Alle domeinen

2022 - September

VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD INKOMEN - 30.09.2022

Eindvervaldag van uw polis gewaarborgd inkomen aanpassen?

De eindvervaldag van een polis gewaarborgd inkomen (GI) ligt vaak lager dan de wettelijke pensioenleeftijd, bv. al op 60 jaar en soms nog lager. Moet u dat aanpassen, nu men verwacht dat u langer werkt en later met pensioen gaat?

PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 30.09.2022

Een premie voor uw aanvullend pensioen overslaan?

U bouwt een fiscaal interessant extralegaal pensioen op, maar dit jaar zit u wat krap bij kas. U zou daarom een premie voor zo’n aanvullend pensioen willen overslaan. Kan dat en welke premies slaat u dan fiscaal gezien het best niet over?

BELEGGEN - AANDELEN - 30.09.2022

Zorgvastgoed dumpen omwille van gewijzigd fiscaal statuut?

GVV’s (vastgoedaandelen) zijn interessant omdat ze een mooie coupon geven en u vaak slechts 15% roerende voorheffing (rv) betaalt. Maar wanneer geniet u dit fiscaal gunstregime van 15% nu de regering sleutelde aan deze regeling?

SCHENKING - MODALITEITEN - 30.09.2022

Een schenking fiscaalvrij ontbinden?


BELASTINGEN - DIVIDEND - 30.09.2022

Te weinig rv ingehouden, wat nu?

Als uw vennootschap een dividend uitkeert, dan moet ze daarop roerende voorheffing (rv) inhouden. Ze heeft daarbij de keuze uit vier verschillende tarieven. Wat als u het verkeerde tarief toegepast heeft?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 30.09.2022

Fiscale gevolgen van een interest- en/of huurherkwalificatie?

Ontvangt u interesten van uw vennootschap of verhuurt u aan haar een gebouw, dan kan er soms een fiscale herkwalificatie zijn. Wat zijn de fiscale gevolgen van zo’n herkwalificatie? En draait u daar privé voor op of is dat uw vennootschap?

CONTRACT - 29.09.2022

Vanaf 1 januari 2023 meer mogelijkheden om een contract te (laten) ontbinden?

Welke mogelijkheden om een contract te (laten) ontbinden biedt het nieuwe verbintenissenrecht u vanaf 1 januari 2023, als een klant of leverancier zijn verplichtingen niet nakomt? Moet u steeds langs de rechtbank passeren om de ontbinding te vragen? Zijn clausules in uw overeenkomsten of algemene voorwaarden die een ontbinding voorzien nog geldig? Kunt u de ontbinding voortaan ook al vragen als het duidelijk is dat uw klant in de toekomst zijn verbintenissen niet zal kunnen nakomen?

DIVIDENDEN - 29.09.2022

VVPR-bis: ook mogelijk voor voorheen uitgesloten kapitaal

Het standaardtarief roerende voorheffing voor dividenden bedraagt op heden 30%. Op dat algemene tarief bestaat evenwel een uitzondering voor bepaalde aandelen van kleine vennootschappen. Die gunstregeling, die gekend is onder de noemer ‘VVPR-bis’, biedt de mogelijkheid om dividenden tegen een verlaagd tarief (tot 15%) roerende voorheffing uit te keren. Anno 2022 werd de regeling – vervat in artikel 269, §2 WIB 92 – herschreven, en dat voor dividenden toegekend of betaalbaar gesteld met ingang van 1 januari 2022. Op grond van de gewijzigde regels kan voorheen uitgesloten kapitaal nu alsnog binnen het toepassingsgebied van de gunstregeling vallen. Dat werd onlangs aan de hand van een voorbeeld bevestigd door de minister.

ARBEIDSDEAL - 29.09.2022

Arbeidsdeal: binnenkort vierdagenweek?

Het akkoord dat de federale regering in juni bereikte over de arbeidsdeal kreeg heel wat aandacht in de media. Waar staan we nu met de concrete implementatie van die plannen? Moet het bedrijf binnenkort effectief een vierdagenwerkweek invoeren? Welke andere vormen van flexibiliteit voorziet de arbeidsdeal voor u en uw collega’s?

CONTRACT - 29.09.2022

Overname vennootschap: wie moet overeenkomst ondertekenen?

In de overeenkomst tot overdracht van aandelen of ‘share purchase agreement’ (SPA) leggen de verkoper en de koper alle afspraken vast met betrekking tot de overname. Wie ondertekent die SPA? Waarom is het vaak aangewezen dat de targetvennootschap mee tekent? Wanneer moeten eventuele andere aandeelhouders of de echtgenoot van de verkoper eveneens de SPA tekenen?

BTW-TEGOED - 29.09.2022

Een btw-tegoed terugvragen?

Als u een btw-tegoed heeft, betaalt de Btw u dat alleen maar terug als u daar effectief om vraagt. Maar zelfs dan krijgt u het niet onmiddellijk terug. Wat zijn de ter zake geldende regels en waarop moet u letten?

LOONKOSTEN - 29.09.2022

Mobiliteitsbudget anno 2022: flexibeler?

Het mobiliteitsbudget werd reeds ingevoerd in 2018, maar kende sindsdien vrij weinig succes. Daarom heeft de regering eind 2021 een aantal aanpassingen aan de regeling voorgesteld. Ondertussen zijn de wijzigingen (wet 25.11.2021 houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit, BS 03.12.2021) in voege en is de toepassing van het mobiliteitsbudget flexibeler en gemakkelijker.

MEERWAARDEN - 29.09.2022

Vastgoed en de gespreide taxatie van meerwaarden: aandachtspunten

Wanneer een onderneming een meerwaarde realiseert op een materieel of immaterieel vast actief, kan die meerwaarde gespreid belast worden, op voorwaarde dat de voor het actief ontvangen verkoopprijs of schadevergoeding tijdig herbelegd wordt. Komen meerwaarden op terreinen en verbouwingswerken ook in aanmerking voor gespreide taxatie? Kunt u herbeleggen in een woning of in een vruchtgebruik, opstal, erfpacht of leasing? Is een herbelegging via inbreng, fusie of splitsing mogelijk? Welke formaliteiten moet u naleven?

CONSORTIUM - 29.09.2022

Wanneer is er sprake van een consortium en wat zijn dan de fiscale gevolgen?

Mede naar aanleiding van de inwerkingtreding van het WVV heeft de CBN op 1 juni 2022 een advies (CBN-advies 2022/09) uitgebracht over de consolidatie binnen een horizontale groep. Dat advies vervangt het eerdere advies 2017/6 en preciseert de interpretatie van het begrip consortium. Wanneer is er sprake van een consortium? Wat zijn daarvan de gevolgen op fiscaal vlak?

CONTRACTEN - 29.09.2022

Impact van de (nieuwe) imprevisieleer op de M&A-praktijk

Ingevolge de inwerkingtreding van Boek 5 van het nieuw Burgerlijk Wetboek vanaf 1 januari 2023 zal de imprevisieleer ingang vinden. De imprevisieleer houdt in dat partijen de overeenkomst kunnen wijzigen indien de uitvoering ervan aanzienlijk bemoeilijkt wordt door onvoorzienbare omstandigheden. De leer vormt een afwijking van het principe van de bindende kracht van overeenkomsten (‘pacta sunt servanda’).

Die belangrijke wijziging zal ook impact hebben op M&A-transacties. In dat verband rijst o.a. de vraag of het gebruik van ‘material adverse change’-clausules (of MAC-clausules) daardoor beïnvloed wordt.


KLEIN VERLET - VACCINATIE - 28.09.2022

Momenteel geen klein verlet voor vaccinatie


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - CONTROLE - 28.09.2022

Wie veelvuldig afwezig is strenger controleren? Dat kan!

Stel, u vraagt enkel aan werknemers die veelvuldig afwezig zijn, om zich bij elke nieuwe ziektemelding spontaan bij de controlearts aan te melden. Is zo’n absenteïsmebeleid geldig of vormt dit een verboden discriminatie? Daarover sprak het arbeidshof te Brussel zich onlangs uit.

PENSIOEN - BRUGPENSIOEN - 28.09.2022

Hoe berekent werknemer de vereiste loopbaan voor SWT?

Een werknemer die met brugpensioen (SWT, of ‘stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag’) wil gaan, moet een bepaalde loopbaan achter de rug hebben. Hoe weet hij of hij daaraan voldoet? Kan dat via de website mypension.be?

BEDRIJFSWAGEN - CARPOLICY - 28.09.2022

Bedrijfswagen kan niet op tijd geleverd worden...

Bestelt u een nieuwe bedrijfswagen bv. voor een nieuw aangeworven werknemer, dan moet u momenteel soms rekening houden met lange leveringstermijnen. Wat als die wagen daardoor later bij de werknemer komt dan u bij de aanwerving beloofd had? Een werkgever kwam hierdoor onlangs in de problemen...

JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 28.09.2022

Langer dan één jaar ziek: vakantiedagen bij terugkomst?

Een werknemer die meer dan een jaar afwezig is wegens ziekte, bouwt geen jaarlijkse vakantie meer op en daardoor heeft hij soms geen volledig recht op vakantiedagen als hij terugkeert. De Belgische wetgeving is op dat punt echter blijkbaar niet in lijn met de Europese regels. Hoe gaat u daar als werkgever mee om?

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 28.09.2022

Uw groepsverzekering uitspelen voor een lening?

Sommige werknemers hebben moeite om een lening te bekomen bij de bank. Wat ze dikwijls niet weten, is dat ze hun groepsverzekering kunnen gebruiken bv. om een lening te bekomen, als onderpand of om te besparen. Hoe zit dat?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 28.09.2022

Brutoloon inleveren in ruil voor een bedrijfsfiets

In de media kwam dat steeds meer werkgevers aan hun werknemers een bedrijfsfiets aanbieden. Dit gebeurt dikwijls in het kader van een zgn. brutoloonruil waardoor dit u als werkgever niets extra kost. Hoe gaat dat precies in zijn werk en wanneer kan dat toegepast worden?

RSZ - RSZ-BIJDRAGEN - 28.09.2022

Betaling van RSZ-bijdragen uitstellen, kan dat?


ONTSLAG - IMPLICIET ONTSLAG - 28.09.2022

Als werkgever het telewerk wijzigen?

Wegens de energiecrisis willen sommige werkgevers iets wijzigen aan het afgesproken telewerk. Wat is er van belang als u impliciet ontslag wilt vermijden?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 28.09.2022

Reclame op uw auto: is dat een autokost?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 28.09.2022

Voor kleine facturen naar de rechter?

Er wordt weleens gezegd dat het niet de moeite loont om voor factuurtjes die niet betaald worden naar de rechtbank te stappen. Is dat wel zo?

VENNOOTSCHAP - BESTUUR - 28.09.2022

Betalen voor eigen aandelen aan de ‘ex’?

Als uw zaak in een vennootschap zit en de aandelen op uw naam alleen staan, denkt u allicht dat u ‘veilig’ zit als het tot een echtscheiding zou komen. Is dat wel zo? Kan de ex-echtgeno(o)t(e) daarvoor dan geen vergoeding vragen?

OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 28.09.2022

Meer uren gepresteerd dan gedacht, en dan?

Een klant waarmee u ‘op uurbasis’ afrekent vraagt u om een inschatting te geven van het aantal uren dat u werk zal hebben. Waarom bent u daar maar beter voorzichtig mee? Welke voorzorgen kunt u nemen als u op die vraag ingaat?

VZW - VRIJWILLIGERS - 28.09.2022

VZW: hogere jaargrens voor vrijwilligers in de zorgsector!

Vrijwilligers kunnen voor de gemaakte kosten in dienst van uw VZW een vergoeding ontvangen op basis van de werkelijk gemaakte kosten of op basis van een forfait. Voor bepaalde vrijwilligers in de zorgsector werd dat forfait via een KB van 12 september 2022 retroactief verhoogd sinds 1 januari 2022. Hoe zit dat juist?

VZW - INTERN REGLEMENT - 28.09.2022

Het intern reglement: ook iets voor uw VZW?

De statuten vormen het wettelijk verplichte fundament van uw VZW, waarin de grondregels opgenomen worden. Als aanvulling daarop kunnen VZW’s in een zgn. intern reglement aangelegenheden van meer praktische aard uitwerken. Is zo een intern reglement ook interessant voor uw VZW en hoe begint u eraan?

VZW - ACTIVITEITEN EN EVENTS - 28.09.2022

Een wedstrijd organiseren met uw VZW: waarop letten?

Om de activiteiten van uw VZW onder de aandacht te brengen, wilt u via haar website en/of Facebookpagina een wedstrijd organiseren. De deelnemer die bv. de meeste vragen juist heeft of de beste slogan bedenkt voor uw VZW krijgt een mooie prijs. Mag dat zomaar en mag u de gegevens van de deelnemers later gebruiken voor bv. mailings over de activiteiten van uw VZW?

VZW - VERENIGINGSWERKERS - 28.09.2022

VZW: uitbreiding tolerantie gunstregime verenigingswerkers

Sinds 2022 gelden er nieuwe sociale/fiscale regels voor ‘verenigingswerkers’. Voorwaarde was wel dat ze niet reeds bv. als werknemer aan de slag waren in de betrokken vereniging. Voor de socioculturele sector werd er daaromtrent een tolerantie ingevoerd en die wordt nu uitgebreid. Wat moet u daarover weten?

BEDRIJFSLEIDER - BENOEMING - 27.09.2022

Benoeming/ontslag correct bekendmaken


ONKOSTENVERGOEDING - 27.09.2022

Ook voor u een thuiswerkvergoeding?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 27.09.2022

Notionele-interestaftrek aanslagjaar 2023?


investeringen - investeringsaftrek - 27.09.2022

Nog in 2022 investeren voor de investeringsaftrek van 25%!

Vanaf 01.01.2023 daalt het tarief van de investeringaftrek opnieuw van 25% naar 8%. Heeft uw vennootschap investeringsplannen, dan voert u die dus het best nog in 2022 uit. Is het dan een probleem als de levering niet meer in 2022 kan gebeuren of volstaat een ondertekende bestelbon en/of de betaling van een voorschot?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ENERGIEFACTUREN - 27.09.2022

Privé-energiefacturen door uw vennootschap laten betalen?

Ook u krijgt de laatste tijd torenhoge (voorschot)facturen voor de verwarming en elektriciteit van uw woning. U overweegt nu om die privékosten tijdelijk door uw vennootschap te laten betalen, maar welke fiscale gevolgen heeft dat? En wat als u in uw privéwoning een kantoor heeft? Kunt u de hogere energiekosten daarvoor door uw vennootschap laten betalen?

PENSIOENOPBOUW - GROEPSVERZEKERING/IPT - 27.09.2022

Groepsverzekering/IPT: tolerantie overschrijding 80%-grens!

Sinds 2021 bouwt u als bedrijfsleider hogere wettelijke pensioenrechten op. Goed nieuws, al betekent dat wel dat uw BV ook minder pensioenpremies kan aftrekken. Heeft uw BV daardoor te veel premies gestort in 2021-2022, dan mag u die van de fiscus onder bepaalde voorwaarden toch aftrekken. Hoe zit dat juist?

FINANCIEEL - AFBETALINGSPLAN - 27.09.2022

Uw BV vraagt een afbetalingsplan aan de fiscus?

Uw vennootschap moet een aanslag in de vennootschapsbelasting of een btw-schuld betalen, maar zit momenteel krap bij kas. Wanneer en hoe kunt u dan een afbetalingsplan krijgen van de fiscus?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 27.09.2022

Uw sociale bijdragen nog verminderen?

U verwacht dit najaar een forse daling van uw omzet en om uw vennootschap financiële ademruimte te geven, gaat u minder loon opnemen. Kunt u dan ook uw voorlopige sociale bijdragen verlagen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 27.09.2022

Zonnepanelen op uw privéwoning betaald door uw BV?

U wilt zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij laten plaatsen op de woning waarvan u privé-eigenaar bent, maar de factuur zou u willen laten betalen door uw BV. Draagt zij ook de eigendom van de installatie aan u over, dan zijn de fiscale gevolgen anders dan wanneer uw BV eigenaar blijft. Hoe zit dat?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 27.09.2022

Meubels of pc van uw BV in het ‘kot’ van uw kind?

In uw vennootschap zit wat afgeschreven bureaumeubilair, een pc, een printer, enz. die ze zelf niet meer gebruikt. Voor uw kind ‘op kot’ zouden die spullen echter wel nog van pas komen. Wat zijn de fiscale gevolgen als u die gratis door uw kind laat gebruiken of ze eerst gratis naar u privé haalt?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 27.09.2022

Immateriële vaste activa herwaarderen?


BTW - AFTREKBAARHEID - 27.09.2022

Een missing in het aangerekende btw-tarief: wat dan?

Een leverancier meldt dat hij zich vergist heeft van btw-tarief op de factuur die u kreeg en al betaalde. Hij had 21% moeten rekenen i.p.v. 6%. Bent u dan verplicht het verschil bij te betalen? Wat als hij te veel btw aanrekende? En wat als u zelf per vergissing eens te veel of te weinig btw aanrekent aan een btw-plichtige klant?

FACTUUR - VARIA - 27.09.2022

Altijd een verkoopfactuur maken?

Als u – voordat u een factuur maakt – al weet dat die onbetaald gaat blijven, moet u dan nog wel de moeite doen om er een te versturen? Wat zei de rechter daarover op 24.05.2022?

VERZEKERINGEN - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 27.09.2022

Meer wettelijk pensioen, dus minder extralegaal pensioen?

Uw wettelijk pensioen als zelfstandige wordt sinds 2021 zoals dat van werknemers berekend waardoor u op termijn een hoger wettelijk pensioen krijgt. Leuk nieuws maar er is daar toch ook een keerzijde aan voor wie een groepsverzekering of individuele pensioentoezegging opbouwt via zijn vennootschap! Hoe zit dat precies?

FISCAAL - SCHENKING - 27.09.2022

Een renteloze lening onbelast wegschenken aan uw kind?

In deze zware tijden wilt u uw kind een (renteloze) lening geven om bv. bepaalde energiebesparende investeringen te doen. Na verloop van tijd wilt u die lening of het saldo ervan wel kwijtschelden. Hoe regelt u dat praktisch en fiscaal sluitend?

BANK - LENING - 27.09.2022

Uitstel woonkrediet: effect op de schuldsaldoverzekering?

Wie door de torenhoge energiekosten kampt met betalingsproblemen, kan sinds 19.09.2022 onder bepaalde strikte voorwaarden een betalingsuitstel aanvragen voor zijn lopende hypothecaire lening. Hoe zit dat precies en wist u dat dit ook gevolgen heeft voor uw schuldsaldoverzekering?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - VOORAFBETALEN - 27.09.2022

Als starter ook tegen 10 oktober voorafbetalen?


VASTGOED - 27.09.2022

Nieuwe wettelijke regeling voor aankoopopties van voorkeurrechten

U overweegt om aan een kandidaat-koper van een pand een aankoopoptie te geven. Of u wilt aan uw huurder een voorkeurrecht geven voor het geval u het huurpand ooit zou verkopen. Wat zegt het nieuwe Wetboek Verbintenissen dat op 1 januari 2023 in werking treedt daar precies over? Welke afspraken kunt u binnenkort maken? Wat zijn de rechten van de begunstigde als u de optie uiteindelijk niet nakomt of als u het voorkeurrecht niet naleeft? Kunt u van de nieuwe wettelijke spelregels ook afwijken in de overeenkomst die u met de kandidaat-koper of huurder sluit?

NALATENSCHAP - 27.09.2022

Onroerend goed: sinds 1 juli 2022 altijd notariële akte van erfopvolging nodig

Sinds 1 juli 2022 (art. 40 Wet Hervorming Goederenrecht van 04.02.2020) heeft u altijd een notariële akte van erfopvolging nodig wanneer er zich in de nalatenschap een onroerend goed bevindt. Wat is het verschil tussen een attest en een akte van erfopvolging? Waarvoor heeft u deze documenten nodig? Wat zijn de gevolgen wanneer u de akte van erfopvolging voor onroerende goederen niet laat opmaken? Moet u nu wachten op die akte vooraleer u toegang krijgt tot de bankrekeningen van de overledene?

BELEGGEN - 27.09.2022

Hoe presteerde uw portefeuille?

De eerste 8 maanden van 2022 gingen de aandelenmarkten de dieperik in. Kon u überhaupt ergens gaan schuilen?

BELEGGEN - 27.09.2022

Wat is er met de holdings aan de hand?

Eind 2021 leek het of een aantal Belgische holdings zowat de absolute beurslievelingen waren geworden. Hoewel we sinds de zomer van 2022 een licht herstel zien, zijn de koersen van die holdings in 2022 fors teruggevallen. Zijn deze holdings vandaag, na corona en in een klimaat van stijgende rente, nog steeds uw aandacht als belegger waard?

WONINGHUUR - 27.09.2022

Werken aan een verhuurd pand: aanvullende plaatsbeschrijving nodig?

Als u in de loop van een woninghuur werken uitvoert aan het huurpand, dan kan het nuttig zijn om een aanvullende plaatsbeschrijving op te maken. Wanneer is dat aangewezen? Hoe gaat u voor de opmaak van zo’n aanvullende plaatsbeschrijving te werk? Wie betaalt de kosten? Kunt u zo ook de onvolledigheid van een eerdere plaatsbeschrijving rechtzetten? Wat kunt u ondernemen als de huurder weigert om de plaatsbeschrijving te laten opmaken?

RELATIEVERMOGENSRECHT - 27.09.2022

Een verrekenbeding in uw huwelijksovereenkomst?

Wie huwt onder een stelsel van scheiding van goederen kan in de huwelijksovereenkomst een verrekenbeding invoegen, om een zekere financiële gelijkheid in te bouwen voor het geval het huwelijk later ontbonden wordt. Wat houdt zo’n clausule precies in en waarom kan ze nuttig zijn? Hoe moet de verrekening dan gebeuren? Kunt u ook achteraf, als u reeds gehuwd bent, ook nog een verrekenbeding toevoegen? Kunnen echtgenoten zonder dergelijke bepaling in hun huwelijksovereenkomst toch ‘verrekeningen’ doorvoeren?

SUCCESSIEPLANNING - 27.09.2022

Eigen gelden eigen houden: een kwestie van bewijs

Echtgenoten gehuwd onder een gemeenschapsstelsel hebben naast hun gemeenschappelijke vermogen ook een eigen vermogen. Welke goederen precies eigen zijn, en hoe u dit moet bewijzen, is wel vaker het voorwerp van discussie. Bovendien zal het gemeenschappelijke of eigen karakter bij een overlijden ook een impact hebben op de erfbelasting. Waarop moet u te letten om het eigen karakter van uw goederen te vrijwaren? Hoe kunt u als langstlevende ten aanzien van de fiscus aantonen dat goederen eigen zijn? Wat zijn anders de gevolgen op het vlak van de erfbelasting?

SUCCESSIEPLANNING - 27.09.2022

Onderhandse schenking registreren: nieuwe en strengere regels!

Als u schenkt via een hand- of bankgift, dan betaalt u geen schenkbelasting. Als de schenker daarna binnen de risicotermijn (drie jaar, vijf jaar in het Waals gewest) overlijdt, dan is er wel erfbelasting verschuldigd, tenzij u de schenking vóór het overlijden vrijwillig registreert. Heel wat mensen bereiden daarom de documenten om de schenking te registreren alvast voor. De fiscus hanteert nu echter strengere vereisten voor de registratie van de schenkingsdocumenten.

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 23.09.2022

Onroerende voorheffing verschillend per straat of inwoner?

Wilt u weten hoeveel onroerende voorheffing u moet betalen, dan is uiteraard de locatie van het pand van belang. De onroerende voorheffing verschilt immers per gemeente. Sinds enkele jaren kunnen de tarieven zelfs per straat verschillen in Vlaanderen. Hoe zit dat en kan dat ook in de andere gewesten?

BANK - KREDIET - 23.09.2022

Wanneer is uitstel mogelijk op uw hypothecair krediet?

Heeft u als particulier een lopend hypothecair krediet voor een woning, dan kennen de banken vanaf 01.10.2022 u mogelijk een betalingsuitstel toe. Hoe zit dat en wat zijn precies de voorwaarden?

WONINGHUUR - RENOVATIE - 23.09.2022

Huurwoning energiezuiniger maken tijdens de huur?

De druk wordt opgevoerd om als verhuurder werk te maken van energiebesparende werken. Mag u zulke werken laten uitvoeren als de woninghuur nog loopt en moet u de huurder dan vergoeden voor de hinder die dat met zich meebrengt?

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 23.09.2022

Verhuur aan vereniging: belast op ki of werkelijke huur?

Stel, u heeft een pand of een terrein dat u zou verhuren aan de lokale jeugdbeweging of sportclub. Wordt u dan belast op basis van het ki of op basis van de werkelijke huurinkomsten? Maakt het daarbij uit of het gaat om een VZW of een zgn. feitelijke vereniging? Wat zei de rechter daarover op 15 februari 2022?

MEDE-EIGENDOM - VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS - 23.09.2022

Hoe beslist de VME over een lening?


VLAAMS GEWEST - VARIA - 23.09.2022

VME kan Vlaamse ‘MijnVerbouwLening’ vragen!


VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 23.09.2022

‘De lijst’ via e-mail bezorgen, mag dat?

Loopt uw opdracht als vastgoedmakelaar ten einde, dan is het zoals u wellicht weet van belang om ‘de lijst’ met uw contacten tijdig te bezorgen aan de particuliere klant. Mag u die lijst ook via e-mail bezorgen?

FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 23.09.2022

Extra successierechten als u verkoopt tegen een hogere prijs?

Stel, uw klant erft een pand en schat de waarde op € 400.000 in de successieaangifte. Iets later verkoopt hij dat pand voor € 450.000. Moet hij die hogere verkoopprijs dan aangeven en daarop extra erfbelasting betalen? En riskeert hij dan ook een boete wegens ‘tekortschatting’? Hoe zit dat juist in de drie gewesten?

VERKOOP - COMPROMIS - 23.09.2022

Een compromis ontbinden zonder bij de rechter te passeren?

Stel, u sloot een compromis, maar de koper weigert om de notariële akte te ondertekenen of de prijs te betalen. Door een wijziging van het Burgerlijk Wetboek kunt u vanaf 1 januari 2023 dan eenvoudiger het compromis ontbinden. Hoe werkt dat juist en wat gebeurt er met de registratierechten?

EXTRA TIJD VOOR INDIENING BTW-AANGIFTE SEPTEMBER EN DERDE KWARTAAL 2022 - 22.09.2022

Extra tijd voor indiening btw-aangifte september en derde kwartaal 2022

De administratie voorziet in een uitzonderlijke tolerantie ten aanzien van de termijnen voor het indienen van de btw-aangiften voor september 2022 en het derde kwartaal 2022. Wat moet u hierover weten?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 22.09.2022

Een aangetekende brief online sturen?

U wilt een aangetekende zending naar bv. een klant of leverancier sturen. Kan dat vandaag al online?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 22.09.2022

Paste by WeTransfer als alternatief voor PowerPoint?

WeTransfer kent u van de populaire webdienst om grote bestanden te versturen. Maar dit bedrijf heeft ook een eenvoudige webtool voor het maken van presentaties. Is deze interessant?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 22.09.2022

Kiest u Google Forms of Microsoft Forms?

Er zijn twee veelgebruikte oplossingen voor online formulieren: Google Forms en Microsoft Forms. Wat zijn de belangrijkste verschillen?

SOFTWARE - APPS - 22.09.2022

WhatsApp: nieuwe functies voor uw privacy

WhatsApp test nieuwe functies die de privacy van de gebruikers nog beter moeten beschermen. Wat moet u hierover weten?

SOFTWARE - APPS - 22.09.2022

Bespaar tijd met handige shortcuts op uw smartphone

Iedereen kent widgets en u heeft er ongetwijfeld wel een paar op het startscherm van uw smartphone. Minder bekend zijn echter app shortcuts. Waarom zijn ook deze handig?

E-MAIL - E-MAILADRES - 22.09.2022

Uw eigen adres met Migadu

Migadu lijkt een goede oplossing als u een e-mailadres met een eigen domeinnaam wilt gebruiken. Hoe werkt dit systeem?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 21.09.2022

Investeringsaftrek en overdracht van gebruiksrecht

Investeringen waarvan het gebruiksrecht is overgedragen, zijn in principe uitgesloten van de investeringsaftrek (IA). Op dit principe bestaan echter uitzonderingen. Welke?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 21.09.2022

Nog voorafbetalen tegen 10.10.2022?

Uw vennootschap kan in 2022 nog twee keer voorafbetalen: voor het derde kwartaal (VA3) en voor het vierde (VA4). Waarom kiest u het best voor VA3?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 21.09.2022

Hoe snel nieuwe verdieping op oud gebouw afschrijven?

Een vennootschap richt op een bestaand gebouw een nieuwe verdieping op, en schrijft die af over 10 jaar. Volgens de fiscus moet dezelfde afschrijvingstermijn van het gebouw zelf gebruikt worden. Was de rechter het daarmee eens?

BEROEPSKOSTEN - GEWESTBELASTINGEN - 21.09.2022

Voor wie is een doorgerekende milieuheffing aftrekbaar?

Een vennootschap neemt een gewestelijke belasting die volgens de wet niet aftrekbaar is toch in aftrek, omdat ze die heffing doorgerekend heeft aan een klant. Volgens de fiscus maakt de doorrekening de heffing niet aftrekbaar. Wat vond het Hof van Cassatie hiervan?

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 21.09.2022

Gespreide belaste meerwaarde 2020 vóór 2023 herbeleggen!

Heeft uw vennootschap in 2020 een investering verkocht waarvan ze de winst gespreid laat belasten, dan moet ze in principe tegen uiterlijk 31.12.2022 de verkoopprijs ‘herbeleggen’. Kunt u die termijn nog ‘opschuiven’ en wat als u te laat bent? Kunt u dat combineren met andere gunstregimes voor investeringen?

GOED OM TE WETEN - ERELOON - 20.09.2022

Btw op prestaties bij euthanasie en overlijden?


GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 20.09.2022

Aansprakelijk voor slechte positionering van de patiënt?

Stel, tijdens een ingreep treedt een (onvoorzienbare) complicatie op en naderhand blijkt dat de patiënt niet in de optimale positie lag. Kunt u dan toch voor die complicatie aansprakelijk gesteld worden? Een recent gepubliceerd vonnis over een schouderdystocie bij een bevalling licht toe...

MEDISCH DOSSIER - PATIËNTENRECHTEN - 20.09.2022

Het dossier inzien (na overlijden) is geen vragen staat vrij

Stel, een familielid heeft een zgn. ‘andere beroepsbeoefenaar’ aangeduid om het dossier van een overleden patiënt te komen inkijken. Die aangestelde beroepsbeoefenaar verzoekt u om te laten weten wanneer de ontmoeting en de bespreking kan doorgaan. Moet u ingaan op zo’n verzoek tot een ‘bespreking’?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 20.09.2022

Uw patiënt moet naar de TNW-coördinator...

Een arbeidsongeschikte patiënt-loontrekkende heeft een bericht ontvangen van de adviserend arts van het ziekenfonds waarin meegedeeld wordt dat de patiënt naar een terug-naar-werkcoördinator (TNW-coördinator) wordt doorverwezen. Wie is deze coördinator, wat doet hij en wat is de bedoeling van zijn tussenkomst?

RECHT - AANKOOP - 20.09.2022

Geen bedenktijd bij onlineaankoop medisch materiaal?

Bij een onlineaankoop geldt er een zgn. wettelijke bedenktijd (van 14 kalenderdagen), tenminste wanneer u als consument aankoopt. Hoe zit dat dan wanneer u iets online aankoopt voor uw praktijk: is er dan geen enkele bescherming?

MEERWAARDEN - 20.09.2022

Carried interest: ook fiscaal interessant?

Onlangs besteedden de media heel wat aandacht aan de carried interest, de bijkomende vergoeding die aan investeringsmanagers toegekend wordt om hen te laten deelnemen in de waardevermeerdering van de activa in de investeringsportefeuille. Zo zou het behoud van een meerwaardebelasting op carried interest (in plaats van reguliere taxatie als beroepsinkomen) een belangrijke pasmunt geweest zijn voor de introductie van een belasting op inkoop van eigen aandelen bij de Amerikaanse belastinghervorming van president Biden. Wat is ‘carried interest’ precies? Hoe kan die in het huidige fiscaal klimaat nog voordelig gestructureerd worden?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 20.09.2022

CommV en VOF: toch VVPR-bis voor ‘oud’ kapitaal

In een recente parlementaire vraag bevestigt de minister van Financiën dat vennootschappen die destijds niet over een minimumkapitaal moesten beschikken, voortaan ook met hun ‘oude’ kapitaal toegang hebben tot het VVPR-bis-stelsel. Waarover gaat het precies?

ROERENDE VOORHEFFING - 20.09.2022

Spin-off: enkel roerende voorheffing op de meerwaarde?

Wanneer een beursgenoteerde onderneming een activiteit in een aparte vennootschap onderbrengt, worden de aandelen in die nieuwe vennootschap soms toegekend aan haar aandeelhouders. Het hof van beroep van Bergen (Bergen, 14.01.2022) heeft nu geoordeeld dat er n.a.v. een dergelijke spin-off enkel roerende voorheffing verschuldigd is als de transactie een ‘meerwaarde’ oplevert. Tijd voor wat duiding...

BTW - BTW AANREKENEN - 20.09.2022

Zijn diensten betaald d.m.v. dienstencheques en de extra vergoedingen onderworpen aan de btw?

De Administratie heeft via haar administratieve circulaire (2022/C/66, 11.07.2022) de nodige toelichting gegeven over de btw-toepassingen op dienstencheques en tevens de regeling voor de diensten waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Is er btw verschuldigd op de uitgifte van dienstencheques en de diensten die d.m.v. die dienstencheques betaald worden? En is de extra vergoeding die het dienstenchequebedrijf aanrekent onderworpen aan de btw?

BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 20.09.2022

Hoeveel binnenlandse dagvergoeding toekennen in 2022?

Als u of uw werknemer(s) in België beroepsmatige verplaatsingen doen, kan uw vennootschap daarvoor een forfaitair bedrag toekennen. Dat bedrag werd reeds vijf keer geïndexeerd in 2022! Wat zijn de spelregels? En hoeveel kunt (mocht) u uitkeren?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 20.09.2022

Liquidatiereserves ‘onterecht’ aangelegd: quid 10% betaalde bijzondere aanslag?

Indien uw kmo in het verleden een liquidatiereserve aangelegd heeft, kan ze die in principe na vijf jaar tegen 5% roerende voorheffing (rv) uitkeren. Wat als later blijkt dat uw vennootschap zo’n liquidatiereserve eigenlijk niet kon aanleggen, omdat ze geen kmo was?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 20.09.2022

Belastingkrediet voor vervoerskosten

De verschillende regeringen in ons land zijn naarstig op zoek naar manieren om burgers en ondernemingen te ondersteunen in de strijd tegen de stijgende energieprijzen. Een eerste van een vermoedelijke reeks van maatregelen is de invoering van een belastingkrediet (BK) voor vervoerskosten. Wanneer heeft uw vennootschap daar recht op?

AANGIFTES - INDIENINGSTERMIJNEN - 19.09.2022

Aangifte personenbelasting via mandataris: uitstel tot en met 28.10.2022!

Op vraag van de beroepsvereniging van belastingadviseurs en accountants (ITAA) verleent de minister uitstel voor het indienen van de aangifte personenbelasting via mandataris.

BELEGGEN - OBLIGATIES - 16.09.2022

Hoe interessant zijn groeilandobligaties?

De rente in euro-obligaties is doorgaans laag en de centrale banken trekken stukje bij beetje hun rente op in de strijd tegen de inflatie. Is het tegen die achtergrond interessant om te kijken naar obligaties van groeilanden? En hoe zit dat fiscaal?

SUCCESSIERECHTEN - VARIA - 16.09.2022

Attest van erfopvolging nu (altijd) digitaal?


VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 16.09.2022

Liquidatiereserves ‘onterecht’ aangelegd: kunt u de 10% betaalde bijzondere aanslag terugvorderen?

Als uw vennootschap in het verleden een liquiditeitsreserve aangelegd heeft, dan kan ze die in principe na vijf jaar tegen 5% roerende voorheffing (rv) uitkeren. Wat als later blijkt dat uw vennootschap zo’n liquidatiereserve eigenlijk niet kon aanleggen omdat ze geen kmo was?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 15.09.2022

Hoe te veel betaald loon voor 2021 (en vroeger) recupereren na 31.07.2022?

U komt tot de vaststelling dat u in 2021 iets te veel betaalde aan een collega (bv. twee keer het loon van dezelfde maand, een premie die niet voor hem bestemd was, enz.). Volgens uw sociaal secretariaat kunt u de fiscale fiche 281.10 of 281.20 niet meer aanpassen maar moet de correctie via een attest 281.25... Hoe zit dat precies?

RECHT - 15.09.2022

Zelf de bevoegde rechtbank kiezen?

Kan de partij die in het kader van een betwisting met een klant of leverancier uiteindelijk een procedure start, zelf beslissen bij welke rechtbank de zaak aanhangig gemaakt wordt? Welke regels gelden er daarvoor? Zijn er andere regels van toepassing als de tegenpartij in het buitenland gevestigd is? Kunt u contractuele afspraken maken over welke rechter bevoegd is voor een geschil? Hoe gaat u daarbij dan te werk?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 15.09.2022

Waarom beter een VA3 dan een VA4?

Uw vennootschap kan in 2022 nog twee voorafbetalingen doen: een voor het derde kwartaal (VA3) en een voor het vierde (VA4). Waarom kiest u het best voor VA3?

INCASSO - 15.09.2022

Zakendoen met een vennootschap in oprichting?

Een klant wil een bestelling plaatsen op naam van een vennootschap die hij nog moet oprichten. Is dat mogelijk? Aan welke voorwaarden moet er dan voldaan worden? Moet de vennootschap eens ze achteraf effectief opgericht is, die verbintenissen overnemen? Wat zijn daarvan de gevolgen? Wat gebeurt er als de vennootschap uiteindelijk toch niet opgericht wordt of als ze de verbintenissen toch niet overneemt? Kunt u uw factuur elders innen, als de vennootschap u uiteindelijk niet kan betalen? Waarom kunt u in zo’n geval misschien beter een waarborg vragen?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 15.09.2022

Forfaitaire telewerkvergoeding en de RSZ: wat is er nieuw?

Met de komst van de fiscale circulaire 2021/C/20 van 26.02.2021 kwam er duidelijkheid op fiscaal vlak omtrent de forfaitaire thuiswerkvergoeding en zitten de RSZ en de fiscus eindelijk op één lijn. Schijnbaar althans. Want voor telewerkers die onder cao nr. 85 vallen, waren er plots twee regelingen van toepassing die resulteerden in een ander maximumbedrag voor de nettothuiswerkvergoeding. Met zijn administratieve instructies van Q3/2022 heeft de RSZ hier duidelijkheid gecreëerd. Of toch niet helemaal?

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 15.09.2022

Wat te beginnen tegen misbruik en fraude van de tankkaart?

Stel, u ontdekt fraude bij het gebruik van de tankkaart van een van uw werknemers. Hoe kunt u zo’n misbruik opsporen en kunt u het sanctioneren met een ontslag om dringende reden? Onlangs sprak een rechter zich uit...

LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 15.09.2022

Jongere in dienst vanaf oktober 2022?


WERKNEMERSSTATUUT - STUDENTENARBEID - 15.09.2022

Tot wanneer is een schoolverlater nog student?


ARBEIDSDUUR - DEELTIJDSE ARBEID - 15.09.2022

Wat wijzigt er in 2023 voor deeltijdsen met variabele uren?

Bij de tewerkstelling van deeltijdse werknemers met een variabel werkrooster is het soms moeilijk om lang vooraf te bepalen wanneer ze precies moeten werken. Nochtans voorziet de arbeidsdeal wél dat u het in de toekomst vroeger zal moeten doen. Hoe zit dat?

ARBEIDSOVEREENKOMST - CLAUSULES - 15.09.2022

Nieuwe spelregels voor een overdracht van auteursrecht

Stel, tijdens de werkuren ontwikkelt uw werknemer een nieuwe machine of ontwerpt hij een originele tekst. Wie is eigenaar van dit origineel werk? Een nieuwe wet versoepelt de voorwaarden voor een overdrachtsclausule waarmee uw werknemer auteursrechten aan u als werkgever overdraagt.

LOON - INDEXATIES - 15.09.2022

Bij nieuwe aanwerving niet indexeren?

In veel paritaire comités – zoals ook in PC 200 – komt er in januari 2023 een ‘superindexering’ aan. Hoe voorkomt u dat u die ook moet toekennen aan een werknemer die u nu nog aanwerft?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 15.09.2022

Nu al rekening houden met sociale verkiezingen van 2024?

De volgende sociale verkiezingen vinden wellicht plaats in mei 2024. En hoewel dit nog veraf lijkt, is het van belang om hier toch al even bij stil te staan, zeker als u een personeelsbestand van rond de 50 of 100 werknemers heeft.

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ARBEIDSONGEVAL - 15.09.2022

Een arbeidsongeval vlak voor het pensioen, wat dan?

Een abonnee heeft een werknemer die van plan was om met (vervroegd) pensioen te gaan maar vlak daarvoor een arbeidsongeval kreeg. Hij vroeg zich af wat er in dat geval aangewezen is: dat pensioen nog wat uitstellen of juist niet?

BEDRIJFSWAGEN - FISCALE AFTREK - 15.09.2022

Welke besteldatum van belang voor bestelling firmawagen?

Een werkgever heeft een bediende in dienst genomen die na één jaar anciënniteit (vanaf 1 september 2023) recht heeft op een hybridebedrijfswagen (plug-in). Hij is van plan om die wagen te bestellen vóór 30 juni 2023 om de voordelige fiscale regels m.b.t. de aftrekbaarheid te behouden. Is dat echter wel een goed plan?

VZW - ACTIVITEITEN EN EVENTS - 14.09.2022

Enkel ‘speciale’ streamingdiensten in de kantine van uw VZW?

Speelt u muziek af in de kantine van uw VZW, dan heeft ze daarvoor een Unisono-vergunning (‘Sabam’) nodig. Naar het schijnt geldt die vergunning echter niet voor het gebruik van populaire streamingdiensten zoals Spotify, Apple Music of YouTube? Hoe zit dat juist?

VZW - VRIJWILLIGERS - 14.09.2022

Welke informatie geven aan de vrijwilligers van uw VZW?

Vrijwilligers zijn in heel wat VZW’s onmisbaar en u bent dan ook voortdurend op zoek naar nieuwe kandidaten. Voordat u hen effectief inschakelt in uw VZW moet u hen echter informeren over een aantal zaken, iets dat weleens uit het oog verloren wordt. Wat houdt die wettelijke informatieplicht precies in?

VZW - ACTUALITEIT - 14.09.2022

VZW: statuten aanpassen vóór 1 januari 2024!

Sinds 1 mei 2019 is het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking getreden. VZW’s die op dat moment al bestonden, moeten uiterlijk 1 januari 2024 hun statuten aanpassen aan de nieuwe wet. Welke aanpassingen zijn er precies nodig en moet u daarvoor dan naar de notaris?

VZW - PUBLICATIE STAATSBLAD - 14.09.2022

VZW: extra formaliteiten bij publicatie in het Staatsblad?

Belangrijke wijzigingen in uw VZW zoals een statutenwijziging of een wijziging van het bestuur moet u laten publiceren in het Belgisch Staatsblad. Met een dienstnota legde de rechter in Gent onlangs extra formaliteiten op m.b.t. dergelijke publicaties. Mag dat zomaar en hoe gaat u daar het best mee om?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 13.09.2022

Minder lang garantie geven op tweedehandsgoederen?

U verkoopt in uw winkel af en toe of geregeld tweedehandsgoederen. Moet u ook twee jaar garantie geven als die defect raken of volstaat een kortere termijn? Waarmee moet u rekening houden?

RECHT - FACTUUR - 13.09.2022

Als uw software niet naar behoren werkt?

U gebruikt een softwarepakket voor het beheer van uw winkel en ontvangt daarvoor een factuur. Wat kunt u doen als dat niet naar behoren werkt en de bugs die erin zitten maar niet opgelost raken? Kunt u ook overwegen om de facturen van de IT-firma te betalen?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 13.09.2022

Een winkel met woongelegenheid huren?

U wilt een winkel of horecapand huren waar ook een woongelegenheid aan gekoppeld is. Gelden dan voor de woning op zich de regels over de woninghuur? Kunt u in het pand blijven wonen als de huur van het winkelpand stopt?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.09.2022

Een deadline voor uw herstellingen?

Een particuliere klant vraagt u – al dan niet onder garantie – om een herstelling te doen. Moet u die dan binnen een bepaalde termijn uitvoeren? Waarop let u maar beter als u over deze termijn afspraken maakt met de klant?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.09.2022

Een waarborg vragen bij reservatie?

Sommige restauranthouders vragen aan klanten die een reservatie plaatsen om een waarborg te betalen om te voorkomen dat de klanten uiteindelijk toch niet komen opdagen. Is een dergelijke werkwijze wel geldig? Hoe kunt u te werk gaan?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 13.09.2022

Twee jaar garantie voor batterijen en andere slijtagegevoelige onderdelen voor consumenten-klanten?

Als winkelier moet u twee jaar garantie geven op de producten die u verkoopt aan particuliere klanten. Geldt dat ook voor slijtagegevoelige onderdelen of voor bijvoorbeeld batterijen? Kunt u daaraan ontsnappen?

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 13.09.2022

Een aannemer voor uw vakantiewoning: opletten!

Sinds 1 juli 2022 kan de verhuur van een vakantiewoning veel sneller dan voorheen aan btw onderworpen zijn. Wat dan als een aannemer werken gaat uitvoeren aan die woning? Hoe moet er dan gefactureerd worden?

BTW-TARIEF - VARIA - 13.09.2022

Afhaalmaaltijd: met of zonder schaal?

In de horeca geldt een ander btw-tarief voor afhaal dan voor verbruik ter plaatse. In bepaalde gevallen wordt het wel heel complex. Even kijken...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 13.09.2022

Wat is (niet-)therapeutisch voor de Btw?

Sinds 1 januari 2022 zijn, zoals bekend, medische prestaties zonder therapeutisch karakter aan btw onderworpen. Recentelijk heeft de Btw daar nog enkele praktijkvoorbeelden bij gegeven. Even kijken...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 13.09.2022

Een pand verhuren aan een VZW mét btw, kan dat?

Is de verhuur van een onroerend goed aan een VZW steeds vrijgesteld van btw of zijn er toch gevallen mogelijk waarin er wel btw berekend moet worden? En wat als het gaat om een gemeubileerd onroerend goed?

BTW-BEREKENING - MAATSTAF VAN HEFFING - 13.09.2022

Een kortingsbon is geen voucher voor de Btw?

Bij het uitgeven van vouchers gelden er specifieke btw-regels. Die regels kunnen evenwel niet doorgetrokken worden naar kortingen of spaarkaarten. Even kijken hoe het weer precies in elkaar zit...

BTW-PLICHT - VARIA - 13.09.2022

Is dat wel een geldig btw-nummer?

Iedere btw-plichtige heeft een btw-nummer dat begint met een nul en gevolgd wordt door 3 keer 3 cijfers. Binnen afzienbare tijd komt daar allicht verandering in. Wat verandert er dan en waarom is dat van belang?

LEVERING - LEVERING MET INSTALLATIE OF MONTAGE - 13.09.2022

Levering mét montage: net iets anders dan een levering... 

Een Belgisch bedrijf verkoopt een machine aan een klant in een andere EU-lidstaat en moet die daar ook installeren. Welke btw-regels gelden er dan in zo’n geval en welke vooral niet?

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 13.09.2022

De zaakvoerder-auteur: met of zonder btw?

De cessie of concessie van auteursrechten kan in bepaalde gevallen onderworpen zijn aan btw. Geldt dat ook voor een zaakvoerder die auteursrechten overdraagt aan zijn eigen vennootschap?

LEVERING - INTRACOMMUNAUTAIRE LEVERING - 13.09.2022

Gekocht in Nederland en toch btw?

Een Belgisch bedrijf koopt een machine in Nederland die daar naar een onderaannemer gaat voor aanpassingen. Is dat een aankoop met btw?

AFSCHRIJVINGEN - VASTGOED - 13.09.2022

Hoe de aankoopprijs verdelen over gebouw en grond?

Stel, uw vennootschap staat op het punt om een gebouw te kopen. Op de waarde van het gebouw zal u kunnen afschrijven, op de grondwaarde niet. Hoe splitst u de aankoopprijs dan het best op tussen het pand en de grond? En hoe verdedigt u die opsplitsing ten opzichte van de fiscus?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 13.09.2022

Welk interestpercentage voor een lening met vaste looptijd in 2022?

U wilt in 2022 een lening met vaste looptijd aangaan bij uw vennootschap. Welke interestvoet moet u dan toepassen, want dat tarief is toch pas begin 2023 bekend?

DIVIDENDEN - TARIEF - 13.09.2022

Ook voor VOF/CommV dividenden tegen 15% rv mogelijk!

VOF’s of CommV’s opgericht vóór 01.05.2019 waren meestal uitgesloten van het zgn. VVPR-bis-regime (dividenden tegen 15% rv i.p.v. 30% rv). Nieuwe inbrengen sinds 01.05.2019 komen echter wel in aanmerking en sinds 01.01.2022 kan het ook voor ‘oude’ inbrengen, zo bevestigt de minister! Hoe zit dat juist ?

AFTREKBARE KOSTEN - 13.09.2022

Oninbare vordering, dus geen factuur?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 13.09.2022

Hoe dit najaar extra geld uit uw vennootschap halen?

U zou dit najaar bijvoorbeeld € 5.000 of € 10.000 extra geld uit uw vennootschap willen halen, boven op uw gewone loon. Dat kan o.a. door uzelf een extra loon te geven, geld op te nemen via uw rekening-courant (rc), een tussentijds dividend te laten toekennen of door vastgeklikte reserves uit te keren. Hoe gaat u dan te werk, en wat zijn de fiscale gevolgen daarvan voor u en uw vennootschap?

ONROEREND GOED - HUUR - 13.09.2022

Huurder opzeggen om aan uw BV te verhuren?

U bent privé-eigenaar van een pand dat u aan uw BV zou willen verhuren, maar dan moet u wel de huidige huurder opzeggen. Is dat dan een opzegging voor ‘eigen gebruik’, en welke verschillen zijn er op dat vlak tussen een woninghuur, een handelshuur en een gewone huur?

STATUTENWIJZIGING - 13.09.2022

Extra formaliteiten bij statutenwijziging?

Is uw vennootschap van vóór 01.05.2019, dan moet u uiterlijk 01.01.2024 haar statuten aangepast hebben aan het nieuwe vennootschapsrecht. Hoe zit dat juist, en wat met de extra formaliteiten die soms nodig zijn?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 13.09.2022

Korting sociale bijdragen als primostarter


RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 13.09.2022

Uw bedrijfsgegevens verplicht vermelden op sociale media?

Begin augustus was er in de pers commotie rond het feit dat influencers verplicht hun adresgegevens zouden moeten vermelden op de socialemediakanalen waarop ze actief zijn. Hoe komt dat en gelden diezelfde regels ook voor uw zaak of vennootschap als die actief is op bv. Facebook of LinkedIn?

SLECHTE BETALERS - NALATIGHEIDSINTERESTEN - 13.09.2022

Hoeveel interesten voor slechte betalers?

Betaalt uw klant te laat, dan mag u hem hiervoor nalatigheidsinteresten aanrekenen. Welke percentages gelden er wettelijk gezien en kunt u hiervan afwijken?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 13.09.2022

Uw sociale bijdragen laten zakken voor de rest van 2022?

In de pers was onlangs te lezen dat het aantal zelfstandigen dat een vermindering van hun voorlopige sociale bijdragen aanvroeg voor het tweede kwartaal van 2022 zowat 13% hoger lag dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Is dat ook iets wat u nu nog kunt doen? Hoe dan en wat zijn daarbij de aandachtspunten?

BTW - RECHT OP TERUGGAVE - 13.09.2022

Hoelang heeft u tijd om een btw-tegoed terug te vragen?

Heeft uw zaak of vennootschap een btw-tegoed, dan kan ze dat terugkrijgen als u uitdrukkelijk om de terugbetaling ervan vraagt. Hoe doet u dat en hoeveel tijd heeft u daarvoor? Wat zei Cassatie daarover op 17 juni 2022?

RECHT - VENNOOTSCHAPSRECHT - 13.09.2022

Bij de statutenwijziging uw vennootschap ook omvormen?

Dateert uw vennootschap van vóór 01.05.2019, dan moet u tegen 31.12.2023 haar statuten aangepast hebben aan het nieuwe vennootschapsrecht. Eventueel kunt u bij die gelegenheid uw vennootschap ook ‘omzetten’, d.w.z. van vorm veranderen en soms moet dat zelfs! Wanneer dan precies en wat moet u dan doen?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 13.09.2022

Sociale bijdragen betalen: is dat per mandaat?


MAATSCHAP - 13.09.2022

Een maatschap oprichten na de schenking van uw familiale vennootschap tegen 0%?

U heeft uw familiale vennootschap in blote eigendom weggeschonken tegen het gunsttarief van 0%. Zit u dan nog safe als u achteraf een maatschap opricht om de controle te regelen? Kunt u de maatschap ook eerst oprichten en dan schenken tegen 0% als familiale onderneming?

SUCCESSIEPLANNING - 13.09.2022

Inbreng ten behoeve van een derde: een interessante schenkingstechniek?

De afschaffing van de zogenaamde kaasroute heeft vermogensplanners aangezet tot het zoeken naar alternatieve technieken om te schenken. Verschillende procedés worden geopperd en getoetst op burgerrechtelijk en fiscaal vlak. Veel van deze technieken ontbreekt het evenwel nog aan rechtszekerheid. Een interessante piste, die tegenwoordig veel voorgesteld wordt, is de inbreng ten behoeve van een derde. Hoe werkt deze techniek? Wanneer zou u deze inbreng ten behoeve van een derde kunnen toepassen? En wat zijn de voor- en nadelen ervan?

CONTRACT - 13.09.2022

Concurrentieverbod: wat is aanvaardbaar?

Bij een overdracht van aandelen of handelsfonds is het gebruikelijk dat de verkoper een concurrentieverbod moet ondertekenen, zodat de koper van de aandelen of van het handelsfonds de nodige tijd krijgt om het cliënteel aan zich te binden.

Aan welke voorwaarden moet zo’n concurrentieverbod voldoen? Wat is qua duurtijd aanvaardbaar? Wat is de sanctie als het verbod niet aan de voorwaarden voldoet? Waarmee houdt u bij het opstellen van de overeenkomst het best rekening, zodat de rechter een overdreven beding kan matigen in plaats van het te moeten nietig verklaren?


TELEWERK - 13.09.2022

Telewerken vanuit het buitenland?

Mag een werknemer telewerken vanuit het buitenland? Wat zijn dan de spelregels inzake belastingen en sociale zekerheid? Voorziet uw arbeidsongevallenverzekering dan dekking? Welk arbeidsrecht is dan van toepassing?

EIGEN VERMOGEN - 13.09.2022

Het ingebracht eigen vermogen van uw BV verhogen of verlagen?

Sinds de hervorming van het vennootschapsrecht heet uw vroegere BVBA een ‘BV’ en wordt het vroegere kapitaal van uw vennootschap het ‘ingebracht eigen vermogen’ genoemd. Zoals u het kapitaal van uw BVBA kon verhogen en verlagen, kunt u dat ook doen met het ingebracht eigen vermogen. Welke procedure moet u daarvoor volgen en welke fiscale gevolgen heeft dit?

PERSONEEL - 13.09.2022

Een BBQ voor uw personeel: bent u wel voldoende verzekerd?

Nu de vakantieperiode stilaan op zijn einde loopt, overweegt u misschien ook om van de laatste mooie dagen te profiteren om voor uw medewerkers een BBQ of een andere leuke activiteit te organiseren. Bij de vraag of u tijdens zo’n evenement wel voldoende verzekerd bent, wordt meestal pas achteraf stilgestaan, wanneer er iets is misgegaan. Wat gaat u het best vooraf zoal met uw verzekeraar na?

SUCCESSIEPLANNING - 13.09.2022

Gesplitste aankoop in Spanje: met welke fiscale aspecten rekening houden?

Een gesplitste aankoop is een gekende techniek van successieplanning. Bij een gesplitste aankoop kopen de ouders het vruchtgebruik van een onroerend goed en de kinderen de blote eigendom. Is zo’n gesplitste aankoop ook mogelijk wanneer u een tweede verblijf in Spanje aankoopt? Wat zijn dan de aandachtspunten?

SUCCESSIEPLANNING - 13.09.2022

Wederzijdse schenking tussen echtgenoten: hoe optimaliseren?

De wederzijdse schenking tussen echtgenoten van geld en effecten is een populaire techniek van successieplanning omdat op die manier later erfbelasting wordt vermeden. De techniek wordt echter pas echt interessant wanneer de wederzijdse schenking als één samenhangend geheel bekeken wordt, waardoor er bij vrijwillige registratie slechts eenmaal schenkbelasting betaald hoeft te worden. Hoe werkt dit?

VAKANTIEVERHUUR - 13.09.2022

Sinds 1 juli 2022 soepelere btw-regels voor verhuur van gemeubelde vakantiewoningen

Sinds 1 juli 2022 kwalificeert de terbeschikkingstelling van gemeubelde vakantiewoningen veel sneller dan voorheen als een aan de btw onderworpen hoteldienst. Wat heeft de Btw hier recent over beslist en hoe zit het dan met de praktische kant van de zaak?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 13.09.2022

Brandverzekering en grondverzakking


VLAAMS GEWEST - PREMIES - 13.09.2022

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie verlengd


FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 13.09.2022

Is het een onroerend inkomen of een beroepsinkomen?

Verhuurt u een of meerdere woningen aan particulieren voor privégebruik, dan wordt u in principe belast op basis van het ki van die woningen. Gaat het echter om een beroepsactiviteit, dan wordt u (zwaarder) belast op de werkelijke huurinkomsten. Hoe zit dat juist en wat zei de rechter daarover op 17 februari 2022?

BTW - VERHUUR VAKANTIEWONING - 13.09.2022

Vakantiewoning verhuren met btw, wat komt daarbij kijken?

Sinds 1 juli 2022 moet u btw aanrekenen op de verhuur van uw vakantiewoning als daarbij minstens één ‘bijkomende prestatie’ verricht wordt. Om welke prestaties gaat het dan precies en welke btw-verplichtingen moet u dan naleven? De Btw gaf daarover een praktische toelichting op 15 juni 2022...

HANDELSHUUR - OPZEGTERMIJN - 13.09.2022

Uw handelshuurder zegt op via e-mail, is dat wel geldig?

Stel, u verhuurt een handelspand voor negen jaar. De huurder kan zo’n contract opzeggen tegen het einde van die termijn, maar ook al na drie of zes jaar. Wat als hij de opzeg informeel verstuurt, bv. via e-mail? Is die opzeg dan ook geldig?

WONINGHUUR - EIGEN GEBRUIK - 13.09.2022

Opzeg voor eigen gebruik, maar dochter verhuist te snel...

Stel, u verhuurt een woning, maar uw dochter wil er graag gaan wonen, dus geeft u de huurder een opzeg ‘voor eigen gebruik’. Door omstandigheden moet uw dochter echter al snel weer verhuizen. Is dat een probleem?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 13.09.2022

Is kachel gedekt door brandverzekering?

Door de dure energieprijzen grijpen sommige (mede-)eigenaars naar alternatieven zoals een hout- of pelletkachel. Hoe zit dat dan met de brand- of blokpolis?

VRUCHTGEBRUIK - WAARDERING - 13.09.2022

Omzettingstabel voor vruchtgebruik: wanneer gebruiken?

Sinds 5 juli 2022 is er een nieuwe wettelijke omzettingstabel voor vruchtgebruik van toepassing. Wanneer wordt die dan precies gebruikt? Mag die ook voor fiscale doeleinden gebruikt worden, bv. bij aangifte nalatenschap?

MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 13.09.2022

Betaalt de bouwpromotor of de VME de ‘eerste kosten’?

Stel, de bouwpromotor heeft nog niet alles afgewerkt, maar bepaalde mede-eigenaars wonen wel al in hun appartement. Wie moet dan de kosten betalen voor bv. de elektriciteit in de gemene delen? Is dat de bouwpromotor of de vereniging van mede-eigenaars (VME)? Onlangs sprak Cassatie zich daar over uit...

perSoneel - thuiswerkvergoeding - 08.09.2022

Opnieuw hogere thuiswerkvergoeding sinds 1 september 2022!

Werknemers die regelmatig thuiswerken, kunnen daarvoor een forfaitaire ‘thuiswerkvergoeding’ krijgen. Als gevolg van een zoveelste indexaanpassing kunt u als werkgever sinds 1 september 2022 opnieuw een iets hoger bedrag belastingvrij toekennen.

VERVOER - AUTO - 07.09.2022

Deelauto gebruiken: via welk platform?

Overweegt u carsharing voor u of voor uw werknemers? Via welke platformen krijgt u dan toegang tot een deelauto?

TELEFONIE - videobellen - 07.09.2022

Gemakkelijk videobellen via WhatsApp

U gebruikt WhatsApp om korte tekstberichtjes uit te wisselen. Maar u kunt er ook mee videobellen. Hoe doet u dat het gemakkelijkst?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 07.09.2022

Shortwave: productiever werken met Gmail

Mist u de productiviteitstool Inbox by Gmail die in 2019 van het toneel verdween? Geen nood: zijn opvolger Shortwave brengt eveneens orde in uw e-mailbox.

SOFTWARE - vergaderen - 07.09.2022

Maak uw presentatie of vergadering interactiever

Wilt u tijdens een presentatie, vergadering of workshop (fysiek of online) polsen naar de mening of feedback van de deelnemers? Mentimeter wil u daarbij helpen.

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 07.09.2022

Is het nuttig om naar wifi 6(E) over te gaan?

Om comfortabel online te werken, is een snelle draadloze router een noodzaak. Kunt u voorlopig verder met een goeie wifi 5-router of kunt u al beter voor een nieuwer wifi 6(E)-model kiezen?

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 07.09.2022

Google Analytics ligt onder vuur: wat nu?

Google Analytics monitort het gedrag van uw websitebezoekers. Deze gratis tool is met een marktaandeel van 85% zeer populair, maar kreeg de afgelopen maanden veel kritiek. Wat is er precies aan de hand?

ERELOON - BTW - 07.09.2022

Geen btw op sportmedisch onderzoek!

In een nieuwe circulaire van 22 juni 2022 heeft de Btw-administratie een soepel(er) standpunt inzake de vrijstelling van btw voor sportonderzoeken en -attesten bekendgemaakt. Wat houdt dat standpunt in?

GRONDIG ONDERZOCHT - FISCALE AFTREK - 07.09.2022

Een aftrekbare archiefruimte in een niet-gebruikt pand?

Het is niet ondenkbaar dat een deel van een niet-bewoond pand (dat dient als vastgoedbelegging) fiscaal afgetrokken kan worden als archiefruimte. Uit een recent vonnis blijkt echter dat wie dat wil doen, er rekening mee moet houden dat een en ander gecontroleerd kan/zal worden. Wat moet u hiervan onthouden?

ORDE DE ARTSEN - MEDISCH RECHT - 07.09.2022

Mag u van de Orde (geen) verwanten behandelen?

Over al het dan niet mogen vragen van een ereloon aan (naaste) verwanten, zette de Orde der Artsen al meermaals een boompje op. Op 18 juni 2022 heeft de Nat. Raad ook een advies gepubliceerd over de vraag of u die verwanten überhaupt wel (altijd) mag behandelen. Wat zijn de inhoud en conclusie van dat advies?

VERZEKERINGEN - MEDISCHE FOUTEN - 07.09.2022

Bent u nog gedekt voor medische fouten na uw pensioen?

Stel, u gaat binnen afzienbare tijd met pensioen en gaat dus uw polis beroepsaansprakelijkheid voor medische fouten opzeggen. In welke mate bent u dan nog verzekerd voor het geval er na het einde van de polis toch nog een claim zou komen? En waarop moet u letten als u het uitlooprisico moet verzekeren?

GOED OM TE WETEN - RIZIV SOCIAAL STATUUT - 07.09.2022

Hoe bedrag van sociaal statuut 2021 betwisten?


GOED OM TE WETEN - ZIEKTEATTESTEN - 07.09.2022

Is het ziektebriefje voor 1 dag nu al afgeschaft?


PERSONEEL - ONKOSTENVERGOEDING - 07.09.2022

Hogere thuiswerkvergoeding sinds 01.09.2022!


VASTGOED - GESPREIDE TAXATIE - 07.09.2022

Vennootschap verkoopt verbouwd pand: gespreide taxatie?

Een vennootschap verkoopt een gebouw dat ze recent verbouwd heeft. Ze realiseert daarbij een meerwaarde die ze gespreid wil laten belasten, maar volgens de fiscus is dat niet mogelijk voor het deel van de meerwaarde dat op de verbouwingswerken slaat. Is de rechter het daarmee eens?

BTW - BTW-TERUGGAVE - 07.09.2022

30.09.2022: deadline om betaalde EU-btw terug te vragen!

De in een andere EU-lidstaat betaalde btw is net zoals de Belgische btw aftrekbaar als en in zoverre deze beroepsmatig is. Even kijken hoe u deze btw kunt recupereren en hoe zit dat met de teruggave van de Britse btw sinds de Brexit?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 07.09.2022

Pand met meerwaarde verkocht, dus kosten aftrekbaar?

Een vennootschap koopt bouwgronden en trekt daarop woningen op die ze ter beschikking stelt van haar bestuurders. De fiscus weigert de aftrek van de kosten van deze panden. Meestal krijgt de fiscus in zulke zaken gelijk van de rechter, maar nu niet. Welke argumenten van de vennootschap overtuigden de rechter?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 07.09.2022

Welk voordeel van alle aard voor gratis zonnepanelen?

Uw vennootschap betaalt zonnepanelen en/of een thuisbatterij voor uw woning. Welk bedrag moet u dan aangeven als voordeel van alle aard (VAA)? Wat is het verschil naargelang u privé eigenaar of huurder bent of de woning in uw vennootschap zit? In een antwoord op een parlementaire vraag (parl. vr. nr. 960, Donné, 24.03.2022) heeft de minister uiteengezet hoe hij het ziet…

BEDRIJFSLEIDER - ONKOSTENVERGOEDING - 07.09.2022

Opnieuw meer binnenlandse dagvergoeding sinds 01.09.2022!

Het maximale bedrag dat u als zgn. binnenlandse dagvergoeding kunt opnemen, is sinds 01.09.2022 al voor de vijfde keer geïndexeerd binnen een periode van 11 maanden! We zetten even alles op een rij, dan bent u weer helemaal mee.

PERSONENBELASTING - AANGIFTE - 05.09.2022

Forfaitaire belastingaangifte 2021 indienen tegen 20.12.2022!

Naar jaarlijkse gewoonte krijgen forfaitaire belastingplichtigen meer tijd voor het indienen van hun aangifte in de personenbelasting. In een bericht van 01.09.2022 heeft de fiscus de indieningstermijnen voor de inkomsten van 2021 bekendgemaakt.

BELEGGEN - VARIA - 02.09.2022

Bent u ‘voor’ of ‘neutraal’ voor ESG?

Wat betekent ESG? En waarom moet uw bankier u dat vanaf nu vragen bij uw volgende bespreking? Hoe worden deze beleggingen geselecteerd? En waarom zou u erin beleggen? Met welke fiscale regels moet u dan rekening houden?

BTW - CONTROLE - 02.09.2022

Boete verminderd als u meewerkt?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 02.09.2022

Hoe aangifte pb toch nog tijdig aangeven?

U heeft door omstandigheden de aangifte personenbelasting niet tijdig ingediend. Hoe kunt u toch nog aan de sancties van de fiscus ontsnappen?

SCHENKING - VARIA - 02.09.2022

Een ‘cadeau’ om selectief te onterven?


SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 02.09.2022

Bankgift: is online registreren sinds mei 2022 altijd het snelst?

Sinds mei 2022 kunt u het bewijs van een hand- of bankgift online registreren via MyMinfin en zo de vervelende termijn van 3 jaar (5 in Wallonië) uitschakelen. Maar vanaf wanneer is die wachttermijn echt voorbij?

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 02.09.2022

Is investeren in 2022 fiscaal voordeliger dan in 2023?

Wegens de coronacrisis is het tarief van de gewone investeringsaftrek (IA) voor investeringen tot en met 31 december 2022 verhoogd tot 25%. Vanaf 1 januari 2023 is dat maar 8%. Wat betekent dat voor uw vennootschap of eenmanszaak?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 02.09.2022

De fiscus kijkt uw bankrekeningen in!?

U kent wellicht het zgn. CAP, het bankenregister waarin alle informatie terug te vinden is m.b.t. alle bankrekeningen van de Belgen. U heeft onlangs gehoord dat de fiscus daar gretig gebruik van maakt. Is dat dan zo?

SOCIALE BIJDRAGEN - 02.09.2022

Verkeerde fiche gekregen van sociale kas?


SOCIALE BIJDRAGEN - 02.09.2022

Korting sociale bijdragen primostarters!


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 02.09.2022

Mag de fiscus u vragen of u een zwarte rekening heeft?

Een controleur vraagt aan een onderneming of ze bankrekeningen heeft die niet in de boekhouding opgenomen zijn. Het bedrijf weigert te antwoorden, omdat de vraag onwettig zou zijn. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan op 30 mei 2022 en wat kunt u daarvan onthouden?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 02.09.2022

Wanneer is het loon van een helpend kind aftrekbaar?

Een restauranthouder brengt een loon voor zijn zoon in aftrek van zijn inkomsten, omdat die hem geholpen zou hebben in zijn zaak. De fiscus weigert de aftrek en krijgt grotendeels gelijk van de rechter. Hoezo?

ONROEREND GOED - GESPLITSTE AANKOOP - 02.09.2022

Gesplitste aankoop van vastgoed samen met uw kinderen

Wenst u uw geld in vastgoed te beleggen, dan overweegt u misschien wel om het pand dat u op het oog heeft samen aan te kopen met uw kinderen. Een gesplitste aankoop kan fiscaal interessant zijn. Waarop letten bij een dergelijke transactie?

ONROEREND GOED - VARIA - 02.09.2022

Zijn er nog fiscale voordelen voor isolatiewerken?

U zou in deze tijd van torenhoge energieprijzen een woning of bedrijfspand (beter) willen isoleren. Bestaan daar eigenlijk nog fiscale voordelen voor in de drie gewesten?

HUUR - 01.09.2022

Wat zijn uw rechten als huurder wanneer het bedrijfspand verkocht wordt?

Het bedrijf huurt een bureelruimte, winkel of magazijn. Moet de verhuurder u verwittigen als hij tot een verkoop van het gehuurde pand wil overgaan? Beschikt u dan over een voorkoop- of een voorkeurrecht? Kunt u contractueel zo’n recht overeenkomen? Wat zijn uw rechten als de eigenaar die clausule dan toch niet respecteert? Moet de nieuwe eigenaar uw rechten als huurder verder respecteren of kan hij u zonder meer uit het huurpand zetten? Welke clausules kunt u in het huurcontract en de verkoopovereenkomst laten opnemen om uw rechten te beveiligen? Gelden er verschillende regels naargelang het gaat om een gemeenrechtelijke dan wel om een handelshuur?

ONKOSTEN - 01.09.2022

Wanneer fiche opmaken voor variabele onkostenvergoeding?

Wanneer het bedrijf aan u en uw collega’s of aan de bedrijfsleider aankopen of onkosten terugbetaalt die voor rekening van het bedrijf gemaakt werden, wordt dat vanuit fiscaal perspectief aangemerkt als een terugbetaling van een kost eigen aan de werkgever. Sinds 1 januari 2022 geldt er ook een ficheverplichting voor dergelijke variabele onkostenvergoedingen.

Onlangs verduidelijkte de minister echter dat de ficheverplichting niet geldt als duidelijk aangetoond kan worden dat de rol van de bedrijfsleider (of werknemer) zich beperkt tot het voorschieten van geld voor de betrokken aankoop. Ook de Administratie onderschreef dat standpunt en verduidelijkte wanneer er sprake is van ‘voorschieten’. Een recente circulaire licht toe wanneer u effectief een fiche moet opmaken.