Belastingen

Recent toegevoegde tips & adviezen

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 06.12.2023

Loon omgezet in auteursrecht: regularisatie voor 31.12.2023?

De toekenning van de auteursrechten werd, zoals u wellicht weet, sinds begin 2023 grondig hervormd. Het is daarbij niet mogelijk om het loon van een werknemer om te zetten in auteursrecht met vrijstelling van RSZ-bijdragen. Deed u dat in het verleden wel, dan kunt u nog tot uiterlijk 31 december 2023 een regularisatie vragen...
Lees meer

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 06.12.2023

Link tussen VAPZ en sociale bijdragen?

Aftrekbare VAPZ-premies. Heeft u een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) afgesloten, dan zijn de premies daarvan binnen bepaalde grenzen fiscaal aftrekbaar van uw loon. In 2023 zijn die grenzen 8,17% van uw geïndexeerd netto belastbaar beroepsinkomen van 2020, met een maximum van € 3.859,40 voor de premies van een gewone VAPZ, en 9,40% van dat inkomen met een maximum van € 4.440,43 voor een sociaal VAPZ. ...
Lees meer

ONKOSTENVERGOEDING - 06.12.2023

Iets meer dagvergoeding sinds 01.12.2023

Binnenlandse dagvergoeding. Bent u voor uw bedrijf op verplaatsing in België gedurende ten minste zes uur, dan kunt u voor de kosten van maaltijden en dranken onderweg een forfaitaire onkostenvergoeding opnemen, de zgn. binnenlandse dagvergoeding. Zolang die vergoeding niet hoger is dan het bedrag van de gelijkaardige vergoeding die ambtenaren krijgen, vormt ze voor u privé geen belastbaar inkomen en voor uw vennootschap is ze volledig aftrekbaar. ...
Lees meer

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 06.12.2023

Wie betaalt het best de meubels van uw thuiskantoor?

Verhuurt u een deel van uw privéwoning aan uw vennootschap als kantoorruimte, dan heeft u in die ruimte uiteraard ook kantoormeubilair nodig. Wat is dan fiscaal gezien het best: uw vennootschap de meubels laten kopen of de meubels privé kopen en verhuren aan uw vennootschap?
Lees meer

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 06.12.2023

Fiscale gevolgen van een interest- en/of huurherkwalificatie?

Ontvangt u interesten van uw vennootschap of verhuurt u aan haar een gebouw, dan kan er soms een fiscale herkwalificatie zijn. Wat zijn de fiscale gevolgen van zo’n herkwalificatie? En draait u daar privé voor op of is dat uw vennootschap?
Lees meer

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 06.12.2023

Wat doet de fiscus met crediteringen van uw rc?

Uw rekening-courant (rc) in uw vennootschap kan gedebiteerd of gecrediteerd worden. Voor crediteringen moet u een goede uitleg hebben, want anders riskeert u dat de fiscus de gecrediteerde bedragen als loon belast. Hoe zit dat?
Lees meer
Belastingen

Meest gelezen tips & adviezen

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 28.09.2023

Wat betekent het VAA bedrijfswagen nu precies voor loon?

Indien de werknemer zijn bedrijfswagen ook privé gebruikt, wordt er een voordeel alle aard (VAA) gerekend. Dat VAA is voor nieuwe wagens de laatste maanden gestegen en veel werknemers hebben daar vragen bij. Hoeveel betalen ze er nu precies voor en hoe zien ze dat op de loonbrief?
Lees meer

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 26.09.2023

Stoppen met werken vóór uw 65ste?

Uit een recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de zelfstandigen vóór hun 65ste met pensioen gaat. Als u dat ook overweegt, hoe zit het dan met uw bedrijfspensioen (groepsverzekering/IPT, VAPZ) en uw huidige voordelen alle aard?
Lees meer

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 13.10.2023

Hoe de kost van de thuis ‘getankte’ elektriciteit terugbetalen?

De vergroening van de autofiscaliteit maakt dat steeds meer werknemers en bedrijfsleiders elektrisch rijden en hun voertuig thuis opladen. De terugbetaling door het bedrijf van die thuis ‘getankte’ elektriciteit is daardoor ook een hot issue geworden. In een recente ruling gaat de Rulingdienst in tegen de courante praktijk en sluit hij zich aan bij de strenge zienswijze van de minister van Financiën. Waarover gaat het?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app