BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 17.11.2022

Uw gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren?

Als zelfstandige kunt u de gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren. Maar hoe werkt dat en wat als u een stuk van de woning beroepshalve gebruikt? Of wat als dat in een vruchtgebruik-/blote-eigendomconstructie zit?

Wat is het?

Voor wie? Om te voorkomen dat eventuele schuldeisers beslag kunnen leggen op de gezinswoning, kan elke zelfstandige zijn gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren. Het begrip zelfstandige moet ruim geĂŻnterpreteerd worden want het gaat om zelfstandigen, vrije beroepers, bestuurders of zaakvoerders. Het maakt hierbij niet uit of de activiteiten in hoofdberoep, bijberoep of na de pensionering uitgeoefend worden.

Hoe? De verklaring moet gebeuren bij de notaris en kost ongeveer € 1.200. Deze verklaring bevat een gedetailleerde beschrijving van de woning en de vermelding van de eigen, gemeenschappelijke of onverdeelde rechten. Als u gehuwd bent, is de instemming van de echtgenoot noodzakelijk en dit ongeacht het huwelijksvermogensstelsel.

Gezinswoning. Enkel de gezinswoning komt in aanmerking en bijvoorbeeld niet uw tweede verblijf. Dit is de plaats waar u als vrije beroeper echt woont, wat doorgaans uw domicilieadres is. Als u de woning in onverdeeldheid bezit omdat uw echtgenoot werknemer is en de andere helft bezit, slaat de onbeslagbaarheid enkel op uw aandeel. In het geval van de opsplitsing tussen vruchtgebruik en blote eigendom geldt een gelijkaardige regeling. Dat zal bv. het geval zijn als u de blote eigendom heeft en uw vennootschap het vruchtgebruik.

Let op!  Wanneer u verhuist, gaat de bescherming verloren. U moet dan opnieuw een verklaring onbeslagbaarheid gezinswoning afleggen.

En bij gemengd gebruik? De meeste bedrijfsleiders hebben in hun gezinswoning vaak minstens een bureau of zelfs hun volledige praktijk. In dat geval moet de notariële verklaringsakte duidelijk vermelden wat het woongedeelte en wat het gedeelte voor de beroepsactiviteit is. Wordt minder dan 30% (bv. 29,90%) voor beroepsdoeleinden gebruikt, dan is er geen probleem. De volledige gezinswoning geniet bescherming door de verklaring onbeslagbaarheid gezinswoning. Is het beroepsgedeelte 30% of hoger, dan slaat de onbeslagbaarheid enkel op het woongedeelte van de gezinswoning.

100% bescherming?

Niet alle schulden. De verklaring biedt enkel bescherming t.a.v. beroepsschulden. De schulden moeten m.a.w. verband houden met de professionele activiteit. Ook sociale en fiscale schulden (maar niet de personenbelasting, dit is een gemengde schuld) vallen hieronder. Het biedt geen bescherming t.a.v. gemengde schulden, dus schulden die ook een stuk privé zijn. Ook schulden als gevolg van een misdrijf worden niet gedekt, zelfs als ze betrekking hebben op de beroepsbezigheid. En verder ook schuldvorderingen op basis van een kennelijke bestuursfout die heeft bijgedragen tot het faillissement worden niet afgedekt.

Let op!  De onbeslagbaarheid geldt enkel voor schuldvorderingen die na de overschrijving op het hypotheekkantoor zijn ontstaan.

Tot wanneer? Deze bescherming eindigt op het moment dat u overlijdt. Uw erfgenamen blijven dus bescherming genieten t.a.v. vroegere schulden. Een scheiding, een verandering van zelfstandige activiteit, het verlies van de hoedanigheid van zelfstandige en het faillissement doen de bescherming daarentegen niet eindigen.

Afstand doen? U kunt op elk moment afstand doen van deze onbeslagbaarheid van uw gezinswoning, waarvoor u opnieuw naar de notaris moet. Houd er rekening mee dat een bank vaak zal vragen dat u afstand doet van de onbeslagbaarheid van uw woning vóór zij u een krediet wil geven, tenzij u natuurlijk andere waarborgen kunt geven.

Voor ± € 1.200 kunt u uw gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren tegen professionele schuldeisers. Doe dat preventief, want het geldt enkel voor toekomstige schulden. Als u het pand minder dan 30% professioneel gebruikt, is het volledig beschermd.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878