Belastingen - Schenkings- & successierechten

Recent toegevoegde tips & adviezen

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 19.03.2024

Na een gesplitste aankoop toch verkopen?

Hoe zit dat precies als u een gesplitste aankoop doet van bv. een appartement vanwege uw successieplanning, maar nadien toch het pand wilt verkopen? Kan dat? En hoe zorgt u ervoor dat uw successieplanning intact blijft bij een verkoop?
Lees meer

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 15.03.2024

Erfbelasting: genieten samenwoners van de gunsttarieven?

Wie gehuwd is of wettelijk samenwoont kan genieten van de vrijstelling van de gezinswoning bij overlijden en telt mee voor het verlaagd tarief voor familiebedrijven. Maar wat als u gewoon feitelijk samenwoont?
Lees meer

SCHENKING - ECHTGENOTEN - 15.03.2024

(Snel) schenken door één ouder?

Eigen goederen. Als één van de ouders zgn. eigen goederen wil wegschenken is dat uiteraard geen probleem. Voor wie gehuwd is met het wettelijk stelsel zijn eigen goederen enkel de goederen die men had voor het huwelijk of later verkregen zijn door een erfenis of schenking. ...
Lees meer

FISCAAL - SCHENKING - 11.03.2024

Uw zaak overdragen aan een van uw kinderen: hoe vermijdt u later problemen met de andere kinderen?

U laat uw zaak gratis over aan een van uw kinderen. Kunnen de andere kinderen dan op het moment dat u overlijdt daarvoor een vergoeding vragen? Geldt dat ook als u de zaak tegen een ‘prijsje’ aan uw kind verkoopt?
Lees meer

ZORGVOLMACHT - 08.03.2024

Een zorgvolmacht voor uw vennootschap: (g)een evidente kwestie?

Wie uw vermogen zal beheren en hoe uw verzorging georganiseerd zal worden wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent, kunt u vastleggen in een zorgvolmacht. Daarin kunt u (bijna) alles regelen: het beheer van uw goederen, een voorziening met betrekking tot uw persoon en de volmacht om een aantal specifieke vermogensrechtelijke rechtshandelingen te stellen. Wat met uw vennootschap? Als u wilsonbekwaam zou worden, zit uw vennootschap mogelijk zonder bestuurder. Wie oefent uw stemrecht uit? U voorziet het best in een opvolgscenario.
Lees meer

MAATSCHAP - 08.03.2024

Een maatschap als doorgedreven aandeelhoudersovereenkomst voor uw BV of NV

De maatschap gecombineerd met een schenking is vooral populair bij successieplanning. De maatschap is echter ook een interessant instrument als een soort superaandeelhoudersovereenkomst voor exploitatie- en vastgoedvennootschappen. Hoe werkt dat juist en wat zijn de kosten en formaliteiten?
Lees meer
Belastingen - Schenkings- & successierechten

Meest gelezen tips & adviezen

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 18.01.2024

Na een gesplitste aankoop toch verkopen?

Hoe zit dat juist als u een gesplitste aankoop doet van bv. een appartement vanwege uw successieplanning, maar nadien toch het pand wilt verkopen. Kan dat? En hoe zorgt u ervoor dat uw successieplanning intact blijft bij een verkoop?
Lees meer

SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 16.02.2024

Het bewijs van uw bank- of handgift aanpassen?

In het bewijs van bijna alle bank- en handgiften staat een zgn. beding van terugkeer. Door de nieuwe wetgeving sinds 2023 zal u daarop alsnog belast worden. Hoe kunt u dat voorkomen? En wat met uw bankgiften uit het verleden?
Lees meer

SCHENKING - 02.01.2024

Brussel verlengt risicoperiode voor schenkingen tot 5 jaar vanaf 01.01.2024

Schenkers in het Brussels Hoofdstedelijk gewest dienen vanaf 1 januari 2024 vijf jaar te blijven leven vanaf de datum van hun niet-geregistreerde schenking, als ze hun begiftigden willen behoeden voor successierechten op de geschonken goederen. In navolging van het Waals gewest (sinds 1 januari 2022) verlengt ook het Brussels Hoofdstedelijk gewest nu deze zogenaamde verdachte periode.
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app