Belastingen - Schenkings- & successierechten

Recent toegevoegde tips & adviezen

NALATENSCHAP - 28.05.2020

Een verkoop tegen een ‘familieprijsje’?

Kunt u de verkoop aanvechten wanneer uw broer of zus tegen een gunstprijs van uw ouders een onroerend goed koopt? Wat kunt u bij het overlijden van uw ouders ondernemen? Wanneer is er sprake van een onrechtstreekse schenking? Moeten uw broer of zus het voordeel dan inbrengen? Met welk bedrag mag u dan rekening houden? Hoe gaat u te werk om dat voordeel bij een discussie te laten vaststellen?
Lees meer

BESCHERMING PARTNER - 28.05.2020

Huwelijksvoordelen: impact adoptie?

Het huwelijkscontract biedt echtgenoten een uitstekende manier om de langstlevende te beschermen. De kinderen kunnen de daarin toegekende huwelijksvoordelen in principe niet betwisten op basis van hun erfrecht. Is dat ook het geval als een van de partners niet-gemeenschappelijke kinderen heeft? Verandert de adoptie van de kinderen van uw partner daaraan iets?
Lees meer

SUCCESSIERECHTEN - GESPLITSTE AANKOOP - 25.05.2020

De gesplitste aankoop versoepeld!

Voor vastgoed is de zgn. gesplitste aankoop de meest interessante techniek inzake successieplanning, omdat het nu niets extra meer kost. Hoe komt dat en wat is de huidige stand van zaken binnen de drie gewesten?
Lees meer

VLAAMS GEWEST - SUCCESSIERECHTEN - 19.05.2020

Uw vastgoedvennootschap toch goedkoop laten vererven?

In Vlaanderen kunt u een familiale vennootschap laten vererven tegen gunstige tarieven, maar niet als er te veel vastgoed in zit. Dan geldt dat gunsttarief niet volgens Vlabel! Een vonnis van 04.02.2020 biedt toch mogelijkheden...
Lees meer

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 14.05.2020

Corona update: uitstel tot 30 september 2020 voor erfenissen en aankoopakten in het Vlaams gewest!

De Vlaamse Belastingdienst hanteert voortaan 31 juli 2020 als einddatum van de verstrengde coronamaatregelen. Wat betekent dit concreet?
Lees meer

BESCHERMING PARTNER - 13.05.2020

Kan een inbreng in de huwgemeenschap ongedaan gemaakt worden?

Door goederen in te brengen in de huwgemeenschap, kunt u uw partner beschermen voor het geval dat u eerst overlijdt. Als uw echtgenoot echter eerst zou overlijden, dan wenst u wellicht de betaling van erfbelasting op ‘uw eigen’ goed te vermijden. Komt uw huwelijk ten einde door een echtscheiding, dan wilt u het ingebrachte goed eveneens kunnen recupereren. Waarop moet u dan letten om het fiscale prijskaartje te beperken?
Lees meer
Belastingen - Schenkings- & successierechten

Meest gelezen tips & adviezen

SUCCESSIERECHTEN - ONROEREND GOED - 14.04.2020

De erfbelastingvrije gezinswoning… als u iets doet!

In de drie gewesten ‘kan’ de gezinswoning 100% belastingvrij geërfd worden door de langstlevende echtgenoot. Daar moet u echter doorgaans wel een kleine moeite voor doen… Hoe zit dat precies?
Lees meer

SCHENKING - AANDELEN - 16.03.2020

Schenken door aandelen- en UBO-register te wijzigen?

Volgens een recent arrest zou u de aandelen van uw BV of NV kunnen schenken door gewoon het aandelenregister te wijzigen. Is dit een veilige manier om de aandelen van uw vastgoed- of familiebedrijf aan de kinderen te schenken?
Lees meer

GESPLITSTE AANKOOP - 17.03.2020

Gesplitste aankoop: regels in de drie gewesten nu opnieuw gelijk

Een gesplitste aankoop waarbij u het vruchtgebruik van een onroerend goed koopt en uw kinderen de blote eigendom, is een populaire techniek van vermogensplanning. De Raad van State heeft eerder een betwist standpunt van de Vlaamse Belastingdienst vernietigd. De federale Belastingadministratie heeft nu bevestigd dat de uitspraak van de Raad van State ook in het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk gewest van toepassing is. Moet u de voorafgaande schenking nu niet meer registreren? Wat zijn dan de gevolgen als u daarna binnen de drie jaar overlijdt?
Lees meer

Cookiebeleid