Belastingen - Btw

Recent toegevoegde tips & adviezen

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 29.03.2023

Verleggingsregel ook toepassen bij gemengde of gedeeltelijke btw-plichtige?

U factureert werken in onroerende staat aan een klant die een gemengde of gedeeltelijke btw-plichtige is. Moet een werk in onroerende staat verricht voor een dergelijke klant inderdaad gefactureerd worden met verlegging van heffing?
Lees meer

BTW - 6% - 17.03.2023

Verlaagd btw-tarief 6%: omvorming of nieuwbouw?

Wanneer leiden omvormingswerken tot de totstandkoming van een nieuw gebouw? Dit is in de praktijk vooral van belang voor het al dan niet kunnen toepassen van het verlaagde tarief van 6% bij werken in onroerende staat aan woningen ouder dan tien jaar. In een recent arrest heeft het Hof van Cassatie hierover meer duidelijkheid gebracht. Voorts is dit begrip ‘nieuw gebouw’ ook in andere aspecten van de btw-wetgeving zeer belangrijk...
Lees meer

BTW - NIEUWBOUW - 10.03.2023

Gerenoveerd gebouw met btw verkopen? Rechter vs. fiscus

De Btw hanteert bepaalde voorwaarden over hoe grondig een renovatie moet zijn voordat een oud gebouw toch als nieuw verkocht kan worden met btw. Wat zijn die voorwaarden? En wat zei het hof van beroep van Gent daar onlangs over?
Lees meer

ONROEREND GOED - 10.03.2023

(Vruchtgebruik van) een nieuwbouw verkopen met btw?

Wanneer kunt u een nieuwbouw woning weer verkopen met toepassing van de btw? Kunt u ook het vruchtgebruik van het pand dat u privé gekocht heeft met aanrekening van btw vestigen ten voordele van uw vennootschap? Wat is daar het voordeel van? Welke voorwaarden en formaliteiten moet u dan naleven? Met welke beperkingen moet u dan rekening houden?
Lees meer

ELEKTRISCHE VOERTUIGEN - 10.03.2023

In welke mate is btw op elektrische voertuigen en laadpalen recupereerbaar?

Het bedrijfswagenpark wordt in sneltempo elektrisch. Daarnaast stellen heel wat bedrijven ook elektrische fietsen te beschikking van hun medewerkers. Hoe zit het met de btw-aftrek voor elektrische wagens en (elektrische) fietsen? En welke btw-regels moeten in acht genomen worden bij de installatie van een laadpaal? Waarop moet u letten?
Lees meer

BTW - VERPLICHTINGEN - 07.03.2023

Hoe checkt u een buitenlands btw-nummer?

Geldigheid btw-nummer checken. Om de vrijstelling van Belgische btw te kunnen toepassen bij een intracommunautaire levering, is het vereist dat het btw-nummer dat de klant u verstrekt geldig is. Bellen of mailen. U kunt de geldigheid van een btw-nummer checken bij de Belgische fiscus. U kunt bellen naar het nummer 0257/740 30 of mailen naar vat.validation@minfin.fed.be . ...
Lees meer
Belastingen - Btw

Meest gelezen tips & adviezen

BTW - AANGIFTE - 14.02.2023

Tijdige btw-aangifte is sinds 2023 nog belangrijker!

Uw boekhouder heeft u onlangs gevraagd om vanaf dit jaar uw facturen zeer zeker goed op tijd aan hem te bezorgen, zodat hij de btw-aangifte tijdig kan indienen. Waarom is dat?
Lees meer

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 03.02.2023

Laadpaal: hoeveel aftrek voor belastingen en btw?

Investeert uw vennootschap in een laadpaal, dan kan ze die kosten in principe voor 100% inbrengen. Soms is er echter een verhoogde aftrek van 150% of 200% mogelijk. Wanneer is dat zo? Heeft uw vennootschap recht op een investeringsaftrek (IA)? En hoeveel btw kunt u recupereren?
Lees meer

BTW - FACTURATIE - 09.01.2023

Foutief ‘btw verlegd’: niet meer aansprakelijk

Factureert u ten onrechte met ‘btw verlegd’ aan een btw-plichtige klant, dan komt de Btw bij u aankloppen. Sinds 1 januari 2023 is dat echter gewijzigd voor zover uw factuur dan een bepaalde vermelding bevat.
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app