HUURCONTRACT - 07.11.2022

Energiecrisis vormt geen overmacht...

Stel, uw commerciële huurder wil door de energiecrisis de huur stopzetten of de voorwaarden wijzigen, bv. niet meer indexeren. Moet u daarin meegaan?

Ongewone tijden voor uw huurder... Veel handelshuurders en huurders van gemeen recht (bv. huur van een kantoor) hebben te lijden onder de energiecrisis en de hoge inflatie. Ook dan moet de huurder echter verder blijven huren tegen dezelfde voorwaarden. Als de indexering voorzien is, kan de verhuurder in het algemeen dus ook blijven indexeren.

Energiecrisis is immers geen ‘overmacht’. Overmacht verwijst naar onvoorzienbare omstandigheden die niet toerekenbaar zijn aan de partijen en die de uitvoering van de huurovereenkomst volledig onmogelijk maken. Tijdens de coronacrisis werd overmacht door sommige rechters bij handelshuur aanvaard. Wellicht is dat niet het geval bij de energiecrisis. Overmacht maakt het bovendien in principe niet mogelijk om de inhoud van het contract te wijzigen, bv. de huurprijs te verlagen, enkel om de verbintenissen tijdelijk of definitief stop te zetten.

Let op! Ook al bent u in ‘uw recht’, ga als verhuurder een gesprek het best niet uit de weg en probeer toch mee een redelijke oplossing te zoeken. De rechtspraak oordeelt immers meer en meer dat indien u als verhuurder op een onredelijke wijze blijft aandringen op de uitvoering van het contract, dat een rechtsmisbruik inhoudt.

Vanaf 2023 geldt voor nieuwe contracten de zgn. imprevisieleer! Het nieuwe verbintenissenrecht voert voor contracten gesloten vanaf 1 januari 2023 de zgn. imprevisieleer in. Die komt er kortweg op neer dat huurder of verhuurder kunnen vragen om het contract te heronderhandelen bij een verandering van omstandigheden los van hun eigen fout waardoor het ‘buitensporig’ moeilijk is om het contract verder uit te voeren. Die heronderhandeling moet dan gaan om de aanpassing, bv. verlaging van de huurprijs of beëindiging van het contract. Lukt die onderhandeling niet, dan kan de (ver)huurder naar de rechter stappen.

Tip. De imprevisieleer is van aanvullend recht. Dat betekent dat u dat wel kunt uitsluiten in het contract of andere afspraken kunt maken.

De huurder moet in principe het contract verder uitvoeren, want de energiecrisis is wellicht geen overmacht, maar blijf daarbij wel binnen de grenzen van het redelijke om ‘rechtsmisbruik’ te voorkomen. Voor contracten gesloten vanaf 1 januari 2023 zal de zgn. imprevisieleer gelden, die het wel mogelijk maakt om te vragen om een heronderhandeling van het contract indien de verdere uitoefening ervan buitensporig moeilijk geworden is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878