FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 04.12.2023
Een eigenhandig testament op uw pc maken?
Eigenhandig testament? Dat is het type testament dat u zelf maakt zonder tussenkomst van een notaris. U bent nl. helemaal niet verplicht om langs de notaris te passeren voor een testament, u mag het m.a.w. ook zelf maken. Zo’n zgn. eigenhandig testament is dus perfect geldig als het aan drie voorwaarden voldoet: (1) u moet het volledig zelf schrijven, (2) u moet het dagtekenen én (3) u moet het ondertekenen. ...
Lees meer
SCHENKING - 29.11.2023
Schenking: hoe naaktheids-, baron- en dynastiesyndroom opvangen?
De beslissing om te schenken gaat vaak gepaard met allerlei bedenkingen en ongerustheden. De vrees voor het verlies van de huidige levensstandaard, van de controle over het geschonken vermogen en, nog verregaander, van inspraak over de generaties heen komt frequent voor. Hoe kunt u die bekommernissen opvangen bij het opstellen van een schenkingsakte?
Lees meer
NALATENSCHAP - 29.11.2023
Het huis van uw ouders overnemen uit de nalatenschap?
Kunt u als erfgenaam een onroerend goed uit de nalatenschap inkopen? Welke afspraken kunt u daaromtrent maken met de andere erfgenamen? Kunt u eisen dat het goed u wordt toebedeeld tegen een schattingsprijs, wanneer afspraken maken niet lukt? Wat gebeurt er wanneer de erfgenamen het niet eens raken? Heeft u ook het recht om mee te bieden, als het uiteindelijk tot een openbare verkoop komt?
Lees meer
SUCCESSIEPLANNING - 29.11.2023
Energetische renovatieplicht: gevolgen voor uw successieplanning?
Het Vlaams gewest voerde in 2023 een energetische renovatieplicht in voor woningen. Geldt die renovatieplicht ook na een onroerende schenking of na een inbreng van een woning in de huwelijksgemeenschap? Valt elke eigendomsoverdracht onder het toepassingsgebied van de renovatieplicht of zijn er ook uitzonderingen? Zijn er verschillen tussen residentieel en niet-residentieel vastgoed?
Lees meer
SUCCESSIERECHTEN - TESTAMENT - 24.11.2023
Schulden die blijken uit een testament?
Fiscaal niet aftrekbaar? Als iemand overlijdt, is erfbelasting verschuldigd op het actief van de nalatenschap verminderd met de schulden. Duikt een schuld door de overledene echter uitsluitend in het testament op, dan beschouwt de fiscus dit als een zgn. fictief legaat (vermomde schenking) en is die schuld uiteraard ook niet aftrekbaar. Anders zouden ouders een gift kunnen doen aan hun kinderen en die dan zogezegd als schuld in hun testament zetten. Opdat dit vermoeden van vermomde schenking zou spelen, moet het gaan om (1) een schuldbekentenis, (2) die testamentair bepaald wordt en (3) moet dit testament de enige titel van de schuld zijn. ...
Lees meer
ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 15.11.2023
Onroerend goed schenken via een ‘dubbele akte’?
De klassieke schenkingstechniek van de ‘dubbele akte’ is door het vernieuwde erfrecht minder relevant geworden. Toch komt ze ook nu nog regelmatig van pas. Wat houdt die techniek in, en wanneer kunt u er gebruik van maken?
Lees meer