BEDRIJFSWAGEN - CARPOLICY - 28.09.2022

Bedrijfswagen kan niet op tijd geleverd worden...

Bestelt u een nieuwe bedrijfswagen bv. voor een nieuw aangeworven werknemer, dan moet u momenteel soms rekening houden met lange leveringstermijnen. Wat als die wagen daardoor later bij de werknemer komt dan u bij de aanwerving beloofd had? Een werkgever kwam hierdoor onlangs in de problemen...

Uit het leven gegrepen

De beloofde bedrijfswagen... Een werkgever nam een nieuwe werknemer in dienst die een bedrijfswagen zou krijgen. Hij had op het moment van de aanwerving uitdrukkelijk beloofd dat de werknemer “per 01.09.2022” een bepaalde bedrijfswagen zou krijgen.

... kan niet op tijd geleverd worden. Hij had zich echter mispakt aan de lange leveringstermijnen. De beloofde bedrijfswagen zal hierdoor enkele maanden later komen.

Wat ging er mis?

Een financiële compensatie nodig? De werkgever zelf vond dat het ging om een vorm van ‘overmacht’ omdat hij die leveringstermijnen niet zelf in de hand heeft. De vakbond van de werknemer ziet dat echter anders en eist dat de betrokken werknemer hiervoor een forse financiële compensatie zou krijgen. De vakbond vindt dat de werkgever het voordeel dat de werknemer zou hebben van de bedrijfswagen volledig moet vergoeden.

Heeft de vakbond hier een punt? Ergens wel. Het probleem is dat de werkgever heel duidelijk een datum had gekoppeld aan de bedrijfswagen en zich niet had ingedekt voor eventuele leveringsvertragingen. Zo’n te late levering is niet echt een situatie die juridisch gezien beschouwd kan worden als overmacht en dus riskeert u inderdaad dat de werknemer een compensatie vraagt.

Bedrag van compensatie? Vervolgens had deze werkgever een discussie met de vakbonden over welke compensatie er precies nodig was om het verlies van de bedrijfswagen te vergoeden. De werkgever stelde voor om het fiscale voordeel van alle aard (VAA) te nemen.

Let op!  De vakbonden vonden dat onvoldoende om het reële voordeel te vergoeden. De werkgever moest in principe inderdaad het ‘reële voordeel’ vergoeden dat hoger kan liggen dan het VAA. Het eindigde voor de werkgever in een kostelijke grap die hem veel meer kostte dan wat de bedrijfswagen gekost zou hebben.

Goed om te weten. Over de financiële compensatie die er in zo’n geval toegekend moet worden, bestaan er geen vaste regels. In ieder geval is de compensatoire vergoeding onderworpen aan sociale bijdragen en belastingen.

Tip.  Spreekt u een vergoeding af, specifieer dan het best ook welk deel van de vergoeding voor het woon-werkverkeer geldt aangezien u daar geen RSZ op moet betalen.

Wat kunt u ervan leren?

Houd een slag om de arm! Had de werkgever afgesproken dat de werknemer de bedrijfswagen zou krijgen op datum X “ mits het voertuig leverbaar is tegen die datum ”, dan was er geen probleem geweest. Bouw dus als werkgever marge in om te vermijden dat u een vergoeding moet betalen als die te laat geleverd zou worden.

Tip.  Wilt u de werknemer in die periode toch iets geven, dan kunt u eventueel voorzien dat als de beloofde wagen niet tijdig geleverd wordt, de werknemer tijdelijk een aanloopwagen krijgt. Aangezien die momenteel ook duur en niet altijd voorhanden zijn, kunt u ook stellen dat hij dan bv. een tankkaart krijgt.

Beloof aan een nieuwe werknemer niet dat hij tegen een bepaalde datum een bedrijfswagen zal krijgen als u niet zeker bent dat die effectief geleverd kan worden. U houdt dan het best een slag om de arm door een voorbehoud in te voeren ‘mits het voertuig leverbaar is tegen die datum’. Zo niet riskeert u immers dat u bij een te late levering een serieuze vergoeding moet betalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878