Alle domeinen

2022 - Augustus

VERZEKERINGEN - ARBEIDSONGEVAL - 31.08.2022

Schadestatistiek van uw polis arbeidsongevallen opvragen?

Wilt u een korting bekomen op uw polis arbeidsongevallen, dan vraagt u dit het best in het begin van de maand september. Er wordt aangeraden om u hiervoor te baseren op de zgn. schadestatistiek die u kunt opvragen bij uw arbeidsongevallenverzekeraar. Soms kunt u die statistiek echter beter niet opvragen...

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - AANGEPAST WERK - 31.08.2022

Medische overmacht als re-integratie niet mogelijk is?

Stel, voor uw langdurig zieke werknemer wordt er een re-integratietraject gestart en daarbij blijkt dat hij definitief arbeidsongeschikt is voor zijn werk én dat er geen aangepast werk mogelijk is. Kunt u in dat geval als werkgever een zgn. medische overmacht inroepen? Recent sprak een rechter zich uit.

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 31.08.2022

Een sollicitant die opleiding nodig heeft aanwerven in IBO?

Als werkgever moet u in deze tijden met een krappe arbeidsmarkt creatiever zijn. Werkzoekenden die niet genoeg ervaring hebben voor een bepaalde job, kunt u voorstellen om een zgn. IBO-contract te sluiten. Is dat voordelig? Wat is er onlangs gewijzigd in het Brussels gewest?

LOON - LOONKOSTEN - 31.08.2022

Jobbonus of werkbonus, wie krijgt wat en hoeveel?

De federale werkbonus zorgt ervoor dat werknemers die weinig verdienen, netto meer loon overhouden. Die werkbonus verhoogde al enkele keren in 2022. Vanaf eind 2022 is er voor bepaalde werknemers ook een ‘Vlaamse jobbonus’ voorzien. Wat is nu precies het verschil tussen die twee maatregelen?

ONDERBREKING LOOPBAAN - thematisch verlof - 31.08.2022

Verlofstelsel voor zorg voor zwaar zieke: thematisch verlof

Stel, een werknemer wil graag voor een oudere persoon, bv. zijn eigen vader die zwaar ziek is, zorgen en wil daarom graag tijdelijk, volledig of deeltijds thuisblijven om zorg te bieden. Er bestaan intussen echter wel vijf verschillende systemen die dan van toepassing zijn! Welk systeem kiest hij nu het best?

ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 31.08.2022

Verlofstelsel voor zorg voor zwaar zieke: tijdskrediet

Stel, een werknemer heeft een ouder die zwaar ziek is en wil een lange periode thuisblijven om zorg te bieden. Eens hij het recht op zijn thematische verloven heeft uitgeput, wil hij mogelijk ook tijdskrediet met motief ‘zorg’ nemen. Welke werknemers komen daarvoor in aanmerking?

ONTSLAG - OPZEGTERMIJN - 31.08.2022

Wanneer verstuurt u de opzegbrief?

Stel, u ontslaat een arbeider of bediende met een opzegtermijn. Wanneer verstuurt u dan ten laatste de aangetekende brief zodat de opzeg op maandag kan ingaan? Welke wijziging is er op komst?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 31.08.2022

Fietsvergoeding verhoogd in PC 200


PENSIOEN - BRUGPENSIOEN - 31.08.2022

Wijzigde er iets voor brugpensioen in 2022?


SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 31.08.2022

Meer interesten krijgen bij een lange procedure?

Als u een discussie heeft met een klant voor de rechtbank, kan dat weleens een lange tijd duren. Wint u de zaak (deels), dan kunt u veelal ook interesten vragen van de klant. Hoe kunt u dan te werk gaan om die zo hoog mogelijk te krijgen?

RECHT - RECLAME - 31.08.2022

Uitpakken met dat u ‘de beste’ bent?

U zou reclame willen maken door te zeggen dat u de beste aannemer bent van de streek. Is zo’n reclame wel toegelaten? Wat zijn de wettelijke spelregels en wat riskeert u als u zich daar niet aan houdt?

ONROEREND GOED - VERKOOP - 31.08.2022

Het gehuurde magazijn later kopen?

U huurt een magazijn met bureelruimte voor uw aannemingsbedrijf. Heeft u dan een voorkooprecht als dat later verkocht wordt? Kunt u zoiets met uw verhuurder overeenkomen en wat is eigenlijk het verschil met een zgn. voorkeurrecht? Hoe gaat u het best te werk?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 31.08.2022

Bij wie verder aankloppen als de klant zijn huis verkoopt?

U heeft een discussie met een klant over een openstaande rekening of over gebreken in de werken die u deed. Met wie moet u dat afhandelen als de klant zijn woning verkoopt? Kunnen de klant en de koper daar ook afspraken over maken?

6% BTW - AFBRAAKWERKEN - 31.08.2022

Factuurvermelding bij afbraak en wederopbouw tegen 6% btw volstaat?

Uw klant vraagt u om een pand af te breken en een privéwoning in de plaats te zetten. Volstaat dan de factuurvermelding die sinds 01.07.2022 geldt?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 31.08.2022

Uw tussentijdse factuur niet betaald, en dan?

Als u ‘grotere’ werken doet bij een klant, stuurt u die allicht tussentijds een of meerdere facturen. Wat gebeurt er als die factuur onbetaald blijft? Moet u de werken dan toch blijven verderzetten?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 31.08.2022

Hoe als aannemer juridisch veilig een regelingsvoorstel doen?

U heeft als aannemer een discussie met een bouwheer en wilt een regelingsvoorstel doen waarbij elkeen ‘water bij de wijn doet’. Hoe moet u daarbij te werk gaan om te vermijden dat de bouwheer dat later tegen u gebruikt?

VZW - BESTUUR - 31.08.2022

Bestuurder of een lid van uw VZW verhuist, wat komt daarbij kijken?

Als iemand verhuist, moet hij of zij die adreswijziging uiteraard steeds doorgeven aan de plaatselijke overheidsdiensten. Heeft ook uw VZW de plicht om het een en ander aan te (laten) passen als een van haar bestuurders of een lid verhuist?

VZW - VRIJWILLIGERS - 31.08.2022

Uittreksel uit strafregister vragen aan medewerkers in uw VZW vanaf 1 januari 2023

Vlaamse VZW’s waarvan de activiteiten gericht zijn op minderjarigen, moeten vanaf (uiterlijk) 1 januari 2023 een uittreksel uit het strafregister vragen aan nieuwe medewerkers. Wat houdt die verplichting precies in en wat als er zich een kandidaat-medemerker met een strafblad meldt?

VZW - ACTIVITEITEN EN EVENTS - 31.08.2022

Een tombola organiseren met uw VZW, mag dat zomaar?

Uw VZW overweegt om een bingoavond, een pronostiek of een tombola te organiseren om geld in het laatje te brengen. Mag dat eigenlijk zomaar? Welke spelregels moet u dan volgen? En wat verandert er vanaf (wellicht) september 2022 precies inzake tombola’s?

VZW - VERZEKERINGEN - 31.08.2022

Werknemer van uw VZW heeft ongeval tijdens telewerk?

Wellicht mogen ook de werknemers van uw VZW sinds de coronacrisis regelmatig van thuis uit werken. Heeft dat nieuwe gegeven een impact op uw arbeidsongevallenverzekering? Wat als uw werknemer thuis een ongeval heeft, geniet hij/zij dan dezelfde bescherming als bij een ongeval op kantoor?

ONKOSTENVERGOEDING - 30.08.2022

Meer dagvergoeding sinds 01.09.2022!


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 30.08.2022

‘Onterecht’ liquidatiereserves aangelegd: 10%-heffing kwijt?

Mits ze een extra heffing van 10% betalen, kunnen kmo’s hun winsten oppotten als liquidatiereserves en die later uitkeren tegen 5% rv i.p.v. tegen 30% rv. Wat als later blijkt dat u zo’n liquidatiereserve eigenlijk niet kon aanleggen? Bent u die extra heffing van 10% dan kwijt? Wat zei de minister daarover op 26.04.2022?

MEERWAARDE - GESPREIDE BELASTING - 30.08.2022

Gespreide taxatie van meerwaarden: soms prorateren?

Verkoopt uw BV een pand dat ze al meer dan vijf jaar bezit met winst, dan kan ze ervoor kiezen die winst (meerwaarde) gespreid te laten belasten in plaats van in één keer. Maar wat als dat pand onlangs verbouwd werd? Kunt u dan ook de volledige winst gespreid laten belasten? Wat zei de rechter daarover op 19.05.2022?

VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - FUSIE - 30.08.2022

Continuïteit, neutraliteit en retroactiviteit bij fusie

U wilt uw vennootschap fusioneren met een andere door die over te nemen. Uw boekhouder slaat u echter om de oren met termen als het zgn. continuïteitsbeginsel, fiscale neutraliteit en boekhoudkundige retroactiviteit. Wat is dat allemaal?

OMVORMING VENNOOTSCHAP - 30.08.2022

Oprichtersaansprakelijkheid na omvorming?


BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 30.08.2022

Uw sociale bijdragen door uw BV laten betalen?

U bent als bedrijfsleider sociale bijdragen voor zelfstandigen verschuldigd op uw loon. Uw vennootschap kan die bijdragen echter ook betalen in uw plaats. Waarom zou u dat doen, en wat zijn de fiscale gevolgen?

BTW - TERUGGAVE - 30.08.2022

Hoe en wanneer een btw-tegoed terugvragen?

Heeft uw BV een btw-tegoed dat ze wil terugkrijgen, dan moet ze uitdrukkelijk om de terugbetaling vragen. Hoe doet u dat, en hoeveel tijd heeft u daarvoor?

AUTO - 30.08.2022

Auto besteld, maar pas na 01.07.2023 geleverd: is dat fiscaal gezien een probleem?

U wilt een nieuwe auto kopen of leasen voor uw vennootschap, maar die zou pas na 01.07.2023 geleverd worden. Zijn de autokosten dan aan de nieuwe, strengere aftrekbeperking onderworpen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.08.2022

Vlugger terugkrijgen van de belastingen?


AANDELEN - AANDELEN OP NAAM - 30.08.2022

In orde met het UBO-register, of toch nog niet?

De pers meldde onlangs dat de fiscus de voorbije maanden voor € 38.500 boetes geïnd heeft, wegens het niet-nakomen van de verplichtingen inzake het UBO-register. Hoe zit het nu ook alweer met dat register? En moet u nog iets doen als uw boekhouder die registratie al in orde gebracht heeft?

RECHT - 30.08.2022

Slachtoffer van phishing of hacking: wat zijn uw rechten?

U gaat in op een valse e-mail of sms die zogenaamd uitgaat van uw bank, waardoor uw bankrekening geplunderd wordt. Kunt u dan uw bank aansprakelijk stellen? Binnen welke grenzen is dat mogelijk? Kan de bank haar aansprakelijkheid betwisten omdat u zelf in de fout ging? Wat zijn uw rechten als een e-mail van een leverancier met een factuur in de bijlage gehackt wordt en u daardoor de factuur op een fout rekeningnummer betaalt? Waarom is het belangrijk om sowieso uw bank dadelijk te contacteren wanneer u zo’n fraude vaststelt?

VRUCHTGEBRUIK - 30.08.2022

Vruchtgebruiker of blote eigenaar: wie betaalt de rekeningen?

Als de langstlevende het vruchtgebruik erft van een onroerend goed en de kinderen de blote eigendom, of als de ouders en de kinderen samen via een gesplitste aankoop een onroerend goed gekocht hebben, dan kan er discussie ontstaan over wie bepaalde kosten moet betalen. Wie betaalt de herstellingen aan het pand? Kan de vruchtgebruiker vragen dat de blote eigenaar de onroerende voorheffing betaalt? Wie draagt de kosten voor de brandverzekering?

SUCCESSIEPLANNING - 30.08.2022

Statuten maatschap aanpassen aan het nieuwe vennootschapsrecht?

Met de wet van 23 maart 2019 werd een nieuw vennootschapsrecht ingevoerd. De vennootschappen die op dat moment al bestonden, krijgen tot uiterlijk 1 januari 2024 de tijd om zich aan te passen. Welke aanpassingen zijn er precies nodig aan de statuten van uw maatschap? En wat zijn de risico’s als u de statuten van uw maatschap niet tijdig aanpast?

VERHUUR - 30.08.2022

Uw huurder blijft na afloop van het contract toch in uw pand wonen

Moet u de huur tegen de einddatum van het contract opzeggen wanneer u een huis of appartement voor negen jaar verhuurt? Hoe gaat u daarbij te werk en welke opzegtermijn moet u naleven? Wat zijn uw rechten en plichten als er geen opzeg gegeven wordt? Hoe kunt u dan alsnog de huurovereenkomst beëindigen? Wat kunt u ondernemen als de huurder toch blijft zitten, hoewel u tijdig een opzeg gaf? Zijn de regels anders als u een huurovereenkomst voor een korte duur sloot?

ONROEREND GOED - 30.08.2022

Compromis of aankoop-verkoopbelofte: wat als de koper zich bedenkt?

Bij de verkoop van een onroerend goed wordt soms gewerkt met een aankoop-verkoopbelofte in plaats van een compromis. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Wat zijn de rechten van de koper en de verkoper als de tegenpartij zich dan achteraf bedenkt? Wat gebeurt er dan met de optieprijs? Kunt u de gedwongen uitvoering van de overeenkomst vragen of moet u zich beperken tot een schadevergoeding?

BELASTINGEN - 30.08.2022

Wanneer kunt u alimentatie fiscaal aftrekken?

Misschien betaalt u een onderhoudsuitkering aan uw ex of zijn uw ouders behoeftig en betaalt u hun een maandelijkse uitkering. Kunt u die onderhoudsuitkeringen dan fiscaal aftrekken? Voor welk bedrag? Heeft u daar steeds een vonnis voor nodig? Kunt u de alimentatie achteraf nog aftrekken als u eerst naliet om ze correct en tijdig te betalen? Is ook de bijdrage die u betaalt in de buitengewone kosten van uw kinderen fiscaal aftrekbaar?

BELEGGEN - 30.08.2022

Geen negatieve rente meer?

Een aantal banken rekenen geen negatieve rente meer aan. Hoe komt dat? Doet uw bankier dat ook? Is dit op termijn goed nieuws voor spaar- en termijnrekeningen?

BELEGGEN - 30.08.2022

Amerikaanse dollar: posities nu afbouwen?

In een goed gespreide portefeuille zitten meestal ook heel wat dollarposities, zowel in aandelen als in obligaties en soms ook in fondsen. Bouwt u nu het best die dollarposities wat af, nu de dollar bijna tegen pariteit met de euro noteert? Waarom maakt u daarbij het best een onderscheid tussen obligaties en aandelen in USD?

FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 30.08.2022

Hoezo, uw BV wordt belast op uw voordelen alle aard die op rekening-courant geboekt worden?

Een abonnee die zijn voordelen alle aard (VAA) niet op zijn loonfiche liet zetten maar liet bijboeken op zijn rekening-courant (rc) als schuld aan zijn vennootschap, had horen zeggen dat het bedrag van die VAA dan wél bij zijn BV belast wordt? Klopt dat, want zijn vennootschap heeft toch niets ontvangen?

FISCAAL - SCHENKING - 30.08.2022

Een gift via MyMinfin registreren: is dat altijd een goed idee?

Sinds 1 mei 2022 kunt u een hand- of bankgift aan bv. een van uw kinderen via MyMinfin elektronisch registreren. Is dat echter wel altijd aan te raden? En is de vervelende termijn van drie jaar of vijf jaar dan wel onmiddellijk uitgeschakeld?

AUTO - FISCALE AFTREK - 30.08.2022

Een hybrideauto kopen? Hoe zit dat in 2022 en de volgende jaren op fiscaal vlak?

De aankoop van (plug-in)hybrideauto’s door zelfstandigen en bedrijven zit in de lift, zo blijkt uit recente cijfers van Febiac. Wat als u ook overweegt om een hybrideauto te kopen? Hoe zit dat dan op fiscaal vlak nu en de volgende jaren?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 30.08.2022

Laattijdige neerlegging: ook jaarlijks duurder?


FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 30.08.2022

Weer meer dagvergoeding sinds 01.09.2022!


RECHT - BEWIJSWAARDE - 30.08.2022

Een e-mail: wettelijk erkend als bewijs!

Een klant of leverancier beweert een e-mail die u naar hem gestuurd heeft, nooit gezien te hebben. Kunt u die mail dan toch nog als bewijs gebruiken in een discussie of niet? Wat zegt de nieuwe wet daarover?

FISCAAL - RULING - 30.08.2022

Het wat en hoe van een zgn. rulingaanvraag?

Een collega-ondernemer vertelde u onlangs dat hij bezig was met een zgn. rulingaanvraag voor zijn forfaitaire onkostenvergoeding. U heeft van zo’n aanvraag wel al gehoord, maar het fijne ervan ontgaat u nog. Wat moet u hierover zeker weten en wat is het nut ervan?

betalingsachterstand - intereStvoet - 29.08.2022

Interestvoet blijft 8% voor handelstransacties!

Betaalt uw klant te laat, dan kunt u hem hiervoor nalatigheidsinteresten aanrekenen. Welke percentages mag u volgens de wet aanrekenen en mag u hiervan contractueel afwijken?

FISCAAL - SCHENKINGSRECHTEN - 26.08.2022

Schenken tegen 3%: wat met uw buitenlands vastgoed?

Vastgoed schenken is een populaire techniek om later successierechten te vermijden. Schenkt u Belgisch vastgoed aan uw (klein)kinderen, dan kan dat in de drie gewesten tegen 3% belasting, al moet u wel opletten met de zgn. driejaarstermijn. Hoe zit dat weer en wat bij een schenking van buitenlands vastgoed?

VERKOOP - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 26.08.2022

Wat wijzigt er aan de Vlaamse EPC-verplichting vanaf 2023?

De regels over het EPC-attest veranderen regelmatig, vooral in Vlaanderen. Wat is vandaag verplicht in de verschillende gewesten (EPB in Brussel, PEB in Wallonië)? Wat zal er daaraan wijzigen vanaf 2023 in het Vlaams gewest?

VLAAMS GEWEST - RENOVATIEVERPLICHTING - 26.08.2022

Energierenovatie na verkoop Vlaamse woning vanaf 2023

De energienormen worden alsmaar strenger. In Vlaanderen komen er ook steeds meer verplichtingen voor bestaande gebouwen. Vanaf 1 januari 2023 zal er ook een renovatieverplichting zijn voor residentiële gebouwen. Hoe zit dat juist?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 26.08.2022

Plots een hoger kadastraal inkomen dan anders, kan dat?

De aanslagen voor de onroerende voorheffing vallen weer in de bus en een abonnee schrok, omdat zijn kadastraal inkomen (en dus ook de voorheffing) hoger was dan voorheen. Hij vroeg zich af hoe dat kon komen. Kan het zijn dat zo’n verhoging plots gebeurt zonder dat er een controle was?

WONING - VREDERECHTER - 26.08.2022

Huurpand is ongeschikt, maar huurder wil graag blijven...

De huurder wil niet meer de volledige huur betalen, omdat er ‘mankementen’ zijn in de huurwoning. De verhuurder betwist dat en eist achterstallige huurgelden op en vraagt ook de ontbinding. Kan dat als het pand intussen ongeschikt verklaard is? Daarover moest het Hof van Cassatie zich onlangs uitspreken...

BRUSSELS GEWEST - HUUR - 26.08.2022

Krijgt uw Brusselse huurder (nog geen) toelage?


VLAAMS GEWEST - VARIA - 26.08.2022

Kunt u nu al effectief asbestattest vragen?


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 26.08.2022

Extra voorschot nodig voor energie?

Door de piekende energieprijzen volstaan de afgesproken voorschotten mogelijk niet om de rekeningen te betalen. Hoe gaat u daar als syndicus mee om?

BTW - 12% BIJ SOCIALE VERHUUR - 26.08.2022

Extra btw betalen als u minder dan 15 jaar ‘sociaal’ verhuurt?

Koopt u een nieuwe woning om die voor minstens 15 jaar ‘sociaal’ te verhuren, dan betaalt u slechts 12% i.p.v. 21% btw. Wat als die huur vroegtijdig eindigt, bv. omdat het sociaal verhuurkantoor waaraan u verhuurt failliet gaat? Moet u die btw-korting dan terugbetalen? Wat zegt de circulaire van 20 juli 2022 daarover?

PHISHINGMAILS - BELASTINGSCHULD - 25.08.2022

Opnieuw valse e-mails ‘FOD Financiën’ in omloop!

De fiscus meldt dat er opnieuw heel wat phishingmails in omloop zijn waarin wordt beweerd dat u nog een belastingschuld heeft of integendeel geld tegoed heeft. Waar moet u op letten?

belastingaangifte - indieningstermijn - 25.08.2022

Belastingaangiftes sneller indienen wordt beloond!

Laat u uw aangifte personenbelasting indienen via uw boekhouder, dan heeft die daarvoor tijd tot en met 30.09.2022. Voor uw aangifte vennootschapsbelasting is de deadline in principe 17.10.2022. Om u aan te moedigen deze aangiftes sneller in te dienen voorziet de fiscus echter een incentive. Hoe zit dat juist?

AUTO EN TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 24.08.2022

Wetswijziging m.b.t. fiscaal statuut laadpalen!

Investeert uw vennootschap in een laadpaal, dan kan ze die kosten voor 100% of soms zelfs voor 200% inbrengen. Hoe zit dat? En kan ze daarbovenop nog gebruikmaken van de investeringsaftrek van 25%?

AUTO EN TRANSPORT - LEASING - 24.08.2022

Hoe wordt meerwaarde op doorverkoop gerente auto belast?

Wanneer uw vennootschap de auto die ze u ter beschikking stelt met winst verkoopt, is die winst belastbaar. Hoe moet die belastbare winst berekend worden en hoe zit het wanneer u de auto eerst geleased of gerent heeft en pas gekocht heeft door bij het einde van de lease- of rentingtermijn de optie te lichten?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 24.08.2022

De terugbetaling van kosten op de fiches 281

Wanneer uw vennootschap aan u of uw werknemers onkostenvergoedingen betaalt, moet daarvan melding gemaakt worden op de loonfiches 281. De regels daarvoor zijn onlangs gewijzigd en in een recente circulaire (circ. 2022/C/62 van 29.06.2022) heeft de fiscus die wijziging becommentarieerd.

VASTGOED - GESPREIDE TAXATIE - 24.08.2022

Komt een woning in aanmerking als herbelegging?

Een bedrijfsleider woont in een pand van zijn vennootschap, dat afbrandt. De vennootschap ontvangt een vergoeding van de verzekering die ze gebruikt voor de heropbouw en gespreid wil laten belasten. De fiscus weigert de gespreide taxatie omdat het heropgebouwde pand geen geldige herbelegging zou zijn. Wat vond de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 24.08.2022

Bestuurdersvergoeding aan vennootschap aftrekbaar?

Een NV betaalt aan een andere NV bestuurdersvergoedingen en tantièmes. De fiscus weigert de aftrek, maar krijgt ongelijk van de rechter. Waarom?

PRIVÉ - VARIA - 24.08.2022

Hoeveel mag u bijverdienen als gepensioneerde?

Wilt u nog bijverdienen wanneer u met pensioen gaat, dan moet u soms rekening houden met ‘grensbedragen’. Wanneer is dat zo? En wat zijn dan de gevolgen als de grensbedragen overschreden worden?

personenbelasting - aanslagbiljet - 24.08.2022

Personenbelasting: eerste afrekeningen voor aj. 2022 zijn verstuurd!

De fiscus meldt dat hij begonnen is met het versturen van de eerste afrekeningen in de personenbelasting voor aanslagjaar 2022. Wat als u niet akkoord gaat met die aanslag?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 23.08.2022

Een website ontwerpen met een UX/UI-designtool

De eerste fase van het creëren van een website is de designfase. Daarbij moet de focus liggen op UX (user experience) en UI (user interface). Wat betekent dat precies en welke ontwerptools kunt u daarvoor gebruiken?

TELEFONIE -SMARTPHONE - 23.08.2022

Een geschikte powerbank voor onderweg?

Met uw smartphone bent u overal bereikbaar, tot de batterij het laat afweten. Een powerbank kan dat probleem oplossen. Waarop moet u letten bij een aankoop?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 23.08.2022

Welke talen spreekt uw webshop?

Als online verkoper moet u allerlei essentiële info verstrekken in een ‘duidelijke en begrijpelijke’ taal. Wat houdt die verplichting precies in?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 23.08.2022

Uw e-mail opvolgen voor meer resultaat

Vaak is e-mail de eerste stap naar nieuwe klanten of projecten. Hoe zet u zo’n nieuw contact om in een echte deal?

COMPUTER - HARDWARE - 23.08.2022

Upgrades om uw computer te versnellen

U vindt dat uw computer te traag is geworden. Niet alle upgrades zijn even zinvol, maar met deze mogelijke upgrades kunt u toch de prestaties van uw computer verbeteren.

WONING IN VENNOOTSCHAP - 23.08.2022

Woning in artsen-BV(BA) is aftrekbaar!

Begin 2022 werd de fiscus teruggefloten, nadat hij de aftrek van een door een dokters-BV(BA) (privé) gebruikt gebouw verworpen had vanaf het jaar dat er meer loon opgenomen werd uit die BV(BA). Wat leert u hieruit?

GOED OM TE WETEN - ERFRECHT - 23.08.2022

Nieuw erfrecht, zelfde regels m.b.t. patiënten


GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 23.08.2022

Geen discriminatie als de dienst niet meer verder wil?

Een ziekenhuisarts van 65 jaar die langer actief wil blijven, moet meestal het statuut van toegelaten arts aanvragen bij de directie. De medische raad moet daar wettelijk gezien een advies over geven, maar in hoeverre heeft ook de betrokken dienst een eventuele stem in dat debat? Een recent vonnis licht toe...

ORDE - HUISARTS - 23.08.2022

Kunt u een patiënt van wie u het gmd beheert doorsturen?

Een patiënt die een paar keer agressief geweest was, was niet meer welkom in de huisartsenpraktijk van een abonnee. De patiënt beweerde dat de abonnee hem niet ‘op straat kon zetten’ tot/tenzij er een andere gmd-houdende arts aangeduid zou worden. Zit hier een grond van waarheid in?

PATIËNTENWENKEN - ATTEST - 23.08.2022

Dementie vs. rijbewijs: rol van de arts

Stel, een oudere patiënt die nog thuis woont, is beginnen te dementeren en zijn omgeving vraagt of autorijden nog wel aangewezen/toegestaan is. Hoe en door wie kan dat beoordeeld worden en welke rol heeft u hierin als (huis)arts?

BTW - BTW AANREKENEN - 19.08.2022

Verhuur van garageboxen: met of zonder btw?

De onroerende verhuur is in principe een vrijgestelde handeling, al bestaan er tal van uitzonderingen. Een van deze uitzonderingen is de verhuur van stalling voor rijtuigen die een verplichte communautaire uitzondering is op de vrijstelling m.b.t. de verhuur van uit zijn aard onroerende goederen (art. 135, lid 2, punt b); btw-richtlijn nr. 2006/112/EG en art. 44, §3, 2°, a), eerste streepje W.Btw) . De verhuur van garageboxen is bijgevolg onderworpen aan de btw. Of zijn er uitzonderingen? En kunt u eventueel ontsnappen aan de btw-plicht?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 19.08.2022

Nieuw regime voor expats sinds 1 januari 2022: toepassingsgebied en overgangsmaatregelen

België kent al sinds vele jaren een specifieke fiscale regeling voor bepaalde buitenlandse werknemers of bestuurders (expats) die tewerkgesteld worden in België. Het oude ‘fiscaal statuut buitenlandse kaderleden’ was gebaseerd op een circulaire uit 1983 en had dus geen eigen wettelijk kader. Met ingang van 1 januari 2022 werd een geheel nieuw wettelijk kader ingevoerd...

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 19.08.2022

Nieuw regime voor expats sinds 1 januari 2022: fiscale voordelen en regeling terugbetaling kosten

In deel 1 hebben we de voorwaarden besproken aan welke buitenlandse kaderleden en onderzoekers moeten voldoen om gebruik te kunnen maken van het nieuwe expat-statuut dat van toepassing is sinds 1 januari 2022. In deze bijdrage bespreken we de fiscale voordelen en de terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever...

BTW - BTW-TERUGGAVE - 19.08.2022

Tot 30.09.2022 kunt u de in 2021 in andere EU-lidstaat betaalde btw terugvragen!

De in het buitenland betaalde btw is net zoals de Belgische btw aftrekbaar in zoverre deze beroepsmatig is. Welke stappen moet u daarvoor ondernemen?

BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 19.08.2022

Forfaitaire onkostenvergoeding indexeren zonder akkoord van de fiscus, mag dat?

Nu de inflatie opgelopen is tot ± 9%, denkt u eraan om uw forfaitaire onkostenvergoeding die u opneemt uit uw vennootschap te verhogen. Kan dat zo maar?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 19.08.2022

Kapitaalvermindering: fiscale addertjes bij schenking of vererving van een familiale vennootschap

Nu uw besloten vennootschap kapitaalloos geworden is, lijkt het aantrekkelijk om het oude ‘kapitaal’ uit te keren. Dat kan echter nadelige fiscale gevolgen hebben. In een vorig advies hebben wij besproken waar u rekening mee moet houden op het vlak van de directe belastingen. In dit advies focussen we op de schenking en vererving van familiale vennootschappen in de drie gewesten.

INTERNATIONAAL - 19.08.2022

Verdragsbescherming dividenden, interesten en royalties: enkel voor uiteindelijk gerechtigde

De Franse Conseil d’État heeft bevestigd (Société Planet, n° 444451, 20.05.2022) dat enkel de uiteindelijk gerechtigde recht heeft op verdragsbescherming. Dit sluit aan bij twee arresten van het Europees Hof van Justitie (HvJ, 26.02.2019) . Volgens de Conseil d’État kan het dubbelbelastingverdrag met de woonstaat van de uiteindelijk gerechtigde echter wel toegepast worden.

BELEGGEN - VARIA - 19.08.2022

Waarop let u het best bij de aankoop van een tracker?

Trackers of ETF’s zijn heel populair omwille van hun lage kostenstructuur. Maar waarop moet u letten bij een aankoop? Welke varianten bestaan er? En aan welke belastingen worden ze onderworpen?

SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 19.08.2022

Hoe datum handgift bewijzen?


BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 19.08.2022

Meerwaardebelasting op fonds in vreemde munt?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 19.08.2022

Hoeveel kilometervergoeding in 2022 betalen?

Als een van uw werknemers beroepsmatige verplaatsingen doet met de eigen auto, dan mag u hun een forfaitaire kilometervergoeding toekennen. Hoeveel bedraagt dat forfait? Welke spelregels moet u volgen? En mag u zich ook een kilometervergoeding toekennen?

BELASTINGEN - DIENSTENCHEQUES - 19.08.2022

Wat doen als uw dienstencheques weldra vervallen?

De dienstencheques waarmee u een beroep kunt doen op diensten van huishoudelijke aard (poetshulp, strijk, ...) hebben een beperkte geldigheidsduur. Als de vervaldatum overschreden wordt, kunt u ze niet meer gebruiken en zijn ze dus waardeloos. Wat zijn dan uw opties als de geldigheidsduur bijna verstreken is?

SCHENKING - BEHOUD CONTROLE - 19.08.2022

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik nu beperkt(er)?

Door de nieuwe wetgeving inzake vruchtgebruik is schenken met voorbehoud vaak minder interessant geworden. Hoe komt dat en in welke situaties kiest u het best voor (bijkomende) alternatieven?

SOCIALE BIJDRAGEN - KORTING - 19.08.2022

€ 100 korting voor sociale bijdragen startende zelfstandigen in hoofdberoep

Zelfstandigen die sinds 01.04.2022 of later een activiteit in hoofdberoep aanvangen, krijgen een vermindering van de sociale bijdragen ten belope van € 100 (Wet van 12.07.2022, BS 09.08.2022) . Wat moet u hierover weten?

ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 17.08.2022

Weinig gewerkt, dus niet economisch werkloos?


WERKLOOSHEID - ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 17.08.2022

Iedereen (tijdelijke) werkloosheidsuitkering?


LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 17.08.2022

Hoever gaat strengere ficheverplichting?

Sinds het begin van 2022 gelden er, zoals u wellicht weet, strengere ficheverplichtingen bij het terugbetalen van onkosten aan de werknemer. Geldt dat dan effectief voor elke kleine aankoop die u terugbetaalt?

BEDRIJFSWAGEN - PRIVÉGEBRUIK - 17.08.2022

Minder loon, maar dan wel een bedrijfswagen?

Een kandidaat-werknemer wil alleen maar komen als hij een bedrijfswagen krijgt. “De kosten voor de wagen trek je maar af van mijn maandloon”, stelde hij aan zijn toekomstige werkgever voor. De werkgever ging akkoord want het leek hem een goed voorstel. In welke omstandigheden is dat echter niet het geval?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - VARIA - 17.08.2022

Is er nu al effectief iets gewijzigd in arbeidsongeschiktheid?

De federale regering kondigde de laatste maanden al heel wat maatregelen aan over arbeidsongeschiktheid in het algemeen en de strijd tegen langdurige arbeidsongeschiktheid in het bijzonder. Daardoor vragen velen zich af of er al effectief iets gewijzigd is. Even kijken hoe dat zit...

AANWERVEN - SOLLICITANTEN - 17.08.2022

Nieuwe premie ‘knelpuntberoep’ – ‘interregionale mobiliteit’

Werft u een langdurig werkloze aan in een knelpuntberoep of in een andere regio, dan heeft die door een nieuwe regeringsmaatregel gedurende drie maanden recht op een premie. Wat houdt dit precies in en hoe bent u daarbij betrokken?

VERZEKERINGEN - HOSPITALISATIEVERZEKERING - 17.08.2022

Een te dure hospitalisatieverzekering wijzigen of opzeggen?

Heel wat bedrijven hebben een collectieve hospitalisatieverzekering, een verzekering voor tandzorg en/of ambulante kosten waarvan de premies de laatste tijd fors stijgen. Kunt u als werkgever dan eenzijdig dit contract wijzigen?

VAKBOND - VAKBONDSAFVAARDIGING - 17.08.2022

Gegevens van uw werknemers meedelen aan de vakbond?

Vakbondsafgevaardigden vragen dikwijls gegevens op over de werknemers of willen bv. de e-mailadressen gebruiken om informatie te versturen over hun syndicale activiteiten. Hoe zit het daarbij dan met de regels van de GDPR en wanneer gaat het te ver? Hierover sprak de GBA zich onlangs uit.

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 17.08.2022

Premie om werknemer aan te brengen = fiscaal vriendelijk?

De zoektocht naar nieuwe collega’s is tegenwoordig een hele calvarietocht en brengt heel wat kosten met zich mee. Dus waarom niet uw werknemers stimuleren om kandidaten aan te brengen? Hoe gaan de fiscus en de RSZ om met dit idee? De fiscale Rulingcommissie liet hier onlangs haar licht op schijnen.

VZW - WERKING - 16.08.2022

Uw VZW betaalt de verkeersboetes van haar werknemers/vrijwilligers?

Leggen uw werknemers en vrijwilligers regelmatig verplaatsingen af voor uw VZW, dan is de kans natuurlijk groot dat er af en toe eens een verkeersboete in de bus valt. Hoe zit dat als uw VZW die boete (terug)betaalt? Wordt uw werknemer/vrijwilliger daar dan op belast?

VZW - KILOMETERVERGOEDING - 16.08.2022

Kilometervergoeding van € 0,4170/km voor de medewerkers van uw VZW sinds 1 juli 2022!

Naar jaarlijkse gewoonte werd het tarief van de forfaitaire kilometervergoeding geïndexeerd met ingang van 1 juli. Hoeveel bedraagt dat belastingvrije forfait voortaan en aan wie mag uw VZW dat toekennen? En welke wijzigingen zijn er wellicht nog op komst?