BEVEILIGING - VARIA - 29.11.2022

Itsme of myID.be gebruiken?

Itsme heeft er een concurrent bij: myID.be. Wat zijn de verschillen en welke loginapp gebruikt u het best?

1. Itsme ( https://www.itsme.be ) is een privé-initiatief van vier grootbanken en drie netwerkoperatoren. In 2017 ontwikkelden ze een gratis identificatie-app waarmee u toegang krijgt tot allerlei websites en online diensten. Ook transacties (bv. betalingen) bevestigen en digitale documenten ondertekenen is hiermee mogelijk. Bij het aanmaken van uw itsme-account koppelt u uw eID of bankkaart eenmalig aan uw account. Daarna verloopt alles via de app op uw smartphone. De minimumleeftijd om zo’n itsme-account aan te maken werd recent overigens verlaagd van 18 naar 16 jaar.

2. Digitale inclusie. Itsme durft af en toe haperen, maar werkt over het algemeen prima. Alleen is het voor blinden en slechtzienden niet evident om de pincode te gebruiken. En dus introduceerden de ontwikkelaars nu een oplossing voor iPhonegebruikers: de laatste appversie ondersteunt de voice-overtechnologie van Apple. Let op!  Blinde en slechtziende Androidgebruikers vallen voorlopig nog uit de boot. Voor de installatie van de app – waarvoor een pincode vereist is – moeten ze dus nog altijd de hulp van een vertrouwenspersoon inroepen. Nadien kunnen ze itsme wel zelfstandig gebruiken door de biometrische gegevens van hun telefoon te activeren.

3. MyID.be Omdat itsme een privé-initiatief is, ontwikkelde onze overheid (nu pas) een eigen authenticatie-app voor iPhone en Android: myID.be ( https://www.myid.be ). Die is eveneens gratis en goed beveiligd. De eenmalige registratie gebeurt via uw eID en kaartlezer. Zodra die voltooid is, kunt u hiermee op Belgische overheidswebsites inloggen door een QR-code in te scannen en vervolgens een pincode in te geven.

4. Moet u nu overstappen? Er is momenteel geen reden om over te stappen naar myID.be. U kunt deze nieuwe app gerust installeren op uw smartphone en uitproberen naast itsme, maar weet dat die vandaag enkel bruikbaar is op een handvol overheidssites en andere sites (van bv. sociale secretariaten en mutualiteiten die het zgn. CSAM-loginvenster gebruiken). De dekking van itsme is sowieso veel ruimer: https://www.itsme-id.com/nl-BE/partners . Bovendien is er geen myID.be-ondersteuning voor blinden of slechtzienden. Heeft u echter moeite om itsme op uw telefoon te installeren (dat gebeurt in de praktijk weleens), dan is myID.be een te overwegen alternatief.

Gebruik myID.be eventueel als back-up, maar overstappen hoeft momenteel zeker niet. Itsme wordt immers ondersteund door veel meer websites en online applicaties.

Contactgegevens

Indicator - Larcier | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

Customer.Services@indicator-larcier.be | www.indicator-larcier.be

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878