BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 29.11.2022

Wat kunt u het beste doen met een verdachte hyperlink?

U heeft het al zo vaak gehoord: klik niet op een verdachte hyperlink in een e-mail of chatbericht. Maar hoe herkent u zo’n verdachte hyperlink?

U heeft ongetwijfeld al ooit een e-mail of chatbericht gekregen dat zogezegd van een pakketdienst of van een kennis kwam en waarin u gevraagd werd om dringend op een hyperlink in dat bericht te klikken. Behandel dergelijke berichten altijd met de nodige argwaan en ga goed na of zo’n hyperlink wel te vertrouwen is. Hoe kunt u de betrouwbaarheid van een link controleren?

Beweeg de muis over de hyperlink

Als u uw e-mail of chatbericht leest in een browser op uw computer, beweeg dan met uw muispointer even over de hyperlink. U ziet dan in de linkeronderhoek van de meeste browsers een pop-upvenstertje met daarin de URL die achter de hyperlink schuilt. Bekijk die URL aandachtig: komt de domeinnaam overeen met wat u mag verwachten van deze hyperlink? Als het bijv. een link is naar DHL, bevat deze URL dan wel ‘dhl.com’? Let op.  Vaak probeert men u om de tuin te leiden met een goed gelijkende, maar valse domeinnaam zoals ‘dhl-be.com’. Als de URL een rare domeinnaam of een lange lijst onleesbare karakters en cijfers bevat, wees dan zeker achterdochtig en klik er niet op!

Als u uw e-mail of chatbericht leest op uw smartphone, tik dan even niet op de hyperlink, maar blijf erop drukken met uw vinger. U krijgt dan een pop-up waarin u meestal de URL te zien krijgt of op zijn minst de mogelijkheid om de URL te kopiëren. Plak de URL dan in een app voor notities op uw telefoon en bekijk hem aandachtig.

Decodeer de ingekorte hyperlink

In sommige gevallen is het moeilijk om de URL goed te bestuderen, omdat deze gecodeerd werd: de normale letters werden vervangen door codes (bijv. ‘A’ wordt vervangen door ‘%41’). Tip.  Kopieer dan de URL naar het klembord (op uw computer via een rechtermuisklik, op uw smartphone door op de link te blijven drukken met uw vinger). Plak hem dan op de URLDecoder -website ( https://www.urldecoder.org ) om te zien wat er achter de gecodeerde URL zit.

Het is ook mogelijk dat een lange URL ingekort werd met behulp van een URL shortener, zoals TinyURL ( https://tinyurl.com/app ). Geef de URL dan in op de Unshorten.It!- website ( https://unshorten.it ) om het oorspronkelijke webadres te zien. U krijgt hier meteen ook een inschatting van de betrouwbaarheid van de URL.

Controleer de hyperlink nog grondiger

Komt u er nog altijd niet uit of de URL verdacht is of niet, dan kunt u ook naar een gespecialiseerde reputatiesite gaan, zoals ScanURL ( https://scanurl.net ) of URLVoid ( https://www.urlvoid.com ). Daar vult u de domeinnaam in die u in de URL gevonden heeft en u krijgt meteen een inschatting van de betrouwbaarheid.

Bent u er bijna zeker van dat u te maken heeft met een phishingbericht dat probeert uw persoonlijke informatie te pakken te krijgen, geef de verdachte domeinnaam dan in bij PhishTank ( https://www.phishtank.com ).

Bank

Zorg dat u extra alert bent bij een dringende e-mail of chat die zogezegd van uw bank afkomstig is. Klik nooit op een hyperlink in dat bericht, maar tik zelf de URL van uw bank in, log in en check daar of u een bericht heeft.

Beweeg uw muis even over een link om na te gaan of de achterliggende URL er legitiem uitziet. Decodeer een URL met rare tekens of check ingekorte URL’s op enkele gespecialiseerde websites. Zorg ervoor dat u extra alert bent op dringende berichten die zogenaamd van uw bank komen.

Contactgegevens

Indicator - Larcier | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

Customer.Services@indicator-larcier.be | www.indicator-larcier.be

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878