ARBEIDSONGESCHIKTHEID - AANGEPAST WERK - 31.08.2022

Medische overmacht als re-integratie niet mogelijk is?

Stel, voor uw langdurig zieke werknemer wordt er een re-integratietraject gestart en daarbij blijkt dat hij definitief arbeidsongeschikt is voor zijn werk én dat er geen aangepast werk mogelijk is. Kunt u in dat geval als werkgever een zgn. medische overmacht inroepen? Recent sprak een rechter zich uit.

De beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens zgn. medische overmacht (lees: zonder een opzegtermijn of -vergoeding) is pas mogelijk na een re-integratietraject. Tijdens dat traject kan de arbeidsarts een zgn. C-beslissing nemen, wat betekent dat de betrokkene definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk, maar wel nog ander of aangepast werk kan doen. Tegen die beslissing kan de werknemer wel nog in beroep gaan. Wordt de beslissing bevestigd of gaat de werknemer niet in beroep, dan start de zgn. planfase waarin de werkgever eerst overlegt met verschillende partijen om te kijken of ander of aangepast werk mogelijk is. Als daarbij blijkt dat er geen re-integratieplan mogelijk is, kan hij de werknemer ontslaan omwille van medische overmacht.

Wat was er gebeurd?

Nadat een werknemer lange tijd arbeidsongeschikt was, werd op vraag van de werkgever (een gemeente) een re-integratietraject opgestart. De preventieadviseur-arbeidsarts nam een C-beoordeling. De werknemer tekent geen beroep aan.

De werkgever besloot eenzijdig dat er geen re-integratieplan mogelijk was en riep dan ook medische overmacht in.

Wat zei de rechter?

De rechter oordeelde dat het re-integratietraject niet correct was doorlopen. Zo hield de preventieadviseur-arbeidsarts bij zijn beoordeling rekening met de ‘oude’ functie van de werknemer, terwijl hij intussen van functie gewijzigd was. Bovendien had de werkgever zonder enig voorafgaand overleg met de werknemer of de arbeidsarts besloten dat er geen re-integratieplan opgesteld kon worden. De werkgever kon zich daarom volgens de rechter niet beroepen op medische overmacht en moest een opzegvergoeding betalen.

Wat kunt u ervan leren?

Strenge procedure. Alleen als u kunt aantonen dat het objectief niet mogelijk is om aangepast of ander werk aan de werknemer voor te stellen of dat het aanbieden van dit werk niet geëist kan worden om goede redenen, mag u besluiten dat er geen re-integratieplan mogelijk is. Het is wettelijk verplicht om te overleggen met de werknemer, de preventieadviseur-arbeidsarts en eventueel andere personen die kunnen bijdragen aan de slaagkansen van de re-integratie.

Let op!  Ook als de preventieadviseur-arbeidsarts een fout maakt, kan dit worden ‘toegerekend’ aan de werkgever. Weet dat er ook rechtspraak is in de andere zin waarbij de rechter oordeelt dat het niet de bedoeling is dat het slagen van een traject gehypothekeerd wordt door het niet-correct naleven van de procedure door de arbeidsarts.

Ook akkoord nodig van werknemer? Strikt genomen is het niet nodig dat ook de werknemer vindt dat het gaat om medische overmacht, maar als dat zo is, is het risico dat de medische overmacht niet aanvaardt wordt of dat er andere sancties opgelegd worden, zoals bijvoorbeeld een schadevergoeding wegens de Antidiscriminatiewet of wegens kennelijk onredelijk ontslag, wel veel beperkter.

Arbeidsrechtbank, Brussel, Franstalige 2de kamer – vonnis van 2 november 2021 – rolnr. 20/2079/A

De uitspraak is pro de werknemer.

In principe kunt u als werkgever na afloop van een re-integratietraject de medische overmacht inroepen na een zgn. C-beoordeling. De rechtspraak is dan wel streng in het correcte verloop van het re-integratietraject, zo bleek uit een recente uitspraak. Wilt u vermijden dat er nadien sancties opgelegd worden, dan blijft het het veiligst dat ook de werknemer vindt dat het gaat om medische overmacht.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878