Btw

Recent toegevoegde tips & adviezen

BTW - TARIEF - 15.09.2023

Slechts 6% btw voor zonnepanelen geplaatst begin 2024?

Nog tot 31 december 2023 geldt een verlaagd tarief van 6% voor de aankoop met installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Wat zijn de voorwaarden? En wat indien de plaatsing pas begin 2024 zal plaatsvinden?
Lees meer

BTW - RECHT OP BTW-AFTREK - 14.09.2023

31 december 2023: deadline om betaalde Britse btw terug te vragen voor de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023!

De btw die u in het Verenigd Koninkrijk (VK) betaald heeft, kunt u niet meer via VAT-refund recupereren. Hoe komt dat? Waar kunt u dan wel terecht? Voor welke periode kan dat? En kunt u ook sneller een teruggave verkrijgen?
Lees meer

BTW-TARIEF - 6% BTW - 12.09.2023

Sloop en heropbouw: weer 21% vanaf 2024?

Voor sloop en heropbouw geldt er sinds begin 2021 een verlaagd btw-tarief van 6% in heel België. Eind dit jaar loopt dat in principe af, tenzij het nog eens verlengd zou worden. Wat zijn de verwachtingen?
Lees meer

BTW-TARIEF - 12% BTW - 12.09.2023

Is een foodtruck een restaurant of een leverancier?

Moet de verkoop van voeding en drank door mobiele voedselkramen of zgn. foodtrucks beschouwd worden als een levering of als een dienstprestatie? Waarom is dat onderscheid van belang en waarop moet u ter zake letten?
Lees meer

AUTO - VERKOOP - 12.09.2023

Verkoop lichte vracht: btw op slechts 85%?

Verkoopt u als btw-plichtige uw auto, dan moet u in bepaalde gevallen slechts btw rekenen op 50% van de verkoopprijs. Geldt een vergelijkbare regeling bij de verkoop van een lichte vracht waarbij u 85% van de btw heeft afgetrokken?
Lees meer

DIENSTEN - COMMISSIONAIR - 12.09.2023

Doorrekenen van intellectuele prestaties: quid btw?

In de praktijk worden advocaatkosten en/of andere intellectuele prestaties dikwijls doorgerekend aan andere vennootschappen van dezelfde groep. Hoe zit het dan precies met de btw? Wat moet u hierover weten?
Lees meer
Btw

Meest gelezen tips & adviezen

BTW - 6%-TARIEF - 28.08.2023

Discussie met uw tuinaannemer over het btw-tarief...

Voor werken in de tuin is het niet altijd duidelijk of het tarief van 6% of dat van 21% geldt. Welk tarief geldt, hangt af van de concrete omstandigheden en is soms voor discussie vatbaar. Hoe zit dat precies en hoe gaat u daarmee om?
Lees meer

BTW - BTW OP AUTO’S - 18.08.2023

Verkoop wagen: btw 21% of 10,5%?

Wanneer een vennootschap of eenmanszaak de wagen die gebruikt werd in het kader van een economische activiteit verkoopt, is de btw over deze verkoop opeisbaar. Aangezien de wetgever de aftrek van de btw in de meeste gevallen heeft beperkt tot 50% (of zelfs lager wegens gemengd gebruik en volgens de door de Administratie aangereikte drie methodes), staat de Administratie toe dat bij deze verkoop de verschuldigde btw gerekend moet worden op de helft van de verkoopprijs. Dit is ook zo wanneer slechts 35% van de initiële btw gerecupereerd kon worden. Is deze administratieve toegeving in alle gevallen toepasselijk of zijn er uitzonderingen voorzien? Hierna volgt een overzicht.
Lees meer

BTW-TARIEF - 6% BTW - 07.08.2023

Btw verlegd en toch toepassing van 6% btw?

Een combinatie van de verplichte facturatie met btw verlegd en het verlaagde btw-tarief van 6% bij werken in onroerende staat, blijft in de praktijk voor veel verwarring zorgen. We zetten de principes nog eens op een rijtje...
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app