Alle domeinen

2022 - April

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 29.04.2022

Hoe wordt u privé belast als u verhuurt?

U heeft een pand dat leegstaat. U heeft een kandidaat-huurder, maar die geeft aan dat hij het beroepsmatig wil gebruiken. Zit daar fiscaal gezien geen verschil? En hoeveel moet u dan meer vragen?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 29.04.2022

Beleggen in dollarobligaties voor meer rendement?

Nu de centrale banken hun monetaire beleid verkrappen om de inflatie te bestrijden, stijgen de rentes in zowel Europa als de VS. Belegt u dan het best in dollarobligaties of euro-obligaties? En hoe zit dat fiscaal gezien?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 29.04.2022

Heeft u een voorstel van vereenvoudigde aangifte gekregen?

Als uw fiscale situatie ‘zeer stabiel’ is, stelt de fiscus een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) op. Wanneer krijgt u dat? Wat moet u dan zeker checken? En wat moet u doen als het VVA fouten bevat of als er bepaalde aftrekposten ontbreken?

SCHENKING - MODALITEITEN - 29.04.2022

Schenken met uitbetaling?


GARANTIE - 28.04.2022

Welke garantie moet u vanaf 1 juni 2022 geven bij verkoop van consumptiegoederen?

Vanaf 1 juni 2022 gelden er nieuwe regels rond de garantie die aan consumenten gegeven moet worden bij de aankoop van consumptiegoederen (wet van 17 maart tot wijziging van de bepalingen van het oud Burgerlijk Wetboek met betrekking tot de verkopen aan consumenten, tot invoeging van een nieuwe titel VIbis in boek III van het oud Burgerlijk Wetboek en tot wijziging van het Wetboek van Economisch Recht) . Vanaf wanneer is er dan sprake van een gebrek waarvoor garantie gegeven moet worden? Wat zegt de nieuwe wet over de duur van de garantie? Wanneer moet de klant die precies op de garantie beroepen? Welke verjaringstermijn geldt er voortaan? Wat zijn de nieuwe spelregels als u een bijkomende commerciële garantie geeft aan de klant?

INTERNATIONAAL - 28.04.2022

Verdragswinst niet meer compenseren met fiscale verliezen van andere oorsprong

Buitenlandse winsten die een Belgische vennootschap geniet uit een land waarmee België een dubbelbelastingverdrag (DBV) gesloten heeft, moeten sinds aanslagjaar 2021 niet langer gecompenseerd worden met eventuele fiscale verliezen die hun oorsprong kennen in België of in een land zonder dubbelbelastingverdrag. De wet van 21 januari 2022 (BS 28.01.2022) verankert dat principe nu in een nieuw artikel 206/4 WIB 92. Hoe worden buitenlandse winsten in België belast? Welke regels inzake verliescompensatie gelden er nu als de vennootschap ook een buitenlandse vaste inrichting heeft?

GARANTIE - 28.04.2022

Waarop kan de klant concreet aanspraak maken als u twee jaar garantie moet geven?

We gingen in een ander artikel al in op de vraag welke garantie u vanaf 1 juni 2022 (wet van 17 maart tot wijziging van de bepalingen van het oud Burgerlijk Wetboek met betrekking tot de verkopen aan consumenten, tot invoeging van een nieuwe titel VIbis in boek III van het oud Burgerlijk Wetboek en tot wijziging van het Wetboek van Economisch Recht) moet geven als u consumptiegoederen verkoopt. Waarop heeft de klant precies recht als er een gebrek is waarvoor u een garantie moet geven? Heeft u dan het recht om het gebrek te herstellen of kan de klant een nieuw product vragen? Wie maakt die keuze? Kan de klant ook vragen dat u het product terugneemt en hem zijn aankoopprijs terugbetaalt? Wanneer kan een prijsvermindering aan de orde zijn en hoeveel moet u dan terugbetalen?

VAKANTIE - 28.04.2022

Deeltijds werken: gevolgen voor wettelijke vakantie?

Hoe wordt het recht op wettelijke vakantie berekend? Wat zijn de gevolgen als een collega bediende in de loop van het jaar overschakelt van voltijdse naar deeltijdse tewerkstelling, een deeltijdse landingsbaan of een andere vorm van deeltijds tijdskrediet of thematisch verlof start, of van een deeltijds regime overgaat naar een ander deeltijds regime?

OVERNAME - 28.04.2022

Een bedrijf overnemen via een (leveraged) managementbuy-out?

Er bestaan heel wat manieren om een vennootschap over te laten. Ze verschillen naar structuur en financieringsvorm, maar ook naar type van koper. Een van die partijen is namelijk steeds vaker het management zelf van de vennootschap. Welke voordelen zijn daaraan verbonden? Hoe verloopt zo’n overnameproces en welke financieringsvormen bestaan er? Moeten er dan specifieke wettelijke bepalingen nageleefd worden?

OVERNAME - 28.04.2022

Hoe vermijdt u dat het resultaatsgebonden deel van de overnameprijs belast wordt?

Meerwaarden op aandelen zijn in principe belastingvrij. Als u een bedrijf overneemt, is de prijs voor de aandelen vaak gedeeltelijk afhankelijk van de resultaten die de vennootschap na de overname zal behalen, via een zgn. earn-out. Meestal werkt de overlater dan ook nog enkele jaren voor het overgelaten bedrijf, om het goede verloop van de overname te begeleiden. De verkoper is dan soms bekommerd dat de variabele prijsbepaling en/of de prestaties van de verkoper na de overname argumenten zijn voor de fiscus om de verkoopprijs van de aandelen gedeeltelijk te belasten als divers inkomen of als beroepsinkomen. Hoe zit dat eigenlijk precies?

INTERESTEN - 28.04.2022

Lenen voor een dividenduitkering: zijn de interesten aftrekbaar?

Wanneer een vennootschap een (super)dividend wil uitkeren, is het niet uitgesloten dat ze niet over afdoende liquiditeiten beschikt om die transactie te realiseren. In dergelijke omstandigheden kan de vennootschap ervoor opteren om een lening aan te gaan om de gewenste cashextractie mogelijk te maken. De interesten die op een dergelijke lening betaald worden, zijn echter niet zonder meer aftrekbaar. Uit recente rechtspraak blijkt opnieuw dat de vereiste bewijslevering daartoe niet evident is.

OVERNAME - 28.04.2022

Overname: aansprakelijkheid onder de verklaringen en waarborgen verzekeren?

W&I-insurance wint de laatste jaren aan populariteit. Die verzekeringspolis maakt het mogelijk om het risico in geval van inbreuken op de contractuele garanties in de overnameovereenkomst te verschuiven naar een derde partij, de verzekeraar. Zowel voor de verkoper(s) als de koper kan dat wegens verschillende redenen interessant zijn. Algemeen wordt verwacht dat het gebruik van W&I-insurance alleen maar zal toenemen.

VOORDELEN ALLE AARD - 28.04.2022

Een vergoeding betalen voor privégebruik: gevolgen voor de btw?

Stel, een werknemer of bedrijfsleider mag een auto, smartphone, laptop, fiets, enz., van de vennootschap ook voor privédoeleinden gebruiken, maar niet gratis. Hij moet daarvoor aan uw vennootschap een vergoeding betalen. Wat zijn dan de gevolgen op het vlak van btw?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 28.04.2022

Bouwheer wil conculega op uw kosten inschakelen

Het nieuwe Wetboek Verbintenissenrecht bevat een regeling als de bouwheer u wil laten vervangen door een andere aannemer. Kan dat zomaar?

LASTIGE KLANTEN - DESKUNDIGE - 28.04.2022

Het standpunt van de gerechtsdeskundige nog aanvechten?

Bij een discussie voor de rechtbank wordt er weleens een deskundige aangesteld. Wat is de waarde van diens verslag en kan de rechter daar nog van afwijken? Hoe kunt u de bevindingen van de deskundige ‘beïnvloeden’?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 28.04.2022

6% btw op zonnepanelen, -boilers en warmtepompen


OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 28.04.2022

Andere werken nodig alvorens u kunt starten met uw werken!?

De bouwheer vraagt u om werken uit te voeren waarvoor er eerst andere werken nodig zijn. Moet u de bouwheer daarop wijzen en moet u weigeren de werken uit te voeren zo de klant die extra werken niet wil doen? Wat met garantie daarop?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 28.04.2022

Verjaarde factuur betaald, en dan?

Een klant betaalt een factuur die eigenlijk al verjaard is. Kan hij de betaling nadien alsnog in vraag stellen en zijn geld terugvragen? Waarom is het nodig om zelf de verjaring in te roepen als u een verjaarde factuur krijgt?

vastgoed - attesten - 28.04.2022

Vlaams asbestattest verplicht bij verkopen vanaf 23.11.2022!

Verkoopt u als particulier of beroepsverkoper een gebouw van vóór 2001, dan moet u vanaf 23.11.2022 een asbestattest overhandigen aan de koper. Dat blijkt uit een bericht op de website van Ovam. Hoe zit dat juist?

VZW - BTW - 27.04.2022

Factuur voor werken aan het pand van uw VZW is oké?

Het pand waarin uw VZW gevestigd is, wordt onder handen genomen door een aannemer die het volledig gaat opfrissen en moderniseren. Hoe moet die aannemer die werken dan precies factureren aan uw VZW? Waar moet u als VZW rekening mee houden op vlak van de btw?

VZW - BOEKHOUDING - 27.04.2022

Beter steeds een ‘volledige’ boekhouding voor uw VZW?

Net als een onderneming moet ook uw VZW verplicht een boekhouding voeren. Voor relatief kleine VZW’s volstaat een zgn. vereenvoudigde boekhouding, maar mogelijk opteert uw VZW hoe dan ook het best voor een ‘volledige’ boekhouding. Hoe zit dat juist?

VZW - VERENIGINGSWERKERS - 27.04.2022

Verenigingswerkers in uw VZW: nieuwe RSZ en fiscale regeling 2022!

Voor 2022 gelden er nieuwe sociale en fiscale regels voor wie als ‘verenigingswerker’ bijklust in de sport- en socioculturele sector. Sinds 7 april 2022 kan uw VZW daarvoor ook de vereiste Dimona-aangiften (laten) indienen. Waarover gaat het precies en hoe ziet die nieuwe regeling er precies uit?

VZW - GIFTEN - 27.04.2022

Fiscale aftrek voor giften aan uw VZW: hoe zorgt u daarvoor?

Doet iemand een gift aan een erkende VZW, dan kan hij of zij 45% van het geschonken bedrag recupereren via de belastingaangifte. Kan ook uw VZW een dergelijke erkenning aanvragen, en wat komt daar allemaal bij kijken?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 27.04.2022

Tijdelijk werkloos in 2021 en vakantierechten


JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 27.04.2022

Onvoldoende Europese vakantie?

Veel werknemers beginnen plannen te maken voor hun vakantie. Hoe kunt u zo’n planning maken met werknemers die geen (volledig) recht hebben op vakantie?

BEDRIJFSWAGEN - CAR POLICY - 27.04.2022

Werknemer eigen bijdrage laten betalen voor bedrijfswagen

Een abonnee vraagt zich af waarom werknemers soms wel en soms niet een eigen bijdrage moeten betalen voor het gebruik van hun bedrijfswagen. Wat is de reden van die verschillen en wat zijn de voor- en nadelen van zo’n eigen bijdrage?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - AANGEPAST WERK - 27.04.2022

Een re-integratietraject starten voor werknemer in opzeg?

Stel, u heeft een werknemer ontslagen met een opzegtermijn die hij nog moet presteren. Hij meldt zich vlak nadien echter voor lange tijd ziek. Kunt u voor deze werknemer ook beslissen om een re-integratietraject op te starten bij de arbeidsarts en heeft dat dan nog wel zin?

AANSPRAKELIJKHEID - WERKNEMER - 27.04.2022

Misdrijf, dus moet werknemer ‘ontslagkosten’ terugbetalen?

Stel, een werknemer begaat een zware fout of misdrijf. Hij heeft bv. documenten vervalst. Omdat hij personeelsafgevaardigde is, moet u hem een vergoeding betalen. Kunt u hem dan vragen om die terug te betalen bij wijze van ‘schadevergoeding’? Hierover moest Cassatie zich onlangs uitspreken.

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 27.04.2022

Hoe aantal vakantiedagen berekenen?


ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 27.04.2022

Werknemer beschouwt terechte kritiek als ‘pesten’, wat dan?

Een werknemer die een pestklacht indient, wordt door de wet beschermd tegen ontslag. Nu komt het geregeld voor dat een werknemer (terechte) kritiek op zijn werk aanvoelt als ‘pesten’ en dus een klacht indient. Betekent dat dan dat u hem niet meer mag ontslaan omwille van de kritiek? Cassatie sprak zich uit...

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 27.04.2022

Woning huren én energiekosten betalen voor uw werknemer?

Sinds 2022 mag u enkel de energiekosten (elektriciteit – verwarming) terugbetalen aan uw werknemer als u hem ook een woning toekent. Is het eigenlijk een voordelige optie om in plaats van een hoger loon een woning toe te kennen?

CONTROLE VAN HET PERSONEEL - CAMERA - 27.04.2022

Camerabeelden bewijzen dat werknemer lange vingers heeft

Een werkgever ontsloeg een werknemer omwille van diefstal op basis van beelden die hij met een verborgen camera gemaakt had. De werknemer vocht het ontslag aan en eiste bovendien een schadevergoeding voor het schenden van zijn privacy. Mocht hij dan inderdaad zijn werknemer niet filmen?

RELATIEBREUK - 26.04.2022

Wat gebeurt er met uw leningen in geval van echtscheiding?

Veel koppels die uit de echt scheiden hebben nog ergens een gezamenlijke lening lopen, bv. voor de aankoop van hun woning of voor een auto. Wie moet die lening verder betalen tijdens de echtscheidingsprocedure? Kunnen die afbetalingen achteraf gerecupereerd worden van de ex-partner? Wat moet er bij de uiteindelijke vereffening-verdeling met de lening gebeuren? Is de bank gebonden door de verdeling in een onderling akkoord of in het vonnis? Wat onderneemt u dan het best?

VASTGOED - 26.04.2022

De koper van uw pand bedenkt zich

Als verkoper van een onroerend goed tekent u een compromis met een koper. Na het ondertekenen van de onderhandse overeenkomst, bedenkt de koper zich en weigert hij de notariële akte te laten verlijden. Kunt u de koper dan dwingen om toch te kopen? Kunt u er ook voor kiezen om de koop te laten ontbinden en een schadevergoeding te vragen? Hoe gaat u daarbij te werk? Gelden dezelfde regels als de koper zich bedenkt nadat er een wederzijdse koop-verkoopbelofte ondertekend werd?

SCHENKING - 26.04.2022

Schenking: gevolgen voor sociale voordelen van de begiftigde?

Zijn er ook nadelen verbonden aan het ontvangen van een schenking voor de begiftigde? Gaan de diverse sociale voordelen die een begiftigde geniet verloren door het ontvangen van een schenking? Zijn er oplossingen om te anticiperen op dit verlies? Kan het ontvangen van een erfenis ook een negatieve impact hebben op de sociale voordelen die een erfgenaam geniet?

WONINGHUUR - 26.04.2022

Een koppel als huurder: wie betaalt de huur?

U verhuurt uw pand aan een gehuwd koppel of aan een huurder die nadien huwt. Bij wie kunt u dan aankloppen als de maandelijkse huur of de kosten niet correct betaald worden? Is het aangewezen om hierover afspraken te maken in het huurcontract? Zijn de regels dezelfde als uw huurders feitelijk of wettelijk samenwonen? Wie kan er verder huren en wie moet de huur betalen als er een einde komt aan de relatie tussen uw huurders?

BELEGGEN - 26.04.2022

Obligaties onder pari kopen

De rentestijging doet de obligatiekoersen dalen. Daardoor noteren sommige obligaties al tegen zo’n 90% van hun nominale waarde? Is dat voor u interessant?

BELEGGEN - 26.04.2022

Banksector: bijkopen of net afbouwen?

De meningen over investeren in bankaandelen zijn op dit moment erg verdeeld. Sommigen menen dat het klassieke verdienmodel van de banken opnieuw aan belang kan winnen nu de rente aan het stijgen is. Anderen zien in de stijgende rente dan weer een reden om net niet in banken te beleggen... Wat is daar nu precies van aan?

WONINGHUUR - 26.04.2022

Opdraaien voor de gas en elektriciteit van uw huurder?

De gas- en elektriciteitsprijzen rijzen de laatste maanden de pan uit. Riskeert u dat de nutsmaatschappij bij u als eigenaar komt aankloppen als uw huurders hun facturen niet meer kunnen betalen? Welke stappen kunt u ondernemen als u de kosten van de nutsvoorzieningen zelf afrekent met de huurder en hij uw rekeningen niet meer betaalt? Kunt u het bedrag aanpassen als u de kosten op forfaitaire basis afrekent met uw huurder? Hoe gaat u dan precies te werk?

SUCCESSIEPLANNING - 26.04.2022

Levensverzekering op twee hoofden?

Steeds vaker zien we verzekeraars levensverzekeringen aanbieden met twee verzekeringnemers en twee verzekerde hoofden. Waarom hiervoor kiezen? Wat zijn de gevolgen bij het overlijden van een verzekeringnemer? Wanneer zijn er dan erfbelasting of successierechten verschuldigd?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 26.04.2022

Aandelen van uw oude BV(BA) pas verkopen na volstorting?

U wilt de aandelen van uw oude BV(BA) verkopen maar die zijn nog niet volgestort. Is dat een probleem? Kunt u dan later nog aangesproken worden om die aandelen alsnog te volstorten of niet? Hoe zit dat juridisch gezien?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.04.2022

Hoe haalt u fiscaal gezien het maximum uit uw motor?

Nu de zomer eraan komt, wilt u eindelijk die motor kopen waar u al zo lang van droomt. U gaat die deels ook voor uw beroepsverplaatsingen gebruiken. Hoe zit het dan fiscaal gezien met die aankoop en de kosten die erbij komen kijken?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 26.04.2022

Startende zelfstandige: € 100 korting op sociale bijdragen!

Zgn. primostarters die sinds 1 april 2022 gestart zijn als zelfstandige, krijgen voor het eerste kwartaal een korting van € 100 op hun sociale bijdragen. Wie is ook alweer een primostarter en wat moet u doen om die korting te krijgen?

VRIJ AANVULLEND PENSIOEN - 26.04.2022

In de loop van het jaar met een VAPZ starten?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.04.2022

Nu ineens uw woning gaan afschrijven?

U heeft al een tijdje een eenmanszaak, maar u heeft nog nooit afgeschreven op uw deels beroepsmatig gebruikte woning. Kunt u daar nu nog mee starten om zo om uw winst van 2021 wat te drukken?

RECHT - ADVOCAAT - 26.04.2022

Procederen voor de rechtbank alweer duurder geworden!

Sinds 1 april 2022 zijn de bedragen van de zgn. rechtsplegingsvergoeding alweer verhoogd, terwijl de laatste aanpassing nog maar van 1 juni 2021 dateert! Moet u dat nu elk jaar verwachten? Wanneer kan er van die aangepaste bedragen (in meer of mindere mate) afgeweken worden?

VRUCHTGEBRUIK - 26.04.2022

Het vruchtgebruik van uw vennootschap verlengen?

De termijn van het vruchtgebruik dat uw vennootschap heeft op een pand dat u privé ooit samen met haar gesplitst gekocht heeft is bijna voorbij. U wilt dat een paar jaar verlengen. Hoe doet u dat en wat zijn de fiscale gevolgen?

BELEGGEN - AANDELEN - 26.04.2022

Belasting betalen op de beurswinsten van uw vennootschap?

Heeft uw vennootschap overtollige liquiditeiten opgepot, dan kunt u die ‘aan het werk zetten’ door te beleggen in aandelen. Betaalt uw vennootschap dan belastingen als ze die aandelen later met winst verkoopt? En mag u van die beurswinst de aan- en verkoopkosten en eventuele beursverliezen aftrekken?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 26.04.2022

Twee of meer vennootschappen, wat met uw loon?

U bent recentelijk bestuurder geworden van een tweede vennootschap. Mag u of moet u dan fiscaal gezien een loon halen uit beide vennootschappen? Waarmee moet u allemaal rekening houden?

BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 26.04.2022

Wat zijn de gevolgen als u benoemd wordt tot vereffenaar?

U heeft een vennootschap die u zou willen ontbinden en vereffenen. Onder bepaalde voorwaarden moet er geen vereffenaar benoemd worden. Wanneer is dat zo, hoe gebeurt dat en wat moet de vereffenaar dan doen?

PRIVÉFISCALITEIT - PENSIOENVOORZIENING - 26.04.2022

Pensioenbelofte zwaarder belast als u blijft werken?

Bereikt u binnenkort de wettelijke pensioenleeftijd, dan zal u naast uw wettelijke pensioen mogelijk ook een aanvullend pensioenkapitaal van uw vennootschap ontvangen. Hoe wordt u privé op deze zgn. interne pensioenvoorziening belast? En wat als u van plan bent om nog te blijven werken?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 26.04.2022

Welk wettelijk pensioen voor de 80%-grens?

In de formule om de zgn. 80%-grens voor uw groepsverzekering/IPT te berekenen, moet een bedrag voor uw wettelijk pensioen ingevuld worden. Hoeveel is dat en wat is daaraan veranderd sinds 2021?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 26.04.2022

Is het een voordeel of een lening?

U liet in 2021 een privé-uitgave betalen door uw vennootschap. Fiscaal gezien kan dat dan een voorschot zijn of een voordeel alle aard (VAA). Hoe zit dat?

VOORDEEL ALLE AARD - 26.04.2022

VAA gratis lening bij verlengd boekjaar?


BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 26.04.2022

Sociale bijdragen niet tijdig betaald?


GARANTIE - CONSUMENT - 26.04.2022

Nieuwe regels omtrent garantie vanaf 01.06.2022!

Een nieuwe wet verandert de spelregels rond de tweejarige garantie die u aan consumenten moet geven. Wat wijzigt er precies vanaf 1 juni 2022?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN EN PLICHTEN - 26.04.2022

Kan VME beslissen dat ieder zijn deur moet vervangen?

De brandweer eist dat voor de veiligheid van het gebouw iedere mede-eigenaar zijn (private) voordeur moet vervangen door een brandwerende deur. Kan de vereniging van mede-eigenaars (VME) hem in dat geval daartoe verplichten?

ONROEREND GOED - VRUCHTGEBRUIK - 26.04.2022

Adoptie als ‘successieplanning’ in nieuw samengesteld gezin?

Steeds meer nieuw samengestelde gezinnen overwegen een zgn. administratieve adoptie van elkaars kinderen om al hun kinderen gelijk te behandelen bij de erfenis van bv. de gemeenschappelijke woning. Wat zijn voor- en nadelen?

ACTUALITEIT - VASTGOED - 26.04.2022

Hoe buitenlands vastgoed aangeven in uw belastingaangifte?

Sinds inkomstenjaar 2021 gelden er nieuwe regels voor de taxatie van buitenlands vastgoed. Wat betreft de ‘aan te geven bedragen’ zijn de regels nu identiek aan die van Belgisch vastgoed, wat leidt tot een vereenvoudiging van de belastingaangifte. Even kijken hoe u dat nu precies aangeeft in uw aangifte voor aanslagjaar 2022.

FISCAAL - MONUMENTEN EN LANDSCHAPPEN - 26.04.2022

Beschermd erfgoed kopen, fiscaal interessant?

U wilt een pand dat beschermd is als erfgoed aankopen. Gelden daarvoor specifieke regels voor het kooprecht, en maakt het dan iets uit of u dat pand als woning zal gebruiken of niet? Hebben de recente wijzigingen aan het kooprecht in Vlaanderen een invloed op dat vlak?

WONINGHUUR - VREDERECHTER - 26.04.2022

Welke spelregels gelden voor een ‘oud’ woninghuurcontract?

Stel, u sloot jaren geleden een woninghuurcontract in Vlaanderen (vóór 1 januari 2019), Wallonië (vóór 1 september 2018) of Brussel (vóór 1 januari 2018). Moet u dan rekening houden met de gewestelijke spelregels? Wat zei Cassatie daarover?

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 26.04.2022

Energiebesparende werken in uw huurwoning?


WONINGHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 26.04.2022

Hogere huurprijs na energiebesparende werken?


WONINGHUUR - VREDERECHTER - 26.04.2022

Uithuiszetting zonder huurder?

Stel, uw huurder betaalt u de huur niet meer en u wilt het huurcontract laten ontbinden. Kan dat sneller als hij niet meer effectief in het pand verblijft?

BTW - 6%-TARIEF - 26.04.2022

Ook 6% btw bij werken ‘rondom’ uw woning?

Nu het volop lente is, heeft u misschien wel plannen om werken te laten uitvoeren ‘rondom’ uw woning, zoals een nieuw terras, een tuinhuis, tuinverlichting, een nieuwe afsluiting, enz. Betaalt u daarop dan ook slechts 6% btw zoals bij werken ‘aan’ uw woning?

BTW - 6% - 22.04.2022

Btw-tarief tijdelijk 6% voor levering van elektriciteit

Het KB van 21.02.2022 (BS 28.02.2022) voert een tijdelijke bepaling toe aan het KB nr. 20 tot vaststelling van de tarieven van de btw, op grond waarvan de levering van elektriciteit in het kader van residentiële contracten onderworpen wordt aan het verlaagde tarief van 6%. De Administratie heeft intussen deze tijdelijke regeling toegelicht in haar administratieve circulaire nr. 2022/C/35 van 31.03.2022. Wat moet u hierover weten?

INVESTEREN - 22.04.2022

‘Lege schelpen’ verzamelen doet u niet zonder fiscaal risico

De EU heeft onlangs een nieuw ontwerp van richtlijn gepubliceerd (Anti-Tax Avoidance Directive 3 van 22.12.2021) met als doel het misbruik van ‘shell companies’, vennootschappen zonder voldoende substantie, te ontmoedigen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is dat het ontwerp alle vennootschappen in het vizier neemt, ongeacht hun omvang.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 22.04.2022

Belastingkrediet voor niet-recupereerbare uitgaven

Nieuw in het rijtje van coronawetgeving is de wet van 14.02.2022 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen. Een aantal reeds bestaande maatregelen worden verlengd, maar de wet introduceert ook een nieuw belastingkrediet voor niet-recupereerbare uitgaven gericht op vennootschappen.

SUCCESSIEPLANNING - 22.04.2022

Flexibiliteit inbouwen in uw testament: een legaat met keuzeverlening?

In elke goede successieplanning is het van primordiaal belang om de nodige flexibiliteit in te bouwen, zodat er voor elke toekomstige ontwikkeling een degelijk vangnet voorzien is. Hoe voorziet u de nodige flexibiliteit in uw testament? Hoe wordt een legaat met keuzeverlening op fiscaal vlak behandeld? Wat zei Vlabel daarover onlangs?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 22.04.2022

Laadpaal tot 225% aftrekbaar!

Investeert uw vennootschap in een laadpaal, dan kan ze die kosten voor 100% of soms zelfs voor 200% inbrengen. Kan zij daarbovenop nog gebruikmaken van de investeringsaftrek van 25%?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 22.04.2022

Kapitaalvermindering: fiscale addertjes onder het gras

Nu uw besloten vennootschap kapitaalloos is geworden, lijkt het aantrekkelijk om het oude ‘kapitaal’ uit te keren. Zijn er hierbij aandachtspunten waardoor u beter nog geen kapitaalvermindering doorvoert?

PERSONEEL - ONKOSTENVERGOEDING - 22.04.2022

Sinds 01.04.2022 weer wat meer binnenlandse dagvergoeding!

Als u zich voor uw vennootschap verplaatst binnen België, kan zij u een zgn. dagvergoeding betalen en sinds 01.04.2022 is dat weer iets meer. Hoeveel dan en wat zijn ook alweer de spelregels?

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.04.2022

Informatie verzamelen met Notion

Notion biedt een virtuele plek om ideeën, notities en taken te verzamelen in afzonderlijke pagina’s. Interessant?

ZAKELIJK - MARKTPLAATSEN - 21.04.2022

Marktplaatsen voor professionals

U doet uw professionele aankopen in principe bij uw vertrouwde leveranciers. Maar heeft u al eens aan deze online marktplaatsen gedacht?

SOFTWARE - OFFICE - 21.04.2022

Dicteren aan uw computer: hoe doet u dat?

Bij het opstellen van teksten grijpt u wellicht instinctmatig terug naar het toetsenbord van uw computer. Dankzij de ingebouwde spraakherkenningsfunctie in uw computer hoeft u echter niet meer altijd te typen. Hoe gebruikt u deze?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 21.04.2022

Zorg dat uw commerciële e-mails gelezen worden

Mensen ontvangen tegenwoordig zo veel e-mails dat het merendeel ervan ongelezen blijft. Wat zijn ook alweer de basistips waarmee u ervoor zorgt dat uw commerciële berichten nog wel gelezen worden?

SOFTWARE - APPS - 21.04.2022

Microsoft-apps speciaal voor smartphone

Microsoft heeft eerst Android- en iOS-versies ontwikkeld van zijn belangrijkste software, zoals Office. Toch zijn er ook nog minder bekende, gratis Microsoft-apps die zeker de moeite waard zijn.

BEVEILIGING - PRIVACY - 21.04.2022

Wat is het beste antwoord op een cookie pop-up?

U bent ze ongetwijfeld al beu, de pop-ups die u bij het eerste bezoek aan een website vragen welke cookies u wilt aanvaarden. Wat is het beste antwoord?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 20.04.2022

Beleggen in uw BV: is de rv niet bevrijdend?


VENNOOTSCHAP - OVERNAME - 20.04.2022

In welke mate mag een fusie fiscaal gemotiveerd zijn?

Een vennootschap fusioneert met een andere vennootschap van dezelfde groep door ze over te nemen. De fiscus weigert de aftrek door de overnemende vennootschap van de overgedragen notionele-interestaftrek en verliezen van de overgenomen vennootschap omdat de fusie hoofdzakelijk fiscaal gemotiveerd zou zijn. Hoe zit dat?

PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 20.04.2022

Onderhoudsgeld door iemand anders laten betalen?

Een vrouw brengt een onderhoudsuitkering in aftrek, maar blijkt die niet zelf betaald te hebben. De fiscus is van mening dat de uitkering daarom niet aftrekbaar is. Is de rechter het daarmee eens?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 20.04.2022

Hoeveel investeringsaftrek voor investeringen in 2021 en 2022?

Wegens de coronacrisis is het tarief van de gewone investeringsaftrek (IA) tijdelijk verhoogd tot 25%. Komt uw vennootschap ook in aanmerking voor deze aftrek? En wanneer is de keuze voor een bijzondere IA mogelijk én voordeliger?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 20.04.2022

Hoeveel dividend kunt u vrijstellen?

Op een dividenduitkering wordt er normaal gezien roerende voorheffing ingehouden. Sinds 01.01.2018 kunt u echter tot € 640 dividenden (per persoon) vrijstellen van belasting! Hoe zit dat precies en geldt dat ook voor een dividend uit uw eigen vennootschap?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 20.04.2022

Resultaat van 2021 nu nog bijsturen met ‘bijkomende kosten’!

Uw boekhouder laat weten dat hij met u de boekingswijze van zgn. bijkomende kosten op investeringen van 2021 wil bespreken vooraleer hij de jaarrekening van uw vennootschap voor boekjaar 2021 kan afsluiten. Waarom wil hij dat?

AUTO - FISCALE AFTREK - 19.04.2022

Auto renten om te ontsnappen aan de strengere regels inzake autofiscaliteit?

De wet van 25.11.2021 tot hervorming van de autofiscaliteit maakt dat op termijn een diesel- of benzineauto fiscaal niet meer aftrekbaar is. Kunt u uw volgende auto dan beter renten?

MEDISCH ONDERZOEK - ORDE - 19.04.2022

Doet u nog onderzoeken voor een levensverzekering?

Een medisch onderzoek doen en de bijbehorende vragenlijst invullen met het oog op het afsluiten van een levens- of andere verzekering, is niet de leukste job. En nu blijkt er nog btw op verschuldigd te zijn ook… Mag u zo’n opdracht weigeren?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 19.04.2022

Niet-geïnde getuigschriften toch belast: hoe vermijden?

Elk jaar blijven er wel een aantal getuigschriften voor verstrekte hulp onbetaald. Daarop zijn dan uiteraard geen belastingen verschuldigd. In de personenbelasting moet u het een en ander echter goed onderbouwen. Als dat niet gebeurd zou zijn bij de belastingaangifte, wat zijn dan de gevolgen? Een recent vonnis licht toe...

MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISARTS - 19.04.2022

Heeft u inzage in de agenda van de medische raad?

Stel, u vermoedt dat er weldra over uw benoeming/sanctie/ontslag gedelibereerd zal worden op de medische raad (MR) van het ziekenhuis. Van de agenda die uitgehangen werd, wordt u echter niet veel wijzer. Kunt u iets doen in zo’n geval?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 19.04.2022

Progressief hervatten zelfstandige: wachten op ‘ZF-adviseur’?

Een loontrekkende die na volledige arbeidsongeschiktheid zgn. progressief wil hervatten, moet dat vooraf aanvragen aan de adviserend arts van het ziekenfonds. Een zelfstandige moet zelfs wachten op diens formele toelating. Wil dat ook zeggen dat er altijd eerst een medisch onderzoek moet gebeuren?

PERSONEEL - SUBSIDIES - 19.04.2022

Geen wijzigingen aan het Plan Plus Eén voor (tand)artsen?

Dankzij het Plan Plus Eén moet u op de tewerkstelling van uw eerste werknemer (bijna) geen patronale RSZ betalen (sinds begin 2021 zelfs voor onbepaalde duur). Op 1 januari 2022 werd echter een begrenzing ingevoerd: maximaal € 4.000 aan vermindering per kwartaal. Geldt die grens ook voor het personeel van uw praktijk?

auteursrechten - fiscale fiche - 19.04.2022

Auteursrechten: fiches indienen vóór 01.05.2022!

Kende uw onderneming (eenmanszaak of vennootschap) of VZW in 2021 zgn. auteursrechtenvergoedingen toe, dan moet u hiervoor vóór 1 mei 2022 de nodige fiches 281.45 opmaken en indienen. Hoe zit dat juist en wat als u dit niet (tijdig) doet?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 15.04.2022

De ‘dubbele notariële akte’ voor familiale ondernemingen?

Door het nieuwe erfrecht is de techniek van dubbele akte minder populair geworden. Nochtans is deze techniek nog steeds (fiscaal) interessant voor schenkingen van familiale ondernemingen of bij schenking van vastgoed en roerend goed...

BELEGGEN - RENDEMENT - 15.04.2022

Een Tak 21: enkel nog bijstorten?

Door de lage rente vraagt u zich af of het nog de moeite loont om bij te storten in uw Tak 21-verzekering. Wat brengt het nog op? En hoe zit dat als u bijstort in lopende contracten voor het rendement en op fiscaal vlak?

BELEGGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 15.04.2022

Fiscaal geoptimaliseerd aandelenfonds?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 15.04.2022

Kiezen voor werkelijke of forfaitaire beroepskosten?

Vrije beroepers, die niet in een vennootschap zitten, brengen meestal hun werkelijke beroepskosten in aftrek, maar kunnen ook kiezen voor een kostenforfait. Hoe en wanneer maakt u de keuze en wat doet u eigenlijk het best?

personeel - premies - 15.04.2022

Premie ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ aanvragen vóór 01.06.2022!

Ondernemingen die hun werknemers meer verantwoordelijkheid en autonomie willen geven met het oog op een hogere productiviteit, komen mogelijk in aanmerking voor de federale projectsubsidie ‘innovatieve arbeidsorganisatie’. Hoe zit dat juist en wat moet u hiervoor doen?

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 13.04.2022

Afbraak en wederopbouw tegen 6%: verlengd!


LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 13.04.2022

Dan maar snel nog een voorschot vragen?

U twijfelt of een klant met wie u al een aannemingsovereenkomst sloot u uiteindelijk wel zal kunnen betalen. Kunt u die dan vóór u met de werken begint nog om een voorschot vragen? Hoe kunt u te werk gaan?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 13.04.2022

De klant wil maar een deel (meer) laten uitvoeren, wat nu?

Gelet op de stijgende prijzen wil een klant u maar een deel van de overeengekomen werken laten uitvoeren, of hij wil dat u andere (goedkopere) materialen gebruikt. Kan dat zomaar? Wat als u het daar niet mee eens bent?

OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 13.04.2022

Geen lening, geen werken?

Een bouwheer wil met u in zee gaan om een nieuwbouw op te richten of een verbouwing te doen ‘op voorwaarde dat hij een lening krijgt’. Is het wel mogelijk om een dergelijke afspraak te maken en waarop let u dan maar beter?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.04.2022

Nieuwe spelregels voor als u twee jaar garantie moet geven

Als u als aannemer bepaalde toestellen plaatst bij een klant, dan moet u daarop twee jaar garantie geven. Die wettelijke garantieregeling verandert binnenkort. Met welke nieuwigheden moet u daarbij zoal rekening houden?

VZW - BTW - 13.04.2022

Mag uw VZW ook solidair zijn met Oekraïne van de Btw?

De solidariteit met Oekraïne is bijzonder groot en ook uw VZW denkt eraan om bepaalde goederen te schenken ten voordele van de slachtoffers. Waar moet u dan op letten om er geen btw-kater aan over te houden?

VZW - GIFTEN - 13.04.2022

Een ‘projectrekening’ bij de Koning Boudewijnstichting?

Wenst uw VZW geld in te zamelen voor een of meer projecten van algemeen nut, dan is een ‘projectrekening’ bij de Koning Boudewijnstichting misschien wel een goed idee. Zo krijgt uw project meer zichtbaarheid en genieten de schenkers bovendien een fiscaal voordeel op hun gift. Hoe zit dat juist?

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 13.04.2022

Bestuurder van VZW niet meer aansprakelijk na kwijting?

Als bestuurder van een VZW kan men u in principe persoonlijk aanspreken voor schade die het gevolg is van fouten die u gemaakt heeft bij de uitoefening van uw mandaat. Hoe zit dat dan als u binnenkort kwijting krijgt op de algemene vergadering?

VZW - BELASTINGEN - 13.04.2022

Gebouw van VZW met winst verkocht, dus belasting betalen?

Stel, uw VZW heeft vorig jaar een gebouw of een grond verkocht met een mooie winst. Moet ze dan belasting betalen op die winst als ze onderworpen is aan de rechtspersonenbelasting (RPB)? En hoe moet u dat dan binnenkort aangeven in de aangifte RPB van uw VZW?

RECHT - 13.04.2022

Een procedure voor de rechtbank: hoe vermijdt u dat u voor jaren ‘vertrokken’ bent?

Een discussie met een klant die uw facturen geprotesteerd heeft, eindigt voor de rechtbank. Kunt u de zaak dan al op de eerste zitting laten behandelen? Hoelang duurt een procedure, wanneer dat niet mogelijk is? Heeft het nut om naast uw advocaat ook zelf op de rechtbank aanwezig te zijn wanneer de zaak behandeld wordt? Kan uw klant door hoger beroep aan te tekenen tegen een vonnis, de veroordeling proberen uit te stellen? Hoe kunt u ervoor zorgen dat alles zo snel als mogelijk verloopt?

PERSONEEL - 13.04.2022

Kan het bedrijf een collega laten opdraaien voor de gevolgen van zijn fout?

Het bedrijf lijdt schade door een fout die een van uw collega’s begaat in de uitoefening van zijn job. Kunt u die schade dan op de medewerker in kwestie verhalen? Wat zijn de wettelijke spelregels? Kan het bedrijf in de arbeidsovereenkomst een ruimere aansprakelijkheid voorzien? Met welke beperkingen moet u rekening houden wanneer u de schadevergoeding inhoudt op het loon? Gelden er andere regels voor zelfstandige medewerkers die op freelancebasis met het bedrijf samenwerken?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 13.04.2022

Fiscale fiches 281.50 uiterlijk op 29.06.2022 in te dienen!

U moet ook dit jaar weer fiches 281.50 opmaken voor erelonen, commissies, vergoedingen, voordelen van alle aard, ... die u in 2021 aan ‘derden’ betaald heeft. Voor wie moet u zo’n fiche opstellen? Voor wie niet? Wat is er nieuw dit jaar? En wat zijn de mogelijke sancties als u de fiches niet opmaakt?

BELASTINGEN - CONTROLE - 13.04.2022

Te weinig aangegeven volgens een btw-listing van uw leverancier?

De fiscus laat u weten dat u volgens hem sommige beroepsinkomsten niet aangegeven heeft. Hij baseert zich op een klantenlisting van een van uw leveranciers. Hoe reageert u daarop?

PERSONEEL - FISCAAL - 13.04.2022

Tijd om fiscale fiches 281.10 en 281.20 te checken!

Uiterlijk op 28.02.2022 moest u de fiscale fiches 281.10 en 281.20 m.b.t. inkomstenjaar 2021 indienen bij de fiscus. Waarop moet u zoal letten? Wat als er iets fout loopt?

BELASTINGEN - 13.04.2022

Laadstations: tot 31 augustus 2024 tijdelijk verhoogde kostenaftrek

De aftrekbaarheid van autokosten is afhankelijk gesteld van onder meer de CO2 -uitstoot van de wagen. De kosten voor oplaadstations vallen – met ingang van aanslagjaar 2022 – echter niet onder deze aftrekbeperking. Op grond van nieuw wetgevend werk, wordt voorzien in een aftrek van 100% – die zelfs tijdelijk verhoogd wordt tot 150% of 200%. Is deze verhoogde aftrek ook combineerbaar met de investeringsaftrek?

LOON - BELASTINGAANGIFTE - 13.04.2022

Hoe in belastingaangifte ‘werkelijke fietskosten’ berekenen?

Een werknemer heeft in zijn belastingaangifte automatisch recht op het kostenforfait, maar hij kan er ook voor kiezen om de werkelijke kosten te berekenen. Is dat een interessante optie voor een werknemer die met de fiets naar het werk komt?

SUBSIDIES - VARIA - 13.04.2022

Uw werknemers beter laten werken in een ‘pilootproject’?

Door het werk anders te organiseren en uw werknemers meer verantwoordelijkheid en autonomie te geven, kunt u ze mogelijk meer motiveren en de productiviteit verhogen. Wilt u dat uitproberen en dat laten begeleiden, dan kunt u daar tot eind mei 2022 een premie voor aanvragen. Hoe zit dat precies?

DISCRIMINATIE LONEN - 13.04.2022

Mannelijke collega verdient meer?

Er is de laatste tijd veel te doen rond de loonkloof tussen man en vrouw. Een discriminatie op basis van geslacht is immers verboden. Betekent dat dan ook dat ze in dezelfde functie hetzelfde moeten verdienen?

ARBEIDSOVEREENKOMST - telewerk - 13.04.2022

De sociale inspectie en telewerk: wat is er van belang?

Het is momenteel niet meer verplicht om uw werknemers telewerk te laten verrichten. Daardoor zijn de formaliteiten nu echter ook iets strenger dan voorheen. Dat moest een collega-werkgever ondervinden toen hij onlangs een controle van de sociale inspectie kreeg.

LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 13.04.2022

Wijzigingen in fiscale korting bij ploegen- en nachtarbeid

Sinds 01.04.2022 gelden nieuwe voorwaarden om als werkgever bij ploegen- of nachtarbeid van uw werknemers een vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing te krijgen. Wat wijzigt er precies?

WERKNEMERSSTATUUT - STUDENTENARBEID - 13.04.2022

Behouden de ouders van de jobstudent de kinderbijslag?

De kinderbijslag is sinds enkele jaren per gewest geregeld. Stel, een jobstudent komt bij u werken en hij woont in een ander gewest. Speelt dat een rol om te weten wanneer zijn ouders het recht op kinderbijslag behouden?

LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 13.04.2022

Fiscaal dagforfait binnenland weer aangepast


JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 13.04.2022

Gevraagd: vakantieattesten 2021 en 2022


ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 13.04.2022

Beroepsfout die uw reputatie schaadt = dringende reden?

U wilt een werknemer die een ernstige beroepsfout maakte, ontslaan om een dringende reden. Het gaat immers om een fout die uw reputatie grote schade toebracht. Wat zei de rechter daar recent over?

verenigingswerk - inkomsten - 13.04.2022

Nieuwe regeling verenigingswerk: Dimona-aangifte van start!

In de sport- en socioculturele sector kan men sinds 01.01.2022 een beperkt aantal uren betaald werken als verenigingswerker, tegen bijzonder gunstige sociale en fiscale voorwaarden. Sinds 07.04.2022 kunt u hiervoor ook de vereiste Dimona-aangiften verrichten. Wat moet u hierover weten?

ZELFSTANDIGEN - OVERBRUGGINGSRECHT - 13.04.2022

Overbruggingsrecht ‘Oekraïne’ tot en met 30.06.2022!

Het kernkabinet heeft beslist om een crisis-overbruggingsrecht in te voeren voor zelfstandigen die zwaar getroffen worden door het conflict in Oekraïne. Daarnaast wordt ook het overbruggingsrecht ‘in geval van quarantaine of opvang van een kind’ verlengd. Wat moet u hierover weten?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 12.04.2022

Regels omtrent garantie wijzigen vanaf 1 juni 2022

Een nieuwe wet verandert de spelregels rond de tweejarige garantie die u aan consumenten moet geven. Waarom wordt het soms moeilijker om te weigeren garantie te geven, terwijl dat in andere gevallen net gemakkelijker wordt?

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 12.04.2022

Welke ‘koopjes’ aanbieden tijdens een braderie?

Mei en juni zijn klassiek de maanden waarin er heel wat braderieën zijn. Kunt u als u daaraan deelneemt onbeperkt kortingen geven op de producten die u verkoopt? Zijn deze regels ook van toepassing tijdens de sperperiode?

RECHT - BETALING - 12.04.2022

Cash ontvangen vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is elke winkelier verplicht om een elektronische betaalmogelijkheid te voorzien. Blijft het mogelijk om cashbetalingen van klanten te ontvangen?

RECHT - FACTUUR - 12.04.2022

10% boete en interest betalen voor een ‘vergeten’ factuur?

Door een vergetelheid liet u na een factuur van een leverancier tegen de vervaldag te betalen. Die vraagt u nu een schadevergoeding van 10% en tevens interesten tegen 10% op jaarbasis. Moet u dat dan zomaar betalen?

RECHT - BETALING - 12.04.2022

Niet tevreden, betaling ‘terugdraaien’?

Een klant die niet tevreden is dreigt ermee de betaling die hij via een kredietkaart of debetkaart bij u deed ‘terug te draaien’ zodat hij zijn geld terug heeft. Is dat überhaupt wel mogelijk? Hoe kunt u problemen op dat vlak vermijden?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 12.04.2022

Altijd 10 jaar garantie na werken aan uw winkelpand of horecazaak?

U deed een aantal jaren geleden een grondige verbouwing aan uw winkel- of horecapand. Wat zijn uw rechten als de werken naderhand allerhande, zichtbare en/of verborgen gebreken gaan vertonen? Heeft u dan altijd sowieso recht op tien jaar garantie?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 12.04.2022

Als ‘oude BV(BA)’ uw dividend tegen 15% veiligstellen?

U heeft een oude BV(BA) die in principe dividenden tegen 15% roerende voorheffing (rv) kan uitkeren. Als u dat tarief veilig wilt stellen, ga dan zeker nu na of u niet vóór 31.12.2022 opnieuw naar de notaris moet voor een volstorting van het ‘kapitaal’! Hoezo? Waar gaat dat over?

TACTIEK EN STRATEGIE - AANDELEN - 12.04.2022

Wie koopt een aandeelhouder uit: u privé of uw BV?

U bent samen met bv. uw vader, broer of een vriend aandeelhouder van een BV. Uw medeaandeelhouder zou nu uit de vennootschap willen stappen en dus zijn aandelen van de hand willen doen. Wie koopt dan het best die aandelen: u in privénaam of uw vennootschap?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - TUINONDERHOUD - 12.04.2022

Tuin opfrissen of heraanleggen op kosten van uw BV?

Nu de lente aangebroken is, beslist u om uw tuin te laten opknappen. Wordt die (deels) gebruikt door uw vennootschap, dan kan u dat doen op haar kosten met ‘sponsoring’ van de fiscus en de btw. Hoe zit dat juist en wordt u dan privé niet belast op die mooiere tuin?

BTW - AANGIFTE - 12.04.2022

Uw btw-tegoed terugvragen?

Het eerste kwartaal van 2022 zit erop en binnen een paar dagen moet uw boekhouder uw btw-aangifte indienen. Als die een btw-tegoed bevat, kunt u dat dan terugvragen en is dat een goed idee?

BTW - GRATIS LEVERING - 12.04.2022

Gratis geven voor Oekraïne is geen probleem voor de Btw?

De oorlog in Oekraïne brengt een golf van solidariteit teweeg. Mogelijk kan ook uw BV haar steentje bijdragen door bepaalde goederen uit haar voorraad gratis weg te geven aan Oekraïense burgers. In principe kan dat niet btw-vrij, maar ook de Btw toont zich solidair en voert nu een tolerantie in. Hoe zit dat juist?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 12.04.2022

Overgedragen verlies kwijt na overname?


MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 12.04.2022

Hoe voorkomt u dat de fiscus kan bewijzen dat uw managementovereenkomst gesimuleerd is?

Als volgens de fiscus een managementovereenkomst gesimuleerd is, moet hij die simulatie bewijzen. Hoe vermijdt u dat hij dat kan?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 12.04.2022

Elektronisch betalen mogelijk maken tegen 1 juli 2022!

Vanaf 1 juli 2022 moet u als ondernemer minimaal één elektronische betaalwijze kunnen aanbieden aan uw particuliere klanten. Wat betekent dat precies voor u?

FISCAAL - SCHENKING - 12.04.2022

Hoe de 3 of 5 jaar ‘blijven leven’ bij een handgift opvangen?

De hand- en bankgift zijn heel populaire successietechnieken omdat u dan kunt schenken zonder schenkbelasting. Het nadeel blijft echter dat u als schenker wel nog drie of zelfs vijf jaar (Wallonië) moet blijven leven. Hoe vangt u dat het best op?

FISCAAL - KINDEREN - 12.04.2022

Is uw zoon of dochter nog fiscaal ten laste voor 2021?

Voor uw aangifte van inkomstenjaar 2021 zal u aan uw boekhouder moeten doorgeven hoeveel kinderen u fiscaal ten laste heeft. Van belang daarbij is te weten hoeveel zgn. eigen nettobestaansmiddelen uw zoon of dochter had in 2021. Hoe bepaalt u dat en welke gevolgen had een studentenjob tijdens corona in 2021?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 12.04.2022

Als elk van beide partijen zijn eigen ‘kleine lettertjes’ heeft…

Als freelancer heeft u uw eigen algemene voorwaarden die op uw facturen en contracten staan. Hoe zit dat dan eigenlijk als uw opdrachtgever ook eigen algemene voorwaarden heeft? Welke ‘kleine lettertjes’ zijn dan van toepassing?

INVESTERINGEN - 12.04.2022

Private privak: wanneer ook voor u fiscaal interessant?

De zogenaamde private privak is een Belgische beleggingsvennootschap die vanuit een fiscaal perspectief zinvol kan zijn om uw rendement op investeringen in niet-genoteerde en groeivennootschappen te optimaliseren. Hoe werkt dat precies?

SUCCESSIEPLANNING - 12.04.2022

Successieplanning met levensverzekeringen: stand van zaken in de drie gewesten

Sinds 1 januari 2022 gelden in het Waals gewest nieuwe spelregels in de successierechten voor levensverzekeringen. Deze nieuwe regels zijn grotendeels een kopie van de regels die sinds begin 2017 in het Vlaams gewest van kracht zijn. Ze hebben voornamelijk een impact op de verzekeringsgift en de levensverzekering afgesloten door een echtgenoot gehuwd onder een gemeenschapsstelsel. Waarop moet u letten in geval van een schenking van een levensverzekering (verzekeringsgift)? En hoe zal uw levensverzekering in de successierechten belast worden als uw echtgenoot overlijdt?

SUCCESSIEPLANNING - 12.04.2022

Een gesplitste aankoop voor uw tweede verblijf in Frankrijk?

Sinds jaar en dag behoort Frankrijk tot de meest populaire bestemmingen voor wie van een vakantieverblijf in het buitenland droomt. Bij de aankoop houdt u het best rekening met de verschillende fiscale aspecten. Ook successieplanning hoort daarbij. Klassiek wordt in dat geval gekozen voor een gesplitste aankoop. Werkt dat ook in Frankrijk? Waar houdt u dan het best rekening mee om te vermijden dat er alsnog erfbelasting verschuldigd is door de kinderen? Welke alternatieven zijn er?

DIVIDENDEN - 12.04.2022

Verlaagde roerende voorheffing VVPR-bis: opgelet bij vrijstelling volstorting kapitaal

Op het algemeen tarief roerende voorheffing (rv) van 30% bestaat een uitzondering voor bepaalde aandelen van kleine vennootschappen. Deze gunstregeling – die gekend is onder de noemer ‘VVPR-bis’ – biedt de mogelijkheid om dividenden tegen een verlaagd tarief (tot 15%) rv uit te keren, als u sinds 1 juli 2013 een vennootschap opgericht heeft of het kapitaal verhoogd heeft.

Met ingang van 1 januari 2022 werd evenwel gesleuteld aan het toepassingsgebied van deze regeling. Daardoor kunnen aandeelhouders van vennootschappen die opteerden voor een vrijstelling van volstorting van het kapitaal, de toepassing van het gunsttarief rv definitief verliezen – tenzij tijdig de nodige stappen ondernomen worden om de vrijstelling van volstorting terug te draaien.


VENNOOTSCHAPSVORM - 12.04.2022

Een discrete vennootschap: pro’s en contra’s

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen voorziet (nog steeds) in enkele meer ‘discrete’ rechtsvormen, zijnde de maatschap, de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap. Waarom zou u zo’n rechtsvorm overwegen? Wat zijn de voor- en nadelen? Waaruit bestaat die discretie dan? Kunt u uw bestaande vennootschap in zo’n rechtsvorm omzetten, wanneer u bv. uw beroepsactiviteit stopzet en uw vennootschap wilt blijven gebruiken als patrimonium- of vastgoedvennootschap? Wat zijn dan de aandachtspunten? Welke formaliteiten moet u daarvoor vervullen?

AANGIFTE - 12.04.2022

Vergissen is menselijk, ook voor een belastingplichtige

Een belastingplichtige neemt in zijn aangifte personenbelasting een te hoog bedrag aan inkomsten op. De accountant van de belastingplichtige dient kort na het ontvangen van de aanslag in de personenbelasting een bezwaarschrift in tot teruggave wegens materiële vergissing. De fiscus weigert de teruggave, maar moet deze uiteindelijk toch toestaan, weliswaar na een gerechtelijke procedure tot bij het hof van beroep (Antwerpen, 07.09.2021) . Wat was er aan de hand?

BESTUUR - 12.04.2022

Uzelf (tijdelijk) ‘betonneren’ als bestuurder in uw BV of NV?

U wilt uw aandelen doorschuiven naar uw kinderen, via een schenking en/of verkoop. U zou zelf echter wel nog een tijdje de controle en een inkomen willen houden. Kunt u zich dan zelf als bestuurder ‘betonneren’? Kan dat zowel in een NV als een BV? Is het daartoe nog nodig dat u één aandeel behoudt? En wat als u uw mandaat niet langer kunt uitoefenen?

CONTROLE - 12.04.2022

Wanneer is er sprake van een verboden opportuniteitsbeoordeling door de fiscus?

Het is niet omdat uw vennootschap kosten gemaakt heeft dat deze ook noodzakelijk fiscaal aftrekbaar zijn. De fiscus kan de aftrek van kosten immers weigeren als u niet bewijst dat de voorwaarden voor de aftrek van beroepskosten vervuld zijn. Hij mag daarbij echter niet oordelen over de opportuniteit van de kosten. Wat houdt dat verbod op een opportuniteitsbeoordeling in de praktijk in?

BELASTINGEN - 12.04.2022

Belgische vs. buitenlandse effectenrekening: fiscale aandachtspunten

Veel privépersonen ontvangen in het kader van de internationale uitwisseling van informatie een vraag om inlichtingen vanwege de fiscale Administratie. Een belegger met een Belgische effectenrekening krijgt bijna nooit een vraag om inlichtingen. Zijn er dan fiscale verschillen tussen een Belgische en een buitenlandse effectenrekening? En waarom gaat de fiscus ervan uit dat de belastingplichtige zijn buitenlandse roerende inkomsten niet (volledig) aangegeven zou hebben?

BTW - 6%-TARIEF - 12.04.2022

6% btw tijdelijk ruimer toe te passen door energieakkoord!

Het energieakkoord heeft goed nieuws voor wie ecologisch (ver)bouwt. Zo wordt het verlaagde btw-tarief van 6% op afbraak en heropbouw van een woning met een jaar verlengd en geldt dat 6%-tarief tijdelijk ook voor de installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in een ‘jonge woning’. Hoe zit dat juist?

VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 12.04.2022

Nieuwe gezinswoning in Vlaanderen en lopende woonbonus?

Er bestaat voor de aankoop van een gezinswoning in Vlaanderen geen woonbonus meer. Heeft u als koper echter nog een lopende oude woonbonus voor uw huidige gezinswoning, dan kunt u na de verkoop van die woning A en de aankoop van een nieuwe gezinswoning B dat voordeel laten doorlopen door een zgn. pandwissel. Hoe zit dat en wat betekent dat voor uw belastingaangifte?

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 12.04.2022

Pandwissel voor eigen woning in Wallonië en Brussel?

Stel, uw klant wil zijn ‘eigen’ woning A verkopen en in de plaats een nieuwe woning B aankopen. Hij wil de lening van woning A, waarvoor hij de woonbonus krijgt, laten doorlopen via een zgn. pandwissel. Gaat die woonbonus dan ook mee over naar zijn nieuwe woning B? Hoe zit dat juist in Brussel en Wallonië?

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 12.04.2022

De huurder contacteert zelf een aannemer in de buurt?

Uw huurwoning is niet in de buurt van uw woning gelegen of u bent als verhuurder zelf niet zo handig. Kunt u dan vragen dat de huurder bij problemen zelf een bepaalde aannemer uit de buurt contacteert? Wat indien u niet op voorhand weet of het wel gaat om een herstelling waar u als verhuurder voor instaat?

VLAAMS GEWEST - HUUR - 12.04.2022

Vlaamse regels voor verhuur aan Oekraïners


WAALS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 12.04.2022

‘Watertoets’ in Waals overstromingsgebied


WONINGHUUR - PLAATSBESCHRIJVING - 12.04.2022

Huurschade vaststellen zonder discussie?

Het is soms niet eenvoudig om met uw huurder tot een akkoord te komen over het bedrag van de huurschade. Mag u een expert het bedrag laten bepalen?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN EN PLICHTEN - 12.04.2022

Mede-eigenaar wil niet mee betalen voor ‘slechte werken’

Stel, een mede-eigenaar weigert om de voorschotten die op de algemene vergadering afgesproken waren voor de uitvoering van de werken te betalen. Hij heeft immers opmerkingen over de kwaliteit van de werken. Is dat een goede reden om niet te betalen? Wat zei de rechter onlangs?

FISCAAL - EIGEN WONING - 12.04.2022

Oekraïners in uw ‘eigen woning’, hoe zit dat fiscaal gezien?

Uw ‘eigen woning’ is vrijgesteld van personenbelasting. Wonen er echter ook personen die geen deel uitmaken van uw gezin, dan wordt die woning wel (deels) belast. Voor de opvang van Oekraïners in uw eigen woning voorziet de fiscus nu echter een tolerantie. Hoe zit dat juist?

STEUNMAATREGEL - VLAAMS BESCHERMINGSMECHANISME - 07.04.2022

Vlaams beschermingsmechanisme 12: nu aanvragen!

Het Vlaams beschermingsmechanisme werd onlangs verlengd tot eind maart 2022. Zelfstandigen en vennootschappen die voor die steunmaatregel in aanmerking komen kunnen hiervoor sinds 01.04.2022 een aanvraag indienen. Wat moet u hierover weten?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - VAPZ - 06.04.2022

Corona-uitstel sociale bijdragen en VAPZ 2022?

Wegens de coronacrisis kon u uitstel vragen voor uw sociale bijdragen van 2020 en 2021 zonder dat de aftrek van uw VAPZ-premie in gevaar kwam. Is dat ook het geval voor de aftrek van uw VAPZ-premie 2022?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 06.04.2022

Kan de fiscus managementfees gedeeltelijk verwerpen?

Vennootschap A wordt bestuurd door vennootschap B en betaalt jaarlijks voor € 150.000 aan managementfees. De fiscus weigert de aftrek van het deel van de fees dat hoger is dan het loon dat de vroegere zaakvoerders, die natuurlijke personen zijn, ontvingen. Kreeg hij gelijk van de rechter?

BTW - BTW OP AUTO’S - 06.04.2022

Wat met de herziening btw-aftrek op autokosten voor 2021?

In bepaalde gevallen moet u de btw-aftrek op autokosten jaarlijks herberekenen en desgevallend herzien in de aangifte van 20 april. Wanneer is dat ook weer het geval en wat is er speciaal voor de btw op autokosten van 2021?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 06.04.2022

Zijn fiscaal geïnspireerde kosten aftrekbaar?

Een vennootschap brengt kosten in aftrek van financiële transacties die erop gericht zijn om belastingen te besparen. Volgens de fiscus zijn die kosten niet aftrekbaar. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 06.04.2022

Check nu het kadastraal inkomen van uw buitenlandse woning!

Heeft u vorig jaar een aangifte gedaan van uw in het buitenland gelegen onroerend(e) goed(eren), dan zal u van de fiscus onlangs een aangetekende brief gekregen hebben met het berekende kadastrale inkomen (ki). Tijd dus om te checken of dit ki wel juist is!

REPROBEL - AANGIFTE - 06.04.2022

Reprobel: aangifte indienen uiterlijk 15.04.2022!

Ondernemingen (eenmanszaken en vennootschappen) moeten uiterlijk op 15.04.2022 een ‘reprobel-aangifte’ indienen om zich in de regel te stellen voor het kopiëren en/of reproduceren van auteursrechtelijk beschermde werken. Hoe zit dat juist?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 05.04.2022

E-mailblunders voorkomen

Zoals bij alles, kan er ook met een e-mail iets misgaan. Hoe voorkomt u blunders en ongelukjes?

SOFTWARE - DOWNLOADEN - 05.04.2022

Nog gemakkelijker bestanden binnenhalen in Chrome

Bestanden downloaden in Chrome gaat al heel gemakkelijk. Maar hoe kan een aparte downloadextensie u helpen als u vaak veel bestanden downloadt?

VARIA - VASTGOED - 05.04.2022

Zo bespaart u op verwarmingskosten

De energieprijzen zijn ongekend hoog. Deze onlinetools helpen u om te besparen op uw verwarmingsfactuur in uw woning, kantoor, winkel of magazijn.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 05.04.2022

Hoe verstuurt u gemakkelijk uw grote bestanden?

Voor het delen van grote bestanden gebruikt u wellicht intuïtief WeTransfer. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden.

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - PDF - 05.04.2022

Hoe beschermt u uw documenten?

U stuurt een vertrouwelijk Word- of pdf-document door naar een klant of een collega en u wilt liever niet dat ook Jan en alleman de inhoud zomaar kan bekijken. Hoe voorkomt u het doorsturen of delen ervan?

BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 05.04.2022

Beveilig uw bestanden op Google Drive voldoende

Het is verraderlijk gemakkelijk om veel bestanden op te slaan en uitgebreid te delen met behulp van uw Google Drive cloudopslag. Hoe kunt u daar het beste al uw bestanden beveiligen?

FISCAAL - BTW - 05.04.2022

Sportmedisch onderzoek/attest en btw

Stel, u doet een preventieve screening bij een sporter, al of niet met het oog op het invullen van een attest voor zijn sportclub of -bond. Is dat nu wel of niet therapeutisch? Zoals zo vaak is het antwoord niet zwart-wit...

MEDISCH RECHT - PATIËNTENDOSSIER - 05.04.2022

De karakterisatie: wat, wanneer en waarom?

De Kwaliteitswet bepaalt dat u sinds 1 januari 2022 vóór het begin van elke behandeling een zgn. karakterisatie moet uitvoeren. Dat houdt in dat u de bijzondere risico’s van een ingreep aftoetst, rekening houdend met de bijzondere eigenschappen van de patiënt. Welke consequenties brengt dat met zich mee?

PATIËNTENWENKEN - VERZEKERING - 05.04.2022

Verzekeraar moet kanker ook bij polis GI vergeten

Patiënten die kanker gehad hebben, raken soms moeilijk aan een verzekering. Op 01.02.2020 werd er echter een wettelijk recht op ‘vergeten’ ingevoerd voor de schuldsaldoverzekering. Op 01.02.2022 heeft de verzekeringssector dat uitgebreid tot de polis gewaarborgd inkomen (GI). Wat houdt dat recht nu weer precies in?

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 05.04.2022

Ook drie jaar voor buitenlands vastgoed?


GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 05.04.2022

Wat als het FMO de schade niet abnormaal vindt?

Opdat een patiënt recht zou hebben op een vergoeding door het FMO op grond van een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid (MOZA), moet het onder meer om zgn. abnormale schade gaan. Wat verstaat men daaronder, en kan de patiënt een afwijzing van zijn schadeverzoek nog betwisten? Een vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - AUTO - 05.04.2022

Hoger ki door plaatsing laadpaal?


BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 05.04.2022

Vakantiehuisje verhuren binnenkort sneller mét btw?

Vanaf 1 juli 2022 zal het verhuren van een gemeubelde vakantiewoning, veel sneller dan nu het geval is, aan btw onderworpen worden als een hoteldienst. Moet u dan btw gaan aanrekenen, ook als u slechts één woning verhuurt?

BTW-TARIEF - VARIA - 05.04.2022

De ene pruik is de andere niet blijkbaar...

Sinds 1 januari 2022 is de levering van pruiken of haarprothesen onderworpen aan het verlaagde btw-tarief van 6%. Dat is echter niet zo in alle gevallen, er zijn voorwaarden aan verbonden...

AFTREKBARE BTW - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 05.04.2022

Voordelen alle aard en btw: hoe zat dat ook weer?

Goederen die ook privé gebruikt mogen worden zonder daarvoor een vergoeding verschuldigd te zijn, geven aanleiding tot een zgn. privé belastbaar voordeel. Hoe zit dat weer op het vlak van de btw?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 05.04.2022

Gelden regels ziekenhuiscafetaria voor alle cafetaria?

Door de gewijzigde regels in de medische zorg, is de cafetaria van een ziekenhuis voortaan verplicht onderworpen aan btw. Geldt dat ook voor andere vergelijkbare cafetaria zoals in een woonzorgcentrum, een sportclub, enz.?

DIENSTEN - GOEDERENVERVOER - 05.04.2022

Goederenvervoer: weer uitstel voor bepaalde diensten?

De wijzigingen inzake vervoersdiensten die samenhangen met uitvoer werden opnieuw uitgesteld. Wat zou er ook weer wijzigen en wat is het verschil met andere vervoersdiensten? We zetten even alles op een rijtje...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 05.04.2022

Tijdelijke verlagingen tot 6%-btw-tarief!

Sinds kort gelden er opnieuw tijdelijke btw-verlagingen tot 6%. Welke zijn dat en wat is daar opmerkelijk aan? Even kijken...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 05.04.2022

Podologen en pedicuren: is hun werk therapeutisch?

Sinds 1 januari 2022 zijn zoals bekend de btw-regels inzake medische zorg grondig gewijzigd. Wat is de impact van de nieuwe regels op de podologen en medisch pedicuren? Wat is daarbij van belang?

AFTREKBARE BTW - GRATIS LEVERINGEN OF DIENSTEN - 05.04.2022

Mag u van de Btw solidair zijn met Oekraïne?

Velen springen spontaan in de bres voor de vluchtelingen uit Oekraïne en starten diverse hulpacties op. Wat als uw onderneming een deel van de voorraad wil wegschenken? Wat zegt de Btw daar dan van?

BTW-CONTROLE - BEVOEGDHEDEN - 05.04.2022

Controle ter plaatse via een platform?

Bij een btw-controle bent u verplicht om alle stukken voor te leggen die een juiste btw-heffing kunnen bewerkstelligen. Wat is er ter zake gewijzigd?

TIPS & ADVIES NIEUWS - MIJN NIEUWS - 04.04.2022

6% btw op de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers

Naar aanleiding van de stijgende energieprijzen heeft de federale regering besloten om de gezinnen financieel te helpen om hun woning energiezuinig te maken. Een van de belangrijkste maatregelen is het verlaagde btw-tarief van 6% op de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Wat moet u hierover weten?

SCHENKING - BEHOUD CONTROLE - 01.04.2022

Zorgvolmacht alternatief voor duolegaat?


ACTUALITEIT - ZELFSTANDIGEN - 01.04.2022

Soepelere regels bij arbeidsongeschiktheid sinds 01.01.2022!

Bent u als zelfstandige minstens 8 dagen arbeidsongeschikt door ziekte of ongeval, dan kunt u een uitkering aanvragen. Die aanvraag moet u binnen de 7 kalenderdagen doen bij uw ziekenfonds met een getuigschrift voor arbeidsongeschiktheid. Hoe zit dat juist en wat is er gewijzigd sinds 01.01.2022?

BELEGGEN - RISICOSPREIDING - 01.04.2022

Wat betekent Oekraïne voor uw beleggingen?

Naast het menselijke drama heeft de oorlog in Oekraïne ook economische gevolgen. Wat is de impact voor beleggers van dit conflict? En kunnen we iets leren uit het verleden?

ACTUALITEIT - FINANCIEEL & BANKZAKEN - 01.04.2022

Moet u als vrije beroeper ook elektronisch betalen aanbieden?

Vanaf 1 juli 2022 zullen Belgische ondernemingen (handelaars, verenigingen, vrije beroepers, ...) minimaal één elektronische betaalwijze moeten aanbieden aan hun klanten. Wat betekent dat precies voor u als vrije beroeper?

ACTUALITEIT - VERZEKERINGEN - 01.04.2022

Wanneer recht op rouwverlof als zelfstandige?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 01.04.2022

Een gift het best via uw vennootschap of privé betalen?

U wilt de slachtoffers van het conflict in Oekraïne helpen door een gift te doen aan een erkende organisatie of het consortium 12-12. Hoe zit dat als u privé of via uw vennootschap een gift doet?

ONROEREND GOED - BTW - 01.04.2022

6% voor afbraak en heropbouw verlengd


AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 01.04.2022

Forfaitaire beroepskosten als zelfstandige?

Zelfstandigen, die niet in een vennootschap zitten, brengen meestal hun werkelijke beroepskosten in aftrek, maar kunnen ook kiezen voor een kostenforfait. Hoe en wanneer maakt u de keuze, en wat doet u eigenlijk het best?