Btw

Recent toegevoegde tips & adviezen

BTW - BTW AANREKENEN - 16.05.2024

Btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen: wijzigingen vanaf 2025

Via de wet van 21 maart 2024 werden een aantal wijzigingen aangebracht aan de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen (art. 56bis W.Btw en KB nr. 19) . Deze regeling houdt o.m. in dat kleine ondernemingen kunnen worden vrijgesteld van de meeste verplichtingen die inzake btw aan btw-plichtigen worden opgelegd. Deze vrijstellingsregeling zal vanaf 2025 openstaan voor ondernemingen gevestigd in een andere EU-lidstaat, op voorwaarde dat een dubbele drempel wordt gerespecteerd. Omgekeerd zullen ook Belgische kleine ondernemingen de regeling kunnen toepassen in andere EU-lidstaten, rekening houdend met de nationale drempels en de voormelde EU-drempel (BS 09.04.2024) .
Lees meer

BTW - 08.05.2024

Wanneer en waarvoor bent u voor de Btw verplicht om een factuur op te maken?

Of u al dan niet verplicht bent om een factuur uit te reiken, hangt zowel af van uw eigen btw-statuut als van de hoedanigheid van uw klant. Wat moet u daarover weten?
Lees meer

DOORREKENEN VAN KOSTEN - AUTOKOSTEN - 07.05.2024

Doorgefactureerde autokosten: ook uitzondering voor de btw?

Als uw vennootschap beperkt aftrekbare autokosten doorrekent, moet ze onder bepaalde voorwaarden de aftrek niet beperken. Welke en wat met de btw?
Lees meer

BTW - 07.05.2024

Geen btw-boete als u spontaan corrigeert

Proportionele btw-boetes. De Btw kan overtredingen van de btw-wetgeving bestraffen met twee soorten boetes, nl. proportionele en niet-proportionele boetes. Een proportionele boete is een percentage van de verschuldigde btw, terwijl een niet-proportionele boete een vast bedrag is. Wat als u spontaan regulariseert? Corrigeert u een fout spontaan, vóór enige tussenkomst van de fiscus, dan kunt u voor die fout geen proportionele btw-boete krijgen. Dat is geen administratieve toegeving, maar zo staat het letterlijk in de wet (art. 3 KB/W.Btw nr. 41) . ...
Lees meer

BTW - 07.05.2024

Te veel btw aangerekend, hoe zet u dat recht?

U heeft meer btw gerekend op een levering of dienst van uw vennootschap dan wettelijk verschuldigd was. U kunt dat teveel terugkrijgen, maar hoe doet u dat? Bestaat daarvoor een aparte procedure of kan dat via de gewone btw-aangiften?
Lees meer

BTW - 07.05.2024

Kleineondernemersregeling vanaf 1 juli 2024?

Kleineondernemersregeling. Als de omzet van uw vennootschap in 2023 lager was dan € 25.000, kunt u eventueel vanaf 1 juli 2024 overstappen op de kleineondernemersregeling. Uw vennootschap moet dan geen btw meer rekenen op haar facturen of periodieke btw-aangiften indienen, maar kan ook geen btw meer in aftrek nemen. ...
Lees meer
Btw

Meest gelezen tips & adviezen

BTW - AFTREKBAARHEID - 15.03.2024

Gemengde btw-plichtige: welke extra info in 2024 aangeven?

Binnenkort moeten een aantal gemengde btw-plichtigen bepaalde informatie verstrekken aan de Btw. Wie moet dat nu precies doen? Welke informatie moet er verstrekt worden? En wat zijn de deadlines?
Lees meer

BTW - BTW OP AUTO’S - 20.03.2024

Btw-aandachtspunten bij verkoop auto!

Verkoopt u de auto van uw vennootschap en is zij btw-plichtig, dan moet ze niet alleen btw aanrekenen, maar heeft ze in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?
Lees meer

BTW - 6%-TARIEF - 05.04.2024

6% btw op afbraak en wederopbouw uitgebreid tot verhuur

De mogelijkheden om een gebouw af te breken en weder op te bouwen tegen een verlaagd btw-tarief van 6% werden in 2024 ingeperkt. Nu kondigt de minister aan dat het regime toch opnieuw uitgebreid zou worden. Even kijken wat er hierdoor in de toekomst zou kunnen wijzigen...
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app