Btw

Recent toegevoegde tips & adviezen

BTW - BTW OP AUTO’S - 26.10.2020

De auto van uw vennootschap overkopen of onttrekken?

Om uw auto uit uw vennootschap te halen naar u privé kunt u hem overkopen of onttrekken zonder vergoeding. Voor de te betalen btw kan dat namelijk een verschil maken. Wanneer is dat zo?
Lees meer

BTW - MEDECONTRACTANT - 16.10.2020

Btw op buitenlandse cursus of liveseminarie

Momenteel in trek. Door de coronacrisis is het niet ondenkbaar dat u in het kader van uw beroepsactiviteit online een liveseminarie volgt, waarbij u vragen kunt stellen, of gewoonweg een video on demand downloadt (van een commerciële organisator) om die nadien in uw eigen tempo te volgen. ...
Lees meer

BTW - BTW AANREKENEN - 16.10.2020

Verhuur van vakantiewoningen: met btw?

In zijn antwoord op een parlementaire vraag heeft de minister van Financiën bevestigd dat de verhuur van vakantiewoningen onderworpen kan zijn aan de btw (parl. vr. nr. 292, Lachaert, 30.03.2020) . De Administratie volgt daarmee de rechtspraak die eerder reeds duidelijk had gesteld dat de verhuur van een vakantiewoning voor een beperkte duur de loutere passieve terbeschikkingstelling van een onroerend goed overschrijdt indien er naast deze verhuur ook voldoende bijkomende diensten aangerekend worden (Brussel, 07.11.2017) .
Lees meer

BTW - GRONDIGE VERBOUWING - 13.10.2020

Grondig verbouwd en dus nieuw voor de Btw?

De verkoop van een nieuw gebouw mag met btw gebeuren in plaats van met registratierechten. Hoe zit dat bij een pand dat zo verbouwd wordt dat het bijna ‘nieuw’ is, bv. een school die verbouwd wordt tot appartementen? Daarover sprak Cassatie zich onlangs uit.
Lees meer

INVOER - DOUANE - 06.10.2020

Einde overgangsperiode brexit in zicht?

Sinds 31 januari 2020 middernacht is het Verenigd Koninkrijk (VK) geen lid meer van de Europese Unie. Dankzij een overgangsperiode wijzigde dat voorlopig niets op het vlak van btw en douane. Wat echter na 31 december 2020?
Lees meer

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 06.10.2020

Is poetsen ook een werk in onroerende staat?

Een schoonmaakfirma levert poetsdiensten voor zowel particulieren als ondernemingen. Welke btw-regels zijn er van toepassing en hoe moet er gefactureerd worden als de klant in het buitenland gevestigd is?
Lees meer
Btw

Meest gelezen tips & adviezen

6%-BTW-TARIEF - INBOUWKASTEN - 21.08.2020

Verlaagd btw-tarief voor ‘kleine’ werken in huis?

Door de coronacrisis hebben mensen de gelegenheid genomen om thuis wat opknapwerken te laten uitvoeren, zoals het installeren van huishoudtoestellen, verlichting, ... Mag u voor die werken het 6%-btw-tarief hanteren? Waarop moet u vooral letten?
Lees meer

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 03.09.2020

Verbouwen of afbreken voor 6% btw?

Uw klant wil het verlaagde 6%-btw-tarief genieten voor werken aan zijn privéwoning en twijfelt daarom om grondig te renoveren of te opteren voor afbraak en wederopbouw. Waar ligt de breuklijn eigenlijk tussen de twee en waarvoor opteert uw klant het best?
Lees meer

BTW - AANGIFTE - 21.08.2020

Aanpassingen btw-forfaits wegens corona

Aanpassingen. Eerder lieten wij u weten dat de berekening van het btw-forfait voor kappers en foornijveraars in het eerste kwartaal van 2020 gewijzigd werd om rekening te houden met de coronacrisis. Dat is nu ook gebeurd voor de aangiftes van het tweede en derde kwartaal. Welke? Kappers hebben in hun btw-aangifte voor het tweede kwartaal met minder typediensten rekening moeten houden dan normaal, nl. met 543 in plaats van 1.140 voor heren, en met 254 in plaats van 534 voor dames. Foornijveraars, die door de coronamaatregelen geen enkele activiteit hebben kunnen uitoefenen tijdens het tweede kwartaal, moesten voor dit kwartaal een nihilaangifte indienen. Voor het derde kwartaal zullen ze als minimum slechts € 560 (niet € 850) moeten invullen. ...
Lees meer

Cookiebeleid