Belastingen - Vennootschapsbelasting

Recent toegevoegde tips & adviezen

VENNOOTSCHAP - VERLIEZEN - 22.01.2021

Groepsbijdrage – kom niet voor fiscale verrassingen te staan en reken goed na!

Sinds aanslagjaar 2019 bestaat er een Belgische vorm van fiscale consolidatie. Een winstgevende vennootschap kan een deel van haar winst verschuiven naar een verlieslatende groepsvennootschap. Het best is wel om goed na te kijken hoeveel winst er overgedragen wordt om fiscaal niet afgestraft te worden!
Lees meer

BELASTINGCONTROLE - 21.01.2021

Een controleverslag raadplegen?

Recht op inzage. Na afloop van een belastingcontrole maakt de controleur een verslag op over het verloop van de controle, de gecontroleerde elementen en het finale resultaat. Op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur heeft u in principe recht op inzage in dit controleverslag. Hoe? Tot nu toe moest u uw controleur vragen of u het dossier bij hem op kantoor kon inzien. Voor controles die na 8 januari 2021 afgesloten worden, is de inzage gemakkelijker gemaakt. De fiscus plaatst het controleverslag nu op MyMinfin (tabblad ‘Mijn documenten’), zodat u het eender wanneer kunt raadplegen. ...
Lees meer

VOORAFBETALEN - 21.01.2021

Te veel belastingen voorafbetaald voor 2020?

Maakte uw vennootschap in 2020 geen of weinig belastbare winst, dan heeft u mogelijkerwijs te veel belastingen voorafbetaald. Kunt u dit overschot nu laten terugbetalen? Welke opties heeft u?
Lees meer

FISCAAL - CONTROLE - 21.01.2021

Wat doet de fiscus met verklikkingen?

Onlangs meldden de kranten dat de fiscus in 2020 net geen 3.000 verklikkingen ontvangen heeft, of het hoogste aantal in jaren! Moet u daarvan nu wakker liggen? Wat doet een controleur trouwens met zo’n verklikking en mag u vragen van wie de klacht in feite komt?
Lees meer

VENNOOTSCHAP - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 21.01.2021

Voordeel auto: hoe wordt dat eigenlijk berekend?

U bent nog niet zo lang geleden gestart met een vennootschap en u wilt voor het eerst een auto via uw BV kopen. Want ook al gaat het autosalon niet fysiek door, er zijn toch heel wat deals te maken. Maar welke elementen bepalen precies de hoogte van het voordeel alle aard (VAA) waarop u dan privé belast zal worden?
Lees meer

VENNOOTSCHAP - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 18.01.2021

Stijging privévoordelen: goed voor uw groepsverzekering?

Werkt u via een vennootschap, dan worden sommige van uw privé belastbare voordelen in 2021 weer wat duurder. Dat kost u privé dus meer belastingen, maar het kan wel voordelig zijn voor uw groepsverzekering! Hoezo?
Lees meer
Belastingen - Vennootschapsbelasting

Meest gelezen tips & adviezen

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 02.11.2020

Fiscaal ideaal eindejaarsgeschenk!

De eindejaarsperiode komt stilaan dichterbij en u wilt uw zakenrelaties en personeel een geschenk geven. Wat is nu fiscaal gezien het meest ideale om te geven?
Lees meer

WINSTUITKERING - 27.11.2020

Balans- en liquiditeitstest: hoe aanpakken?

Uitkeringen door kapitaalloze vennootschappen (BV, CV) moeten een dubbele uitkeringstest ondergaan, de balans- en liquiditeitstest. Hoe pakt u die dubbele test praktisch aan? De CBN heeft daarover een ontwerpadvies gepubliceerd (Ontwerpadvies, 04.03.2020) . Wat kunnen we daaruit leren?
Lees meer

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 17.12.2020

Vervroegd pensioen en ‘effectief actief’ blijven

Wanneer u als bedrijfsleider effectief actief blijft tot de pensioenleeftijd (momenteel 65 jaar) of tot u een loopbaan van 45 jaar achter de rug heeft, wordt het kapitaal van uw groepsverzekering of IPT tegen slechts 10% belast. Hoe zit dat als u vervroegd met pensioen gaat?
Lees meer