Alle domeinen

2022 - Juni

BEDRIJFSLEIDER - ONKOSTENVERGOEDING - 29.06.2022

Onkostenvergoeding indexeren, mag dat?

Nu de inflatie opgelopen is tot ± 9%, denkt u eraan om uw forfaitaire onkostenvergoeding die u opneemt uit uw vennootschap te verhogen. Kan dat en is dat een goed idee?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 29.06.2022

Hogere kilometervergoeding sinds 1 maart 2022!

Via een bericht op zijn website laat minister Van Peteghem weten dat als gevolg van de dure brandstofprijzen de forfaitaire km-vergoeding voor beroepsverplaatsingen met de privéwagen retroactief verhoogd wordt vanaf 1 maart 2022! Wat moet u hierover weten?

VENNOOTSCHAP - GEHEIME COMMISSIELONEN - 29.06.2022

Verdoken meerwinsten in verworpen uitgaven?

Een belastingcontroleur stelt bij een vennootschap ‘verdoken meerwinsten’ vast. Hij onderwerpt ze aan de zgn. aanslag geheime commissielonen van 100% en voegt ze ook toe aan de verworpen uitgaven. Wat vond de rechter daarvan?

PERSONEEL - ONKOSTENVERGOEDING - 29.06.2022

Weer hogere thuiswerkvergoeding sinds 1 juni 2022!

Werknemers die regelmatig thuiswerken, kunnen daarvoor een forfaitaire ‘thuiswerkvergoeding’ krijgen. In zijn circulaire 2022/C/58 van 10 juni 2022 laat de fiscus weten dat u iets meer kunt toekennen. Hoeveel? En wat zijn de regels weer?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 29.06.2022

Hoe belast als u verhuurt aan een feitelijke vereniging?

Iemand verhuurt een bivakplaats aan een zgn. feitelijke vereniging en geeft enkel het kadastraal inkomen (ki) aan. Volgens de fiscus had hij de werkelijk ontvangen huur moeten aangeven. Was de rechter het daarmee eens?

AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 29.06.2022

Beter een lichte vracht in uw BV dan een personenauto?

Fiscaal gezien is het interessanter om met een lichte vracht te rijden dan met een personenauto. Waarom is dat nu ook alweer? Wat zijn de voorwaarden om van een lichte vracht te spreken? En hoe bewijst u dat die voorwaarden vervuld zijn?

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 29.06.2022

Vermijd dubbele belasting op het vruchtgebruik!

U schenkt een eigen goed met voorbehoud van vruchtgebruik aan uw kinderen, en met een ‘terugval’ van het vruchtgebruik ten voordele van uw langstlevende echtgeno(o)t(e). Hoe vermijdt u dat dit vruchtgebruik twee keer belast wordt?

VERHUUR - 28.06.2022

Meer huur vragen aan een professionele huurder?

Wanneer mag u de huurprijs verhogen als u een pand verhuurt aan een huurder die daarin zijn winkel of bedrijf heeft? Mag u de huurprijs dan indexeren? Kunt u dan de huurprijs in de loop van de huurovereenkomst verhogen als de huurwaarde van uw pand stijgt? Kan de huurder in de loop van de huur vragen dat de huurprijs daalt? Gelden er andere regels wanneer de Handelshuurwet van toepassing is?

MEDE-EIGENDOM - 28.06.2022

Zonnepanelen plaatsen op het dak van het appartementsgebouw?

Welke stappen moet u ondernemen als u wenst dat de VME op het dak van het gebouw zonnepanelen legt? Met welke meerderheid moet de algemene vergadering daarover beslissen? Wat gebeurt er dan met de stroom die deze panelen opwekken? Mag u ook zelf op uw kosten panelen op het dak leggen, die dan stroom leveren voor uw appartement? Moet u daarvoor toestemming vragen van de VME? Welke mogelijkheden heeft u als de algemene vergadering weigert op uw vraag in te gaan?

VERZEKERINGEN - 28.06.2022

Brandverzekering: hoe uw premie onder controle houden?

De premie van uw brandverzekering voor uw woning zal op de volgende vervaldag fors hoger liggen, omdat de ABEX-index door de hoge inflatie vanaf juli 2022 met zo’n 8,8% stijgt. Wat kunt u zoal ondernemen om uw premiestijging op een verstandige manier onder controle te houden?

RELATIEBREUK - 28.06.2022

Moet u bij een echtscheiding de inkomsten van eigen goederen delen?

Vallen de inkomsten uit eigen goederen in het wettelijk stelsel ook in uw eigen vermogen of moet u ze delen met uw ex? Hoe zit het dan precies als u met die inkomsten een lening afbetaalde om een eigen onroerend goed te kopen? Wat zijn de regels als de interesten gekapitaliseerd werden? Moet u eventuele meerwaarden op eigen goederen ook delen met uw ex? Waarom moet u soms een vergoeding betalen voor de inkomsten die u reserveerde in een eigen vennootschap?

AANGIFTE NALATENSCHAP - 28.06.2022

Aangifte nalatenschap in Vlaams gewest nu via ERFonline?

In het Vlaams gewest kunt u een aangifte nalatenschap nu via ERFonline indienen. Hoe gebruikt u deze tool? Wanneer is het gebruik van ERFonline aan te raden en wanneer kiest u toch beter voor een klassieke aangifte op papier?

VASTGOED - 28.06.2022

Hoe slecht betalende mede-eigenaar in appartementsgebouw aanpakken?

Een mede-eigenaar binnen het appartementsgebouw betaalt zijn deel van het werkings- en/of reservekapitaal niet correct. Kunt u dan als individuele mede-eigenaar daartegen actie ondernemen of moet de syndicus dat doen? Welke stappen kunnen gezet worden en tegen wie? Kan er boven op de afrekening ook een schadevergoeding gevraagd worden? Kunt u de druk verhogen door aan de syndicus te vragen om de namen van de slechte betalers door te geven? Wat gebeurt er met de achterstallen als de slechte betaler zijn appartement verkoopt?

BELEGGEN - 28.06.2022

Obligaties in USD: instappen

Het zijn moeilijke tijden voor obligatiebeleggers, maar in Amerikaanse dollar valt er al enig rendement te rapen.

BELEGGEN - 28.06.2022

Oliesector: terug van nooit helemaal weggeweest?

Het lijkt ondertussen een eeuwigheid, maar minder dan twee jaar terug was de vraag naar olie zo laag, dat handelaars geld toegestopt kregen om het zwarte goud af te nemen. Ondertussen is het tij gekeerd. De wereld lijkt meer dan ooit olieverslaafd. Afkicken is moeilijk en dat zullen we met zijn allen (blijven) voelen... Maakt dat de oliesector ook interessant voor u als belegger?

AANSPRAKELIJKHEID - MEDISCHE FOUT - 28.06.2022

Moet u nu zelf een fout weerleggen?

In juni ‘22 kwam een arrest in de media waarin gesteld werd dat een ziekenhuis zelf haar vermeende fout moest weerleggen, omdat de bewijslast van de patiënt ‘kennelijk onredelijk’ bleek te zijn. Vanwaar komt dit?

RIZIV-INSPECTIE - DGEC - 28.06.2022

Monitoren (door de DGEC) is niet meer...

Wanneer de DGEC (Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle) een zorgverlener van overconsumptie beschuldigde, kon die laatste tot voor kort onder monitoring geplaatst worden. Door een wijziging van de ZIV-wet is deze mogelijkheid afgeschaft sinds 9 juni 2022. Wat is daarvan het gevolg?

TANDARTSEN - RIZIV - 28.06.2022

Telematicapremie tandartsen: wat is nieuw voor 2022?

Als tandarts heeft u eventueel recht op een telematicapremie van € 800 per jaar. De voorwaarde is dat u voldoende gebruikmaakt van de zgn. e-services die het RIZIV aanbiedt. Aan welke criteria moet u voldoen om de premie voor 2022 te bekomen en wat is er veranderd t.o.v. vorig jaar?

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 28.06.2022

Huisartsenpremie: criteria 2022 gelijk aan 2021


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 28.06.2022

Hoe feitelijk samenwonen en indiciaire afrekening vermijden?

De fiscus stelde een zgn. indiciair tekort vast bij een beginnende arts die veel gedeelde kosten had met haar (feitelijk) samenwonende partner, die ook arts was en al langer bezig was. De controleur bleek echter te voortvarend geweest te zijn, aldus een recent arrest. Wat was er aan de hand?

GOED OM TE WETEN - TOELAGEN - 28.06.2022

Nog twee extra schijven beschermingsmateriaal


auto - kilometervergoeding - 27.06.2022

Hogere kilometervergoeding vanaf 1 juli 2022!

Het nieuwe tarief van de kilometervergoeding vanaf 1 juli 2022 werd op 27.06.2022 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hoeveel bedraagt dit nieuwe forfait en welke wijzigingen zijn er mogelijk nog op komst?

AANGIFTE PB - DEADLINES - 27.06.2022

Aangifte personenbelasting: de deadlines komen in zicht!

Zoals ieder jaar moeten belastingplichtigen hun aangifte personenbelasting tijdig (laten) indienen. Dient u uw aangifte zelf in, dan moet u nu actie ondernemen. Welke deadlines gelden er precies? En hoe zit dat voor de aangifte vennootschapsbelasting?

BTW - AANGIFTE - 24.06.2022

Verlengde aangiftetermijn voor btw tijdens de zomermaanden

Traditiegetrouw verleent de Btw u tijdens de zomermaanden iets meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Heeft u dan ook meer tijd om te betalen of hoe zit dat precies?

SCHENKING - MODALITEITEN - 24.06.2022

Roerende schenking online registreren sinds 1 mei 2022?

Sinds 1 mei 2022 kunt u zelf een roerende schenking online laten registreren. Wordt een ‘registratie in extremis’ daardoor voortaan gemakkelijker in de drie gewesten? Of is het toch ingewikkelder dan het lijkt? Waarop moet u letten?

BTW - AUTOKOSTEN - 24.06.2022

Kunt u de btw-aftrek verhogen door VAA auto af te kopen?

Volgens uw collega kunt u de btw-aftrek op de auto van uw vennootschap verhogen door het voordeel alle aard (VAA) af te kopen met een ‘eigen bijdrage’. Is dat (altijd) zo?

BELEGGEN - FONDSEN - 24.06.2022

Duurzaam beleggen via groene obligatiefondsen

Uw bankier stelt voor om in groene obligatiefondsen te beleggen. Het rendement zou gelijkaardig zijn aan dat van traditionele obligatiefondsen. Wat zijn groene obligatiefondsen? Hoe worden ze belast? Kunt u ook beleggen via een tracker?

BELASTINGEN - AANSLAG - 24.06.2022

Zowel een boete als een belastingverhoging?

Als u een belastingaangifte te laat indient, kunt u een boete krijgen, maar een belastingverhoging kan ook. Kunnen die twee sancties echter samen opgelegd worden? Wat zei Cassatie hierover op 21.04.2022?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 22.06.2022

De bouwheer annuleert de werken, wat met uw onderaanneming?

U heeft met een aannemer een contract gesloten om als onderaannemer aan de slag te gaan op een werf. Blijft dat contract dan gelden als de bouwheer de aanneming annuleert? Op wie kunt u zich verhalen? Hoe gaat u het best te werk?

RECHT - LEVERANCIER - 22.06.2022

Een ‘gehackte’ factuur betaald, en nu?

U betaalt een factuur die u via e-mail van een leverancier of onderaannemer krijgt. Nadien blijkt dat het rekeningnummer daarop vervalst was en vraagt de leverancier dat u nogmaals betaalt. Kunt u daartoe dan verplicht worden? Wat doet u het best?

FACTUUR - BETALINGSTERMIJN - 22.06.2022

Kunt u de betalingstermijn van uw facturen verkorten?

Heel wat bouwheren kunnen hun facturen niet correct betalen. Kunt u voortaan niet korter op de bal spelen en de betalingstermijn inkorten? Welke afspraken kunt u op dat vlak maken en wat zijn de spelregels als u niets overeenkomt?

OFFERTES EN CONTRACTEN - VARIA - 22.06.2022

Wat als maar één partner uw offerte tekende?

U stuurt een offerte aan een koppel voor werken aan een woning die eigendom van hen beiden samen is. Waarom is het dan aangewezen dat u hun beide handtekening vraagt? Wat riskeert u als u dat niet doet?

WERKNEMERSSTATUUT - STUDENTENARBEID - 22.06.2022

Net afgestudeerd en nog een studentenjob?


LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 22.06.2022

Verplaatsing met eigen wagen te duur?

Nu de brandstofprijzen erg hoog zijn, klagen werknemers die hun eigen wagen voor het werk gebruiken dat ze er te weinig voor vergoed worden. Welke vergoeding kunt u geven en hoe voordelig is dat?

PRIVACY - GDPR - 22.06.2022

Gegevens van werknemer doorgeven als hij een boete krijgt?

U ontvangt een boete voor een overtreding die door een (ex-)werknemer gemaakt werd met zijn bedrijfswagen. Om er niet zelf voor op te draaien, geeft u aan de gemeente of de politie de contactgegevens van uw werknemer door. Overtreedt u daardoor principes van de GDPR?

WERKLOOSHEID - ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 22.06.2022

Gewijzigde regeling tijdelijke werkloosheid vanaf 1 juli 2022

De vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid ‘overmacht corona’ eindigt op 30 juni 2022. De regering kondigt evenwel nog ‘overgangsmaatregelen’ aan. Wat houdt dat allemaal precies in?

VAKBOND - STAKEN - 22.06.2022

Staking: moeten uw interim-werknemers dan thuisblijven?

Een abonnee stelt op regelmatige basis interim-arbeiders te werk in zijn onderneming. Naar aanleiding van een stakingsaanzegging van een vakbondsorganisatie in zijn sector krijgt hij nu te horen dat ze niet mogen werken op de dag van de staking. Klopt dat inderdaad?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 22.06.2022

Mag uw werknemer vakantie opsplitsen in halve dagen?

De meeste werknemers kijken in de zomer uit naar een langere vakantieperiode om de batterijen eens helemaal te kunnen opladen. Eén van uw werknemers vraagt echter zijn verlof in veel halve dagen op. Wat zijn de regels hierover en bent u verplicht om dit toe te staan?

VEILIGHEID & GEZONDHEID OP HET WERK - VEILIGHEID - 22.06.2022

Moet u iets doen voor de ‘klokkenluiders’?


VERZEKERINGEN - BA-UITBATING - 22.06.2022

Een klant heeft schade omdat u de Welzijnswet niet volgt?

Eén van uw medewerkers berokkent schade aan een klant zonder dat hij duidelijk in de fout ging. De klant vraagt toch een schadevergoeding. Hij beweert dat u als werkgever in de fout ging omdat u de Welzijnswet niet correct uitvoerde. Wat zei het Hof van Cassatie daar onlangs over?

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 22.06.2022

Moet een sollicitant wel op alle vragen eerlijk antwoorden?

Een werkgever zag er geen graten in om aan een sollicitante te vragen of ze van plan was om op korte termijn aan kinderen te beginnen. Het bedrijf zocht immers iemand die op korte termijn volop aan de slag kon. Wat als na de aanwerving bleek dat ze hierover gelogen had?

AUTO - MEERWAARDE - 21.06.2022

Hoeveel belasting bij doorverkoop leaseauto met winst?

De leasing van de auto via uw BV loopt ten einde en zij kan die auto voor een interessante prijs overkopen. Hoe wordt uw BV dan belast als ze die auto doorverkoopt met winst? Maakt het daarbij uit of uw BV die auto na het lichten van de aankoopoptie eerst nog enkele jaren gebruikt of meteen doorverkoopt?

JAARREKENING - BOEKHOUDING - 21.06.2022

Is uw boekhouding bewijskrachtig?

Bij een vennootschapscontrole durft de controleur soms weleens de bewijskracht van de boekhouding in vraag te stellen. Wanneer is een boekhouding eigenlijk bewijskrachtig en wat zijn de fiscale gevolgen als dat niet zo zou zijn?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 21.06.2022

Heeft u in 2021 dividenden ontvangen?

Uw boekhouder wil weten of u privé in 2021 dividenden ontvangen heeft. Als dat zo is, wil hij graag dat u hem een overzicht bezorgt van de bedragen en de roerende voorheffing. Waarom vraagt hij dat?

ONKOSTENVERGOEDING - 21.06.2022

Kilometervergoeding retroactief verhoogd!


BTW - AANGIFTE - 21.06.2022

Vakantieregeling voor btw-aangiftes


AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 21.06.2022

Zijn de kosten van een tweede auto in uw vennootschap aftrekbaar?

U bent de enige bestuurder van een vennootschap zonder werknemers. Kan uw vennootschap dan de kosten van twee auto’s in aftrek brengen of niet?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 21.06.2022

Fiches 281.50 niet tijdig ingediend?


AFTREKBARE KOSTEN - RELATIEGESCHENKEN - 21.06.2022

Naar een feestje en de fiscus betaalt mee voor het cadeau?

Deze zomer wordt u wellicht verwacht op allerhande trouwfeesten, verjaardagsfeesten, babyborrels, enz. van uw zakenrelaties. Daar hoort natuurlijk een mooi cadeau bij. Kunt u die cadeau’s dan kopen op kosten van uw BV, en in welke mate zijn die kosten aftrekbaar?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 21.06.2022

Verhuren aan vennootschappen van u en uw partner

U en uw partner zijn allebei aandeelhouder en/of bestuurder van vennootschappen. Hoe zit het dan met de mogelijke huurherkwalificatie als u aan één of meer van die vennootschappen een pand verhuurt?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - FISCALE VERLIEZEN - 21.06.2022

Enkele vragen over de aftrek van overgedragen verliezen

Uw vennootschap heeft voor boekjaar 2021 een belastbare winst, maar ze heeft ook nog overgedragen fiscale verliezen uit het verleden. Onder welke voorwaarden zijn die aftrekbaar van de winst en wanneer is de aftrek uitgesloten?

VZW - BOEKHOUDING - 21.06.2022

Uw VZW gaat niet akkoord met een factuur, dus protesteren?

Stel, uw VZW ontvangt een factuur van een evenementenbureau voor de organisatie van een muziekfestival. U bent het echter niet eens met die factuur. Kunt u die factuur dan gewoon niet betalen of moet u daartegen formeel protest aantekenen? Hoe pakt uw VZW dat het best aan?

VZW - ACTIVITEITEN EN EVENTS - 21.06.2022

Extra ‘Sabam’ betalen als uw VZW een fuif organiseert?

Speelt uw VZW muziek af in de kantine of foyer, dan moet u daarvoor ‘Sabam’ (auteursrechten) betalen. Aan welke tarieven mag u zich dan verwachten en wat als uw VZW ook af en toe een fuif of een evenement in die kantine organiseert om extra geld in het laatje te brengen. Moet u dan extra ‘Sabam’ betalen?

VZW - BTW - 21.06.2022

Als VZW een zaal verhuren: met of zonder btw?

Uw VZW beschikt over een ruime (feest)zaal en om extra fondsen te vergaren, zou ze die nu geregeld willen verhuren. Moet uw VZW op een dergelijke verhuur dan btw aanrekenen? Maakt het daarbij een verschil naargelang ze die zaal verhuurt aan de lokale jeugdbeweging, particulieren of aan bedrijven?

VZW - BELASTINGEN - 21.06.2022

Tijd voor de aangifte rechtspersonenbelasting aj. 2022 van uw VZW

Sinds 17 mei 2022 kan uw VZW haar belastingaangifte voor aanslagjaar 2022 indienen via Biztax. Is dat ook verplicht als er geen belasting verschuldigd is? Tot wanneer heeft uw VZW daarvoor de tijd en wat als u dat niet (tijdig) doet?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 21.06.2022

Wanneer zijn uw premies schuldsaldoverzekering aftrekbaar als beroepskosten?

Volgens de fiscus kunt u voor uw premies schuldsaldoverzekering het fiscale voordeel van het zgn. langetermijnsparen krijgen, maar mag u die premie in uw eenmanszaak niet als beroepskosten aftrekken. Nochtans stelt de rechtspraak regelmatig dat dit wel kan! Hoe zit dat precies en wat moet u hiervan onthouden?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - BTW - 21.06.2022

Zomeruitstel btw: toch eerst even met uw boekhouder overleggen?

Uw boekhouder moet normaal gezien de eerstvolgende btw-aangifte uiterlijk op 20 juli indienen, maar zoals altijd wordt er ook in 2022 een zomeruitstel gegeven. Een kort overleg met uw boekhouder kan echter geen kwaad om te weten of dat uitstel voor uw concrete situatie wel interessant is.

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 21.06.2022

Beroepsverplaatsing met privéauto: hogere km-vergoeding!

In principe geldt er ieder jaar vanaf 1 juli een nieuw tarief voor de km-vergoeding, maar dit jaar is er meer aan de hand. Hoezo? Waar gaat dat over?

FACTUUR - VARIA - 21.06.2022

Een klant wil zijn facturen in een andere taal ontvangen?

Uw klantenbestand breidt zich uit en daar zitten ook anderstalige klanten bij, zowel uit België als uit het buitenland. Mag u hun dan een factuur in hun taal bezorgen? Met welke spelregels moet u rekening houden?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 21.06.2022

De hoogte van het alimentatiegeld bepalen: hoe zit dat als u via vennootschap werkt?

Bij het bepalen van alimentatie voor de ex en/of de kinderen wordt gekeken naar ieders inkomsten. Hoe gaat men dan te werk als u een eigen vennootschap heeft? Kan men dan een hoger inkomen in aanmerking nemen dan wat u zich uitkeert?

WAALS GEWEST - HUUR - 21.06.2022

Kwaliteitsnormen voor huurwoning in Wallonië?


VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 21.06.2022

Vlaamse woning kopen en fiscus sponsort de renovatie?

Stel, uw klant heeft interesse in een grondig te renoveren woning, maar ziet op tegen de kostprijs van die renovatie. Mogelijk kunt u hem dan over de streep trekken dankzij het Vlaamse ‘renovatietarief’ van 1% i.p.v. 3%. Wanneer heeft hij precies recht op die verlaagde kooprechten en zijn er nog andere voordelen?

WONINGHUUR - VERLENGING - 21.06.2022

Hoe kunt u de woninghuur van korte duur verlengen?

Stel, u sloot een woninghuurcontract van korte duur van één jaar. U zou dat contract graag nog eens verlengen, bv. voor nogmaals één jaar. Hoe moet u dat precies aanpakken, zodat die verlenging geldig is?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 21.06.2022

Antiwitwas en het klantenonderzoek als vastgoedmakelaar

Een van de belangrijkste verplichtingen inzake antiwitwas als vastgoedmakelaar is het klantenonderzoek. Welke documenten heeft u nodig ter identificatie en wanneer verwacht men dat u extra waakzaam bent en verder onderzoek uitvoert?

VASTGOEDMAKELAAR - 21.06.2022

Antiwitwas: wat wijzigt er op 1 juli 2022?

Vanaf 1 juli 2022 geldt er een nieuw reglement met spelregels inzake ‘antiwitwas’ waar u als vastgoedmakelaar rekening mee moet houden. Wat wijzigt er?

MEDE-EIGENDOM - STEMRECHT - 21.06.2022

Wie gaat akkoord met de vervanging van de schoorsteen?

Doordat condensatieketels voor de verwarming de norm worden, moeten in veel appartementsgebouwen de schoorstenen aangepast worden. Moet die beslissing dan voor het hele gebouw of per schoorsteen genomen worden?

VERKOOP - VARIA - 21.06.2022

Een onroerend goed verkopen van een demente eigenaar?

De kinderen van een demente persoon willen graag een bepaald onroerend goed verkopen waar de demente persoon (mee) eigenaar van is. Er werd echter voordien geen zorgvolmacht opgesteld. Wat is in dat geval de precieze procedure die ze kunnen volgen?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 21.06.2022

Gratis lenen om Vlaamse woning te renoveren


REGISTRATIERECHTEN - BOUWGROND - 21.06.2022

Uw bouwgrond in ruil voor een nieuw appartement?

Stel, u heeft een bouwgrond en wordt gecontacteerd door een projectontwikkelaar/aannemer die daarop een aantal appartementen wenst te bouwen. In ruil voor uw grond biedt hij u mogelijk een van de nieuwe appartementen aan. Hoe pakt u dat fiscaal gezien het best aan?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 17.06.2022

Hervorming wettelijk pensioen zelfstandigen – impact op de 80%-regel

Bij de berekening van het maximale pensioenkapitaal dat op basis van de 80%-regel fiscaal voordelig opgebouwd kan worden, moet er rekening gehouden worden met een (geraamd) wettelijk pensioen. In een circulaire van 31 maart 2022 verduidelijkt de Belastingadministratie hoe de recente hervorming van het wettelijk pensioen voor zelfstandigen (nl. afschaffing correctiecoëfficiënt) doorwerkt in de 80%-regel.

ONROEREND GOED - 17.06.2022

Uitonverdeeldheidtreding tussen aandeelhouder en NV m.b.t. onroerend goed: einde van een saga?

De optimalisatietechniek waarbij een aandeelhouder samen met zijn vennootschap een onroerend goed in onverdeeldheid aankoopt om het nadien fiscaal voordelig naar de privé te kunnen halen, lijkt ten dode opgeschreven. In het geval van een NV is volgens de fiscus niet het verdeelrecht, maar wel steeds het hogere verkooprecht van toepassing. Het Grondwettelijk Hof bevestigt in een recent arrest dat er geen sprake is van discriminatie.

BTW - BTW AANREKENEN - 17.06.2022

Nieuwe btw-regels van toepassing vanaf 1 juli 2022 bij terbeschikkingstelling van gemeubeld logies!

Vanaf 1 juli 2022 wordt de btw-wetgeving rond het ter beschikking stellen van gemeubelde logies gewijzigd. Is deze terbeschikkingstelling een hoteldienst waarop 6% btw verschuldigd is en de verhuurder recht heeft op btw-aftrek? Gaat het over een onroerende verhuur, komt er dan in principe geen btw aan te pas? Wanneer is de terbeschikkingstelling dan een hoteldienst?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 17.06.2022

Laadpalen: verhoogde aftrek en investeringsaftrek combineren mag dan toch niet!

Investeert uw vennootschap in een laadpaal, dan kan ze die kosten voor 100% of soms zelfs voor 200% inbrengen. Kan zij daarbovenop nog gebruikmaken van de investeringsaftrek van 25%?

AUTO EN TRANSPORT - BEDRIJFSWAGEN - 17.06.2022

Voordeel alle aard elektrische wagens onder hoogspanning

De ingezette koers richting een groene autofiscaliteit leidt tot een extra uitdaging voor de werkgever: elke werknemer (of bedrijfsleider) moet de plug-inhybride of elektrische bedrijfswagen ook kunnen laden. Voor de verschillende alternatieven, van homecharging tot een laadpas, moet evenwel vastgesteld worden dat die keuze niet altijd dezelfde fiscale impact heeft m.b.t. het toe te passen voordeel alle aard (VAA).

CONTROLE EN GESCHILLEN - SANCTIES - 17.06.2022

Kan de fiscus zowel een boete als een belastingverhoging toepassen?

Als u een belastingaangifte te laat indient, kunt u een boete krijgen, maar een belastingverhoging kan ook. Kunnen die twee sancties echter samen opgelegd worden? Wat zei Cassatie hierover op 21.04.2022?

NALATENSCHAP - 17.06.2022

ERFonline: een nieuwe tool voor de aangifte nalatenschap in het Vlaams gewest

De Vlaamse Belastingdienst lanceerde recent een nieuwe tool voor het invullen en indienen van de aangifte nalatenschap in het Vlaams gewest: ERFonline. Hoe kunt u deze tool gebruiken? Worden er gegevens automatisch ingevuld? En voor wie zouden we het gebruik van de tool aanraden?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 16.06.2022

Auto partner aftrekbaar wegens bezoldigingstheorie?

Een BV verantwoordt de aftrek van de kosten van een tweede auto, die door de echtgenote van de bestuurder gebruikt wordt met de zgn. bezoldigingstheorie. Aanvaardt de rechter dit?

CONTROLE & GESCHILLEN - BETWISTINGEN - 16.06.2022

Kan de fiscus abstractie maken van een vennootschap?

Een modeontwerpster is zaakvoerster van een managementvennootschap. Haar modelabel heeft ze in licentie gegeven aan de productievennootschap waarvan ze vroeger zaakvoerster was. Volgens de fiscus is ze nog altijd bedrijfsleider van de eerste vennootschap en zijn de royalty’s die ze in ruil krijgt, belastbaar als bedrijfsleidersloon. Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 16.06.2022

Balans opfleuren met herwaarderingsmeerwaarden?

Om het eigen vermogen van zijn vennootschap op te krikken, heeft een collega zijn cijfers voor 2021 opgefleurd door een ‘herwaarderingsmeerwaarde’ op de balans te laten boeken. Kan dat ook iets zijn voor uw vennootschap en wint u er fiscaal gezien iets mee?

VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 16.06.2022

Best tegen 11 juli 2022 voorafbetalen?

Uw vennootschap kan in 2022 nog drie voorafbetalingen doen. Waarom is de voorafbetaling van 11 juli beter dan die van 10 oktober of 20 december 2022?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 16.06.2022

In 2021 een vrijgestelde wederopbouwreserve aanleggen?

Als uw vennootschap tijdens het ‘coronajaar’ 2020 bedrijfsverlies geleden heeft, dan kan ze haar winst van het afgelopen boekjaar 2021 tijdelijk (deels) vrijstellen via zgn. wederopbouwreserves. Is dat wel altijd een goed idee?

KOSTEN EIGEN AAN DE WERKGEVER - KILOMETERVERGOEDING - 16.06.2022

Hoger tarief kilometervergoeding en indexering per kwartaal!

Als gevolg van de dure brandstofprijzen wordt de forfaitaire km-vergoeding die kan toegekend worden aan werknemers en bedrijfsleiders retro-actief verhoogd van € 0,3707/km naar € 0,402/km. Dit laat minister Van Peteghem weten via een bericht op zijn website. Daarnaast zal het bedrag voortaan per kwartaal geïndexeerd worden. Wat moet u hierover weten?

RECHT - OFFERTES EN CONTRACTEN - 15.06.2022

Uw particuliere klant wil zijn geld terug, hoe reageren?

Een particuliere klant komt enkele dagen na zijn aankoop opnieuw in de winkel en vraagt zijn geld terug. Moet u op die vraag ingaan of kunt u zeggen dat ‘gekocht gekocht is’? Gelden er andere regels als de klant iets op uw webshop kocht?

RECHT - LEVERING - 15.06.2022

Leveringsbon getekend, reclameren nog mogelijk?

Een leverancier laat goederen bij u afleveren en vraagt u de leveringsbon af te tekenen. Kunt u dan nadien, als u vaststelt dat er iets mis was met de levering, nog opmerkingen maken? Welke voorzorgen kunt u nemen bij de ondertekening?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 15.06.2022

Garantie bij verkeerde installatie door uw particuliere klant?

Een particuliere klant vraagt u om binnen de wettelijke garantietermijn garantie te geven op een product dat blijkbaar verkeerd geïnstalleerd werd. Moet u in dat geval effectief garantie geven? Wie moet in zo’n geval wat precies bewijzen?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 15.06.2022

Een deel van de prijs terugbetalen als ‘garantie’?

Als een consument aanspraak kan maken op de wettelijke garantie van twee jaar, kan die soms vragen dat u hem (een deel van) de aankoopprijs terugbetaalt. Wanneer is dat het geval en hoe wordt dat dan bepaald?

RECHT - SLECHTE BETALERS - 15.06.2022

Geen voorschot betalen, niet bestellen

Een particuliere klant betaalt het afgesproken voorschot niet. Kunt u dan zomaar weigeren om wat hij bij u kocht, te bestellen bij uw leverancier? Waarom is het zinvol om afspraken te maken in uw algemene voorwaarden?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 15.06.2022

Al beginnen met de solden vóór 1 juli?

De zomersolden beginnen dit jaar op vrijdag 1 juli 2022. Mag u in een sector waar er geen sperperiode geldt voordien al solden doen of moet u effectief wachten tot die datum? Kunt u al solden geven zonder ze echt aan te kondigen?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 14.06.2022

Online beleggers reageren sneller

De oorlog in Oekraïne en andere geopolitieke en economische ontwikkelingen laten de financiële markten niet onberoerd. Online kunt u daar vlot op inspelen.

TELEFONIE - SMARTPHONE - 14.06.2022

Tips voor het toetsenbord van uw smartphone

Er is geen toetsenbord dat u zo vaak op een dag gebruikt als dat van uw smartphone. Hier zijn enkele minder bekende maar nuttige handigheden die u het typen makkelijker maken.

ZAKELIJK - VARIA - 14.06.2022

Zakelijke podcasts op Spotify

Spotify profileert zich alsmaar meer als de verzamel- en luisterplaats voor podcasts. Vindt u hier relevante uitzendingen voor ondernemers en hoe beheert u deze dan?

ZAKELIJK & ONTSPANNING - REIZEN - 14.06.2022

Onmisbare apps voor elke (zaken)reis

Reist u vaak naar het buitenland voor zaken of vertrekt u binnenkort op een welverdiende vakantie? Deze apps mogen dan niet ontbreken op uw smartphone.

E-MAIL - BEVEILIGING - 14.06.2022

Zet e-mailtrackers buitenspel

E-mailtrackers worden erg vaak gebruikt in allerhande berichten en nieuwsbrieven om te achterhalen wat u met het bericht doet. Hoe houdt u deze trackers tegen?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 14.06.2022

Mobiele hotspot of mifi gebruiken op reis?

Voor reizigers is wifi een basisbehoefte geworden. Wat kunt u zelf doen als het wifinetwerk ter plaatse niet goed genoeg is?

BELASTINGAANGIFTE - 14.06.2022

Aangiftejaar beschermingsvergoeding?

De zgn. (COVID-19-)beschermingsvergoeding is niet belastingvrij. U heeft er al drie schijven van ontvangen. In welk jaar moe(s)ten die aangegeven worden?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGAFTREK - 14.06.2022

Van het thuiskabinet naar een ander kabinet: welke aftrek?

Stel, u heeft thuis een kabinet en werkt ook elders (ziekenhuis, tweede kabinet, enz.). Zijn verplaatsingen vanuit het thuiskabinet naar de tweede werkplaats dan woon-werkverplaatsingen of werk-werkverplaatsingen? In de personenbelasting is het tweede fiscaal gezien interessanter. Wat zegt een recent arrest erover?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 14.06.2022

Zelf opzeggen wegens burn-out, toch uitkeringen?

Stel, een patiënt-bediende kampt al maanden met een burn-out. Het lijkt aangewezen om de band met zijn werk/bedrijf/collega’s helemaal door te knippen. Dat kan door zelf zijn opzeg te geven tijdens de arbeidsongeschiktheid, maar welke invloed heeft dat op ziekte- of andere uitkeringen na afloop van de opzegtermijn?

ORDE - HUISARTSEN - 14.06.2022

Weigeren op huisbezoek te gaan: mag dat?

In een advies van 23 april 2022 heeft de Nat. Raad de vraag behandeld of een huisarts (buiten de wachtdienst) verplicht is om in te gaan op het verzoek van een (‘mobiele’) patiënt om op huisbezoek te komen. Wat is de precieze draagwijdte van dit (deontologische) antwoord en hoe zit dat op juridisch vlak in elkaar?