Belastingen - Btw

Recent toegevoegde tips & adviezen

BTW - BTW AANREKENEN - 16.05.2024

Btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen: wijzigingen vanaf 2025

Via de wet van 21 maart 2024 werden een aantal wijzigingen aangebracht aan de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen (art. 56bis W.Btw en KB nr. 19) . Deze regeling houdt o.m. in dat kleine ondernemingen kunnen worden vrijgesteld van de meeste verplichtingen die inzake btw aan btw-plichtigen worden opgelegd. Deze vrijstellingsregeling zal vanaf 2025 openstaan voor ondernemingen gevestigd in een andere EU-lidstaat, op voorwaarde dat een dubbele drempel wordt gerespecteerd. Omgekeerd zullen ook Belgische kleine ondernemingen de regeling kunnen toepassen in andere EU-lidstaten, rekening houdend met de nationale drempels en de voormelde EU-drempel (BS 09.04.2024) .
Lees meer

BTW - 6% - 03.05.2024

Uitbreiding verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw

Regeling sinds 1 januari 2024. Wie een gebouw laat slopen en heropbouwen, kan dat onder bepaalde voorwaarden doen tegen een btw-tarief van 6%. Sinds 1 januari 2024 is vereist dat het afgebroken en heropgebouwde pand de enige eigen woning is van de bouwheer-natuurlijke persoon, of een woning die de bouwheer voor ten minste 15 jaar zal verhuren aan een sociaal verhuurkantoor of een erkende woonmaatschappij. ...
Lees meer

BTW - VERPLICHTINGEN - 03.05.2024

Uitstel voor gemengde btw-plichtigen!

Bent u een gemengde btw-plichtige, dan moet u in 2024 voor het eerst extra informatie verstrekken aan de Btw. De deadline daarvoor is onlangs opgeschoven!
Lees meer

BTW - VARIA - 02.05.2024

Gemengde btw-plichtige? Tolerantie voor uw verplichtingen

Bent u een aannemer die ook appartementen verhuurt? Dan kwalificeert u voor btw-doeleinden als gemengde belastingplichtige. De Belastingdienst heeft onlangs aangekondigd dat ze gemengde belastingplichtigen extra tijd geeft om bepaalde informatie te verstrekken. Wat betekent dat precies?
Lees meer

BTW - ONROEREND GOED - 26.04.2024

Een gebouw verkopen met btw i.p.v. met registratierechten?

Wanneer u een gebouw verkoopt, is dat normaal gezien met registratierechten. Nieuwe gebouwen kunnen echter verkocht worden met btw. Hoelang is een gebouw nieuw, waarom zou u het met btw verkopen en hoe moet u dat doen?
Lees meer

BTW - 6% - 19.04.2024

Verlenging verlaagd btw-tarief 6% voor plaatsing van warmtepompen in woningen van minder dan tien jaar

Van 01.04.2022 t.e.m. 31.12.2023 was het verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing op de levering met plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen, thermische of fotovoltaïsche zonnecollectoren en zonneboilers en warmtepompen in woningen van minder dan tien jaar oud. Via de programmawet van 22.12.2023 werd deze maatregel verlengd voor warmtepompen in woningen van minder dan tien jaar...
Lees meer
Belastingen - Btw

Meest gelezen tips & adviezen

BTW - AFTREKBAARHEID - 15.03.2024

Gemengde btw-plichtige: welke extra info in 2024 aangeven?

Binnenkort moeten een aantal gemengde btw-plichtigen bepaalde informatie verstrekken aan de Btw. Wie moet dat nu precies doen? Welke informatie moet er verstrekt worden? En wat zijn de deadlines?
Lees meer

BTW - BTW OP AUTO’S - 20.03.2024

Btw-aandachtspunten bij verkoop auto!

Verkoopt u de auto van uw vennootschap en is zij btw-plichtig, dan moet ze niet alleen btw aanrekenen, maar heeft ze in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?
Lees meer

BTW - 6%-TARIEF - 05.04.2024

6% btw op afbraak en wederopbouw uitgebreid tot verhuur

De mogelijkheden om een gebouw af te breken en weder op te bouwen tegen een verlaagd btw-tarief van 6% werden in 2024 ingeperkt. Nu kondigt de minister aan dat het regime toch opnieuw uitgebreid zou worden. Even kijken wat er hierdoor in de toekomst zou kunnen wijzigen...
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app