PATIËNTENWENKEN - INZAGE IN DOSSIER - 28.11.2023
Kan men ook ú aanduiden voor inzage dossier na overlijden?
Stel, de vader van een van uw patiënten is overleden en ze acht het nodig dat het patiëntendossier van haar vader ingekeken wordt. Ze wil u aanstellen als beroepsbeoefenaar om diens dossier(s) in te kijken. Bent u verplicht om in te gaan op dat verzoek en zo niet, mag het wel als u het zou willen? Hoe werkt dat allemaal?
Lees meer
ATTESTEN - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 14.11.2023
Welk afwezigheidsattest bij een telefonisch consult?
Een huisarts had een afwezigheidsattest uitgereikt tijdens een telefonisch consult. De werkgever van de patiënt vond dat dit niet meer kon, nu er geen quarantaine- of isolatieverplichtingen meer van kracht zijn. Los van het feit dat die werkgever zich niet moest moeien in ‘het medische’, had hij een punt op juridisch vlak?
Lees meer
GOED OM TE WETEN - BEWAARTERMIJN - 14.11.2023
Orde vraagt geen bewaartermijn van 30 jaar meer voor coupes en paraffineblokken
Voor de anatoom pathologen. Het gaat hier om menselijk materiaal voor diagnostische doeleinden. Paraffineblokken zijn nl. in paraffine ingesloten weefselstukjes (biopten). Coupes zijn flinterdunne (4 µ) weefselsneden op draagglaasjes gemonteerd en histochemisch (minimum H.E.-kleuring) en immuunhistochemisch gekleurd voor microscopisch onderzoek ten behoeve van patholoog-anatomische diagnostiek. ...
Lees meer
GOED OM TE WETEN - BEWAARTERMIJN - 14.11.2023
Hoelang medische beeldvorming bewaren?
RIZIV-termijn van vijf jaar... Volgens het KB op de nomenclatuur bent u verplicht om een aantal documenten i.v.m. radiografieën en labo-onderzoeken bij te houden voor de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC). Het gaat om o.a. verslagen, tracés, grafieken en protocollen. De termijn bedraagt vijf jaar (art. 1, §8 KB 14.09.1984) . ...
Lees meer
AANSPRAKELIJKHEID - EUTHANASIE - 14.11.2023
Ook geen schadevergoeding: euthanasiezaak beslecht nu?
Nadat de arts die de euthanasie uitgevoerd had in de zgn. zaak-Tine Nys vrijgesproken was door het hof van assisen was de familie met succes in cassatie gegaan. Op 24.10.2023 heeft nu echter ook de burgerlijke rechter beslist dat er geen fouten gemaakt werden door die arts. Wat betekent dat voor u in de praktijk?
Lees meer
AANSPRAKELIJKHEID - PROCEDURE - 31.10.2023
Het recht op tegenspraak bij een expertise: wat en hoe?
Stel, een patiënt verwijt u een medische fout en u wordt betrokken in een gerechtelijke of FMO-expertise. Over het verloop daarvan doen soms misverstanden de ronde. Moet zo’n expertise bv. altijd tegensprekelijk zijn, zoals juristen dat noemen? En wil dat dan zeggen dat u er zelf mag en/of moet bij aanwezig zijn?
Lees meer