RECHT - 29.11.2022

Uw huurder of uw schuldenaar gaat in collectieve schuldenregeling?

Uw huurder of iemand aan wie u geld leende, vraagt een collectieve schuldenregeling aan. Riskeert u dan de huurachterstallen of het uitgeleende bedrag te verliezen? Loopt de huurovereenkomst verder? Zal u de toekomstige huur nog kunnen innen? Moet u een aangifte van schuldvordering indienen? Hoe gaat u daarbij te werk? Wat gebeurt er met eventuele waarborgen die uw huurder of schuldenaar heeft gegeven?

Collectieve schuldenregeling. Een collectieve schuldenregeling (art. 1675/2 e.v. Ger.W.) is voor particulieren wat een faillissement is voor ondernemers. Als een particulier een collectieve schuldenregeling aanvraagt bij de rechtbank, zal er een schuldbemiddelaar aangesteld worden. Die schuldbemiddelaar beheert dan het inkomen van diegene die in schuldbemiddeling zit en helpt om de schulden af te betalen. Uw huurder of schuldenaar mag zonder het akkoord van zijn schuldbemiddelaar zelf geen betalingen meer verrichten van openstaande schulden. Eens de collectieve schuldenregeling afgelopen is kan de schuldenaar opnieuw schuldenvrij door het leven gaan.

Aangifte van schuldvordering. Gaat uw schuldenaar in collectieve schuldenregeling, dan moet u een aangifte van schuldvordering indienen, in principe uiterlijk een maand na toezending van de beschikking van toelaatbaarheid. Stuur deze aangifte naar de schuldbemiddelaar via een aangetekende brief met ontvangstbewijs of overhandig ze op het kantoor van de schuldbemiddelaar tegen de afgifte van een ontvangstbewijs. In uw aangifte geeft u de aard en de verantwoording van de schuldvordering weer, het bedrag in hoofdsom, interesten en kosten, de eventuele redenen van voorrang, alsook de procedures waartoe ze aanleiding kan geven. Dient u uw aangifte niet tijdig in, dan zal u uitgenodigd worden om alsnog een aangifte te doen binnen een laatste termijn van vijftien dagen. Laat u na binnen die termijn uw aangifte te verrichten, dan wordt u als schuldeiser geacht afstand te doen van uw schuldvordering. U verliest dan het recht om u te verhalen op de schuldenaar en op de personen die voor hem een persoonlijke zekerheid hebben gesteld.

Geld recupereren? De kans is groot dat u een deel van uw vordering zal verliezen. Minstens zal er sprake zijn van een gespreide betaling. De schuldbemiddelaar zal in eerste instantie een minnelijke aanzuiveringsregeling voorstellen. Bent u het daarmee niet eens, dan moet u dat tijdig laten weten. Als niet alle schuldeisers hun akkoord geven, dan zal de rechter een regeling opleggen. Hierbij kan de rechtbank zeer ver gaan. Ze kan uitstel van betaling geven, interesten verminderen en zelfs kwijtschelden of zelfs de schuld zelf kwijtschelden. De goederen van uw huurder of schuldenaar zullen in beginsel wel allemaal te gelde gemaakt moeten worden, tenzij de kosten van een verkoop de opbrengsten zouden overstijgen. De opgelegde regeling mag in principe de vijf jaar niet overschrijden.

Wijziging vragen? Stelt u vast dat uw huurder of schuldenaar in de loop van de aanzuiveringsregeling in een financieel betere situatie komt, bijvoorbeeld omdat hij erft of een job vindt, dan kunt u als schuldeiser naar de rechtbank stappen. U kunt dat ook doen als uw schuldenaar zich niet aan de afgesproken of de door de rechter opgelegde regeling houdt. Ook de schuldbemiddelaar kan dat trouwens doen. De rechtbank kan in zo’n geval een aanpassing of herroeping van de regeling opleggen.

Huurcontract. U loopt dus het risico de huurachterstallen niet (volledig) te kunnen recupereren. Over de toekomstige huur moet u zich minder zorgen maken. Zolang uw huurder in een collectieve schuldenregeling blijft, zal de schuldbemiddelaar de huur namelijk voorrang geven op de meeste andere schulden van uw huurder. U als verhuurder zal dus de lopende huur bij voorrang betaald krijgen. Door het feit dat uw huurder in collectieve schuldenregeling gaat, eindigt de huurovereenkomst echter niet automatisch, ongeacht of er op dat moment al dan niet huurachterstallen zijn. Als uw huurder de huur niet betaalt tijdens de collectieve schuldenregeling of na een herroeping, dan kunt u naar de vrederechter stappen om een ontbinding van de huurovereenkomst te vragen. Neem vooraf wel even contact met de schuldbemiddelaar om te zien of het probleem niet te wijten is aan een vergetelheid van zijn kant. Nadat uw huurder een collectieve schuldenregeling heeft aangevraagd, kunt u niet meer naar de vrederechter stappen om de ontbinding te vragen op grond van achterstallen die daarvoor al opgebouwd werden.

Waarborgen. Om meer zekerheid te hebben kunt u bij het aangaan van het contract aan uw huurder of ontlener waarborgen vragen. Zo kunt u de wettelijk voorziene huurwaarborg laten stellen. Daarbovenop een borgstelling vragen is in het Vlaams gewest sinds 2019 niet meer mogelijk. Voor een lening zou u een hypotheek of borgstelling kunnen vragen. Weet wel dat natuurlijke personen die kosteloos een persoonlijke zekerheid hebben gesteld ten behoeve van diegene die de collectieve schuldenregeling kreeg, volledig of gedeeltelijk van hun verbintenis bevrijd kunnen worden, als de rechter vaststelt dat hun verbintenis onevenredig is met hun inkomsten en met hun vermogen.

Als uw huurder of andere schuldenaar in collectieve schuldenregeling gaat, dan riskeert u de huurachterstallen of de openstaande vordering niet (volledig) te kunnen recupereren. Wie zich kosteloos borg gesteld heeft voor uw schuldenaar kan door de rechter ook bevrijd worden van zijn verbintenissen, als die onevenredig zijn met zijn inkomsten en vermogen. Doe in elk geval tijdig aangifte bij de schuldbemiddelaar. De huurovereenkomst eindigt ook niet automatisch als uw huurder in collectieve schuldenregeling gaat. Toekomstige huurgelden zal de schuldbemiddelaar bij voorrang aan u betalen. Als uw huurder de huur niet betaalt tijdens de collectieve schuldenregeling of na een herroeping, kunt u wel naar de vrederechter stappen om een ontbinding van de huurovereenkomst te vragen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878