AUTO - MEERWAARDE - 21.06.2022

Hoeveel belasting bij doorverkoop leaseauto met winst?

De leasing van de auto via uw BV loopt ten einde en zij kan die auto voor een interessante prijs overkopen. Hoe wordt uw BV dan belast als ze die auto doorverkoopt met winst? Maakt het daarbij uit of uw BV die auto na het lichten van de aankoopoptie eerst nog enkele jaren gebruikt of meteen doorverkoopt?

Auto overkopen bij einde lease

Leasing/renting van een auto. Het gaat hier om de huur van een auto die eigendom blijft van de leasingmaatschappij. Uw BV boekt dus geen afschrijvingen op de auto maar neemt de rentingfacturen op in haar kosten.

Aftrekbeperking autokosten. Net zoals bij een auto die eigendom is van uw BV, zijn de rentingkosten aftrekbaar tussen 50% en 100%, in functie van de CO2 -uitstoot. Bij een CO2 -uitstoot vanaf 200 g/km is de huur slechts voor 40% aftrekbaar.

Auto overkopen bij einde leasing... Op het einde van de lease kan uw BV de auto overkopen voor een vooraf bepaalde prijs, die gewoonlijk (veel) lager ligt dan de marktwaarde van de auto.

... en later doorverkopen met winst. Heeft uw BV de auto goedkoop kunnen overkopen op het het einde van de lease, dan zal ze bij een latere verkoop van die auto meestal een mooie meerwaarde (winst) verwezenlijken.

Belasting op winst bij doorverkoop

Meerwaarde op auto slechts deels belastbaar. Behaalt uw BV een meerwaarde, lees: winst bij de verkoop van een auto, dan is die meerwaarde maar belastbaar in de mate dat de afschrijvingen op die auto fiscaal aftrekbaar geweest zijn.

Ook bij verkoop van een leasewagen? Dat was niet helemaal duidelijk. Het gaat hier strikt gezien immers niet om afschrijvingen maar om rentingkosten die maar beperkt aftrekbaar waren. Volgens de minister verschillen de regels dan naargelang uw BV de auto op het einde van de lease al dan niet nog (enkele jaren) verder gebruikt alvorens die verder te verkopen (parl. vr. nr. 904, 28.02.2022).

Na einde lease auto verder gebruiken... Dan moet uw BV de prijs die u betaald heeft bij het lichten van de aankoopoptie lineair afschrijven over drie jaar. Die afschrijvingen zijn aftrekbaar tussen 50% en 100% (40% bij een CO2 -uitstoot van 200 g/km of meer).

... en dan pas doorverkopen met winst. Verkoopt uw BV de wagen na drie jaar, dan is die volledig afgeschreven (boekwaarde = € 0). De winst of meerwaarde is dan gelijk aan de verkoopprijs. Die winst is dan belastbaar in de mate dat de afschrijvingen gedurende die drie jaar aftrekbaar waren.

Voorbeeld. Op het einde van de lease koopt uw BV de auto over voor € 8.000. Ze gebruikt de wagen nog drie jaar, waarbij de afschrijvingen voor 63% aftrekbaar zijn (CO2 -uitstoot = 120 g/km). Op het einde van die drie jaar is de auto volledig afgeschreven en verkoopt uw BV die voor € 4.000. Die meerwaarde is dan slechts belastbaar ten belope van € 2.520 (€ 4.000 × 63%).

Na einde lease meteen doorverkopen. In dat geval is de volledige meerwaarde belastbaar. Uw BV heeft nl. nooit (beperkt aftrekbare) afschrijvingen geboekt op die auto. Het feit dat de rentingkosten slechts beperkt aftrekbaar waren, maakt niet uit.

Voorbeeld. Op het einde van de lease koopt uw BV de auto voor € 8.000 en ze verkoopt die meteen door voor € 12.000. De winst van € 4.000 is dan integraal belastbaar, er werden door uw BV immers nooit afschrijvingen geboekt op de auto.

Verkoopt u een leaseauto meteen na het lichten van de aankoopoptie, dan is de eventuele winst bij die verkoop volledig belastbaar. Uw BV heeft er immers nooit (beperkt aftrekbare) afschrijvingen op geboekt. Gebruikt u die auto na het einde van de lease eerst nog bv. drie jaar in uw BV, dan is de meerwaarde slechts deels belastbaar, nl. in functie van de fiscaal aanvaarde afschrijvingen gedurende die drie jaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878