Bedrijfswagen

Recent toegevoegde tips & adviezen

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 24.11.2023

Hoe verworpen uitgaven autokosten beperken om minder vennootschapsbelasting te betalen?

Omdat de laatste voorafbetaling op 20.12.2023 valt, heeft uw accountant onlangs een prognose gemaakt van uw belastbare winst. Daaruit blijkt dat een groot deel van die belastbare winst te wijten is aan verworpen autokosten. Hij stelt voor om voortaan (een deel van die) beperkt aftrekbare uitgaven door te rekenen aan uw klant. U zou daardoor (veel) minder belastingen betalen. Hoe zit dat juist?
Lees meer

BEDRIJFSWAGEN - FISCALE AFTREK - 22.11.2023

Plug-inhybridebedrijfswagen: lagere fiscale aftrek bij bestelling sinds 1 juli 2023?

Bestelt u sinds 1 juli 2023 een nieuwe bedrijfswagen, dan gelden de nieuwe ‘groene regels’. Net als voor elektrische wagens zal de CO2 -bijdrage die u betaalt voor een plug-inhybridebedrijfswagen voor uw werknemer ook nog niet veel wijzigen. Hoe zit dat echter voor de fiscale aftrek?
Lees meer

BEDRIJFSWAGEN - CO-TAKS - 22.11.2023

Plug-inhybridebedrijfswagen: toch geen hogere CO2 -bijdrage sinds 1 juli 2023?

Bij een werkgever kunnen werknemers sinds 1 juli 2023 nog enkel voor 100% elektrische wagens kiezen. Logisch – dacht hij – aangezien andere type wagens (waaronder de plug-inhybride) fiscaal afgestraft worden en de CO2 -bijdrage enorm zou toenemen. Het fiscaal nadelige plaatje klopt, maar wat met de CO2 -bijdrage?
Lees meer

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 15.11.2023

Is het sinds 01.07.2023 fiscaal voordeliger om een auto met verbrandingsmotor te renten in plaats van aan te kopen?

De auto die uw vennootschap u ter beschikking stelt, is aan vervanging toe. Uw accountant zegt dat indien u nog een auto met verbrandingsmotor wilt aanschaffen, u dat het best zo snel mogelijk via een renting doet. Is dat effectief zo?
Lees meer

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 07.11.2023

Auto’s en de gespreide taxatie van meerwaarden

U wilt de oude auto van uw vennootschap verkopen en een nieuwe, bv. een elektrische, kopen. Aangezien de oude auto meer dan vijf jaar oud is, kunt u de meerwaarde gespreid laten belasten. Hoe berekent u die meerwaarde eigenlijk en kan uw nieuwe auto dienen als zgn. herbelegging voor de gespreide taxatie?
Lees meer

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 31.10.2023

Van het bureel direct naar het ziekenhuis, geen VAA?

Een ziekenhuisarts geeft geen VAA privégebruik aan voor de auto van zijn BV(BA), omdat hij elke dag vanuit zijn bureelruimte naar het ziekenhuis vertrekt (en dus enkel werk-werkverplaatsingen zou doen). Die bureelruimte is gescheiden van de woning, maar wel in hetzelfde gebouw. Wat zei de rechter daarover begin 2023?
Lees meer
Bedrijfswagen

Meest gelezen tips & adviezen

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 28.09.2023

Wat betekent het VAA bedrijfswagen nu precies voor loon?

Indien de werknemer zijn bedrijfswagen ook privé gebruikt, wordt er een voordeel alle aard (VAA) gerekend. Dat VAA is voor nieuwe wagens de laatste maanden gestegen en veel werknemers hebben daar vragen bij. Hoeveel betalen ze er nu precies voor en hoe zien ze dat op de loonbrief?
Lees meer

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 13.10.2023

Hoe de kost van de thuis ‘getankte’ elektriciteit terugbetalen?

De vergroening van de autofiscaliteit maakt dat steeds meer werknemers en bedrijfsleiders elektrisch rijden en hun voertuig thuis opladen. De terugbetaling door het bedrijf van die thuis ‘getankte’ elektriciteit is daardoor ook een hot issue geworden. In een recente ruling gaat de Rulingdienst in tegen de courante praktijk en sluit hij zich aan bij de strenge zienswijze van de minister van Financiën. Waarover gaat het?
Lees meer

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 12.09.2023

Voordeel alle aard occasieauto: hoe zit dat?

VAA occasie. U heeft met uw vennootschap een tweedehands auto gekocht. Rijdt u daar ook gratis privé mee, dan moet u een voordeel alle aard (VAA) aangeven, net zoals voor een nieuwe auto. Hoe VAA berekenen? Het VAA wordt berekend op basis van de cataloguswaarde en de CO2 -uitstoot van de auto. Op die cataloguswaarde, dat is de prijs voor de auto in nieuwe staat bij verkoop aan een particulier, mag u wel elk jaar een ‘leeftijdscorrectie’ toepassen van 6% en dit vijf jaar na elkaar, dus tot de cataloguswaarde nog 70% bedraagt van die aan het begin. ...
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app