Belastingen - Aftrekbare kosten & verminderingen

Recent toegevoegde tips & adviezen

AFSCHRIJVINGEN - 07.12.2023

Afschrijvingen: hoeveel speelruimte heeft u?

Wanneer uw vennootschap materiële of immateriële vaste activa met een beperkte levensduur aanschaft, kan ze die niet in één keer in de kosten nemen, maar moet ze die afschrijven. Welke fiscale regels gelden er voor afschrijvingen? Hoe snel kunt u afschrijven? Wanneer kan de fiscus of kunt u zelf een afschrijvingstermijn wijzigen? Hoe zit het met aanvullende en uitzonderlijke afschrijvingen? Kunt u afschrijvingen overslaan, inhalen of terugnemen?
Lees meer

FISCALE VERMINDERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 01.12.2023

Hogere investeringsaftrek vanaf 2024?

Hervorming investeringsaftrek. Binnen de regering-De Croo is op 10 november 2023 een akkoord bereikt om het systeem van de investeringsaftrek te hervormen. Dat akkoord zal normaal gezien nog vóór het einde van het jaar in een wet omgezet worden. Hoe wordt het? Het tarief van de gewone eenmalige aftrek zal verhoogd worden van 8% tot 10%, en zelfs tot 20% voor digitale investeringen. De huidige diverse verhoogde investeringsaftrekken voor onder andere energiebesparende investeringen worden dan weer vervangen door een aftrek voor ‘groene’ investeringen van 40%, en een verhoogde ‘technologieaftrek’ van 13,5% bij eenmalige aftrek en 20,5% bij gespreide aftrek. ...
Lees meer

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 01.12.2023

Premie verzekering aftrekbaar, dan uitkering belastbaar

Uw eenmanszaak heeft een vraag om inlichtingen van de fiscus gekregen over een uitkering van een verzekeringsmaatschappij. Moest u daar dan belastingen op betalen? En hoe weet de fiscus dat? Even kijken…
Lees meer

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 01.12.2023

Uw sociale bijdragen niet afgetrokken?

Eind oktober werd uw aangifte personenbelasting ingediend. Nu blijkt dat de sociale bijdragen niet afgetrokken zijn. Kan dat nog gecorrigeerd worden?
Lees meer

AFTREKBARE KOSTEN - ZAKENREIS - 01.12.2023

Is een vliegtuigtaks ook aftrekbaar?

Wanneer is vliegtuigticket aftrekbaar? Wanneer u het vliegtuig neemt om met vakantie te gaan, is het vliegtuigticket uiteraard niet aftrekbaar, want dan gaat het om een zuivere privé-uitgave. Vertrekt u echter op reis voor zaken, bv. voor een beurs, seminarie, naar een buitenlandse fabriek van een leverancier, … dan is de kost van het ticket wel aftrekbaar. ...
Lees meer

AFTREKBARE KOSTEN - RELATIEGESCHENKEN - 01.12.2023

Eindejaarsgeschenken zonder fiscale kater

Nu het einde van het jaar weer nadert, zal u uw zakenrelaties en personeel wellicht willen verrassen met een geschenk. Op het vlak van de btw en inkomstenbelasting moet u wel enkele spelregels respecteren om niet met een fiscale kater achter te blijven. Even kijken hoe dat zit.
Lees meer
Belastingen - Aftrekbare kosten & verminderingen

Meest gelezen tips & adviezen

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 15.11.2023

Is het sinds 01.07.2023 fiscaal voordeliger om een auto met verbrandingsmotor te renten in plaats van aan te kopen?

De auto die uw vennootschap u ter beschikking stelt, is aan vervanging toe. Uw accountant zegt dat indien u nog een auto met verbrandingsmotor wilt aanschaffen, u dat het best zo snel mogelijk via een renting doet. Is dat effectief zo?
Lees meer

AUTO - FISCALE AFTREK - 17.10.2023

Renten van auto met verbrandingsmotor fiscaal gezien beter dan kopen?

Koopt of least u na 1 juli 2023 een auto met een verbrandingsmotor, dan valt die onder de verstrengde autofiscaliteit. Waarom kan renten een oplossing zijn?
Lees meer

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 29.09.2023

Hoeveel investeringsaftrek voor investeringen in 2023?

Voor bepaalde investeringen kan uw eenmanszaak of vennootschap een investeringsaftrek (IA) genieten als extra fiscale aftrek boven op uw afschrijvingen. U heeft daarbij de keuze tussen een gewone of een bijzondere IA. Wij geven u een overzicht van de mogelijkheden, zodat u dit kunt bespreken met uw accountant.
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app