Alle domeinen

2022 - Oktober

AANSLAGBILJET - BETALINGSUITSTEL - 31.10.2022

Twee maanden extra tijd voor betaling pb, VenB, RPB en bni aj. 2022!

De fiscus verleent naar aanleiding van de energiecrisis een bijkomende termijn van twee maanden voor het betalen van de aanslagbiljetten personen-, vennootschaps- en rechtspersonenbelasting en bni voor aanslagjaar 2022. Wat moet u hierover weten?

BELEGGEN - 28.10.2022

Beleggen in buitenlandse holdings?

De beurs van Brussel telt proportioneel veel portefeuillemaatschappijen. Ook op de buitenlandse beurzen noteren er echter een aantal interessante holding. Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje.

VERZEKERING - 28.10.2022

Een advocaat op kosten van uw rechtsbijstandsverzekering

Kunt u de erelonen en de kosten van uw advocaat altijd zonder meer laten betalen door uw rechtsbijstandsverzekeraar? Mag u dan zelf uw advocaat kiezen? Wat kunt u ondernemen wanneer de verzekeraar niet wil tussenkomen omdat hij meent dat u zonder meer ongelijk heeft? Welke rol speelt de objectiviteitsclausule daarbij? Wie betaalt dan de kosten van uw advocaat? Zijn de premies voor uw rechtsbijstandsverzekering ook fiscaal aftrekbaar?

BELEGGEN - 28.10.2022

Cash brengt weer iets op

Er valt opnieuw geld te verdienen met termijnrekeningen in euro en zeker in Amerikaanse dollar. Hoe belegt u uw cash momenteel optimaal?

RELATIEBREUK - 28.10.2022

Alimentatie voor uw ex: beperkt in de tijd?

Bij een echtscheiding moet een (ex-)echtgenoot weleens alimentatie betalen voor zijn partner. Wordt die alimentatie dan automatisch beperkt in de tijd? Voor hoelang kan de alimentatie toegekend worden? Wat gebeurt er als de ex-echtgenoot na het eindigen van deze termijn nog behoeftig is? Gelden er andere regels bij een echtscheiding door onderlinge toestemming? Zijn dezelfde regels ook van toepassing als de echtscheiding gebeurde onder de oude wetgeving?

SUCCESSIEPLANNING - 28.10.2022

Verdeling kosten gesplitste eigendom vastgoed: fiscale aandachtspunten

Hoe komt een gesplitste eigendom van een onroerend goed tot stand? Op welke manier worden de onderhouds- en herstellingskosten dan verdeeld tussen de blote eigenaar en de vruchtgebruiker van een onroerend goed? Kunt u afwijken van de wettelijke regels over de verdeling van deze kosten? Wat zijn dan de fiscale aandachtspunten?

VASTGOED - 28.10.2022

Aankoop appartement: hoe kosten gemene delen verdelen?

Vanaf wanneer moet u als koper van een appartement bijdragen in de kosten van de gemene delen? Moet u betalen voor werken die al beslist waren vóór u eigenaar werd, maar die nog niet afgerekend werden? Draait u als koper op voor eventuele achterstallen in het werkingskapitaal die de verkoper opbouwde? Kunt u omgekeerd genieten van de door de verkoper te veel betaalde voorschotten? Moet er ook een verrekening plaatsvinden voor het reservekapitaal?

VENNOOTSCHAPSRECHT - 28.10.2022

Statuten van uw maatschap aanpassen aan het WVV: aandachtspunten

Uiterlijk eind 2023 moeten de statuten van elke vennootschap, en dus ook van uw maatschap, aangepast worden aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). Welke aanpassingen zijn noodzakelijk? Op welke punten evalueert u daarnaast het best opnieuw de bestaande statuten?

VERHUUR - 28.10.2022

Uw huurder de onroerende voorheffing laten betalen?

U verhuurt een pand waarin uw huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft. Kunt u dan vragen dat de huurder de onroerende voorheffing betaalt? Is dat anders als u een garage, winkelruimte of kantoorruimte verhuurt? Hoe kunt u te werk gaan in de gevallen waarin dit toegelaten is? Wat zijn de regels als de huurder maar voor een deel van het jaar huurde? Wat moet u ondernemen als de huurder van uw woning recht heeft op een vermindering van de onroerende voorheffing?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 28.10.2022

Nieuwe autofiscaliteit: wat is de datum van bestelling?

De Wet van de vergroening van de autofiscaliteit zorgt voor een ingrijpende hervorming op het vlak van de fiscale aftrekbaarheid. De datum van bestelling is daarbij cruciaal. Hoe bepaalt u dan wat de datum van bestelling is?

ACTUALITEIT - ZELFSTANDIGEN - 28.10.2022

Hoeveel vaderschapsverlof voor zelfstandige papa’s?

Zelfstandigen in hoofdberoep die papa worden, hebben reeds sinds 1 mei 2019 recht op vaderschapsverlof. Op hoeveel dagen heeft u dan recht? Wat zijn de voorwaarden? En welke uitkering krijgt u dan?

BELEGGEN - RISICOSPREIDING - 28.10.2022

Hoe elke maand een klein bedrag beleggen?

U zou graag elke maand een klein bedrag (bv. € 50 of € 100) beleggen in aandelen voor uzelf of uw (klein)kinderen. Wat zijn de mogelijkheden en hoe pakt u dat aan? Hoe zit dat fiscaal gezien?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 28.10.2022

Vennootschapsbijdrage 2022: betalingsuitstel tot 30.12.2022!

Het grensbedrag om te bepalen of uw vennootschap € 347,50 dan wel de verhoogde zgn. vennootschapsbijdrage van € 868 moet betalen, is onlangs vastgelegd. Hoe zit dat precies en heeft u recht op uitstel of vrijstelling van betaling?

SCHENKING - ONROEREND GOED - 28.10.2022

Vruchtgebruikconstructie en schenken?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 28.10.2022

Wanneer geen aanslag geheime commissielonen?


PROCEDURE - 27.10.2022

Fiscus krijgt soms meer tijd voor controle en wijziging van belastingaangiftes

Voor de controle en wijziging van aangiftes in de inkomstenbelastingen is de fiscus gebonden door controle- en aanslagtermijnen. Een wetsontwerp dat begin oktober 2022 in de Kamer ingediend werd, breidt die termijnen in bepaalde situaties uit vanaf aanslagjaar 2023. Welke controle- en aanslagtermijnen gelden er momenteel, en wat zal er veranderen?

CONTRACTEN - 27.10.2022

Is een digitale handtekening ook altijd geldig?

Wat houdt het plaatsen van een digitale handtekening precies in? Welke vormen van digitale handtekeningen bestaan er? Hoe gaat u dan te werk om zo’n handtekening te plaatsen? Heeft een digitale handtekening ook dezelfde waarde als een klassieke handtekening op papier? Hoe beslist u voor welk soort digitale handtekening u het best opteert? Wat moet u daarover weten?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 27.10.2022

Wijzigingen aan het re-integratietraject sinds 1 oktober 2022

Uit onderzoek is gebleken dat hoe langer een werknemer afwezig blijft van het werk, hoe kleiner de kans is dat hij ook effectief het werk nog zal hervatten. De gewijzigde bepalingen inzake het re-integratietraject (KB 11.09.2022 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft, BS 20.09.2022) zijn er dan ook hoofdzakelijk op gericht om de werknemer sneller tot werkhervatting in de onderneming te laten overgaan.

R&D - 27.10.2022

Investeringsaftrek of belastingkrediet voor R&D?

Vennootschappen en Belgische vaste inrichtingen van buitenlandse vennootschappen moeten een onherroepelijke keuze maken tussen de investeringsaftrek en het belastingkrediet voor R&D. Wat zijn de belangrijkste parameters waarmee u daarbij rekening moet houden?

OVERNAMEPRIJS - 27.10.2022

Earn-out in de koop-verkoopovereenkomst: aandachtspunten

Earn-outs worden in steeds toenemende mate gebruikt bij M&A-transacties. Een earn-out houdt in dat een bijkomende variabele prijs betaald wordt afhankelijk van de resultaten van de vennootschap en/of het behalen van bepaalde milestones in de periode post-closing. Het toenemende gebruik van earn-outs noopt tot verscherpte aandacht voor de juridische vertaling van het mechanisme in de koop-verkoopovereenkomst (SPA).

INTERNATIONAAL - 27.10.2022

Belgische holding: einde dividenden zonder grenzen?

De afgelopen jaren werden diverse (Europese) maatregelen genomen om misbruik aan te pakken via de werking van holdingvennootschappen. Concrete situaties maken steeds vaker het voorwerp uit van Europese en nationale rechtspraak inzake inkomstenbelasting en btw. Onlangs oordeelde het Nederlandse gerechtshof van Amsterdam (zeer) streng ten aanzien van de vrijstelling van inhouding van dividendbelasting op een dividenduitkering door een Nederlandse dochtervennootschap aan haar Belgische moedervennootschap (Gerechtshof Amsterdam, 02.06.2022, zaaknr. 439) .

INTERNATIONAAL - 27.10.2022

Hoe wordt een grensoverschrijdende niet-concurrentievergoeding belast?

In heel wat arbeids- en bestuursovereenkomsten wordt een niet-concurrentiebeding opgenomen. Soms gaat dat gepaard met de betaling van een vergoeding aan de ex-werknemer of -bestuurder. Hoe wordt die vergoeding in België belast? Welk land is heffingsbevoegd wanneer een inwoner van België de vergoeding vanwege een buitenlandse vennootschap ontvangt? Welke interessante uitspraak deed het hof van beroep daarover?

VOORDELEN ALLE AARD - 27.10.2022

Bezoldigingstheorie: wanneer zijn kosten voor voordelen alle aard aftrekbaar?

Vooral wanneer de vennootschap een onroerend goed ter beschikking stelt aan haar bedrijfsleider, is er reeds geruime tijd discussie over de vraag of en wanneer die kosten voor de vennootschap fiscaal aftrekbaar zijn. Onlangs weigerde de rechtbank nu ook de aftrek van de kosten die gemaakt werden om aan een bedrijfsleider aandelenopties toe te kennen. Wat kunt u zoal ondernemen om de kans op discussies met de fiscus te verkleinen?

ARBEIDSTIJD - 27.10.2022

Nieuwe cao’s over flexibele werkregelingen

In het kader van de Europese richtlijn betreffende de work-lifebalance werd onlangs in de Nationale Arbeidsraad (NAR) cao nr. 162 gesloten dat voorziet in flexibele werkregelingen voor werknemers die een zorgtaak opnemen. Cao nr. 161 voorziet daarnaast in het recht van werknemers om werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden te vragen, in uitvoering van de Europese richtlijn (2019/1152) betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Welke gevolgen hebben beide cao’s voor de werkgever sinds 1 oktober 2022?

SLECHTE BETALERS - AFBETALINGSPLAN - 26.10.2022

Uw klant komt het afbetalingsplan niet (meer) na…

U sloot een tijd geleden een afbetalingsplan af met een klant die uw facturen niet dadelijk kon betalen. U stelt nu vast dat de klant zich daar niet meer aan houdt. Welke stappen kunt u in dat geval het best ondernemen?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 26.10.2022

In uw algemene voorwaarden opnemen welke rechtbank bevoegd is?

Heel wat algemene voorwaarden bevatten een clausule die aangeeft welke rechter bevoegd is bij een geschil. Is het zinvol om ook in uw ‘kleine lettertjes’ een dergelijke bepaling op te nemen? Is zo’n clausule altijd geldig?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 26.10.2022

Zelf naar de rechtbank stappen voor uw kleinere facturen?

Als een klant een kleine factuur niet betaalt, is het niet altijd de moeite om daar een advocaat voor in te schakelen. Kunt u zelf niet naar de rechtbank stappen om de klant te laten veroordelen? Hoe kunt u daarbij dan te werk gaan?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 26.10.2022

Geen materiaal, maar klant maant aan om verder te werken!?

Een van de werven waar u aan de slag bent loopt uit, omdat u niet aan de nodige materialen raakt. Hoe kunt u dan het best reageren als de klant u aanmaant om verder te doen? Wat riskeert u als de klant uiteindelijk moeilijk blijft doen?

SLECHTE BETALERS - INHOUDINGEN - 26.10.2022

Kunt u zomaar uw werf stilleggen als uw klant niet betaalt?

Als uw klant zijn facturen niet op tijd betaalt, overweegt u misschien wel om de werken stil te leggen tot de betaling gebeurt. Waarom bent u daar maar beter voorzichtig mee en wat riskeert u als u ten onrechte tot zo’n schorsing overgaat?

OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 26.10.2022

Het werk van een failliete collega verder afwerken?

Een bouwheer deed een beroep op een aannemer die failliet ging tijdens de werken en vraagt of u de werf wilt afwerken. Welke voorzorgen neemt u dan maar beter? Wat riskeert u als u dat niet doet?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 26.10.2022

Uw ‘kleine lettertjes’ nu vernieuwen?

U heeft op uw facturen en offertes algemene voorwaarden staan. Men zegt weleens dat het belangrijk is om die af en toe aan te passen? Is dat effectief zo?

OPLEIDING - VARIA - 26.10.2022

Ontsnapt u (deels) aan opleidingsplicht?

Door een nieuwe wet zullen werkgevers vanaf 2023 rekening moeten houden met nieuwe opleidingsverplichtingen. Mogelijk kunt u daar als kleine werkgever wel (deels) aan ontsnappen...

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 26.10.2022

Weigeren om info te geven aan collega’s = dringende reden?

Sommige werknemers hebben het zeer moeilijk om belangrijke informatie op het werk door te geven bv. als ze een periode afwezig zijn. Kunt u hen verplichten om zich collegiaal op te stellen? Wat zei de rechter onlangs?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 26.10.2022

De puntjes op de i bij betaling van het gewaarborgd loon?

Stel, uw werknemer is meerdere korte periodes afwezig waardoor u telkens gewaarborgd loon moet betalen. Een werkgever zette de puntjes op de i en telkens wanneer de werknemer de afspraken die in het arbeidsreglement stonden niet volgde, weigerde hij om gewaarborgd loon te betalen. Kan dat?

ARBEIDSDUUR - UURROOSTER - 26.10.2022

Door de arbeidsdeal binnenkort de vierdagenweek toepassen?

De Wet over de arbeidsdeal werd intussen goedgekeurd. Eens ze gepubliceerd is, wordt het mogelijk om een vierdagenweek te voorzien voor een voltijdse werknemer. Wat is er voor u van belang?

ARBEIDSDUUR - UURROOSTER - 26.10.2022

Een lange en een korte week werken bv. bij co-ouderschap?

Uw voltijdse werknemers kunnen u vragen om in een wisselend weekregime te gaan werken. Zo kan een werknemer met co-ouderschap bv. vragen om de ene week meer te werken dan de andere. Wat is er voor u van belang?

WERKLOOSHEID - RVA - 26.10.2022

Moet tijdelijk werkloze zich inschrijven als werkzoekende?

Om ervoor te zorgen dat tijdelijk werklozen zoveel mogelijk actief blijven op de arbeidsmarkt, is de verplichte inschrijving als werkzoekende van belang. Daarover is nu recent een nieuwe regeling tot stand gekomen. Hoe zit die in elkaar en waartoe is uw werknemer verplicht?

BEDRIJFSWAGEN - VARIA - 26.10.2022

Hoe berekent u het bedrag van het mobiliteitsbudget?

Om het brutobedrag van het mobiliteitsbudget te berekenen, moet u vertrekken van de ‘total cost of ownership’ (TCO) van de ‘in te ruilen’ firmawagen. Wat telt daar allemaal voor mee? Bestaat hieromtrent ondertussen al meer duidelijkheid?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - FEESTDAGEN - 26.10.2022

Welke feestdagen moet u vervangen in 2023?


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - AANGEPAST WERK - 26.10.2022

Een piepklein beetje hervatten? Het kan nu!


VZW - COMMUNICATIE - 25.10.2022

VZW: nieuwe leden werven via e-mail, mag dat zomaar?

Wellicht probeert ook uw VZW regelmatig nieuwe leden aan te trekken. Dat kan bv. via mailings waarin u potentiële leden informeert omtrent de werking van uw VZW. Mag dat zomaar, of gelden er daarvoor specifieke spelregels waar uw VZW rekening mee moet houden?

VZW - VERZEKERINGEN - 25.10.2022

VZW: een cashverzekering tegen diefstal?

Stel, uw VZW organiseert een eetfestijn of een fuif om extra geld in het laadje te brengen. Veel deelnemers betalen dan wellicht met cashgeld, dat bedrag kan dus aardig oplopen. Wat als die opbrengst gestolen wordt, bent u daar dan tegen verzekerd? Mogelijk is een speciale ‘cashverzekering’ dan wel interessant?

VZW - VRIJWILLIGERS - 25.10.2022

Werknemers van uw VZW ook inzetten als vrijwilliger?

Het is een vaak geziene formule in de non-profitsector: samen met uw werknemers zorgen heel wat vrijwilligers ervoor dat de werking van uw VZW vlot verloopt. Mogen uw werknemers eigenlijk ook meehelpen als vrijwilliger in uw VZW, of is die combinatie werknemer/vrijwilliger niet toegestaan?

VZW - LIDGELD - 25.10.2022

Lidgeld van uw VZW verhogen wegens de stijgende levensduurte?

Iedereen heeft het erover: de stijgende levensduurte. Ook VZW’s, amper of nog niet bekomen van de coronacrisis, voelen daardoor heel wat druk op hun financiële middelen. Mag uw VZW naar aanleiding daarvan het lidgeld van de zgn. toegetreden leden verhogen? Waarmee moet u dan zoal rekening houden?

BEGROTINGSAKKOORD - 25.10.2022

Welke fiscale gevolgen heeft de begroting 2023-2024 voor u en uw BV?

Half oktober is de federale begroting voor 2023-2024 bekendgemaakt. Welke aangekondigde positieve en negatieve wijzigingen zijn daarbij voor u privé en voor uw vennootschap van belang?

AANDELEN - OVERDRACHT - 25.10.2022

Verkoopprijs van uw aandelen belast als beroepsinkomen?

In het kader van een herstructurering van een vennootschap neemt een manager een participatie in een bij de herstructurering betrokken holding. Als hij later die participatie verkoopt, belast de fiscus de verkoopprijs als een beroepsinkomen, omdat de verkoop gesimuleerd zou zijn. De rechter geeft hem ongelijk. Waarom?

FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 25.10.2022

Zijn de beursverliezen van uw BV aftrekbaar?

De beurzen beleven momenteel turbulente tijden. Heeft u overtollige liquiditeiten van uw vennootschap belegd in aandelen, obligaties, beveks of beleggingsfondsen, dan zijn die mogelijk (fors) in waarde gedaald of heeft u ze misschien zelfs al met verlies verkocht. Zijn die verliezen dan aftrekbaar voor uw BV?

PHISHING - 25.10.2022

Oplichters blijven hengelen…


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 25.10.2022

Minder geld terug dan beloofd door fiscus?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - AANGIFTE - 25.10.2022

Belastingverhoging voor een laattijdige aangifte

Een KB van 13.09.2022 (BS 13.10.2022) legt de tariefschaal vast van de belastingverhogingen voor laattijdige aangiftes. Wat moet u hiervan weten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - TAXSHELTER - 25.10.2022

Taxshelter: nu ook fiscaal voordelig investeren in games!

Investeert uw BV in film- of theaterproducties, dan kan ze daarvoor een korting krijgen op de verschuldigde vennootschapsbelasting. Vanaf uiterlijk 01.01.2023 geldt dit zgn. taxshelterregime ook voor investeringen in videospellen. Wat levert zo’n investering uw BV eigenlijk op en wanneer doet u dat beter niet?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 25.10.2022

VVPR-bis en rv op liquidatiereserves vergeleken

Het standaardtarief van de roerende voorheffing (rv) op dividenden uit uw vennootschap is 30%. Er bestaan echter twee verlaagde tarieven, de zgn. VVPR-bis en de rv op de uitkering van liquidatiereserves. Welke gelijkenissen en verschillen zijn er tussen die twee regelingen?

VENNOOTSCHAPSRECHT - 25.10.2022

Wat weet u over het voorwerp van uw vennootschap?

In de statuten van uw vennootschap moet het zgn. voorwerp vermeld zijn. Wat is dat precies? Waarvoor is het van belang en moet u er iets mee doen als u binnenkort de statuten aanpast aan het gewijzigde vennootschapsrecht?

PRIVÉFISCALITEIT - 25.10.2022

Studentenjob in zorg of onderwijs?


AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 25.10.2022

Leasingoptie lichten in 2024, wat dan?


VENNOOTSCHAP - ONTSLAG & BENOEMING - 24.10.2022

Correcte bekendmaking benoeming of ontslag


RECHT - BESTELLING - 24.10.2022

Uw leverancier gaat failliet: wat met lopende bestellingen?

U plaatste een bestelling bij een leverancier die vóór de levering failliet gaat. Betekent dat dan ook dat de bestelling sowieso niet geleverd zal worden? Gelden dezelfde regels als uw leverancier een gerechtelijke reorganisatie vraagt?

BTW - ELEKTRICITEIT - 24.10.2022

Elektriciteitsfacturen nu beter op uw privénaam laten zetten?

De federale regering heeft beslist om de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% voor residentiële elektriciteitscontracten permanent te maken. Laat u uw verbruik dan sowieso het best op uw privénaam factureren of maakt dat een verschil naargelang u in vennootschap zit of niet?

PERSONEEL - MAALTIJDCHEQUES - 24.10.2022

Oplossing voor vervallen sociale cheques... ?


FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 24.10.2022

Zorg dat de langstlevende echtgenoot niets tekortkomt!

Als een van de echtgenoten sterft, voorziet de wet in een ruime bescherming van de langstlevende echtgenoot, tenminste toch op papier. In de praktijk blijkt dat nl. vaak anders te zijn. Hoe komt dat en wat zijn dan mogelijke oplossingen?

AUTO - FISCALE AFTREK - 24.10.2022

Binnen een paar jaar de optie lichten van auto die u nu leaset: hoe zit dat fiscaal?

U gaat nog vóór 01.07.2023 een nieuwe auto leasen of renten. Na afloop van de lease, bv. in 2027, wilt u de optie lichten. Welke fiscale regels gelden er dan voor die auto? Wat zei de minister daarover op 09.09.2022?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - ACTUALITEIT - 24.10.2022

Ook als Vlaamse beginnende zelfstandige een jobbonus!

De Vlaamse overheid wil werknemers met een lager inkomen die twijfelen om de overstap te maken naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep, stimuleren door hen onder bepaalde voorwaarden een starterspremie of zgn. jobbonus toe te kennen. Hoe zit dat precies en wat zijn de voorwaarden?

WONINGHUUR - VLAAMS GEWEST - 24.10.2022

Vlaams Fonds uithuiszettingen in ‘energiemodus’


BTW - AFBRAAK EN HEROPBOUW - 24.10.2022

Afbraak en heropbouw tegen 6% btw: verduidelijkingen fiscus!

Voor de afbraak en heropbouw van een woning tegen 6% btw is er een ‘definitieve’ regeling in 32 stedelijke gebieden en een tijdelijke regeling tot eind 2023 voor heel België. Daarnaast zijn er ook een aantal ‘noodweertoleranties’. Hoe zit dat weer juist en wat zegt een nieuwe circulaire van 21.09.2022 daarover?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 24.10.2022

Wijzigt er iets in de bouwnormen per gewest vanaf 2023?

U plant volgend jaar een nieuwbouw te starten of grondige verbouwingswerken uit te voeren. Is het dan voor de bouwnormen van belang of u de vergunningsaanvraag indient vóór 2023 of erna? Wijzigt er iets in een van de drie gewesten?

MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 24.10.2022

Vooraf een beslissing van VME voor energiemaatregelen?

Een mede-eigenaar van een appartementsgebouw kan via de zgn. notificatieprocedure, dus zonder vooraf het akkoord aan de vereniging van mede-eigenaars te vragen, bepaalde infrastructuur zoals laadpalen installeren. Geldt die procedure ook als hij bv. zonnepanelen, een airco of een warmtepomp wil laten plaatsen?

HANDELSHUUR - TOEPASSINGSGEBIED - 24.10.2022

Enkel toegankelijk met abonnement, maar toch handelshuur?

Een ‘klassieke handelshuur’ geldt voor de verhuur van een winkel of een horecazaak. Valt ook een fitnesszaak die enkel toegankelijk is voor klanten met een abonnement daaronder of kunt u in zo’n huurcontract bepalen dat het valt onder het gemene recht? De rechter sprak zich onlangs uit...

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 24.10.2022

Klant is een onderneming en gaat tijdens uw opdracht failliet

Stel, u heeft als vastgoedmakelaar een bemiddelingsopdracht gesloten met een klant/onderneming, maar die wordt kort nadien failliet verklaard. Wat dan? Is een compromis dat gesloten was nog geldig en wat betekent het voor uw ereloon als vastgoedmakelaar?

VERKOOP - NOTARIËLE AKTE - 24.10.2022

Wat is een geregistreerde compromis waard?


WONINGHUUR - INDEXERING - 24.10.2022

Huurprijs Brusselse woning indexeren?

Verhuurt u een energieverslindende woning in het Brussels gewest, dan mag u die wegens de energiecrisis sinds 14.10.2022 tijdelijk niet (volledig) indexeren. Hoe zit dat en wat is er daarbij van belang?

FISCAAL - REGISTRATIERECHTEN - 24.10.2022

Schending domicilieplicht: wanneer sprake van overmacht?

In de drie gewesten kunt u korting krijgen op de registratierechten bij de aankoop van de gezinswoning onder bepaalde voorwaarden. Zo moet u er onder meer binnen een bepaalde termijn uw domicilie nemen. Hoe zit dat en wat als u niet (tijdig) kunt voldoen aan die domicilieplicht?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 21.10.2022

80%-regel – aanpassing berekening wettelijk pensioen zelfstandigen – administratieve tolerantie inwerkingtreding

De Belastingadministratie heeft de regels voor de berekening van het wettelijk pensioen voor zelfstandigen in de 80%-regel aangepast (cfr. circ. 2022/C/33, 31.03.2022) . In een addendum van 29 augustus 2022 verduidelijkt de fiscus nu wat u moet aanvangen met de premie-excedenten voor 2021 en 2022...

CRYPTOMUNTEN - 21.10.2022

Nog meer cryptoregelgeving op komst vanuit de EU

Eind 2023, begin 2024 worden wellicht de Markets in Crypto Assets-regelgeving (MiCA) en de Transfer of Funds Regulation (TFR) van kracht. Beide voorstellen maken deel uit van de digitale Europese aanpak die de EU voorstaat. Deze zou technologische ontwikkeling moeten bevorderen en financiële stabiliteit en consumentenbescherming waarborgen. Hoewel de regelgeving niet onmiddellijk een fiscale impact heeft, bent u zich als belastingplichtige toch maar beter bewust van de draagwijdte ervan.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 21.10.2022

Notionele-interestaftrek (NI) enkel nog mogelijk voor kmo’s!

Op 11 oktober 2022 bereikte de federale regering een begrotingsakkoord voor de twee komende jaren. Een van de maatregelen is het verder inperken van de notionele-interestaftrek. Wat zijn hiervan de gevolgen en vanaf wanneer gaat deze wijziging in?

ACTUALITEIT - BTW - 21.10.2022

Fitnesscentra kunnen mogelijk retroactief tot 15% btw recupereren!

De fiscus is van oordeel dat het verlaagde btw-tarief niet van toepassing is voor fitnesscentra zodra er boven op het recht tot toegang ook begeleiding gegeven wordt. Wat heeft het Europees Hof van Justitie (HvJ) hierover beslist op 22 september 2022?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 21.10.2022

De weg naar een groene autofiscaliteit is nog lang

De recente hervorming van de autofiscaliteit voorziet in een lange overgangsregeling waarbij een onderscheid gemaakt moet worden naargelang van het type wagen, het moment waarop deze aangeschaft wordt en het aanslagjaar waarin de beoordeling inzake de aftrekbaarheid gemaakt wordt. Welke data moet u in uw fiscale agenda noteren, zodanig dat u de fiscale aftrek van uw toekomstige auto nog kunt optimaliseren?

INTERNATIONAAL - 21.10.2022

E-sporters: ook ‘sporters’ voor de fiscus?

Van 19 tot 22 mei 2022 was het uitverkochte Sportpaleis in Antwerpen de place to be voor de supporters van het bekende computergame ‘Counter-Strike’. Dagelijks juichten 50.000 fans de 24 topteams toe die deelnamen aan de Antwerp Major en streden om de prijzenpot van maar liefst $ 1.000.000. Vanuit fiscaal oogpunt zijn er verschillende vraagstukken die zich stellen.

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 21.10.2022

Groene autofiscaliteit: welke datum is van belang voor het bepalen van de fiscale aftrekbaarheid van uw volgende auto?

Voor auto’s die u aanschaft vanaf 2023 verandert er heel wat met betrekking tot de fiscale aftrekbaarheid. De datum van aanschaf is daarbij bepalend. Wat wordt er nu juist verstaan onder ‘aanschaffing’ en welke impact heeft de nieuwe wetgeving op uw fleetbeleid? Lees het in deze bijdrage.

OVERBRUGGINGSLENING - VLAAMSE KMO’S - 20.10.2022

Vlaamse ‘overbruggingslening Oekraïne’ voor kmo’s: verhoging tot € 750.000!

Vlaamse kmo’s (eenmanszaken en vennootschappen) die liquiditeitsnoden hebben door de oorlog in Oekraïne kunnen goedkoop geld lenen bij de overheid. Het maximumbedrag werd sinds 10 oktober 2022 verhoogd tot € 750.000. Wat moet u hierover weten?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 19.10.2022

Hoe uw eindejaarsgeschenken fiscaal optimaliseren?

U wilt uw zakenrelaties en personeel verrassen met een eindejaarsgeschenk, maar wel het liefst eentje waarbij ze geen fiscale kater oplopen, dat ook voor uw vennootschap aftrekbaar is en waarvan u de btw kunt recupereren. Hoe zit dat precies?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 19.10.2022

Van vraag om inlichtingen tot kennisgeving van taxatie

Wanneer de fiscus uw aangifte of die van uw vennootschap wil wijzigen, stuurt hij u mogelijk meerdere brieven of mails, van een vraag om inlichtingen tot een kennisgeving van de beslissing tot taxatie. Binnen welke termijn moet u daarop antwoorden? En wat moet en kan de fiscus met uw antwoord doen?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 19.10.2022

Hoe verantwoordt u de afboeking van een factuur?

Een aannemer boekt bij de afsluiting van boekjaar 2015 minderwaarden op facturen die hij in het voorjaar opgemaakt heeft en nog niet betaald waren. De fiscus weigert de aftrek. Waarom en was de rechter het daarmee eens?

BTW - BTW-TERUGGAVE - 19.10.2022

Hoe uw btw-tegoed terugvragen?

Als u een btw-tegoed heeft, betaalt de Btw u dat slechts terug als u daar effectief om vraagt. Maar zelfs dan krijgt u het niet onmiddellijk terug. Wat zijn de ter zake geldende regels en waarop moet u letten?

VENNOOTSCHAP - MEERWAARDEN OP AANDELEN - 19.10.2022

Een gedeeltelijk ‘abnormale’ meerwaarde op aandelen?

Een commercieel manager van een vennootschap die tot een internationale groep behoort, realiseert een meerwaarde op aandelen die ze van de holding van de groep heeft. Volgens de fiscus is de meerwaarde ‘abnormaal’ en daarom volledig belastbaar als een divers inkomen. Kreeg hij gelijk van de rechter?

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 19.10.2022

Hoe moet een haio nu weer tariferen?


GRONDIG ONDERZOCHT - ATTESTEN - 19.10.2022

Attest niet zelf vervalst maar overhandigd, toch strafbaar?

Stel, een arts antidateert een attest voor terugbetaling inzake thuisverpleging, maar het is een collega van die arts die het attest aan de thuisverpleegkundige bezorgt. Kan dan ook die collega strafrechtelijk veroordeeld worden louter voor het ‘overhandigen’ van dat vervalste attest? Het Hof van Cassatie licht toe...

ZIEKENHUISARTS - ASSOCIATIE - 19.10.2022

Associatie opgezegd, dus moet u weg uit het ziekenhuis?

Stel, u wenst de associatie van uw ziekenhuisdienst te verlaten en u geeft uw opzeg. Nu blijkt echter dat u door die opzeg te geven – ingevolge een bepaling uit het associatiecontract – ook uw contract met het ziekenhuis moet opzeggen. Wat als u dat toch niet doet, omdat u in het ziekenhuis wilt blijven?

PATIENTENWENK - LOONTREKKENDEN - 19.10.2022

Het RIT 2.0: wat is er veranderd op 1 oktober 2022?

Langdurig zieke werknemers kunnen opgeroepen worden voor een zgn. RIT (re-integratietraject) o.l.v. de arbeidsarts, waarbij onder meer nagegaan wordt of aangepast werk mogelijk is. Welke belangrijke wijzigingen werden er op 1 oktober 2022 doorgevoerd inzake zo’n RIT? Men spreekt immers van het RIT 2.0...

FISCAAL - BTW - 19.10.2022

Geen btw-factuur naar levensverzekeraar

Een medisch onderzoek in het kader van een levensverzekering is anno 2022 een ‘btw-plichtige’ prestatie. Het is meestal de verzekeraar die u betaalt. En toch moet u hem geen factuur (meer) sturen. Hoe komt dat?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 19.10.2022

Mondhygiënisten: eindelijk nomenclatuur!


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 18.10.2022

Met ‘Snelle stappen’ sneller werken in Outlook

Met de ‘Snelle stappen’ in Outlook kunt u met één klik een actie op een bericht uitvoeren die anders meerdere handelingen zou vragen. Hoe pakt u dat aan?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 18.10.2022

Online reclame: bent u écht de beste?

U ziet het vaak op internet: handelaars en dienstverle-ners die beweren ‘de beste’ te zijn. Mag dat zomaar?

WEBDIENSTEN - VARIA - 18.10.2022

Grafisch ontwerpen zonder gedoe

Canva wordt vaak - ook in een professionele context - aangehaald als een gebruiksvriendelijke webtool om bijv. brochures, affiches, logo’s of visitekaartjes te ontwerpen. Is deze webtool echt een aanrader? Wij testten het voor u uit.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 18.10.2022

Nieuwe functies in de app iOS Mail

Met de komst van iOS 16 krijgt u op uw iPhone ook een vernieuwde e-mailapplicatie. Wat is er allemaal veranderd?

SOFTWARE - BROWSER - 18.10.2022

Tips om de Edge-browser beter te gebruiken

Microsoft rolt in zijn Edge-browser voortdurend nieuwe functies uit. We geven enkele tips hoe u deze functies gebruikt om sneller te browsen en informatie op te sporen.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 18.10.2022

‘Link in bio’ op uw Instagrambedrijfspagina?

Nogal wat Instagramgebruikers zetten de tekst ‘link in bio’ onder hun berichten of foto’s. Wat is daarvan de bedoeling en is deze optie ook interessant voor uw eigen bedrijfspagina op dit platform?

RESTAURANTKOSTEN - 17.10.2022

Een maaltijd op kosten van uw vennootschap?

U gaat voor uw werk af en toe op restaurant met een klant of andere professionele relatie. Wanneer u voor uw bedrijf ‘op de baan’ bent, eet u ‘s middag ergens iets. Uw vennootschap neemt beide soorten maaltijdkosten ten laste, ofwel rechtstreeks, ofwel door u terug te betalen. Hoe zit het anno 2022 met de aftrek van die kosten door uw vennootschap? Wanneer is de aftrek beperkt en wanneer kunt u belast worden op een voordeel van alle aard? Onder welke voorwaarden kan uw vennootschap u voor maaltijdkosten een forfaitaire vergoeding betalen? Welke fiscale gevolgen zijn er als uw vennootschap restaurantkosten doorfactureert aan een klant?

SUCCESSIEPLANNING - 17.10.2022

Minder erfbelasting door de verwerping van de nalatenschap gevolgd door een schenking?

Bij nalatenschappen tussen broers en zussen of tussen ‘anderen’ loopt de erfbelasting al snel op tot 55%. Een belastingplichtige overweegt om zo’n erfenis te verwerpen, waardoor ze toekomt aan de ouders, die het tarief in rechte lijn verschuldigd zijn. Nadien schenken de ouders de erfgoederen aan de verwerper, tegen het tarief in rechte lijn. Vlabel meent dat de antimisbruikbepaling toegepast moet worden. Welke betere alternatieven zijn er?

AANDELEN - 17.10.2022

Sleutelmedewerkers binden door ze aandeelhouder te maken: do’s-and-don’ts...

In tijden van schaarste op de arbeidsmarkt wenst u uw belangrijkste mensen aan zich te binden. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door ze mee op te nemen als aandeelhouder in uw vennootschap. Welke regels gelden hiervoor? Gelden ten aanzien van zelfstandige medewerkers andere regels dan ten aanzien van werknemers? Waarop moet u letten? En wat als er aan de samenwerking toch een einde komt?

IPT - 17.10.2022

Beperking aftrek bijdragen voor IPT of groepsverzekering: nu toch tolerantie?

De stortingen voor uw IPT of groepsverzekering zijn binnen uw vennootschap slechts aftrekbaar binnen de grenzen van de 80%-regel. Naar aanleiding van de afschaffing van de correctiecoëfficiënt, waardoor zelfstandigen sinds 2021 iets meer wettelijk pensioen opbouwen, had de fiscus de berekening van die 80%-regel herzien waardoor u plots (veel) minder extralegaal pensioen kon opbouwen. In een recente circulaire werd nu toch een beperkte tolerantie voorzien voor de in 2021 en 2022 te veel betaalde premies.