Eenmanszaken - Personenbelasting

Recent toegevoegde tips & adviezen

FISCAAL - ONROEREND GOED - 04.12.2023

Niet-aangifte werken aan woning bij het kadaster kan een serieuze boete tot gevolg hebben!

Heeft u bepaalde aanpassingen of verbouwingen aan uw woning gedaan, dan moet u dat aangeven bij het kadaster, zodat die dienst kan nagaan of uw kadastraal inkomen aangepast moet worden. Doet u dat niet, dan riskeert u sinds 22 oktober 2023 hogere boetes dan voorheen! Hoe zit dat precies?
Lees meer

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 04.12.2023

Teruggave belastingen omzetten in een laatste voorafbetaling?

Krijgt u binnenkort uw aanslag over inkomsten- of boekjaar 2022 of heeft u die al ontvangen, dan kunt u of uw vennootschap een eventuele teruggave nog dit jaar als voorafbetaling gebruiken. Hoe zit dat precies?
Lees meer

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 01.12.2023

Fiscale regels voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

U wordt ziek en kunt gedurende een hele tijd niet werken. U heeft dan recht op een wettelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering en eventueel een uitkering van een verzekering gewaarborgd inkomen. Welke fiscale regels gelden daarvoor?
Lees meer

FISCALE VERMINDERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 01.12.2023

Hogere investeringsaftrek vanaf 2024?

Hervorming investeringsaftrek. Binnen de regering-De Croo is op 10 november 2023 een akkoord bereikt om het systeem van de investeringsaftrek te hervormen. Dat akkoord zal normaal gezien nog vóór het einde van het jaar in een wet omgezet worden. Hoe wordt het? Het tarief van de gewone eenmalige aftrek zal verhoogd worden van 8% tot 10%, en zelfs tot 20% voor digitale investeringen. De huidige diverse verhoogde investeringsaftrekken voor onder andere energiebesparende investeringen worden dan weer vervangen door een aftrek voor ‘groene’ investeringen van 40%, en een verhoogde ‘technologieaftrek’ van 13,5% bij eenmalige aftrek en 20,5% bij gespreide aftrek. ...
Lees meer

BELASTINGBEREKENING - VARIA - 01.12.2023

Zijn investering en bedrijfsmiddel hetzelfde?

Investeringen. Koopt u voor uw zaak een goed dat u gedurende meerdere jaren zal gebruiken, dan is dat een investering die afgeschreven moet worden over de gebruiksduur. De aankoopprijs is niet van belang, een printer of tablet van bv. € 600 is dus een investering. Bedrijfsmiddelen. Dat is de btw-term voor goederen die meerdere jaren gebruikt worden. De btw op bedrijfsmiddelen is wel in één keer aftrekbaar, maar kan nog gedurende een zekere termijn, vijf jaar voor roerende goederen, ‘herzien’ worden, d.w.z. dat er eventueel een stuk btw teruggegeven moet worden of dat er meer btw aftrekbaar is. ...
Lees meer

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 01.12.2023

Premie verzekering aftrekbaar, dan uitkering belastbaar

Uw eenmanszaak heeft een vraag om inlichtingen van de fiscus gekregen over een uitkering van een verzekeringsmaatschappij. Moest u daar dan belastingen op betalen? En hoe weet de fiscus dat? Even kijken…
Lees meer
Eenmanszaken - Personenbelasting

Meest gelezen tips & adviezen

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 15.11.2023

Is het sinds 01.07.2023 fiscaal voordeliger om een auto met verbrandingsmotor te renten in plaats van aan te kopen?

De auto die uw vennootschap u ter beschikking stelt, is aan vervanging toe. Uw accountant zegt dat indien u nog een auto met verbrandingsmotor wilt aanschaffen, u dat het best zo snel mogelijk via een renting doet. Is dat effectief zo?
Lees meer

AUTO - FISCALE AFTREK - 17.10.2023

Renten van auto met verbrandingsmotor fiscaal gezien beter dan kopen?

Koopt of least u na 1 juli 2023 een auto met een verbrandingsmotor, dan valt die onder de verstrengde autofiscaliteit. Waarom kan renten een oplossing zijn?
Lees meer

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 29.09.2023

Hoeveel investeringsaftrek voor investeringen in 2023?

Voor bepaalde investeringen kan uw eenmanszaak of vennootschap een investeringsaftrek (IA) genieten als extra fiscale aftrek boven op uw afschrijvingen. U heeft daarbij de keuze tussen een gewone of een bijzondere IA. Wij geven u een overzicht van de mogelijkheden, zodat u dit kunt bespreken met uw accountant.
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app