Belastingen - Vennootschapsbelasting

Recent toegevoegde tips & adviezen

BELASTINGEN - 01.06.2023

Zetelverplaatsing van vennootschap met onroerend goed: registratiebelasting?

In een recente ruling van 24 oktober 2022 heeft Vlabel zich uitgesproken over de gevolgen op het vlak van de registratiebelasting van de zetelverplaatsing van drie Hong Kong-vennootschappen naar België. Bijzonderheid in deze was dat de vennootschappen Belgische onroerende goederen in hun bezit hadden. Impliceert de zetelverplaatsing van die vennootschappen een overdracht die het verkooprecht opeisbaar maakt?
Lees meer

BELASTINGEN - 01.06.2023

Abnormale of goedgunstige voordelen verstrekt door buitenlandse vennootschap

De wet voorziet expliciet dat de abnormale of goedgunstige voordelen die een vennootschap verkrijgt van een verbonden onderneming, in haar hoofde een minimale belastbare grondslag vormen. In het verleden beperkte de Administratie het toepassingsgebied van dat aftrekverbod tot voordelen verstrekt door een binnenlandse verbonden vennootschap. Begin jaren 2000 veranderde de fiscus het geweer van schouder en werd gesteld dat het aftrekverbod niet beïnvloed wordt door de vraag of het abnormaal of goedgunstig voordeel verstrekt wordt door een binnenlandse, dan wel een buitenlandse vennootschap. Wat zei het Hof van Cassatie daarover onlangs?
Lees meer

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 31.05.2023

Auto met CO2 -uitstoot bestelt u het best nog vóór 1 juli 2023!

De auto die uw vennootschap u ter beschikking stelt, is aan vervanging toe. Uw accountant zegt dat u dan het best vóór 1 juli 2023 een nieuwe bestelt. Is dat effectief zo? En wat als u pas na 1 juli 2023 uw bestelling plaatst?
Lees meer

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 31.05.2023

Statuten aanpassen aan het WVV: de deadline nadert...

In 2019 werd het Wetboek van Vennootschappen ( W.Venn .) vervangen door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). De meeste vennootschappen zijn verplicht om vóór 01.01.2024 hun statuten aan het WVV aan te passen. Hoe zit dat voor uw vennootschap?
Lees meer

BEROEPSKOSTEN - FICHES - 31.05.2023

Fiscale fiches 281.50 uiterlijk op 29 juni 2023 in te dienen!

U moet ook dit jaar weer fiches 281.50 opmaken voor erelonen, commissies, vergoedingen, voordelen alle aard, ... die u in 2022 aan ‘derden’ betaald heeft. Hoe zit dat juist? En wat zijn de sancties als u de fiches niet opmaakt?
Lees meer

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 31.05.2023

Is interest op lening om dividend uit te keren aftrekbaar?

Een beursgenoteerd bedrijf sluit leningen om een superdividend uit te keren aan haar aandeelhouders, die dit geld gebruiken om het bedrijf van de beurs te halen. De fiscus weigert de aftrek van de interest. Wat vond Cassatie daarvan?
Lees meer
Belastingen - Vennootschapsbelasting

Meest gelezen tips & adviezen

VENNOOTSCHAP - STATUTEN - 21.03.2023

Van BVBA naar BV: wel of niet nodig?

Tegen eind 2023 moeten oude BVBA’s hun statuten aan het nieuwe wetboek aanpassen. Er wordt gezegd dat dat allemaal niet zo nauw steekt voor wie alleen is in zijn BVBA (want geen ‘echte’ sancties). Is dat zo?
Lees meer

AUTO - FISCALE AFTREK - 12.04.2023

Pas na 1 juli 2023 uw auto bestellen: is dat wel altijd zo nadelig voor de gewijzigde autofiscaliteit?

Langs alle kanten hoort u zeggen dat als u een nieuwe auto wilt, dat u die dan het best bestelt voor 1 juli 2023. Is het dan fiscaal gezien echt zo’n slechte zaak als u wacht tot na 1 juli of hangt dat ervan af welke auto u op het oog heeft?
Lees meer

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 02.05.2023

Twee auto’s in BV(BA): twee keer de volle pot privé belast?

Stel, uw vennootschap brengt de kosten van twee auto’s in die u allebei beroepsmatig gebruikt, maar de ene al wat meer dan de andere. Moet u dan twee belastbare voordelen privégebruik aangeven, en zo ja, kunt u het bedrag van die twee voordelen dan eventueel pro rata verminderen? Een recent arrest licht toe...
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app