Boekhouding - Balans & resultatenrekening

Recent toegevoegde tips & adviezen

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 26.03.2020

Is het niet boeken van uw loon een materiële vergissing?

Een vennootschap heeft een bedrijfsleidersbezoldiging vergeten te boeken in de kosten. Voor een bezwaarschrift is ze te laat en dus vraagt ze een zgn. ambtshalve ontlasting waarvoor er meer tijd is, maar waarvoor ze wel moet bewijzen dat het niet boeken van het loon een zgn. materiële vergissing is. Is dat ook zo?
Lees meer

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 16.03.2020

Tijdige voorafbetaling als goed voornemen voor 2020?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt in principe een zgn. belastingvermeerdering. Hoeveel bedraagt die vermeerdering voor 2020? Is zo’n vermeerdering ook voor u van toepassing? Wanneer moet u hoeveel voorafbetalen?
Lees meer

BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 27.02.2020

Uw aansprakelijkheid als bestuurder in een internationale groep onder het nieuwe WVV

Het faillissement van Thomas Cook bracht de mogelijke aansprakelijkheid van bestuurders van een Belgische dochtervennootschap opnieuw onder de aandacht. Waarop moet u letten als u als financieel manager bestuurder bent van een Belgische vennootschap binnen een (internationale) groep? Wat is de impact van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen op uw aansprakelijkheid?
Lees meer

JAARREKENING - INHOUD - 26.02.2020

Wat zijn overlopende rekeningen en waarvoor dienen ze?

Wanneer uw boekhouder eerstdaags de jaarrekening voor boekjaar 2019 afsluit, zal hij eventueel ook bedragen boeken op de zgn. overlopende rekeningen. Wat zijn dat juist, waarvoor worden ze gebruikt en wat zijn de fiscale gevolgen van boekingen daarop?
Lees meer

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 13.02.2020

Betalingen afronden op 5 eurocent: hoe zit dat precies?

Sinds 1 december 2019 moet u cashbetalingen afronden op 5 eurocent. Moet u dit ook doen in het geval dat een professionele klant cash betaalt? Mag u niet-cashbetalingen voortaan ook afronden? Hoe verwerkt u dat op uw kassaticket of factuur? Hoe zit dat met de btw? En hoe verwerkt u dat alles in uw boekhouding?
Lees meer

PERSONEEL - FISCAAL - 13.02.2020

Tijd om fiscale fiches 281.10 en 281.20 te checken!

Uiterlijk op 29.02.2020 moet u de fiscale fiches 281.10 en 281.20 m.b.t. inkomstenjaar 2019 indienen bij de fiscus. Waarop moet u zoal letten? Wat als er iets fout loopt?
Lees meer
Boekhouding - Balans & resultatenrekening

Meest gelezen tips & adviezen

DIVIDEND - 03.02.2020

Nettoactieftest en liquiditeitstest: het IBR verduidelijkt... 

Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) heeft op 30 augustus 2019 technische nota’s over de nieuwe nettoactieftest (balanstest) en liquiditeitstest gepubliceerd. Wat kunnen we daaruit leren? Op welke gegevens moet u zich bij het uitvoeren van beide testen concreet baseren? Wanneer moet de commissaris tussenkomen en wat is precies zijn rol?
Lees meer

JAARAFSLUITING - 03.02.2020

Uw afschrijvingen nu bijsturen?

Nu de jaarafsluiting er stilaan aankomt, krijgt ook u van de bedrijfsleider misschien de vraag in welke mate het mogelijk is om via de afschrijvingen de balans en de resultatenrekening bij te sturen. Hoeveel speelruimte heeft u dan? Wat zijn de fiscale aandachtspunten?
Lees meer

ACQUISITIES - 14.01.2020

Een bedrijf overnemen: hoe de synergieval vermijden?

Heel wat bedrijven hebben de laatste jaren veel cash opgebouwd. Daarnaast blijft geld lenen zeer goedkoop. De verleiding is dan ook groot om de groei te proberen versnellen via overnames. Academisch onderzoek heeft echter aangetoond dat meer dan 70% van de overnames bij de overnemer uiteindelijk aandeelhouderswaarde vernietigen. Hoe komt dat? Hoe vermijdt u dat ook u in de synergieval trapt?
Lees meer

Cookiebeleid