2022

Wat als u over de grens van € 25.000 ‘btw-omzet’ zou gaan?

De meeste artsen gaan ervan uit dat ze de grens van € 25.000 aan btw-onderworpen prestaties niet zullen overschrijden en door de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers de facto dus geen btw moeten aanrekenen. Maar wat als later zou blijken dat u die drempel toch overschrijdt. Wat zijn dan de gevolgen?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 09.03.2022

Wie draait op voor het slecht functioneren van een toestel?

Stel dat een toestel tijdens een heelkundige ingreep gebreken vertoont, waardoor een letsel bij de patiënt veroorzaakt wordt. Bent u als chirurg of het ziekenhuis dan aansprakelijk? En is het eventueel mogelijk om uw aansprakelijkheid nog door te schuiven naar de producent of een andere derde? Een recent vonnis licht toe...

PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 09.03.2022

Uitkering bij zwangerschapsrust: wanneer moet u stoppen?

In februari 2022 kaartte een huisarts aan dat het ziekenfonds weigerde een uitkering voor zwangerschapsrust te betalen, omdat ze tot vlak voor de bevalling was blijven doorwerken. Door dat aan de grote klok te hangen draaide het ziekenfonds toch maar bij. Wat was er aan de hand en hoe vermijdt men problemen?

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 09.03.2022

Uitbreiding gmd-plus: van 30 jaar tot 85 jaar


GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 09.03.2022

Accreditering tandarts 2021 indienen vóór 31.03


VZW - TAKS - 08.03.2022

Patrimoniumtaks VZW’s en private stichtingen: deadline 31.03.2022!

Vzw’s en private stichtingen moeten in principe ieder jaar tegen 31 maart de zgn. patrimoniumtaks aangeven en betalen. Wat moet u hierover weten?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 04.03.2022

Wie viseert de fiscus in 2022?

Vroeger werd jaarlijks proactief aangekondigd wat de fiscus extra gaat controleren. Dat gebeurt niet meer, maar toch raakte die informatie bekend…

AFTREKBARE KOSTEN - 04.03.2022

Attest IA energiebesparende uitgave?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 04.03.2022

Forfaits worden afgeschaft, wat moet u doen en wanneer?

Het einde van de forfaits voor belastingen en btw is in zicht. Beginnende zelfstandigen kunnen er al sinds 1 januari 2022 niet meer voor kiezen, en vanaf 1 januari 2028 worden ze definitief afgeschaft voor iedereen. Wat zijn eigenlijk de belangrijkste verschilpunten tussen de forfaits en de normale regelingen? Kunt u al eerder dan 2028 overstappen naar de normale regelingen en zo ja, hoe doet u dat?

FISCALE VERMINDERINGEN - VARIA - 04.03.2022

Tijdig attest aanvragen voor uw zgn. tax shelter-corona-investering!

Wie in 2021 geïnvesteerd heeft in ondernemingen in moeilijkheden als gevolg van de coronacrisis, kan daarvoor onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering krijgen (zgn. tax shelter-corona). Een van die voorwaarden is een fiscaal attest, waarvoor de fiscus een model uitgereikt heeft. Moet u dat gebruiken?

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 04.03.2022

Investeringen 2022: gewone of bijzondere investeringsaftrek?

Voor bepaalde investeringen kan uw eenmanszaak een investeringsaftrek genieten als extra fiscale aftrek boven op uw afschrijvingen. U heeft daarbij de keuze tussen ofwel een gewone, ofwel een bijzondere investeringsaftrek. Wat is het verschil? En welke kiest u het best?

SOCIAAL STATUUT - UITKERINGEN - 04.03.2022

Wanneer recht op rouwverlof als zelfstandige?


BTW - 6% - 04.03.2022

Uw laadpaal/laadpunt met 6% btw?


BTW - AUTOKOSTEN - 04.03.2022

Hoe laadpaal/laadpunt laten factureren?


FISCALE VERMINDERINGEN - GEZINSSITUATIE - 04.03.2022

Geen belastingvermindering kinderopvang zonder attest?

Wanneer u uitgaven voor kinderopvang wilt inbrengen in uw belastingaangifte, moet u het bedrag kunnen staven met bewijsdocumenten. De fiscus voorziet daarvoor een modelattest, dat verplicht is voor uitgaven sinds 1 januari 2021. Dreigt u dan uw fiscaal voordeel mis te lopen, zo u geen fiscaal attest heeft?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 04.03.2022

Wat verstaan onder publiek toegankelijke laadpaal voor verhoogde kostenaftrek?

Voor de plaatsing van laadpalen van elektrische auto’s kan een verhoogde kostenaftrek genoten worden. Een van de voorwaarden daartoe is de publieke toegankelijkheid ervan. En wat met de bijkomende kosten?

BTW - AUTOKOSTEN - 04.03.2022

Btw-aandachtspunten bij verkoop auto

Bent u een btw-plichtige vrije beroeper en verkoopt u uw auto, dan moet u niet alleen btw aanrekenen, maar heeft u in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?

SCHENKING - ONROEREND GOED - 04.03.2022

Ook drie jaar voor buitenlands vastgoed?