ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 25.01.2023
Vrijgezel en fiscale successieplanning via de ouders?
Als een vrijgezel overlijdt, dan betalen de broers en de zussen 55% tot 65% erfbelasting. U kunt dat fiscaal optimaliseren via een omweg langs de ouders als die nog leven. Maar hoe doet u dat zonder dat er sprake is van fiscaal misbruik?
Lees meer
SUCCESSIERECHTEN - AANGIFTE - 20.01.2023
Meer buitenlandse successierechten verrekenbaar!
Heeft u bezittingen in het buitenland, dan moeten daarop bij uw overlijden meestal ook successierechten betaald worden. Mogen deze in mindering gebracht worden van de Belgische successierechten? Er is goed nieuws op dit gebied...
Lees meer
ONROEREND GOED - 16.01.2023
Een onroerend goed in vruchtgebruik-blote eigendom: wie betaalt de kosten?
Wanneer een onroerend goed in vruchtgebruik toebehoort aan een persoon, terwijl de blote eigendom aan een andere persoon toebehoort, dan is er sprake van een gesplitste eigendom. Hoe komt zo’n gesplitste eigendom tot stand? Wie moet dan welke kosten betalen? Wat als een van beide partijen zijn verplichtingen niet nakomt? Kunt u een gesplitste eigendom beëindigen door het vruchtgebruik om te zetten?
Lees meer
SUCCESSIEPLANNING - 16.01.2023
Schenking met voorbehoud vruchtgebruik: wat bij overlijden van een ouder?
Ouders wensen een (on)roerend goed aan hun kinderen te schenken, met voorbehoud van vruchtgebruik. Zij wensen dat bij het overlijden van de eerste echtgenoot, de langstlevende over het volledige vruchtgebruik zou kunnen beschikken. Verkrijgt de langstlevende het vruchtgebruik op basis van de wet of moet dit bedongen worden in de schenkingsakte?
Lees meer
SUCCESSIEPLANNING - 16.01.2023
Generation skipping via levensverzekering
Onze levensverwachting blijft stijgen, waardoor we ook langer wachten met het overdragen van vermogen. Vaak hebben uw kinderen dan zelf al een vermogen opgebouwd, dus kan het zinvol zijn om uw kleinkinderen te betrekken in uw successieplanning. Dit wordt ook wel ‘generation skipping’ genoemd. Waar moet u op letten als u een levensverzekering wilt gebruiken in het kader van uw generation skipping? Hoe zal de fiscus deze levensverzekering onderwerpen aan de erfbelasting of successierechten?
Lees meer
SUCCESSIEPLANNING - 10.01.2023
Wettelijk stelsel: hoe eigen (roerende) goederen afgescheiden houden?
Hoewel de meerderheid van de Belgen gehuwd is onder een gemeenschapsstelsel, beschikken de partners vaak ook nog over een eigen vermogen. Wat is dan het belang van de kwalificatie van goederen als eigen of gemeenschappelijk? Hoe kunt u het eigen karakter van goederen aantonen? Wat zei het Hof van Cassatie daarover onlangs?
Lees meer