Artsen - Actualiteit

Recent toegevoegde tips & adviezen

PERSONEEL - 31.03.2020

Tijdelijke werkloosheid door corona: hoe ‘de pijn verzachten’?

Wanneer u (op dringende gevallen na) geen behandelingen of ingrepen meer doet en de praktijk gesloten heeft, heeft u uw werknemer(s) wellicht op tijdelijke werkloosheid gezet. Die lijden daardoor natuurlijk ook loonverlies. Wist u al dat u daar op een relatief goedkope manier een mouw aan kunt passen?
Lees meer

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ZIEKENFONDS - 31.03.2020

Wat wanneer u als arts zelf ziek wordt door corona?

Stel, u wordt als arts zelf getroffen door het coronavirus en kunt niet meer werken. Wordt u door het ziekenfonds al als ‘ziek’ beschouwd wanneer u in quarantaine geplaatst wordt of is dat pas wanneer u positief getest heeft? En komt uw verzekeraar gewaarborgd inkomen (GI) wel tussen in geval van een pandemie?
Lees meer

ATTESTEN - MEDISCH RECHT - 31.03.2020

Is een corona-attest e-mailen wel toegestaan?

Voor het telefonisch advies in het kader van corona heeft het RIZIV een vereenvoudigd getuigschrift ontworpen. Het RIZIV stelt ook dat u dat mag e-mailen in pdf-vorm aan de patiënt. Nochtans wordt er altijd verteld dat zoiets – onbeveiligd e-mailen – in strijd zou zijn met de GDPR. Moet u zich daarover zorgen maken?
Lees meer

FINANCIEEL - SUBSIDIES - 31.03.2020

Corona: steun voor lockdown praktijk?

Was uw praktijk in maart door corona 7 opeenvolgende dagen ‘non-actief’ (op dringende zaken na), dan heeft u recht op € 1.291 of € 1.614. Interessant of niet?
Lees meer

GOED OM TE WETEN - BEWAARTERMIJNEN - 18.03.2020

Nieuwe bewaartermijn voor RX-en en labo-docs

RIZIV-termijn gaat van 2 jaar... Volgens de nomenclatuur bent u verplicht om een aantal documenten i.v.m. radiografieën en labo-onderzoeken bij te houden voor de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC). Het gaat om o.a. verslagen, tracés, grafieken, protocollen. ...
Lees meer

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 18.03.2020

Niet (meer) aansprakelijk voor achterlaten kleine watjes?

Het niet-achterlaten van ‘vreemde voorwerpen’, bv. kompressen, na een operatie wordt meestal als een zgn. resultaatsverbintenis beschouwd, wat ertoe leidt dat er van een haast automatische aansprakelijkheid sprake zal zijn. Uit een recent arrest dat zelfs de media haalde in februari 2020, blijkt nu iets anders. Wat precies?
Lees meer
Artsen - Actualiteit

Meest gelezen tips & adviezen

VENNOOTSCHAP - LOON - 02.03.2020

Al fietsend € 1.000 uit uw BV(BA) halen

Op een belastingvrije manier geld uit uw vennootschap halen, is niet evident. Wist u al dat u er pakweg € 1.000 ‘netto’ per jaar kunt uithalen, gewoon door van thuis naar ‘uw werk’ (praktijk of ziekenhuis) te fietsen?
Lees meer

AUTO - FISCAAL REGIME - 02.03.2020

Lijst met overeenstemmende CO2 van fakehybrides is er...

Als de fiscus uw wagen als een fakehybride beschouwt, moet u voor fiscale doeleinden sinds begin 2020 de CO2 van een zgn. overeenstemmend model gebruiken of die van uw auto met 2,5 vermenigvuldigen. De lijst van overeenstemmende voertuigen is half februari bekendgemaakt. Hoe erg is de schade nu precies?
Lees meer

FISCAAL - BELASTINGAFTREK - 18.03.2020

Is een huwelijks- of communiegeschenk aftrekbaar?

Moet u naar een feest (bv. een huwelijk, communie of babyborrel) van een beroepsmatige relatie (bv. van een associé, een (thuis)verpleegster, enz.), dan denkt u er misschien aan om het cadeau in de beroepskosten van uw praktijk te steken. Is dat een goed idee en waarmee moet u dan rekening houden?
Lees meer

Cookiebeleid