BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 18.11.2022

‘Dienstbode’ op kosten van vennootschap: hoeveel VAA?

Wanneer een vennootschap de kosten op zich neemt van een ‘dienstbode’ die ook privé voor haar bedrijfsleider werkt, moet de vennootschap daarvoor een voordeel alle aard (VAA) aangeven. Wie is allemaal ‘dienstbode’ en hoeveel bedraagt het VAA?

Wie is ‘dienstbode’? De wet heeft het over de terbeschikkingstelling van ‘dienstboden, huispersoneel, hoveniers, chauffeurs, enz.’ (art. 18, §3, 5° KB/WIB 92) . De omschrijving is dus erg ruim en omvat ook de terbeschikkingstelling van bv. een poetshulp of een kinderoppas. Het is trouwens niet vereist dat de ‘dienstbode’ werknemer is van uw vennootschap. Het kan ook een werknemer zijn van een externe firma.

Hoeveel bedraagt het VAA?

  • Voltijds. Werkt de ‘dienstbode’ voltijds, waarmee een tewerkstelling van 1.672 uren bedoeld wordt, dan bedraagt het VAA voor een heel jaar € 5.950. Dat bedrag wordt niet geïndexeerd.
  • Deeltijds. De wet zegt niets over de waardering van een deeltijdse ‘dienstbode’. Het is echter logisch dat u dan het VAA kunt prorateren volgens het aantal uren van tewerkstelling in verhouding tot een voltijdse tewerkstelling van 1.672 uren. De Rulingcommissie heeft dat in elk geval al aanvaard (voorafg. besl. nr. 2013.134, 09.07.2013 en 2020.1336) .
  • Occasioneel. Aan de minister werd gevraagd of de (geprorateerde) forfaitaire waardering van het VAA ook geldt wanneer de vennootschap de kosten betaalt voor een specifieke, eenmalige of occasionele dienst (parl. vr. nr. 308, Scourneau, 16.03.2021) . Denk bv. aan een glazenwasser die elke maand de ruiten komt wassen, een tuinman die twee keer per jaar langskomt voor snoeiwerk of een elektricien die eenmalig een kleine herstelling aan de woning van de bedrijfsleider komt uitvoeren. De minister antwoordde negatief. In die gevallen moet volgens hem het VAA gewaardeerd worden op basis van de werkelijke waarde van het VAA, dus wat de bedrijfsleider zelf voor die dienst zou moeten betalen (incl. btw).

Let op!  Het is niet omdat de bedrijfsleider belast wordt op een VAA, dat de kosten voor zijn vennootschap automatisch aftrekbaar zijn. Zorg ervoor dat u kunt aantonen dat de tenlasteneming door zijn vennootschap ook haar ten goede komt, rechtstreeks of via de zgn. bezoldigingstheorie. Het is daarom bv. beter dat de schoonmaakfirma voor zijn kantoor, atelier of winkel ook zijn woning poetst, dan wanneer zijn vennootschap een poetshulp betaalt die alleen bij hem privé werkt.

Het VAA slaat op huispersoneel in de ruimste zin en omvat bv. ook een poetshulp of kinderoppas. Het VAA voor een voltijdse tewerkstelling (1.672 uren) is € 5.950 per jaar. Voor een deeltijdse tewerkstelling mag u dat prorateren. Voor specifieke, eenmalige of occasionele diensten moet u volgens de minister de werkelijke waarde van het VAA aangeven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878